PRAVILNIK

O MESEČNOM IZNOSU PRIHODA KAO CENZUSU ZA STICANJE SVOJSTVA OSIGURANOG LICA

("Sl. glasnik RS", br. 112/2006 i 5/2009)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se mesečni iznos prihoda kao cenzus za sticanje svojstva osiguranog lica (u daljem tekstu: osiguranik) za nezaposlena lica i druge kategorije socijalno ugroženih lica čiji su mesečni prihodi ispod prihoda utvrđenih u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 2

Prihodima koji služe za utvrđivanje mesečnog iznosa prihoda kao cenzusa za sticanje svojstva osiguranika smatraju se prihodi osiguranika, kao i članova njegove porodice, ostvareni od:

1) zarade, penzije, kao i ugovorene naknade svih članova porodice, u skladu sa zakonom;

2) poljoprivrede i šumarstva;

3) samostalne delatnosti;

4) kapitala;

5) nepokretnosti;

6) kapitalne dobiti.

Prihodom, u smislu stava 1. tačka 1) ovog pravilnika, ne smatra se prihod osiguranika, kao i članova njegove porodice, ako je osnov sticanja tog prihoda prestao u prethodnom, odnosno u mesecu u kome se podnosi prijava na zdravstveno osiguranje.

Član 3

Članovima porodice, u smislu ovog pravilnika, smatraju se: supružnik ili vanbračni partner, deca rođena u braku ili van braka, usvojena i pastorčad i deca uzeta na izdržavanje, kao i roditelji, pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Član 4

Prihodom iz člana 2. stav 1. tačka 1) ovog pravilnika smatra se zarada, penzija, kao i ugovorena naknada svih članova porodice, koja je ostvarena u prethodnom kalendarskom mesecu pre podnošenja prijave na zdravstveno osiguranje.

Prihodom iz člana 2. stav 1. tač. 2) - 6) ovog pravilnika smatra se prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini pre podnošenja prijave na zdravstveno osiguranje, odnosno poslednji poznat podatak o tom prihodu koji se vodi kod nadležnog organa, preračunat na mesečni nivo.

Član 5

Nezaposleno lice i druge kategorije socijalno ugroženih lica stiču svojstvo osiguranika pod uslovom da prosečni mesečni prihod pojedinca koji živi sam ne prelazi iznos minimalne zarade u neto iznosu utvrđene u skladu sa propisima o radu u mesecu podnošenja prijave, uvećane za 30%.

Član 6

Nezaposleno lice i druge kategorije socijalno ugroženih lica stiču svojstvo osiguranika pod uslovom da prosečni mesečni prihod po članu porodice ne prelazi iznos minimalne zarade u neto iznosu, utvrđene u skladu sa propisima o radu, u mesecu podnošenja prijave.

Član 7

Mesečni iznos prihoda iz člana 4. stav 1. ovog pravilnika, za članove porodice koji ostvaruju zaradu, penziju, kao i ugovorenu naknadu, dokazuje se na osnovu potvrde poslodavca o visini isplaćene zarade, kopije dokumenta o isplaćenoj penziji i potvrde isplatioca o visini ugovorene naknade, za sve članove porodice.

Za članove porodice koji ne ostvaruju zaradu, penziju, kao i ugovorenu naknadu, podnosilac prijave na zdravstveno osiguranje dostavlja overenu kopiju radne knjižice ili izvod iz matične evidencije Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, osim za decu do kraja propisanog školovanja.

Član 8

Mesečni iznos prihoda iz člana 4. stav 2. ovog pravilnika dokazuje se na osnovu uverenja o visini prihoda na koji se plaća porez, za sve članove porodice, izdatog od nadležnog organa prema mestu prebivališta, odnosno boravišta, odnosno prema mestu nepokretnosti ili obavljanja samostalne delatnosti.

Član 9

Pri utvrđivanju mesečnog iznosa prihoda iz čl. 7. i 8. ovog pravilnika, podnosilac prijave za obavezno zdravstveno osiguranje daje pismenu izjavu da on, odnosno članovi njegove porodice, nemaju drugih prihoda.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2007. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o mesečnom iznosu prihoda kao cenzusu za sticanje svojstva osiguranog lica

("Sl. glasnik RS", br. 5/2009)

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".