PRAVILNIK
O SADRŽAJU I FORMI OBRAZACA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA DRUŠTVA ZA OSIGURANJE

("Sl. glasnik RS", br. 3/2009 i 7/2009 - ispr.)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom se za društva za osiguranje (u daljem tekstu: društvo) propisuju sadržaj i forma obrazaca finansijskih izveštaja, kao i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o tokovima gotovine i Izveštaj o promenama na kapitalu (u daljem tekstu: finansijski izveštaji), kao i napomene uz finansijske izveštaje.

Obrasci iz stava 1. ovog člana su, kao prilozi 1, 2, 3 i 4, odštampani uz ovaj pravilnik i njegov su sastavni deo.

Sastavni deo ovog pravilnika je i Statistički aneks, koji je, kao prilog 5, odštampan uz taj pravilnik.

Sadržina pojedinih grupa računa i računa u obrascima iz ovog člana utvrđena je Pravilnikom o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za društva za osiguranje ("Službeni glasnik RS", br. 15/2007 i 3/09).

U obrasce iz ovog člana iznosi se upisuju u hiljadama dinara, osim osnovne zarade po akciji i umanjene (razvodnjene) zarade po akciji, koje se upisuju u dinarima bez para, a broj akcija i zaposlenih - u celom broju, s tim što se određeni podaci u Statistički aneks unose prema zahtevima tog obrasca.

Član 2

Pri popunjavanju obrazaca Bilans stanja i Bilans uspeha, podaci se unose na određene pozicije iz kolone 2, odnosno oznake za automatsku obradu podataka (AOP) iz kolone 3 s grupa računa i računa označenih u koloni 1, a u obrascu Izveštaj o tokovima gotovine - podaci se unose na određene pozicije iz kolone 1, odnosno oznake za AOP iz kolone 2, prema sadržini određenoj ovim pravilnikom.

Član 3

Finansijske izveštaje, kao i napomene uz finansijske izveštaje, društvo dostavlja sa stanjem na dan 31. decembra tekuće godine, u skladu sa zakonom kojim su uređeni računovodstvo i revizija - na obrascima iz člana 1. ovog pravilnika, u jednom primerku.

Društvo kod koga nastane statusna promena (spajanje, podela ili odvajanje) (u daljem tekstu: statusna promena) ili prodaja dostavlja finansijske izveštaje na dan utvrđen u odluci o promeni, odnosno na dan utvrđen u ugovoru o prodaji.

Finansijski izveštaji dostavljaju se i u slučaju otvaranja, odnosno zaključenja stečaja, odnosno postupka likvidacije društva.

Finansijski izveštaji dostavljaju se Narodnoj banci Srbije - organizacionoj jedinici koja vodi registar podataka o bonitetu pravnih lica i organizacionoj jedinici nadležnoj za poslove nadzora nad obavljanjem delatnosti osiguranja, u skladu sa Zakonom o osiguranju (u daljem tekstu: Zakon).

Društvo koje, u skladu s članom 133. Zakona, utvrđuje dobit, odnosno višak i gubitak, odnosno manjak za pojedine poslove osiguranja kojima se bavi - pored zbirnog bilansa uspeha dostavlja i pojedinačne bilanse uspeha za te poslove osiguranja, pri čemu je dužno da u zaglavlju tih bilansa naznači na koju se vrstu poslova osiguranja oni odnose.

Član 4

Radi obezbeđivanja zbirnih podataka, društvo kod kog je nastala statusna promena ili prodaja dužno je da uz finansijske izveštaje dostavi i podatke za period pre nastanka statusne promene ili prodaje.

Za period do dana nastanka statusne promene ili prodaje, društvo dostavlja podatke na obrascima na kojima se sastavljaju finansijski izveštaji, s naznakom "Do dana nastanka statusne promene ili prodaje".

Pri dostavljanju podataka za period iz stava 2. ovog člana, društvo obezbeđuje uporedivost podataka prethodne i tekuće godine po vrstama poslova osiguranja i obezbeđuje da se ovi podaci ne ponavljaju kod više društava.

Ako je statusna promena ili prodaja nastala u tekućoj godini, za društvo koje je prestalo da posluje podaci se iskazuju na sledeći način:

- u obrazac Bilans stanja, u kolonu 6 aktive i kolonu 6 pasive unosi se početno stanje 1. januara tekuće godine;

- u obrazac Bilans uspeha, u kolonu 5 unose se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili prodaje, a u kolonu 6 - podaci o poslovanju za celu prethodnu godinu;

- u obrazac Izveštaj o tokovima gotovine, u kolonu 3 unose se podaci o tokovima gotovine za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili prodaje, a u kolonu 4 - podaci o poslovanju za celu prethodnu godinu.

Ako je statusna promena ili prodaja nastala u prethodnoj godini, za društvo koje je prestalo da posluje podaci se iskazuju na sledeći način:

- u obrazac Bilans uspeha, u koloni 6 iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili prodaje;

- u obrazac Izveštaj o tokovima gotovine, u koloni 4 iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili prodaje.

Ako je statusna promena ili prodaja nastala 31. decembra prethodne godine, za društvo koje je prestalo da posluje se u obrascu Bilans stanja podaci iskazuju u koloni 6 za aktivu i u koloni 6 za pasivu. U obrascu Bilans uspeha podaci se tada iskazuju samo u koloni 6, odnosno u obrascu Izveštaj o tokovima gotovine - u koloni 4.

Društvo kod kog je nastala statusna promena ili prodaja, ili je nad njim otvoren postupak likvidacije, odnosno stečaja, dužno je da Narodnoj banci Srbije - organizacionoj jedinici koja vodi registar podataka o bonitetu pravnih lica, dostavlja godišnji finansijski izveštaj u kom se podaci prikazuju objedinjeno za ceo izveštajni period, u neto iznosu, posle prebijanja rezultata pre i posle nastale promene, dok se organizacionoj jedinici u čijem su delokrugu poslovi nadzora nad obavljanjem delatnosti osiguranja, u skladu sa Zakonom, dostavljaju godišnji finansijski izveštaji u kojima se podaci prikazuju pojedinačno i objedinjeno, odnosno pre i posle nastale promene. Na svim obrascima finansijskih izveštaja društva stavlja se naznaka "STATUSNA PROMENA" ("SPAJANJE", "PODELA" ili "ODVAJANJE"), ili "PRODAJA", odnosno "LIKVIDACIJA" ili "STEČAJ" ako je nad njim otvoren neki od ovih postupaka.

II SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANJA

Član 5

U obrazac Bilans stanja (Prilog 1) društvo unosi podatke u kolone od 4 do 6, prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

Pri sastavljanju finansijskih izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene ili prodaje društva, otvaranja postupka likvidacije ili postupka stečaja - pod oznakom AOP br. od 001 do 038 u aktivi i od 101 do 149 u pasivi i u vanbilansnim pozicijama unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca. U kolonu 6 aktive za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine), a u kolonu 6 pasive i vanbilansnih pozicija za tekuću godinu - podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine).

Za period za koji se sastavlja finansijski izveštaj, podaci se unose u kolonu 5 aktive i u kolonu 5 pasive i vanbilansnih pozicija - uzimanjem stanja s računa na kraju obračunskog perioda.

Ako su podaci iz prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 6 aktive i kolonu 6 pasive i vanbilansnih pozicija tekuće godine unose se tako korigovani podaci.

III SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 6

U obrazac Bilans uspeha (Prilog 2) društvo unosi podatke u kolone 5 i 6, prema sadržini računa po pojedinim pozicijama (AOP) tog obrasca.

U ovaj obrazac se, pri sastavljanju finansijskih izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene ili prodaje, otvaranja, odnosno zaključenja postupka likvidacije ili stečaja - podaci unose pod oznakom AOP od 201 do 251 - prihodi i rashodi redovnog poslovanja, pod oznakom AOP 252 i 253 - bruto poslovni rezultat, pod oznakom AOP od 254 do 266 - troškovi sprovođenja osiguranja, pod oznakom AOP 267 i 268 - poslovna dobit i poslovni gubitak, pod oznakom AOP 269 i 270 - finansijski prihodi i rashodi, pod oznakom AOP 271 i 272 - prihodi od usklađivanja vrednosti imovine, rashodi po osnovu obezvređenja imovine, kao i ostali prihodi i rashodi, pod oznakom AOP 273 i 274 - dobitak i gubitak iz redovnog poslovanja, pod oznakom AOP 275 i 276 - dobitak i gubitak po osnovu poslovanja koje se obustavlja, pod oznakom AOP 277 i 278 - dobitak i gubitak perioda pre oporezivanja, pod oznakom AOP od 279 do 282 - obračun poreza na dobitak i pod oznakom AOP 283 i 284 - dobitak i gubitak perioda posle oporezivanja (neto).

Pod oznakom AOP 285 ovog obrasca unosi se iznos dela neto dobitka sa oznake AOP 283 koji pripada manjinskim ulagačima, a pod oznakom AOP 286 - iznos dela neto dobitka iskazanog na oznaci AOP 283 koji pripada vlasnicima matičnog pravnog lica.

Pod oznakom AOP od 287 do 289 ovog obrasca unosi se iznos zarade po akciji utvrđen u skladu s MRS 33.

Podaci se sa odgovarajućih računa označenih u koloni 1 unose tako što se u kolonu 6 (prethodna godina) unose podaci odgovarajućeg obračunskog perioda prethodne godine, reklasifikovani u skladu sa strukturom podataka za tekući period, dok se za tekuću godinu, u kolonu 5, podaci unose s računa na kraju tog perioda.

Ako su podaci prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 6 unose se tako korigovani podaci.

IV SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O TOKOVIMA GOTOVINE

Član 7

Pri sastavljanju obrasca Izveštaj o tokovima gotovine (Prilog 3), u kolonu 3 unose se podaci za tekuću godinu, a u kolonu 4 - podaci odgovarajućeg perioda prethodne godine.

Tokovima gotovine (novčanim tokovima), u smislu ovog pravilnika, smatraju se naplate i isplate u gotovini i gotovinskim ekvivalentima preko tekućih računa i deviznih računa, uključujući kompenzacije, asignacije i cesije sprovedene preko tih računa, u skladu MRS i drugim relevantnim standardima.

Tokovima gotovine ne smatra se prenos s računa na račun između pojedinih računa gotovine i gotovinskih ekvivalenata u istom društvu.

Iznos priliva i odliva gotovine utvrđuje se na osnovu evidencije o prilivima i odlivima u blagajni, na tekućim (poslovnim) računima i deviznim računima ili na osnovu stanja i prometa na pojedinim računima imovine i obaveza, odnosno prihoda i rashoda, odnosno grupa računa i računa u poslovnim knjigama društva.

Tokovi gotovine iz poslovnih aktivnosti

Član 8

Pod oznakom AOP 301 upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine iz poslovnih aktivnosti s pozicija pod oznakom AOP od 302 do 306.

Pod oznakom AOP 302 iskazuju se podaci o prilivu gotovine po osnovu naplaćenih potraživanja od osiguranika, odnosno ugovarača osiguranja, saosiguravača i ostalih kupaca u toku obračunskog perioda i primljenih avansa.

Pod oznakom AOP 303 iskazuju se podaci o prilivu gotovine po osnovu naplate potraživanja od osiguravača za premiju reosiguranja, odnosno od reosiguravača za iznos retrocesije.

Pod oznakom AOP 304 iskazuju se podaci o prilivu gotovine po osnovu naplaćenih potraživanja od učešća u naknadi šteta iz saosiguranja i reosiguranja, odnosno retrocesija.

Pod oznakom AOP 305 iskazuju se podaci o prilivu gotovine po osnovu naplaćenih ugovorenih i zateznih kamata od osiguranika, saosiguravača, reosiguravača, retrocesionara i regresnih dužnika, kao i druge naplaćene kamate iz poslovnih aktivnosti.

Pod oznakom AOP 306 iskazuju se podaci o prilivu gotovine od naplate regresnih potraživanja, od posredovanja i zastupanja, od uslužnih aktivnosti po osnovu uviđaja, procene, likvidacije i isplate naknade šteta, od naplate prihoda od zakupnina, članarina i ostalih poslovnih prihoda, kao i od naplate potraživanja od zaposlenih i ostalih potraživanja.

Član 9

Pod oznakom AOP 307 upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine iz poslovnih aktivnosti s pozicija pod oznakom AOP od 308 do 316.

Pod oznakom AOP 308 iskazuju se iznosi izvršenih isplata osiguranicima, korisnicima osiguranja i trećim oštećenim licima na ime naknada štete i drugih ugovorenih iznosa iz osiguranja i udela u štetama po osnovu saosiguranja, kao i datih avansa.

Pod oznakom AOP 309 iskazuju se iznosi izvršenih plaćanja po osnovu naknade šteta i udela u štetama iz reosiguranja, odnosno retrocesija.

Pod oznakom AOP 310 iskazuju se iznosi izvršenih isplata za premiju po osnovu poslova saosiguranja i reosiguranja, odnosno retrocesija.

Pod oznakom AOP 311 iskazuju se iznosi isplaćenih bruto zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda.

Pod oznakom AOP 312 iskazuju se iznosi izvršenih plaćanja po osnovu troškova materijala, goriva i energije, zakupnina, reklame i propagande, usluga i ostalih nematerijalnih troškova sprovođenja osiguranja.

Pod oznakom AOP 313 iskazuju se sva plaćanja po osnovu kamata izvršena u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 314 iskazuju se iznosi plaćenih akontacija poreza na dobitak u toku obračunskog perioda i po konačnom obračunu za prethodnu godinu umanjeni za izvršene povraćaje u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 315 iskazuju se plaćanja po osnovu ostalih javnih prihoda, odnosno iznosi isplata u toku obračunskog perioda po osnovu poreza na premije osiguranja, poreza na dodatu vrednost i ostalih poreza, carina i drugih dažbina.

Pod oznakom AOP 316 iskazuju se odlivi gotovine koji nastaju izuzetno, odnosno koji nemaju karakter redovnih odliva iz poslovnih aktivnosti, kao i odlivi za koje nisu knjižene obaveze.

Član 10

Pod oznakom AOP 317 iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 301 i 307.

Pod oznakom AOP 318 iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 307 i 301.

Tokovi gotovine iz aktivnosti investiranja

Član 11

Pod oznakom AOP 319 upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine iz aktivnosti investiranja s pozicija pod oznakom AOP od 320 do 324.

Član 12

Pod oznakom AOP 320 iskazuje se iznos primljene gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu prodaje akcija i udela (neto prilivi) umanjen za isplate radi sticanja tih plasmana (ulaganja).

Pod oznakom AOP 321 iskazuje se iznos primljene gotovine od prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 322 iskazuje se iznos primljene gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu prodaje kratkoročnih i dugoročnih finansijskih plasmana (deponovanja i ulaganja) umanjen za izvršene isplate radi sticanja tih plasmana (deponovanja i ulaganja).

Pod oznakom AOP 323 iskazuje se iznos gotovine po osnovu naplaćenih kamata iz aktivnosti investiranja u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 324 iskazuje se iznos primljene gotovine po osnovu dividendi i učešća u rezultatu u toku obračunskog perioda.

Član 13

Pod oznakom AOP 325 upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine iz aktivnosti investiranja s pozicija pod oznakom AOP od 326 do 329.

Pod oznakom AOP 326 iskazuje se iznos neto odliva gotovine po osnovu sticanja akcija i udela umanjen za iznos priliva gotovine od prodaje akcija i udela.

Pod oznakom AOP 327 iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu pribavljanja nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava.

Pod oznakom AOP 328 iskazuje se iznos neto odliva gotovine po osnovu kupovine dugoročnih i kratkoročnih finansijskih plasmana umanjen za prilive gotovine od prodaje ili realizacije tih plasmana (deponovanja i ulaganja).

Pod oznakom AOP 329 iskazuju se odlivi gotovine koji nastaju po osnovu plaćenih kamata u toku obračunskog perioda.

Član 14

Pod oznakom AOP 330 iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 319 i 325.

Pod oznakom AOP 331 iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 325 i 319.

Tokovi gotovine iz aktivnosti finansiranja

Član 15

Pod oznakom AOP 332 upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine iz aktivnosti finansiranja s pozicija pod oznakom AOP od 333 do 335.

Pod oznakom AOP 333 iskazuju se iznosi priliva gotovine po osnovu uplate akcija i drugih trajnih udela u osnovni kapital društva.

Pod oznakom AOP 334 iskazuje se iznos neto priliva gotovine po osnovu dugoročnih i kratkoročnih kredita umanjen za otplate tih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 335 iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu ostalih dugoročnih i kratkoročnih obaveza društva umanjen za otplate tih obaveza u toku obračunskog perioda.

Član 16

Pod oznakom AOP 336 upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine iz aktivnosti finansiranja s pozicija pod oznakom AOP od 337 do 340.

Pod oznakom AOP 337 iskazuje se iznos odliva gotovine u toku obračunskog perioda za otkup sopstvenih akcija i udela.

Pod oznakom AOP 338 iskazuje se iznos neto odliva gotovine po osnovu otplate dugoročnih i kratkoročnih kredita i drugih obaveza umanjen za iznos novih kredita i obaveza, u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 339 iskazuje se iznos odliva gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu plaćanja za sredstva uzeta u finansijski lizing.

Pod oznakom AOP 340 iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu dividendi i učešća u rezultatu u toku obračunskog perioda.

Član 17

Pod oznakom AOP 341 iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 332 i 336.

Pod oznakom AOP 342 iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 336 i 332.

Zaključivanje Izveštaja o tokovima gotovine

Član 18

Pod oznakom AOP 343 iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 301, 319 i 332.

Pod oznakom AOP 344 iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 307, 325 i 336.

Pod oznakom AOP 345 iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 343 i 344.

Pod oznakom AOP 346 iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 344 i 343.

Pod oznakom AOP 347 iskazuje se iznos gotovine na početku obračunskog perioda, odnosno na dane 1. januara prethodne i tekuće godine.

Pod oznakom AOP 348 iskazuje se iznos realizovanih pozitivnih kursnih razlika po osnovu preračuna gotovine na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 349 iskazuje se iznos realizovanih negativnih kursnih razlika po osnovu preračuna gotovine na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 350 iskazuje se iznos gotovine na kraju obračunskog perioda (AOP 345 - AOP 346 + AOP 347 + AOP 348 - AOP 349).

V SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU

Član 19

U obrazac Izveštaj o promenama na kapitalu (Prilog 4) društvo unosi podatke o stanju i promenama na kapitalu, i to:

- u kolonu 2 - stanje i promene na računima grupe 30, osim računa 309;

- u kolonu 3 - stanje i promene na računu 309;

- u kolonu 4 - stanje i promene na računima grupe 31;

- u kolonu 5 - stanje i promene na računu 320;

- u kolonu 6 - stanje i promene na računima 321, 323, 324 i 329;

- u kolonu 7 - stanje i promene na računima grupe 33, osim računa 333;

- u kolonu 8 - stanje i promene na računima grupe 34;

- u kolonu 9 - ukupan iznos navedenih pozicija (kolone od 2 do 8);

- u kolonu 10 - stanje i promene na računima grupe 35;

- u kolonu 11 - stanje i promene na računima 037 i 237;

- u kolonu 12 - stanje i promene na računu 333;

- u kolonu 13 - ukupan iznos odbitnih stavki (kolone 10, 11 i 12);

- u kolonu 14 - ukupan iznos kapitala;

- u kolonu 15 - stanje i promene na računu 290.

U ovaj obrazac društvo unosi podatke o stanju i promenama na kapitalu za prethodnu i za tekuću godinu, u skladu s MRS, odnosno MSFI.

Član 20

Na rednom broju 1, pod oznakom AOP 401 iskazuje se stanje na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1, pod oznakom AOP 427 iskazuje se stanje na računu 309 na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1, pod oznakom AOP 451 iskazuje se stanje na grupi računa 31 na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1, pod oznakom AOP 475 iskazuje se stanje na računu 320 na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1, pod oznakom AOP 499 iskazuje se stanje na računima 321, 322, 323, 324 i 329 na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1, pod oznakom AOP 523 iskazuje se stanje na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1, pod oznakom AOP 549 iskazuje se stanje na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1, pod oznakom AOP 577 iskazuje se ukupno stanje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1, pod oznakom AOP 611 iskazuje se stanje na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1, pod oznakom AOP 635 iskazuje se stanje na računima 037 i 237 na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1, pod oznakom AOP 661 iskazuje se stanje na računu 333 na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1, pod oznakom AOP 685 iskazuje se ukupno stanje odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1, pod oznakom AOP 715 iskazuje se ukupno stanje kapitala i rezervi na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1, pod oznakom AOP 721 iskazuje se stanje na računu 290 na dan 1. januara prethodne godine.

Član 21

Na rednom broju 2, pod oznakom AOP 402 iskazuje se povećanje stanja na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2, pod oznakom AOP 428 iskazuje se povećanje stanja na računu 309 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2, pod oznakom AOP 452 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2, pod oznakom AOP 476 iskazuje se povećanje stanja na računu 320 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2, pod oznakom AOP 500 iskazuje se povećanje stanja na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2, pod oznakom AOP 524 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2, pod oznakom AOP 550 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2, pod oznakom AOP 578 iskazuje se ukupno povećanje stanja na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2, pod oznakom AOP 612 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2, pod oznakom AOP 636 iskazuje se povećanje stanja na računima 037 i 237 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2, pod oznakom AOP 662 iskazuje se povećanje stanja na računu 333 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2, pod oznakom AOP 686 iskazuje se ukupno povećanje stanja odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2, pod oznakom AOP 722 iskazuje se povećanje stanja na računu 290, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Član 22

Na rednom broju 3, pod oznakom AOP 403 iskazuje se smanjenje stanja na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3, pod oznakom AOP 429 iskazuje se smanjenje stanja na računu 309 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3, pod oznakom AOP 453 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3, pod oznakom AOP 477 iskazuje se smanjenje stanja na računu 320 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3, pod oznakom AOP 501 iskazuje se smanjenje stanja na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3, pod oznakom AOP 525 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3, pod oznakom AOP 551 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3, pod oznakom AOP 579 iskazuje se ukupno smanjenje stanja na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3, pod oznakom AOP 613 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3, pod oznakom AOP 637 iskazuje se smanjenje stanja na računima 037 i 237 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3, pod oznakom AOP 663 iskazuje se smanjenje stanja na računu 333 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3, pod oznakom AOP 687 iskazuje se ukupno smanjenje stanja odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3, pod oznakom AOP 723 iskazuje se smanjenje stanja na računu 290 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Član 23

Na rednom broju 4, pod oznakom AOP 404 iskazuje se korigovano početno stanje na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4, pod oznakom AOP 430 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 309 na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4, pod oznakom AOP 454 iskazuje se korigovano početno stanje na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4, pod oznakom AOP 478 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 320 na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4, pod oznakom AOP 502 iskazuje se korigovano početno stanje na računima 321, 322, 323, 324 i 329 na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4, pod oznakom AOP 526 iskazuje se korigovano početno stanje na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4, pod oznakom AOP 552 iskazuje se korigovano početno stanje na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4, pod oznakom AOP 580 iskazuje se korigovano početno ukupno stanje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4, pod oznakom AOP 614 iskazuje se korigovano početno stanje na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4, pod oznakom AOP 638 iskazuje se korigovano početno stanje na računima 037 i 237 na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4, pod oznakom AOP 664 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 333 na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4, pod oznakom AOP 688 iskazuje se korigovano početno ukupno stanje odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4, pod oznakom AOP 716 iskazuje se ukupno korigovano početno stanje kapitala i rezervi na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4, pod oznakom AOP 724 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 290 na dan 1. januara prethodne godine.

Član 24

Na rednom broju 5, pod oznakom AOP 405 iskazuje se povećanje na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) po osnovu emisije novih akcija u prethodnoj godini.

Na rednom broju 5, pod oznakom AOP 455 iskazuje se povećanje na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, po osnovu emisije novih akcija u prethodnoj godini.

Na rednom broju 5, pod oznakom AOP 479 iskazuje se povećanje na računu 320 po osnovu emisije novih akcija u prethodnoj godini.

Na rednom broju 5, pod oznakom AOP 581 iskazuje se ukupno povećanje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu emisije novih akcija u prethodnoj godini.

Član 25

Na rednom broju 6, pod oznakom AOP 527 iskazuje se povećanje na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po osnovu izvršenih revalorizacija u prethodnoj godini.

Na rednom broju 6, pod oznakom AOP 582 iskazuje se ukupno povećanje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu izvršenih revalorizacija u prethodnoj godini.

Član 26

Na rednom broju 7, pod oznakom AOP 528 iskazuje se smanjenje na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po osnovu izvršenih revalorizacija u prethodnoj godini.

Na rednom broju 7, pod oznakom AOP 583 iskazuje se ukupno smanjenje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu izvršenih revalorizacija u prethodnoj godini.

Član 27

Na rednom broju 8, pod oznakom AOP 665 iskazuje se povećanje na računu 333 po osnovu negativnih efekata promene fer vrednosti hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata raspoloživih za prodaju, u smislu MRS 39, u prethodnoj godini.

Na rednom broju 8, pod oznakom AOP 689 iskazuje se ukupno povećanje odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po osnovu negativnih efekata promene fer vrednosti hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata raspoloživih za prodaju, u smislu MRS 39, u prethodnoj godini.

Član 28

Na rednom broju 9, pod oznakom AOP 406 iskazuje se povećanje na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) po osnovu raspodele neto dobitka prethodnog perioda.

Na rednom broju 9, pod oznakom AOP 431 iskazuje se povećanje na računu 309 po osnovu raspodele neto dobitka prethodnog perioda.

Na rednom broju 9, pod oznakom AOP 503 iskazuje se povećanje na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po osnovu raspodele neto dobitka prethodnog perioda.

Na rednom broju 9, pod oznakom AOP 553 iskazuje se povećanje na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po osnovu neraspodeljenog neto dobitka prethodnog perioda.

Na rednom broju 9, pod oznakom AOP 584 iskazuje se ukupno povećanje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu ostvarenog neto dobitka prethodnog perioda.

Član 29

Na rednom broju 10, pod oznakom AOP 615 iskazuje se povećanje na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), po osnovu ostvarenog gubitka prethodnog perioda.

Na rednom broju 10, pod oznakom AOP 690 iskazuje se ukupno povećanje odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po osnovu ostvarenog gubitka prethodnog perioda.

Na rednom broju 10, pod oznakom AOP 725 iskazuje se povećanje na računu 290 po osnovu ostvarenog gubitka prethodnog perioda.

Član 30

Na rednom broju 11, pod oznakom AOP 639 iskazuje se povećanje na računima 037 i 237 po osnovu umanjenja kapitala sticanjem sopstvenih akcija u prethodnoj godini.

Na rednom broju 11, pod oznakom AOP 691 iskazuje se ukupno povećanje odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po osnovu sticanja sopstvenih akcija u prethodnoj godini.

Član 31

Na rednom broju 12, pod oznakom AOP 640 iskazuje se smanjenje na računima 037 i 237 po osnovu povećanja kapitala prodajom/otuđenjem sopstvenih akcija u prethodnoj godini.

Na rednom broju 12, pod oznakom AOP 692 iskazuje se ukupno smanjenje odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po osnovu prodaje/otuđenja sopstvenih akcija u prethodnoj godini.

Član 32

Na rednom broju 13, pod oznakom AOP 407 iskazuje se povećanje stanja na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 13, pod oznakom AOP 432 iskazuje se povećanje stanja na računu 309 po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 13, pod oznakom AOP 456 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 13, pod oznakom AOP 480 iskazuje se povećanje stanja na računu 320 po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 13, pod oznakom AOP 504 iskazuje se povećanje stanja na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 13, pod oznakom AOP 529 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 13, pod oznakom AOP 554 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 13, pod oznakom AOP 585 iskazuje se ukupno povećanje stanja na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 13, pod oznakom AOP 616 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 13, pod oznakom AOP 641 iskazuje se povećanje stanja na računima 037 i 237 po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 13, pod oznakom AOP 666 iskazuje se povećanje stanja na računu 333 po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 13, pod oznakom AOP 693 iskazuje se ukupno povećanje stanja odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 13, pod oznakom AOP 726 iskazuje se povećanje stanja na računu 290 po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u prethodnoj godini.

Član 33

Na rednom broju 14, pod oznakom AOP 408 iskazuje se smanjenje stanja na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 14, pod oznakom AOP 433 iskazuje se smanjenje stanja na računu 309 po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 14, pod oznakom AOP 457 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 14, pod oznakom AOP 481 iskazuje se smanjenje stanja na računu 320 premija po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 14, pod oznakom AOP 505 iskazuje se smanjenje stanja na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 14, pod oznakom AOP 530 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 14, pod oznakom AOP 555 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 14, pod oznakom AOP 586 iskazuje se ukupno smanjenje stanja na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 14, pod oznakom AOP 617 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 14, pod oznakom AOP 642 iskazuje se smanjenje stanja na računima 037 i 237 po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 14, pod oznakom AOP 667 iskazuje se smanjenje stanja na računu 333 po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 14, pod oznakom AOP 694 iskazuje se ukupno smanjenje stanja odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u prethodnoj godini.

Na rednom broju 14, pod oznakom AOP 727 iskazuje se smanjenje stanja na računu 290 po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u prethodnoj godini.

Član 34

Na rednom broju 15, pod oznakom AOP 556 iskazuje se smanjenje na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po osnovu raspodele dividende iz ostvarenog neto dobitka prethodnog perioda.

Na rednom broju 15, pod oznakom AOP 587 iskazuje se ukupno smanjenje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu raspodele dividende iz ostvarenog neto dobitka prethodnog perioda.

Član 35

Na rednom broju 16, pod oznakom AOP 557 iskazuje se smanjenje na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po osnovu obaveza prema zaposlenima iz ostvarenog neto dobitka prethodnog perioda.

Na rednom broju 16, pod oznakom AOP 588 iskazuje se ukupno smanjenje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu obaveza prema zaposlenima iz ostvarenog neto dobitka prethodnog perioda.

Član 36

Na rednom broju 17, pod oznakom AOP 409 iskazuje se povećanje stanja na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 17, pod oznakom AOP 434 iskazuje se povećanje stanja na računu 309 po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 17, pod oznakom AOP 458 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 17, pod oznakom AOP 482 iskazuje se povećanje stanja na računu 320 po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 17, pod oznakom AOP 506 iskazuje se povećanje stanja na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 17, pod oznakom AOP 531 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 17, pod oznakom AOP 558 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 17, pod oznakom AOP 589 iskazuje se ukupno povećanje stanja na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 17, pod oznakom AOP 618 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 17, pod oznakom AOP 643 iskazuje se povećanje stanja na računima 037 i 237 po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 17, pod oznakom AOP 668 iskazuje se povećanje stanja na računu 333 po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 17, pod oznakom AOP 695 iskazuje se ukupno povećanje stanja odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 17, pod oznakom AOP 728 iskazuje se povećanje stanja na računu 290 po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Član 37

Na rednom broju 18, pod oznakom AOP 410 iskazuje se smanjenje stanja na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 18, pod oznakom AOP 435 iskazuje se smanjenje stanja na računu 309 po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 18, pod oznakom AOP 459 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 18, pod oznakom AOP 483 iskazuje se smanjenje stanja na računu 320 po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 18, pod oznakom AOP 507 iskazuje se smanjenje stanja na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 18, pod oznakom AOP 532 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 18, pod oznakom AOP 559 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 18, pod oznakom AOP 590 iskazuje se ukupno smanjenje stanja na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 18, pod oznakom AOP 619 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 18, pod oznakom AOP 644 iskazuje se smanjenje stanja na računima 037 i 237 po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 18, pod oznakom AOP 669 iskazuje se smanjenje stanja na računu 333 po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 18, pod oznakom AOP 696 iskazuje se ukupno smanjenje stanja odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Na rednom broju 18, pod oznakom AOP 729 iskazuje se smanjenje stanja na računu 290 po ostalim osnovima u prethodnoj godini.

Član 38

Na rednom broju 19, pod oznakom AOP 411 iskazuje se povećanje stanja na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 19, pod oznakom AOP 436 iskazuje se povećanje stanja na računu 309 po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 19, pod oznakom AOP 460 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 19, pod oznakom AOP 484 iskazuje se povećanje stanja na računu 320 u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 19, pod oznakom AOP 508 iskazuje se povećanje stanja na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 19, pod oznakom AOP 533 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 19, pod oznakom AOP 560 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 19, pod oznakom AOP 591 iskazuje se ukupno povećanje stanja na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 19, pod oznakom AOP 620 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 19, pod oznakom AOP 645 iskazuje se povećanje stanja na računima 037 i 237 po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 19, pod oznakom AOP 670 iskazuje se povećanje stanja na računu 333 po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 19, pod oznakom AOP 697 iskazuje se ukupno povećanje stanja odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 19, pod oznakom AOP 730 iskazuje se povećanje stanja na računu 290 po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Član 39

Na rednom broju 20, pod oznakom AOP 412 iskazuje se smanjenje stanja na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 20, pod oznakom AOP 437 iskazuje se smanjenje stanja na računu 309 po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 20, pod oznakom AOP 461 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 20, pod oznakom AOP 485 iskazuje se smanjenje stanja na računu 320 po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 20, pod oznakom AOP 509 iskazuje se smanjenje stanja na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 20, pod oznakom AOP 534 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 20, pod oznakom AOP 561 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 20, pod oznakom AOP 592 iskazuje se ukupno smanjenje stanja na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 20, pod oznakom AOP 621 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 20, pod oznakom AOP 646 iskazuje se smanjenje stanja na računima 037 i 237 u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 20, pod oznakom AOP 671 iskazuje se smanjenje stanja na računu 333 u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 20, pod oznakom AOP 698 iskazuje se ukupno smanjenje stanja odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 20, pod oznakom AOP 731 iskazuje se smanjenje stanja na računu 290 u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Član 40

Na rednom broju 21, pod oznakom AOP 413 iskazuje se stanje na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 21, pod oznakom AOP 438 iskazuje se stanje na računu 309 na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 21, pod oznakom AOP 462 iskazuje se stanje na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 21, pod oznakom AOP 486 iskazuje se stanje na računu 320 na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 21, pod oznakom AOP 510 iskazuje se stanje na računima 321, 322, 323, 324 i 329 na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 21, pod oznakom AOP 535 iskazuje se stanje na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 21, pod oznakom AOP 562 iskazuje se stanje na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 21, pod oznakom AOP 593 iskazuje se ukupno stanje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 21, pod oznakom AOP 622 iskazuje se stanje na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala, na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 21, pod oznakom AOP 647 iskazuje se stanje na računima 037 i 237 na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 21, pod oznakom AOP 672 iskazuje se stanje na računu 333 na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 21, pod oznakom AOP 699 iskazuje se ukupno stanje odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 21, pod oznakom AOP 717 iskazuje se ukupno stanje kapitala i rezervi na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 21, pod oznakom AOP 732 iskazuje se stanje na računu 290 na dan 31. decembra prethodne godine.

Član 41

Na rednom broju 22, pod oznakom AOP 414 iskazuje se stanje na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 22, pod oznakom AOP 439 iskazuje se stanje na računu 309 na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 22, pod oznakom AOP 463 iskazuje se stanje na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 22, pod oznakom AOP 487 iskazuje se stanje na računu 320 na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 22, pod oznakom AOP 511 iskazuje se stanje na računima 321, 322, 323, 324 i 329 na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 22, pod oznakom AOP 536 iskazuje se stanje na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 22, pod oznakom AOP 563 iskazuje se stanje na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 22, pod oznakom AOP 594 iskazuje se ukupno stanje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 22, pod oznakom AOP 623 iskazuje se stanje na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 22, pod oznakom AOP 648 iskazuje se stanje na računima 037 i 237 na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 22, pod oznakom AOP 673 iskazuje se stanje na računu 333 na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 22, pod oznakom AOP 700 iskazuje se ukupno stanje odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 22, pod oznakom AOP 718 iskazuje se ukupno stanje kapitala i rezervi na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 22, pod oznakom AOP 733 iskazuje se stanje na računu 290 na dan 1. januara tekuće godine.

Član 42

Na rednom broju 23, pod oznakom AOP 415 iskazuje se povećanje stanja na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 23, pod oznakom AOP 440 iskazuje se povećanje stanja na računu 309 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 23, pod oznakom AOP 464 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 23, pod oznakom AOP 488 iskazuje se povećanje stanja na računu 320 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 23, pod oznakom AOP 512 iskazuje se povećanje stanja na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 23, pod oznakom AOP 537 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 23, pod oznakom AOP 564 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 23, pod oznakom AOP 595 iskazuje se ukupno povećanje stanja na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 23, pod oznakom AOP 624 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 23, pod oznakom AOP 649 iskazuje se povećanje stanja na računima 037 i 237 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 23, pod oznakom AOP 674 iskazuje se povećanje stanja na računu 333 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 23, pod oznakom AOP 701 iskazuje se ukupno povećanje stanja odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 23, pod oznakom AOP 734 iskazuje se povećanje stanja na računu 290 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Član 43

Na rednom broju 24, pod oznakom AOP 416 iskazuje se smanjenje stanja na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 24, pod oznakom AOP 441 iskazuje se smanjenje stanja na računu 309 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 24, pod oznakom AOP 465 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 24, pod oznakom AOP 489 iskazuje se smanjenje stanja na računu 320 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 24, pod oznakom AOP 513 iskazuje se smanjenje stanja na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 24, pod oznakom AOP 538 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 24, pod oznakom AOP 565 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 24, pod oznakom AOP 596 iskazuje se ukupno smanjenje stanja na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 24, pod oznakom AOP 625 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 24, pod oznakom AOP 650 iskazuje se smanjenje stanja na računima 037 i 237 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 24, pod oznakom AOP 675 iskazuje se smanjenje stanja na računu 333 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 24, pod oznakom AOP 702 iskazuje se ukupno smanjenje stanja odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 24, pod oznakom AOP 735 iskazuje se smanjenje stanja na računu 290 po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Član 44

Na rednom broju 25, pod oznakom AOP 417 iskazuje se korigovano početno stanje na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 25, pod oznakom AOP 442 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 309 na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 25, pod oznakom AOP 466 iskazuje se korigovano početno stanje na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 25, pod oznakom AOP 490 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 320 na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 25, pod oznakom AOP 514 iskazuje se korigovano početno stanje na računima 321, 322, 323, 324 i 329 na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 25, pod oznakom AOP 539 iskazuje se korigovano početno stanje na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 25, pod oznakom AOP 566 iskazuje se korigovano početno stanje na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 25, pod oznakom AOP 597 iskazuje se korigovano početno ukupno stanje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 25, pod oznakom AOP 626 iskazuje se korigovano početno stanje na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 25, pod oznakom AOP 651 iskazuje se korigovano početno stanje na računima 037 i 237 na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 25, pod oznakom AOP 676 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 333 na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 25, pod oznakom AOP 703 iskazuje se korigovano početno ukupno stanje odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 25, pod oznakom AOP 719 iskazuje se ukupno korigovano početno stanje kapitala i rezervi na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 25, pod oznakom AOP 736 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 290 na dan 1. januara tekuće godine.

Član 45

Na rednom broju 26, pod oznakom AOP 418 iskazuje se povećanje na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) po osnovu emisije novih akcija u tekućoj godini.

Na rednom broju 26, pod oznakom AOP 467 iskazuje se povećanje na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, po osnovu emisije novih akcija u tekućoj godini.

Na rednom broju 26, pod oznakom AOP 491 iskazuje se povećanje na računu 320 po osnovu emisije novih akcija u tekućoj godini.

Na rednom broju 26, pod oznakom AOP 598 iskazuje se ukupno povećanje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu emisije novih akcija u tekućoj godini.

Član 46

Na rednom broju 27, pod oznakom AOP 540 iskazuje se povećanje na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po osnovu izvršenih revalorizacija u tekućoj godini.

Na rednom broju 27, pod oznakom AOP 599 iskazuje se ukupno povećanje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu izvršenih revalorizacija u tekućoj godini.

Član 47

Na rednom broju 28, pod oznakom AOP 541 iskazuje se smanjenje na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po osnovu izvršenih revalorizacija u tekućoj godini.

Na rednom broju 28, pod oznakom AOP 600 iskazuje se ukupno smanjenje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu izvršenih revalorizacija u tekućoj godini.

Član 48

Na rednom broju 29, pod oznakom AOP 677 iskazuje se povećanje na računu 333 po osnovu negativnih efekata promene fer vrednosti hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata raspoloživih za prodaju, u smislu MRS 39, u tekućoj godini.

Na rednom broju 29, pod oznakom AOP 704 iskazuje se ukupno povećanje odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po osnovu negativnih efekata promene fer vrednosti hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata raspoloživih za prodaju, u smislu MRS 39, u tekućoj godini.

Član 49

Na rednom broju 30, pod oznakom AOP 419 iskazuje se povećanje na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) po osnovu raspodele neto dobitka tekućeg perioda.

Na rednom broju 30, pod oznakom AOP 443 iskazuje se povećanje na računu 309 po osnovu raspodele neto dobitka tekućeg perioda.

Na rednom broju 30, pod oznakom AOP 515 iskazuje se povećanje na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po osnovu raspodele neto dobitka tekućeg perioda.

Na rednom broju 30, pod oznakom AOP 567 iskazuje se povećanje na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po osnovu neraspodeljenog neto dobitka tekućeg perioda.

Na rednom broju 30, pod oznakom AOP 601 iskazuje se ukupno povećanje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu ostvarenog neto dobitka tekućeg perioda.

Član 50

Na rednom broju 31, pod oznakom AOP 627 iskazuje se povećanje na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), po osnovu ostvarenog gubitka tekućeg perioda.

Na rednom broju 31, pod oznakom AOP 705 iskazuje se ukupno povećanje odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po osnovu ostvarenog gubitka tekućeg perioda.

Na rednom broju 31, pod oznakom AOP 737 iskazuje se povećanje na računu 290 po osnovu ostvarenog gubitka tekućeg perioda.

Član 51

Na rednom broju 32, pod oznakom AOP 652 iskazuje se povećanje na računima 037 i 237 po osnovu umanjenja kapitala sticanjem sopstvenih akcija u tekućoj godini.

Na rednom broju 32, pod oznakom AOP 706 iskazuje se ukupno povećanje odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po osnovu sticanja sopstvenih akcija u tekućoj godini.

Član 52

Na rednom broju 33, pod oznakom AOP 653 iskazuje se smanjenje na računima 037 i 237 po osnovu povećanja kapitala prodajom/otuđenjem sopstvenih akcija u tekućoj godini.

Na rednom broju 33, pod oznakom AOP 707 iskazuje se ukupno smanjenje odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po osnovu prodaje/otuđenja sopstvenih akcija u tekućoj godini.

Član 53

Na rednom broju 34, pod oznakom AOP 420 iskazuje se povećanje stanja na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 34, pod oznakom AOP 444 iskazuje se povećanje stanja na računu 309 po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 34, pod oznakom AOP 468 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 34, pod oznakom AOP 492 iskazuje se povećanje stanja na računu 320 po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 34, pod oznakom AOP 516 iskazuje se povećanje stanja na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 34, pod oznakom AOP 542 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 34, pod oznakom AOP 568 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 34, pod oznakom AOP 602 iskazuje se ukupno povećanje stanja na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 34, pod oznakom AOP 628 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 34, pod oznakom AOP 654 iskazuje se povećanje stanja na računima 037 i 237 po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 34, pod oznakom AOP 678 iskazuje se povećanje stanja na računu 333 po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 34, pod oznakom AOP 708 iskazuje se ukupno povećanje stanja odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 34, pod oznakom AOP 738 iskazuje se povećanje stanja na računu 290 po osnovu prenosa s drugog oblika kapitala u tekućoj godini.

Član 54

Na rednom broju 35, pod oznakom AOP 421 iskazuje se smanjenje stanja na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 35, pod oznakom AOP 445 iskazuje se smanjenje stanja na računu 309 po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 35, pod oznakom AOP 469 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 35, pod oznakom AOP 493 iskazuje se smanjenje stanja na računu 320 po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 35, pod oznakom AOP 517 iskazuje se smanjenje stanja na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 35, pod oznakom AOP 543 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 35, pod oznakom AOP 569 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 35, pod oznakom AOP 603 iskazuje se ukupno smanjenje stanja na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 35, pod oznakom AOP 629 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 35, pod oznakom AOP 655 iskazuje se smanjenje stanja na računima 037 i 237 po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 35, pod oznakom AOP 679 iskazuje se smanjenje stanja na računu 333 po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 35, pod oznakom AOP 709 iskazuje se ukupno smanjenje stanja odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u tekućoj godini.

Na rednom broju 35, pod oznakom AOP 739 iskazuje se smanjenje stanja na računu 290 po osnovu prenosa na drugi oblik kapitala u tekućoj godini.

Član 55

Na rednom broju 36, pod oznakom AOP 570 iskazuje se smanjenje na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po osnovu raspodele dividende iz ostvarenog neto dobitka tekućeg perioda.

Na rednom broju 36, pod oznakom AOP 604 iskazuje se ukupno smanjenje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu raspodele dividende iz ostvarenog neto dobitka tekućeg perioda.

Član 56

Na rednom broju 37 pod oznakom AOP 571 iskazuje se smanjenje na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po osnovu obaveza prema zaposlenima iz ostvarenog neto dobitka tekućeg perioda.

Na rednom broju 37, pod oznakom AOP 605 iskazuje se ukupno smanjenje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po osnovu obaveza prema zaposlenima iz ostvarenog neto dobitka tekućeg perioda.

Član 57

Na rednom broju 38, pod oznakom AOP 422 iskazuje se povećanje stanja na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 38, pod oznakom AOP 446 iskazuje se povećanje stanja na računu 309 po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 38, pod oznakom AOP 470 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 38, pod oznakom AOP 494 iskazuje se povećanje stanja na računu 320 po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 38, pod oznakom AOP 518 iskazuje se povećanje stanja na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 38, pod oznakom AOP 544 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 38, pod oznakom AOP 572 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 38, pod oznakom AOP 606 iskazuje se ukupno povećanje stanja na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 38, pod oznakom AOP 630 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 38, pod oznakom AOP 656 iskazuje se povećanje stanja na računima 037 i 237 po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 38, pod oznakom AOP 680 iskazuje se povećanje stanja na računu 333 po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 38, pod oznakom AOP 710 iskazuje se ukupno povećanje stanja odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 38, pod oznakom AOP 740 iskazuje se povećanje stanja na računu 290 po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Član 58

Na rednom broju 39, pod oznakom AOP 423 iskazuje se smanjenje stanja na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 39, pod oznakom AOP 447 iskazuje se smanjenje stanja na računu 309 po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 39, pod oznakom AOP 471 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 39, pod oznakom AOP 495 iskazuje se smanjenje stanja na računu 320 po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 39, pod oznakom AOP 519 iskazuje se smanjenje stanja na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 39, pod oznakom AOP 545 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 39, pod oznakom AOP 573 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 39, pod oznakom AOP 607 iskazuje se ukupno smanjenje stanja na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 39, pod oznakom AOP 631 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 39, pod oznakom AOP 657 iskazuje se smanjenje stanja na računima 037 i 237 po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 39, pod oznakom AOP 681 iskazuje se smanjenje stanja na računu 333 po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 39, pod oznakom AOP 711 iskazuje se ukupno smanjenje stanja odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Na rednom broju 39, pod oznakom AOP 741 iskazuje se smanjenje stanja na računu 290 po ostalim osnovima u tekućoj godini.

Član 59

Na rednom broju 40, pod oznakom AOP 424 iskazuje se povećanje stanja na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 40, pod oznakom AOP 448 iskazuje se povećanje stanja na računu 309 u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 40, pod oznakom AOP 472 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 40, pod oznakom AOP 496 iskazuje se povećanje stanja na računu 320 u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 40, pod oznakom AOP 520 iskazuje se povećanje stanja na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 40, pod oznakom AOP 546 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 40, pod oznakom AOP 574 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 40, pod oznakom AOP 608 iskazuje se ukupno povećanje stanja na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 40, pod oznakom AOP 632 iskazuje se povećanje stanja na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 40, pod oznakom AOP 658 iskazuje se povećanje stanja na računima 037 i 237 u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 40, pod oznakom AOP 682 iskazuje se povećanje stanja na računu 333 u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 40, pod oznakom AOP 712 iskazuje se ukupno povećanje stanja odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 40, pod oznakom AOP 742 iskazuje se povećanje stanja na računu 290 u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Član 60

Na rednom broju 41, pod oznakom AOP 425 iskazuje se smanjenje stanja na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 41, pod oznakom AOP 449 iskazuje se smanjenje stanja na računu 309 u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 41, pod oznakom AOP 473 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 41, pod oznakom AOP 497 iskazuje se smanjenje stanja na računu 320 u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 41, pod oznakom AOP 521 iskazuje se smanjenje stanja na računima 321, 322, 323, 324 i 329 po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 41, pod oznakom AOP 547 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 41, pod oznakom AOP 575 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 41, pod oznakom AOP 609 iskazuje se ukupno smanjenje stanja na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 41, pod oznakom AOP 633 iskazuje se smanjenje stanja na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 41, pod oznakom AOP 659 iskazuje se smanjenje stanja na računima 037 i 237 u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 41, pod oznakom AOP 683 iskazuje se smanjenje stanja na računu 333 po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 41, pod oznakom AOP 713 iskazuje se ukupno smanjenje stanja odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 41, pod oznakom AOP 743 iskazuje se smanjenje stanja na računu 290 po svim osnovima, izuzev po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Član 61

Na rednom broju 42, pod oznakom AOP 426 iskazuje se stanje na računima osnovnog kapitala (grupa računa 30 - Osnovni i ostali kapital, osim računa 309) na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 42, pod oznakom AOP 450 iskazuje se stanje na računu 309 na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 42, pod oznakom AOP 474 iskazuje se stanje na grupi računa 31 - Neuplaćeni upisani kapital, na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 42, pod oznakom AOP 498 iskazuje se stanje na računu 320 na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 42, pod oznakom AOP 522 iskazuje se stanje na računima 321, 322, 323, 324 i 329 na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 42, pod oznakom AOP 548 iskazuje se stanje na grupi računa 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, osim računa 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 42, pod oznakom AOP 576 iskazuje se stanje na grupi računa 34 - Neraspoređeni dobitak, na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 42, pod oznakom AOP 610 iskazuje se ukupno stanje na pozitivnim računima kapitala (kolone od 2 do 8) na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 42, pod oznakom AOP 634 iskazuje se stanje na grupi računa 35 - Gubitak (do visine kapitala), na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 42, pod oznakom AOP 660 iskazuje se stanje na računima 037 i 237 na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 42, pod oznakom AOP 684 iskazuje se stanje na računu 333 na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 42, pod oznakom AOP 714 iskazuje se ukupno stanje odbitnih stavki kapitala (kolone 10, 11 i 12) na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 42, pod oznakom AOP 720 iskazuje se ukupno stanje kapitala i rezervi na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 42, pod oznakom AOP 744 iskazuje se stanje na računu 290 na dan 31. decembra tekuće godine.

VI SADRŽAJ NAPOMENA UZ FINANSIJSKE IZVEŠTAJE

Opšte informacije

Član 62

Napomene uz finansijske izveštaje sadrže opise ili detaljnije raščlanjivanje iznosa prikazanih u Bilansu stanja, Bilansu uspeha, Izveštaju o tokovima gotovine i Izveštaju o promenama na kapitalu, kao i dodatne informacije koje nisu prikazane u finansijskim izveštajima, a u skladu sa zahtevima pojedinačnih MRS, odnosno MSFI u vezi sa obelodanjivanjem.

Napomene uz finansijske izveštaje naročito sadrže:

- opšte informacije o društvu: sedište, pravna forma, vrste poslova osiguranja, organizacija poslovanja, posrednici i zastupnici, akcionari, naziv matičnog pravnog lica i krajnjeg vlasnika matičnog pravnog lica, podatak o prosečnom broju zaposlenih na kraju tekuće i prethodne godine (ceo broj na osnovu stanja na kraju svakog meseca) i njihovoj kvalifikacionoj strukturi;

- informaciju o usklađenosti finansijskih izveštaja s domaćim propisima i MRS/MSFI;

- informaciju o korekciji početnog stanja po osnovu greške i promena računovodstvenih politika;

- informaciju o osnovu koji je primenjen za vrednovanje pozicija u pripremi finansijskih izveštaja;

- specifične računovodstvene politike koje su odabrane i primenjene na značajne poslovne promene i događaje u toku obračunskog perioda;

- neusaglašena potraživanja i obaveze;

- zarade po akciji i isplaćene dividende;

- transakcije s povezanim licima;

- događaje nakon bilansa stanja;

- stav interne revizije u vezi s pojedinačnim pozicijama;

- mišljenje ovlašćenog aktuara u vezi s pojedinačnim pozicijama;

- nalaze eksterne kontrole u vezi s pojedinačnim pozicijama;

- strukturu i vrednost pozicija vanbilansne aktive.

U napomenama uz finansijske izveštaje se, kao redni brojevi, koriste arapski brojevi, prema redosledu prikazivanja podataka u finansijskom izveštaju.

Dodatna prikazivanja i obelodanjivanja

Član 63

Dodatna prikazivanja i obelodanjivanja sadrže:

1) dodatne informacije koje se odnose na pozicije prikazane u finansijskom izveštaju, prema redosledu obrazaca i pozicija u obrascima;

2) dodatna obelodanjivanja koja zahtevaju MRS, odnosno MSFI (prikazani po redosledu MRS, odnosno MSFI).

VII PRELAZNA ODREDBA I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 64

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na finansijske izveštaje za 2008. godinu.

Član 65

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o sadržaju i formi obrazaca finansijskih izveštaja društva za osiguranje ("Službeni glasnik RS", broj 15/2007).

Član 66

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Prilog 1

 

Popunjava društvo za osiguranje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv društva za osiguranje:

Sedište:

 

BILANS STANJA

na dan __________ 20 __. godine

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

POZICIJA

AOP

Napomena broj

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

    A K T I V A
A. STALNA IMOVINA - ULAGANJA
(002+003+004+005+009)

001

 

 

 

00

I.   NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL

002

 

 

 

01, osim 012

II.  NEMATERIJALNA ULAGANJA (IMOVINA)

003

 

 

 

012

III. GUDVIL (GOODWILL)

004

 

 

 

02

IV. NEKRETNINE, POSTROJENJA, OPREMA I BIOLOŠKA SREDSTVA (006+007+008)

005

 

 

 

020, 022, 023, 026, 027 deo, 028 deo i 029

1. Nekretnine, postrojenja i oprema koji služe za obavljanje delatnosti

006

 

 

 

021, 027 deo, 028 deo

2. Biološka sredstva

007

 

 

 

024, 027 deo, 028 deo

3. Investicione nekretnine

008

 

 

 

03

V. DUGOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI (010+014)

009

 

 

 

 

1. Učešća u kapitalu (011+012+013)

010

 

 

 

030, 039 deo

    a) zavisnih pravnih lica

011

 

 

 

031, 039 deo

    b) ostalih povezanih (pridruženih) pravnih lica

012

 

 

 

032, 039 deo

    v) ostalih pravnih lica

013

 

 

 

 

2. Ostali dugoročni finansijski plasmani (015+016+017)

014

 

 

 

033 deo, 039 deo

    a) u povezana pravna lica - matična i zavisna

015

 

 

 

033 deo, 039 deo

    b) u ostala povezana pravna lica

016

 

 

 

od 034 do 038, osim 037, i 039 deo

    v) ostali dugoročni finansijski plasmani

017

 

 

 

 

B. OBRTNA IMOVINA - POTRAŽIVANJA
    (019+020+021+034)

018

 

 

 

10, 13, 15

I.   ZALIHE

019

 

 

 

14

II.  STALNA SREDSTVA NAMENJENA PRODAJI I SREDSTVA
     POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA

020

 

 

 

 

III. KRATKOROČNA POTRAŽIVANJA, PLASMANI
     I GOTOVINA (022+023+024+028+029+030+031+032+033)

021

 

 

 

20, 21 i 22, osim 223

1. Potraživanja

022

 

 

 

223

2. Potraživanja za više plaćen porez na dobitak

023

 

 

 

 

3. Kratkoročni finansijski plasmani (025+026+027)

024

 

 

 

230, 239 deo

    a) u povezana pravna lica - matična i zavisna

025

 

 

 

231, 239 deo

    b) u ostala povezana pravna lica

026

 

 

 

od 232 do 238, osim 237, 239 deo

    v) ostali kratkoročni finansijski plasmani

027

 

 

 

24

4. Gotovinski ekvivalenti i gotovina

028

 

 

 

26

5. Porez na dodatu vrednost

029

 

 

 

27, osim 274, 275, 276 i 278

6. Aktivna vremenska razgraničenja

030

 

 

 

274

7. Unapred plaćeni troškovi pribave osiguranja

031

 

 

 

275

8. Prenosna premija osiguranja i saosiguranja koja pada na teret saosiguravača i reosiguravača

032

 

 

 

276

9. Rezervisane štete osiguranja i saosiguranja koje padaju na teret saosiguravača i reosiguravača

033

 

 

 

278

IV. ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA

034

 

 

 

 

V. POSLOVNA IMOVINA (001 + 018)

035

 

 

 

29

G. GUBITAK IZNAD VISINE KAPITALA

036

 

 

 

 

D. UKUPNA AKTIVA (035 + 036)

037

 

 

 

88

Đ. VANBILANSNA AKTIVA

038

 

 

 

 

 

    P A S I V A
A. KAPITAL I REZERVE (102+107+108+109+110-111+112-115-116)

101

 

 

 

 

I.   OSNOVNI I OSTALI KAPITAL (103 + 104 + 105 + 106)

102

 

 

 

300

  1. Akcijski kapital

103

 

 

 

303 i 304

  2. Državni i društveni kapital

104

 

 

 

306 i 307

  3. Ulozi društva za uzajamno osiguranje

105

 

 

 

301 i 309

  4. Udeli i ostali kapital

106

 

 

 

31

II.   NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL

107

 

 

 

32

III.  REZERVE

108

 

 

 

330 i 331

IV.  REVALORIZACIONE REZERVE

109

 

 

 

332

V.   NEREALIZOVANI DOBICI PO OSNOVU HOV RASPOLOŽIVIH ZA PRODAJU

110

 

 

 

333

VI.  NEREALIZOVANI GUBICI PO OSNOVU HOV RASPOLOŽIVIH ZA PRODAJU

111

 

 

 

34

VII.   NERASPOREĐENA DOBIT (113 + 114)

112

 

 

 

340

    1. Neraspoređena dobit ranijih godina

113

 

 

 

341 i 342

    2. Neraspoređena dobit tekuće godine

114

 

 

 

35

VIII.  GUBITAK DO VISINE KAPITALA

115

 

 

 

037 i 237

IX. OTKUPLJENE SOPSTVENE AKCIJE

116

 

 

 

 

B.   REZERVISANJA I OBAVEZE (118+124+128+137+147)

117

 

 

 

 

I.    DUGOROČNA REZERVISANJA (119+120+121+122+123)

118

 

 

 

400

    1. Matematička rezerva životnih osiguranja

119

 

 

 

401

    2. Rezervisanja za učešće u dobiti

120

 

 

 

402

    3. Rezervisanja za izravnanje rizika

121

 

 

 

405

    4. Rezervisanja za bonuse i popuste

122

 

 

 

403, 404, 406 i 409

    5. Druga dugoročna rezervisanja

123

 

 

 

 

II. DUGOROČNE OBAVEZE (125 + 126 + 127)

124

 

 

 

411

    a) prema matičnim i zavisnim pravnim licima

125

 

 

 

412

    b) prema ostalim povezanim pravnim licima

126

 

 

 

410 i od 413 do 419

    v) ostale dugoročne obaveze

127

 

 

 

 

III. KRATKOROČNE OBAVEZE (129+133+134+135+136)

128

 

 

 

 

1.  Kratkoročne finansijske obaveze (130 + 131 + 132)

129

 

 

 

420

    a) prema matičnim i zavisnim pravnim licima

130

 

 

 

421

    b) prema ostalim povezanim pravnim licima

131

 

 

 

od 422 do 429 osim 427

    v) ostale kratkoročne finansijske obaveze

132

 

 

 

427

2. Obaveze po osnovu stalnih sredstava namenjenih
    prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja

133

 

 

 

43

3. Obaveze po osnovu šteta i ugovorenih iznosa

134

 

 

 

44, 45, 46, 47, osim 474

4. Obaveze za premiju, zarade i druge obaveze

135

 

 

 

474

5. Obaveze za porez iz rezultata

136

 

 

 

 

IV. PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA (138+142+146)

137

 

 

 

 

1. Prenosne premije (139 +140 +141)

138

 

 

 

490

    a) životnih osiguranja

139

 

 

 

491

    b) neživotnih osiguranja

140

 

 

 

492

    v) saosiguranja, reosiguranja i retrocesija

141

 

 

 

 

2. Rezervisane štete (143 + 144 + 145)

142

 

 

 

493

    a) životnih osiguranja

143

 

 

 

494

    b) neživotnih osiguranja

144

 

 

 

495

    v) udeli u štetama saosiguranja, reosiguranja i retrocesija

145

 

 

 

od 496 do 499, osim 497

3. Druga pasivna vremenska razgraničenja

146

 

 

 

497

V. ODLOŽENE PORESKE OBAVEZE

147

 

 

 

 

V. UKUPNA PASIVA (101 +117)

148

 

 

 

89

G. VANBILANSNA PASIVA

149

 

 

 

 

U _________________,

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

 

Zakonski zastupnik

 

dana

 

 

 

 

 

 

Prilog 2

 

Popunjava društvo za osiguranje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv društva za osiguranje:

Sedište:

Vrsta osiguranja:

 

BILANS USPEHA

u periodu od __________do__________ 20 __. godine

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

Pozicija

Oznaka za AOP

Napomena broj

I z n o s

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

A. POSLOVNI PRIHODI I RASHODI
    I. POSLOVNI (FUNKCIONALNI) PRIHODI
    (202+209-215+216+217+218)

201

 

 

 

 

1. Prihodi od premija osiguranja i saosiguranja
   (203+204-205-206-207+208)

202

 

 

 

600, 601, 602 deo

   1.1. Obračunata premija životnih osiguranja i saosiguranja

203

 

 

 

610, 611, 612, 613, 619

   1.2. Obračunata premija neživotnih osiguranja i saosiguranja

204

 

 

 

512 deo, 523 deo

   1.3. Premija preneta u saosiguranje - pasivna

205

 

 

 

512 deo, 523 deo

   1.4. Premija preneta u reosiguranje

206

 

 

 

60 deo, 61 deo

   1.5. Povećanje prenosnih premija osiguranja i saosiguranja

207

 

 

 

60 deo, 61 deo

   1.6. Smanjenje prenosnih premija osiguranja i saosiguranja

208

 

 

 

 

2. Prihodi od premija reosiguranja i retrocesija
   (210-211-212-213+214)

209

 

 

 

602 deo, 614, 615

   2.1. Obračunata premija reosiguranja i retrocesija

210

 

 

 

514, 525

   2.2. Provizije iz poslova reosiguranja i retrocesija

211

 

 

 

512 deo, 523 deo

   2.3. Premija preneta retrocesijom reosiguranja i retrocesija

212

 

 

 

60 deo, 61 deo

   2.4. Povećanje prenosnih premija reosiguranja i retrocesija

213

 

 

 

60 deo, 61 deo

   2.5. Smanjenje prenosnih premija reosiguranja i retrocesija

214

 

 

 

60 deo, 61 deo

3. Povećanje prenosnih premija osiguranja, saosiguranja, reosiguranja i retrocesija za neistekle rizike

215

 

 

 

606, 650, 654, 659 deo

4. Prihodi od poslova neposredno povezanih s poslovima osiguranja

216

 

 

 

608 deo, 653 deo, 655 deo, 66 deo

5. Prihodi od deponovanja i ulaganja (investiranja) sredstava tehničkih rezervi osiguranja, reosiguranja i retrocesija

217

 

 

 

608 deo, 609, 639, 64, 653 deo, 655 deo, 659 deo

6. Ostali poslovni prihodi

218

 

 

 

 

II. POSLOVNI (FUNKCIONALNI) RASHODI
   (220+228+236-237-246+247-248+249+250+251)

219

 

 

 

 

1. Rashodi za dugoročna rezervisanja i funkcionalne doprinose (221+222+223+224+225+226+227)

220

 

 

 

500

   1.1. Matematička rezerva životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja

221

 

 

 

501

   1.2. Matematička rezerva dobrovoljnog penzijskog osiguranja

222

 

 

 

502

   1.3. Doprinos za preventivu

223

 

 

 

503

   1.4. Vatrogasni doprinos

224

 

 

 

504

   1.5. Doprinos Garantnom fondu

225

 

 

 

505

   1.6. Rezervisanja za izravnanje rizika

226

 

 

 

509

   1.7. Ostali rashodi za dugoročna rezervisanja i funkcionalne doprinose

227

 

 

 

 

2. Rashodi naknada šteta i ugovorenih iznosa
   (229+230+231+232+233-234-235)

228

 

 

 

510, 511

   2.1. Likvidirane štete i ugovoreni iznosi životnih osiguranja

229

 

 

 

520, 521, 522

   2.2. Likvidirane štete neživotnih osiguranja

230

 

 

 

513 deo, 524 deo

   2.3. Likvidirane štete - udeli u štetama saosiguranja

231

 

 

 

513 deo, 524 deo

   2.4. Likvidirane štete - udeli u štetama reosiguranja i retrocesija

232

 

 

 

53 deo, 54 deo, 55 deo

   2.5. Rashodi izviđaja, procene, likvidacije i isplate naknada šteta i ugovorenih iznosa

233

 

 

 

603 deo, 620, 621, 629 deo

   2.6. Prihodi od učešća saosiguranja u naknadi šteta

234

 

 

 

603 deo, 622, 623, 624, 625, 629 deo

   2.7. Prihodi od učešća reosiguranja i retrocesija u naknadi šteta

235

 

 

 

 

3. Rezervisane štete - povećanje
   (238-239+240-241+242-243+244-245) > 0

236

 

 

 

 

3. Rezervisane štete - smanjenje
   (238-239+240-241+242-243+244-245) < 0

237

 

 

 

515

   3.1. Rezervisane štete životnih osiguranja

238

 

 

 

604 deo

   3.2. Rezervisane štete životnih osiguranja

239

 

 

 

526

   3.3. Rezervisane štete neživotnih osiguranja

240

 

 

 

630

   3.4. Rezervisane štete neživotnih osiguranja

241

 

 

 

516, 527

   3.5. Rezervisane štete saosiguranja, reosiguranja i retrocesija

242

 

 

 

604 deo, 632

   3.6. Rezervisane štete saosiguranja, reosiguranja i retrocesija

243

 

 

 

513 deo

   3.7. Povećanje rezervisanih šteta - udela saosiguravača, reosiguravača i retrocesionara u štetama

244

 

 

 

637, 635, 637

   3.8. Smanjenje rezervisanih šteta - udela reosiguravača, odnosno retrocesionara u štetama

245

 

 

 

607, 652

4. Regres - prihodi po osnovu regresa

246

 

 

 

517, 529

5. Povećanje ostalih tehničkih rezervi - neto

247

 

 

 

604 deo, 631, 638

6. Smanjenje ostalih tehničkih rezervi - neto

248

 

 

 

518, 528

7. Rashodi za bonuse i popuste

249

 

 

 

53 deo, 54 deo, 55 deo, 56 deo

8. Rashodi po osnovu deponovanja i ulaganja (investiranja) sredstava tehničkih rezervi

250

 

 

 

50 deo, 51 deo, 52 deo

9. Ostali poslovni rashodi

251

 

 

 

 

III. DOBIT - BRUTO POSLOVNI REZULTAT (201-219)

252

 

 

 

 

IV. GUBITAK - BRUTO POSLOVNI REZULTAT (219-201)

253

 

 

 

 

B. TROŠKOVI SPROVOĐENJA OSIGURANJA
   (255+260+265-266)

254

 

 

 

 

1. Troškovi pribave (256+257-258+259)

255

 

 

 

542 deo

   1.1. Provizije

256

 

 

 

53 deo, 54 deo, 55 deo

   1.2. Ostali troškovi pribave

257

 

 

 

274

   1.3. Promena razgraničenih troškova pribave - povećanje

258

 

 

 

274

   1.4. Promena razgraničenih troškova pribave - smanjenje

259

 

 

 

 

2. Troškovi uprave (261+262+263+264)

260

 

 

 

530

   2.1. Amortizacija

261

 

 

 

54 deo

   2.2. Troškovi materijala, energije, usluga i nematerijalni troškovi

262

 

 

 

55 deo

   2.3. Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični troškovi

263

 

 

 

53 deo, 54 deo, 55 deo

   2.4. Ostali troškovi uprave

264

 

 

 

53 deo, 54 deo, 55 deo

3. Ostali troškovi sprovođenja osiguranja

265

 

 

 

605, 651

4. Provizija od reosiguranja i retrocesija

266

 

 

 

 

I. POSLOVNA DOBIT - NETO POSLOVNI REZULTAT
(252-254)

267

 

 

 

 

II. POSLOVNI GUBITAK - NETO POSLOVNI REZULTAT
(254-252+253)

268

 

 

 

66 deo

III. FINANSIJSKI PRIHODI, OSIM FINANSIJSKIH PRIHODA PO OSNOVU SREDSTAVA TEHNIČKIH REZERVI

269

 

 

 

56 deo

IV. FINANSIJSKI RASHODI, OSIM FINANSIJSKIH RASHODA PO OSNOVU SREDSTAVA TEHNIČKIH REZERVI

270

 

 

 

67, 68

V. PRIHODI OD USKLAĐIVANJA VREDNOSTI IMOVINE I OSTALI PRIHODI

271

 

 

 

57, 58

VI. RASHODI PO OSNOVU OBEZVREĐENJA IMOVINE I OSTALI RASHODI

272

 

 

 

 

VII. DOBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA PRE OPOREZIVANJA
(267+269+271-268-270-272)

273

 

 

 

 

VIII. GUBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA PRE OPOREZIVANJA
(268+270+272-267-269-271)

274

 

 

 

69 - 59

IX. NETO DOBITAK POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA

275

 

 

 

59 - 69

X. NETO GUBITAK POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA

276

 

 

 

 

V. DOBITAK PRE OPOREZIVANJA (273+275-274-276)

277

 

 

 

 

G. GUBITAK PRE OPOREZIVANJA (274+276-273-275)

278

 

 

 

 

D. POREZ NA DOBITAK

279

 

 

 

721

1. Porez na dobitak

280

 

 

 

342

2. Dobitak po osnovu kreiranja odloženih poreskih sredstava i smanjenja odloženih poreskih obaveza

281

 

 

 

352

3. Gubitak po osnovu smanjenja odloženih poreskih sredstava iz prethodnih godina i kreiranja odloženih poreskih obaveza

282

 

 

 

 

Đ. NETO DOBITAK (277-278-280+281-282)

283

 

 

 

 

E. NETO GUBITAK (278-277+280-281+282)

284

 

 

 

 

Ž. NETO DOBITAK KOJI PRIPADA MANJINSKIM ULAGAČIMA

285

 

 

 

 

Z. NETO DOBITAK KOJI PRIPADA VLASNICIMA MATIČNOG  PRAVNOG LICA

286

 

 

 

 

I. ZARADA PO AKCIJI

287

 

 

 

 

1. Osnovna zarada po akciji (u dinarima bez para)

288

 

 

 

 

2. Umanjena (razvodnjena) zarada po akciji
   (u dinarima bez para)

289

 

 

 

 

U _________________,

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

 

Zakonski zastupnik

 

dana

 

 

 

 

 

 

Prilog 3

 

Popunjava društvo za osiguranje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv društva za osiguranje:

Sedište:

 

IZVEŠTAJ O TOKOVIMA GOTOVINE

u periodu od __________ do __________ 20__. godine

(u hiljadama dinara)

Pozicija

AOP

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

A.

TOKOVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI

 

 

 

 

I.

Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (od 1 do 5)

301

 

 

 

 

1. Premije osiguranja i saosiguranja i primljeni avansi

302

 

 

 

 

2. Premije reosiguranja i retrocesija

303

 

 

 

 

3. Prilivi od učešća u naknadi šteta

304

 

 

 

 

4. Primljene kamate iz poslovnih aktivnosti

305

 

 

 

 

5. Ostali prilivi iz redovnog poslovanja

306

 

 

 

II.

Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (od 1 do 9)

307

 

 

 

 

1. Naknade šteta i ugovorenih iznosa iz osiguranja, udeli u
   štetama iz saosiguranja i dati avansi

308

 

 

 

 

2. Naknade šteta i udeli u štetama iz reosiguranja i retrocesija

309

 

 

 

 

3. Premije saosiguranja, reosiguranja i retrocesija

310

 

 

 

 

4. Zarade, naknade zarada i ostali lični rashodi

311

 

 

 

 

5. Ostali troškovi sprovođenja osiguranja

312

 

 

 

 

6. Plaćene kamate

313

 

 

 

 

7. Porez na dobitak

314

 

 

 

 

8. Plaćanja po osnovu ostalih javnih prihoda

315

 

 

 

 

9. Ostali odlivi gotovine iz redovnog poslovanja

316

 

 

 

III.

Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti (I-II)

317

 

 

 

IV.

Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti (II-I)

318

 

 

B.

TOKOVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI INVESTIRANJA

 

 

 

 

I.

Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja (od 1 do 5)

319

 

 

 

 

1. Prodaja akcija i udela (neto prilivi)

320

 

 

 

 

2. Prodaja nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja,
    opreme i bioloških sredstava

321

 

 

 

 

3. Ostali finansijski plasmani - deponovanja i ulaganja (neto prilivi)

322

 

 

 

 

4. Primljene kamate iz aktivnosti investiranja

323

 

 

 

 

5. Primljene dividende i učešća u rezultatu

324

 

 

 

II.

Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja (od 1 do 4)

325

 

 

 

 

1. Kupovina akcija i udela (neto odlivi)

326

 

 

 

 

2. Kupovina nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja,
    opreme i bioloških sredstava

327

 

 

 

 

3. Ostali finansijski plasmani - deponovanja i ulaganja (neto odlivi)

328

 

 

 

 

4. Plaćene kamate

329

 

 

 

III.

Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja (I-II)

330

 

 

 

IV.

Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja (II-I)

331

 

 

V.

TOKOVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA

 

 

 

 

I.

Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (od 1 do 3)

332

 

 

 

 

1. Uvećanje osnovnog kapitala

333

 

 

 

 

2. Dugoročni i kratkoročni krediti (neto prilivi)

334

 

 

 

 

3. Ostale dugoročne i kratkoročne obaveze

335

 

 

 

II.

Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (od 1 do 4)

336

 

 

 

 

1. Otkup sopstvenih akcija i udela

337

 

 

 

 

2. Dugoročni i kratkoročni krediti i ostale obaveze (neto odlivi)

338

 

 

 

 

3. Finansijski lizing

339

 

 

 

 

4. Isplaćene dividende i učešća u rezultatu

340

 

 

 

III.

Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (I-II)

341

 

 

 

IV.

Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (II-I)

342

 

 

G.

SVEGA PRILIVI GOTOVINE (301+319+332)

343

 

 

D.

SVEGA ODLIVI GOTOVINE (307+325+336)

344

 

 

Đ.

NETO PRILIVI GOTOVINE (343-344)

345

 

 

E.

NETO ODLIVI GOTOVINE (344-343)

346

 

 

Ž.

GOTOVINA NA POČETKU OBRAČUNSKOG PERIODA

347

 

 

Z.

POZITIVNE KURSNE RAZLIKE PO OSNOVU PRERAČUNA GOTOVINE

348

 

 

I.

NEGATIVNE KURSNE RAZLIKE PO OSNOVU PRERAČUNA GOTOVINE

349

 

 

J.

GOTOVINA NA KRAJU OBRAČUNSKOG PERIODA (345-346+347+348-349)

350

 

 

 

U _________________,

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

 

Zakonski zastupnik

 

dana

 

 

 

 

 

 

Prilog 4

 

Popunjava pravno lice - društvo za osiguranje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv društva za osiguranje:

Sedište:

 

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU

u periodu od __________ do __________ 20__ godine

(iznosi u hiljadama dinara)

Redni broj

OPIS

AOP

Osnovni kapital (grupa 30, osim 309)

AOP

Ostali kapital (rn 309)

AOP

Neupla-
ćeni upisani kapital (grupa 31)

AOP

Emisiona premija (rn 320)

AOP

Rezerve (rn 321-324,329)

AOP

Rev. rez. i nereal. dob. po osn. HOV rasp. za prod. (grupa 33, osim rn 333)

AOP

Neraspo-
ređeni dobitak (grupa 34)

AOP

Ukupno (kol. 2+3+4+
5+6+7+8)

AOP

Gubitak do visine kapitala (grupa 35)

AOP

Otkup-
ljene sopst. akcije i udeli (rn. 037, 237)

AOP

Nereal. gubici po osn. HOV rasp. za prod. (rn. 333)

AOP

Ukupno odbitne stavke (kol. 10+11+12)

AOP

Ukupno kapital (kol. 9-13)

AOP

Gubi-
tak iznad visine kapi-
tala (rn. 290)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

13

14

15

1.

Početno stanje ili stanje na dan 1. januara prethodne godine ________

401

 

427

 

451

 

475

 

499

 

523

 

549

 

577

 

611

 

635

 

661

 

685

 

715

 

721

 

2.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika - povećanje pozicije

402

 

428

 

452

 

476

 

500

 

524

 

550

 

578

 

612

 

636

 

662

 

686

 

xxx

xxx

722

 

3.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika - smanjenje pozicije

403

 

429

 

453

 

477

 

501

 

525

 

551

 

579

 

613

 

637

 

663

 

687

 

xxx

xxx

723

 

4.

Korigovano početno stanje ili stanje na dan 1. januara prethodne godine _________
(redni br. 1+2-3)

404

 

430

 

454

 

478

 

502

 

526

 

552

 

580

 

614

 

638

 

664

 

688

 

716

 

724

 

5.

Emisije akcija

405

 

xxx

xxx

455

 

479

 

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

581

 

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

6.

Povećanje rev. rezervi i nereal. dobici po osn. HOV rasp. za prod.

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

527

 

xxx

xxx

582

 

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

7.

Smanjenje rev. rezervi

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

528

 

xxx

xxx

583

 

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

8.

Nerealizovani gubici po osnovu HOV raspoloživih za prodaju

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

665

 

689

 

xxx

xxx

xxx

xxx

9.

Neto dobitak perioda

406

 

431

 

xxx

xxx

xxx

xxx

503

 

xxx

xxx

553

 

584

 

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

10.

Neto gubitak perioda

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

615

 

xxx

xxx

xxx

xxx

690

 

xxx

xxx

725

 

11.

Sticanje sopstvenih akcija (smanjenje kapitala povećanjem odbitnih stavki)

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

639

 

xxx

xxx

691

 

xxx

xxx

xxx

xxx

12.

Prodaja/otuđenje sopstvenih akcija (povećanje kapitala smanjenjem odbitnih stavki)

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

640

 

xxx

xxx

692

 

xxx

xxx

xxx

xxx

13.

Prenos s jednog na drugi oblik kapitala - povećanje pozicije

407

 

432

 

456

 

480

 

504

 

529

 

554

 

585

 

616

 

641

 

666

 

693

 

xxx

xxx

726

 

14.

Prenos s jednog na drugi oblik kapitala - smanjenje pozicije

408

 

433

 

457

 

481

 

505

 

530

 

555

 

586

 

617

 

642

 

667

 

694

 

xxx

xxx

727

 

15.

Smanjenje kapitala po osnovu raspodele dividende

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

556

 

587

 

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

16.

Smanjenje kapitala po osnovu obaveza prema zaposlenima

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

557

 

588

 

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

17.

Ostala povećanja pozicija

409

 

434

 

458

 

482

 

506

 

531

 

558

 

589

 

618

 

643

 

668

 

695

 

xxx

xxx

728

 

18.

Ostala smanjenja pozicija

410

 

435

 

459

 

483

 

507

 

532

 

559

 

590

 

619

 

644

 

669

 

696

 

xxx

xxx

729

 

19.

Ukupna povećanja po računima u prethodnoj godini (redni br. 5+6+8+9+10+11+13+17)

411

 

436

 

460

 

484

 

508

 

533

 

560

 

591

 

620

 

645

 

670

 

697

 

xxx

xxx

730

 

20.

Ukupna smanjenja po računima u prethodnoj godini (redni br. 7+12+14+15+16+18)

412

 

437

 

461

 

485

 

509

 

534

 

561

 

592

 

621

 

646

 

671

 

698

 

xxx

xxx

731

 

21.

Krajnje stanje ili stanje na dan 31. decembra prethodne godine________ (redni br. 4+19-20)

413

 

438

 

462

 

486

 

510

 

535

 

562

 

593

 

622

 

647

 

672

 

699

 

717

 

732

 

22.

Početno stanje ili stanje na dan 1. januara tekuće godine _______

414

 

439

 

463

 

487

 

511

 

536

 

563

 

594

 

623

 

648

 

673

 

700

 

718

 

733

 

23.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika - povećanje pozicije

415

 

440

 

464

 

488

 

512

 

537

 

564

 

595

 

624

 

649

 

674

 

701

 

xxx

xxx

734

 

24.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika - smanjenje pozicije

416

 

441

 

465

 

489

 

513

 

538

 

565

 

596

 

625

 

650

 

675

 

702

 

xxx

xxx

735

 

25.

Korigovano početno stanje ili stanje na dan 1. januara tekuće godine _______ (redni br. 22+23-24)

417

 

442

 

466

 

490

 

514

 

539

 

566

 

597

 

626

 

651

 

676

 

703

 

719

 

736

 

26.

Emisije akcija

418

 

xxx

xxx

467

 

491

 

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

598

 

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

27.

Povećanje rev. rezervi i nereal. dobici po osn. HOV rasp. za prod.

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

540

 

xxx

xxx

599

 

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

28.

Smanjenje rev. rezervi

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

541

 

xxx

xxx

600

 

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

29.

Nerealizovani gubici po osnovu HOV raspoloživih za prodaju

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

677

 

704

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

30.

Neto dobitak perioda

419

 

443

 

xxx

xxx

xxx

xxx

515

 

xxx

xxx

567

 

601

 

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

31.

Neto gubitak perioda

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

627

 

xxx

xxx

xxx

xxx

705

 

xxx

xxx

737

 

32.

Sticanje sopstvenih akcija (smanjenje kapitala povećanjem odbitnih stavki)

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

652

 

xxx

xxx

706

 

xxx

xxx

xxx

xxx

33.

Prodaja/otuđenje sopstvenih akcija (povećanje kapitala smanjenjem odbitnih stavki)

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

653

 

xxx

xxx

707

 

xxx

xxx

xxx

xxx

34.

Prenos s jednog na drugi oblik kapitala - povećanje pozicije

420

 

444

 

468

 

492

 

516

 

542

 

568

 

602

 

628

 

654

 

678

 

708

 

xxx

xxx

738

 

35.

Prenos s jednog na drugi oblik kapitala - smanjenje pozicije

421

 

445

 

469

 

493

 

517

 

543

 

569

 

603

 

629

 

655

 

679

 

709

 

xxx

xxx

739

 

36.

Smanjenje kapitala po osnovu raspodele dividende

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

570

 

604

 

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

37.

Smanjenje kapitala po osnovu obaveza prema zaposlenima

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

571

 

605

 

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

38.

Ostala povećanja pozicije

422

 

446

 

470

 

494

 

518

 

544

 

572

 

606

 

630

 

656

 

680

 

710

 

xxx

xxx

740

 

39.

Ostala smanjenja pozicije

423

 

447

 

471

 

495

 

519

 

545

 

573

 

607

 

631

 

657

 

681

 

711

 

xxx

xxx

741

 

40.

Ukupna povećanja po računima u tekućoj godini (redni br. 26+27+29+30+31+32+34+38)

424

 

448

 

472

 

496

 

520

 

546

 

574

 

608

 

632

 

658

 

682

 

712

 

xxx

xxx

742

 

41.

Ukupna smanjenja po računima u tekućoj godini (redni br. 28+33+35+36+37+39)

425

 

449

 

473

 

497

 

521

 

547

 

575

 

609

 

633

 

659

 

683

 

713

 

xxx

xxx

743

 

42.

Krajnje stanje ili stanje na dan 31. decembra tekuće godine _______ (redni br. 25+40-41)

426

 

450

 

474

 

498

 

522

 

548

 

576

 

610

 

634

 

660

 

684

 

714

 

720

 

744

 

 

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

 

Zakonski zastupnik

 

   M.P.   

 

     
     

 

Prilog 5

 

Popunjava društvo za osiguranje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv društva za osiguranje:

Sedište:

 

STATISTIČKI ANEKS

za 20__. godinu

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

130

Obračun nabavke ostataka osiguranih oštećenih stvari

801

 

 

20

Potraživanja po osnovu premije, učešća u naknadi šteta i ostali kupci (dugovni promet s početnim stanjem)

802

 

 

209

Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu premije, učešća u naknadi šteta i ostalih kupaca (potražni promet s početnim stanjem)

803

 

 

224 deo

Akontacioni porez na dodatu vrednost

804

 

 

450

Obaveze za neto zarade i naknade zarada (potražni promet bez početnog stanja)

805

 

 

451

Obaveze za poreze na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog (potražni promet bez početnog stanja)

806

 

 

452

Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog (potražni promet bez početnog stanja)

807

 

 

470

Obaveze za poreze i carine

808

 

 

471

Obaveze za porez na dodatu vrednost

809

 

 

472

Obaveze za porez na premiju osiguranja

810

 

 

540

Troškovi materijala

811

 

 

541

Troškovi goriva i energije

812

 

 

542

Troškovi proizvodnih usluga

813

 

 

544

Troškovi reprezentacije

814

 

 

545

Troškovi premije osiguranja

815

 

 

546 deo

Troškovi poreza

816

 

 

546 deo

Troškovi doprinosa

817

 

 

547

Troškovi platnog prometa

818

 

 

548

Troškovi neproizvodnih usluga

819

 

 

549 deo

Troškovi članarina

820

 

 

549 deo

Ostali nematerijalni rashodi

821

 

 

551

Troškovi poreza i doprinosa na zarade na teret poslodavca

822

 

 

560

Finansijski rashodi iz odnosa s matičnim i zavisnim pravnim licima

823

 

 

561

Finansijski rashodi iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima

824

 

 

562

Rashodi kamata

825

 

 

609, 619, 639, 659

Drugi poslovni prihodi

826

 

 

642

Prihodi od premija, subvencija i sl.

827

 

 

641

Prihodi od uslovljenih donacija

828

 

 

660

Finansijski prihodi iz odnosa s matičnim i zavisnim pravnim licima

829

 

 

661

Finansijski prihodi iz odnosa sa ostalim pravnim licima

830

 

 

 

Prosečan broj zaposlenih prema stanju na kraju meseca (ceo broj)

831

 

 

 

Broj običnih akcija

832

 

 

 

Broj prioritetnih akcija

833

 

 

300 deo

Nominalna vrednost običnih akcija (ukupno)

834

 

 

300 deo

Nominalna vrednost prioritetnih akcija (ukupno)

835

 

 

 

Broj meseci poslovanja (oznake od 1 do 12)

836

 

 

 

U _________________,

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

 

Zakonski zastupnik

 

dana

 

 

 

 

 

 

NAPOMENE UZ FINANSIJSKE IZVEŠTAJE

1. Pod oznakom AOP 802 upisuje se iznos dugovnog prometa (s početnim stanjem) prema računu iz kolone 1.

2. Pod oznakom AOP 803 upisuje se iznos potražnog prometa (s početnim stanjem) prema računu iz kolone 1.

3. Pod oznakom AOP 831 upisuje se, i to kao ceo broj, prosečan broj zaposlenih utvrđen prema stanju na kraju svakog meseca poslovne godine.

4. Pod oznakom AOP 832 i 833 upisuje se apsolutni broj običnih, odnosno prioritetnih akcija na kraju godine.

5. Pod oznakom AOP 834 i 835 upisuje se ukupna nominalna vrednost svih običnih, odnosno prioritetnih akcija na kraju godine.