ODLUKA

O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA SA TAKSENOM TARIFOM

("Sl. glasnik Pčinjskog okruga", br. 36/2008 i 37/2008 - ispr.)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uvode se lokalne komunalne takse za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada Vranja.

Član 2

Obveznik lokalne komunalne takse je korisnik prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse.

Član 3

Taksena obaveza iz člana 1. ove Odluke nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje lokalne komunalne takse i traje dok traje korišćenje prava, predmeta ili usluge.

Član 4

Lokalne komunalne takse uvode se za:

1) korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

2) držanje sredstava za igru ("zabavne igre");

3) priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima;

4) korišćenje reklamnih panoa;

5) korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima;

6) zauzeće javne površine građevinskim materijalom;

7) korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja;

8) isticanje firme na poslovnom prostoru;

9) isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju opštini (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i slično);

10) korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovnih prostorija;

11) držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina;

12) držanje kućnih i egzotičnih životinja.

Lokalna komunalna taksa iz tačaka 1. do 7. utvrđuje se u dnevnom iznosu, a iz tačaka od 8. do 12. u godišnjem iznosu.

Član 5

Utvrđivanje, naplatu i kontrolu komunalnih taksi vrši Gradska uprava preko Sekretarijata za finansije i privredu.

Gradska uprava može preneti pravo naplate komunalne takse na javno preduzeće ili drugi organ i organizaciju, određene odgovarajućim tarifnim brojem.

II POSEBNE ODREDBE

Član 6

U pogledu načina utvrđivanja lokalne komunalne takse, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog što nije posebno propisano ovom Odlukom, shodno se primenjuju odredbe Zakona o porezu na dohodak građana, Zakona o upravnom postupku i Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Član 7

Sastavni deo ove odluke je Taksena tarifa kojom je utvrđena visina komunalnih taksi za korišćenje određenih prava, predmeta i usluga.

Tarifa lokalne komunalne takse utvrđuje obveznike, visinu, olakšice, način utvrđivanja i plaćanja lokalne komunalne takse, način kontrole i broj računa na koji se uplaćuje ista.

Član 8

Kada se komunalna taksa plaća po delovima teritorije grada Vranja, utvrđuju se sledeće zone:

ZONA I

1. Kralja Stefana Prvovenčanog,

2. Karađorđeva,

3. Partizanska,

4. Ive Lole Ribara,

5. Brankova,

6. Kneza Miloša (do ulice Zmaj Jovine),

7. 29. novembar,

8. Beogradska,

9. Bore Stankovića (do ulice Esperanto),

10. Žikice Jovanovića Španca,

11. Trg Bratstva i jedinstva,

12. Pionirska,

13. Cara Dušana,

14. V Kongres (do ulice Sutjeskine),

15. Vule Antića,

16. Rade Končara,

17. Save Kovačevića (do ulice Cara Dušana) i

18. Lenjinova.

ZONA II

1. Nemanjina,

2. Omladinskih brigada,

3. Sutjeskina,

4. Matije Gupca,

5. J. J. Lunge,

6. Dunavska,

7. Jovana Hadživasiljevića,

8. Kolubarska,

9. Sime Pogačarevića,

10. Kosovska (do ulice Radnih brigada),

11. Partizanski put (do pruge),

12. Proleterskih brigada,

13. Viktora Bubnja (do ulice I. Andrića),

14. Bulevar Avnoja,

15. 22. Decembar (do ulice F. Filipovića),

16. Pariske komune,

17. Radnička,

18. Esperanto,

19. 11. kongres,

20. Omladinskih brigada (do ulice 11. kongresa),

21. Sitnička,

22. Moše Pijade,

23. Marička (do ulice Vere Jocić),

24. Kraljevića Marka (do ulice Nemanjine),

25. Trg Vojske Jugoslavije.

ZONA III

Obuhvata ulice određene u zoni I Programa uređivanja građevinskog zemljišta, osim ulica koje su ovom Odlukom svrstane u zonu I i II.

ZONA IV

Obuhvata ulice određene u zoni II Programa uređivanja građevinskog zemljišta i obveznike sa teritorije Vranjske Banje.

ZONA V

Obuhvata ulice određene u zoni III i IV Programa uređivanja građevinskog zemljišta.

Član 9

Dinarski iznosi taksi iz Tarife usklađuju se godišnje, sa godišnjom stopom rasta troškova života, koju objavljuje republički organ nadležan za poslove statistike, pri čemu se zaokruživanje vrši tako da se iznos od pet dinara ne uzima u obzir, a iznos preko pet dinara zaokružuje na deset dinara.

Nadležno gradsko veće, na predlog Sekretarijata za finansije i privredu, objavljuje usklađene dinarske iznose taksi iz stava 1. ovog člana.

Član 10

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vršiće nadležni organ Gradske uprave.

III KAZNENE ODREDBE

Član 11

Obveznik koji ne podnese poresku prijavu propisanu Odlukom i ne plati taksu u zakonom propisanom roku, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u visini 20% od iznosa poreza utvrđenog u postupku poreske kontrole.

Obveznik koji podnese poresku prijavu iz stava 1. ovog člana, a ne plati taksu u zakonom propisanom roku, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u visini 10% od iznosa poreza utvrđenog u poreskoj kontroli.

Obveznik koji ne podnese poresku prijavu iz stava 1. ovog člana, ali plati taksu u zakonom propisanom roku, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u visini 5% od iznosa poreza utvrđenog u poreskoj kontroli.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se pravno lice novčanom kaznom najmanje u iznosu od 25.000 dinara, a preduzetnik najmanje u iznosu od 12.500 dinara.

Za prekršaj iz stava 2. ovog člana, kazniće se pravno lice novčanom kaznom najmanje u iznosu od 15.000 dinara, a preduzetnik najmanje u iznosu od 7.500 dinara.

Za prekršaj iz stava 3. ovog člana, kazniće se pravno lice novčanom kaznom najmanje u iznosu od 10.000 dinara, a preduzetnik najmanje u iznosu od 5.000 dinara.

Za prekršaje iz ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Član 12

Obveznik koji je u poreskoj prijavi dao netačne podatke, što je za posledicu imalo ili je moglo da ima utvrđivanje manjeg iznosa takse, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u visini od 1% razlike iznosa takse koji je utvrđen ili je trebalo da bude utvrđen u skladu sa Odlukom i iznosa takse koji je utvrđen ili je trebalo da bude utvrđen prema podacima iz poreske prijave.

Ako razlika iz stava 1. ovog člana iznosi od 5% do 25%, poreski obveznik - pravno lice ili preduzetnik kazniće se novčanom kaznom u visini od 5% te razlike.

Ako razlika iz stava 1. ovog člana iznosi od 25% do 50%, poreski obveznik - pravno lice ili preduzetnik kazniće se novčanom kaznom u visini od 15% te razlike.

Ako je razlika iz stava 1. ovog člana veća od 50%, poreski obveznik - pravno lice ili preduzetnik kazniće se novčanom kaznom u visini od 25% te razlike.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se pravno lice novčanom kaznom najmanje u iznosu od 5.000 dinara, a preduzetnik najmanje u iznosu od 2.500 dinara.

Za prekršaj iz stava 2. ovog člana kazniće se pravno lice novčanom kaznom najmanje u iznosu od 10.000 dinara, a preduzetnik najmanje u iznosu od 5.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 3. ovog člana kazniće se pravno lice novčanom kaznom najmanje u iznosu od 20.000 dinara, a preduzetnik najmanje u iznosu od 10.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 4. ovog člana kazniće se pravno lice novčanom kaznom najmanje u iznosu od 30.000 dinara, a preduzetnik najmanje u iznosu od 15.000 dinara.

Za prekršaje iz ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Član 13

Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako:

1) ometa ili sprečava ovlašćenog službenika Sekretarijata za finansije i privredu u obavljanju zakonom utvrđene dužnosti u poreskom postupku;

2) Sekretarijatu za finansije i privredu ne podnese, ili ne podnese u zakonskom ili dodatnom roku poresku prijavu, ili ako je podnese nepotpisanu, ili u prijavu unese netačne podatke, a ne ispravi ih u propisanom roku, ili je podnese bez potrebne dokumentacije i dokaza od značaja za utvrđivanje takse;

3) na zahtev Sekretarijata za finansije i privredu ne dostavi ili ne dostavi na označeno mesto na uvid i proveru isprave od značaja za oporezivanje;

4) na zahtev Sekretarijata za finansije se ne odazove na poziv radi pojašnjenja, ili ne pruži podatke i informacije neophodne za utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje;

5) ne dopusti da se obavi uviđaj na stvari, prostoriji ili zemljištu, odnosno da se kroz njih ili preko njih pređe radi uviđaja;

6) ometa sprovođenje prinudne naplate, ili ako se ne udalji sa mesta na kome se sprovodi prinudna naplata i nastavi njeno ometanje, ili ako odbije da stvari koje poseduje učini dostupnim za potrebe sprovođenja prinudne naplate;

7) ne postupi po rešenju o prinudnoj naplati;

8) ne postupi po nalogu Sekretarijata za finansije i privredu da učestvuje u postupku kancelarijske kontrole ili da pruži tražena objašnjenja;

9) ne stavi na raspolaganje odgovarajuće mesto za rad poreskih inspektora u postupku terenske kontrole;

10) ne omogući poreskom inspektoru da uđe na zemljište i u prostorije u kojima obavlja delatnost, a po odobrenju suda i u stan, radi podvrgavanja kontroli;

11) ne bude prisutan tokom terenske kontrole, ili odbije da učestvuje u postupku terenske kontrole, u skladu sa ovom Odlukom;

12) na zahtev Sekretarijata za finansije i privredu, odnosno poreskog inspektora, ne podnese dokumentaciju ili ne pruži informacije i obaveštenja, ili ne da izjave od uticaja na utvrđivanje činjeničnog stanja bitnog za oporezivanje;

13) poreskom inspektoru u postupku terenske kontrole ne omogući uvid u stanje prava, predmeta i usluga, odnosno u dokumentaciju ili isprave, a ne odredi lice koje će to učiniti u njegovo ime.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 3/05, 16/05, 18/05, 28/05, 9/06, 17/06, 6/07, 27/07, 08/08 i 19/08).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Pčinjskog okruga", a primenjivaće se od 01.01.2009. godine.

 

TARIFA LOKALNIH KOMUNALNIH TAKSI

Tarifni broj 1.

1. Za korišćenje trotoara ili drugog javnog prostora u poslovne svrhe plaća se taksa u dnevnom iznosu za svaki celi ili započeti kvadratni metar zauzete površine:

- na području I zone

18,00

- na području II zone

15,00

- na području III zone

13,00

- na području IV zone

10,00

- na području V zone

5,00

Područja zona su određena članom 8. Odluke o lokalnim komunalnim taksama.

2. Za obavljanje delatnosti koja se povremeno obavlja van stalnog sedišta radnje, na vašarima, proslavama i slično plaća se taksa u dnevnom iznosu od 20,00 dinara za svaki celi ili započeti kvadratni metar zauzete površine.

3. Za zauzeće trotoara ili drugog javnog prostora u poslovne svrhe plaća se taksa u dnevnom iznosu za svaki celi ili započeti kvadratni metar zauzete površine za:

- repetitore za telekomunik.

100,00

- repetitore za TV

25,00

- pokretne tezge i gondole

20,00

- frižidere za sladoled, telefonske govornice

15,00

- druge ekspo-objekte

10,00

- trafo stanice

5,00

NAPOMENA:

Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje vrši zauzimanje trotoara ili drugih površina u poslovne svrhe, a na osnovu ugovora sklopljenog između Sekretarijata za finansije sa obveznicima kojim se utvrđuje obaveza za uplatu takse.

Ugovorom se uređuje način uplate takse iz ovog tarifnog broja i to na sledeći način:

- obveznici koji plate za period od mesec dana - puna cena,

- obveznici koji plate za period od 4 meseca - popust 15% i

- obveznici koji plate za period od 12 meseci - popust 25%.

Taksa iz ovog tarifnog broja se plaća pre zauzimanja trotoara ili drugih površina u poslovne svrhe, i prihod je budžeta grada Vranja a uplaćuje se na uplatni račun: 840-741531843-77, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97-kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika.

Kontrolu sprovođenja vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 2.

Za držanje sredstava za zabavne igre na kojima se priređuju igre na sreću - tombola i rulet, utvrđuje se taksa u dnevnom iznosu i to:

- na području I zone

500,00

- na području II zone

400,00

- na području III zone

350,00

- na području IV zone

150,00

- na području V zone

100,00

- na ostalom području

70,00

Za držanje sredstava za zabavne igre (fliperi, igre na računarima, stimulatori, video-automati i druge slične naprave koje se stavljaju u pogon uz pomoć novca ili žetona, kao i pikado, bilijar i druge slične igre u kojima se učestvuje uz naplatu, a u kojima učesnik ne može da ostvari dobitak u novcu, stvarima i uslugama ili pravima, već pravo na jednu ili više besplatnih igara iste vrste) utvrđuje se taksa po sredstvu u dnevnom iznosu od:

- na području I zone

30,00

- na području II zone

25,00

- na području III zone

20,00

- na području IV zone

15,00

- na području V zone

10,00

- na ostalom području

5,00

NAPOMENA:

Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je korisnik prostora, pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje drži aparate za igre, odnosno zabavu u poslovnom prostoru ili van poslovnog prostora.

Ova taksa se plaća na osnovu rešenja Sekretarijata za finansije i privredu, srazmerno vremenu korišćenja sredstava za igru, prihod je budžeta grada Vranja i uplaćuje se na račun: 840-714572843-29, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97-kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika.

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 3.

Za priređivanje muzičkih programa plaća se taksa u dnevnom iznosu i to:

1. za redovne muzičke programe u ugostiteljskim objektima u:

 

- gradu i prigradskim naseljima

500,00

- selima

150,00

2. za muzičke programe priređene povodom svadbi, rođendana, imendana, ispraćaja u vojsku, krštenja, maturskih večeri, godišnjica i ostalih proslava

3.000,00

NAPOMENA:

Obveznici plaćanja lokalne komunalne takse po ovom tarifnom broju su pravna lica i preduzetnici u čijim objektima se priređuje muzički program, odnosno fizička lica - vlasnici objekata u kojima se priređuje muzički program.

Ova taksa se plaća na osnovu rešenja Sekretarijata za finansije i privredu u korist računa broj: 840-714421843-39, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97-kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika.

Potrebna dokumentacija: prijava za priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskom objektu (podnosi se do 5. u mesecu za tekući mesec) i dokaz o uplati administrativne takse.

Obveznici plaćanja lokalne komunalne takse iz ovog tarifnog broja su dužni da plate taksu za priređivanje muzičkog programa pre priređivanja muzičkog programa. Ukoliko obveznik plaćanja takse po ovom tarifnom broju nije prijavio muzički program, a ima muzički program, Sekretarijat za finansije može doneti rešenje po službenoj dužnosti shodno zakonu, a komunalna inspekcija će preduzeti propisane mere u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Kontrolu sprovođenja vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 4.

Za isticanje firme na poslovnim prostorijama plaća se taksa u godišnjem iznosu:

1. Poljoprivreda

Grana

Grupa

Podgrupa

Naziv i opis delatnosti

Iznos do 100m2

Iznos do 300m2

Iznos preko 300 m2

Napomena

01

011

0112

Gajenje povrća, cveća, ukrasnog bilja i sadnog materijala

11.000,00

16.500,00

22.000,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

 

012

0121

Uzgoj bikova

11.000,00

16.500,00

22.000,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

 

 

0122

Uzgoj ovaca

11.000,00

16.500,00

22.000,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

 

 

0123

Uzgoj svinja

11.000,00

16.500,00

22.000,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

 

 

0124

Uzgoj živina i proizvodnja jaja

11.000,00

16.500,00

22.000,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

 

014

0141

Poljoprivredne usluge i usluge u uzgoju životinja, osim veterinarskih usluga

11.000,00

16.500,00

22.000,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

2. Šumarstvo

Grana

Grupa

Podgrupa

Naziv i opis delatnosti

     

Napomena

02

020

 

Uzgoj i iskorišćavanje šuma i odgovarajuće uslužne aktivnosti

170.000,00

/

/

/

3. Vađenje ostalih sirovina i materijala i prerađivačka industrija

Grana

Grupa

Podgrupa

Naziv i opis delatnosti

Iznos do 100m2

Iznos do 300m2

Iznos preko 300 m2

Napomena

13

 

 

Vađenje ruda metala

550.000,00

/

/

/

14

 

 

Vađenje ostalih ruda i kamena

170.000,00

/

/

/

 

142

 

Vađenje peska i gline

110.000,00

/

/

/

15

151

 

Proizvodnja, obrada, konzervisanje mesa i proizvoda od mesa

110.000,00

/

/

/

 

153

 

Proizvodnja i konzervisanje voća i povrća

55.000,00

/

/

/

 

155

 

Prerada i konzervisanje mleka

45.000,00

/

/

/

 

156

 

Proizvodnja mlinskih proizvoda, skroba i proizvoda od skroba

15.000,00

/

/

/

 

157

 

Proizvodnja gotove hrane za životinje

22.000,00

33.000,00

44.000,00

/

 

158

15811

Proizvodnja hleba i peciva - pekarska preduzeća

67.000,00

/

/

/

 

158

15811

Proizvodnja hleba i peciva - pekari

Zona I 22.000,00

Zona 2 16.000,00

Zona 3 11.000,00

Zona 4 i 5
8.500,00

 

158

15811

Proizvodnja hleba i peciva - burekdžije

5.500,00

/

/

/

 

158

15811

Proizvodnja hleba i peciva - korari

5.500,00

/

/

/

 

158

15812

Proizvodnja hleba i peciva - poslastičari

5.500,00

/

/

Zanatlije

 

158

1582

Proizvodnja dvopeka i keksa; proizvodnja peciva, kolača i drugih konzervisanih proizvoda od testa

55.000,00

/

/

/

 

158

1584

Proizvodnja kakaa, čokolade i konditorskih proizvoda

550.000,00

/

/

/

 

158

1586

Prerada čaja i kafe

Do 30m2 16.000,00

Preko 30m2 55.000,00

/

/

 

159

 

Proizvodnja alkoholnih pića

80.000,00

/

/

/

 

159

15982

Proizvodnja osvežavajućih pića

11.000,00

/

/

/

16

160

 

Proizvodnja duvanskih proizvoda

2.750.000,00

/

/

/

Grana

Grupa

Podgrupa

Naziv i opis delatnosti

Iznos do 200m2

Iznos do 500m2

Iznos preko 500 m2

Napomena

17

171

 

Proizvodnja tekstilnih prediva

11.000,00

33.500,00

111.000,00

Ako jedno preduzeće iz oblasti tekstila, delatnost obavlja na površini većoj od 3000m2, taksa je 1.100.000,00

Grana

Grupa

Podgrupa

Naziv i opis delatnosti

Iznos do 100m2

Iznos do 300m2

Iznos preko 300 m2

Napomena

 

172

 

Proizvodnja tkanina

11.000,00

33.500,00

111.000,00

/

 

173

 

Dovršavanje tkanina

11.000,00

33.500,00

111.000,00

/

 

174

 

Proizvodnja gotovih tekstilnih predmeta, osim odeće

11.000,00

33.500,00

111.000,00

/

 

175

 

Proizvodnja ostalih tekstilnih predmeta

11.000,00

33.500,00

111.000,00

/

 

176

 

Proizvodnja pletenih i kukičanih tkanina

11.000,00

33.500,00

111.000,00

/

 

177

 

Proizvodnja pletenih i kukičanih tkanina

11.000,00

33.500,00

111.000,00

/

 

181

 

Proizvodnja kožne odeće

22.000,00

44.000,00

111.000,00

/

 

182

 

Proizvodnja radne odeće

11.000,00

33.500,00

111.000,00

/

 

183

 

Dorada i bojenje krzna; proizvodnja predmeta od krzna

134.000,00

/

/

/

 

191

 

Štavljenje i dorada kože

134.000,00

/

/

/

 

192

 

Proizvodnja kofera, ručnih torbi i sličnih predmeta, sedal i drugih saračkih proizvoda

11.000,00

33.500,00

111.000,00

/

 

193

 

Proizvodnja obuće

22.000,00

44.000,00

111.000,00

/

20

201-205

 

Prerada drveta i proizvodi od drveta; strugara - pilana

11.000,00

/

/

/

 

201-205

 

Prerada drveta i proizvodi od drveta - stolar

5.500,00

/

/

zanatlija

 

201-205

 

Prerada drveta i proizvodi od drveta - paletar

11.000,00

/

/

/

21

211-212

 

Proizvodnja celuloze, papira i proizvoda od papira

5.600,00

55.000,00

111.000,00

/

22

221

2211

Izdavačka delatnost

55.000,00

/

/

/

 

222

2221

Štampanje novina

85.000,00

/

/

/

 

222

2222

Štampanje na drugom mestu nepomenuto

11.000,00

16.500,00

33.500,00

/

 

222

2223-2225

Knjigovezački i završni radovi, reprodukcija i slaganje i ostale aktivnosti u vezi sa štampanjem

11.000,00

16.500,00

33.500,00

/

 

223

 

Reprodukcija snimljenih medija

22.000,00

33.500,00

67.000,00

/

24

241

 

Proizvodnja osnovnih farmaceutskih sirovina

550.000,00

/

/

/

 

242

 

Proizvodnja farmaceutskih preparata

550.000,00

/

/

/

 

245

 

Proizvodnja sapuna i deterdženata, preparata za čišćenje i poliranje, parfema i toaletnih preparata

22.000,00

55.000,00

111.000,00

/

25

252

 

Proizvodnja proizvoda od plastičnih masa

11.000,00

/

/

/

 

252

2523

Proizvodnja proizvoda od plastičnih masa za građevinarstvo

22.000,00

33.500,00

67.000,00

/

26

263

 

Proizvodnja keramičkih pločica i podnih ploča

11.000,00

/

/

/

 

266

 

Proizvodnja proizvoda od betona, cementa ili gipsa

11.000,00

/

/

/

 

267

 

Sečenje, oblikovanje i obrada kamena

11.000,00

/

/

/

28

2811

 

Proizvodnja metalnih konstrukcija i delova konstrukcija

167.000,00

/

/

/

 

2812

 

Proizvodnja metalnih proizvoda za građevinarstvo

22.000,00

33.500,00

67.000,00

/

 

2812

 

Proizvodnja metalnih proizvoda za građevinarstvo - bravar

11.000,00

/

/

zanatlija

 

2812

 

Proizvodnja metalnih proizvoda za građevinarstvo - limar

11.000,00

/

/

zanatlija

 

282

 

Proizvodnja cisterni, rezervoara i sudova od metala; proizvodnja kotlova i radijatora za centralno grejanje toplom vodom

167.000,00

/

/

/

 

283

 

Proizvodnja kotlova, osim kotlova za centralno grejanje toplom vodom

167.000,00

/

/

/

 

285

 

Obrada i prevlačenje metala; opšti mašinski radovi

11.000,00

/

/

/

 

286

 

Proizvodnja sečiva, alata i metalne robe opšte namene

11.000,00

/

/

/

 

287

 

Proizvodnja ostalih standardnih metalnih proizvoda, kazandžije i drugi

11.000,00

/

/

/

 

 

2873

Proizvodnja žičanih proizvoda

44.000,00

/

/

/

29

291

2912

Proizvodnja pumpi i kompresora

5.500,00

/

/

/

 

 

2913

Proizvodnja slavina i ventila

5.500,00

/

/

/

 

 

2914

Proizvodnja ležajeva, zupčanika, zupčastih prenosnika i pogonskih mehanizama

44.500,00

/

/

/

 

292

 

Proizvodnja ostalih mašina opšte namene

5.500,00

/

/

/

 

293

2932

Proizvodnja ostalih mašina za poljoprivredu i šumarstvo

5.500,00

/

/

/

 

294

 

Proizvodnja alatnih mašina

5.500,00

/

/

/

 

295

 

Proizvodnja ostalih mašina za specijalne namene

5.500,00

/

/

/

 

297

 

Proizvodnja aparata za domaćinstvo, na drugom mestu nepomenuta

1.100.000,00

/

/

/

30

300

3002

Proizvodnja kompjutera

5.500,00

/

/

/

 

 

3002

Prodaja kompjutera

11.000,00

/

/

/

31

311

3110

Proizvodnja el. m. gener. i transf.

5.500,00

/

/

/

 

 

3140

Proizvodnja akum. prim. ćelija i primarnih bater.

22.000,00

/

/

/

33

333

 

Proizvodnja opreme za upravljanje u ind. proces.

22.000,00

/

/

/

 

334

 

Proizvodnja opt. instrumenata i fot. opreme

22.000,00

/

/

/

34

343

 

Proizvodnja delova i pribora za motorna vozila i njihove motore

5.500,00

/

/

/

4. Proizvodnja nameštaja

Grana

Grupa

Podgrupa

Naziv i opis delatnosti

Iznos do 200m2

Iznos od 201 do 1.000m2

Iznos od 1.001 do 5.000 m2

Iznos preko 5.000 m2

36

361

 

Proizvodnja nameštaja

55.000,00

110.000,00

335.000,00

1.100.000,00

5. Proizvodnja i snabdevanje električnom energijom, građevinarstvo, trgovina na veliko i održavanje vozila

Grana

Grupa

Podgrupa

Naziv i opis delatnosti

Iznos do 100m2

Iznos do 300m2

Iznos preko 300 m2

Napomena

36

362

 

Proizvodnja nakita i sličnih predmeta, zlatari

16.500,00

/

/

/

 

365

 

Proizvodnja igara i igračaka

5.500,00

/

/

/

 

366

 

Proizvodnja ostalih raznovrsnih predmeta, na drugom mestu nepomenuta

5.500,00

/

/

/

37

 

 

Reciklaža

550.000,00

/

/

/

40

401

 

Proizvodnja, prenos i distribucija elek. energije

2.250.000,00

/

/

/

 

402

 

Proizvodnja gasa i distribucija gasovitih goriva

1.200.000,00

/

/

/

 

403

 

Proizvodnja i snabdevanje parom i toplom vodom

33.500,00

/

/

/

41

410

 

Sakupljanje, prečišćavanje i distribucija vode

67.000,00

/

/

/

45

451

 

Pripremni radovi

67.000,00

/

/

/

 

452

4521

Izgradnja objekata ili njihovih delova; niskogradnja

67.000,00

/

/

/

 

452

4522

Izgradnja objekata ili njihovih delova; niskogradnja

33.500,00

/

/

/

 

452

4523

Izgradnja objekata ili njihovih delova; niskogradnja

1.100.000,00

/

/

/

 

452

4525

Izgradnja objekata ili njihovih delova; niskogradnja

55.500,00

/

/

/

 

453

 

Instalacioni radovi - preduzeća

55.500,00

/

/

/

 

453

453

Instalacioni radovi - elektro-servis

11.000,00

/

/

/

 

453

4531

Instalacioni radovi - električari

11.000,00

/

/

/

 

453

4533

Instalacioni radovi - vodoinstalateri

11.000,00

/

/

/

 

454

 

Završni radovi - preduzeća

110.000,00

/

/

/

 

454

4541

Završni radovi - zidar

5.500,00

/

/

zanatlija

 

454

4542

Ugradnja stolarije

5.500,00

/

/

zanatlija

 

454

4543

Završni radovi - keramičar

5.500,00

/

/

zanatlija

 

454

4544

Završni radovi - moler

5.500,00

/

/

zanatlija

 

454

 

Završni radovi - staklorezac

5.500,00

/

/

zanatlija

 

454

 

Završni radovi - ostali

55.500,00

/

/

/

 

455

 

Iznajmljivanje opreme za izgradnju ili rušenje, s rukovaocem

55.500,00

/

/

/

50

501

 

Prodaja motornih vozila

78.000,00

/

/

/

 

502

 

Održavanje i opravka motornih vozila

11.000,00

/

/

/

 

502

 

Vulkanizeri

5.500,00

/

/

/

 

502

 

Auto-mehaničari

11.000,00

/

/

/

 

502

 

Auto-električari

11.000,00

/

/

/

 

502

 

Auto-limari

11.000,00

/

/

/

 

502

 

Auto-perionice

5.500,00

/

/

/

 

502

 

Tehnički pregled

44.000,00

/

/

/

 

502

 

Šlep službe

22.000,00

/

/

/

 

503

 

Prodaja delova i pribora za motorna vozila

22.000,00

44.000,00

/

/

 

504

 

Prodaja, održavanje i opravka motocikala i delova i pribora za motocikle

11.000,00

/

/

/

 

505

 

Trgovina na malo motornim gorivima

167.000,00

/

/

/

 

505

 

Trgovina na malo motornim gorivima

u selu 33.000,00

/

/

/

 

505

 

Trgovina na malo plinom

33.000,00

/

/

/

 

505

 

Trgovina na malo gasom

33.000,00

/

/

/

51

511

 

Posredovanje u trgovini na veliko

11.000,00

/

/

/

 

512

 

Posredovanje u prodaji raznovrsnih proizvoda

11.000,00

/

/

/

 

513

5131

Trgovina na veliko voćem i povrćem

78.000,00

/

/

/

 

 

5132

Trgovina na veliko mesom i proizvodima od mesa

117.000,00

/

/

/

 

 

5133

Trgovina na veliko mlečnim proizvodima, jajima i jestivim uljima i mastima

78.000,00

/

/

/

 

 

5134

Trgovina na veliko alkoholnim i drugim pićima

225.000,00

/

/

/

 

 

5135

Trgovina na veliko duvanskim proizvodima

335.000,00

/

/

/

 

 

5136

Trgovina na veliko šećerom, čokoladom i slatkišima od šećera

78.000,00

/

/

/

 

 

5137

Trgovina na veliko kafom, čajevima, kakaom i začinima

111.000,00

/

/

/

 

 

5138

Nespecijalizovana trgovina na veliko hranom, pićima i duvanom

117.000,00

/

/

/

 

 

5139

Trgovina na veliko ostalom hranom, uključujući i ribu, ljuskare i mekušce

78.000,00

/

/

/

 

514

5141

Trgovina na veliko tekstilom

39.000,00

/

/

/

 

 

5142

Trgovina na veliko odećom i obućom

39.000,00

/

/

/

 

 

5143

Trgovina na veliko električnim aparatima za domaćinstvo i radio i televizijskim uređajima

117.000,00

/

/

/

 

 

5144

Trgovina na veliko porculanom i staklarijom, lakovima, bojama, zid. tapetama i sred. za čišćenje

39.000,00

/

/

/

 

 

5145

Trgovina na veliko parfimerijskim i kozmetičkim proizvodima

23.500,00

/

/

/

 

 

5146

Trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima

335.000,00

/

/

/

 

 

5147

Trgovina na veliko ostalim proizvodima za domaćinstvo

23.500,00

/

/

/

 

515

5151

Trgovina na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima i sličnim proizvodima

78.000,00

/

/

/

 

 

5152

Trgovina na veliko metalima i metalnim rudama

39.000,00

/

/

/

 

 

5153

Trgovina na veliko drvetom i građevinskim materijalom, stovarišta

94.000,00

/

/

/

 

 

5154

Trgovina na veliko metalnom robom, cevima, uređajima i opremom za centralnom grejanje

23.500,00

62.000,00

94.000,00

/

 

 

5155

Trgovina na veliko hemijskim proizvodima

78.000,00

/

/

/

 

 

5156

Trgovina na veliko ostalim reprodukcionim materijalom

78.000,00

/

/

/

 

 

5157

Trgovina na veliko otpacima i ostacima

39.000,00

/

/

/

 

516

5161

Trgovina na veliko alatnim mašinama za obradu metala i drveta

23.500,00

/

/

/

 

 

5162

Trgovina na veliko građevinskim mašinama

39.000,00

/

/

/

 

 

5163

Trgovina na veliko mašinama za industriju tekstila i mašinama za šivenje i pletenje

39.000,00

/

/

/

 

 

5164

Trgovina na veliko kancelarijskim mašinama i opremom

39.000,00

/

/

/

 

 

5165

Trgovina na veliko ostalim mašinama za industriju, trgovinu i navigaciju

39.000,00

/

/

/

 

 

5166

Trgovina na veliko poljoprivrednim mašinama, priborom i spravama, uključujući i traktore

39.000,00

/

/

/

 

517

 

Ostala trgovina na veliko

39.000,00

/

/

/

6. Trgovina na malo

Grana

Grupa

Podgrupa

Naziv i opis delatnosti

Iznos do 30m2

Iznos do 50m2

Iznos preko 50 m2 / samousluga

Napomena

52

521

52110

Trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hrane, pića i duvana

6.500,00

16.500,00

39.000,00

/

 

 

52120

Trgovina na malo u prodavnicama mešovite robe

6.500,00

16.500,00

39.000,00

/

 

522

5221

Trgovina na malo voćem i povrćem

6.500,00

16.500,00

39.000,00

/

 

 

5222

Trgovina na malo mesom i proizvodima od mesa

6.500,00

16.500,00

39.000,00

/

 

 

5223

Trgovina na malo ribom, ljuskarima i mekušcima

6.500,00

16.500,00

39.000,00

/

 

 

5224

Trgovina na malo hlebom, kolačima i slatkišima

6.500,00

16.500,00

39.000,00

/

 

 

5225

Trgovina na malo alkoholnim i drugim pićima

6.500,00

16.500,00

39.000,00

/

 

 

5226

Trgovina na malo proizvodima od duvana

22.000,00

44.000,00

111.000,00

/

 

 

5227

Ostala trgovina na malo hranom, pićima i duvanom u specijalizovanim prodavnicama

22.000,00

44.000,00

111.000,00

/

 

523

5231

Izdavanje i spravljanje lekova po recepturi

22.000,00

/

/

/

 

 

5232

Trgovina na malo medicinskim preparatima i ortopedskim pomagalima

22.000,00

/

/

/

 

 

5233

Trgovina na malo kozmetičkim i toaletnim preparatima - parfimerija

16.500,00

/

/

/

 

524

5241

Trgovina na malo tekstilom - butik

16.500,00

/

/

/

 

 

5242

Trgovina na malo odećom - butik

16.500,00

/

/

/

 

 

5243

Trgovina na malo obućom i predmetima od kože

16.500,00

39.000,00

55.500,00

 

 

 

5244

Trgovina na malo nameštajem i opremom za osvetljavanje

16.500,00

39.000,00

55.500,00

/

 

 

5245

Trgovina na malo aparatima za domaćinstvo, radio i televizijskim uređajima

27.500,00

27.500,00

67.000,00

/

 

 

5246

Trgovina na malo metalnom robom, bojama i staklom

11.000,00

22.000,00

39.000,00

/

 

 

5247

Trgovina na malo knjigama, novinama i pisaćim materijalom

kiosk
5.500,00

zidani objekat
39.000,00

zidani objekat
55.500,00

/

 

 

5247

Trgovina na malo knjigama, novinama i pisaćim materijalom - knjižara

11.000,00

/

/

/

 

 

5248

Trgovina na malo u specijalizovanim prodavnicama

11.000,00

/

/

/

 

525

 

Trgovina na malo polovnom robom, u prodavnicama, auto otpad

55.500,00

/

/

/

 

526

5261

Trgovina na malo u prodavnicama koje poštom dostavljaju naručenu robu

5.500,00

/

/

/

 

 

5262

Trgovina na malo na tezgama i pijacama

3.000,00

/

/

/

 

 

5263

Trgovina na malo izvan prodavnica

3.000,00

 

/

/

U zavisnosti od zone, komunalna taksa se plaća:
- za zonu I - 100%
- za zonu II - 90%
- za zonu III - 80%
- za zonu IV - 70%
- za zonu V - 60%
- na ostalim područjima (sela) - 50%

7. Opravka predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo

Grana

Grupa

Podgrupa

Naziv i opis delatnosti

Iznos do 30m2

Iznos do 50m2

Iznos preko 50 m2

Napomena

 

527

5271

Opravka obuće i ostalih predmeta od kože

5.500,00

16.500,00

/

/

 

 

52721

Opravka radio i televizijskih aparata

5.500,00

16.500,00

/

/

 

 

52722

Opravka ostalih električnih aparata za domaćinstvo

5.500,00

16.500,00

/

/

 

 

5273

Opravka satova, časovnika i nakita

5.500,00

16.500,00

zlatar 16.500,00

/

 

 

5274

Opravka na drugom mestu nepomenuta, tapetari, parketari

5.500,00

16.500,00

/

/

 

 

5274

Opravka na drugom mestu nepomenuta

5.500,00

16.500,00

/

/

8. Ugostiteljstvo - hoteli i restorani

Grana

Grupa

Podgrupa

Naziv i opis delatnosti

Iznos do 50m2

Iznos preko 50 m2

 

Napomena

55

551

5511

Hoteli

220.000,00

/

/

/

 

 

5511

Moteli

110.000,00

/

/

/

 

552

5523

Ostali smeštaj, na drugom mestu nepomenut

33.500,00

/

/

/

 

553

5530

Restorani, kafane

11.000,00

u gradu 33.500,00, u selu 10.000,00

/

/

 

 

5530

Restorani sa smeštajem

65.000,00

/

/

/

 

553

5530

Ćevabdžiske radnje

kiosk/ ili objekat do 15m2 8.500,00

preko 15m2 16.500,00

/

/

 

554

5540

Kafići

u gradu 16.500,00

u gradu 33.500,00

u selu 10.000,00

/

 

 

5540

Barovi

25.000,00

65.000,00

u selu 20.000,00

 

 

555

5552

Ketering

15.000,00

/

/

/

9. Saobraćaj, skladištenje i veze

Grana

Grupa

Podgrupa

Naziv i opis delatnosti

Iznos do 100m2

Iznos do 300m2

Iznos preko 300 m2

Napomena

60

601

 

Železnički saobraćaj

280.000,00

/

/

/

 

602

60211

Prevoz putnika u drumskom saobraćaju

280.000,00

/

/

/

 

 

60212

Prevoz putnika u gradskom saobraćaju

280.000,00

/

/

/

 

 

6022

Taksi-prevoz

po vozilu 4.400,00

/

/

/

 

 

6023

Ostali prevoz putnika u drumskom saobraćaju

55.500,00

/

/

/

 

 

6024

Ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaju

55.500,00

/

/

/

 

 

6025

Prevoz robe u drumskom saobraćaju

prevozno sredstvo do 10t 11.000,00

prevozno sredstvo preko 10 t 16.500,00

/

/

 

603

 

Cevovodni transport

1.100.000,00

/

/

/

63

631

63110

Pretovar tereta

22.000,00

/

/

/

 

 

63120

Skladišta i stovarišta

33.500,00

67.000,00

89.000,00

/

 

632

63211

Održavanje i nega kola

22.000,00

/

/

/

 

 

63213

Održavanje uređaja na železnici - železnička stanica

280.000,00

/

/

/

 

 

63213

Održavanje uređaja na železnici - železnička stajališta

6.500,00

/

/

/

 

 

63214

Usluge u drumskom saobraćaju - autobuska stanica

280.000,00

/

/

/

 

 

63214

Usluge u drumskom saobraćaju - autobuska stajališta

6.500,00

/

/

/

 

633

 

Delatnost putničkih agencija i turoperatora; pomoć turistima, na drugom mestu nepomenuta

16.500,00

/

/

/

 

634

 

Aktivnosti drugih posrednika u saobraćaju - špedicije

130.000,00

/

/

/

64

641

6411

Delatnost pošta

u gradu
120.000,00

u selu
55.000,00

/

/

 

 

6412

Prikupljanje, prevoz i isporuka poštanskih pošiljki, osim delatnosti pošta

55.500,00

/

/

/

 

642

6420

Telekomunikacija - emitovanje radio programa

27.500,00

/

/

/

 

 

6420

Telekomunikacija - emitovanje televizijskih programa

55.500,00

/

/

/

 

 

6420

Telekomunikacija - emitovanje televizijskih programa - KABLOVSKA TV

55.500,00

/

/

/

 

 

6420

Telekomunikacija - mobilna telefonija

1.650.000,00

/

/

/

 

 

6420

Telekomunikacija - fiksna telefonija

1.100.000,00

/

/

/

 

 

6420

Telekomunikacija - javna telefonska govornica

6.700,00

/

/

/

10. Finansijsko posredovanje

Grana

Grupa

Podgrupa

Naziv i opis delatnosti

 

 

 

Napomena

65

651

65121

Bankarske organizacije

615.000,00

/

/

/

 

 

65121

Bankarske organizacije - šalter

78.000,00

/

/

/

 

 

65122

Poštanske štedionice

335.000,00

/

/

/

 

 

65123

Ostalo štedno-kreditno poslovanje

110.000,00

/

/

/

 

652

6521

Finansijski lizing

56.000,00

/

/

/

 

 

65232

Ostalo finansijsko posredovanje

56.000,00

/

/

/

66

660

 

Osiguranje i penzijski fondovi, osim obaveznog socijalnog osiguranja - filijale

445.000,00

/

/

/

67

671

 

Pomoćne aktivnosti u finansijskom posredovanju, osim osiguranja i penzijskih fondova

55.500,00

/

/

/

 

 

6712

Posredovanje u poslovima s hartijama od vrednosti

55.500,00

/

/

/

 

 

6713

Pomoćne aktivnosti u finansijskom posredovanju na drugom mestu nepomenute

16.500,00

/

/

/

 

672

 

Pomoćne aktivnosti za osiguranje i penzijske fond

55.500,00

/

/

/

 

673

 

Menjačnice

16.500,00

/

/

/

11. Aktivnosti u vezi s nekretninama, iznajmljivanje i poslovne aktivnosti

Grana

Grupa

Podgrupa

Naziv i opis delatnosti

 

 

 

Napomena

70

701

7011

Razvoj projekata o nekretninama

22.000,00

/

/

/

 

 

7012

Kupovina i prodaja nekretnina, za sopstveni račun

11.000,00

/

/

/

 

702

7020

Iznajmljivanje nekretnina

5.500,00

/

/

/

 

703

 

Aktivnosti u vezi s nekretninama, za tuđ račun

11.000,00

/

/

/

71

711

 

Iznajmljivanje automobila

5.500,00

/

/

/

 

712

 

Iznajmljivanje ostalih saobraćajnih sredstava

5.500,00

/

/

/

 

713

7131

Iznajmljivanje poljoprivrednih mašina i opreme

5.500,00

/

/

/

 

 

7132

Iznajmljivanje mašina i opreme za građevinarstvo

5.500,00

/

/

/

 

 

7133

Iznajmljivanje kancelarijskih mašina i opreme, uključujući i kompjutere

11.000,00

/

/

/

 

 

7134

Iznajmljivanje ostalih mašina i opreme, na drugom mestu nepomenuto

5.500,00

/

/

/

 

714

 

Iznajmljivanje predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo, na drugom mestu nepomenuto

5.500,00

/

/

/

72

721

 

Pružanje saveta u vezi s kompjuterskom opremom

11.000,00

/

/

/

 

722

 

Pružanje saveta i izrada kompjuterskih programa

16.500,00

/

/

/

 

723

 

Obrada podataka

11.000,00

/

/

/

 

724

 

Izgradnja baza podataka

16.500,00

/

/

/

 

725

 

Održavanje i opravka kancelarijskih, računskih i računarskih mašina

16.500,00

/

/

/

 

726

 

Ostale aktivnosti u vezi sa kompjuterima

16.500,00

/

/

/

74

741

7411

Pravni poslovi

po članu 11.000,00

/

/

/

 

 

7412

Računovodstveni i knjigovodstveni poslovi i poslovi kontrole; savetodavni poslovi u vezi s porezom

11.000,00

/

/

/

 

 

7413

Istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja

44.500,00

/

/

/

 

 

7414

Konsalting i menadžment poslovi

11.000,00

/

/

/

 

742

74201

Prostorno planiranje

55.500,00

/

/

/

 

 

74202

Projektovanje građevinskih i drugih objekata

44.500,00

/

/

/

 

 

74203

Inženjering

110.000,00

/

/

/

 

 

74204

Ostale arhitektonske i inžinjerske aktivnosti i tehnički saveti, geometri

33.500,00

/

/

/

 

743

7430

Tehničko ispitivanje i analiza, tehnički pregled

55.500,00

/

/

/

 

744

74402

Ostale usluge reklame i propagande

11.000,00

/

/

/

 

745

7450

Delatnost biroa za zapošljavanje

30.000,00

novoosnovani 16.500,00

/

/

 

746

7460

Delatnost traženja izgubljenih lica i zaštite

11.000,00

/

/

/

 

747

7470

Čišćenje objekata

11.000,00

/

/

/

 

748

7481

Fotografske usluge

11.000,00

/

/

/

 

 

7482

Usluge pakovanja

11.000,00

/

/

/

 

 

7483

Sekretarske i prevodilačke aktivnosti, fotokopiranje

11.000,00

/

/

/

 

 

7484

Ostale poslovne aktivnosti, na drugom mestu nepomenute

11.000,00

/

/

/

12. Obrazovanje, zdravstveni i socijalni rad

Grana

Grupa

Podgrupa

Naziv i opis delatnosti

 

 

 

Napomena

80

803

 

Više i visoko obrazovanje

55.500,00

/

/

/

 

804

8041

Delatnost škola za vozače

do 5 vozila za obuku 22.000,00

preko 5 vozila za obuku 33.500,00

/

/

 

 

8042

Obrazovanje odraslih i ostalo obrazovanje na drugom mestu nepomenuto

11.000,00

/

/

/

85

851

8511

Delatnost bolnica

22.000,00

/

/

/

 

 

8512

Medicinska praksa - poliklinike

44.500,00

/

/

/

 

 

 

Medicinska praksa - ordinacija

22.000,00

/

/

/

 

 

 

Medicinska praksa - laboratorija

22.000,00

/

/

/

 

 

8513

Stomatološka praksa

22.000,00

/

/

/

 

 

85141

Medicinska rehabilitacija

22.000,00

/

/

/

 

 

85142

Ostali vidovi zdravstvene zaštite

22.000,00

/

/

/

 

852

8520

Veterinarske aktivnosti

22.000,00

/

/

/

13. Ostale komunalne, društvene i lične uslužne aktivnosti

Grana

Grupa

Podgrupa

Naziv i opis delatnosti

 

 

 

Napomena

90

900

9000

Odstranjivanje otpadaka i smeća, sanitarne i slične aktivnosti

55.500,00

/

/

/

91

911

9111

Delatnosti poslovnih udruženja - komore

33.500,00

Udruženja preduzetnika oslobođena

92

921

9213

Prikazivanje filmova

11.000,00

Oslobođeno

 

922

 

Radio aktivnosti

27.500,00

/

/

/

 

922

 

Televizijske aktivnosti

55.500,00

/

/

/

 

923

 

Ostale zabavne aktivnosti

27.500,00

/

/

/

 

924

 

Delatnost novinskih agencija

27.500,00

/

/

/

 

926

 

Sportske aktivnosti

27.500,00

/

/

/

 

927

9271

Kockanje i klađenje - posebne igre na sreću

135.000,00

/

/

/

 

 

9271

Kockanje i klađenje - klasične igre na sreću (lutrija, instant lutrija, sportska prognoza, loto, keno, tombola, bingo, fonto)

170.000,00

/

/

/

 

 

9271

Zabavne igre

11.000,00

/

/

/

 

 

9272

Ostale rekreativne aktivnosti, na drugom mestu nepomenute

11.000,00

/

/

/

93

930

9301

Pranje i hemijsko čišćenje tekstilnih i krznenih predmeta

8.500,00

/

/

/

 

 

9302

Frizerski i drugi tretmani za ulepšavanje - frizer

8.500,00

/

/

/

 

 

 

Frizerski i drugi tretmani za ulepšavanje - berbernice

8.500,00

/

/

/

 

 

 

Frizerski i drugi tretmani za ulepšavanje - kozmetičke radnje

16.500,00

/

/

/

 

 

9303

Pogrebne i prateće aktivnosti

16.500,00

/

/

/

 

 

9304

Tretmani za poboljšavanje fizičkog stanja i raspoloženja - turska kupatila, saune i parna kupatila, solarijumi, teretane

16.500,00

/

/

/

 

 

9304

Tretmani za poboljšanje fizičkog stanja - saloni za mršavljenje i masažu

5.500,00

/

/

/

 

 

9305

Ostale uslužne aktivnosti, na drugom mestu nepomenute

5.500,00

/

/

/

 

 

 

Zadruge: zanatske i stambene

po članu 7.500,00

/

/

/

 

 

 

Zadruge: omladinske

po članu 5.500,00

/

/

/

NAPOMENA:

Taksu po ovom tarifnom broju utvrđuje, naplaćuje i kontroliše Sekretarijat za finansije i privredu.

Obveznici po ovom tarifnom broju podnose prijavu za isticanje firme, (PP LKT) u roku od 30 dana od dana isticanja (registracije) firme, ili od dana promene koja ima uticaj na visinu takse, Sekretarijatu za finansije i privredu.

Poreska prijava iz prethodnog stava sadrži sledeće elemente: sedište obveznika, adresu objekta u kome se obavlja delatnost, PIB, šifru i naziv pretežne delatnosti, površinu, opis tehničko-upotrebnih karakteristika objekta, broj zaposlenih radnika, izjavu o istaknutoj firmi van poslovnog prostora; u zavisnosti od delatnosti, sadrži i sledeće elemente: broj vozila za obuku, broj vozila za prevoz tereta sa navedenom nosivošću, broj članova i druge od značaja za određivanje iznosa lokalne komunalne takse. U prilogu prijave dostavlja se dokumentacija od značaja za utvrđivanje iznosa lokalne komunalne takse, npr. ugovor o zakupu nepokretnosti ili dokaz o vlasništvu objekta u kome se obavlja delatnost, dokaz o povećanju broja zaposlenih radi ostvarivanja podsticaja, itd.

Pod pretežnom delatnošću se podrazumeva delatnost iz rešenja o registraciji kod Agencije za privredne registre, Trgovinskog suda ili nekog drugog organa ovlašćenog za poslove registracije.

OSLOBAĐANJA

Javno preduzeće RTV - do privatizacije, JP Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja, JP Uprava Banje, Turistička organizacija Vranje, Predškolska ustanova "Naše dete", Narodna biblioteka, Narodni univerzitet, Narodni muzej, Istorijski arhiv, Pozorište "Bora Stanković", Omladinski savez, Književna zajednica "Bora Stanković", Sportska hala, Sportski savez, Škola animiranog filma, Gradska organizacija Crvenog krsta, Zdravstveni centar Vranje, osnovne i srednje škole, Regionalni centar za talente u Vranju, Socio-humanitarne organizacije oslobađaju se obaveze plaćanja komunalne takse za istaknutu firmu.

Obveznici koji obavljaju sledeće zanate: kovač, kolar, potkivač, oštrač, jorgandžija, vunovlačar, grnčar, odgajivač ptica i sitnih životinja (osim egzotičnih), puškar, ćurčija oslobađaju se obaveze plaćanja komunalne takse iz ovog tarifnog broja.

Oslobođeni su plaćanja lokalnih komunalnih taksi iz ovog tarifnog broja obveznici koji imaju status mirovanja (privremena odjava) za vreme trajanja mirovanja (privremene odjave). Status mirovanja (privremene odjave) dokazuje se rešenjem Agencije za privredne registre o privremenoj odjavi obavljanja delatnosti.

Sportski klubovi i udruženja građana koji ne ostvaruju prihod na osnovu koga se plaća porez oslobađaju se plaćanja takse iz ovog tarifnog broja.

Novoosnovani obveznici, pravna lica i radnje, koji su registrovani za obavljanje proizvodne delatnosti, oslobađaju se obaveze plaćanja komunalne takse iz ovog tarifnog broja u prve tri godine od osnivanja. Novoosnovanim se ne smatraju obveznici koji vrše preregistraciju shodno Zakonu o privrednim društvima i Zakonu o registraciji privrednih subjekata, kao i obveznici koji vrše statusne promene i privatizaciju.

Obveznicima koji imaju od 5 do 10 istaknutih firmi zaduženja utvrđena u ovom tarifnom broju, po pojedinačno istaknutoj firmi, umanjuju se za još 20%.

Obveznicima koji imaju od 11 do 20 istaknutih firmi zaduženja utvrđena u ovom tarifnom broju, po pojedinačno istaknutoj firmi, umanjuju se za još 30%.

Obveznicima koji imaju od 21 do 40 istaknutih firmi zaduženja utvrđena u ovom tarifnom broju, po pojedinačno istaknutoj firmi, umanjuju se za još 40%.

Obveznicima koji imaju preko 40 istaknutih firmi zaduženja utvrđena u ovom tarifnom broju, po pojedinačno istaknutoj firmi, umanjuju se za još 50%

Obveznici - korisnici "BIZNIS INKUBATOR CENTRA-JUMKO" oslobođeni su plaćanja lokalne komunalne takse iz ovog tarifnog broja, za firmu istaknutu u ovom inkubatoru, u periodu od 3 godine od dana ulaska u BIC-JUMKO.

Obveznici koji povećaju broj zaposlenih oslobođeni su plaćanja lokalne komunalne takse iz ovog tarifnog broja srazmerno procentu povećanja zaposlenosti u odnosu na ukupan broj radnika, i to pod sledećim uslovima:

- procenat oslobađanja utvrđuje se za svaku godinu posebno,

- oslobađanje se odnosi na poslodavce koji zapošljavaju najmanje 5 radnika,

- ako je povećanje zaposlenosti između 30 i 49% u odnosu na postojeći broj zaposlenih, obveznik se oslobađa za taj procenat i oslobađanje traje 3 godine ukoliko se u tom periodu ne smanjuje broj zaposlenih (postojeći zaposleni plus novozaposleni),

- ako je povećanje zaposlenosti 50 ili više procenata u odnosu na postojeći broj zaposlenih, obveznik se oslobađa u celosti i oslobađanje traje 5 godina ukoliko se u tom periodu ne smanjuje broj zaposlenih (postojeći zaposleni plus novozaposleni).

Formula za izračunavanje:

 

% oslobađanja *100 =   

Broj novozaposlenih

Broj starozaposlenih

 

Ukoliko se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, taksa se plaća samo za jednu firmu.

Za istaknutu i ispisanu firmu van poslovnog prostora, na objektima i prostorima koji pripadaju opštini (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i slično), plaća se komunalna taksa od 10% od iznosa utvrđenog za firmu istaknutu na poslovnom prostoru.

U BID zoni - Zoni unapređenog poslovanja, taksa iz ovog tarifnog broja se uvećava za 20% od iznosa propisanog ovim tarifnim brojem. Ova zona obuhvata sledeće ulice:

- K. S. Prvovenčanog, od broja 31 do broja 47 - Robna kuća,

- Ž. J. Španca, od broja 21 do broja 23,

- plato između Alfa banke, Robne kuće i Kafe bara,

- Beogradsku, od Robne kuće do Kafe bara,

- K. S. Prvovenčanog, od broja 136 - Telekoma do Kafe bara,

- 29. novembar, desna strana iz pravca Kafe bara prema ulici I. L. Ribara i

- l. L. Ribara, od raskrsnice sa ulicom 29. novembar, do raskrsnice sa ulicom K. S. Prvovenčanog broj 31.

Naplaćena sredstva, ostvarena uvećanjem od 20%, usmeravaju se na tekući račun Udruženja BID zona -"SITI CENTAR".

Plaćanje takse na istaknutu firmu vrši se mesečno, u visini 1/12 godišnjeg iznosa takse, i to do 15-tog u mesecu za prethodni mesec, na osnovu rešenja Sekretarijata za finansije i privredu.

Prihodi ostvareni po osnovu komunalne takse iz ovog tarifnog broja uplaćuju se na uplatni račun broj: 840-716111843-35, sa pozivom na broj 97- 47-114 ili sa pozivom na broj 97-kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika, i prihodi su budžeta grada Vranja.

Tarifni broj 5.

Za korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovnih prostorija, plaća se taksa za svaki celi ili započeti kvadratni metar zauzete površine, u godišnjem iznosu od

1. na području I zone

4.000,00

2. na području II zone

3.000,00

3. na području III zone

2.000,00

4. na području IV zone

1.000,00

5. na području V zone

500,00

Ukoliko se vitrina koristi duže od jedne godine korisnik je dužan da svake godine, a najkasnije do 31. januara, obavesti Sekretarijat za finansije o broju vitrina i površini radi utvrđivanja visine lokalne komunalne takse za tekuću godinu.

NAPOMENA:

Obveznici takse po ovom tarifnom broju su fizička i pravna lica koja drže vitrine, i ista se naplaćuje pre izdavanja odobrenja za držanje vitrine. Odobrenje izdaje Sekretarijat za urbanizam i imovinsko-pravne odnose.

Prihod ostvaren po osnovu takse iz ovog tarifnog broja jeste prihod budžeta grada Vranja i isti se uplaćuje na uplatni račun broj: 840-714573843-36, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97-kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika.

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 6.

Za korišćenje reklamnih panoa plaća se taksa dnevno i to za:

1. bilbord

100,00

2. ostale reklamne panoe

50,00

NAPOMENA:

Obveznik takse za korišćenje reklamnih panoa je vlasnik bilborda sa kojim je JP Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja zaključila ugovor, odnosno lice čija je reklamna poruka ispisana na reklamnim panoima.

Naplatu takse za korišćenje reklamnih panoa vrši JP Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja, kojoj su povereni poslovi isticanja reklamnih poruka, a ista se naplaćuje u korist računa broj: 840-714431843-12, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97- kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika, i usmerava se JP Direkciji za razvoj i izgradnju grada Vranja.

Komunalna taksa po ovom tarifnom broju se ne plaća za posmrtne objave i oglase, objave i oglase državnih organa i organa lokalne samouprave, kao i za objave humanitarnih organizacija.

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 7.

Za korišćenje prostora za parkiranje drumskih teretnih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima, u Zoni terminala, plaća se dnevno taksa u iznosu od 750,00 dinara.

Zona terminala obuhvata:

- ulicu 11. kongresa, od semafora do ulice Omladinskih brigada i

- ulicu Omladinskih brigada do Upravne zgrade Jumka.

NAPOMENA:

Taksu po ovom tarifnom broju plaćaju pravna i fizička lica vlasnici vozila.

Naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši JP Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja, kojoj su povereni poslovi na uređenju i održavanju javnih parkirališta i naplati korišćenja parking prostora.

Taksa se naplaćuje u korist računa broj: 840-741532843-84, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97-kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika, i usmerava se JP Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja.

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 8.

Za korišćenje slobodnih površina za kampovanje, postavljanje šatora ili drugih objekata privremenog korišćenja, za svaki celi ili započeti kvadratni metar zauzete površine, plaća se komunalna taksa u dnevnom iznosu i to:

- za kampovanje

20,00

- za šatore

20,00

- za ostale objekte privremenog korišćenja

20,00

NAPOMENA:

Taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom izdavanja dozvole i zauzimanja trotoara ili korišćenja drugih javnih površina.

Organ nadležan za izdavanje dozvole - Odsek za urbanizam, ne može izdati dozvolu za zauzimanje trotoara, ili korišćenje drugih javnih površina, dok korisnik prethodno ne plati taksu iz ovog tarifnog broja.

Taksu po ovom tarifnom broju plaća lice koje koristi prostor za kampovanje, odnosno postavljanje šatora, srazmerno vremenu korišćenja.

Prihod ostvaren po osnovu komunalne takse iz ovog tarifnog broja jeste prihod budžeta grada Vranja i uplaćuje se na uplatni račun, broj: 840-741533843-91, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97-kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika.

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 9.

Za držanje motornih vozila, drumskih i priključnih vozila, plaća se taksa u godišnjem iznosu:

1. autobus

12.000,00

2. kombi vozila

5.000,00

3. teretna vozila po toni nosivosti

700,00

4. priključna vozila to toni nosivosti

500,00

5. prikolice po toni nosivosti

350,00

6. poluprikolice

350,00

7. traktor u drumskom saobraćaju

4.000,00

8. radna vozila

4.000,00

9. teretna vozila-tegljači po snazi motora:

 

- do 66 KS

4.000,00

- od 67 do 96 KS

5.500,00

- od 97 do 132 KS

7.000,00

- od 133 do 177 KS

8.000,00

- preko 178 KS

9.000,00

10. putnička. vozila prema radnoj zapremini motora:

 

- do 950 cm3

500,00

- od 951 do 1350 cm3

800,00

- od 1351 do 1800 cm3

1.200,00

- od 1801 do 2000 cm3

2.500,00

- od 2001 do 3150 cm3

3.500,00

- preko 3151 cm3

8.000,00

11. za bicikle sa motorom do 50 cm3

200,00

12. za motocikle sa motorom preko 50 cm3

500,00

- do 50 cm3

300,00

- preko 50 cm3

500,00

13. za specijalna vozila

4.000,00

NAPOMENA:

Komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom registracije vozila i prikolice. Organ nadležan za registraciju vozila i prikolica ne može da registruje vozilo i prikolicu bez dokaza o uplaćenoj komunalnoj taksi po ovom tarifnom broju.

Vlasnici putničkih automobila i motocikala - vojni invalidi, civilni invalidi rata i invalidi rada sa 80% ili više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji telesno oštećenje donjih ekstremiteta od 60 i više posto ne plaćaju taksu iz tačke 10, 11. i 12. ovog tarifnog broja. Zdravstvene ustanove za sanitetska vozila, osim za vozila u privatnoj svojini, za prevoz i za vozila u službi transfuzije krvi, ne plaćaju taksu po ovom tarifnom broju.

Preduzeća koja za obavljanje svoje delatnosti koriste cisterne za vodu "VOMA", kao i preduzeća i druge organizacije i ustanove koje poseduju cisterne za prevoz pitke vode ne plaćaju taksu po ovom tarifnom broju. Prihod ostvaren po osnovu komunalne takse iz ovog tarifnog broja jeste prihod budžeta grada Vranja i uplaćuje se na uplatni račun broj: 840-714513843-04, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97-kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika, i direktno se usmeravaju JP Direkciji za razvoj i izgradnju grada Vranja.

Tarifni broj 10.

1. Za zauzeće javnih površina građevinskim materijalom, pri izgradnji građevinskih objekata, plaća se komunalna taksa za svaki celi ili započeti kvadratni metar, u iznosu:

- u zoni I

50,00

- u zoni II

30,00

- u zoni III

25,00

- u zoni IV

15,00

- u zoni V

10,00

2. na ostalom području van utvrđenih zona

5,00

3. Za zauzeće javnih površina građevinskim materijalom u slučaju izvođenja radova koji iziskuju raskopavanje javnih površina za svaki celi ili započeti metar kvadratni, u dnevnom iznosu:

- na području I zone

50,00

- na području II zone

30,00

- na području III zone

20,00

- na području IV zone

10,00

- na području V zone

5,00

- na ostalom području van utvrđenih zona

5,00

4. Za zauzeće trotoara i drugih javnih površina za smeštaj ogrevnih drva, uglja i slično za period do 15 dana, plaća se taksa za svaki celi ili započeti kvadratni metar, u dnevnom iznosu:

- na području I zone

50,00

- na području II zone

40,00

- na području III zone

35,00

- na području IV zone

20,00

- na području V zone

10,00

NAPOMENA:

Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koji vrši zauzimanje javne površine građevinskim materijalom.

Naplata takse iz tačke 1. i 2. ovog tarifnog broja vrši se prilikom izdavanja odobrenja za izgradnju objekta po m2 bruto površine.

Ukoliko za zauzeće iz tačke 2. nije potrebno odobrenje za izgradnju, naplata takse se vrši kao za tačku 3.

Naplata takse iz tačke 3. ovog tarifnog broja vrši se prilikom izdavanja dozvole za zauzimanje javne površine. Za zauzimanje javnih površina iz tačke 3. ovog tarifnog broja, za period duži od 15 dana, taksa utvrđena u tački 3. se uvećava za 100%.

Odobrenje i dozvolu izdaje Sekretarijat za urbanizam i imovinsko-pravne odnose. Odobrenje i dozvola se ne mogu izdati dok korisnik prethodno ne plati taksu iz ovog tarifnog broja.

Taksu iz tačke 2. ovog tarifnog broja ne plaćaju humanitarne organizacije i javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač grad Vranje.

Prihodi ostvareni po osnovu komunalnih taksi iz ovog tarifnog broja prihod su budžeta grada Vranja, a uplaćuju se na račun: 840-741535843-57, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97-kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika.

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 11.

Za držanje kućnih i egzotičnih životinja plaća se komunalna taksa u godišnjem iznosu, za svaku životinju:

- kućne životinje (pas i mačka)

50,00

- egzotične životinje

500,00

NAPOMENA:

Obveznik takse je vlasnik psa, mačke odnosno egzotične životinje.

Taksu iz ovog tarifnog broja naplaćuju veterinarske stanice prilikom obavezne vakcinacije ili pregleda u toku godine, s tim da je ista dužna taksu uplatiti do 5-og u mesecu za prethodni mesec u korist budžeta grada Vranja na račun: 840-714571843-22, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97-kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika.

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.