PRAVILNIK
O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE DOBROVOLJNIM PENZIJSKIM FONDOVIMA

("Sl. glasnik RS", br. 15/2007 i 3/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se Kontni okvir za društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima (u daljem tekstu: Kontni okvir), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni deo, kao i sadržina pojedinih računa u Kontnom okviru.

Član 2

Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom (u daljem tekstu: društvo za upravljanje fondom) iskazuje stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, kao i prihode i rashode, i utvrđuje rezultate svog poslovanja prema sadržini pojedinih računa u Kontnom okviru.

Član 3

Stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja društva za upravljanje fondom evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima propisanim u Kontnom okviru, u skladu s MRS i MSFI.

Propisani osnovni (trocifreni) računi mogu se, po potrebi, raščlanjavati na analitičke račune, u skladu sa zahtevima MRS, MSFI i ovim pravilnikom.

II SADRŽINA RAČUNA

Klasa 1: Stalna sredstva

Član 4

Na računima grupe 10 - Nematerijalna ulaganja, iskazuju se nematerijalna ulaganja onako kako su utvrđena u MRS i MSFI. Priznavanje i procenjivanje nematerijalnih ulaganja vrši se u skladu s MRS 36 i MRS 38, MSFI 3 i ostalim relevantnim MRS i MSFI. U okviru računa ove grupe otvaraju se analitički računi za potrebe evidentiranja ispravke vrednosti sredstava po osnovu amortizacije i obezvređenja.

Član 5

Na računima grupe 11 - Nekretnine i oprema, iskazuju se zemljište, građevinski objekti, oprema, kao i druge nekretnine i oprema, prema nazivima računa. Društvo za upravljanje fondom koristi analitičke račune za posebno iskazivanje nekretnina i opreme u vlasništvu i nekretnina i opreme pod finansijskim zakupom. Procenjivanje imovine na računima ove grupe vrši se u skladu s MRS 16, MRS 17, MRS 36 i drugim relevantnim MRS i MSFI.

Član 6

Na računima grupe 12 - Investicione nekretnine, iskazuju se nekretnine koje društvo za upravljanje fondom poseduje ili drži pod zakupom radi ostvarivanja prihoda od zakupa ili kapitalne dobiti. Procenjivanje ovih nekretnina vrši se u skladu s MRS 40 i drugim relevantnim MRS i MSFI.

Član 7

Na računima grupe 13 - Dugoročni finansijski plasmani, iskazuju se dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća, hartije od vrednosti raspoložive za prodaju za koje se ne očekuje da će biti prodate u roku od godinu dana od dana sticanja. Dugoročni finansijski plasmani priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim MRS i MSFI. Promene vrednosti dugoročnih finansijskih plasmana iskazuju se na analitičkim računima ispravke vrednosti.

Na računu 130 iskazuju se hartije od vrednosti sa određenim ili odredivim rokom dospeća dužim od godinu dana koje društvo za upravljanje fondom namerava da drži do dospeća.

Na računu 131 iskazuju se hartije od vrednosti koje su određene kao raspoložive za prodaju ali za koje se ne očekuje da će biti prodate u roku od godinu dana od dana sticanja.

Na računu 132 iskazuju se novčana sredstva kod banaka oročena na rok duži od godinu dana od dana bilansa.

Na računu 138 iskazuju se dugoročni finansijski plasmani koji nisu obuhvaćeni ostalim računima grupe 13.

Na potražnoj strani računa 139 iskazuju se, isključivo za potrebe bilansa, delovi potraživanja po dugoročnim plasmanima koji, u skladu sa ugovorom (prema anuitetnom planu), dospevaju u periodu od jedne godine od dana bilansa (u narednoj poslovnoj godini). Iznosi koji se iskazuju na ovom računu utvrđuju se na osnovu važećih ugovora. Na ovom računu se ukupan iznos utvrđenih potraživanja iskazuje samo na dan bilansa. Posle otvaranja bilansa za naredni obračunski period ili narednu godinu, ovaj se iznos zatvara crvenim stornom (račun 220).

Analitički računi ovog računa prate sadržinu ove grupe (računi 130-138).

Član 8

Na računima grupe 14 - Odložena poreska sredstva, iskazuju se odložena poreska sredstva utvrđena na osnovu MRS 12, drugih relevantnih MRS i MSFI, kao i na osnovu zakona kojim se uređuje oporezivanje dobiti privrednih društava.

Na računu 140 iskazuju se odložena poreska sredstva preneta iz prethodne godine i poreska sredstva nastala u toku tekuće godine po osnovu umanjenja poreza na dobit u budućim periodima, a u korist računa 361. Za iznos smanjenja ovih sredstava tereti se račun 360.

Član 9

Na računima grupe 15 - Stalna sredstva namenjena prodaji i sredstva poslovanja koje se obustavlja, iskazuju se stalna sredstva koja društvo za upravljanje fondom namerava da proda i sredstva poslovanja koje se obustavlja, u skladu s MSFI 5.

Klasa 2: Zalihe, kratkoročna potraživanja, plasmani i gotovina

Član 10

Na računima grupe 20 - Zalihe, iskazuju se zalihe materijala i sitnog inventara, nepokretnosti namenjene prodaji i druge zalihe.

Na računima grupe 21 - Potraživanja, iskazuju se potraživanja od dobrovoljnih penzijskih fondova (u daljem tekstu: fond) kojima upravlja društvo za upravljanje fondom i druga potraživanja.

Na računu 210 iskazuju se potraživanja od fondova kojima upravlja društvo za upravljanje fondom. Ova potraživanja iskazuju se na analitičkim računima posebno za svaki fond, a ti se računi dalje raščlanjavaju na potraživanja za naknadu pri uplati doprinosa, potraživanja za naknadu za upravljanje fondom i potraživanja od fondova po drugim osnovima.

Na računu 211 iskazuju se potraživanja za kamate.

Na računu 219 iskazuju se potraživanja za zakupnine, potraživanja od zaposlenih i druga potraživanja.

Član 11

Na računima grupe 22 - Kratkoročni finansijski plasmani, iskazuju se hartije od vrednosti i ostali plasmani s rokom dospeća, odnosno prodaje do godinu dana od dana sticanja, odnosno od dana bilansa. Na posebnim analitičkim računima ove grupe vodi se evidencija o nabavnoj vrednosti i o ispravci vrednosti.

Na računu 220 iskazuju se iznosi dugoročnih plasmana koji dospevaju u roku od godinu dana od dana bilansa (račun 139). Iznosi iskazani na ovom računu se u narednom obračunskom periodu crvenim stornom prenose u korist računa 139.

Na računu 221 iskazuju se novčana sredstva oročena na rok do godinu dana od dana bilansa.

Na računu 222 iskazuju se hartije od vrednosti izdate s rokom dospeća do godinu dana a za koje postoji namera i sposobnost da se drže do dospeća.

Na računu 223 iskazuju se hartije od vrednosti raspoložive za prodaju za koje se očekuje da će biti prodate u roku do godinu dana od dana sticanja, odnosno od dana bilansa.

Na računu 224 iskazuju se hartije od vrednosti po poštenoj vrednosti kroz bilans uspeha, na način predviđen u MRS 39.

Na računu 229 iskazuju se kratkoročni finansijski plasmani koji nisu obuhvaćeni ostalim računima grupe 22.

Član 12

Na računima grupe 23 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti, iskazuju se depoziti po viđenju, gotovina i druga novčana sredstva.

Na računu 230 iskazuju se stanja i promene novčanih sredstava na tekućim računima. Analitički račun se otvara za svaki tekući račun.

Na računu 231 iskazuju se uplate i isplate gotovog novca i drugih vrednosnica.

Na računu 232 iskazuju se stanja i promene na deviznom računu.

Na računu 233 iskazuju se uplate i isplate efektivnog stranog novca.

Na računu 239 iskazuju se novčana sredstva koja nisu obuhvaćena ostalim računima grupe 23.

Član 13

Na računima grupe 24 - Porez na dodatu vrednost, iskazuje se porez na dodatu vrednost, prema nazivima računa ove grupe.

Član 14

Na računima grupe 25 - Aktivna vremenska razgraničenja, iskazuju se potraživanja za nefakturisane prihode tekućeg perioda i plaćeni rashodi budućih perioda.

Na računu 250 iskazuju se iznosi prihoda tekućeg obračunskog perioda koji ne dospevaju za naplatu u tom periodu.

Na računu 251 iskazuju se plaćeni iznosi rashoda budućih obračunskih perioda.

Član 15

Na računima grupe 26 - Potraživanja za više plaćen porez na dobit, iskazuje se iznos razlike između više plaćenog poreza na dobit i manje utvrđene obaveze za porez na dobit tekućeg perioda.

Klasa 3: Kapital

Član 16

Na računima grupe 30 - Osnovni kapital, iskazuje se akcijski kapital.

Na računu 300 iskazuje se nominalna vrednost emitovanih akcija društva za upravljanje fondom.

Na računu 309 iskazuje se potraživanje za deo nominalne vrednosti upisanog akcijskog kapitala društva za upravljanje fondom koji nije uplaćen na račun tog društva.

Član 17

Na računima grupe 31 - Rezerve, iskazuje se emisiona premija, kao i zakonske, statutarne i ostale rezerve, izuzev revalorizacionih rezervi.

Na računu 310 iskazuje se razlika između postignute prodajne vrednosti akcija i njihove nominalne vrednosti.

Na računu 311 iskazuju se rezerve koje se formiraju u skladu sa zakonom.

Na računu 312 iskazuju se rezerve koje se formiraju u skladu sa internim aktima društva za upravljanje fondom.

Član 18

Na računima grupe 32 - Revalorizacione rezerve, analitički se iskazuju efekti promene poštene vrednosti imovine, u skladu s MRS 16, MRS 22, MRS 39, MRS 40 i drugim relevantnim MRS i MSFI.

Na računu 320 iskazuju se efekti promene poštene vrednosti osnovnih sredstava.

Na računu 321 iskazuju se pozitivni efekti promene poštene vrednosti hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata raspoloživih za prodaju koji su posledica tekućih fluktuacija na finansijskom tržištu, u skladu s MRS 39.

Na računu 322 iskazuju se negativni efekti promene poštene vrednosti hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata raspoloživih za prodaju koji su posledica tekućih fluktuacija na finansijskom tržištu, u skladu s MRS 39.

Na računu 323 iskazuju se efekti promene poštene vrednosti ostalih sredstava koji se, u skladu s MRS, iskazuju u korist revalorizacionih rezervi.

Član 19

Na računima grupe 33 - Neraspoređena dobit, iskazuje se neraspoređena dobit ranijih godina i tekuće godine.

Na računu 330 iskazuje se ukupni iznos neraspoređene dobiti ranijih godina. Na ovom računu iskazuju se i korekcije po osnovu materijalno značajnih grešaka prethodnih godina u skladu s MRS 8, efekti trgovanja sopstvenim akcijama i ukidanja revalorizacionih rezervi, kao i drugi dobici koji ne proizlaze iz rashoda i prihoda.

Na računu 331 iskazuje se neraspoređena dobit tekuće godine, i to tako što se ovaj račun odobrava na teret računa 723. Na početku poslovne godine, saldo ovog računa prenosi se na račun 330.

Član 20

Na računima grupe 34 - Gubitak, iskazuje se gubitak ranijih godina i gubitak tekuće godine.

Na računu 340 iskazuje se nepokriveni gubitak iz ranijih godina. Na ovom računu iskazuju se i korekcije po osnovu materijalno značajnih grešaka prethodnih godina u skladu s MRS 8, efekti raspolaganja sopstvenim akcijama i drugi gubici koji ne proizlaze iz rashoda i prihoda.

Na računu 341 iskazuje se nepokriveni gubitak tekućeg obračunskog perioda, i to zaduženjem ovog računa u korist računa 723. Na početku poslovne godine, saldo ovog računa prenosi se na račun 340.

Član 21

Na računu grupe 35 - Sopstvene akcije, iskazuje se iznos sopstvenih akcija u posedu društva za upravljanje fondom.

Član 22

Na računima grupe 36 - Efekti promene odloženih poreskih sredstava i odloženih poreskih obaveza, iskazuje se uticaj promene odloženih poreskih sredstava i odloženih poreskih obaveza na kapital društva.

Na računu 360 iskazuje se smanjenje odloženih poreskih sredstava u korist računa 140 i povećanje odloženih poreskih obaveza na teret računa 420. Pri zaključivanju računa 360, njegov saldo se zatvara na teret računa 331 - do iznosa dobitka iskazanog na ovom računu, uključujući i prenetu dobit s računa 361, a iznos koji nedostaje - na teret računa 341.

Na računu 361 iskazuje se povećanje odloženih poreskih sredstava na teret računa 140 i smanjenje odloženih poreskih obaveza u korist računa 420. Pri zaključivanju računa 361, saldo na tom računu zatvara se u korist računa 341 - do visine iskazanog gubitka, a preostali iznos - u korist računa 331.

Klasa 4: Dugoročna rezervisanja i obaveze

Član 23

Na računima grupe 40 - Dugoročna rezervisanja, iskazuju se iznosi rezervisanja za troškove i rizike, u skladu s MRS 37 i drugim relevantnim MRS i MSFI.

Član 24

Na računima grupe 41 - Dugoročne finansijske obaveze, iskazuju se finansijske obaveze koje dospevaju u roku dužem od godinu dana od dana nastanka, odnosno od dana bilansa.

Na računu 410 iskazuju se obaveze koje društvo ima prema matičnom preduzeću i drugim povezanim licima.

Na računu 411 iskazuju se obaveze po osnovu dugoročnih hartija od vrednosti koje je izdalo društvo za upravljanje fondom, a čiji je rok dospeća u trenutku izdavanja bio duži od godinu dana. Na analitičkim računima posebno se iskazuju obaveze za otplatu glavnice i obaveze za kamate po ovim hartijama.

Na računu 412 iskazuju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita.

Na računu 413 iskazuju se dugoročne obaveze po osnovu dugoročnog zakupa.

Na računu 418 iskazuju se obaveze koje nisu obuhvaćene ostalim računima grupe 41.

Na računu 419 iskazuje se deo dugoročnih finansijskih obaveza koji dospeva u roku do godinu dana od dana bilansa, isključivo za potrebe bilansa, i to na teret ovog računa a u korist računa 439. U okviru računa 419 otvaraju se analitički računi za potrebe odvojenog evidentiranja obaveza po vrstama, u skladu sa sadržinom računa 410-418.

Član 25

Na računima grupe 42 - Odložene poreske obaveze, iskazuju se obaveze po osnovu odloženog poreza na dobit utvrđene na osnovu MRS 12, drugih relevantnih MRS i MSFI i zakona kojim se uređuje oporezivanje dobiti privrednih društava.

Na računu 420 iskazuju se obaveze po osnovu većeg poreza na dobit koji će biti plaćen u budućim obračunskim periodima. Povećanje ovih obaveza knjiži se na teret računa 360. Za smanjenje ovih obaveza tereti se račun 361.

Član 26

Na računima grupe 43 - Kratkoročne finansijske obaveze, iskazuju se finansijske obaveze koje dospevaju u roku do godinu dana od dana nastanka, odnosno od dana bilansa, prema nazivima računa.

Na računu 430 iskazuju se kratkoročne obaveze prema matičnom preduzeću i drugim povezanim licima.

Na računu 431 iskazuju se kratkoročne obaveze po osnovu kratkoročnih hartija od vrednosti koje je emitovalo društvo za upravljanje fondom.

Na računu 432 iskazuju se obaveze po osnovu kratkoročnih kredita koje je primilo društvo za upravljanje fondom.

Na računu 438 iskazuju se kratkoročne finansijske obaveze koje nisu obuhvaćene drugim računima grupe 43.

Na računu 439 - Kratkoročni deo dugoročnih finansijskih obaveza, iskazuje se deo dugoročnih finansijskih obaveza koji dospeva u roku do godinu dana od dana bilansa. Obaveze se analitički iskazuju po vrstama, u skladu sa sadržinom računa 410-418.

Član 27

Na računima grupe 44 - Obaveze iz poslovanja, iskazuju se obaveze nastale po osnovu poslovnih aktivnosti društva za upravljanje fondom.

Na računu 440 iskazuju se obaveze društva za upravljanje fondom za refundaciju transakcionih troškova koji su plaćeni iz imovine fondova ili obračunati kao obaveza fondova.

Na računu 441 iskazuju se obaveze proizašle iz pogrešnog obračuna naknade pri uplati doprinosa i naknade za upravljanje fondom, zbog čega je od fondova naplaćen veći iznos od onog koji je trebalo naplatiti.

Na računu 442 iskazuju se obaveze prema fondovima koje nisu obuhvaćene računima 430 i 431.

Na računu 443 iskazuju se obaveze po osnovu usluga kastodi banke.

Na računu 444 iskazuju se obaveze društva za upravljanje fondom za naknade posrednicima.

Na računu 445 iskazuju se obaveze prema dobavljačima u zemlji.

Na računu 446 iskazuju se obaveze prema dobavljačima u inostranstvu.

Na računu 447 iskazuju se iznosi za koje se društvo za upravljanje fondom obavezalo da će ih isplatiti akcionarima na ime dividendi.

Na računu 449 iskazuju se obaveze iz poslovanja koje nisu obuhvaćene drugim računima grupe 44. U slučaju da upravlja s više fondova, društvo za upravljanje fondom dužno je da na računima 430, 431 i 432 obezbedi evidenciju obaveza posebno za svaki fond.

Član 28

Na računima grupe 45 - Obaveze za porez na dodatu vrednost, iskazuju se obaveze za porez na dodatu vrednost, prema nazivima računa.

Član 29

Na računima grupe 46 - Obaveze po osnovu zarada i naknada zarada i druge obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine, iskazuju se obaveze za neto zarade i neto naknade zarada, neto naknade zarada koje se refundiraju, porezi i doprinosi po navedenim osnovima na teret zaposlenog i na teret poslodavca, kao i druge obaveze po osnovu poreza, doprinosa i ostalih dažbina, izuzev poreza na dobit i poreza na dodatu vrednost.

Na računu 460 iskazuju se obaveze za neto zarade i naknade zarada, osim naknada zarada koje se refundiraju - zaduženjem računa 550 za deo zarade na teret troškova i računa 330 za deo zarade iz dobiti.

Na računu 461 iskazuju se obaveze za porez na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog - na teret računa 550.

Na računu 462 iskazuju se obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog - na teret računa 550.

Na računu 463 iskazuju se obaveze za poreze i doprinose na zarade i naknade zarada na teret poslodavca - zaduženjem računa 551.

Na računu 464 iskazuju se obaveze za neto naknade zarada koje se refundiraju - zaduženjem računa 219.

Na računu 465 iskazuju se obaveze za poreze i doprinose na naknade zarada na teret zaposlenog koje se refundiraju - na teret računa 219.

Na računu 466 iskazuju se obaveze za poreze i doprinose na naknade zarada na teret poslodavca koje se refundiraju - na teret računa 219.

Na računu 469 iskazuju se obaveze za poreze, doprinose i ostale dažbine, i to analitički po vrstama dažbina.

Član 30

Na računima grupe 47 - Pasivna vremenska razgraničenja, iskazuju se obračunati nedospeli rashodi i unapred naplaćeni prihodi.

Na računu 470 iskazuju se rashodi koji terete tekući obračunski period ali ne dospevaju u tom periodu.

Na računu 471 iskazuju se naplaćeni prihodi koji su prihod budućih obračunskih perioda.

Član 31

Na računima grupe 48 - Obaveze po osnovu stalnih sredstava namenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja, iskazuju se obaveze koje se izmiruju ili gase prilikom prodaje stalnih sredstava namenjenih prodaji, odnosno sredstava poslovanja koje se obustavlja, u skladu s MSFI 5.

Član 32

Na računima grupe 49 - Obaveze po osnovu tekućeg poreza na dobit, iskazuje se iznos poreza na dobitak po osnovu oporezive dobiti za period.

Klasa 5: Rashodi

Član 33

Na računima grupe 50 - Rashodi upravljanja fondovima, iskazuju se rashodi koji se mogu direktno pripisati fondovima kojima upravlja društvo za upravljanje fondom, i to: transakcioni troškovi, troškovi marketinga, troškovi naknada posrednicima i drugi troškovi posredovanja. Ovi troškovi iskazuju se posebno za svaki fond kojim upravlja društvo za upravljanje fondom.

Na računu 500 iskazuju se iznosi troškova kupovine, prodaje i prenosa hartija od vrednosti u ime fondova (transakcioni troškovi) u korist računa 440.

Na računu 501 iskazuju se troškovi nabavke i izrade propagandnog materijala, troškovi oglašavanja i drugih marketinških aktivnosti koje su u vezi s fondovima.

Na računu 502 iskazuje se iznos naknada za usluge kastodi banke u korist računa 443.

Na računu 503 iskazuju se troškovi naknada za posrednike na teret računa 444.

Na računu 504 iskazuju se troškovi po osnovu naknada šteta izazvanih radom posrednika i drugi troškovi u vezi s posredovanjem.

Na računu 505 iskazuju se troškovi nastali pribavljanjm informacija o mogućnostima ulaganja (investiranja) sredstava fondova.

Na računu 509 iskazuju se drugi rashodi koji su u direktnoj vezi s fondovima kojima upravlja društvo za upravljanje fondom.

Član 34

Na računima grupe 53 - Troškovi amortizacije i rezervisanja, iskazuju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja, nekretnina i opreme, kao i troškovi rezervisanja, u skladu s računovodstvenom politikom društva.

Na računu 530 iskazuju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja, nekretnina i opreme, obračunati prema računovodstvenoj politici društva, u korist odgovarajućih analitičkih računa ispravke vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u okviru grupa 10, 11 i 12. Obračun amortizacije vrši se u skladu s MRS 16, MRS 38 i drugim relevantnim MRS i MSFI.

Na računu 533 iskazuju se troškovi rezervisanja u korist računa 400.

Član 35

Na računima grupe 54 - Troškovi materijala, energije i usluga i nematerijalni troškovi, iskazuju se troškovi prema nazivima računa ove grupe, kao i naknade troškova i troškovi poreza i doprinosa.

Na računu 540 iskazuju se troškovi materijala, rezervnih delova i sitnog inventara.

Na računu 541 iskazuju se troškovi goriva i energije, prema nazivu računa, u korist obaveza prema dobavljačima (račun 446) ili odgovarajućih računa grupe 23.

Na računu 542 iskazuju se proizvodne usluge, transportne usluge, usluge održavanja, zakupnine, troškovi istraživanja i troškovi drugih usluga.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi proizvodnih usluga, iskazuju se proizvodne usluge.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi transportnih usluga, iskazuju se transportne usluge drugih pravnih lica i preduzetnika.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi usluga održavanja, iskazuju se troškovi održavanja nekretnina i opreme.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi zakupnina, iskazuju se zakupnine nekretnina i opreme.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi istraživanja, iskazuju se troškovi istraživanja.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi drugih usluga, iskazuju se i druge proizvodne usluge, usluge zaštite na radu i druge usluge koje nisu iskazane na posebnim računima u okviru računa 542.

Na pojedinačnom računu u okviru ovog posebnog računa - Troškovi drugih proizvodnih usluga, iskazuju se druge proizvodne usluge koje nisu iskazane na posebnim računima u okviru računa 542.

Na pojedinačnom računu u okviru ovog posebnog računa - Troškovi usluga zaštite na radu, iskazuju se troškovi usluga zaštite na radu.

Na pojedinačnom računu u okviru ovog posebnog računa - Troškovi ostalih usluga, iskazuju se ostale usluge koje nisu iskazane na posebnim računima u okviru računa 542.

Na računu 544 iskazuju se izdaci za reprezentaciju.

Računom 545 obuhvataju se troškovi premija osiguranja, osim premija životnih osiguranja.

Na računu 546 iskazuju se porezi i doprinosi prema nazivu računa, odnosno iskazuju se troškovi poreza i doprinosa koji se naknađuju na teret troškova u korist računa 469.

Na računu 547 iskazuju se troškovi platnog prometa i drugih bankarskih usluga povezanih s platnim prometom, izuzev kastodi usluga za potrebe fondova.

Na računu 548 iskazuju se neproizvodne usluge, kao što su zdravstvene i advokatske usluge, usluge čišćenja i druge neproizvodne usluge - u korist odgovarajućih posebnih, pojedinačnih ili odvojenih računa obaveza iz poslovanja u okviru osnovnog računa 449.

Na računu 549 iskazuju se nematerijalni troškovi poslovanja koji nisu iskazani na posebnim računima u okviru grupe 54.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi članarina i doprinosa komorama i udruženjima, iskazuju se članarine komorama, poslovnim i drugim udruženjima, u korist računa 469.

Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Drugi nematerijalni troškovi, iskazuju se ostali troškovi za koje nije propisan poseban račun.

Član 36

Na računima grupe 55 - Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi, knjiže se troškovi po osnovu obračunatih zarada, naknada zarada i drugih primanja zaposlenih, kao i troškovi po osnovu obračunatih naknada po ugovorima s fizičkim licima.

Na računu 550 iskazuju se bruto troškovi obračunatih zarada i naknada zarada koji se ne refundiraju (za godišnji odmor, za rad u dane državnih praznika, bolovanja na teret poslodavca, zbog prekida rada bez krivice zaposlenog i sl.), u korist računa od 460 do 462.

Na računu 551 iskazuju se troškovi poreza i doprinosa koji su pri obračunu zarada i naknada zarada iskazani na računu 550 i koji padaju na teret poslodavca, u korist računa 463.

Na računu 552 iskazuju se ukupni troškovi naknada po ugovoru o delu, u korist računa 462 i 469.

Na računu 553 iskazuju se ukupni troškovi naknada po osnovu autorskih ugovora, u korist računa 462 i 469.

Na računu 554 iskazuju se ukupni troškovi naknada po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, u korist računa 449 i 469.

Na računu 555 iskazuju se ukupni troškovi naknada fizičkim licima po nepomenutim ugovorima, u korist računa 449 i 469.

Na računu 556 iskazuju se ukupni troškovi naknada članovima upravnog i nadzornog odbora, u korist računa 449 i 469.

Na računu 559 iskazuju se ukupni troškovi drugih ličnih rashoda i naknada, kao što su otpremnina za odlazak u penziju, jubilarne nagrade, naknade troškova smeštaja i ishrane na službenom putu, naknade troškova prevoza na službenom putu, naknade troškova prevoza do radnog mesta i od radnog mesta, naknade za smeštaj i ishranu na terenu, kao i ostale naknade troškova zaposlenima, poslodavcima i drugim fizičkim licima.

Član 37

Na računima grupe 56 - Finansijski rashodi, iskazuju se rashodi po osnovu kamata i kursnih razlika i ostali finansijski rashodi.

Na računu 560 iskazuju se rashodi po osnovu kamata i kursnih razlika i ostali finansijski rashodi iz odnosa s matičnim pravnim licem i drugim pravnim licima koja su u grupi za konsolidovanje u skladu s MRS 27.

Na računu 561 iskazuju se rashodi po osnovu kamata i kursnih razlika i drugi finansijski rashodi iz odnosa s drugim povezanim pravnim licima.

Na računu 562 iskazuju se rashodi kamata po kreditima, po obavezama iz dužničko poveraličkih odnosa, zatezne i druge kamate, osim kamata po osnovu obaveza prema zavisnim i povezanim pravnim licima. Na ovom računu iskazuju se rashodi kamata po finansijskom zakupu.

Na računu 563 iskazuju se negativne kursne razlike nastale u obračunskom periodu, osim kursnih razlika iz odnosa prema zavisnim i povezanim pravnim licima.

Na računu 569 iskazuju se finansijski rashodi za koje nije propisan poseban račun u okviru grupe 56.

Član 38

Na računima grupe 57 - Drugi rashodi, iskazuju se gubici po osnovu rashodovanja i prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina i opreme, gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti, gubici od prodaje materijala, manjkovi, rashodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, rashodi po osnovu direktnih otpisa potraživanja i drugi nepomenuti rashodi.

Na računu 570 iskazuju se neotpisana vrednost i dodatni troškovi rashodovanih i otpisanih nematerijalnih ulaganja, nekretnina i opreme, koji nisu pokriveni prihodom od prodaje - zaduženjem ovog računa, računa ispravke vrednosti u okviru grupa 10, 11 i 12, računa potraživanja za izvršenu prodaju i računa grupe 32 - Revalorizacione rezerve (ako su ove rezerve prethodno formirane za konkretno sredstvo), u korist odgovarajućeg računa na kome se vode nematerijalna ulaganja, nekretnine i oprema.

Na računu 572 iskazuje se manje ostvaren iznos prihoda od prodaje hartija od vrednosti u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 573 iskazuje se manje ostvaren iznos prihoda od prodaje materijala u odnosu na njegovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 574 iskazuje se vrednost materijala i opreme za koje je popisom ili na drugi način utvrđeno da nedostaju.

Na računu 575 iskazuje se negativan efekat ugovorene revalorizacije ili valutne klauzule, ili ostalih oblika ugovorene zaštite od rizika.

Na računu 576 iskazuju se rashodi po osnovu direktnih otpisa potraživanja čija je nenaplativost dokumentovana.

Na računu 579 iskazuju se materijalno beznačajni rashodi prethodnih godina i drugi rashodi za koje nije propisan poseban račun u okviru grupe 57. Na računu 579 iskazuju se i troškovi za plaćene kazne, penale i naknade šteta, odnosno iskazuje se iznos po osnovu plaćenih kazni za privredne prestupe i prekršaje izrečene društvu za upravljanje fondom, kao i ugovoreni penali i naknade šteta drugim pravnim i fizičkim licima.

Član 39

Na računima grupe 58 - Rashodi od usklađivanja vrednosti sredstava i obaveza, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja nematerijalnih ulaganja, nekretnina i opreme, dugoročnih i kratkoročnih finansijskih plasmana, zaliha, hartija od vrednosti i potraživanja, u skladu s MRS 36 i drugim relevantnim MRS i računovodstvenom politikom, prema nazivima računa ove grupe. Na računima ove grupe iskazuje se i negativan efekat promene poštene vrednosti sredstava i obaveza, u skladu s MRS 16, MRS 38, MRS 40 i drugim relevantnim MRS i MSFI.

Na računu 581 iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja nematerijalnih ulaganja.

Na računu 582 iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja nekretnina i opreme.

Na računu 583 iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja dugoročnih finansijskih plasmana.

Na računu 584 iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja zaliha.

Na računu 585 iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja potraživanja i kratkoročnih finansijskih plasmana.

Na računu 586 iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja obaveza.

Na računu 589 iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja druge imovine.

Član 40

Na računima grupe 59 - Gubitak poslovanja koje se obustavlja i prenos rashoda, iskazuju se gubitak poslovanja koje se obustavlja i prenos rashoda, prema nazivima računa.

Na računu 590 iskazuje se gubitak organizacionih delova društva za upravljanje fondom za koje je doneta odluka o obustavljanju njihovog poslovanja, u skladu s MSFI 5.

Na računu 599 vrši se prenos rashoda - i to u korist ovog računa, a na teret odgovarajućih računa grupe 71. Ovaj račun zaključuje se na kraju poslovne godine u korist ostalih računa klase 5.

Klasa 6: Prihodi

Član 41

Na računima grupe 60 - Prihodi od fondova, iskazuju se prihodi koje društvo za upravljanje fondom obračunava i naplaćuje od fondova kojima upravlja, posebno za svaki fond, prema nazivima računa.

Član 42

Na računima grupe 61 - Drugi poslovni prihodi, iskazuju se prihodi od zakupa i drugi prihodi iz poslovanja društva za upravljanje fondom.

Član 43

Na računima grupe 66 - Finansijski prihodi, iskazuju se prihodi po osnovu kamata i pozitivnih kursnih razlika, kao i drugi finansijski prihodi.

Na računu 662 iskazuju se prihodi po osnovu kamata na dužničke hartije od vrednosti i depozite.

Na računu 663 iskazuju se prihodi po osnovu porasta kursa valute u kojoj je iskazana imovina, odnosno smanjenja kursa valute u kojoj su iskazane obaveze.

Na računu 669 iskazuju se finansijski prihodi koji nisu obuhvaćeni drugim računima grupe 66.

Član 44

Na računima grupe 67 - Drugi prihodi, iskazuju se dobici od prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina i opreme, hartija od vrednosti i drugih vrsta imovine, viškovi, prihodi od naplate otpisanih potraživanja, prihodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, smanjenja obaveza, ukidanja rezervisanja i drugi prihodi, prema nazivima računa.

Na računu 670 iskazuju se prihodi od prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina i opreme u iznosu većem od njihove knjigovodstvene vrednosti.

Na računu 672 iskazuje se više ostvaren iznos prihoda od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 673 iskazuje se više ostvaren iznos prihoda od prodaje materijala u odnosu na njegovu knjigovodstvenu vrednost.

Na računu 674 iskazuju se viškovi sredstava koji se utvrde na osnovu redovnog ili vanrednog popisa.

Na računu 675 iskazuju se prihodi po osnovu naplate direktno otpisanih potraživanja.

Na računu 676 iskazuju se prihodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, odnosno pozitivan efekat ugovorene revalorizacije i valutne klauzule.

Na računu 677 iskazuje se smanjenje obaveza po osnovu zakona, vanparničnog poravnanja i sl. direktnim otpisivanjem - zaduženjem računa na kome je obaveza iskazana.

Na računu 678 iskazuje se ukidanje neiskorišćenih rezervisanja.

Na računu 679 iskazuju se materijalno beznačajni prihodi prethodnih godina, u skladu s MRS 8, kao i drugi prihodi za koje nije propisan poseban račun u okviru grupe 67.

Član 45

Na računima grupe 68 - Prihodi od usklađivanja vrednosti sredstava i obaveza, iskazuju se prihodi po osnovu povećanja vrednosti sredstava, odnosno smanjenja vrednosti obaveza do iznosa prethodno iskazanog rashoda od usklađivanja sredstva ili obaveze na koje se odnose.

Član 46

Na računima grupe 69 - Dobit poslovanja koje se obustavlja i prenos prihoda, iskazuju se dobit poslovanja koje se obustavlja i prenos prihoda, prema nazivima računa.

Na računu 690 iskazuje se dobit organizacionih delova društva za upravljanje fondom za koje je doneta odluka o obustavljanju njihovog poslovanja, u skladu s MSFI 5.

Na računu 699 iskazuje se prenos prihoda - i to na teret ovog računa, a u korist odgovarajućih računa grupe 71. Račun 699 zaključuje se na kraju poslovne godine, na teret ostalih računa klase 6.

Klasa 7: Otvaranje i zaključak računa stanja i uspeha

Član 47

Na računu 70 - Otvaranje glavne knjige, iskazuju se početna stanja pozicija aktive i pasive na početku poslovanja društva za upravljanje fondom i na početku svake poslovne godine.

Na računu 700 iskazuju se početna stanja pozicija aktive i pasive na početku poslovanja društva za upravljanje fondom i na početku svake poslovne godine. Za iznose računa s pasivnim stanjem tereti se račun 700, a odobravaju odgovarajući računi pasive, dok se za iznose računa sa aktivnim stanjem zadužuju odgovarajuće pozicije aktive, a odobrava račun 700.

Član 48

Na računima grupe 71 - Zaključak računa uspeha, iskazuje se zaključak računa rashoda i prihoda na dan bilansa.

Na računu 710 iskazuje se zaključak računa rashoda i prihoda. Rashodi se zaključuju na teret ovog računa, u korist računa 599. Za iznos prihoda tereti se račun 699, a odobrava račun 710. Iskazivanje se vrši po pojedinim pozicijama obrasca Bilansa uspeha.

Na računu 711 iskazuje se zaključak računa dobitka i gubitka poslovanja koje se obustavlja - zaduženjem ovog računa u korist računa 599 i odobrenjem ovog računa na teret računa 699. Saldo ovog računa, posle prenosa dobiti i gubitka poslovanja koje se obustavlja, prenosi se na račun 712.

Na računu 712 iskazuje se prenos dobitka - na teret ovog računa, a u korist računa 720, odnosno prenos gubitka - na teret računa 720, a u korist računa 712, i to na kraju obračunskog perioda.

Član 49

Na računima grupe 72 - Račun dobitka ili gubitka, iskazuje se ostvareni dobitak, odnosno gubitak na kraju obračunskog perioda.

Na računu 720 iskazuje se dobit, odnosno gubitak obračunskog perioda, i to na teret ovog računa a u korist računa 723, odnosno na teret računa 723 a u korist računa 720.

Na računu 721 iskazuje se tekući porez na dobit, i to zaduženjem ovog računa u korist računa 490.

Na računu 723 iskazuje se ostvareni dobitak, odnosno gubitak obračunskog perioda - i to zaduženjem ovog računa u korist računa 720 i 721, odnosno na teret računa 720 i 721 u korist računa 723.

Deo dobitka koji nije raspoređen iskazuje se u korist računa 331, a deo gubitka koji nije pokriven - na teret računa 341.

Član 50

Na računu grupe 73 - Zaključak računa stanja, iskazuje se zaključak računa aktive i pasive društva za upravljanje fondom, i to na dan bilansa.

Na računu 730 iskazuje se zaključak računa stanja - i to zaduženjem ovog računa u korist računa aktive i odobrenjem ovog računa u korist računa pasive.

Klasa 8: Vanbilansna evidencija

Član 51

Na računima grupe 88 - Vanbilansna aktiva, iskazuju se sredstva uzeta u operativni zakup i druga sredstva koja nisu u vlasništvu društva za upravljanje fondom, izuzev sredstava uzetih u finansijski zakup.

Član 52

Na računima grupe 89 - Vanbilansna pasiva, iskazuju se obaveze po osnovu sredstava iskazanih na računima grupe 88.

III PRELAZNA ODREDBA I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 53

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na finansijske izveštaje za 2006. godinu.

Član 54

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima ("Službeni glasnik RS", broj 26/2006).

Član 55

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja.

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama
Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima

("Sl. glasnik RS", br. 3/2009)

Član 3

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na finansijske izveštaje za 2008. godinu.

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

KONTNI OKVIR
ZA DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE DOBROVOLJNIM PENZIJSKIM FONDOVIMA

 

Klasa 1: STALNA SREDSTVA

10 NEMATERIJALNA ULAGANJA

1 0 0 Ulaganja u razvoj

1 0 1 Koncesije, patenti, licence i srodna prava

1 0 2 Gudvil (Goodwill)

1 0 3 Druga nematerijalna ulaganja

1 0 4 Avansi za nematerijalna ulaganja

11 NEKRETNINE I OPREMA

1 1 0 Zemljište

1 1 1 Građevinski objekti

1 1 2 Oprema

1 1 9 Druge nekretnine i oprema

12 INVESTICIONE NEKRETNINE

13 DUGOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI

1 3 0 Dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća

1 3 1 Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

1 3 2 Dugoročni depoziti

1 3 8 Drugi dugoročni finansijski plasmani

1 3 9 Kratkoročni deo dugoročnih finansijskih plasmana

14 ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA

1 4 0 Odložena poreska sredstva

15 STALNA SREDSTVA NAMENJENA PRODAJI I SREDSTVA POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA

Klasa 2: ZALIHE, KRATKOROČNA POTRAŽIVANJA, PLASMANI I GOTOVINA

20 ZALIHE

21 POTRAŽIVANJA

2 1 0 Potraživanja od dobrovoljnih penzijskih fondova

2 1 1 Potraživanja za kamate

2 1 9 Druga potraživanja

22 KRATKOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI

2 2 0 Kratkoročni deo dugoročnih finansijskih plasmana

2 2 1 Kratkoročni depoziti

2 2 2 Kratkoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća

2 2 3 Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

2 2 4 Hartije od vrednosti po poštenoj vrednosti kroz bilans uspeha

2 2 9 Drugi kratkoročni finansijski plasmani

23 GOTOVINA I GOTOVINSKI EKVIVALENTI

2 3 0 Tekući računi

2 3 1 Blagajna

2 3 2 Devizni računi

2 3 3 Devizna blagajna

2 3 9 Druga novčana sredstva

24 POREZ NA DODATU VREDNOST

2 4 0 Porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama po opštoj stopi (osim plaćenih avansa)

2 4 1 Porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama po posebnoj stopi (osim plaćenih avansa)

2 4 2 Porez na dodatu vrednost u datim avansima po opštoj stopi

2 4 3 Porez na dodatu vrednost u datim avansima po posebnoj stopi

2 4 4 Porez na dodatu vrednost plaćen pri uvozu dobara po opštoj stopi

2 4 5 Porez na dodatu vrednost plaćen pri uvozu dobara po posebnoj stopi

2 4 6 Porez na dodatu vrednost obračunat na usluge inostranih lica

2 4 7 Naknadno vraćen porez na dodatu vrednost kupcima - stranim državljanima

2 4 8 Potraživanja za više plaćeni porez na dodatu vrednost

25 AKTIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

2 5 0 Potraživanja za obračunate nedospele prihode

2 5 1 Unapred plaćeni rashodi

26 POTRAŽIVANJA ZA VIŠE PLAĆEN POREZ NA DOBIT

2 6 0 Potraživanja za više plaćen porez na dobit

Klasa 3: KAPITAL

30 OSNOVNI KAPITAL

3 0 0 Akcijski kapital

3 0 9 Neuplaćeni upisani kapital

31 REZERVE

3 1 0 Emisiona premija

3 1 1 Zakonske rezerve

3 1 2 Statutarne i slične rezerve

32 REVALORIZACIONE REZERVE

3 2 0 Revalorizacione rezerve po osnovu promene vrednosti osnovnih sredstava

3 2 1 Nerealizovani dobici po osnovu hartija od vrednosti

3 2 2 Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti

3 2 3 Revalorizacione rezerve po ostalim osnovama

33 NERASPOREĐENA DOBIT

3 3 0 Neraspoređena dobit ranijih godina

3 3 1 Neraspoređena dobit tekuće godine

34 GUBITAK

3 4 0 Nepokriveni gubitak ranijih godina

3 4 1 Nepokriveni gubitak tekuće godine

35 SOPSTVENE AKCIJE

36 EFEKTI PROMENE ODLOŽENIH PORESKIH SREDSTAVA I ODLOŽENIH PORESKIH OBAVEZA

3 6 0 Gubitak od smanjenja odloženih poreskih sredstava i povećanja odloženih poreskih obaveza

3 6 1 Dobitak od kreiranih odloženih poreskih sredstava i smanjenja odloženih poreskih obaveza

Klasa 4: DUGOROČNA REZERVISANJA I OBAVEZE

40 DUGOROČNA REZERVISANJA

4 0 0 Dugoročna rezervisanja

41 DUGOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE

4 1 0 Dugoročne obaveze prema povezanim licima

4 1 1 Obaveze po osnovu izdatih dugoročnih hartija od vrednosti

4 1 2 Dugoročni krediti

4 1 3 Dugoročne obaveze po osnovu dugoročnog zakupa

4 1 8 Druge dugoročne finansijske obaveze

4 1 9 Kratkoročni deo dugoročnih finansijskih obaveza

42 ODLOŽENE PORESKE OBAVEZE

4 2 0 Odložene poreske obaveze

43 KRATKOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE

4 3 0 Kratkoročne obaveze prema povezanim licima

4 3 1 Kratkoročne obaveze po osnovu izdatih hartija od vrednosti

4 3 2 Kratkoročni krediti

4 3 8 Druge kratkoročne finansijske obaveze

4 3 9 Kratkoročni deo dugoročnih finansijskih obaveza

44 OBAVEZE IZ POSLOVANJA

4 4 0 Obaveze prema fondovima po osnovu naknade transakcionih troškova

4 4 1 Obaveze prema fondovima po osnovu više obračunate naknade

4 4 2 Druge obaveze prema fondovima

4 4 3 Obaveze prema kastodi banci

4 4 4 Obaveze prema posrednicima

4 4 5 Dobavljači u zemlji

4 4 6 Dobavljači u inostranstvu

4 4 7 Obaveze za dividende

4 4 9 Druge obaveze iz poslovanja

45 OBAVEZE ZA POREZ NA DODATU VREDNOST

4 5 0 Obaveze za porez na dodatu vrednost po izdatim fakturama po opštoj stopi (osim primljenih avansa)

4 5 1 Obaveze za porez na dodatu vrednost po izdatim fakturama po posebnoj stopi (osim primljenih avansa)

4 5 2 Obaveze za porez na dodatu vrednost po primljenim avansima po opštoj stopi

4 5 3 Obaveze za porez na dodatu vrednost po primljenim avansima po posebnoj stopi

4 5 4 Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu sopstvene potrošnje po opštoj stopi

4 5 5 Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu sopstvene potrošnje po posebnoj stopi

4 5 6 Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu prodaje za gotovinu

4 5 7 Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu razlike obračunatog poreza na dodatu vrednost i prethodnog poreza

46 OBAVEZE PO OSNOVU ZARADA I NAKNADA ZARADA I DRUGE OBAVEZE ZA POREZE, DOPRINOSE I DRUGE DAŽBINE

4 6 0 Obaveze za neto zarade i naknade zarada, osim naknada zarada koje se refundiraju

4 6 1 Obaveze za porez na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog

4 6 2 Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog

4 6 3 Obaveze za poreze i doprinose na zarade i naknade zarada na teret poslodavca

4 6 4 Obaveze za neto naknade zarada koje se refundiraju

4 6 5 Obaveze za poreze i doprinose na naknade zarada na teret zaposlenog koje se refundiraju

4 6 6 Obaveze za poreze i doprinose na naknade zarada na teret poslodavca koje se refundiraju

4 6 9 Druge obaveze za poreze, doprinose i ostale dažbine

47 PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

4 7 0 Obaveze za obračunate nedospele rashode

4 7 1 Unapred naplaćeni prihodi

48 OBAVEZE PO OSNOVU STALNIH SREDSTAVA NAMENJENIH PRODAJI I SREDSTAVA POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA

49 OBAVEZE PO OSNOVU TEKUĆEG POREZA NA DOBIT

4 9 0 Obaveze po osnovu tekućeg poreza na dobit

Klasa 5: RASHODI

50 RASHODI UPRAVLJANJA FONDOVIMA

5 0 0 Transakcioni troškovi

5 0 1 Troškovi marketinga

5 0 2 Troškovi usluga kastodi banke

5 0 3 Troškovi naknada posrednicima

5 0 4 Drugi troškovi posredovanja

5 0 5 Troškovi investicionog istraživanja

5 0 9 Drugi rashodi upravljanja fondovima

53 TROŠKOVI AMORTIZACIJE I REZERVISANJA

5 3 0 Troškovi amortizacije

5 3 3 Troškovi rezervisanja

54 TROŠKOVI MATERIJALA, ENERGIJE I USLUGA I NEMATERIJALNI TROŠKOVI

5 4 0 Troškovi materijala

5 4 1 Troškovi goriva i energije

5 4 2 Troškovi proizvodnih usluga

5 4 4 Troškovi reprezentacije

5 4 5 Troškovi premije osiguranja

5 4 6 Troškovi poreza i doprinosa

5 4 7 Troškovi platnog prometa

5 4 8 Troškovi neproizvodnih usluga

5 4 9 Drugi nematerijalni troškovi poslovanja

55 TROŠKOVI ZARADA, NAKNADA ZARADA I DRUGI LIČNI RASHODI

5 5 0 Troškovi zarada i naknada zarada (bruto)

5 5 1 Troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada na teret poslodavca

5 5 2 Troškovi naknada po ugovoru o delu

5 5 3 Troškovi naknada po autorskim ugovorima

5 5 4 Troškovi naknada po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima

5 5 5 Troškovi naknada fizičkim licima po osnovu ostalih ugovora

5 5 6 Troškovi naknada članovima upravnog i nadzornog odbora

5 5 9 Drugi lični rashodi i naknade

56 FINANSIJSKI RASHODI

5 6 0 Finansijski rashodi iz odnosa s matičnim pravnim licem

5 6 1 Finansijski rashodi iz odnosa s drugim povezanim pravnim licima

5 6 2 Rashodi kamata

5 6 3 Negativne kursne razlike

5 6 9 Drugi finansijski rashodi

57 DRUGI RASHODI

5 7 0 Gubici po osnovu rashodovanja i prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina i opreme

5 7 2 Gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti

5 7 3 Gubici po osnovu prodaje materijala

5 7 4 Manjkovi

5 7 5 Rashodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika

5 7 6 Rashodi po osnovu direktnih otpisa potraživanja

5 7 9 Drugi rashodi

58 RASHODI OD USKLAĐIVANJA VREDNOSTI SREDSTAVA I OBAVEZA

5 8 1 Rashodi od usklađivanja vrednosti nematerijalnih ulaganja

5 8 2 Rashodi od usklađivanja vrednosti nekretnina i opreme

5 8 3 Rashodi od usklađivanja vrednosti dugoročnih finansijskih plasmana

5 8 4 Rashodi od usklađivanja vrednosti zaliha

5 8 5 Rashodi od usklađivanja vrednosti potraživanja i kratkoročnih finansijskih plasmana

5 8 6 Rashodi od usklađivanja vrednosti obaveza

5 8 9 Rashodi od usklađivanja vrednosti drugih sredstava

59 GUBITAK POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA I PRENOS RASHODA

5 9 0 Gubitak poslovanja koje se obustavlja

5 9 9 Prenos rashoda

Klasa 6: PRIHODI

60 PRIHODI OD FONDOVA

6 0 0 Prihodi naknada pri uplati penzijskih doprinosa

6 0 1 Prihodi naknada za upravljanje fondovima

6 0 2 Prihodi naknada po osnovu usluga članovima fondova

61 DRUGI POSLOVNI PRIHODI

6 1 0 Prihodi od zakupa

6 1 9 Drugi poslovni prihodi

66 FINANSIJSKI PRIHODI

6 6 2 Prihodi kamata

6 6 3 Pozitivne kursne razlike

6 6 9 Drugi finansijski prihodi

67 DRUGI PRIHODI

6 7 0 Dobici od prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina i opreme

6 7 2 Dobici od prodaje hartija od vrednosti

6 7 3 Dobici od prodaje materijala

6 7 4 Viškovi

6 7 5 Prihodi od naplate otpisanih potraživanja

6 7 6 Prihodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika

6 7 7 Prihodi od smanjenja obaveza

6 7 8 Prihodi od ukidanja rezervisanja

6 7 9 Drugi prihodi

68 PRIHODI OD USKLAĐIVANJA VREDNOSTI SREDSTAVA I OBAVEZA

6 8 0 Prihodi od usklađivanja vrednosti nematerijalnih ulaganja

6 8 1 Prihodi od usklađivanja vrednosti nekretnina i opreme

6 8 2 Prihodi od usklađivanja vrednosti hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

6 8 3 Prihodi od usklađivanja vrednosti zaliha

6 8 4 Prihodi od usklađivanja vrednosti kratkoročnih finansijskih plasmana

6 8 5 Prihodi od usklađivanja vrednosti obaveza

6 8 9 Prihodi od usklađivanja vrednosti drugih sredstava

69 DOBIT POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA I PRENOS PRIHODA

6 9 0 Dobit poslovanja koje se obustavlja

6 9 9 Prenos prihoda

Klasa 7: OTVARANJE I ZAKLJUČAK RAČUNA STANJA I USPEHA

70 OTVARANJE GLAVNE KNJIGE

7 0 0 Račun otvaranja

71 ZAKLJUČAK RAČUNA USPEHA

7 1 0 Račun rashoda i prihoda

7 1 1 Račun dobiti i gubitka poslovanja koje se obustavlja

7 1 2 Prenos ukupnog rezultata

72 RAČUN DOBITI ILI GUBITKA

7 2 0 Račun dobiti ili gubitka

7 2 1 Tekući porez na dobit

7 2 3 Prenos dobiti ili gubitka

73 ZAKLJUČAK RAČUNA STANJA

7 3 0 Račun izravnanja

Klasa 8: VANBILANSNA EVIDENCIJA

88 VANBILANSNA AKTIVA

89 VANBILANSNA PASIVA