PRAVILNIK
O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA I ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA NJIHOV RAD ZA 2008. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 127/2007, 11/2008 - ispr., 37/2008, 42/2008, 57/2008, 71/2008, 93/2008, 106/2008, 112/2008 - ispr., 115/2008 i 1/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi, kriterijumi i merila za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite osiguranim licima (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, odnosno filijale i zdravstvenih ustanova, privatne prakse i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: davaoci zdravstvenih usluga) i za utvrđivanje naknade za njihov rad.

Član 2

Iznos planiranih sredstava za zdravstvenu zaštitu za 2008. godinu, po nivoima zdravstvene zaštite, utvrđuje se Finansijskim planom Republičkog zavoda za 2008. godinu, a njihov raspored, u obliku planirane naknade za rad po davaocima zdravstvenih usluga i po namenama, vrši se predračunima sredstava za 2008. godinu (u daljem tekstu: Predračun sredstava) koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 3

Uslovi za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga su:

1) da davaoci zdravstvenih usluga ispunjavaju sve zakonom propisane uslove za rad;

2) da imaju izdato rešenje Ministarstva zdravlja kojim je utvrđena ispunjenost uslova za početak rada i obavljanja zdravstvene delatnosti, odnosno za obavljanje određenih poslova zdravstvene delatnosti;

3) da je davalac zdravstvenih usluga upisan u registar kod nadležnog suda;

4) da u prethodne tri godine davaocu zdravstvenih usluga nadležna inspekcija nije izdala rešenje o zabrani rada, odnosno obavljanja delatnosti;

5) da u prethodnoj godini davaocu zdravstvenih usluga nije bilo zabranjeno obavljanje određenih poslova u okviru delatnosti;

6) da davalac zdravstvenih usluga ima radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica sa područja matične filijale, odnosno radno vreme koje je usklađeno sa zdravstvenom službom na tom području;

7) da davalac zdravstvenih usluga pruža osiguranim licima u okviru radnog vremena samo ugovorene zdravstvene usluge, a van radnog vremena, može da pruža i usluge drugim korisnicima, kao i usluge licima na lični zahtev.

Član 4

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički zavod), odnosno filijali, ponudu u obliku plana rada za 2008. godinu, koji mora biti usaglašen sa Predračunom sredstava.

Plan rada sačinjava se po metodologiji za izradu plana rada zdravstvenih ustanova koju utvrđuje nadležna zdravstvena ustanova osnovana za teritoriju Republike koja obavlja delatnost javnog zdravlja i sastavni je deo ugovora.

Obim usluga iskazan u planu rada zavisi od potreba osiguranih lica za uslugama zdravstvene zaštite i od finansijskih sredstava za sprovođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno mora da se bazira na Planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2008. godinu kojeg donosi Republički zavod i po pravilu nije manji od obima izvršenih usluga u prethodnoj godini.

Član 5

Davalac zdravstvenih usluga sa kojim je filijala zaključila ugovor o pružanju zdravstvene zaštite obavezan je, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju (u daljem tekstu: Zakon), da obezbedi potrebne lekove, medicinska sredstva, implantate i medicinsko-tehnička pomagala koja su utvrđena kao pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko filijala utvrdi da je davalac zdravstvenih usluga, suprotno odredbama Zakona, naplatio od osiguranog lica zdravstvenu uslugu, zahtevao da samo nabavi lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo, obavestiće davaoca zdravstvenih usluga da je obavezan da osiguranom licu izvrši povraćaj sredstava za naplaćenu uslugu, nabavljeni lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo.

Davalac zdravstvenih usluga ima pravo da podnese prigovor filijali u vezi obaveštenja za povraćaj sredstava iz stava 2. ovog člana.

Davaocu zdravstvenih usluga umanjiće se ugovorena naknada za 2008. godinu za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale.

Član 6

Davalac zdravstvenih usluga je dužan da od osiguranog lica naplati iznos propisanog učešća osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite.

Ugovorena naknada davaocu zdravstvenih usluga se umanjuje za iznos planiranog učešća u troškovima zdravstvene zaštite koji je predviđen Predračunom sredstava.

Član 7

Za izvršenje Plana rada davalac zdravstvenih usluga o izvršenim zdravstvenim uslugama dostavlja izveštaje (fakture) u skladu sa aktom Republičkog zavoda kojim je uređeno fakturisanje.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana nije osnov za prenos većeg iznosa naknade od iznosa utvrđenog Predračunom sredstava osim ako ovim pravilnikom nije drugačije uređeno.

Davalac zdravstvenih usluga je obavezan da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, koji su prouzrokovani upotrebom motornog vozila, u tuči, nesprovođenjem mera bezbednosti i zaštite zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest) i dr., a u cilju pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom zavodu, u smislu odredbi Zakona.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć i davalac zdravstvenih usluga sa područja AP Kosovo i Metohija naknadu utvrđenu ugovorom pravdaju izveštajem (fakturom) o izvršenim uslugama i utrošenim lekovima i medicinskim sredstvima u visini obračunate naknade za rad i ostale troškove čija je vrednost srazmerna ugovorenoj naknadi.

Davaocu zdravstvenih usluga, iz stava 4. ovog člana, troškovi za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini stvarnih troškova, a najviše do ugovorenog iznosa.

Ukoliko zdravstvena ustanova pacijenta, koji se nalazi na bolničkom lečenju, uputi u drugu zdravstvenu ustanovu sekundarnog ili tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite sa kojom Republički zavod ima zaključen ugovor, zbog pružanja dijagnostičke ili druge usluge, druga zdravstvena ustanova fakturu za pružene zdravstvene usluge ispostavlja Republičkom zavodu.

Član 8

Ugovorom sa davaocima zdravstvenih usluga utvrđuje se, po pravilu, plaćanje zdravstvenih usluga otkupom plana rada zdravstvene ustanove u okviru sredstava predviđenih Predračunom sredstava.

Za određene vrste zdravstvenih usluga ili u određenim slučajevima predviđenim ovim pravilnikom, plaćanje se može vršiti po cenama pojedinačnih zdravstvenih usluga, paušalno, po cenama - naknadama iz ovog pravilnika i naknadom troškova u stvarnom iznosu.

Za izvršene zdravstvene usluge osiguranim licima, davalac zdravstvenih usluga dostavlja fakturu u skladu sa aktom o fakturisanju kojeg donosi Republički zavod.

1. Uslovi koji važe samo za zdravstvene ustanove iz Plana mreže

Član 9

Ocenu o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa utvrđenom naknadom za rad daje filijala uz prethodno mišljenje nadležne zdravstvene ustanove koja obavlja zdravstvenu delatnost javnog zdravlja i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Ocenu o usaglašenosti plana rada sa utvrđenom naknadom za rad zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja osnovane za teritoriju Republike (u daljem tekstu: Institut "Batut"), daje Republički zavod uz prethodno mišljenje Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Ocenu o usaglašenosti plana rada sa utvrđenom naknadom za rad zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja daje filijala, uz prethodno mišljenje Instituta "Batut" i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Član 10

Po donošenju ocene o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa utvrđenom naknadom, filijala zaključuje ugovor.

Član 11

Uslov za zaključivanje ugovora i za utvrđivanje naknade za rad je i spisak ugovorenih radnika (u daljem tekstu: Spisak zaposlenih) u zdravstvenoj ustanovi, koji je sastavni deo ugovora.

Spisak zaposlenih sadrži: ime i prezime radnika sa matičnim brojem, stručnu spremu, radno mesto na koje su raspoređeni za obavljanje poslova i zadataka u zdravstvenoj ustanovi po organizacionim jedinicama i službama, odnosno odeljenjima i koeficijente.

Zdravstvena ustanova je obavezna da tokom godine filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavlja podatke o promenama u Spisku zaposlenih.

Ažuriranje Spiska zaposlenih iz stava 3. ovog člana vrši Filijala, koja vodi objedinjen Spisak zaposlenih u elektronskoj formi.

Promene u broju ugovorenih radnika (povećanje, zamena) mogu se vršiti samo uz saglasnost Komisije za racionalizaciju kadrova u zdravstvenim ustanovama koju obrazuje ministar nadležan za poslove zdravlja (u daljem tekstu: Komisija za racionalizaciju kadrova).

Sastavni deo ugovora za ustanove u kojima rade lekari ovlašćeni za propisivanje lekova na recept je ažuriran izvod iz Registra lekara koji imaju pravo propisivanja lekova na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 12

Zdravstvena ustanova je odgovorna za primenu propisa kojima je uređen obračun i isplata plata za ugovoreni broj zaposlenih, kao i za izvršenje plana rada koji je osnov za zaključivanje ugovora.

Član 13

Sastavni deo ugovora sa zdravstvenom ustanovom je Lista čekanja sačinjena u skladu sa Objašnjenjem za praćenje kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama, broj 011-00-00018/04-03 od 7. aprila 2004. godine, koje je doneo ministar nadležan za poslove zdravlja, a koju zdravstvena ustanova dostavlja filijali do prvog u mesecu za taj mesec.

Član 14

Uslov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom je i da zdravstvena ustanova donese program racionalizacije (sa finansijskim efektima), koji obuhvata:

1) nabavku lekova i medicinskih sredstava do nivoa optimalnih potreba, a u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke;

2) sprovođenje racionalne dijagnostike, u skladu sa stavovima medicinske struke;

3) utvrđivanje optimalnih zaliha medicinskih sredstava i lekova, u skladu sa racionalnom farmakoterapijom u lečenju osiguranih lica;

4) preduzimanje mera za obezbeđivanje što višeg kvaliteta zdravstvene zaštite, uz maksimalno vođenje računa o korišćenju materijalnih i kadrovskih resursa;

5) utvrđivanje mera za stalno praćenje potrošnje lekova, krvi i produkata od krvi i medicinskih sredstava po osiguranom licu;

6) vođenje evidencija izvršenih servisa i radova na opremi, kroz servisnu knjižicu o izvršenim radovima, zamenjenim delovima i garantnom roku;

7) vođenje evidencija o korišćenju vozila za prevoz bolesnika i ostalih vozila;

8) da se fakture ispostavljaju u elektronskoj formi, a prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda;

9) preduzimanje ostalih mera racionalizacije, koje je dužna da utvrdi i definiše zdravstvena ustanova.

Zdravstvena ustanova ostvariće pravo na stimulativni deo naknade za rad, pod sledećim uslovima:

1) da ostvari plan rada za tekuću godinu;

2) da nije imala zahteva za povraćaj sredstava, u smislu člana 5. ovog pravilnika;

3) da nije imala nenamenskog trošenja sredstava, i

4) da nema neizmirene, a dospele obaveze na dan 31. decembra 2008. godine.

Davaocu zdravstvenih usluga pravo na stimulativni deo naknade utvrđuje se u postupku sprovođenja konačnog obračuna za 2008. godinu.

Član 15

Uslov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom je i da zdravstvena ustanova radi sprovođenja programa racionalizacije zaključi ugovor sa izabranim ponuđačem kojeg izabere Republički zavod, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, za nabavku:

1) citostatika sa Liste lekova (Lista C - lekovi sa posebnim režimom izdavanja);

2) lekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Republici Srbiji, a neophodni su u dijagnostici i terapiji (Lista D - neregistrovani lekovi);

3) lekova: epoetina, pegilovanog interferona alfa, interferona beta, lekova za lečenje od hemofilije;

4) pejsmejkera, kardioverter defibrilatora, stentova u kardiologiji, valvula, graftova, ugradnog materijala u ortopediji;

5) materijala za dijalizu;

6) usluga osiguranja imovine i lica;

7) vakcina.

Republički zavod u pisanom obliku obaveštava zdravstvenu ustanovu o izboru najpovoljnijeg ponuđača sa kojim zdravstvena ustanova zaključuje ugovor o nabavci dobara iz stava 1. ovog člana.

Republički zavod može, u slučaju poremećaja u snabdevanju, po ovlašćenju zdravstvene ustanove i za njene potrebe, sprovesti postupak javne nabavke za dobra koja nisu sadržana u stavu 1. ovog člana.

Član 16

Uslovi za zaključivanje posebnog ugovora za izvođenje "pilot projekta", sa zdravstvenom ustanovom su:

- da Ministarstvo zdravlja prethodno da saglasnost za izvođenje "pilot projekta" za tekuću godinu,

- da Ministarstvo zdravlja da ocenu, mišljenje i ciljeve za sprovođenje "pilot projekta",

- da zdravstvena ustanova dostavi Ministarstvu zdravlja izveštaj o rezultatima sprovedenog "pilot projekta" iz prethodne godine, ukoliko je isti bio ugovoren i sproveden.

Ugovor se može zaključiti po kriterijumima koji se definišu u skladu sa elementima koji su utvrđeni u "pilot projektu" za tekuću godinu za koju se "pilot projekt" sprovodi.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UGOVARANJE I UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA IZ PLANA MREŽE

1. Naknada za rad zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou

Član 17

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou - domovima zdravlja, kriterijumi za utvrđivanje naknade za rad (za plate i troškove prevoza) su:

1) ugovoreni broj radnika;

2) Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama ("Službeni glasnik RS", broj 106/07) - u daljem tekstu: Uredba o koeficijentima;

3) dodatni koeficijenti (za dežurstvo, prekovremeni rad, minuli rad, pripravnost) prema tipu zdravstvene ustanove;

4) troškovi prevoza na rad i sa rada utvrđeni na nivou Predračuna sredstava za 2007. godinu i uvećani za 6%.

Član 18

Domovima zdravlja koji imaju manji broj ugovorenih radnika u odnosu na normativ utvrđen Pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe ("Službeni glasnik RS", broj 43/06 - u daljem tekstu: Pravilnik), utvrđuje se stimulativni deo naknade. Stimulativni deo se utvrđuje kroz odnos potrebnog broja radnika koji je utvrđen Pravilnikom i ugovorenog broja radnika.

Domovi zdravlja iz stava 1. ovog člana mogu, uz saglasnost Komisije za racionalizaciju kadrova u zdravstvenim ustanovama, povećati ugovoreni broj radnika do normativa kadra utvrđenog Pravilnikom, ili deo stimulativnih sredstava primeniti za stimulaciju postojećeg kadra.

Član 19

Kriterijumi za utvrđivanje naknade domovima zdravlja za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal su prosečni troškovi po poseti i po delatnostima zdravstvene zaštite.

Primenom kriterijuma iz stava 1. ovog člana utvrđen je udeo troškova za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal u strukturi cene pregleda koji predstavlja osnov za utvrđivanje naknade domovima zdravlja za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal.

Pored naknade za lekove iz stava 1. ovog člana, utvrđuju se i sredstva po osiguranom licu za lekove oktreotid i lanreotid, za medicinske indikacije neuroendokrini karcinom i tireotrofni i somatotrofni tumori hipofize, ukoliko se terapija pruža u toj zdravstvenoj ustanovi.

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, domovima zdravlja koji obezbede prostorne i kadrovske uslove za pružanje logopedskih usluga, obezbeđuju se sredstva za nabavku SAFA aparata.

Domovima zdravlja utvrđuje se naknada za vakcine, po vrsti i količini, na osnovu objedinjenog plana obavezne imunizacije kojeg donosi Institut "Batut".

Član 20

Kriterijum za utvrđivanje naknade za troškove energenata i naknade za ostali materijal domovima zdravlja je Predračun sredstava za 2007. godinu, za te namene, i uvećan za 10,9%.

Član 20a

Izuzetno, Domu zdravlja Apatin, pored naknade iz čl. 17-20. ovog pravilnika, utvrđuju se i sredstva za pružanje usluga produžene rehabilitacije u organizacionoj jedinici "Junaković", a po kriterijumima koji važe za zdravstvene ustanove specijalizovane za produženu rehabilitaciju.

Član 21

Domovima zdravlja koji u svom sastavu imaju stacionar, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i ishranu pacijenata utvrđuje se po kriterijumima koji su za ove namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa.

Član 22

Ukoliko zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou u svom sastavu ima apoteku, naknada za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti utvrđuje se shodno odredbama ovog pravilnika iz pododeljka - Ugovaranje sa apotekom.

Član 23

Kriterijumi za zaključivanje ugovora sa ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou, osim apotekama, su:

1) naknada za rad (plate i troškove prevoza) - po kriterijumima iz člana 17. ovog pravilnika;

2) naknada za lekove - utvrđuje se na nivou Predračuna sredstava za 2007. godinu, i uvećava za 11%;

3) naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal - utvrđuje se na nivou Predračuna sredstava za 2007. godinu, i uvećava za 9%;

4) naknada za energente i ostali materijal - utvrđuje se na nivou Predračuna sredstava za 2007. godinu, i uvećava za 10,9%.

Član 24

U okviru naknade za ostale troškove, utvrđene Finansijskim planom Republičkog zavoda za 2008. godinu, sadržan je deo sredstva za tekuće održavanje oprema, kao i deo sredstava za amortizaciju za nabavku medicinske opreme i za unapređenje informacionog sistema zdravstvene ustanove.

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za ostale troškove iz Predračuna sredstava su:

1) naknada za ostale troškove utvrđena Predračunom sredstava za 2007. godinu i uvećana za 6%;

2) sredstva za nabavku medicinske opreme i za unapređenje informacionog sistema utvrđena primenom procenta od 4,6% na osnovicu iz tačke 1. ovog stava i to:

- 3,6% za nabavku medicinske opreme,

- do 1% za unapređenje informacionog sistema.

Sredstva iz tač. 1. i 2. ovog stava u zbiru čine naknadu za ostale troškove, zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou, utvrđene Predračunom sredstava.

U okviru sredstava iz stava 2. tačka 1. ovog člana, utvrđuju se sredstva za tekuće održavanje opreme.

Visina sredstava za tekuće održavanje opreme utvrđuje se primenom procentualnog učešća troškova održavanja opreme u naknadi za ostale troškove zdravstvene ustanove u 2007. godini na osnovicu iz stava 2. tačka 1. ovog člana.

Član 25

Kriterijum za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou je okvirna vrednost, koju utvrđuje filijala, do koje lekari zdravstvene ustanove mogu propisivati lekove na recept i određena pomagala koja se izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Okvirna vrednost se utvrđuje na osnovu broja lekarskih recepata u 2007. godini i broja stanovnika koji gravitiraju toj zdravstvenoj ustanovi.

Član 26

Kriterijum za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou je okvirna vrednost do koje lekari zdravstvene ustanove mogu upućivati osigurana lica u zavode za javno zdravlje radi pružanja zdravstvenih usluga iz oblasti mikrobiologije, parazitologije i virusologije.

Okvirnu vrednost sredstava iz stava 1. ovog člana, filijala utvrđuje prema broju stanovnika koji gravitira zdravstvenoj ustanovi koja upućuje osigurana lica u zavod za javno zdravlje za pružanje usluga iz stava 1. ovog člana.

Član 26a

Ukoliko zdravstvena ustanova prekorači okvirnu vrednost koju je filijala utvrdila u skladu sa čl. 25. i 26. ovog pravilnika, zdravstvena ustanova je dužna da u sprovođenju tromesečnog, odnosno konačnog obračuna naknade, filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavi obrazloženje o razlozima prekoračenja.

Ukoliko filijala ne prihvati razloge prekoračenja, obavezna je da izvrši kontrolu propisanih lekova na recept i određenih pomagala, odnosno izdavanja uputa kojima se osigurana lica upućuju u zavod za javno zdravlje za usluge iz člana 26. ovog pravilnika.

2. Naknada za rad zdravstvenim ustanovama koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost

Član 27

Kriterijumi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, kao i za utvrđivanje okvirne naknade za rad za 2008. godinu su:

1) tim, utvrđen na osnovu normativa predviđenih Pravilnikom, za pružanje stomatoloških usluga u skladu sa članom 41. Zakona i opštim aktom o sadržaju i obimu prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participaciji za 2008. godinu;

2) ostali direktni i indirektni troškovi po kriterijumima za ustanove primarne zdravstvene zaštite.

Izuzetno, zdravstvenim ustanovama kod kojih nije moguće primeniti kriterijum iz stava 1. tačka 1. ovog člana, naknada za rad za 2008. godinu utvrđuje se na osnovu prosečnog broja stomatoloških timova na nivou filijale, koji pružaju stomatološke zdravstvene usluge na primarnom nivou, u skladu sa članom 41. Zakona.

Zdravstvenim ustanovama kojima je, primenom kriterijuma iz stava 1. tačka 1. ovog člana, utvrđen manji broj timova od minimuma propisanog članom 3. tačka 4. Pravilnika, utvrđuje se naknada za rad za propisani minimum stomatoloških timova.

Cene stomatoloških usluga, koje pružaju zdravstvene ustanove iz ovog člana utvrđuje se opštim aktom Republičkog zavoda.

Pored naknade utvrđene u stavu 1. tačka 1. ovog člana, domovima zdravlja Bujanovac, Medveđa i Preševo obezbeđuje se i naknada po Zaključku Vlade Republike Srbije 05 broj 121-14320/2000-2 od 18. decembra 2001. godine.

Član 28

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, naknada za rad utvrđena je po kriterijumima za zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na tercijarnom nivou, do donošenja normativa od strane Ministarstva zdravlja.

Član 29

Zdravstvenim ustanovama koje imaju organizovanu hitnu stomatološku zdravstvenu zaštitu u neprekidnom trajanju od 24 časa, naknada za plate za tri tima (tri doktora stomatologije i tri stomatološka tehničara) utvrđuje se shodno kriterijumima iz člana 17. stav 1. tač. 2. i 3. ovog pravilnika.

Utvrđena naknada iz stava 1. ovog člana ne zavisi od planiranog obima rada hitne stomatološke zdravstvene zaštite utvrđenog planom rada zdravstvene ustanove.

Član 29a

Zdravstvena ustanova koja pruža stomatološke usluge na primarnom nivou, uključujući preventivne stomatološke usluge, naknadu utvrđenu Predračunom sredstava, odnosno ugovorenu naknadu za 2008. godinu, pravda dostavljanjem fakture za pružene stomatološke usluge najmanje u vrednosti 65% ugovorene naknade. Preostali deo do visine vrednosti ugovorene naknade čini vrednost otkupa plana rada za pružanje hitnih stomatoloških usluga.

Zdravstvenoj ustanovi koja nije pružila i fakturisala stomatološke usluge u vrednosti 65% ugovorene naknade, naknada se srazmerno umanjuje za vrednost neizvršenih usluga.

2a. Stimulativni deo naknade za izabranog lekara, izabranog stomatologa i medicinske sestre

Član 29b

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, domovima zdravlja i ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou obezbeđuju se sredstva za stimulativni deo naknade izabranim lekarima i izabranim stomatolozima.

Stimulativni deo naknade izabranom lekaru i izabranom stomatologu, iznosi neto jedan dinar mesečno po osiguranom licu koje je potpisalo izjavu da bira izabranog lekara, odnosno izabranog stomatologa.

Ukoliko je izabrani lekar, odnosno izabrani stomatolog odsutan sa rada u slučajevima iz člana 25. Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ("Službeni glasnik RS", br. 116/06, 16/07 - ispravka, 38/07, 45/07 - ispravka, 97/07 i 127/07), pravo na stimulativni deo naknade iz stava 2. ovog člana ima lekar, odnosno stomatolog koji privremeno zamenjuje izabranog lekara, odnosno izabranog stomatologa.

Pored naknade iz stava 2. ovog člana, domovima zdravlja i ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou, obezbeđuju se i sredstva za stimulativni deo naknade medicinskim sestrama, koje rade u timu sa izabranim lekarom, odnosno izabranim stomatologom, u visini od neto 0,40 dinara mesečno po osiguranom licu koje je potpisalo izjavu da bira izabranog lekara, odnosno izabranog stomatologa. Ova sredstva zaposlenim medicinskim sestrama koje rade u timu sa izabranim lekarom, odnosno izabranim stomatologom, raspoređuje dom zdravlja, odnosno druga zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Član 29v

Za obezbeđivanje stimulativnog dela naknade iz člana 29b st. 1. i 4. ovog pravilnika, domovi zdravlja, odnosno druge zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na primarnom nivou dužne su da sačine spisak izabranih lekara, izabranih stomatologa, odnosno medicinskih sestara koji rade u timu sa izabranim lekarom, odnosno izabranim stomatologom, u formi koju utvrđuje Republički zavod.

Spisak iz stava 1. ovog člana, domovi zdravlja, odnosno ostale zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na primarnom nivou zdravstvene zaštite dostavljaju filijali u periodu od 10. do 14. u mesecu.

Domovima zdravlja i ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou zdravstvene zaštite, sredstva iz člana 29b st. 1. i 4. ovog pravilnika, obezbeđuje Republički zavod. Ova sredstva su namenska i ne mogu da se koriste za finansiranje drugih potreba.

3. Naknada za rad zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou

Član 30

Naknada za rad (plate i troškovi prevoza) zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se shodno kriterijumima iz člana 17. ovog pravilnika.

Član 31

Kriterijum za utvrđivanje naknade za troškove energenata i naknade za ostali materijal zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou je Predračun sredstava za 2007. godinu, za te namene, i uvećan za 10,9%.

Član 32

Naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, utvrđuje se u visini sredstava za te namene utvrđene Predračunom sredstava za 2007. godinu.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih je došlo do povećanja obima rada i uvođenja novih metoda u lečenju, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal povećava se u visini tako utvrđenih troškova.

Naknada za krv i produkte od krvi, utvrđuje se u visini sredstava za ovu namenu koja je utvrđena Predračunom sredstava za 2007. godinu i uvećava za 6%.

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se naknada za vakcine (osim vakcina za antirabičnu zaštitu), po vrsti i količini, na osnovu objedinjenog plana obavezne imunizacije kojeg donosi Institut "Batut".

Član 33

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za implantate su:

1) u ortopediji (endoproteze) - izvršeni obim rada zdravstvene ustanove, u okviru i van plana rada, za period januar-septembar 2007. godine, projektovan na godišnjem nivou;

2) u ortopediji (ostali ugradni materijal) - izvršeni obim rada zdravstvene ustanove u okviru plana rada, za period januar-septembar 2007. godine, projektovan na godišnjem nivou;

3) u kardiohirurgiji i kardiologiji, za:

3.1. valvule, ringove i pačeve - nivo sredstava za ove namene utvrđen Predračunom sredstava za 2007. godinu i izvršeni obim rada zdravstvene ustanove u 2007. godini, u okviru i van plana rada,

3.2. pejsmejkere - izvršeni obim rada zdravstvene ustanove u 2007. godini, planirano povećanje obima rada u 2008. godini i uvođenje novih kapaciteta,

3.3. stentove - planirano povećanje obima rada u 2008. godini, povećanje kapaciteta i uvođenje novih medicinskih tehnologija u 2008. godini,

3.4. graftove - nivo sredstava za ove namene utvrđen Predračunom sredstava za 2007. godinu, nivo sredstava po sprovedenoj javnoj nabavci Republičkog zavoda za graftove u 2007. godini i izvršeni obim rada zdravstvene ustanove u 2007. godini;

4) ostali implantati (izuzev mrežica i staplera) - izvršeni obim rada zdravstvene ustanove, u okviru i van plana rada, za period januar-septembar 2007. godine projektovan na godišnjem nivou;

5) mrežice i stapleri:

5.1. ugovorena naknada za 2007. godinu uvećana za 10% - za zdravstvene ustanove sa kojima je ova vrsta usluga ugovorena u 2007. godini,

5.2. obim rada za period januar-septembar 2007. godine sveden na godišnji nivo, izvršen po indikacijama koje su važile za zdravstvene ustanove iz podtačke 5.1. - za zdravstvene ustanove sa kojima ova vrsta zdravstvenih usluga nije ugovorena za 2007. godinu.

Član 34

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za dijalizni materijal i lekove za dijalizu, su:

1) broj lica na dijalizi i broj dijaliza po vrsti, u mesecu septembru 2007. godine, na osnovu podataka dostavljenih iz dijaliznih centara objedinjenih od strane Instituta "Batut";

2) cena dijaliznog materijala, po vrstama dijaliza uključujući i kućne dijalize, utvrđena opštim aktom Republičkog zavoda;

3) učešće dijalizatora (po vrstama) na ukupan broj hemodijaliza;

4) za lekove za dijalizu - epoetin i ferlecit, kriterijum iz 2007. godine i cena tog leka utvrđena po sprovedenoj poslednjoj javnoj nabavci Republičkog zavoda u 2008. godini.

Član 35

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za lekove za hemofiliju su broj osiguranih lica koji koriste lekove za hemofiliju i utrošak lekova po osiguranom licu.

Član 36

Naknada za citostatike sa Liste lekova utvrđuje se na osnovu utroška ovih lekova, po vrsti i količini, za period januar-septembar 2007. godine projektovanog na godišnjem nivou uz povećanje naknade zdravstvenim ustanovama koje u lečenju osiguranih lica koriste lek Oxaliplatin.

Naknada za citostatike po posebnom režimu (Lista lekova "C") utvrđuje se na osnovu broja osiguranih lica koji koriste ove lekove, indikacija za korišćenje leka i utroška ove vrste lekova po osiguranom licu, za period januar-septembar 2007. godine.

Član 37

Kriterijum za utvrđivanje naknade za ishranu u zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2007. godinu i uvećana za 6%.

Član 38

U okviru naknade za ostale troškove, utvrđene Finansijskim planom Republičkog zavoda za 2008. godinu, sadržan je deo sredstva za tekuće održavanje opreme, kao i deo sredstava za amortizaciju za nabavku medicinske opreme i za unapređenje informacionog sistema zdravstvene ustanove.

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za ostale troškove iz Predračuna sredstava su:

1) naknada za ostale troškove utvrđena Predračunom sredstava za 2007. godinu i uvećana za 6%;

2) sredstva za nabavku medicinske opreme i za unapređenje informacionog sistema utvrđena primenom procenta od 4,6% na osnovicu iz tačke 1. ovog stava i to:

- 3,6% za nabavku medicinske opreme,

- do 1% za unapređenje informacionog sistema.

Izuzetno od stava 2. tačka 1. ovog člana, kriterijum za kliničke centre je naknada za ostale troškove utvrđena Predračunom sredstava za 2007. godinu, umanjena za sredstva namenski utvrđena za zaključivanje ugovora sa drugim zdravstvenim ustanovama u 2007. godini, i uvećana za 6%.

Ukupna sredstva iz stava 2., odnosno ukupna sredstva iz stava 3. i stava 2. tač. 2. ovog člana, čine naknadu za ostale troškove, zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, utvrđene Predračunom sredstava.

U okviru sredstava iz stava 2. tačka 1. ovog člana, utvrđuju se sredstva za tekuće održavanje opreme.

Visina sredstava za tekuće održavanje opreme utvrđuje se primenom procentualnog učešća troškova održavanja opreme u naknadi za ostale troškove zdravstvene ustanove u 2007. godini na osnovicu iz stava 2. tačka 1. ovog člana.

Član 38a

Kliničkim centrima i kliničko-bolničkim centrima koji iz opravdanih razloga ne mogu izvršiti određene zdravstvene usluge, utvrđuju se, u okviru ostalih troškova, sredstva za ugovore koje će te zdravstvene ustanove zaključiti sa drugim zdravstvenim ustanovama u 2008. godini, a prenose se po ispostavljenim fakturama.

Član 39

Za određene vrste zdravstvenih usluga koje će utvrditi Republički zavod i koje se pružaju na sekundarnom ili tercijarnom nivou zdravstvene delatnosti, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se sredstva po pružanju tih zdravstvenih usluga, u okviru ili pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, a po cenama koje utvrdi Republički zavod.

Član 40

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se i sredstva za usluge pružene osiguranim licima sa liste čekanja iz oblasti kardiologije, kardiohirurgije, ortopedije, oftalmologije i magnetne rezonance, izvršene iznad obima utvrđenog planom rada, po cenama, odnosno naknadama koje utvrđuje Republički zavod, a u visini ispostavljene fakture po osiguranom licu.

Član 41

Za izvršene usluge iz člana 40. ovog pravilnika iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije, zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se cena za izvršenu uslugu i to:

1) koronarografija-kateterizacija - 46.586,00 dinara;

2) revaskularizacija miokarda metodom PTCA (bez uračunate cene stenta) - 137.019,00 dinara;

3) revaskularizacija miokarda koronarnim premošćenjem (bay-pass) - 290.223,00 dinara;

4) inplantacija valvule (bez uračunate cene valvule) - 323.144,00 dinara.

U iznos cena iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, krvi i krvnih derivata, sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala i bolesničkih dana sadržanih u strukturi cene.

Za usluge iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije, pored cena iz stava 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi priznaje se vrednost ugradnog materijala i to: stentova ili valvula, po cenama koje su utvrđene ugovorom zaključenim sa izabranim dobavljačem u postupku javne nabavke koju je sproveo Republički zavod.

Član 42

Za izvršene usluge iz člana 40. ovog pravilnika iz oblasti ortopedije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1) za ugradnju endoproteze kuka (cementne) - 28.583,00 dinara;

2) za ugradnju endoproteze kuka (bezcementne) - 30.149,00 dinara;

3) za ugradnju endoproteze kolena - 31.857,00 dinara;

4) za ugradnju unutrašnjeg fiksatora kičme (po tipu - Miami-Moss) - 91.656,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Za usluge ugradnje proteza, koje nisu sadržane u stavu 1. ovog člana, a izvršene su iznad obima utvrđenog planom rada, obezbeđuju se sredstva za stvarne troškove lekova, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala, za izvršenu uslugu po osiguranom licu, a priznaju se na osnovu ispostavljene fakture.

Za usluge iz oblasti ortopedije zdravstvenoj ustanovi pored naknade iz st. 1. i 3. ovog člana priznaje se vrednost implantata, a po cenama koje su utvrđene ugovorom zaključenim sa izabranim dobavljačem po sprovedenoj javnoj nabavci.

Član 43

Za izvršene usluge iz člana 40. ovog pravilnika iz oblasti oftalmologije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1) za ugradnju intraokularnih rigidnih sočiva - 14.143,00 dinara;

2) za ugradnju intraokularnih fleksibilnih sočiva - 20.817,00 dinara;

3) za ugradnju intraokularnih mikroincizionih fleksibilnih sočiva - 25.526,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala i sočiva.

Naknada za izvršene usluge iz stava 1. tačka 3. ovog člana odnosi se samo na zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou.

Član 43a

Za izvršene usluge iz člana 40. ovog pravilnika koje se odnose na magnetnu rezonancu, zdravstvenoj ustanovi priznaju se cene:

1) za magnetnu rezonancu sa kontrastom - 14.064,00 dinara,

2) za magnetnu rezonancu bez kontrasta - 6.384,00 dinara.

U iznos cena iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala i indirektni troškovi.

Član 44

Zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuje i naknada za zdravstvene usluge veštačke oplodnje i za asistiranu ljudsku reprodukciju, i to za:

1) klasični metod veštačke oplodnje - IVF - 271.384,00 dinara;

2) metod veštačke oplodnje - In vitro maturacija jajne ćelije - 285.676,00 dinara;

3) metod veštačke oplodnje - ICSI - mikrofertilizacija - 287.174,00 dinara.

U iznos naknade za zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi: lekova, anestetika, hormona, medijuma, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Član 45

Za zdravstvene usluge iz čl. 41-44. ovog pravilnika obezbeđuje se naknada po dostavljenoj fakturi o izvršenoj usluzi po osiguranom licu, po ceni, odnosno u visini naknade utvrđene ovim pravilnikom.

Član 46

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa, obezbeđuju se sredstva, u visini stvarnih troškova potrebnih po osiguranom licu, za lekove i medicinska sredstva i to za:

1) transplantaciju bubrega i jetre;

2) endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi;

3) lečenje dece do 18 godina koja su obolela od fenilketonurije;

4) lečenje cistične fibroze;

5) biološku terapiju za lečenje dece obolele od poliartikularnog juvenilnog artritisa uzrasta od 4 do 26 godina života, kao i posle navršenih 26 godina života u slučaju kada je lečenje biološkom terapijom započeto pre navršenih 26 godina života i za odrasle pacijente sa aktivnim reumatoidnim artritisom sa neadekvatnim odgovorom na metotreksat ili druge imunosupresivne lekove tokom 6 meseci terapije;

6) perkutanu vertebroplastiku;

7) lekove za ambulantno lečenje osiguranih lica rezistentnih na klasične depo antipsihotike (risperidon injekcije sa produženim dejstvom).

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, obezbeđuju se sredstva za obezbeđivanje osiguranim licima ventilatora za neinvazivnu ventilaciju za lečenje u kućnim uslovima.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, obezbeđuju se sredstva za lekove i medicinska sredstva za svaku izvršenu uslugu transplantacije koštane srži osiguranom licu, u visini od 350.000,00 dinara, a za svaku izvršenu uslugu transplatacije koštane srži osiguranom licu-detetu, sredstva za lekove i medicinska sredstva, u visini od 726.000,00 dinara.

Dečijim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, obezbeđuju se sredstva za dijalizni materijal i lekove za dijalizu u visini stvarnih troškova po ispostavljenoj fakturi za svako osigurano lice.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, obezbeđuju se sredstva po ispostavljenoj fakturi za svako osigurano lice, za izvršenu dijagnostičku uslugu pozitronsku emisionu tomografiju - PET/CT, po cenama koje utvrđuje Republički zavod.

Član 47

Zdravstvenoj ustanovi koja pruži osiguranom licu zdravstvenu uslugu iz člana 41. ovog pravilnika, za lečenje akutnog infarkta miokarda, obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, a po cenama iz člana 41. ovog pravilnika, u skladu sa sprovedenom procedurom.

4. Ugovaranje sa apotekom

Član 48

Kriterijumi za zaključivanje ugovora sa apotekom iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima svih osiguranih lica su:

- broj i vrednost realizovanih lekarskih recepata, i

- broj osiguranih lica koji gravitiraju toj apoteci.

Ugovorena naknada apoteke iz stava 1. ovog člana obuhvata:

1) cene lekova koje su utvrđene Pravilnikom o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;

2) troškove prometa na malo za izdate lekove na lekarski recept u iznosu 12% koji se obračunavaju na veleprodajnu cenu leka.

Izuzetno od stava 2. tačke 2) ovog člana za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije Republički zavod priznaje troškove prometa na malo od 6% na veleprodajnu cenu lekova.

Ugovorena naknada apoteci za izdata pomagala obuhvata i troškove prometa na malo za izdata pomagala u apoteci u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala.

Uz naknadu iz st. 2., 3. i 4. ovog člana, priznaje se i obračunati porez na dodatu vrednost, u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrednost ("Službeni glasnik RS", br. 84/04, 86/04, 61/05 i 61/07).

Član 49

Apoteka je obavezna da obezbedi potrebnu količinu i asortiman lekova sa Liste lekova za osigurana lica Republičkog zavoda primenjujući načela ekonomičnosti i efikasnosti.

Član 50

Apoteka koja je zaključila ugovor sa filijalom obavezna je da ima informacioni sistem koji omogućava fakturisanje izdatih lekova i pomagala u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda.

Apoteka sa kojom je filijala zaključila ugovor, dužna je da obezbedi obradu lekarskih recepata i obrazaca za propisivanje pomagala koji omogućuju filijali Republičkog zavoda kontrolu ispravnosti izdavanja lekova i pomagala kao i fakturisanja sa odgovarajućim podacima po osiguranim licima, zdravstvenim ustanovama, lekarima, vrsti, poreklu, ceni leka i drugim podacima koje utvrdi Republički zavod.

Član 51

Ugovor sa apotekom iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima svih osiguranih lica, zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Član 52

Apoteka je obavezna da prioritetno izda propisani lek na lekarskom receptu.

Izuzetno, u slučaju da apoteka ne raspolaže lekom propisanim na lekarski recept, apoteka može izdati drugi lek kao zamenu, istog generičkog sastava, iste ili niže cene, ako lekar izričito nije napisao da se izda samo propisani lek.

Apoteka je obavezna da vodi podatke o vrsti i količini lekova koje je izdala u skladu sa stavom 2. ovog člana i da o tome dostavlja filijali tromesečni izveštaj.

Član 53

Za lekove izdate na lekarski recept i određena pomagala, apoteka ispostavlja fakturu Republičkom zavodu preko filijale sa kojom je zaključila ugovor.

Uz fakturu iz stava 1. ovog člana dostavljaju se lekarski recepti i obrasci za propisivanje određenih pomagala.

Faktura se ispostavlja u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda.

U ispostavljenoj fakturi, iskazuje se i iznos participacije za izdate lekove sa Liste lekova i za taj iznos se umanjuje obaveza prema apoteci.

5. Ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju

Član 54

Ugovor sa zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju zaključuje se za pružanje usluga specijalizovane produžene rehabilitacije kao i bolničkog lečenja za one zdravstvene ustanove za koje je pružanje usluga bolničkog lečenja predviđeno Planom mreže.

Ugovor za usluge iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost specijalizovane produžene rehabilitacije za sva osigurana lica.

Pored usluga iz stava 1. ovog člana filijala može ugovoriti pružanje ambulantno-polikliničkih usluga koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području te filijale.

Član 55

Naknada za vršenje zdravstvenih usluga specijalizovane produžene rehabilitacije utvrđena je na osnovu potrebnog broja b.o. dana za potrebe osiguranih lica po cenama koje utvrđuje Upravni odbor Republičkog zavoda, naknada za ambulantno-polikliničke usluge po cenama iz Cenovnika zdravstvenih usluga u zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Cenovnik), a naknada za bolničko lečenje u zavisnosti od tipa bolnice po kriterijumima iz ovog pravilnika za sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Naknada za bolničko lečenje obezbeđuje se iz sredstava predviđenih za sekundarnu zdravstvenu zaštitu, a obuhvata i sredstva za ambulantno-polikliničke usluge pružene osiguranom licu za vreme bolničkog lečenja.

6. Ugovaranje sa ostalim zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže

Član 56

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcina i imunobioloških preparata i sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost transfuzije krvi i zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost sudske medicine, za zdravstvene usluge koje pružaju osiguranim licima koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama, zaključuje filijala na čijem području se nalazi zdravstvena ustanova za sva osigurana lica Republičkog zavoda.

Usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuju se planom rada koji je sastavni deo ugovora.

Član 57

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 56. ovog pravilnika utvrđuje se za vrstu i broj usluga iz plana rada zdravstvene ustanove, za zdravstvene usluge koje se pružaju osiguranim licima, a po cenama iz Cenovnika.

Član 58

Republički zavod, odnosno filijala zaključuje ugovor sa zdravstvenom ustanovom za:

1) izradu i sprovođenje plana o potrebnim količinama vakcina i humanog antirabičnog imunoglobulina,

2) čuvanje i distribuciju vakcina i imunoglobulina antirabičnim stanicama,

3) dostavljanje izveštaja o utrošku vakcina i imunoglobulina,

4) za usluge laboratorijske dijagnostike besnila.

7. Ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost javnog zdravlja

Član 59

Sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost javnog zdravlja ugovor zaključuje filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove, i to za:

1) zdravstvene usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije;

2) zdravstvene usluge epidemiologije;

3) sprovođenje antirabične zaštite, obavezne imunizacije eksponiranih lica protiv hepatitisa B i gripa;

4) poslove i zadatke socijalne medicine.

Ugovorena naknada za usluge iz stava 1. tač. 1), 2) i 4) ovog člana utvrđuje se na osnovu procentualnog učešća pojedinih zdravstvenih usluga i delatnosti, koje su prioritetne za očuvanje zdravlja osiguranih lica, a do nivoa naknade utvrđene Predračunom sredstava.

Sredstva za usluge i poslove iz stava 1. tačka 3. ovog člana sadržana su u naknadi utvrđenoj za zdravstvene usluge epidemiologije.

Poslove u vezi sa sprovođenjem imunizacije zdravstvena ustanova iz stava 1. ovog člana obavlja u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima ("Službeni glasnik RS", broj 11/06) - u daljem tekstu: Pravilnik o imunizaciji.

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost javnog zdravlja utvrđuje se naknada za vakcine (osim vakcina za antirabičnu zaštitu) na osnovu objedinjenog plana obavezne imunizacije kojeg donosi Institut "Batut".

Zdravstvenoj ustanovi iz stava 1. ovog člana sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ugovorena naknada za 2007. godinu, utvrđuje se za:

1) plate za ugovoreni broj radnika, shodno kriterijumima iz člana 17. stav 1. tač. 2. i 3. ovog pravilnika i u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srbije, 05 broj 02-4586/2003-001 od 17. jula 2003. godine;

2) troškove prevoza na rad i sa rada, i

3) troškove laboratorijskog materijala za usluge mikrobiologije.

IV KRITERIJUM ZA UGOVARANJE SA USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE I UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD

Član 60

Kriterijum za ugovaranje sa ustanovom socijalne zaštite je pružanje zdravstvene zaštite obuhvaćene obaveznim zdravstvenim osiguranjem osiguranim licima Republičkog zavoda smeštenim u ustanovama socijalne zaštite.

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala na čijem području je sedište te ustanove.

Član 61

Naknada za rad ustanovama socijalne zaštite utvrđuje se u visini sredstava utvrđenih Finansijskim planom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2008. godinu, a do donošenja Uredbe o izmenama i dopunama Uredbe o koeficijentima i rebalansa Finansijskog plana Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2008. godinu.

Naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se na nivou Predračuna sredstava za 2007. godinu i uvećava za 6%.

V UGOVARANJE SA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA KOJE NISU U PLANU MREŽE I SA PRIVATNOM PRAKSOM

Član 62

Filijala Republičkog zavoda može zaključiti ugovor o pružanju zdravstvenih usluga sa davaocima zdravstvenih usluga koji nisu u Planu mreže. Ugovor se može zaključiti za vrstu i broj zdravstvenih usluga koje se ne mogu obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže, uz mišljenje Instituta "Batut" i saglasnosti Ministarstva zdravlja.

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga, koje utvrđuje Republički zavod ili za izvršenje programa za određeni broj usluga iskazanih po službama i organizacionim jedinicama, za potrebe osiguranih lica.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište davaoca zdravstvenih usluga.

Član 63

Izuzetno od člana 62. stav 2. ovog pravilnika sa zavodom za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) utvrđuje se naknada za pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima na način utvrđen čl. 22. i 23. i članom 27. stav 2. ovog pravilnika.

ZZZR utvrđuje se naknada za vakcine, po vrsti i količini, na osnovu objedinjenog plana obavezne imunizacije kojeg donosi Institut "Batut".

Član 64

ZZZR je dužan da plan rada usaglasi sa visinom naknade utvrđene Predračunom sredstava.

Usaglašenost plana rada sa Predračunom sredstava ceni filijala na čijem je području sedište ZZZR uz mišljenje Instituta "Batut" i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Član 65

Izuzetno od člana 62. stav 2., Stomatološkom fakultetu iz Beograda, utvrđuje se naknada za rad shodno kriterijumima utvrđenim ovim pravilnikom za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, a do donošenja normativa od strane Ministarstva zdravlja.

Usaglašenost plana rada sa Predračunom sredstava ceni filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove iz stava 1. ovog člana uz mišljenje Instituta "Batut" i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Na ugovorne odnose sa Stomatološkim fakultetom iz Beograda i ZZZR shodno se primenjuju član 11. st. 1-4. i član 12. ovog pravilnika.

Član 66

Filijala može zaključiti ugovor o snabdevanju osiguranih lica lekovima sa Liste lekova i određenim pomagalima sa apotekom van Plana mreže, u skladu sa zakonom.

Član 67

Za potrebe osiguranih lica, filijala može zaključiti ugovor i sa privatnom praksom o propisivanju lekova sa Liste lekova, ali samo ukoliko privatna praksa pruža zdravstvenu zaštitu iz delatnosti doma zdravlja, odnosno obavlja određene poslove iz primarne zdravstvene zaštite.

Ugovor sa privatnom praksom iz stava 1. ovog člana, zaključuje se za propisivanje lekova iz oblasti: opšte medicine, ginekologije, pedijatrije i stomatologije.

Lekaru u privatnoj praksi sa kojom filijala zaključi ugovor iz stava 1. ovog člana, Republički zavod dodeljuje identifikacioni broj.

Filijala je u obavezi da prati i analizira potrošnju lekova propisanih od strane lekara u privatnoj praksi sa kojima je zaključen ugovor.

VI ZAKLJUČIVANJE UGOVORA RADI SNABDEVANJA OSIGURANIH LICA MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA

Član 68

Republički zavod će, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke, izvršiti izbor ponuđača sa kojima će zaključiti ugovore za snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima u 2008. godini, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje pravo na pomagala, a do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom Republičkog zavoda.

Ponuđač sa kojim se zaključi ugovor obavezan je da osiguranom licu obezbedi medicinsko-tehničko pomagalo po utvrđenim standardima, kao i usluge održavanja utvrđene opštim aktom iz stava 1. ovog člana.

Član 69

Ponuđač iz člana 68. ovog pravilnika za izdata medicinsko-tehnička pomagala i izvršene usluge, ispostavlja fakturu filijali koja je utvrdila svojstvo osiguranog lica i overila obrazac za propisivanje pomagala.

Čl. 70 i 71

(Brisano)

VIII OBRAČUN PRIPADAJUĆE NAKNADE ZA IZVRŠENE ZDRAVSTVENE USLUGE

Član 72

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši filijala na čijem je području sedište davaoca zdravstvenih usluga, po isteku kalendarskog tromesečja kumulativno za protekli period od početka godine, kao i po isteku godine koji se utvrđuje kao konačan godišnji obračun.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) ocene izvršenja plana rada zdravstvenih usluga koju vrši filijala iz stava 1. ovog člana;

2) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept, ostalih preuzetih obaveza;

3) ostvarivanja Finansijskog plana Republičkog zavoda za godinu za koju su zaključeni ugovori;

4) izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana za prvo tromesečje i za devet meseci vrši se na osnovu parametara iz stava 2. tač. 2. i 3. ovog člana.

Član 73

Ukoliko filijala posle izmirenja utvrđenih obaveza raspolaže na podračunu slobodnim sredstvima, ta sredstva može, uz saglasnost komisije koju obrazuje Republički zavod, preneti zdravstvenoj ustanovi na svom području za sprovođenje zdravstvene zaštite za sve ugovorene namene osim za plate i prevoz, a konačnim godišnjim obračunom sa zdravstvenom ustanovom utvrđuje se ukupno pripadajuća naknada za pruženu zdravstvenu zaštitu osiguranim licima.

Saglasnost iz stava 1. ovog člana za filijale sa područja Autonomne pokrajine Vojvodine daje komisija, koju obrazuje Pokrajinski zavod, o čemu obaveštava Direkciju Republičkog zavoda.

Član 74

Konačnim godišnjim obračunom filijala utvrđuje ukupno pripadajuću naknadu davaocima zdravstvenih usluga za sprovođenje ugovora, u skladu sa aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje obračun pripadajuće naknade davaocima zdravstvenih usluga za izvršene zdravstvene usluge.

Član 75

U toku godine Republički zavod, odnosno filijala može zdravstvenoj ustanovi u okviru ugovorene naknade po Predračunu sredstava, a prema dinamici ostvarenih prihoda, obezbediti sredstva putem avansa.

IX IZMENE UGOVORA

Član 76

Ugovorne strane imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu zaključenog ugovora.

Ako postupak za izmenu ugovora pokreće davalac zdravstvenih usluga, obrazloženu inicijativu dostavlja Filijali sa kojom je zaključio ugovor, koja zajedno sa svojim obrazloženim mišljenjem i stavom predlog za izmenu ugovora dostavlja Komisiji za pripremu predloga za izmenu ugovora.

Ako Upravni odbor Republičkog zavoda, na predlog Komisije, donese odluku o prihvatanju inicijative za izmenu ugovora, zaključuje se sa davaocem zdravstvenih usluga ugovor o izmeni ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 77

Za organizacione jedinice zdravstvenih ustanova, koje u toku 2008. godine promene pravni status (pripajanjem, odvajanjem ili podelom), odnosno koje se konstituišu kao novi pravni subjekti upisom u sudski registar, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Visinu naknade, kao osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana, utvrdiće filijala, po sprovedenom obračunu za period za koji se ugovara zdravstvena zaštita, a do visine sredstava utvrđenih, po namenama, Predračunom sredstava zdravstvenoj ustanovi pre statusne promene.

Na osnovu utvrđene naknade iz stava 2. ovog člana, filijala zaključuje sa novim pravnim subjektom ugovor, na osnovu koga će se izvršiti izmena u Predračunu sredstava.

Član 78

Rok za zaključivanje ugovora po ovom pravilniku je 30 dana od dana početka primene ovog pravilnika.

Ukoliko davalac zdravstvenih usluga ne zaključi ugovor o pružanju zdravstvene zaštite do roka utvrđenog u stavu 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi i drugom davaocu zdravstvenih usluga iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja plaćaće se samo troškovi pruženih zdravstvenih usluga hitne medicinske pomoći, u skladu sa članom 183. stav 1. Zakona.

Član 78a

Ovlašćuje se direktor Republičkog zavoda da utvrdi prečišćen tekst Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2008. godinu.

Prečišćen tekst Pravilnika objaviće se i na sajtu Republičkog zavoda www.rzzo.sr.gov.yu.

Član 79

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. januara 2008. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2008. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 37/2008)

Član 18

Po dobijanju saglasnosti ministarstva nadležnog za poslove zdravlja, ovaj pravilnik objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2008. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 42/2008)

Član 6

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a član 29b primenjuje se od 1. maja 2008. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2008. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 57/2008)

Član 5

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA 2008. GODINU

(u 000 din.)

Naziv ustanove

Plate

Naknada troškova prevoza

Ostali indirektni troškovi

Lekovi u ZU

Krv i produkti krvi

Sanitetski i medicinski potrošni i ugradni materijal

Materijal za dijalizu i lekovi za bolesti krvi i krvotvornih organa

Ishrana bolesnika

Lekovi na recept i pomagala preko apoteka

Participacija

Ukupna naknada umanjena za participaciju

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

001

DZ B TOPOLA

173.689

4.983

32.154

6.386

233

3.237

 

584

105.274

16.224

310.316

002

DZ M IĐOŠ

43.463

966

8.873

2.468

 

1.090

 

 

33.328

5.289

84.899

 

DZ SUBOTICA

372.315

14.803

69.243

19.182

 

5.719

 

 

 

6.634

474.628

 

OB SUBOTICA

885.860

31.869

130.204

108.275

22.291

123.473

39.506

27.132

 

9.015

1.359.595

005

AP SUBOTICA

 

 

 

 

 

 

 

 

396.810

53.388

343.422

Subotica

1.475.327

52.621

240.474

136.311

22.524

133.519

39.506

27.716

535.412

90.550

2.572.860

006

DZ ŽITIŠTE

66.140

3.260

11.142

4.143

 

1.680

 

 

44.761

7.208

123.918

007

DZ N BEČEJ

81.403

1.236

13.686

4.491

 

2.068

 

 

77.646

7.769

172.761

008

DZ SEČANJ

57.093

1.863

12.104

3.403

 

1.477

 

 

37.543

6.132

107.351

009

DZ S CRNJA

41.583

1.224

8.795

2.119

 

999

 

 

26.370

4.332

76.758

010

DZ ZRENJANIN

383.383

10.527

56.465

18.706

 

7.960

 

 

 

5.846

471.195

010

OB ZRENJANIN

759.041

18.377

135.115

81.754

10.477

86.234

65.192

20.016

 

7.446

1.168.760

012

SP B ZRENJANIN

97.094

3.168

15.417

7.083

 

2.864

 

7.377

 

 

133.003

014

AP ZRENJANIN

 

 

 

 

 

 

 

 

415.279

57.867

357.412

Zrenjanin

1.485.737

39.655

252.724

121.699

10.477

103.282

65.192

27.393

601.599

96.600

2.611.158

015

DZ ADA

68.474

2.484

10.741

3.251

 

1.680

 

 

50.074

7.474

129.230

016

DZ KANJIŽA

108.661

2.532

20.475

4.620

 

2.298

 

 

58.421

10.093

186.914

017

DZ N KNEŽEVAC

75.456

1.479

13.816

3.832

515

1.852

 

3.984

27.252

4.463

123.723

018

DZ ČOKA

36.457

714

7.210

1.867

 

988

 

 

25.097

4.251

68.082

019

ZC SENTA

348.493

6.291

63.337

45.329

6.480

41.196

 

11.172

67.165

12.941

576.522

020

ZC KIKINDA

517.059

14.100

86.986

51.296

4.538

47.968

60.822

11.210

 

6.472

787.507

021

SP B N KNEŽEVAC

101.977

1.690

18.510

16.267

 

1.243

 

14.757

 

 

154.444

024

AP KIKINDA

 

 

 

 

 

 

 

 

163.554

23.222

140.332

Kikinda

1.256.577

29.290

221.075

126.462

11.533

97.225

60.822

41.123

391.563

68.916

2.166.754

025

DZ ALIBUNAR

87.818

3.066

15.517

3.660

 

1.867

 

 

54.247

8.675

157.500

026

DZ B CRKVA

71.515

2.880

15.704

3.077

 

1.429

 

 

51.875

7.788

138.692

027

DZ KOVAČICA

87.252

2.772

17.378

4.451

 

2.186

 

 

67.190

11.035

170.194

028

DZ KOVIN

117.774

5.563

17.473

5.695

 

2.992

 

 

81.682

12.894

218.285

029

DZ OPOVO

45.838

1.667

8.100

1.903

 

837

 

 

29.058

4.626

82.777

030

DZ PLANDIŠTE

47.484

1.539

12.465

2.099

 

991

 

 

43.366

5.657

102.287

 

DZ VRŠAC V-XII

99.087

2.937

15.415

6.555

 

2.625

 

 

 

1.735

124.884

 

ZC VRŠAC

387.107

10.308

55.865

45.119

2.634

32.278

37.373

11.059

45.461

10.564

616.640

032

ZC PANČEVO

1.203.787

37.646

169.144

119.703

12.834

103.400

73.452

26.525

 

14.662

1.731.829

033

SP B B CRKVA

89.302

2.118

18.282

10.430

 

4.053

 

10.826

 

 

135.011

034

SP B VRŠAC

267.835

8.340

74.921

29.574

 

1.617

 

41.439

 

 

423.726

035

SP B KOVIN

284.188

7.238

70.514

31.780

 

5.527

 

46.949

 

 

446.196

037

AP PANČEVO

 

 

 

 

 

 

 

 

386.762

51.467

335.295

 

AP VRŠAC V-XII

 

 

 

 

 

 

 

 

90.935

12.196

78.739

Pančevo

2.788.987

86.074

490.778

264.046

15.468

159.802

110.825

136.798

850.576

141.299

4.762.055

038

DZ APATIN

139.833

6.341

40.268

6.464

 

3.135

 

 

82.944

13.732

265.253

039

DZ KULA

175.008

3.820

24.818

8.543

 

3.938

 

 

140.505

22.167

334.465

040

DZ ODŽACI

149.904

4.513

29.148

6.390

 

2.676

 

1.299

92.621

15.731

270.820

041

ZC SOMBOR

1.128.580

30.396

193.086

134.486

15.798

104.590

55.080

32.804

 

14.209

1.680.611

043

AP SOMBOR

 

 

 

 

 

 

 

 

297.361

41.535

255.826

Sombor

1.593.325

45.070

287.320

155.883

15.798

114.339

55.080

34.103

613.431

107.374

2.806.975

044

DZ BAČ

48.701

1.796

11.317

3.397

 

1.596

 

 

30.947

5.190

92.564

045

DZ B PALANKA

222.700

4.559

30.614

9.896

 

4.557

38.130

 

144.801

23.275

431.982

046

DZ B PETROVAC

42.292

1.310

8.924

2.574

 

1.359

 

 

34.920

5.477

85.902

047

DZ BEOČIN

55.403

1.736

12.688

3.135

 

1.365

 

 

34.655

5.459

103.523

048

DZ BEČEJ

150.645

3.986

23.908

6.571

 

3.161

 

 

83.405

13.734

257.942

049

DZ ŽABALJ

80.844

2.536

15.249

5.148

 

2.167

 

 

44.126

8.276

141.794

050

DZ SRBOBRAN

59.380

1.690

8.915

3.350

 

1.608

 

 

40.866

6.459

109.350

051

DZ TEMERIN

74.369

2.841

11.440

4.670

 

2.126

 

 

67.281

10.632

152.095

052

DZ TITEL

48.472

1.416

8.341

3.072

 

1.354

 

 

34.884

5.872

91.667

 

DZ N SAD

964.653

29.791

102.885

54.874

 

24.393

 

 

 

17.826

1.158.770

 

ZAVOD ZA HMP N SAD

175.034

5.771

31.658

1.932

 

2.010

 

 

 

 

216.405

054

ZC VRBAS I - III

117.464

3.450

23.269

9.198

1.191

10.371

6.366

2.279

39.504

7.898

205.194

 

DZ VRBAS IV - XII

115.714

3.726

15.692

6.154

 

2.556

 

 

 

1.448

142.394

 

OB VRBAS IV - XII

260.431

7.931

40.992

37.566

8.290

36.076

22.075

7.749

 

1.661

419.449

056

ZZ REUM N SAD

66.085

1.924

11.520

400

 

160

 

8.027

 

869

87.247

058

ONKOLOGIJA N SAD

409.266

12.413

168.022

462.088

7.347

82.453

 

23.099

 

 

1.164.688

059

INST PL BOL N SAD

426.200

15.519

164.338

154.807

6.773

74.275

 

28.037

 

 

869.949

060

INST KVB N SAD

427.789

14.589

228.984

145.981

22.869

738.385

 

20.603

 

2.792

1.596.408

061

INST ZZ DECE I OML N SAD

576.996

31.212

104.322

101.229

11.375

84.750

6.043

33.927

 

 

949.854

062

STOMAT KL N SAD

64.250

1.390

6.484

918

 

2.455

 

1.112

 

 

76.609

063

KC N SAD

2.079.807

78.314

525.467

651.351

79.604

480.493

93.554

58.159

 

17.002

4.029.747

064

ZZZ RADNIKA N SAD

30.023

853

2.595

1.256

 

912

 

 

 

647

34.992

065

ZZZ STUDENATA N SAD

47.492

970

4.680

3.059

 

1.024

 

 

 

 

57.225

067

AU N SAD

 

 

 

 

 

 

 

 

1.001.878

139.521

862.357

 

APOTEKA VRBAS IV - XII

 

 

 

 

 

 

 

 

88.474

10.490

77.984

Novi Sad

6.544.010

229.723

1.562.304

1.672.626

137.449

1.559.606

166.168

182.992

1.645.741

284.528

13.416.091

068

DZ INĐIJA

176.836

7.157

24.081

8.117

 

4.109

 

 

114.718

17.948

317.070

069

DZ PEĆINCI

72.362

3.039

14.094

3.684

 

1.873

 

 

37.077

7.163

124.966

070

DZ RUMA

194.035

5.769

32.553

9.987

 

4.732

 

649

124.942

19.658

353.009

 

DZ IRIG

22.873

655

5.874

1.897

 

920

 

 

25.043

3.935

53.327

071

DZ S PAZOVA

209.281

6.291

41.186

12.182

 

5.716

 

 

123.028

19.730

377.954

072

DZ ŠID

135.820

3.757

22.955

6.084

 

2.991

 

 

81.465

13.552

239.520

073

ZC S MITROVICA I - IX

650.606

16.501

95.378

50.609

3.362

76.800

69.850

12.960

 

8.307

967.759

73-1

DZ S MITROVICA X - XII

68.783

2.648

10.529

3.611

 

2.075

 

 

 

1.177

86.469

73-2

OB S MITROVICA X - XII

169.009

4.843

31.538

24.688

1.269

30.195

24.597

6.048

 

1.591

290.596

077

AP S MITROVICA

 

 

 

 

 

 

 

 

234.910

33.609

201.301

Sr. Mitrovica

1.699.605

50.660

278.188

120.859

4.631

129.411

94.447

19.657

741.183

126.670

3.011.971

078

DZ BOGATIĆ

118.866

1.533

14.569

5.436

 

2.461

 

 

 

1.638

141.227

079

DZ LJUBOVIJA

74.846

546

12.402

4.280

 

1.880

 

1.174

 

1.004

94.124

080

ZC LOZNICA

889.765

16.574

127.832

96.580

12.282

55.727

45.876

21.435

 

11.185

1.254.886

 

DZ VLADIMIRCI

56.214

2.536

9.134

3.386

 

1.426

 

 

 

986

71.710

 

DZ KOCELJEVA

50.204

1.596

8.194

2.611

 

1.157

 

 

 

757

63.005

 

DZ ŠABAC

362.115

7.979

53.639

19.728

 

7.582

 

 

 

5.524

445.519

 

OB ŠABAC

781.002

13.597

131.399

100.136

10.332

90.226

73.947

31.578

 

8.513

1.223.704

084

AU LOZNICA

 

 

 

 

 

 

 

 

284.305

38.695

245.610

085

AU ŠABAC

 

 

 

 

 

 

 

 

474.976

62.587

412.389

Šabac

2.333.012

44.361

357.169

232.157

22.614

160.459

119.823

54.187

759.281

130.889

3.952.174

086

DZ UB

76.236

1.656

9.694

4.659

 

2.170

 

 

 

1.537

92.878

087

ZC VALJEVO

1.241.191

10.673

183.576

125.347

12.873

115.736

70.840

30.307

 

15.515

1.775.028

088

AU VALJEVO

 

 

 

 

 

 

 

 

437.571

59.259

378.312

089

DZ LAJKOVAC

59.291

2.561

7.929

2.923

 

1.437

 

 

 

961

73.180

Valjevo

1.376.718

14.890

201.199

132.929

12.873

119.343

70.840

30.307

437.571

77.272

2.319.398

092

ZC SMEDEREVO

859.533

18.598

103.362

80.571

7.107

68.468

52.158

17.790

 

11.114

1.196.473

093

OB S PALANKA

400.111

8.500

64.879

41.011

6.865

30.923

37.328

13.989

 

3.723

599.883

094

AP S PALANKA

 

 

 

 

 

 

 

 

119.993

16.594

103.399

 

AU SMEDEREVO

 

 

 

 

 

 

 

 

303.422

39.615

263.807

 

AU VELIKA PLANA

 

 

 

 

 

 

 

 

103.443

13.029

90.414

096

DZ V PLANA

146.787

2.519

22.974

7.657

 

3.741

 

 

 

2.650

181.028

097

DZ S PALANKA

201.098

5.959

18.575

8.900

 

4.322

 

 

 

3.120

235.734

Smederevo

1.607.529

35.576

209.790

138.139

13.972

107.454

89.486

31.779

526.858

89.845

2.670.738

098

DZ V GRADIŠTE

75.656

1.475

11.165

3.519

 

1.802

 

 

 

1.232

92.385

099

DZ ŽAGUBICA

67.647

1.179

8.610

2.419

 

1.217

 

 

 

824

80.248

 

ZC POŽAREVAC

1.187.167

27.357

147.082

101.979

10.706

86.251

102.522

39.197

 

13.465

1.688.796

 

DZ ŽABARI

49.830

1.431

6.677

1.885

 

991

 

 

 

688

60.126

101

ZC PETROVAC

252.801

5.750

37.540

23.385

1.229

13.266

 

5.188

 

3.711

335.448

103

AU POŽAREVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

501.615

68.943

432.672

Požarevac

1.633.101

37.192

211.074

133.187

11.935

103.527

102.522

44.385

501.615

88.863

2.689.675

104

DZ KRAGUJEVAC

498.949

11.674

51.380

29.950

 

13.083

 

 

 

10.186

594.850

 

HMP KRAGUJEVAC

130.649

2.414

17.867

1.155

 

880

 

 

 

 

152.965

105

DZ BATOČINA

54.724

1.552

6.674

2.464

 

1.229

 

 

 

800

65.843

106

DZ KNIĆ

51.785

1.654

8.026

3.438

 

1.354

 

 

 

905

65.352

107

DZ LAPOVO

32.784

807

5.183

1.425

 

673

 

 

 

470

40.402

108

DZ RAČA

45.638

1.716

8.700

2.434

 

1.229

 

 

 

800

58.917

109

DZ TOPOLA

82.796

2.085

14.411

4.149

 

1.956

 

 

 

1.406

103.991

110

ZC ARANĐELOVAC

323.203

7.721

47.104

24.794

1.229

19.088

 

5.558

 

4.472

424.225

111

ZZZR ZASTAVA

148.176

3.426

25.795

4.852

 

3.227

 

 

 

3.439

182.037

113

KC KRAGUJEVAC

1.569.842

42.387

388.477

532.540

29.530

388.214

130.453

51.614

 

13.874

3.119.183

115

AU KRAGUJEVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

822.965

115.172

707.793

116

AP ARANĐELOVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

134.673

19.261

115.412

Kragujevac

2.938.546

75.436

573.617

607.201

30.759

430.933

130.453

57.172

957.638

170.785

5.630.970

118

DZ DESPOTOVAC

142.515

2.412

17.643

4.893

 

2.507

 

992

66.556

9.571

227.947

119

DZ SVILAJNAC

132.510

1.867

21.721

4.774

 

2.413

 

481

57.777

9.569

211.974

 

DZ ĆUPRIJA

137.768

2.031

17.610

4.344

 

2.163

 

 

86.583

12.897

237.602

 

OB ĆUPRIJA

659.051

8.854

82.051

74.284

6.260

92.316

92.245

22.517

 

5.820

1.031.758

 

DZ REKOVAC

53.298

802

7.997

1.990

 

978

 

 

31.093

3.671

92.487

 

DZ JAGODINA

219.312

1.874

38.057

10.308

 

4.605

 

 

 

3.320

270.836

 

OPŠTA BOLNICA JAGODINA

401.997

3.366

43.371

45.026

4.895

53.406

 

11.077

 

3.351

559.787

 

APOTEKA JAGODINA

 

 

 

 

 

 

 

 

214.043

29.616

184.427

123

ZC PARAĆIN

417.611

7.498

45.562

35.415

4.020

33.971

 

6.679

128.951

23.100

656.607

Jagodina

2.164.062

28.704

274.012

181.034

15.175

192.359

92.245

41.746

585.003

100.915

3.473.425

 

ZC BOR

647.117

16.174

92.006

58.123

4.364

47.657

22.304

14.136

 

6.585

895.296

 

DZ MAJDANPEK

98.879

2.378

13.829

3.130

 

1.510

 

 

 

1.022

118.704

 

OB MAJDANPEK

70.695

1.609

14.308

7.247

418

6.460

1.962

2.108

 

620

104.187

126

ZC NEGOTIN

410.027

6.243

84.357

31.166

3.223

24.032

14.842

7.646

 

4.334

577.202

127

ZC KLADOVO

300.030

6.965

72.099

31.018

2.469

18.573

13.309

6.045

 

2.033

448.475

129

AU BOR

 

 

 

 

 

 

 

 

431.670

57.978

373.692

Bor

1.526.748

33.369

276.599

130.684

10.474

98.232

52.417

29.935

431.670

72.572

2.517.556

130

DZ BOLJEVAC

76.872

643

7.879

2.736

 

1.395

 

 

 

858

88.667

131

ZC KNJAŽEVAC

301.429

4.574

44.387

18.279

1.801

14.117

 

4.447

 

3.223

385.811

132

ZC ZAJEČAR

708.095

13.042

98.374

68.571

7.875

98.911

39.713

17.414

 

8.333

1.043.662

135

AU ZAJEČAR

 

 

 

 

 

 

 

 

458.417

58.262

400.155

Zaječar

1.086.396

18.259

150.640

89.586

9.676

114.423

39.713

21.861

458.417

70.676

1.918.295

136

ZC UŽICE

2.650.851

48.318

431.226

245.651

28.745

238.492

74.777

49.651

 

31.946

3.735.765

140

AU UŽICE

 

 

 

 

 

 

 

 

825.633

109.749

715.884

Užice

2.650.851

48.318

431.226

245.651

28.745

238.492

74.777

49.651

825.633

141.695

4.451.649

141

ZC ČAČAK

1.311.014

30.506

176.417

119.571

12.351

136.634

52.312

23.962

 

16.667

1.846.100

142

ZC G MILANOVAC

413.960

9.510

64.681

36.671

2.561

29.143

 

7.541

 

4.659

559.408

145

AU ČAČAK

 

 

 

 

 

 

 

 

480.148

61.544

418.604

146

AP G MILANOVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

151.297

20.353

130.944

Čačak

1.724.974

40.016

241.098

156.242

14.912

165.777

52.312

31.503

631.445

103.223

2.955.056

147

DZ RAŠKA

121.633

2.675

21.468

5.510

 

2.549

 

1.091

 

1.707

153.219

148

ZC N PAZAR

621.516

12.739

85.242

59.938

4.802

40.899

35.227

12.397

165.661

30.171

1.008.250

 

ZC KRALJEVO

1.133.598

27.196

180.925

112.336

11.175

109.252

76.285

25.047

 

13.178

1.662.636

 

DZ VRNJAČKA BANJA

102.182

2.481

29.013

4.862

 

2.310

 

 

 

1.602

139.246

 

SPB VRNJAČKA BANJA

35.919

1.017

7.620

3.065

 

1.006

 

1.954

 

648

49.933

154

AU KRALJEVO

 

 

 

 

 

 

 

 

554.064

74.941

479.123

155

DZ TUTIN

125.580

1.912

26.901

8.387

 

3.296

 

1.866

39.404

7.274

200.072

Kraljevo

2.140.428

48.020

351.169

194.098

15.977

159.312

111.512

42.355

759.129

129.521

3.692.479

156

DZ TRSTENIK

171.162

3.427

30.411

8.748

 

3.917

 

 

 

2.878

214.787

 

ZC KRUŠEVAC

1.244.686

32.757

192.944

118.773

12.949

89.358

74.399

26.071

 

13.853

1.778.084

 

DZ ALEKSANDROVAC

100.707

3.314

19.056

5.342

 

2.461

 

571

 

1.704

129.747

 

DZ VARVARIN

62.700

1.281

7.484

3.338

 

1.620

 

 

 

1.075

75.348

 

DZ ĆIĆEVAC

38.030

1.101

6.258

1.585

 

745

 

 

 

551

47.168

160

AU KRUŠEVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

598.314

81.592

516.722

161

DZ BRUS

79.050

1.670

17.056

3.454

 

1.558

 

571

 

1.085

102.274

Kruševac

1.696.335

43.550

273.209

141.240

12.949

99.659

74.399

27.213

598.314

102.738

2.864.130

162

DZ GADŽIN HAN

49.028

2.799

7.877

1.597

 

827

 

 

 

607

61.521

163

DZ DOLJEVAC

65.928

3.772

9.234

2.890

 

1.429

 

 

 

941

82.312

164

DZ SVRLJIG

70.309

1.804

10.153

2.489

 

1.258

 

 

 

860

85.153

165

DZ SOKOBANJA

78.206

1.721

12.282

3.210

 

1.568

 

 

46.977

7.245

136.719

166

DZ NIŠ

838.637

26.722

71.844

40.987

 

26.890

 

 

 

14.163

990.917

167

DZ MEROŠINA

57.269

4.161

9.408

2.459

 

1.161

 

 

 

768

73.690

168

DZ RAŽANJ

43.428

2.482

7.608

1.590

 

827

 

 

 

607

55.328

169

ZC ALEKSINAC

321.411

10.541

44.531

24.665

2.800

19.607

 

5.928

 

4.282

425.201

170

SP B TOPONICA

370.233

20.394

85.495

26.714

 

4.011

 

44.716

 

 

551.563

173

HMP NIŠ

249.216

7.512

56.928

7.767

 

3.212

 

 

 

 

324.635

174

ZZZ RADNIKA NIŠ

230.662

6.728

15.907

8.540

 

6.122

 

 

 

4.981

262.978

175

ZZZ STUDENATA NIŠ

22.748

534

1.783

2.061

 

570

 

 

 

 

27.696

176

ATD NIŠ

42.801

1.214

4.592

1.629

 

1.367

 

 

 

 

51.603

172

SP B OZREN

105.478

4.357

19.601

8.639

 

2.940

 

7.687

 

 

148.702

180

KC NIŠ

2.443.567

76.764

525.336

895.204

110.203

576.089

142.023

71.599

 

18.181

4.822.604

181

STOMATOLOGIJA NIŠ

147.033

580

4.511

1.968

1.590

4.076

 

1.112

 

 

160.870

183

AU NIŠ

 

 

 

 

 

 

 

 

1.165.791

158.168

1.007.623

Niš

5.135.954

172.085

887.090

1.032.409

114.593

651.954

142.023

131.042

1.212.768

210.803

9.269.115

184

DZ KURŠUMLIJA

97.284

1.887

16.272

4.790

 

2.304

 

975

 

1.494

122.018

185

DZ BLACE

68.197

776

10.331

2.382

 

1.229

 

 

 

800

82.115

 

DZ ŽITORAĐA

60.870

2.418

7.512

2.074

 

1.019

 

 

 

565

73.328

186

ZC PROKUPLJE

643.184

16.290

112.374

53.679

5.102

47.343

35.571

14.072

 

6.936

920.679

188

AU PROKUPLJE

 

 

 

 

 

 

 

 

263.043

37.280

225.763

Prokuplje

869.535

21.371

146.489

62.925

5.102

51.895

35.571

15.047

263.043

47.075

1.423.903

189

DZ BELA PALANKA

74.415

1.216

17.602

2.565

 

1.301

 

 

34.721

6.178

125.642

 

ZC PIROT

682.199

14.064

88.156

56.614

7.689

70.876

38.195

13.339

 

7.037

964.095

 

DZ BABUŠNICA

59.354

1.884

14.701

2.002

 

969

 

 

 

892

78.018

 

DZ DIMITROVGRAD

72.427

1.642

14.634

1.916

 

1.015

 

550

 

776

91.408

192

AU PIROT

 

 

 

 

 

 

 

 

227.944

31.793

196.151

Pirot

888.395

18.806

135.093

63.097

7.689

74.161

38.195

13.889

262.665

46.676

1.455.314

193

DZ BOJNIK

55.373

1.381

8.636

2.581

 

1.288

 

 

 

867

68.392

 

DZ LESKOVAC

537.552

14.773

93.540

24.930

 

11.106

 

 

 

7.934

673.967

 

DZ VLASOTINCE

126.746

3.471

24.397

5.713

 

2.688

 

 

 

1.944

161.071

 

DZ MEDVEĐA

74.445

1.443

9.456

1.840

 

920

 

 

 

607

87.497

 

OB LESKOVAC

926.078

19.671

118.227

103.415

7.653

157.108

72.591

34.126

 

9.866

1.429.003

196

AU LESKOVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

616.836

82.049

534.787

197

DZ LEBANE

105.188

1.080

10.894

4.421

 

2.156

 

 

 

1.427

122.312

Leskovac

1.825.382

41.819

265.150

142.900

7.653

175.266

72.591

34.126

616.836

104.694

3.077.029

199

ZC VRANJE

995.800

11.046

118.154

88.842

9.032

109.251

54.300

19.738

 

11.557

1.394.606

 

DZ BOSILEGRAD

50.492

297

6.753

1.881

 

878

 

563

 

650

60.214

 

DZ BUJANOVAC

223.446

2.985

20.268

8.576

 

4.102

 

 

 

2.408

256.969

 

DZ PREŠEVO

159.132

1.463

19.455

7.912

 

3.359

 

 

 

1.736

189.585

199a

DZ VLADIČIN HAN

90.937

997

15.655

4.190

 

2.057

 

 

 

1.427

112.409

200

ZC SURDULICA

223.661

1.091

31.967

18.225

747

14.055

 

4.509

 

2.921

291.334

201

SP B SURDULICA

56.373

331

10.952

4.650

 

1.893

 

4.610

 

 

78.809

205

AU VRANJE

 

 

 

 

 

 

 

 

450.052

58.369

391.683

 

AU BUJANOVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

91.490

14.049

77.441

Vranje

1.799.841

18.210

223.204

134.276

9.779

135.595

54.300

29.420

541.542

93.117

2.853.050

206

DZ ZVEČAN

173.445

984

12.998

5.592

 

3.172

 

 

 

 

196.191

207

ZC K MITROVICA

1.641.957

10.082

111.982

60.560

5.060

38.285

14.654

6.496

 

 

1.889.076

208

AU K. MITROVICA

80.630

1.360

703

 

 

 

 

 

115.412

 

198.105

Kos. Mitrovica

1.896.032

12.426

125.683

66.152

5.060

41.457

14.654

6.496

115.412

 

2.283.372

210

DZ BARAJEVO

92.220

3.341

19.054

4.439

 

2.159

21.918

 

36.593

5.470

174.254

211

DZ VOŽDOVAC

443.496

9.394

54.367

25.058

 

11.490

 

 

 

8.727

535.078

212

DZ VRAČAR

239.246

4.618

38.063

9.867

 

4.470

 

 

 

3.430

292.834

213

DZ GROCKA

248.074

7.778

35.017

12.814

 

6.312

 

 

142.373

24.159

428.209

214

DZ ZVEZDARA

375.299

6.786

40.360

19.831

 

10.518

 

 

 

7.800

444.994

215

DZ ZEMUN

502.077

11.073

68.381

31.360

 

14.383

 

 

 

10.593

616.681

216

DZ LAZAREVAC

289.439

5.479

41.683

11.671

 

5.036

 

325

 

3.472

350.161

217

DZ MLADENOVAC

168.726

6.448

30.014

9.193

 

4.186

 

 

159.015

25.072

352.510

218

DZ N BGD

560.036

18.697

78.029

30.637

 

15.502

 

 

 

12.244

690.657

219

DZ OBRENOVAC

244.937

8.504

33.680

11.725

 

5.444

44.066

 

113.191

21.799

439.748

220

DZ PALILULA

540.972

17.477

63.474

24.892

 

12.308

 

 

 

8.978

650.145

221

DZ RAKOVICA

274.139

5.440

29.797

16.757

 

7.882

 

 

 

5.866

328.149

222

DZ S VENAC

207.458

5.198

19.357

7.220

 

3.453

 

 

 

2.547

240.139

223

DZ SOPOT

82.582

2.969

17.384

3.669

 

1.702

 

 

40.725

6.663

142.368

224

DZ S GRAD

359.957

7.468

36.259

9.440

 

4.169

 

 

 

3.178

414.115

225

DZ ČUKARICA

437.327

10.997

56.756

28.591

 

13.397

 

 

 

9.881

537.187

226

SP B MLADENOVAC

107.594

3.562

21.765

7.406

811

5.067

41.262

5.970

 

1.576

191.861

227

SP B CEREB PARALIZA BGD

140.299

4.836

26.303

1.095

 

1.339

 

5.899

 

 

179.771

228

NEONATOLOGIJA BGD

187.058

4.044

42.338

48.873

1.282

23.372

 

12.713

 

 

319.680

229

SVETI SAVA BGD

253.800

9.721

59.164

29.847

 

53.004

 

11.028

 

3.102

413.462

230

HMP BGD

586.272

13.966

101.640

6.804

 

2.290

 

 

 

 

710.972

231

GZ KOŽNO BGD

52.756

1.318

4.706

740

 

2.608

 

 

 

 

62.128

232

GZ GERONT

235.680

7.451

17.017

1.678

 

2.185

 

 

 

 

264.011

234

ATD BGD

164.027

4.847

12.736

4.081

 

7.324

 

 

 

 

193.015

235

NEFRO LAZAREVAC

73.631

2.389

21.981

1.266

1.005

5.411

72.689

2.709

 

310

180.771

236

ZZZ STUDENATA BGD

141.899

2.839

16.295

4.604

 

2.314

 

1.263

 

 

169.214

237

ZZZ MUP

112.114

2.727

11.523

2.829

 

1.825

 

 

25.135

6.279

149.874

239

PROTETIKA BGD

124.353

5.422

17.082

2.562

 

3.094

 

9.134

 

2.234

159.413

241

NARKOMANIJA BGD

116.084

4.436

16.553

2.488

 

1.075

 

4.200

 

 

144.836

242

GOVORNA PATOL BGD

66.585

1.536

13.288

108

 

49

 

1.219

 

 

82.785

243

BANJICA BGD

505.583

12.687

96.705

97.093

32.974

610.316

 

25.445

 

6.453

1.374.350

244

LAZA LAZAREVIĆ BGD

390.595

8.018

59.514

24.834

 

3.983

 

22.655

 

 

509.599

245

KVB DEDINJE

444.326

13.853

260.408

176.309

31.482

854.559

 

21.132

 

2.482

1.799.587

246

MAJKA I DETE BGD

683.049

17.780

138.635

192.702

13.409

107.147

 

21.946

 

 

1.174.668

247

MENTALNO BGD

257.530

4.803

26.471

7.128

 

10.168

 

12.741

 

 

318.841

248

ONKOLOGIJA BGD

610.983

22.354

180.549

985.451

9.223

123.033

 

17.564

 

 

1.949.157

249

REUMATOLOGIJA BGD

184.206

4.708

31.951

10.774

 

2.908

 

14.097

 

2.110

246.534

251

ZOTOVIĆ BGD

205.764

5.345

35.385

5.620

 

7.398

 

14.962

 

3.599

270.875

252

NEUROPS DECE BGD

85.080

2.776

15.653

915

 

789

 

4.303

 

 

109.516

253

DEČ KL BGD

497.641

13.755

104.129

127.362

17.669

105.680

7.603

17.725

 

 

891.564

254

GAK

492.941

11.761

108.832

55.338

12.032

39.593

 

19.566

 

 

740.063

255

STOMATOLOGIJA BGD

245.139

4.357

20.857

4.811

2.120

25.139

 

4.099

 

 

306.522

256

KBC B KOSA

692.892

16.105

122.956

232.964

22.725

217.254

 

15.154

 

4.468

1.315.582

257

KBC D MIŠOVIĆ

858.719

31.174

141.027

100.901

12.919

119.844

17.492

21.350

 

6.776

1.296.650

258

KBC ZEMUN

836.524

20.531

126.943

94.185

14.293

163.412

60.974

27.455

 

7.942

1.336.375

259

KBC ZVEZDARA

1.164.998

27.292

200.186

158.041

18.873

227.850

209.588

34.190

 

9.754

2.031.264

260

KCS

5.707.247

153.099

1.393.606

2.234.770

223.269

2.329.271

225.965

351.275

 

39.091

12.579.411

 

VMA

837.189

18.339

274.335

286.497

55.474

662.586

57.990

26.121

 

6.205

2.212.326

261

AU BGD

 

 

 

 

 

 

 

 

4.602.438

632.690

3.969.748

Beograd

22.128.543

589.498

4.382.208

5.167.240

469.560

5.844.298

759.547

726.240

5.119.470

894.950

44.291.654

351

ZC GNJILANE

403.171

2.725

16.279

8.718

 

1.750

 

 

 

 

432.643

350

AU GNJILANE

38.512

659

835

 

 

 

 

 

32.841

 

72.847

Gnjilane

441.683

3.384

17.114

8.718

 

1.750

 

 

32.841

 

505.490

380

DZ GRAČANICA

600.413

 

17.033

4.685

 

14.545

 

 

14.947

 

651.623

381

DZ DONJA GUŠTERICA

373.828

 

11.472

3.337

 

12.125

 

 

8.501

 

409.263

382

DZ KOSOVO POLJE

178.692

 

7.289

2.138

 

1.780

 

 

6.005

 

195.904

383

DZ OBILIĆ

227.758

 

4.547

3.157

 

3.336

 

 

4.178

 

242.976

384

DZ ŠTRPCE

324.068

 

10.129

4.106

 

6.202

 

 

9.116

 

353.621

385

KBC PRIŠTINA

1.078.020

 

25.573

15.348

 

6.908

 

3.323

 

 

1.129.172

385/1

ZC PRIZREN

152.132

 

3.114

50

 

 

 

 

620

 

155.916

385/2

AU PRIZREN

10.070

 

65

 

 

 

 

 

 

 

10.135

385/3

DZ DRAGAŠ

20.192

 

165

 

 

 

 

 

 

 

20.357

385/4

ZC PEĆ

110.492

 

3.114

40

 

 

 

 

620

 

114.266

385/5

SP B PEĆ

17.281

 

65

 

 

 

 

 

 

 

17.346

385/6

AU PEĆ

6.426

 

65

 

 

 

 

 

 

 

6.491

385/7

ZC ĐAKOVICA

18.899

 

165

 

 

 

 

 

 

 

19.064

385/8

DZ ISTOK

34.783

 

3.114

 

 

 

 

 

620

 

38.517

385/9

ZAVOD RH ISTOK

16.624

 

165

48

 

 

 

 

 

 

16.837

385/10

DZ PRIŠTINA

340.245

 

1.794

 

 

 

 

 

339

 

342.378

385/11

AU PRIŠTINA

8.179

 

59

 

 

 

 

 

 

 

8.238

Gračanica

3.518.102

 

87.928

32.909

 

44.896

 

3.323

44.946

 

3.732.104

SVEGA

78.225.735

1.878.383

13.153.624

11.690.660

1.037.377

11.308.426

2.719.420

1.891.459

21.061.602

3.592.246

139.374.440

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička banja" Aranđelovac

20.738

619

2.851

3.635

 

1.134

 

2.042

 

496

30.523

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - "Gamzigrad" - Zaječar

2.164

41

313

 

 

469

 

19

 

31

2.975

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti - Novi Pazar

48.144

1.235

6.837

1.429

 

2.095

 

5.104

 

1.241

63.603

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" - Vrnjačka Banja

13.638

289

3.404

2.138

 

667

 

1.201

 

248

21.089

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti " Sokobanja"

101.283

3.878

9.719

6.533

 

4.474

 

5.104

 

1.241

129.750

Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška banja, Niš

110.614

4.174

15.553

12.240

1.113

19.974

 

6.125

 

1.489

168.304

SVEGA RH

296.581

10.236

38.677

25.975

1.113

28.813

 

19.595

 

4.746

416.244

UKUPNO

78.522.316

1.888.619

13.192.301

11.716.635

1.038.490

11.337.239

2.719.420

1.911.054

21.061.602

3.596.992

139.790.684

ZZZR "ŽELEZNICE SRBIJE"

384.474

9.479

33.576

15.109

 

7.770

 

 

28.396

11.238

467.566

SVEGA ZU VAN PMZU

384.474

9.479

33.576

15.109

 

7.770

 

 

28.396

11.238

467.566

 

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA INSTITUTE - ZAVODE ZA JAVNO ZDRAVLJE ZA 2008. GODINU

iznosi u 000 dinara

Red.
br.

Naziv instituta-zavoda

Mikrobiologija

Epidemiologija

Socijalna
medicina

Ukupna
vrednost
za vakcine

Ukupno
(2+3+4+5)

0

1

2

3

4

5

6

1.

Zavod za javno zdravlje Subotica

24.585

2.215

2.933

67

29.800

2.

Zavod za javno zdravlje Zrenjanin

19.473

1.583

2.095

34

23.185

3.

Zavod za javno zdravlje Kikinda

10.261

1.430

1.893

98

13.682

4.

Zavod za javno zdravlje Pančevo

21.574

1.940

2.567

134

26.215

5.

Zavod za javno zdravlje Sombor

17.560

1.333

1.764

55

20.712

6.

Institut za javno zdravlje Vojvodine, Novi Sad

66.324

5.961

7.891

237

80.413

7.

Zavod za javno zdravlje Sr. Mitrovica

22.618

2.066

2.735

0

27.419

8.

Zavod za javno zdravlje Šabac

19.096

2.443

3.234

1.255

26.028

9.

Zavod za javno zdravlje Valjevo

2.374

1.604

2.123

634

6.735

10.

Zavod za javno zdravlje Požarevac (za Braničevski i Podunavski upravni okrug)

21.804

1.960

2.594

326

26.684

11.

Institut za javno zdravlje Kragujevac

36.420

3.273

4.333

792

44.818

12.

Zavod za javno zdravlje Ćuprija

21.637

1.945

2.575

95

26.252

13.

Zavod za javno zdravlje Zaječar (za Zaječarski i Borski upravni okrug)

24.072

2.663

3.525

201

30.461

14.

Zavod za javno zdravlje Užice

28.768

2.585

3.423

670

35.446

15.

Zavod za javno zdravlje Čačak

21.041

1.891

2.504

74

25.510

16.

Zavod za javno zdravlje Kraljevo

25.713

2.311

3.059

131

31.214

17.

Zavod za javno zdravlje Kruševac

23.637

2.124

2.812

139

28.712

18.

Institut za javno zdravlje Niš (za Nišavski i Toplički upravni okrug)

59.572

5.355

7.088

501

72.516

19.

Zavod za javno zdravlje Pirot

13.858

1.246

1.649

206

16.959

20.

Zavod za javno zdravlje Leskovac

23.576

2.119

2.805

48

28.548

21.

Zavod za javno zdravlje Vranje

19.815

2.281

3.020

150

25.266

22.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd

89.764

9.081

12.019

96

110.960

23.

Institut za javno zdravlje Srbije

41.900

772

16.256

39

58.967

24.

Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica

93.055

11.868

15.710

114

120.747

              UKUPNO

748.497

72.049

110.607

6.096

937.249

 

PREDRAČUN SREDSTAVA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA SPECIJALIZOVANIM ZA PRODUŽENU REHABILITACIJU ZA 2008. GODINU

 

iznosi u 000 dinara

Naziv zdravstvene ustanove

Za stacionarnu
rehabilitaciju

Za ambulantno-
polikliničke usluge

Za bolničko lečenje

Primarna
zdravstvena
zaštita
(član 15. Statuta
Instituta
za rehabilitaciju
- Beograd)

Ukupno

0

1

2

3

4

5

6

1.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Melenci

214.522

10.237

(Brisana)

 

224.759

2.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Kanjiža

85.195

5.288

 

 

90.483

3.

Specijalna bolnica za neurološka i postraumatska stanja - Stari Slankamen

194.607

5.391

 

 

199.998

4.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Vrdnik

30.427

301

 

 

30.728

5.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Banja Koviljača"

115.622

2.371

 

 

117.993

6.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička banja" Aranđelovac

32.867

6.269

 

 

39.136

7.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad" - Zaječar

49.853

20.772

 

 

70.625

8.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Zlatar" - Nova Varoš

15.999

3.943

 

 

19.942

9.

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" - Čajetina

31.376

51.885

 

 

83.261

10.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Ivanjica

31.082

9.842

 

 

40.924

11.

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti - Novi Pazar

33.469

7.554

 

 

41.023

12.

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" - Vrnjačka Banja

131.668

23.293

 

 

154.961

13.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Agens" - Mataruška Banja, Kraljevo

63.997

4.137

 

 

68.134

14.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Ribarska banja, Kruševac

156.217

3.090

 

 

159.307

15.

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

125.800

8.958

 

 

134.758

16.

Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška banja, Niš

185.070

6.124

 

 

191.194

17.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gejzer" - Sijarinska banja, Medveđa

26.552

 

 

 

26.552

18.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Bujanovac

21.241

3.815

 

 

25.056

19.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Vranjska banja" - Vranje

15.931

2.395

 

 

18.326

20.

Institut za rehabilitaciju - Beograd

256.775

82.081

 

42.658

381.514

 

UKUPNO

1.818.270

257.746

 

42.658

2.118.674

 

PREDRAČUN SREDSTAVA USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
ZA PERIOD 1. JANUAR-31. DECEMBAR 2008. GODINE

 

Red.
br.

Naziv ustanove socijalne zaštite

Ukupna naknada
(u 000 din.)

0

1

2

1

GERONTOLOŠKI CENTAR SUBOTICA

29.396

2

DOM ZA DECU "KOLEVKA"

24.868

3

OTHON STARA MORAVICA

15.455

 

Filijala Subotica

69.719

4

GERONTOLOŠKI CENTAR ZRENJANIN

17.760

5

DOM ZA STARE I PENZ. NOVI BEČEJ

20.591

 

Filijala Zrenjanin

38.351

6

GERONTOLOŠKI CENTAR KANJIŽA

3.192

7

GERONTOLOŠKI CENTAR KIKINDA

7.830

8

CENTAR ZA SOC. RAD N. KNEŽEVAC

957

9

DOM ZA STARE MOL

11.585

 

Filijala Kikinda

23.564

10

GERONTOLOŠKI CENTAR PANČEVO

9.086

11

GERONTOLOŠKI CENTAR VRŠAC

4.749

12

DOM ZA LICA OM. U RAZVOJU JABUKA

6.393

13

DOM SLEPIH ZBRINJAVANJE PANČEVO

7.660

14

DOM ZA DUŠEVNO OBOLELA LICA "1. OKTOBAR" STARI LEC

20.849

 

Filijala Pančevo

48.737

15

DOM ZA STARE I PENZIONERE APATIN

8.866

16

DOM ZA STARE KULA

5.666

17

GERONTOLOŠKI CENTAR SOMBOR

16.677

 

Filijala Sombor

31.209

18

GERONTOLOŠKI CENTAR BAČKA PALANKA

5.580

19

GERONTOLOŠKI CENTAR BEČEJ

9.005

20

GERONTOLOŠKI CENTAR NOVI SAD

45.160

21

DOM ZA DECU I OMLADINU VETERNIK

36.972

22

DOM ZA DUŠEVNO OBOLELA LICA ČURUG

8.147

23

GERONTOLOŠKI CENTAR DOM. ODELJ. VRBAS KUCURA

5.888

 

Filijala Novi Sad

110.752

24

GERONTOLOŠKI CENTAR SREM

14.103

 

Filijala Sremska Mitrovica

14.103

25

GERONTOLOŠKI CENTAR ŠABAC

11.165

26

DOM ZA STARE U KRUPNJU

4.077

 

Filijala Šabac

15.242

27

DOM ZA STARE I PENZIONERE SMEDEREVO

9.435

 

Filijala Smederevo

9.435

28

SPECIJALNA UST. VELIKI POPOVAC

11.318

29

SPECIJALNI ZAVOD ZA DECU I OMLADINU STAMNICA

20.378

30

DOMSKO ODELJ. ZA PENZ. I STARA LICA - KUČEVO

4.239

 

Filijala Požarevac

35.935

31

DOM ZA STARE KRAGUJEVAC

17.625

32

ZAVOD ZA ZBRINJAVANJE ODRASLIH "MALE PČELICE"

38.419

 

Filijala Kragujevac

56.044

33

GERONTOLOŠKI CENTAR JAGODINA

14.007

34

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD PARAĆIN

4.315

 

Filijala Jagodina

18.322

35

GERONTOLOŠKI CENTAR KNJAŽEVAC

10.164

 

Filijala Zaječar

10.164

36

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD POŽEGA

1.847

 

Filijala Užice

1.847

37

GERONTOLOŠKI CENTAR M. BANJA

12.064

38

DOM ZA LICA OMETENA U RAZVOJU TUTIN

6.234

 

Filijala Kraljevo

18.298

39

GERONTOLOŠKI CENTAR KRUŠEVAC

10.156

40

CENTAR ZA SOC. RAD SA DOMSKIM ODELJENJEM - BRUS

2.916

 

Filijala Kruševac

13.072

41

GERONTOLOŠKI CENTAR NIŠ

12.080

42

DOM ZA STARE JELENAC

17.618

43

DOM ZA LICA OMETENA U RAZVOJU KULINA

34.215

 

Filijala Niš

63.913

44

DOM ZA SMEŠTAJ PROKUPLJE

7.831

45

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD BLACE

1.825

 

Filijala Prokuplje

9.656

46

DOM ZA STARE DIMITROVGRAD

5.535

 

Filijala Pirot

5.535

47

GERONTOLOŠKI CENTAR LESKOVAC

11.292

 

Filijala Leskovac

11.292

48

DOM ZA PENZIONERE SURDULICA

3.749

 

Filijala Vranje

3.749

49

GERONTOLOŠKI CENTAR BEOGRAD

70.380

50

CENTAR ZA ZAŠTITU ODOJČADI I DECE

33.664

51

DOM ZA DECU I OMLADINU SREMČICA

13.334

52

CENTAR ZA SMEŠTAJ DECE I OMLADINE OMETENE U RAZVOJU

9.840

53

GERONTOLOŠKI CENTAR OBRENOVAC

17.819

54

GERONTOLOŠKI CENTAR MLADENOVAC

17.690

55

DOM ZA ODRASLE I INVALIDNA LICA

7.779

 

Filijala Beograd

170.506

 

UKUPNO

779.445