PRAVILNIK
O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA BANKE

("Sl. glasnik RS", br. 98/2007, 57/2008 i 3/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se Kontni okvir za banke, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni deo, kao i sadržina grupa računa i pojedinih računa u Kontnom okviru za banke.

Član 2

Banke ne mogu uvoditi druge trocifrene račune osim računa propisanih ovim pravilnikom.

Član 3

Banke mogu dalje raščlanjavati trocifrene račune prema svojim potrebama.

II SADRŽINA GRUPA RAČUNA I POJEDINIH RAČUNA

Klasa 0: Gotovina, gotovinski ekvivalenti, zlato i potraživanja iz operativnog poslovanja

Član 4

Na računima grupe 00 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti u dinarima, iskazuju se gotovina na žiro i tekućim računima, gotovina u blagajni, gotovinski ekvivalenti i ostala novčana sredstva u dinarima. Gotovina i gotovinski ekvivalenti procenjuju se po nominalnoj, odnosno fer vrednosti, u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 000 iskazuju se novčana sredstva na žiro-računu kod Narodne banke Srbije i tekućim računima kod poslovnih banaka, kao i promet preko žiro i tekućih računa. Sredstva iskazana na ovom računu jednaka su izvodu žiro i tekućih računa. Potražni saldo na žiro i tekućim računima (poslednjeg dana u mesecu i na dan bilansa) iskazuje se na računu 408. Iznosi koji se ne mogu evidentirati na odgovarajućim računima evidentiraju se na prolaznim i privremenim računima.

Na računu 001 iskazuju se gotovina u blagajni i gotovinski promet koji se vrši preko blagajne, gotovina u trezoru, gotovina na putu i sl.

Na računu 002 iskazuju se neposredno unovčive hartije od vrednosti (obveznice, blagajnički zapisi, državni zapisi, certifikati o depozitu i slične hartije od vrednosti), koje se mogu unovčiti uz beznačajan rizik smanjenja vrednosti i čiji je rok dospeća najviše do tri meseca.

Na računu 003 iskazuju se gotovina i gotovinski ekvivalenti koji nisu obuhvaćeni navedenim računima ove grupe (izdvojena sredstva na namenskim računima, menice, čekovi i dr.).

Na računu 009 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 5

Na računima grupe 01 - Opozivi depoziti i krediti u dinarima, iskazuju se depoziti kod Narodne banke Srbije, opozivi depoziti i krediti i krediti po repo transakcijama. Vrednuju se po nominalnoj, odnosno fer vrednosti, u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 010 iskazuju se deponovani viškovi likvidnih sredstava banke kod Narodne banke Srbije.

Na računu 011 iskazuju se opozivi depoziti koje banka, u skladu sa ugovorom, može da unovči uz beznačajan rizik smanjenja vrednosti.

Na računu 012 iskazuju se opozivi krediti koje banka, u skladu sa ugovorom, može da unovči uz beznačajan rizik smanjenja vrednosti.

Na računu 013 iskazuju se krediti po repo transakcijama u dinarima, na osnovu repo ugovora o kupovini hartija od vrednosti sa ugovorenom obavezom njihovog reotkupa.

Na računu 019 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 6

Na računima grupe 02 - Potraživanja za kamatu i za naknadu, potraživanja po osnovu prodaje, potraživanja po osnovu promene fer vrednosti derivata i druga potraživanja u dinarima, iskazuju se potraživanja za obračunatu kamatu i naknadu, potraživanja po osnovu prodaje i druga potraživanja u dinarima.

Na računu 020 iskazuju se potraživanja po obračunatoj kamati koja se odnose na tekući obračunski period a dospevaju za naplatu u tekućem ili narednom mesecu.

Potraživanja po obračunatoj kamati suspenduju se na teret ispravke vrednosti ako je izvršena ispravka vrednosti tih potraživanja, na teret prihoda po obračunatoj kamati ako je ovaj prihod formiran u toku obračunskog perioda, kao i na teret rashoda od suspenzije kamata ako je taj prihod iskazan u prethodnim obračunskim periodima.

Na računu 021 iskazuju se potraživanja po obračunatoj naknadi u dinarima koja se odnose na tekući obračunski period a dospevaju za naplatu u tekućem ili narednom mesecu.

Na računu 022 iskazuju se potraživanja od kupaca po osnovu prodaje u dinarima.

Na računu 023 iskazuju se pozitivni efekti promene vrednosti derivata u korist prihoda od promene vrednosti derivata.

Na računu 024 iskazuju se potraživanja koja se ne evidentiraju na navedenim računima ove grupe ali se po njima utvrđuje prihod.

Na računu 029 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 7

Na računima grupe 03 - Ostala potraživanja u dinarima, iskazuju se potraživanja po osnovu datih avansa, potraživanja od zaposlenih, potraživanja po osnovu pretplaćenih poreza i doprinosa, potraživanja za više plaćen porez na dobit, potraživanja po sredstvima datim za obavljanje poslova u ime i za račun banke, ostala potraživanja iz operativnog poslovanja, kao i prolazni i privremeni računi i potraživanja u obračunu.

Na računu 030 iskazuju se avansi dobavljačima, dati depoziti i kaucije i druga slična potraživanja za obrtna sredstva u dinarima.

Na računu 031 iskazuju se avansi dobavljačima za trajna ulaganja u dinarima (nematerijalna ulaganja i osnovna sredstva).

Na računu 032 iskazuju se potraživanja od zaposlenih u dinarima po osnovu akontacija za službena putovanja, po osnovu naknada šteta koje su zaposleni pričinili banci, po osnovu manjkova koji se nadoknađuju od zaposlenih i druga slična potraživanja.

Na računu 033 iskazuju se potraživanja za više plaćene poreze, doprinose i druge dažbine utvrđene na dan bilansa.

Na računu 034 iskazuje se više plaćen porez u odnosu na poresku obavezu u obračunskom periodu (dugovni saldo na računu 455).

Na računu 035 iskazuju se potraživanja po sredstvima datim pravnim licima za obavljanje određenih poslova iz operativnog poslovanja u ime i za račun banke.

Na računu 036 iskazuju se ostala finansijska potraživanja iz operativnog poslovanja za koja nije predviđen poseban račun u ovoj grupi računa.

Na računu 037 iskazuju se iznosi koji se u trenutku knjiženja izvoda žiro-računa nisu mogli evidentirati na odgovarajućim računima. Pojedinačne stavke evidentirane na ovom računu ne mogu biti starije od pet radnih dana.

Na računu 038 iskazuju se potraživanja u obračunu u dinarima.

Na računu 039 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 8

Na računima grupe 05 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti u stranoj valuti, iskazuju se devizni računi, gotovina u blagajni, gotovinski ekvivalenti i ostala novčana sredstva u stranoj valuti.

Na računu 050 iskazuju se novčana sredstva na redovnim i posebnim deviznim računima banke, kao i promet preko tih računa. Sredstva iskazana na ovim računima jednaka su stanju na deviznim računima kod banaka (prema izvodu banke, potvrdi salda banke ili drugom sličnom dokumentu o sravnjivanju stanja). Potražni saldo na deviznom računu kod banke (poslednjeg dana u mesecu i na dan bilansa) iskazuje se na računu 508. Iznosi koji se ne mogu evidentirati na odgovarajućim računima evidentiraju se na prolaznim i privremenim računima u stranoj valuti.

Na računu 051 iskazuju se efektivni strani novac u blagajni i promet koji se vrši preko blagajne, efektivni strani novac u trezoru, efektivni strani novac na putu i sl.

Na računu 052 iskazuju se neposredno unovčive devizne hartije od vrednosti koje se mogu unovčiti uz beznačajan rizik smanjenja vrednosti i čiji je rok dospeća najviše tri meseca.

Na računu 053 iskazuju se gotovina i gotovinski ekvivalenti u stranoj valuti koji nisu obuhvaćeni navedenim računima ove grupe (izdvojena sredstva na namenskim računima, menice, čekovi i dr.).

Na računu 059 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 9

Na računima grupe 06 - Opozivi depoziti i krediti u stranoj valuti, iskazuju se depoziti kod Narodne banke Srbije, opozivi depoziti i krediti i krediti po repo transakcijama. Vrednuju se po nominalnoj, odnosno fer vrednosti, u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 060 iskazuju se sredstva obavezne rezerve izdvojena na posebnim računima kod Narodne banke Srbije u skladu sa zakonom i odlukom Narodne banke Srbije.

Na računu 061 iskazuju se opozivi depoziti u stranoj valuti koje banka, u skladu sa ugovorom, može da unovči uz beznačajan rizik smanjenja vrednosti.

Na računu 062 iskazuju se opozivi krediti u stranoj valuti koje banka, u skladu sa ugovorom, može da unovči uz beznačajan rizik smanjenja vrednosti.

Na računu 063 iskazuju se krediti po repo transakcijama u stranoj valuti, na osnovu repo ugovora o kupovini hartija od vrednosti sa ugovorenom obavezom njihovog reotkupa.

Na računu 069 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 10

Na računima grupe 07 - Zlato i ostali plemeniti metali, iskazuju se zlato i ostali plemeniti metali.

Na računu 070 iskazuje se zlato.

Na računu 071 iskazuju se ostali plemeniti metali.

Član 11

Na računima grupe 08 - Potraživanja za kamatu i za naknadu, potraživanja po osnovu prodaje, potraživanja po osnovu promene fer vrednosti derivata i druga potraživanja u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja za obračunatu kamatu i naknadu, potraživanja po osnovu prodaje i druga potraživanja u stranoj valuti.

Na računu 080 iskazuju se potraživanja po obračunatoj kamati u stranoj valuti koja se odnose na tekući obračunski period a dospevaju za naplatu u tekućem ili narednom mesecu.

Potraživanja po obračunatoj kamati u stranoj valuti suspenduju se na teret ispravke vrednosti ako je izvršena ispravka vrednosti ovih potraživanja, na teret prihoda po obračunatoj kamati ako je ovaj prihod formiran u toku obračunskog perioda, kao i na teret rashoda od suspenzije kamata ako je taj prihod iskazan u prethodnim obračunskim periodima.

Na računu 081 iskazuju se potraživanja po obračunatoj naknadi u stranoj valuti koja se odnose na tekući obračunski period a dospevaju za naplatu u tekućem ili narednom mesecu.

Na računu 082 iskazuju se potraživanja od kupaca po osnovu prodaje u stranoj valuti.

Na računu 083 iskazuju se pozitivni efekti promene vrednosti derivata u stranoj valuti u korist prihoda od promene vrednosti derivata.

Na računu 084 iskazuju se potraživanja koja se ne evidentiraju na navedenim računima ove grupe ali se po njima utvrđuje prihod.

Na računu 089 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 12

Na računima grupe 09 - Ostala potraživanja u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja po osnovu datih avansa, potraživanja od zaposlenih, potraživanja po sredstvima datim po poslovima u ime i za račun banke, ostala potraživanja iz operativnog poslovanja, kao i prolazni i privremeni računi i potraživanja u obračunu, u stranoj valuti.

Na računu 090 iskazuju se avansi dobavljačima, dati depoziti i kaucije i slična potraživanja za obrtna sredstva u stranoj valuti.

Na računu 091 iskazuju se avansi dobavljačima za trajna ulaganja u stranoj valuti (nematerijalna ulaganja i osnovna sredstva).

Na računu 092 iskazuju se potraživanja od zaposlenih u stranoj valuti po osnovu akontacija za službena putovanja i po drugim osnovama.

Na računu 095 iskazuju se potraživanja po sredstvima u stranoj valuti datim pravnim licima za obavljanje određenih poslova iz operativnog poslovanja u ime i za račun banke.

Na računu 096 iskazuju se ostala finansijska potraživanja iz operativnog poslovanja u stranoj valuti za koja nije predviđen poseban račun u ovoj grupi računa.

Na računu 097 iskazuju se iznosi koji se u trenutku knjiženja izvoda deviznog računa nisu mogli evidentirati na odgovarajućim računima. Pojedinačne stavke evidentirane na ovom računu ne mogu biti starije od 30 radnih dana.

Na računu 098 iskazuju se potraživanja u obračunu u stranoj valuti.

Na računu 099 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Klasa 1: Plasmani u dinarima

Član 13

Na računima grupe 10 - Krediti dati u dinarima, iskazuju se dinarski krediti po vrstama: krediti po transakcionim računima, overnight krediti, potrošački krediti, krediti za obrtna sredstva, izvozni krediti, investicioni krediti, stambeni krediti i ostali krediti u dinarima.

Na računu 100 iskazuju se krediti dati fizičkim i pravnim licima po njihovim transakcionim računima (minusi po transakcionim računima).

Na računu 101 iskazuju se plasmani koji se odobravaju i dospevaju u roku od jednog dana u dinarima (overnight).

Na računu 102 iskazuju se potrošački krediti, odnosno krediti odobreni stanovništvu radi povećanja potrošačke moći.

Na računu 103 iskazuju se krediti za obrtna sredstva, odnosno krediti odobreni radi naknade nedostatka obrtnih sredstava pravnog lica.

Na računu 104 iskazuju se izvozni krediti za obrtna sredstva, odnosno krediti kojima se obezbeđuje finansiranje izvoznih poslova.

Na računu 105 iskazuju se investicioni krediti, odnosno krediti odobreni za nabavku osnovnih sredstava i trajnih obrtnih sredstava.

Na računu 106 iskazuju se stambeni krediti, odnosno krediti odobreni stanovništvu radi rešavanja stambenih pitanja.

Na računu 108 iskazuju se ostali krediti, odnosno krediti koji nisu pomenuti u okviru napred navedenih vrsta kredita ove grupe.

Na računu 109 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 14

Na računima grupe 11 - Depoziti dati u dinarima, iskazuju se depoziti dati u dinarima, i to depoziti dati radi odobravanja kredita, namenski depoziti i ostali depoziti.

Na računu 110 iskazuju se depoziti dati drugoj banci (domaćoj i stranoj) radi odobravanja kredita.

Na računu 111 iskazuju se ostali nenamenski depoziti.

Na računu 112 iskazuju se namenski depoziti dati u skladu s propisima.

Na računu 113 iskazuju se namenski depoziti dati u skladu sa aktima banke.

Na računu 119 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 15

Na računima grupe 12 - Hartije od vrednosti u dinarima, iskazuju se hartije od vrednosti po vrstama i otkupljene sopstvene hartije od vrednosti.

Na računu 120 iskazuju se hartije od vrednosti pribavljene ili reklasifikovane u hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha, radi trgovanja i ostvarivanja profita po osnovu kratkoročnih fluktuacija cena. Vrednuju se po fer vrednosti, u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 122 iskazuju se hartije od vrednosti koje su određene kao raspoložive za prodaju a nisu klasifikovane kao hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha, zatim zajmovi i potraživanja, kao i hartije od vrednosti koje se drže do dospeća. Vrednuju se po fer vrednosti, u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 124 iskazuju se hartije od vrednosti koje se drže do dospeća, odnosno za koje banka ima pozitivnu nameru i sposobnost da ih drži do dospeća. Vrednuju se po amortizovanoj vrednosti, primenom metode efektivne kamatne stope, u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 126 iskazuju se plasmani po sredstvima datim za kupovinu derivata za zaštitu (inicijalna i druga ulaganja).

Na računu 127 iskazuju se otkupljene sopstvene hartije od vrednosti pre njihovog dospeća, osim sopstvenih akcija.

Na računu 128 iskazuju se iznosi sopstvenih akcija stečenih po osnovu otkupa, nasleđivanja, pravnog sledbeništva ili poklona, odnosno sopstvene akcije stečene na drugi način.

Na računu 129 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 16

Na računima grupe 13 - Udeli (učešća) u dinarima, evidentiraju se udeli (učešća).

Na računu 130 iskazuju se kupljeni udeli (učešća).

Na računu 139 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 17

Na računima grupe 16 - Ostali plasmani u dinarima, iskazuju se nekreditni poslovi banaka u dinarima.

Na računu 160 iskazuju se kupljeni dugoročni plasmani - forfeting, po kojima banka preuzima rizik naplate kupljenih plasmana.

Na računu 161 iskazuju se kupljeni kratkoročni plasmani - faktoring, po kojima prodavac cedira potraživanje na banku.

Na računu 163 iskazuju se plasmani po osnovu izvršenih akceptiranja i avaliranja, kao i po osnovu aktiviranih garancija, koje je banka izvršila u ime svog komitenta.

Na računu 164 iskazuju se plasmani za izvršena cediranja potraživanja po drugim osnovama koje je banka izvršila u ime svog komitenta.

Na računu 165 iskazuju se iznosi pokrivenih akreditiva i druga jemstva, za račun komitenata banke.

Na računu 166 iskazuju se plasmani po komisionim poslovima, odnosno sredstva data komisionarima da u njihovo ime a za račun banke obave određene poslove.

Na računu 167 iskazuju se plasmani po sredstvima datim drugim bankama za obavljanje određenih poslova iz funkcionalnog poslovanja banke u ime i za račun banke.

Na računu 168 iskazuju se ostali plasmani u dinarima.

Na računu 169 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 18

(Brisan)

Član 19

Na računima grupe 19 - Aktivna vremenska razgraničenja u dinarima, iskazuju se unapred plaćeni, odnosno fakturisani troškovi, kao i rashodi i prihodi u tekućem periodu koji nisu mogli biti fakturisani a za koje su nastali troškovi u tom periodu.

Na računu 190 iskazuju se obračunati prihodi od kamata u tekućem obračunskom periodu koji ne dospevaju za naplatu u tom periodu.

Na računu 191 iskazuju se ostali obračunati prihodi u tekućem obračunskom periodu koji ne dospevaju za naplatu u tom periodu.

Na računu 192 iskazuju se iznosi kamate plaćene u tekućem obračunskom periodu koji se odnose na naredni obračunski period.

Na računu 193 evidentiraju se iznosi unapred plaćenih rashoda po osnovu troškova servisiranja obaveza, koji se uključuju u efektivnu kamatnu stopu u skladu s MSFI 7.

Na računu 194 iskazuju se iznosi ostalih rashoda plaćenih u tekućem obračunskom periodu a odnose se na naredni obračunski period.

Na računu 195 iskazuje se unapred obračunata kamata u narednom periodu i sva ostala aktivna vremenska razgraničenja u dinarima, osim suspendovane obračunate kamate.

Klasa 2: Plasmani u stranoj valuti

Član 20

Na računima grupe 20 - Krediti dati u stranoj valuti, iskazuju se krediti banke u stranoj valuti.

Na računu 200 iskazuju se krediti za plaćanje uvoza robe i usluga iz inostranstva odobreni pravnim licima u stranoj valuti u skladu sa zakonom kojim je uređeno devizno poslovanje i odlukama Narodne banke Srbije.

Na računu 201 iskazuju se krediti za kupovinu nepokretnosti u zemlji odobreni fizičkom licu u stranoj valuti u skladu sa zakonom kojim je uređeno devizno poslovanje i odlukama Narodne banke Srbije.

Na računu 202 iskazuju se plasmani koji se odobravaju i dospevaju u roku od jednog dana u stranoj valuti (overnight).

Na računu 203 iskazuju se ostali krediti u stranoj valuti u skladu sa zakonom kojim je uređeno devizno poslovanje i odlukama Narodne banke Srbije.

Na računu 209 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 21

Na računima grupe 21 iskazuju se depoziti dati u stranoj valuti, i to depoziti dati radi odobravanja kredita, namenski depoziti i ostali depoziti.

Na računu 210 iskazuju se depoziti dati drugoj banci (domaćoj i stranoj) radi odobravanja kredita.

Na računu 211 iskazuju se ostali nenamenski depoziti.

Na računu 212 iskazuju se namenski depoziti dati u skladu s propisima.

Na računu 213 iskazuju se ostali namenski depoziti dati u skladu sa aktima banke.

Na računu 219 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 22

Na računima grupe 22 - Hartije od vrednosti u stranoj valuti, iskazuju se hartije od vrednosti po vrstama u stranoj valuti.

Na računu 220 iskazuju se hartije od vrednosti u stranoj valuti pribavljene ili reklasifikovane u hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha radi trgovanja i ostvarivanja profita po osnovu kratkoročnih fluktuacija cena. Vrednuju se po fer vrednosti, u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 222 iskazuju se hartije od vrednosti koje su određene kao raspoložive za prodaju u stranoj valuti a nisu klasifikovane kao hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha, zatim zajmovi i potraživanja, kao i hartije od vrednosti koje se drže do dospeća. Vrednuju se po fer vrednosti, u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 224 iskazuju se hartije od vrednosti koje se drže do dospeća u stranoj valuti, odnosno za koje banka ima pozitivnu nameru i sposobnost da ih drži do dospeća. Vrednuju se po amortizovanoj vrednosti, primenom metode efektivne kamatne stope, u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 226 iskazuju se plasmani po sredstvima datim za kupovinu derivata za zaštitu (inicijalna i druga ulaganja) u stranoj valuti.

Na računu 229 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 23

Na računima grupe 23 - Udeli (učešća) u stranoj valuti, evidentiraju se udeli (učešća).

Na računu 230 iskazuju se udeli (učešća).

Na računu 239 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 24

Na računima grupe 26 - Ostali plasmani u stranoj valuti, iskazuju se nekreditni poslovi banaka u stranoj valuti.

Na računu 260 iskazuju se kupljeni dugoročni plasmani u stranoj valuti - forfeting, po kojima banka preuzima rizik naplate kupljenih plasmana.

Na računu 261 iskazuju se kupljeni kratkoročni plasmani u stranoj valuti - faktoring, po kojima prodavac cedira potraživanje na banku.

Na računu 263 iskazuju se plasmani u stranoj valuti po osnovu izvršenih akceptiranja i avaliranja, kao i po osnovu aktiviranih garancija, koje je banka izvršila u ime svog komitenta.

Na računu 264 iskazuju se plasmani u stranoj valuti za izvršena cediranja potraživanja po drugim osnovama koje je banka izvršila u ime svog komitenta.

Na računu 265 iskazuju se iznosi pokrivenih akreditiva i druga jemstva, za račun komitenata banke, u stranoj valuti.

Na računu 266 iskazuju se plasmani po komisionim poslovima u stranoj valuti, odnosno sredstva data komisionarima da u njihovo ime, a za račun banke, obave određene poslove.

Na računu 267 iskazuju se plasmani po sredstvima datim drugim bankama za obavljanje određenih poslova iz funkcionalnog poslovanja banke u ime i za račun banke.

Na računu 268 iskazuju se ostali plasmani u stranoj valuti.

Na računu 269 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 25

(Brisan)

Član 26

Na računima grupe 29 - Aktivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti, iskazuju se unapred plaćeni, odnosno fakturisani troškovi, kao i rashodi i prihodi u tekućem periodu koji nisu mogli biti fakturisani a za koje su nastali troškovi u tom periodu.

Na računu 290 iskazuju se obračunati prihodi od kamata u stranoj valuti u tekućem obračunskom periodu koji ne dospevaju za naplatu u tom periodu.

Na računu 291 iskazuju se ostali obračunati prihodi u tekućem obračunskom periodu u stranoj valuti koji ne dospevaju za naplatu u tom periodu.

Na računu 292 iskazuju se iznosi kamate plaćene u tekućem obračunskom periodu u stranoj valuti koji se odnose na naredni obračunski period.

Na računu 293 evidentiraju se iznosi unapred plaćenih rashoda po osnovu troškova servisiranja obaveza, koji se uključuju u efektivnu kamatnu stopu u skladu s MSFI 7.

Na računu 294 iskazuju se iznosi ostalih rashoda u stranoj valuti plaćenih u tekućem obračunskom periodu a odnose se na naredni obračunski period.

Na računu 295 iskazuju se unapred obračunata kamata narednog perioda i sva ostala aktivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti, osim suspendovane obračunate kamate.

Klasa 3: Zalihe, nematerijalna ulaganja, osnovna sredstva i investicione nekretnine, stalna sredstva namenjena prodaji i sredstva poslovanja koje se obustavlja, odložena poreska sredstva i porez na dodatu vrednost

Član 27

Na računima grupe 30 - Zalihe, iskazuje se vrednost zaliha materijala, alata i inventara, rezervnih delova, ostale zalihe, sredstva stečena naplatom potraživanja i inventar u upotrebi.

Na računu 300 iskazuju se zalihe materijala.

Na računu 301 iskazuje se vrednost zaliha alata i inventara koji će se u celini otpisati pri stavljanju u upotrebu.

Na računu 302 iskazuje se vrednost zaliha rezervnih delova.

Na računu 303 iskazuje se vrednost ostalih zaliha kojima banka raspolaže.

Na računu 304 iskazuju se materijalne vrednosti primljene po osnovu naplate potraživanja - do momenta njihove prodaje ili upotrebe za sopstvene potrebe.

Na računu 305 iskazuje se vrednost inventara u upotrebi koji je u celini otpisan pri stavljanju u upotrebu.

Na računu 309 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 28

Na računima grupe 33 - Nematerijalna ulaganja, iskazuju se ulaganja u odredivo nemonetarno sredstvo bez fizičkog sadržaja, koje služi za pružanje usluga, za iznajmljivanje drugim licima ili se koristi u administrativne svrhe (ulaganja u razvoj, patenti, licence i softver, ulaganja iznad knjigovodstvene vrednosti kapitala - goodwill, nematerijalna ulaganja u pripremi, ostala nematerijalna ulaganja i nematerijalna ulaganja uzeta u lizing). Vrednuju se u skladu s MRS 17, 36, 38 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 331 iskazuju se ulaganja u razvoj čiji se efekti očekuju u periodu dužem od jedne godine, pri čemu se pod razvojem podrazumevaju rezultati istraživanja čiji je rezultat stvaranje novih ili poboljšanje postojećih bankarskih usluga, pre pristupanja komercijalnom korišćenju. Ulaganja u razvoj smatraju se nematerijalnim ulaganjima pod uslovom da zadovoljavaju uslove koje utvrđuje MRS 38.

Na računu 332 iskazuju se izdaci za pribavljanje prava na patente, licence i softver, na koncesije, na model, uzorak i žig, kao i prava na korišćenje proizvodno-tehničke dokumentacije.

Na računu 333 iskazuje se poslovna vrednost imovine - koja predstavlja razliku između plaćene i knjigovodstvene vrednosti neto imovine (kapitala), kao i razliku proisteklu iz obaveze procenjivanja u slučajevima predviđenim zakonom (spajanje, pripajanje, promena oblika organizovanja i dr.), u skladu s MSFI 3.

Na računu 334 iskazuju se investicije za nematerijalna ulaganja - od dana ulaganja do dana početka korišćenja.

Na računu 335 iskazuju se izdaci za sticanje ostalih nematerijalnih ulaganja, u skladu s MRS 38.

Na računu 336 iskazuju se nematerijalna ulaganja koja su uzeta u finansijski lizing, u skladu s MRS 17 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 339 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

 

Član 29

Na računima grupe 34 - Osnovna sredstva, iskazuju se zemljište, građevinski objekti, oprema, ostala osnovna sredstva, osnovna sredstva u pripremi, osnovna sredstva uzeta u lizing i ulaganja u tuđa osnovna sredstva. Na računima ove grupe sredstva se vrednuju po MRS 16, 17 i 36 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 340 iskazuje se zemljište po trošku ulaganja i vrednosnom usklađivanju.

Na računu 341 iskazuju se građevinski objekti koji se priznaju u skladu s MRS 16.

Na računu 342 iskazuje se oprema koja se smatra osnovnim sredstvom, prema usvojenoj računovodstvenoj politici banke. Oprema se vrednuje u skladu s MRS 16 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 343 iskazuju se alat i inventar s kalkulativnim otpisom, u skladu sa usvojenom računovodstvenom politikom, kao i vrednosti ostalih osnovnih sredstava koja nisu obuhvaćena drugim računima ove grupe, kao što su dela likovne, vajarske, filmske i druge umetnosti, muzejske vrednosti, knjige u bibliotekama i druga osnovna sredstva.

Na računu 344 iskazuju se ulaganja u sve oblike osnovnih sredstava - od dana ulaganja do dana početka korišćenja.

Na računu 346 iskazuju se osnovna sredstva uzeta u finansijski lizing, u skladu s MRS 17 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 347 iskazuju se ulaganja u tuđa osnovna sredstva radi obavljanja delatnosti, u skladu s MRS 17 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 349 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 30

Na računima grupe 35 iskazuju se investicione nekretnine.

Na računu 350 iskazuju se nekretnine (zemljište ili zgrada, ili deo zgrade, ili i jedno i drugo) koje vlasnik (ili korisnik finansijskog lizinga) drži radi ostvarivanja prihoda od izdavanja nekretnina ili radi uvećanja vrednosti kapitala, ili i jednog i drugog, ali ne radi upotrebe za sopstvene potrebe ili prodaje u okviru redovnog poslovanja, u skladu s MRS 40 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 359 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 31

Na računima grupe 36 iskazuju se stalna sredstva namenjena prodaji i sredstva poslovanja koje se obustavlja, vrednovana u skladu s MSFI 5 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 360 iskazuju se nematerijalna ulaganja, nekretnine, postrojenja i oprema, investicione nekretnine i druga stalna sredstva koja su, po odluci banke, namenjena prodaji, u skladu s MSFI 5. Vrednost sredstava namenjenih prodaji utvrđuje se u skladu s MRS 36.

Na računu 361 iskazuje se sadašnja vrednost sredstava poslovanja koje se obustavlja. Pre nego što se ta vrednost iskaže kao posebna pozicija Bilansa stanja, izvršiće se prevrednovanje u skladu s MRS 36.

Član 32

Na računima grupe 37 iskazuju se odložena poreska sredstva.

Na računu 370 iskazuju se, na dugovnoj strani, odložena poreska sredstva preneta iz prethodne godine i poreska sredstva kreirana u toku godine - u visini poreza na dobit koji će biti umanjen u budućim obračunskim periodima u korist računa 861, a na potražnoj strani računa 370 - smanjenje odloženih poreskih sredstava u toku godine na teret računa 860.

Član 33

Na računima grupe 38 iskazuje se porez na dodatu vrednost.

Na računu 380 iskazuje se porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama (po opštoj i posebnoj stopi), porez na dodatu vrednost u datim avansima (po opštoj i posebnoj stopi), porez na dodatu vrednost plaćen pri uvozu dobara (po opštoj i posebnoj stopi), porez na dodatu vrednost obračunat na usluge inostranih lica, naknadno plaćeni porez na dodatu vrednost kupcima - stranim državljanima, porez na dodatu vrednost - naknada poljoprivrednicima za isporučena dobra i usluge i potraživanja za više plaćen porez na dodatu vrednost.

Klasa 4: Obaveze u dinarima

Član 34

Na računima grupe 40 - Obaveze po osnovu depozita i kredita u dinarima, iskazuju se transakcioni, opozivi i štedni depoziti, depoziti po osnovu datih kredita, namenski i ostali depoziti, overnight krediti, krediti po osnovu repo transakcija, primljeni krediti i ostale finansijske obaveze.

Na računu 400 iskazuju se transakcioni računi komitenata banke.

Na računu 401 iskazuju se opozivi depoziti pod kojima se podrazumevaju depoziti koje komitent banke može opozvati i pretvoriti u gotovinu u svakom trenutku.

Na računu 402 iskazuju se štedni depoziti, pod kojima se podrazumeva obaveza banke prema stanovništvu po osnovu štednje (štedne knjižice i štedni računi).

Na računu 403 iskazuju se primljeni depoziti kod banke na osnovu kojih je komitentu odobren kredit.

Na računu 404 iskazuju se primljeni namenski depoziti komitenata banke, pod kojima se podrazumevaju depoziti kojima je zakonom, podzakonskim aktom ili aktom banke određena namena.

Na računu 405 iskazuju se depoziti koji nisu štedni depoziti, depoziti po osnovu kredita i namenski depoziti.

Na računu 406 iskazuju se obaveze koje dospevaju u roku od jednog dana (overnight).

Na računu 407 iskazuju se krediti po repo poslovima na osnovu repo ugovora o prodaji hartija od vrednosti, sa ugovorenom obavezom njihove ponovne kupovine.

Na računu 408 iskazuju se krediti koje je banka primila.

Na računu 409 iskazuju se ostale finansijske obaveze u dinarima.

Član 35

Na računima grupe 41 - Obaveze po osnovu hartija od vrednosti u dinarima, iskazuju se obaveze po hartijama od vrednosti. Vrednuju se po fer vrednosti, u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 410 iskazuju se obaveze po hartijama od vrednosti (obveznice, blagajnički zapisi, certifikati i depoziti i sl.) koje emituje banka.

Na računu 411 iskazuju se obaveze za sredstva primljena po osnovu prodaje derivata (inicijalna i druga ulaganja kupca).

Na računu 412 iskazuju se obaveze po osnovu hibridnih hartija od vrednosti, pod kojima se podrazumevaju hartije od vrednosti koje se, u skladu sa ugovorom, mogu pretvoriti u akcije banke.

Na računu 413 iskazuju se obaveze po ostalim hartijama od vrednosti u dinarima.

Član 36

Na računima grupe 42 - Obaveze za kamatu i za naknadu i obaveze po osnovu promene vrednosti derivata u dinarima, iskazuju se obračunate obaveze za kamatu, naknadu i proviziju, koje su dospele za plaćanje, kao i obaveze po osnovu promene vrednosti derivata. Vrednuju se po nominalnoj, odnosno fer vrednosti, u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 420 iskazuju se obračunate obaveze po osnovu kamata koje se odnose na tekući obračunski period a dospevaju za plaćanje u tekućem ili narednom mesecu.

Na računu 421 iskazuju se obračunate obaveze za naknade i provizije koje se odnose na tekući obračunski period a dospevaju za plaćanje u tekućem ili narednom mesecu.

Na računu 422 iskazuju se negativni efekti promene vrednosti derivata koji terete rashode po osnovu promene vrednosti derivata.

Član 37

Na računima grupe 43 - Ostale obaveze u dinarima, iskazuju se obaveze prema dobavljačima, obaveze po osnovu primljenih avansa, finansijskog lizinga, kao i aktiviranih garancija i avala, zatim obaveze iz dobitka, obaveze po komisionim poslovima, po primljenim sredstvima po poslovima u ime i za račun komitenata, ostale obaveze iz poslovnih odnosa, obaveza u obračunu i prolazni i privremeni računi.

Na računu 430 iskazuju se obaveze prema dobavljačima u zemlji.

Na računu 431 iskazuju se obaveze za primljene avanse, depozite, kaucije i sl.

Na računu 432 iskazuju se obaveze koje banka ima po osnovu finansijskog lizinga.

Na računu 433 iskazuju se obaveze po osnovu aktiviranih garancija i avala.

Na računu 434 iskazuju se obaveze za dividende po osnovu raspodele dobitka i drugih učešća u raspodeli dobitka, u skladu sa osnivačkim aktima banke, i ostale obaveze iz dobitka.

Na računu 435 iskazuju se obaveze po komisionim poslovima, odnosno obaveze koje je banka preuzela u svoje ime a za račun svog komitenta.

Na računu 436 sintetički se iskazuju obaveze po primljenim sredstvima po poslovima u ime i za račun komitenta banke, kao i smanjenje obaveza plasiranjem sredstava.

Na računu 437 iskazuju se ostale obaveze iz poslovnih odnosa.

Na računu 438 iskazuju se obaveze u obračunu.

Na računu 439 iskazuju se obaveze na prolaznim i privremenim računima.

Član 38

Na računima grupe 44 - Obaveze po osnovu zarada i naknada zarada u dinarima, iskazuju se obračunate obaveze za neto zarade i neto naknade zarada zaposlenima, kao i obaveze po osnovu privremenih i povremenih poslova.

Na računu 440 iskazuju se obračunate obaveze za neto zarade zaposlenima po svim osnovama (račun 630).

Na računu 441 iskazuju se obračunate obaveze za naknade neto zarada zaposlenima (račun 631).

Na računu 442 iskazuju se obračunate obaveze za poreze na zarade i naknade zarada (račun 632).

Na računu 443 iskazuju se obračunate obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada (račun 633).

Na računu 444 iskazuju se obaveze po osnovu privremenih i povremenih poslova (račun 634).

Na računu 445 iskazuju se ostale obaveze obračunate prema zaposlenima u dinarima.

Član 39

Na računima grupe 45 - Rezervisanja i obaveze za poreze u dinarima, iskazuju se rezervisanja za obaveze, zatim rezervisanja za pokriće obaveza za ostala dugoročna primanja zaposlenih, za gubitke po vanbilansnoj aktivi, za penzije, kao i ostala rezervisanja u dinarima. Rezervisanja se vrednuju u skladu s relevantnim standardima. Na računima ove grupe iskazuju se i obaveze za porez na dobit, za porez na dodatu vrednost, kao i druge obaveze po osnovu poreza i doprinosa.

Na računu 450 iskazuju se rezervisanja za obaveze za pokriće obaveza (pravnih i stvarnih) nastalih kao rezultat prošlih događaja, za koje je verovatno da će izazvati odliv resursa, radi njihovog izmirivanja, a koje se mogu pouzdano proceniti (npr. sporovi u toku). Rezervisanja za obaveze prate se pojedinačno, a njihovo povećanje formira se na teret računa 652, dok se njihovo ukidanje knjiži kao prihod operativnog poslovanja na računu 752.

Na računu 451 iskazuju se rezervisanja za ostala dugoročna primanja zaposlenih.

Na računu 452 iskazuju se rezervisanja za gubitke po vanbilansnoj aktivi, u skladu sa usvojenom računovodstvenom politikom.

Na računu 453 iskazuju se dugoročna rezervisanja za penzije u bankama koje za svoje radnike obrazuju poseban penzijski fond. Rezervisanja se formiraju na teret računa 653, a njihovo ukidanje se knjiži kao prihod na računu 753.

Na računu 454 iskazuju se ostala rezervisanja u dinarima.

Na računu 455 iskazuju se obaveze za porez na dobit.

Na računu 456 iskazuju se obaveze za porez na dodatu vrednost.

Na računu 457 iskazuju se obaveze za druge poreze i doprinose (doprinosi na teret poslodavca na zarade, naknade zarada i ostala lična primanja i drugi porezi i doprinosi) u dinarima.

Član 40

Na računima grupe 46 iskazuju se obaveze po osnovu sredstava namenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja u dinarima.

Na računu 460 iskazuju se obaveze po osnovu stalnih sredstava namenjenih prodaji, u skladu s MSFI 5, koje se izmiruju ili gase pri otuđenju tih sredstava.

Na računu 461 iskazuju se obaveze po osnovu sredstava poslovanja koje se obustavlja, u skladu s MSFI 5, koje se izmiruju ili gase pri otuđenju tih sredstava.

Član 41

Na računima grupe 47 iskazuju se odložene poreske obaveze u dinarima.

Na računu 470 iskazuju se, na potražnoj strani, odložene poreske obaveze prenete iz prethodnih godina i kreirane odložene poreske obaveze u toku godine, na teret računa 860, a na dugovnoj strani računa 470 iskazuje se smanjenje odloženih poreskih obaveza u toku godine u korist računa 861.

Član 42

Na računima grupe 48 iskazuju se obaveze koje se drže radi trgovanja i subordinirane obaveze u dinarima.

Na računu 481 iskazuje se fer vrednost obaveza kojima je banka odlučila da trguje. Vrednuju se po MRS 39 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 482 iskazuju se subordinirane obaveze (pribavljeni depoziti, krediti i dugoročne hartije od vrednosti koje se, u slučaju likvidacije ili stečaja banke, otplaćuju samo nakon pune isplate obaveza prema ostalim poveriocima).

Član 43

Na računima grupe 49 - Pasivna vremenska razgraničenja u dinarima, iskazuju se unapred naplaćeni, odnosno obračunati prihodi i troškovi tekućeg perioda za koje nije primljena isprava ili u slučaju da obaveza plaćanja nastaje u budućem periodu.

Na računu 490 iskazuju se obračunati rashodi kamata koji terete tekući obračunski period a ne dospevaju za plaćanje u tom periodu.

Na računu 491 iskazuju se ostali obračunati rashodi u tekućem obračunskom periodu (obračunata zakupnina, obračunate premije osiguranja i ostali rashodi) koji ne dospevaju za plaćanje u tom periodu.

Na računu 492 iskazuju se iznosi naplaćene kamate koji se odnose na naredni obračunski period.

Na računu 493 iskazuju se iznosi unapred naplaćenih prihoda po osnovu troškova servisiranja kredita, koji se uključuju u efektivnu kamatnu stopu u skladu s MSFI 7.

Na računu 494 iskazuju se naplaćeni ostali prihodi koji se odnose na naredni obračunski period.

Na računu 495 iskazuje se unapred obračunata kamata u narednom obračunskom periodu i ostala pasivna vremenska razgraničenja, osim suspendovane obračunate kamate.

Klasa 5: Obaveze u stranoj valuti

Član 44

Na računima grupe 50 - Obaveze po osnovu depozita i kredita u stranoj valuti, iskazuju se transakcioni, opozivi i štedni depoziti, depoziti po osnovu datih kredita, namenski i ostali depoziti, overnight krediti, krediti po osnovu repo transakcija, primljeni krediti i ostale finansijske obaveze.

Na računu 500 iskazuju se transakcioni računi komitenata banke u stranoj valuti.

Na računu 501 iskazuju se opozivi depoziti u stranoj valuti, pod kojima se podrazumevaju depoziti koje komitent banke može opozvati i pretvoriti u gotovinu u svakom trenutku.

Na računu 502 iskazuju se štedni depoziti u stranoj valuti, pod kojima se podrazumeva obaveza banke prema stanovništvu po osnovu štednje (štedne knjižice i štedni računi).

Na računu 503 iskazuju se primljeni depoziti u stranoj valuti kod banke na osnovu kojih je komitentu odobren kredit.

Na računu 504 iskazuju se primljeni namenski depoziti komitenata banke u stranoj valuti, pod kojima se podrazumevaju depoziti kojima je zakonom, podzakonskim aktom ili aktom banke određena namena.

Na računu 505 iskazuju se depoziti koji nisu štedni depoziti, depoziti po osnovu kredita i namenski depoziti.

Na računu 506 iskazuju se obaveze koje dospevaju u roku od jednog dana u stranoj valuti (overnight).

Na računu 507 iskazuju se krediti po repo poslovima na osnovu repo ugovora o prodaji hartija od vrednosti, sa ugovorenom obavezom njihove ponovne kupovine, u stranoj valuti.

Na računu 508 iskazuju se krediti koje je banka primila u stranoj valuti.

Na računu 509 iskazuju se ostale finansijske obaveze u stranoj valuti.

Član 45

Na računima grupe 51 - Obaveze po osnovu hartija od vrednosti u stranoj valuti, iskazuju se obaveze po hartijama od vrednosti. Vrednuju se po fer vrednosti, u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 510 iskazuju se obaveze po hartijama od vrednosti u stranoj valuti (obveznice, blagajnički zapisi, certifikati o depozitu i sl.) koje emituje banka.

Na računu 511 iskazuju se obaveze za primljena sredstva po osnovu prodaje derivata (inicijalna i druga ulaganja kupca) u stranoj valuti.

Na računu 512 iskazuju se obaveze po osnovu hibridnih hartija od vrednosti u stranoj valuti, pod kojima se podrazumevaju hartije od vrednosti koje se, u skladu sa ugovorom, mogu pretvoriti u akcije banke.

Na računu 513 iskazuju se obaveze po ostalim hartijama od vrednosti u stranoj valuti.

Član 46

Na računima grupe 52 - Obaveze za kamatu i za naknadu i obaveze po osnovu promene vrednosti derivata u stranoj valuti, iskazuju se obračunate obaveze za kamatu, naknadu i provizije, koje su dospele za plaćanje, kao i obaveze po osnovu promene vrednosti derivata. Vrednuju se po nominalnoj, odnosno fer vrednosti, u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 520 iskazuju se obračunate obaveze po osnovu kamata u stranoj valuti koje se odnose na tekući obračunski period a dospevaju za plaćanje u tekućem ili narednom mesecu.

Na računu 521 iskazuju se obračunate obaveze po osnovu naknada i provizija u stranoj valuti koje se odnose na tekući obračunski period a dospevaju za plaćanje u tekućem ili narednom mesecu.

Na računu 522 iskazuju se negativni efekti promene vrednosti derivata u stranoj valuti koji terete rashode po osnovu promene vrednosti derivata.

Član 47

Na računima grupe 53 - Ostale obaveze u stranoj valuti, iskazuju se obaveze prema dobavljačima, obaveze po osnovu primljenih avansa, finansijskog lizinga, aktiviranih garancija i avala, obaveze prema zaposlenima, obaveze po komisionim poslovima, po primljenim sredstvima po poslovima u ime i za račun komitenata, ostale obaveze iz poslovnih odnosa, obaveze u obračunu i prolazni i privremeni računi u stranoj valuti.

Na računu 530 iskazuju se obaveze prema dobavljačima u stranoj valuti.

Na računu 531 iskazuju se obaveze za primljene avanse, depozite, kaucije i sl. u stranoj valuti.

Na računu 532 iskazuju se obaveze koje banka ima po osnovu finansijskog lizinga u stranoj valuti.

Na računu 533 iskazuju se obaveze po osnovu aktiviranih garancija i avala u stranoj valuti.

Na računu 534 iskazuju se obaveze prema zaposlenima u stranoj valuti.

Na računu 535 iskazuju se obaveze po komisionim poslovima, odnosno obaveze koje je banka preuzela u svoje ime a za račun svog komitenta u stranoj valuti.

Na računu 536 sintetički se iskazuju obaveze po primljenim sredstvima po poslovima u ime i za račun komitenata banke, kao i smanjenje obaveza plasiranjem sredstava u stranoj valuti.

Na računu 537 iskazuju se ostale obaveze iz poslovnih odnosa u stranoj valuti.

Na računu 538 iskazuju se obaveze u obračunu u stranoj valuti.

Na računu 539 iskazuju se obaveze na prolaznim i privremenim računima u stranoj valuti.

Član 48

Na računima grupe 58 iskazuju se obaveze koje se drže radi trgovanja i subordinirane obaveze u stranoj valuti.

Na računu 581 iskazuje se fer vrednost obaveza kojima je banka odlučila da trguje. Vrednuju se u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim standardima.

Na računu 582 iskazuju se subordinirane obaveze u stranoj valuti (pribavljeni depoziti, krediti i dugoročne hartije od vrednosti koje se, u slučaju likvidacije ili stečaja banke, otplaćuju samo nakon pune isplate obaveza prema ostalim poveriocima).

Član 49

Na računima grupe 59 - Pasivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti, iskazuju se unapred naplaćeni, odnosno obračunati prihodi i troškovi tekućeg perioda za koje nije primljena isprava ili kada obaveza plaćanja nastaje u budućem periodu.

Na računu 590 iskazuju se obračunati rashodi kamata u stranoj valuti, koji terete tekući obračunski period ali ne dospevaju za plaćanje u tom periodu.

Na računu 591 iskazuju se ostali obračunati rashodi u tekućem obračunskom periodu u stranoj valuti (obračunata zakupnina, obračunate premije osiguranja i ostali rashodi) koji ne dospevaju za plaćanje u tom periodu.

Na računu 592 iskazuju se iznosi naplaćene kamate u stranoj valuti koji se odnose na naredni obračunski period.

Na računu 593 iskazuju se iznosi unapred naplaćenih prihoda po osnovu troškova servisiranja kredita, koji se uključuju u efektivnu kamatnu stopu u stranoj valuti u skladu s MSFI 7.

Na računu 594 iskazuju se naplaćeni ostali prihodi u stranoj valuti koji se odnose na naredni obračunski period.

Na računu 595 iskazuje se unapred obračunata kamata narednog perioda i ostala pasivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti, osim suspendovane obračunate kamate.

Klasa 6: Rashodi

Član 50

Na računima grupe 60 - Rashodi kamata, iskazuju se obračunati rashodi redovnih i zateznih kamata u tekućem obračunskom periodu, nezavisno od momenta dospeća za plaćanje.

Na računu 600 iskazuju se obračunati rashodi kamata na kredite u dinarima u tekućem obračunskom periodu.

Na računu 601 iskazuju se obračunati rashodi kamata na depozite u dinarima u tekućem obračunskom periodu.

Na računu 602 iskazuju se obračunati rashodi kamata po osnovu hartija od vrednosti u dinarima.

Na računu 603 iskazuju se obračunati rashodi kamata po osnovu ostalih obaveza u dinarima u tekućem obračunskom periodu.

Na računu 605 iskazuju se obračunati rashodi kamata po osnovu kredita u stranoj valuti u tekućem obračunskom periodu.

Na računu 606 iskazuju se obračunati rashodi kamata po osnovu depozita u stranoj valuti u tekućem obračunskom periodu.

Na računu 607 iskazuju se obračunati rashodi kamata po osnovu hartija od vrednosti u stranoj valuti.

Na računu 608 iskazuju se obračunati rashodi kamata po osnovu ostalih obaveza u stranoj valuti u tekućem obračunskom periodu.

Član 51

Na računima grupe 61 - Rashodi naknada i provizija, iskazuju se obračunati rashodi naknada i provizija u tekućem obračunskom periodu, nezavisno od momenta njihovog plaćanja.

Na računu 610 iskazuju se naknade za usluge platnog prometa u zemlji i inostranstvu i obračunati rashodi provizija po primljenim garancijama, provizije na odobrene a neiskorišćene iznose kredita, provizije po drugim jemstvima i ostale slične provizije u dinarima.

Na računu 615 iskazuju se naknade za usluge platnog prometa u zemlji i inostranstvu i obračunati rashodi provizija po primljenim garancijama, provizije na odobrene a neiskorišćene iznose kredita, provizije po drugim jemstvima i ostale slične provizije u stranoj valuti.

Član 52

Na računima grupe 62 iskazuju se gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti, udela (učešća) i ostalih plasmana.

Na računima od 620 do 624 iskazuju se gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti, udela (učešća) i ostalih plasmana (razlika između prodajne i knjigovodstvene vrednosti).

Član 53

Na računima grupe 63 - Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi, iskazuju se troškovi obračunatih neto zarada i naknada zarada, troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada i troškovi naknada za privremene i povremene poslove, nezavisno od momenta plaćanja.

Na računu 630 iskazuju se obračunate neto zarade (račun 440).

Na računu 631 iskazuju se obračunate neto naknade zarada (račun 441).

Na računu 632 iskazuju se troškovi obračunatih poreza na zarade i naknade zarada (račun 442).

Na računu 633 iskazuju se troškovi obračunatih doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje, kao i za ostala osiguranja zaposlenih, te drugi doprinosi na zarade i naknade zarada (račun 443).

Na računu 634 iskazuju se troškovi obračunatih naknada za privremene i povremene poslove (račun 444).

Na računu 635 iskazuju se troškovi ostalih ličnih rashoda, kao što su otpremnina za odlazak u penziju, lična primanja članova upravnog odbora i ostala lična primanja zaposlenih.

Član 54

Na računima grupe 64 - Rashodi operativnog poslovanja, iskazuju se rashodi materijala, proizvodnih usluga, amortizacije nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, nematerijalni troškovi, troškovi poreza i doprinosa banke koji ne zavise od rezultata, kao i ostali troškovi, nezavisno od momenta njihovog plaćanja.

Na računu 640 iskazuju se rashodi materijala, energije, rezervnih delova i sitnog inventara.

Na računu 641 iskazuju se usluge koje imaju karakter materijalnih troškova.

Na računu 642 iskazuju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, obračunati u korist odgovarajućih analitičkih računa ispravke vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u okviru računa 339 i 349.

Na računu 643 iskazuju se troškovi naknada, neproizvodnih usluga, reprezentacije, premija osiguranja (osim premija osiguranja po osnovu osiguranja života zaposlenih), članarine i ostali nematerijalni troškovi.

Troškovi naknada obuhvataju autorske honorare, naknade troškova smeštaja i ishrane na službenom putu, naknade troškova prevoza za dolazak na radno mesto i odlazak s radnog mesta, naknade za smeštaj i ishranu na terenu, kao i ostale naknade troškova zaposlenima, poslodavcima i drugim fizičkim licima.

Troškovi neproizvodnih usluga obuhvataju neproizvodne usluge, kao što su advokatske usluge, usluge čišćenja i druge neproizvodne usluge, a troškovi reprezentacije - izdatke za reprezentaciju, uključujući i vrednost sopstvenih proizvoda, robe i usluga.

Troškovi premija osiguranja obuhvataju premije osiguranja nematerijalnih ulaganja, osnovnih sredstava, zaliha, potraživanja i drugih sredstava banke, kao i premije osiguranja depozita.

Troškovi članarina obuhvataju članarine poslovnim i drugim udruženjima.

Na računu 644 iskazuju se troškovi poreza (osim poreza na zarade i naknade zarada), a na računu 645 - troškovi doprinosa (osim doprinosa na zarade i naknade zarada).

Na računu 646 iskazuju se svi ostali troškovi poslovanja, kao i troškovi istraživanja.

Član 55

Na računima grupe 65 - Rashodi indirektnih otpisa plasmana, rashodi rezervisanja i rashodi po osnovu suspenzije kamate, iskazuju se rashodi procenjenih nedostajućih iznosa ispravki vrednosti plasmana, rashodi rezervisanja za vanbilansne pozicije, rezervisanja za obaveze, rashodi ostalih rezervisanja na dan bilansa i rashodi po osnovu suspenzije kamate.

Na računu 650 iskazuje se izvršena ispravka vrednosti plasmana i potraživanja u tekućoj godini.

Na računu 651 iskazuju se izvršena rezervisanja za vanbilansne stavke u tekućoj godini.

Na računu 652 iskazuje se povećanje iznosa rezervisanja za pokriće obaveza (pravnih i stvarnih) nastalih kao rezultat prošlih događaja, za koje je verovatno da će izazvati odliv resursa, radi njihovog izmirivanja, a koji se mogu pouzdano proceniti. Smanjenje iznosa pojedinačnih rezervisanja na kraju perioda u odnosu na početni period, odnosno njihovo ukidanje iskazuje se u okviru prihoda operativnog poslovanja na računu 752.

Na računu 653 iskazuje se povećanje iznosa rezervisanja za penzije i druga rezervisanja.

Na računu 654 iskazuju se rashodi suspenzije kamate po potraživanjima za kamatu po kojima su iskazani prihodi u prethodnoj godini ali po kojima nije izvršena ispravka vrednosti.

Član 56

Na računima grupe 66 - Ostali rashodi, iskazuju se otpisi nenaplativih potraživanja, gubici po osnovu prodaje, kao i po osnovu rashodovanja i otpisa osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, zatim manjkovi, štete i sl., ostali rashodi i gubici poslovanja koje se obustavlja.

Na računu 660 iskazuju se rashodi direktnih otpisa kredita, plasmana i drugih potraživanja, u skladu sa opštim aktom kojim se uređuju računovodstvene politike.

Na računu 661 iskazuje se neotpisana vrednost i dodatni troškovi rashodovanih i otpisanih osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, koja nije pokrivena prihodom od prodaje - zaduženjem ovog računa, zatim analitičkog računa ispravke vrednosti u okviru računa 339 i 349 i računa potraživanja za izvršenu prodaju, a u korist odgovarajućeg računa na kome se vodi osnovno sredstvo i nematerijalno ulaganje.

Na računu 662 iskazuju se neotpisana vrednost i dodatni troškovi rashodovanja osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja - zaduženjem ovog računa i analitičkog računa ispravke vrednosti u okviru računa 339 i 349, a u korist odgovarajućeg računa na kome se vode osnovna sredstva i nematerijalna ulaganja i drugih računa u vezi s dodatnim troškovima rashodovanja.

Na računu 667 iskazuju se dokumentovani gubici po osnovu manjkova i šteta koji se utvrde komisijski ili na drugi način.

Na računu 668 iskazuje se otpis zastarelih zaliha, kazne, penali i naknade štete, rashodi od ispravke materijalno beznačajnih iznosa grešaka u ranijim periodima i ostali rashodi.

Na računu 669 iskazuju se gubici po osnovu linija poslovanja koje se obustavlja, u skladu s MSFI 5.

Član 57

Na računima grupe 67 iskazuju se negativni efekti promene vrednosti sredstava ove grupe koji se, u skladu s MRS, nadoknađuju na teret rashoda.

Na računu 670 iskazuju se negativni efekti promene vrednosti plasmana i potraživanja.

Na računu 671 iskazuju se negativni efekti promene vrednosti hartija od vrednosti koji se, u skladu s MRS nadoknađuju na teret rashoda.

Na računu 672 iskazuju se negativni efekti promene vrednosti obaveza.

Na računu 673 iskazuju se negativni efekti promene vrednosti osnovnih sredstava, investicionih nekretnina i nematerijalnih ulaganja koji se, u skladu s MRS nadoknađuju na teret rashoda.

Na računu 674 iskazuju se negativni efekti promene vrednosti derivata.

Član 58

Na računima grupe 68 iskazuju se rashodi po osnovu kursnih razlika.

Na računu 680 iskazuju se negativne kursne razlike nastale u obračunskom periodu. Po godišnjem računu, račun 680 zatvara se računom 780 (princip manjeg salda).

Član 59

Na računima grupe 69 iskazuje se prenos rashoda.

Na računu 690 iskazuje se prenos rashoda - odobravanjem tog računa na teret odgovarajućih računa 881 i 882. Zaključivanje računa ove grupe na kraju godine vrši se njihovim zaduženjem u korist grupa računa od 60 do 68.

Klasa 7: Prihodi

Član 60

Na računima grupe 70 - Prihodi od kamata, iskazuju se obračunati prihodi od redovnih i zateznih kamata u tekućem obračunskom periodu, nezavisno od momenta dospeća za naplatu, osim prihoda od naplaćene suspendovane kamate.

Na računu 700 iskazuju se obračunati prihodi od kamata po osnovu kredita u dinarima u tekućem obračunskom periodu.

Na računu 701 iskazuju se obračunati prihodi od kamata po osnovu depozita u dinarima u tekućem obračunskom periodu.

Na računu 702 iskazuju se obračunati prihodi od kamata po osnovu hartija od vrednosti u dinarima.

Na računu 703 iskazuju se obračunati prihodi od kamata po osnovu ostalih plasmana u dinarima u tekućem obračunskom periodu.

Na računu 705 iskazuju se obračunati prihodi od kamata po osnovu kredita u stranoj valuti u tekućem obračunskom periodu.

Na računu 706 iskazuju se obračunati prihodi od kamata po osnovu depozita u stranoj valuti u tekućem obračunskom periodu.

Na računu 707 iskazuju se obračunati prihodi od kamata po osnovu hartija od vrednosti u stranoj valuti.

Na računu 708 iskazuju se obračunati prihodi od kamata po osnovu ostalih plasmana u stranoj valuti u tekućem obračunskom periodu.

Član 61

Na računima grupe 71 - Prihodi od naknada i provizija, iskazuju se prihodi od naknada i provizija obračunati u tekućem obračunskom periodu, nezavisno od momenta njihove naplate.

Na računu 710 iskazuju se prihodi za usluge platnog prometa pravnim licima i građanima, prihodi od usluga za depo poslove i ostale slične naknade i obračunate provizije po izdatim garancijama, obračunate provizije na odobrene a neiskorišćene iznose kredita, provizije po drugim jemstvima i ostale slične provizije u dinarima.

Na računu 715 iskazuju se prihodi za usluge platnog prometa pravnim licima i građanima, prihodi od usluga za depo poslove i ostale slične naknade i obračunate provizije po izdatim garancijama, obračunate provizije na odobrene a neiskorišćene iznose kredita, provizije po drugim jemstvima i ostale slične provizije u stranoj valuti.

Član 62

Na računima grupe 72 iskazuju se dobici po osnovu prodaje hartija od vrednosti, udela (učešća) i ostalih plasmana.

Na računima od 720 do 724 iskazuju se dobici po osnovu prodaje hartija od vrednosti, udela (učešća) i ostalih plasmana (razlika između prodajne i knjigovodstvene vrednosti).

Član 63

Na računima grupe 74 iskazuju se ostali prihodi operativnog poslovanja.

Na računu 746 iskazuju se prihodi od prodaje proizvoda i usluga, prihodi od aktiviranja učinaka, prihodi od subvencija, dotacija, regresa, kompenzacija i povraćaja dažbina po osnovu prodaje proizvoda i usluga, prihodi od doprinosa i članarina, kao i drugi prihodi operativnog poslovanja koji su obračunati u knjigovodstvenoj ispravi, nezavisno od vremena njihove naplate.

Član 64

Na računima grupe 75 iskazuju se prihodi od ukidanja indirektnih otpisa plasmana, rezervisanja i naplaćene suspendovane kamate.

Na računu 750 iskazuju se iznosi naplaćenih potraživanja u tekućoj godini za koje je izvršena ispravka vrednosti u prethodnim godinama.

Na računu 751 iskazuju se iznosi ukinutih rezervisanja za vanbilansne stavke izvršenih u prethodnim godinama.

Na računu 752 iskazuje se smanjenje rezervisanja za obaveze u odnosu na prethodnu godinu (razlika između rezervisanja za obaveze u prethodnoj godini i potrebe za rezervisanjem za obaveze u tekućoj godini).

Na računu 753 iskazuje se smanjenje rezervisanja za penzije i druga rezervisanja iz prethodnog perioda.

Na računu 754 iskazuju se prihodi od naplaćene suspendovane kamate, osim ako je suspenzija izvršena na teret rashoda u tekućoj godini, kada se za naplaćeni iznos storniraju rashodi po osnovu suspenzije kamate.

Član 65

Na računima grupe 76 - Ostali prihodi, iskazuju se naplaćena otpisana potraživanja, dobici od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, prihodi od smanjenja obaveza, prihodi od dividendi i učešća, viškovi, ostali prihodi i dobici poslovanja koje se obustavlja.

Na računu 760 iskazuju se naplaćena potraživanja koja je banka direktno otpisala, nezavisno od momenta njihovog otpisa.

Na računu 761 iskazuje se prihod od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja u iznosu većem od neotpisane vrednosti - zaduženjem analitičkog računa ispravke vrednosti u okviru računa 339 i 349 i odgovarajućeg računa potraživanja od prodaje, a odobrenjem ovog računa i odgovarajućeg računa na kome se vode osnovna sredstva i nematerijalna ulaganja.

Na računu 762 iskazuju se prihodi od smanjenja obaveza po osnovu zakona, vanparničnog poravnanja i sl. - direktnim otpisivanjem, zaduženjem računa na kome je obaveza iskazana.

Na računu 766 iskazuju se prihodi od dividendi i ostali prihodi od učešća.

Na računu 767 iskazuju se dokumentovani dobici od viškova koji se utvrde komisijski ili na drugi način.

Na računu 768 iskazuju se prihodi od naplaćenih penala, naplaćene naknade štete, prihodi od ispravke materijalno beznačajnih grešaka u ranijim periodima i ostali prihodi.

Na računu 769 iskazuju se dobici po osnovu linija poslovanja koje se obustavlja, u skladu s MSFI 5.

Član 66

Na računima grupe 77 iskazuju se pozitivni efekti promene vrednosti sredstava ove grupe koji, u skladu s MRS, čine prihode.

Na računu 770 iskazuju se pozitivni efekti promene vrednosti plasmana i potraživanja.

Na računu 771 iskazuju se pozitivni efekti promene vrednosti hartija od vrednosti koji, u skladu s MRS, čine prihode.

Na računu 772 iskazuju se pozitivni efekti promene vrednosti obaveza.

Na računu 773 iskazuju se pozitivni efekti promene vrednosti osnovnih sredstava, investicionih nekretnina i nematerijalnih ulaganja koji, u skladu s MRS, čine prihode.

Na računu 774 iskazuju se pozitivni efekti promene vrednosti derivata.

Član 67

Na računima grupe 78 iskazuju se prihodi od pozitivnih kursnih razlika.

Na računu 780 iskazuju se pozitivne kursne razlike nastale u obračunskom periodu. Po godišnjem računu, račun 780 zatvara se računom 680 (princip manjeg salda).

Član 68

Na računima grupe 79 iskazuje se prenos prihoda.

Na računu 790 iskazuje se prenos prihoda - zaduženjem računa 790 u korist odgovarajućih računa 881 i 882. Zaključivanje računa ove grupe na kraju godine vrši se njihovim odobrenjem na teret grupa računa od 70 do 78.

Klasa 8: Kapital, rezerve iz dobiti i ostale rezerve, revalorizacione rezerve, dobitak, gubitak, porez na dobitak perioda, gubitak i dobitak od promene odloženih poreskih sredstava i odloženih poreskih obaveza, potraživanja i obaveze iz internih odnosa i otvaranje i zaključak

Član 69

Na računima grupe 80 - Kapital, iskazuje se akcijski i ostali kapital banke, emisiona premija i upisani a neuplaćeni akcijski kapital.

Na računu 800 iskazuju se emitovane i upisane obične i prioritetne akcije banke.

Na računu 801 iskazuje se državni kapital Republike Srbije i drugi kapital.

Na računu 802 iskazuje se razlika između postignute prodajne vrednosti akcija i njihove nominalne vrednosti.

Na računu 803 iskazuje se iznos upisanih a neuplaćenih akcija banke.

Član 70

Na računima grupe 81 - Rezerve iz dobiti i ostale rezerve, iskazuju se rezerve iz dobiti banke, ostale rezerve, posebna rezerva iz dobiti za procenjene gubitke i rezerva za opšte bankarske rizike, u skladu sa statutom banke, formirane na osnovu odluke skupštine banke i u skladu sa odlukama Narodne banke Srbije.

Na računu 810 iskazuju se rezerve koje banka formira na teret svoje dobiti, u skladu sa svojim statutom.

Na računu 811 iskazuju se ostale rezerve koje banka formira na teret svoje dobiti, u skladu sa odlukama skupštine banke.

Na računu 812 iskazuje se posebna rezerva iz dobiti za procenjene gubitke, obračunata u skladu sa odlukom Narodne banke Srbije. Ova rezerva formira se u toku godine iz rezerve iz dobiti (račun 810) i iz ostalih rezervi (račun 811).

Posebna rezerva iz dobiti za procenjene gubitke po godišnjem finansijskom izveštaju formira se iz dobiti ranijih godina (račun 831), iz rezerve iz dobiti (račun 810) i iz ostalih rezervi (račun 811) - u skladu sa odlukama skupštine banke.

Na računu 813 iskazuje se rezerva za opšte bankarske rizike koje banka obračunava i iskazuje u skladu sa svojim unutrašnjim aktima.

Član 71

Na računima grupe 82 iskazuju se revalorizacione rezerve i nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju.

Na računu 820 iskazuju se efekti promene fer vrednosti osnovnih sredstava.

Na računu 821 iskazuju se pozitivni efekti promene fer vrednosti hartija od vrednosti.

Na računu 822 iskazuju se efekti promene fer vrednosti ostalih sredstava koji se, u skladu s MRS, iskazuju u korist revalorizacionih rezervi.

Na računu 823 iskazuju se nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju usled fluktuacije cena, u skladu s MRS 39, koji se nisu mogli pokriti pozitivnim efektima tih hartija evidentiranih u korist revalorizacionih rezervi.

Član 72

Na računima grupe 83 - Dobitak, iskazuje se neraspoređeni dobitak u tekućoj godini i dobitak u ranijim godinama.

Na računu 830 iskazuje se dobit u tekućoj godini. Pri otvaranju računa glavne knjige za narednu godinu, iznos iskazan na ovom računu prenosi se u korist računa 831.

Na računu 831 iskazuje se kumulirani neraspoređeni dobitak u ranijim godinama, kao i dobitak koji ne proizlazi iz razlike prihoda i rashoda (po osnovu ispravki materijalno značajnih grešaka u ranijim periodima, po osnovu ukidanja revalorizacionih rezervi, po osnovu sticanja i otuđenja sopstvenih akcija i po drugim osnovama).

Član 73

Na računima grupe 84 - Gubitak, iskazuje se gubitak u tekućoj godini i gubitak u ranijim godinama, kao i gubitak iznad iznosa kapitala.

Na računu 840 iskazuje se gubitak utvrđen na kraju obračunskog perioda (račun 886).

Gubitak u tekućoj godini, koji je u godišnjem finansijskom izveštaju iskazan na računu 840, pri prenosu početnog stanja u poslovne knjige naredne godine prenosi se na račun 841.

Na računu 841 iskazuje se nepokriveni gubitak u ranijim godinama, prenosom s računa 840, kao i gubitak koji ne proizlazi iz razlike rashoda i prihoda (po osnovu ispravki materijalno značajnih grešaka u ranijim periodima, po osnovu sticanja i otuđenja sopstvenih akcija i po drugim osnovama).

Na računu 842 iskazuje se razlika između iznosa iskazanog gubitka i iznosa iskazanog kapitala banke, s tim što se pri knjiženju na ovom računu najpre zatvara račun 841, a za iznos koji nedostaje - račun 840.

Član 74

Na računima grupe 85 iskazuje se porez na dobitak perioda.

Na računu 850 iskazuje se porez na dobitak - zaduženjem računa 830, a odobrenjem ovog računa. Obaveza za plaćanje poreza na dobitak iskazuje se na računu 455 - i to zaduženjem računa 850, a odobrenjem računa 455.

Član 75

Na računima grupe 86 iskazuju se gubitak i dobitak po osnovu efekata promene odloženih poreskih sredstava i odloženih poreskih obaveza. Ako su ispunjeni uslovi propisani MRS 12, banka treba da izvrši prebijanje salda na računima 860 i 861 (princip manjeg salda).

Na računu 860 iskazuje se gubitak po osnovu smanjenja odloženih poreskih sredstava iz prethodnih godina i kreiranje odloženih poreskih obaveza u toku godine. Pri zaključivanju ovog računa, njegov saldo se zatvara na teret računa 830, do iznosa dobitka iskazanog na ovom računu, uključujući i dobit prenetu s računa 861, a nedostajući iznos - na teret računa 840.

Na računu 861 iskazuje se dobitak po osnovu kreiranja odloženih poreskih sredstava i smanjenja odloženih poreskih obaveza u toku godine. Pri zaključivanju ovog računa, saldo na računu zatvara se u korist računa 840, do visine iskazanog gubitka, a preostali iznos - u korist računa 830.

Član 76

Na računima grupe 87 iskazuju se potraživanja i obaveze iz internih odnosa.

Na računu 870 iskazuju se sva potraživanja u dinarima iz internih odnosa od organizacionih jedinica banke. Potraživanja na ovom računu ne iskazuju se u obrascu Bilans stanja. Na dan bilansa, potraživanja iz internih odnosa u dinarima moraju biti u bilansnoj ravnoteži sa obavezama iz internih odnosa u dinarima (račun 871).

Na računu 871 iskazuju se sve obaveze u dinarima iz internih odnosa od organizacionih jedinica banke. Obaveze na ovom računu ne iskazuju se u obrascu Bilans stanja. Na dan bilansa, obaveze iz internih odnosa moraju biti u bilansnoj ravnoteži s potraživanjima iz internih odnosa (račun 870).

Na računu 875 iskazuju se sva devizna potraživanja u stranoj valuti iz internih odnosa od organizacionih jedinica banke. Potraživanja na ovom računu ne iskazuju se u obrascu Bilans stanja. Na dan bilansa, potraživanja iz internih odnosa u stranoj valuti moraju biti u bilansnoj ravnoteži sa obavezama iz internih odnosa u stranoj valuti (račun 876).

Na računu 876 iskazuju se sve obaveze u stranoj valuti iz internih odnosa od organizacionih jedinica banke. Obaveze na ovom računu ne iskazuju se u obrascu Bilans stanja. Na dan bilansa, obaveze iz internih odnosa moraju biti u bilansnoj ravnoteži s potraživanjima iz internih odnosa (račun 875).

Član 77

Na računima grupe 88 - Otvaranje i zaključak, iskazuje se otvaranje glavne knjige, zaključak računa uspeha, račun dobitka i gubitka i zaključni bilans stanja. Zaključak računa uspeha čine rezultat operativnog poslovanja, rezultat poslovanja koje se obustavlja i rezultat banke - kao zbir ili razlika: a) rezultata operativnog poslovanja i b) rezultata poslovanja koje se obustavlja. Račun dobitka i gubitka obuhvata ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda, porez na dobitak i prenos dobitka ili gubitka. Zaključni bilans stanja iskazuje se na dan godišnjeg bilansa - kao zaključak računa aktive i pasive bilansa stanja.

Na računu 880 iskazuju se stanja pojedinačnih pozicija aktive i pasive na početku svake nove poslovne godine, ili u toku godine pri otpočinjanju poslovanja nove banke. Glavna knjiga se otvara zaduženjem računa 880, u korist računa glavne knjige s pasivnim saldom, odnosno zaduženjem računa glavne knjige sa aktivnim saldom a odobrenjem računa 880. Posle otvaranja svih računa glavne knjige, zbir dugovne i potražne strane računa 880 jednak je zbiru bilansa stanja na osnovu kog se otvara račun glavne knjige.

Na računu 881 iskazuje se zaključak računa prihoda i rashoda operativnog poslovanja - zaduženjem ovog računa u korist računa 690, odnosno odobravanjem ovog računa na teret računa 790. Knjiženje na računu 881 vrši se po pojedinim pozicijama obrasca Bilans uspeha, a saldo na tom računu se, posle prenosa rashoda i prihoda operativnog poslovanja, prenosi na račun 883.

Na računu 882 iskazuje se zaključak računa gubitka i dobitka poslovanja koje se obustavlja - zaduženjem ovog računa u korist računa 690, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa 790. Saldo računa 882, posle prenosa gubitka i dobitka poslovanja koje se obustavlja, prenosi se na račun 883.

Na računu 883 iskazuje se prenos dobitka na kraju obračunskog perioda - zaduženjem ovog računa u korist računa 884, odnosno zaduženjem računa 884 u korist ovog računa ako je ostvaren gubitak.

Na računu 884 iskazuje se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda - odobrenjem ili zaduženjem ovog računa na teret ili u korist računa 886.

Na računu 886 iskazuje se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda koji je prenet s računa 884. Ostvareni dobitak prenosi se zaduženjem ovog računa u korist računa 830, a ostvareni gubitak se na kraju obračunskog perioda prenosi na teret računa 840 a u korist ovog računa.

Na računu 887 iskazuje se zaključak računa glavne knjige - zaduženjem ovog računa u korist računa aktive, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa pasive. Knjiženja na ovom računu vrše se po pojedinim pozicijama obrasca Bilans stanja. Posle izvršenog zaključka svih računa glavne knjige na ovom računu, zbir dugovne strane jednak je zbiru potražne strane.

Klasa 9: Vanbilansna evidencija

Član 78

Na računima grupe 90 - Plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica, iskazuju se plasmani sredstava trećih lica po ugovorima po poslovima u ime i za račun trećih lica.

Na računu 900 analitički se iskazuju plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica u dinarima.

Na računu 905 analitički se iskazuju plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica u stranoj valuti.

Član 79

Na računima grupe 91 - Date garancije i druga jemstva, jemstva za obaveze, imovina za obezbeđenje obaveza, preuzete neopozive obaveze i druge obaveze, iskazuju se plative i činidbene garancije i druga jemstva, dati avali i akcepti menica, jemstva data u korist banke i imovina banke koja služi kao sredstvo za obezbeđenje obaveza banke, preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane i ostale preuzete neopozive obaveze.

Na računu 910 iskazuju se garancije date u dinarima koje su direktni kreditni supstituti, kao što su garancije za otplatu kredita, otkup emitovanih neupisanih akcija i obveznica, nepokriveni akreditivi za plaćanje i sl., date garancije za dobro izvršenje posla, konsignacione garancije, garancije za zakup i lizing, garancije za povraćaj depozita i avansa, licitacione garancije, varanti i nepokriveni akreditivi povezani s posebnim transakcijama i druge činidbene garancije i iznosi avaliranih i akceptiranih menica (račun 960).

Na računu 911 iskazuju se primljene garancije, supergarancije, osigurani iznosi depozita i druga jemstva u dinarima koje su treća lica dala u korist banke (račun 961).

Na računu 912 iskazuje se imovina (osnovna sredstva, potraživanja po osnovu hartija od vrednosti, potraživanja po osnovu datih kredita i depozita i druga prava i potraživanja banke) koju je banka dala u zalogu, u hipoteku ili je ovu imovinu na drugi način dala u jemstvo kao sredstvo za obezbeđenje obaveza po osnovu zajmova, depozita, emitovanih hartija od vrednosti i ostalih finansijskih obaveza i zbog čega je pravo banke da raspolaže tom imovinom ograničeno (račun 962).

Na računu 913 iskazuju se neopozive obaveze u dinarima koje povećavaju stepen izloženosti banke rizicima, kao što su odobreni neopozivi neiskorišćeni iznosi kredita.

Na računu 914 iskazuju se ostale neopozive obaveze u dinarima koje nisu obuhvaćene računima ove grupe.

Na računu 915 iskazuju se garancije date u stranoj valuti koje su direktni kreditni supstituti, kao što su garancije za otplatu kredita, otkup emitovanih neupisanih akcija i obveznica, nepokriveni akreditivi za plaćanje i sl., date garancije za dobro izvršenje posla, konsignacione garancije, garancije za zakup i lizing, garancije za povraćaj depozita i avansa, licitacione garancije, varanti i nepokriveni akreditivi povezani s posebnim transakcijama i druge činidbene garancije i iznosi avaliranih i akceptiranih menica (račun 965).

Na računu 916 iskazuju se primljene garancije, supergarancije, osigurani iznosi depozita i druga jemstva u stranoj valuti koja su treća lica dala u korist banke (račun 966).

Na računu 917 iskazuju se neopozive obaveze u stranoj valuti koje povećavaju stepen izloženosti banke rizicima, kao što su odobreni neopozivi neiskorišćeni iznosi kredita.

Na računu 918 iskazuju se ostale neopozive obaveze u stranoj valuti koje nisu obuhvaćene računima ove grupe (račun 968).

Član 80

Na računima grupe 92 iskazuju se potraživanja po derivatima.

Na računu 920 iskazuju se derivati po ugovorenoj vrednosti.

Član 81

Na računima grupe 93 - Druga vanbilansna aktiva, iskazuju se potraživanja za suspendovanu obračunatu kamatu, potraživanja po osnovu sporazuma o rekupovini, hartije od vrednosti primljene u zalog i druga vanbilansna aktiva.

Na računu 930 iskazuju se potraživanja za suspendovanu obračunatu kamatu (obustavljen pripis kamate na aktivu određenog stepena naplativosti), u skladu s računovodstvenom politikom. Pod suspendovanom obračunatom kamatom podrazumeva se obračunata kamata na kredite i plasmane za koje je izvršeno indirektno smanjenje vrednosti u skladu sa usvojenom računovodstvenom politikom, a za koju su umanjeni prihodi od kamata.

Za potraživanja po osnovu kamate koja potiču iz tekuće godine a po kojima nije izvršena ispravka vrednosti - suspenzija obračunate kamate vrši se kao storno potraživanja za kamatu i storno prihoda od kamata u bilansnoj evidenciji i njihovim prenosom u vanbilansnu evidenciju.

Za potraživanja po osnovu kamate koja potiču iz prethodnih godina a po kojima nije izvršena ispravka vrednosti - suspenzija obračunate kamate vrši se na teret rashoda po osnovu suspenzije kamate i storniranjem potraživanja od kamate u bilansnoj evidenciji i njihovim prenosom u vanbilansnu evidenciju.

Kod potraživanja po osnovu kamate po kojima je izvršena ispravka vrednosti (pre prenosa u vanbilansnu evidenciju) vrši se storniranje ovih potraživanja i storniranje ispravke vrednosti, nakon čega se prenose u vanbilansnu evidenciju na način iz stava 4. ovog člana.

Naplaćena suspendovana kamata evidentira se u korist prihoda od naplaćene suspendovane kamate u bilansnoj evidenciji (račun 754), osim ako je suspenzija izvršena na teret rashoda po osnovu suspenzije kamate u tekućoj godini, a potraživanja i obaveze po suspendovanoj kamati zatvaraju se u vanbilansnoj evidenciji (980/930).

Na računu 931 iskazuju se potraživanja po osnovu sporazuma o prodaji i otkupu.

Na računu 932 iskazuju se hartije od vrednosti primljene u zalog.

Na računu 933 iskazuju se primljene garancije i druga jemstva, sredstva iz depo poslova i ostala vanbilansna aktiva banke.

Član 82

Na računima grupe 95 - Obaveze po poslovima u ime i za račun trećih lica, iskazuju se obaveze po primljenim sredstvima po osnovu ugovora po poslovima u ime i za račun trećih lica.

Na računu 950 analitički se iskazuju obaveze po primljenim sredstvima po poslovima u ime i za račun trećih lica u dinarima.

Na računu 955 analitički se iskazuju obaveze po primljenim sredstvima po poslovima u ime i za račun trećih lica u stranoj valuti.

Član 83

Na računima grupe 96 - Obaveze za date garancije i druga jemstva, obaveze prema jemstvima za obaveze, obaveze prema imovini za obezbeđenje obaveza, obaveze za preuzete neopozive obaveze i druge obaveze, iskazuju se obaveze po potraživanjima koja su iskazana na grupi računa 91.

Član 84

Na računima grupe 97 iskazuju se obaveze po derivatima.

Na računu 970 iskazuju se obaveze po ugovorenim derivatima.

Član 85

Na računima grupe 98 - Druga vanbilansna pasiva, iskazuju se obaveze za suspendovanu obračunatu kamatu, obaveze po osnovu sporazumu o rekupovini, obaveze po osnovu hartija od vrednosti primljenih u zalog i druga vanbilansna pasiva.

Na računu 980 iskazuju se obaveze za suspendovanu kamatu (opis kao kod računa 930).

Na računu 981 iskazuju se obaveze po osnovu sporazuma o prodaji i otkupu koje se ne iskazuju u obrascu Bilans stanja.

Na računu 982 iskazuju se obaveze za hartije od vrednosti primljene u zalog.

Na računu 983 iskazuju se obaveze za drugu vanbilansnu aktivu iskazanu na računu 933.

III PRELAZNA ODREDBA I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 86

Banke su obavezne da promet preko trocifrenih računa iz Kontnog okvira za banke i druge finansijske organizacije koji je sastavni deo Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za banke i druge finansijske organizacije ("Službeni glasnik RS", broj 8/2007) preknjiže na račune iz Kontnog okvira za banke koji je sastavni deo ovog pravilnika - sa stanjem na dan 1. jula 2008. godine.

Član 87

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za banke i druge finansijske organizacije ("Službeni glasnik RS", broj 8/2007).

Član 88

Ovaj pravilnik objavljuje se u "Službenom glasniku RS", a stupa na snagu 1. jula 2008. godine.

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za banke

("Sl. glasnik RS", br. 3/2009)

Član 9

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na finansijske izveštaje za 2008. godinu.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

KONTNI OKVIR ZA BANKE

 

0 - GOTOVINA, GOTOVINSKI EKVIVALENTI, ZLATO I POTRAŽIVANJA IZ OPERATIVNOG POSLOVANJA

00 - GOTOVINA I GOTOVINSKI EKVIVALENTI U DINARIMA

000

Žiroračun

001

Gotovina u blagajni

002

Gotovinski ekvivalenti

003

Ostala novčana sredstva

009

Ispravka vrednosti gotovine i gotovinskih ekvivalenata

01 - OPOZIVI DEPOZITI I KREDITI U DINARIMA

010

Depoziti viškova likvidnih sredstava

011

Opozivi depoziti

012

Opozivi krediti

013

Krediti po repo transakcijama

019

Ispravka vrednosti opozivih depozita i kredita

02 - POTRAŽIVANJA ZA KAMATU I ZA NAKNADU, POTRAŽIVANJA PO OSNOVU PRODAJE, POTRAŽIVANJA PO OSNOVU PROMENE FER VREDNOSTI DERIVATA I DRUGA POTRAŽIVANJA U DINARIMA

020

Potraživanja za kamatu

021

Potraživanja za naknadu

022

Potraživanja po osnovu prodaje

023

Potraživanja po osnovu promene fer vrednosti derivata

024

Druga potraživanja

029

Ispravka vrednosti potraživanja za kamatu i za naknadu, potraživanja po osnovu prodaje, potraživanja po osnovu promene fer vrednosti derivata i drugih potraživanja

03 - OSTALA POTRAŽIVANJA U DINARIMA

030

Potraživanja po osnovu avansa datih za obrtna sredstva

031

Potraživanja po osnovu avansa datih za trajna ulaganja

032

Potraživanja od zaposlenih

033

Potraživanja po osnovu pretplaćenih poreza i doprinosa

034

Potraživanja za više plaćen porez na dobit

035

Potraživanja po sredstvima datim za obavljanje poslova u ime i za račun banke

036

Ostala potraživanja iz operativnog poslovanja

037

Prolazni i privremeni računi

038

Potraživanja u obračunu

039

Ispravka vrednosti ostalih potraživanja

05 - GOTOVINA I GOTOVINSKI EKVIVALENTI U STRANOJ VALUTI

050

Devizni računi

051

Gotovina u blagajni u stranoj valuti

052

Gotovinski ekvivalenti u stranoj valuti

053

Ostala novčana sredstva u stranoj valuti

059

Ispravka vrednosti gotovine i gotovinskih ekvivalenata u stranoj valuti

06 - OPOZIVI DEPOZITI I KREDITI U STRANOJ VALUTI

060

Obavezna rezerva kod Narodne banke Srbije u stranoj valuti

061

Opozivi depoziti u stranoj valuti

062

Opozivi krediti u stranoj valuti

063

Krediti po repo transakcijama u stranoj valuti

069

Ispravka vrednosti opozivih depozita i kredita u stranoj valuti

07 - ZLATO I OSTALI PLEMENITI METALI

070

Zlato

071

Ostali plemeniti metali

08 - POTRAŽIVANJA ZA KAMATU I ZA NAKNADU, POTRAŽIVANJA PO OSNOVU PRODAJE, POTRAŽIVANJA PO OSNOVU PROMENE FER VREDNOSTI DERIVATA I DRUGA POTRAŽIVANJA U STRANOJ VALUTI

080

Potraživanja za kamatu u stranoj valuti

081

Potraživanja za naknadu u stranoj valuti

082

Potraživanja po osnovu prodaje u stranoj valuti

083

Potraživanja po osnovu promene fer vrednosti derivata u stranoj valuti

084

Druga potraživanja u stranoj valuti

089

Ispravka vrednosti potraživanja za kamatu i za naknadu, potraživanja po osnovu prodaje, potraživanja po osnovu promene fer vrednosti derivata i drugih potraživanja u stranoj valuti

09 - OSTALA POTRAŽIVANJA U STRANOJ VALUTI

090

Potraživanja po osnovu avansa datih za obrtna sredstva u stranoj valuti

091

Potraživanja po osnovu avansa datih za trajna ulaganja u stranoj valuti

092

Potraživanja od zaposlenih u stranoj valuti

095

Potraživanja po sredstvima datim za obavljanje poslova u ime i za račun banke u stranoj valuti

096

Ostala potraživanja iz operativnog poslovanja u stranoj valuti

097

Prolazni i privremeni računi u stranoj valuti

098

Potraživanja u obračunu u stranoj valuti

099

Ispravka vrednosti ostalih potraživanja u stranoj valuti

1 - PLASMANI U DINARIMA

10 - KREDITI DATI U DINARIMA

100

Krediti po transakcionim računima

101

Krediti koji se odobravaju i dospevaju u roku od jednog dana (overnight)

102

Potrošački krediti

103

Krediti za obrtna sredstva

104

Izvozni krediti

105

Investicioni krediti

106

Stambeni krediti

108

Ostali krediti

109

Ispravka vrednosti datih kredita

11 - DEPOZITI DATI U DINARIMA

110

Depoziti dati radi odobravanja kredita

111

Ostali dati depoziti

112

Namenski depoziti dati u skladu s propisima

113

Ostali namenski depoziti

119

Ispravka vrednosti datih depozita

12 - HARTIJE OD VREDNOSTI U DINARIMA

120

Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

122

Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

124

Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća

126

Plasmani po osnovu kupovine derivata za zaštitu

127

Otkupljene sopstvene hartije od vrednosti, osim sopstvenih akcija

128

Sopstvene akcije

129

Ispravka vrednosti hartija od vrednosti

13 - UDELI (UČEŠĆA) U DINARIMA

130

Udeli (učešća)

139

Ispravka vrednosti udela (učešća)

16 - OSTALI PLASMANI U DINARIMA

160

Kupljeni plasmani - forfeting

161

Kupljeni plasmani - faktoring

163

Plasmani po osnovu akceptiranja, avaliranja i izvršenih plaćanja po garancijama

164

Plasmani za izvršena cediranja potraživanja po drugim osnovama

165

Pokriveni akreditivi i druga jemstva

166

Plasmani po komisionim poslovima

167

Plasmani po sredstvima datim za obavljanje poslova u ime i za račun banke

168

Ostali plasmani

169

Ispravka vrednosti ostalih plasmana

18 - (Brisan)

180

(Brisan)

19 - AKTIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA U DINARIMA

190

Razgraničena potraživanja za obračunatu kamatu

191

Razgraničena potraživanja za ostale obračunate prihode

192

Razgraničeni rashodi kamata

193

Razgraničeni troškovi za obaveze iskazane po amortizovanoj vrednosti primenom efektivne kamatne stope

194

Razgraničeni ostali troškovi

195

Ostala aktivna vremenska razgraničenja

2 - PLASMANI U STRANOJ VALUTI

20 - KREDITI DATI U STRANOJ VALUTI

200

Krediti za plaćanje uvoza robe i usluga iz inostranstva u stranoj valuti

201

Krediti za kupovinu nepokretnosti u zemlji fizičkom licu u stranoj valuti

202

Krediti koji se odobravaju i dospevaju u roku od jednog dana (overnight) u stranoj valuti

203

Ostali krediti u stranoj valuti

209

Ispravka vrednosti kredita datih u stranoj valuti

21 - DEPOZITI DATI U STRANOJ VALUTI

210

Depoziti dati radi odobravanja kredita u stranoj valuti

211

Ostali dati depoziti u stranoj valuti

212

Namenski depoziti u stranoj valuti dati u skladu s propisima

213

Ostali namenski depoziti u stranoj valuti

219

Ispravka vrednosti depozita datih u stranoj valuti

22 - HARTIJE OD VREDNOSTI U STRANOJ VALUTI

220

Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha u stranoj valuti

222

Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju u stranoj valuti

224

Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća u stranoj valuti

226

Plasmani po osnovu kupovine derivata za zaštitu u stranoj valuti

229

Ispravka vrednosti hartija od vrednosti u stranoj valuti

23 - UDELI (UČEŠĆA) U STRANOJ VALUTI

230

Udeli (učešća) u stranoj valuti

239

Ispravka vrednosti udela (učešća) u stranoj valuti

26 - OSTALI PLASMANI U STRANOJ VALUTI

260

Kupljeni plasmani u stranoj valuti - forfeting

261

Kupljeni plasmani u stranoj valuti - faktoring

263

Plasmani po osnovu akceptiranja, avaliranja i izvršenih plaćanja po garancijama u stranoj valuti

264

Plasmani za izvršena cediranja potraživanja po drugim osnovama u stranoj valuti

265

Pokriveni akreditivi i druga jemstva u stranoj valuti

266

Plasmani po komisionim poslovima u stranoj valuti

267

Plasmani po sredstvima datim za obavljanje poslova u ime i za račun banke u stranoj valuti

268

Ostali plasmani u stranoj valuti

269

Ispravka vrednosti ostalih plasmana u stranoj valuti

28 - (Brisan)

280

(Brisan)

29 - AKTIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA U STRANOJ VALUTI

290

Razgraničena potraživanja za obračunatu kamatu u stranoj valuti

291

Razgraničena potraživanja za ostale obračunate prihode u stranoj valuti

292

Razgraničeni rashodi kamata u stranoj valuti

293

Razgraničeni troškovi za obaveze iskazane po amortizovanoj vrednosti primenom efektivne kamatne stope u stranoj valuti

294

Razgraničeni ostali troškovi u stranoj valuti

295

Ostala aktivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti

3 - ZALIHE, NEMATERIJALNA ULAGANJA, OSNOVNA SREDSTVA I INVESTICIONE NEKRETNINE, STALNA SREDSTVA NAMENJENA PRODAJI I SREDSTVA POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA, ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA I POREZ NA DODATU VREDNOST

30 - ZALIHE

300

Zalihe materijala

301

Zalihe alata i inventara

302

Zalihe rezervnih delova

303

Ostale zalihe

304

Sredstva stečena naplatom potraživanja

305

Inventar u upotrebi

309

Ispravka vrednosti zaliha

33 - NEMATERIJALNA ULAGANJA

331

Ulaganja u razvoj

332

Patenti, licence i softver

333

Goodwill

334

Nematerijalna ulaganja u pripremi

335

Ostala nematerijalna ulaganja

336

Nematerijalna ulaganja uzeta u lizing

339

Ispravka vrednosti nematerijalnih ulaganja

34 - OSNOVNA SREDSTVA

340

Zemljište

341

Građevinski objekti

342

Oprema

343

Ostala osnovna sredstva

344

Osnovna sredstva u pripremi

346

Osnovna sredstva uzeta u lizing

347

Ulaganja u tuđa osnovna sredstva

349

Ispravka vrednosti osnovnih sredstava

35 - INVESTICIONE NEKRETNINE

350

Investicione nekretnine

359

Ispravka vrednosti investicionih nekretnina

36 - STALNA SREDSTVA NAMENJENA PRODAJI I SREDSTVA POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA

360

Stalna sredstva namenjena prodaji

361

Sredstva poslovanja koje se obustavlja

37 - ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA

370

Odložena poreska sredstva

38 - POREZ NA DODATU VREDNOST

380

Porez na dodatu vrednost

4 - OBAVEZE U DINARIMA

40 - OBAVEZE PO OSNOVU DEPOZITA I KREDITA U DINARIMA

400

Transakcioni depoziti

401

Opozivi depoziti

402

Štedni depoziti

403

Depoziti po osnovu datih kredita

404

Namenski depoziti

405

Ostali depoziti

406

Krediti koji dospevaju u roku od jednog dana (overnight)

407

Krediti po repo transakcijama

408

Primljeni krediti

409

Ostale finansijske obaveze

41 - OBAVEZE PO OSNOVU HARTIJA OD VREDNOSTI U DINARIMA

410

Obaveze za sopstvene hartije od vrednosti

411

Obaveze po osnovu prodatih derivata

412

Obaveze po osnovu hibridnih hartija od vrednosti

413

Obaveze po osnovu ostalih hartija od vrednosti

42 - OBAVEZE ZA KAMATU I ZA NAKNADU I OBAVEZE PO OSNOVU PROMENE VREDNOSTI DERIVATA U DINARIMA

420

Obaveze po osnovu kamata

421

Obaveze po osnovu naknada i provizija

422

Obaveze po osnovu promene vrednosti derivata

43 - OSTALE OBAVEZE U DINARIMA

430

Obaveze prema dobavljačima

431

Obaveze po osnovu primljenih avansa

432

Obaveze po osnovu finansijskog lizinga

433

Obaveze po osnovu aktiviranih garancija i avala

434

Obaveze iz dobitka

435

Obaveze po komisionim poslovima

436

Obaveze po primljenim sredstvima po poslovima u ime i za račun komitenata

437

Ostale obaveze iz poslovnih odnosa

438

Obaveze u obračunu

439

Prolazni i privremeni računi

44 - OBAVEZE PO OSNOVU ZARADA I NAKNADA ZARADA U DINARIMA

440

Obaveze za neto zarade

441

Obaveze za neto naknade zarada

442

Obaveze za poreze na zarade i naknade zarada

443

Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada

444

Obaveze po osnovu privremenih i povremenih poslova

445

Ostale obaveze prema zaposlenima

45 - REZERVISANJA I OBAVEZE ZA POREZE U DINARIMA

450

Rezervisanja za obaveze

451

Rezervisanja za ostala dugoročna primanja zaposlenih

452

Rezervisanja za gubitke po vanbilansnoj aktivi

453

Rezervisanja za penzije

454

Ostala rezervisanja

455

Obaveze za porez na dobit

456

Obaveze za porez na dodatu vrednost

457

Obaveze za druge poreze i doprinose

46 - OBAVEZE PO OSNOVU SREDSTAVA NAMENJENIH PRODAJI I SREDSTAVA POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA U DINARIMA

460

Obaveze po osnovu sredstava namenjenih prodaji

461

Obaveze po osnovu sredstava poslovanja koje se obustavlja

47 - ODLOŽENE PORESKE OBAVEZE U DINARIMA

470

Odložene poreske obaveze

48 - OBAVEZE KOJE SE DRŽE RADI TRGOVANJA I SUBORDINIRANE OBAVEZE U DINARIMA

480

(Brisan)

481

Obaveze koje se drže radi trgovanja

482

Subordinirane obaveze

49 - PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA U DINARIMA

490

Razgraničene obaveze za obračunatu kamatu

491

Razgraničene obaveze za ostale obračunate rashode

492

Razgraničeni prihodi kamata

493

Razgraničeni prihodi za potraživanja iskazana po amortizovanoj vrednosti primenom efektivne kamatne stope

494

Razgraničeni ostali prihodi

495

Ostala pasivna vremenska razgraničenja

5 - OBAVEZE U STRANOJ VALUTI

50 - OBAVEZE PO OSNOVU DEPOZITA I KREDITA U STRANOJ VALUTI

500

Transakcioni depoziti u stranoj valuti

501

Opozivi depoziti u stranoj valuti

502

Štedni depoziti u stranoj valuti

503

Depoziti po osnovu datih kredita u stranoj valuti

504

Namenski depoziti u stranoj valuti

505

Ostali depoziti u stranoj valuti

506

Krediti koji dospevaju u roku od jednog dana (overnight) u stranoj valuti

507

Krediti po repo transakcijama u stranoj valuti

508

Primljeni krediti u stranoj valuti

509

Ostale finansijske obaveze u stranoj valuti

51 - OBAVEZE PO OSNOVU HARTIJA OD VREDNOSTI U STRANOJ VALUTI

510

Obaveze za sopstvene hartija od vrednosti u stranoj valuti

511

Obaveze po osnovu prodatih derivata u stranoj valuti

512

Obaveze po osnovu hibridnih hartija od vrednosti u stranoj valuti

513

Obaveze po osnovu ostalih hartija od vrednosti u stranoj valuti

52 - OBAVEZE ZA KAMATU I ZA NAKNADU I OBAVEZE PO OSNOVU PROMENE VREDNOSTI DERIVATA U STRANOJ VALUTI

520

Obaveze po osnovu kamata u stranoj valuti

521

Obaveze po osnovu naknada i provizija u stranoj valuti

522

Obaveze po osnovu promene vrednosti derivata u stranoj valuti

53 - OSTALE OBAVEZE U STRANOJ VALUTI

530

Obaveze prema dobavljačima u stranoj valuti

531

Obaveze po osnovu primljenih avansa u stranoj valuti

532

Obaveze po osnovu finansijskog lizinga u stranoj valuti

533

Obaveze po osnovu aktiviranih garancija i avala u stranoj valuti

534

Obaveze prema zaposlenima u stranoj valuti

535

Obaveze po komisionim poslovima u stranoj valuti

536

Obaveze po primljenim sredstvima po poslovima u ime i za račun komitenata u stranoj valuti

537

Ostale obaveze iz poslovnih odnosa u stranoj valuti

538

Obaveze u obračunu u stranoj valuti

539

Prolazni i privremeni računi u stranoj valuti

58 - OBAVEZE KOJE SE DRŽE RADI TRGOVANJA I SUBORDINIRANE OBAVEZE U STRANOJ VALUTI

580

(Brisan)

581

Obaveze koje se drže radi trgovanja u stranoj valuti

582

Subordinirane obaveze u stranoj valuti

59 - PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA U STRANOJ VALUTI

590

Razgraničene obaveze za obračunatu kamatu u stranoj valuti

591

Razgraničene obaveze za ostale obračunate rashode u stranoj valuti

592

Razgraničeni prihodi kamata u stranoj valuti

593

Razgraničeni prihodi za potraživanja iskazana po amortizovanoj vrednosti primenom efektivne kamatne stope u stranoj valuti

594

Razgraničeni ostali prihodi u stranoj valuti

595

Ostala pasivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti

6 - RASHODI

60 - RASHODI KAMATA

600

Rashodi kamata po osnovu kredita

601

Rashodi kamata po osnovu depozita

602

Rashodi kamata po osnovu hartija od vrednosti

603

Rashodi kamata po osnovu ostalih obaveza

605

Rashodi kamata po osnovu kredita u stranoj valuti

606

Rashodi kamata po osnovu depozita u stranoj valuti

607

Rashodi kamata po osnovu hartija od vrednosti u stranoj valuti

608

Rashodi kamata po osnovu ostalih obaveza u stranoj valuti

61 - RASHODI NAKNADA I PROVIZIJA

610

Rashodi naknada i provizija

615

Rashodi naknada i provizija u stranoj valuti

62 - GUBICI PO OSNOVU PRODAJE HARTIJA OD VREDNOSTI, UDELA (UČEŠĆA) I OSTALIH PLASMANA

620

Gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

621

Gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti koje su raspoložive za prodaju

622

Gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

623

Gubici po osnovu prodaje udela (učešća)

624

Gubici po osnovu prodaje ostalih plasmana

63 - TROŠKOVI ZARADA, NAKNADA ZARADA I OSTALI LIČNI RASHODI

630

Troškovi zarada

631

Troškovi naknada zarada

632

Troškovi poreza na zarade i naknade zarada

633

Troškovi doprinosa na zarade i naknade zarada

634

Troškovi naknada za privremene i povremene poslove

635

Ostali lični rashodi

64 - RASHODI OPERATIVNOG POSLOVANJA

640

Troškovi materijala

641

Troškovi proizvodnih usluga

642

Troškovi amortizacije

643

Nematerijalni troškovi (bez poreza i doprinosa)

644

Troškovi poreza

645

Troškovi doprinosa

646

Ostali troškovi

65 - RASHODI INDIREKTNIH OTPISA PLASMANA, RASHODI REZERVISANJA I RASHODI PO OSNOVU SUSPENZIJE KAMATE

650

Rashodi indirektnih otpisa plasmana bilansnih pozicija

651

Rashodi rezervisanja za vanbilansne pozicije

652

Rashodi po osnovu rezervisanja za obaveze

653

Rashodi ostalih rezervisanja

654

Rashodi po osnovu suspenzije kamate

66 - OSTALI RASHODI

660

Rashodi po osnovu otpisa nenaplativih potraživanja

661

Gubici od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

662

Gubici po osnovu rashodovanja i otpisa osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

667

Manjkovi i štete

668

Ostali rashodi

669

Gubici poslovanja koje se obustavlja

67 - RASHODI OD PROMENE VREDNOSTI IMOVINE I OBAVEZA

670

Rashodi po osnovu promene vrednosti plasmana i potraživanja

671

Rashodi po osnovu promene vrednosti hartija od vrednosti

672

Rashodi po osnovu promene vrednosti obaveza

673

Rashodi po osnovu promene vrednosti osnovnih sredstava, investicionih nekretnina i nematerijalnih ulaganja

674

Rashodi po osnovu promene vrednosti derivata

68 - RASHODI PO OSNOVU KURSNIH RAZLIKA

680

Rashodi po osnovu kursnih razlika

69 - PRENOS RASHODA

690

Prenos rashoda

7 - PRIHODI

70 - PRIHODI OD KAMATA

700

Prihodi od kamata po osnovu kredita

701

Prihodi od kamata po osnovu depozita

702

Prihodi od kamata po osnovu hartija od vrednosti

703

Prihodi od kamata po osnovu ostalih plasmana

705

Prihodi od kamata po osnovu kredita u stranoj valuti

706

Prihodi od kamata po osnovu depozita u stranoj valuti

707

Prihodi od kamata po osnovu hartija od vrednosti u stranoj valuti

708

Prihodi od kamata po osnovu ostalih plasmana u stranoj valuti

71 - PRIHODI OD NAKNADA I PROVIZIJA

710

Prihodi od naknada i provizija

715

Prihodi od naknada i provizija u stranoj valuti

72 - DOBICI PO OSNOVU PRODAJE HARTIJA OD VREDNOSTI, UDELA (UČEŠĆA) I OSTALIH PLASMANA

720

Dobici po osnovu prodaje hartija od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

721

Dobici po osnovu prodaje hartija od vrednosti koje su raspoložive za prodaju

722

Dobici po osnovu prodaje hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

723

Dobici po osnovu prodaje udela (učešća)

724

Dobici po osnovu prodaje ostalih plasmana

74 - PRIHODI OPERATIVNOG POSLOVANJA

746

Ostali prihodi operativnog poslovanja

75 - PRIHODI OD UKIDANJA INDIREKTNIH OTPISA PLASMANA, REZERVISANJA I NAPLAĆENE SUSPENDOVANE KAMATE

750

Prihodi od ukidanja indirektnih otpisa plasmana bilansnih pozicija

751

Prihodi od ukidanja rezervisanja za vanbilansne pozicije

752

Prihodi od ukidanja neiskorišćenih rezervisanja za obaveze

753

Prihodi od ukidanja neiskorišćenih ostalih rezervisanja

754

Prihodi od naplaćene suspendovane kamate

76 - OSTALI PRIHODI

760

Prihodi od naplaćenih otpisanih potraživanja

761

Dobici od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

762

Prihodi od smanjenja obaveza

766

Prihodi od dividendi i učešća

767

Viškovi

768

Ostali prihodi

769

Dobici poslovanja koje se obustavlja

77 - PRIHODI OD PROMENE VREDNOSTI IMOVINE I OBAVEZA

770

Prihodi od promene vrednosti plasmana i potraživanja

771

Prihodi od promene vrednosti hartija od vrednosti

772

Prihodi od promene vrednosti obaveza

773

Prihodi od promene vrednosti osnovnih sredstava, investicionih nekretnina i nematerijalnih ulaganja

774

Prihodi od promene vrednosti derivata

78 - PRIHODI OD KURSNIH RAZLIKA

780

Prihodi od kursnih razlika

79 - PRENOS PRIHODA

790

Prenos prihoda

8 - KAPITAL, REZERVE IZ DOBITI I OSTALE REZERVE, REVALORIZACIONE REZERVE, DOBITAK, GUBITAK, POREZ NA DOBITAK PERIODA, GUBITAK I DOBITAK OD PROMENE ODLOŽENIH PORESKIH SREDSTAVA I ODLOŽENIH PORESKIH OBAVEZA, POTRAŽIVANJA I OBAVEZE IZ INTERNIH ODNOSA I OTVARANJE I ZAKLJUČAK

80 - KAPITAL

800

Akcijski kapital

801

Ostali kapital (državni i drugi kapital)

802

Emisiona premija

803

Upisani, a neuplaćeni akcijski kapital

81 - REZERVE IZ DOBITI I OSTALE REZERVE

810

Rezerve iz dobiti

811

Ostale rezerve

812

Posebna rezerva iz dobiti za procenjene gubitke

813

Rezerva za opšte bankarske rizike

82 - REVALORIZACIONE REZERVE

820

Revalorizacione rezerve po osnovu promene vrednosti osnovnih sredstava

821

Revalorizacione rezerve po osnovu promene vrednosti hartija od vrednosti

822

Revalorizacione rezerve po ostalim osnovama

823

Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

83 - DOBITAK

830

Dobitak tekuće godine

831

Dobitak ranijih godina

84 - GUBITAK

840

Gubitak tekuće godine

841

Gubitak ranijih godina

842

Gubitak iznad iznosa kapitala

85 - POREZ NA DOBITAK PERIODA

850

Porez na dobitak

86 - GUBITAK I DOBITAK OD PROMENE ODLOŽENIH PORESKIH SREDSTAVA I ODLOŽENIH PORESKIH OBAVEZA

860

Gubitak od smanjenja odloženih poreskih sredstava i kreiranja odloženih poreskih obaveza

861

Dobitak od kreiranih odloženih poreskih sredstava i smanjenja odloženih poreskih obaveza

87 - POTRAŽIVANJA I OBAVEZE IZ INTERNIH ODNOSA

870

Potraživanja iz internih odnosa

871

Obaveze iz internih odnosa

875

Potraživanja iz internih odnosa u stranoj valuti

876

Obaveze iz internih odnosa u stranoj valuti

88 - OTVARANJE I ZAKLJUČAK

880

Račun otvaranja glavne knjige

881

Račun rashoda i prihoda operativnog poslovanja

882

Račun dobitka i gubitka poslovanja koje se obustavlja

883

Prenos ukupnog rezultata

884

Račun dobitka i gubitka

886

Prenos dobitka ili gubitka

887

Račun izravnanja računa stanja

9 - VANBILANSNA EVIDENCIJA

90 - PLASMANI PO POSLOVIMA U IME I ZA RAČUN TREĆIH LICA

900

Plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica

905

Plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica u stranoj valuti

91 - DATE GARANCIJE I DRUGA JEMSTVA, JEMSTVA ZA OBAVEZE, IMOVINA ZA OBEZBEĐENJE OBAVEZA, PREUZETE NEOPOZIVE OBAVEZE I DRUGE OBAVEZE

910

Date garancije i druga jemstva

911

Jemstva za obaveze

912

Imovina za obezbeđenje obaveza

913

Preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane

914

Ostale preuzete neopozive obaveze

915

Date garancije i druga jemstva u stranoj valuti

916

Jemstva za obaveze u stranoj valuti

917

Preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane u stranoj valuti

918

Ostale preuzete neopozive obaveze u stranoj valuti

92 - DERIVATI

920

Potraživanja po derivatima

93 - DRUGA VANBILANSNA AKTIVA

930

Potraživanja po suspendovanoj kamati

931

Potraživanja po osnovu sporazuma o rekupovini

932

Hartije od vrednosti primljene u zalog

933

Druga vanbilansna aktiva

95 - OBAVEZE PO POSLOVIMA U IME I ZA RAČUN TREĆIH LICA

950

Obaveze po poslovima u ime i za račun trećih lica

955

Obaveze po poslovima u ime i za račun trećih lica u stranoj valuti

96 - OBAVEZE ZA DATE GARANCIJE I DRUGA JEMSTVA, OBAVEZE PREMA JEMSTVIMA ZA OBAVEZE, OBAVEZE PREMA IMOVINI ZA OBEZBEĐENJE OBAVEZA, OBAVEZE ZA PREUZETE NEOPOZIVE OBAVEZE I DRUGE OBAVEZE

960

Obaveze za date garancije i druga jemstva

961

Obaveze prema jemstvima za obaveze

962

Obaveze prema imovini za obezbeđenje obaveza

963

Obaveze za preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane

964

Ostale preuzete neopozive obaveze

965

Obaveze za date garancije i druga jemstva u stranoj valuti

966

Obaveze prema jemstvima za obaveze u stranoj valuti

967

Obaveze za preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane u stranoj valuti

968

Ostale preuzete neopozive obaveze u stranoj valuti

97 - OBAVEZE PO DERIVATIMA

970

Obaveze po derivatima

98 - DRUGA VANBILANSNA PASIVA

980

Obaveze za suspendovanu kamatu

981

Obaveze po osnovu sporazuma o rekupovini

982

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti primljenih u zalog

983

Druga vanbilansna pasiva