PRAVILNIK

O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA I ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA NJIHOV RAD ZA 2009. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 6/2009 i 11/2009 - ispr.)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi, kriterijumi i merila za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, odnosno filijale i zdravstvenih ustanova, privatne prakse i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: davalac zdravstvenih usluga) i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2009. godinu.

Član 2

Iznos planiranih sredstava za zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2009. godinu, za primarnu, sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu, utvrđuje se Finansijskim planom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2009. godinu (u daljem tekstu: Finansijski plan).

Raspored sredstava iz stava 1. ovog člana, u obliku planirane naknade za rad po davaocima zdravstvenih usluga, vrši se predračunima sredstava za 2009. godinu, ako ovim pravilnikom nije drugačije utvrđeno.

Predračuni sredstava odštampani si uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 3

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti propisane zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i propisima za sprovođenje tog zakona.

Davalac zdravstvenih usluga je obavezan da organizuje radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita.

Davalac zdravstvenih usluga je obavezan da pruža osiguranim licima ugovorene zdravstvene usluge, u okviru punog, odnosno nepunog radnog vremena zaposlenih kod davaoca zdravstvenih usluga.

Davalac zdravstvenih usluga ne može, u okviru radnog vremena koje je određeno za pružanje ugovorenih zdravstvenih usluga, omogućiti organizovanje promocije novih lekova, preparata i terapijskog režima iz proizvodnog programa farmaceutskih kompanija.

Član 4

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički zavod), odnosno filijali, ponudu u obliku plana rada za 2009. godinu.

Plan rada sačinjava se po metodologiji za izradu plana rada zdravstvenih ustanova, koju utvrđuje nadležna zdravstvena ustanova osnovana za teritoriju Republike koja obavlja delatnost javnog zdravlja (u daljem tekstu: Institut "Batut") i sastavni je deo ugovora.

Obim zdravstvenih usluga iskazan u planu rada zasniva se na potrebama osiguranih lica za uslugama zdravstvene zaštite, na finansijskim sredstvima za sprovođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja i na Planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2009. godinu kojeg donosi Republički zavod, a po pravilu nije manji od obima izvršenih zdravstvenih usluga u prethodnoj godini.

Član 5

Davalac zdravstvenih usluga sa kojim je filijala zaključila ugovor o pružanju zdravstvene zaštite obavezan je, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju (u daljem tekstu: Zakon), da obezbedi potrebne lekove, medicinska sredstva, implantate i medicinsko-tehnička pomagala koja su utvrđena kao pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko filijala utvrdi da je davalac zdravstvenih usluga, suprotno odredbama Zakona, naplatio od osiguranog lica zdravstvenu uslugu, zahtevao da samo nabavi lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo, obavestiće davaoca zdravstvenih usluga da je obavezan da osiguranom licu izvrši povraćaj sredstava za naplaćenu uslugu, nabavljeni lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo.

Davalac zdravstvenih usluga ima pravo da podnese prigovor filijali u vezi utvrđene obaveze za povraćaj sredstava iz stava 2. ovog člana.

Davaocu zdravstvenih usluga umanjiće se ugovorena naknada za 2009. godinu za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale.

Član 6

Davalac zdravstvenih usluga je dužan da od osiguranog lica naplati iznos propisanog učešća osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite.

Ugovorena naknada davaocu zdravstvenih usluga se umanjuje za iznos planiranog učešća u troškovima zdravstvene zaštite koji je predviđen predračunom sredstava.

Član 7

Davalac zdravstvenih usluga je obavezan da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, koji su prouzrokovani upotrebom motornog vozila, u tuči, nesprovođenjem mera bezbednosti i zaštite zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest) i dr., a u cilju pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom zavodu, u smislu odredbi zakona.

Član 8

Ugovorom sa davaocima zdravstvenih usluga utvrđuje se, po pravilu, plaćanje zdravstvenih usluga otkupom plana rada zdravstvene ustanove u okviru sredstava planiranih predračunom sredstava.

Za određene vrste zdravstvenih usluga ili u određenim slučajevima predviđenim ovim pravilnikom, plaćanje se može vršiti sredstvima koja nisu planirana predračunom sredstava po cenama pojedinačnih zdravstvenih usluga, paušalno, po cenama - naknadama iz ovog pravilnika i naknadom troškova u stvarnom iznosu.

Za izvršenje plana rada davalac zdravstvenih usluga o izvršenim zdravstvenim uslugama dostavlja izveštaje (fakture) u skladu sa aktom Republičkog zavoda kojim je uređeno fakturisanje zdravstvenih usluga.

1. Uslovi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže

Član 9

Plan rada zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže) mora biti usaglašen sa planiranom naknadom za rad.

Ocenu o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa planiranom naknadom za rad daje filijala uz prethodno mišljenje nadležne zdravstvene ustanove koja obavlja zdravstvenu delatnost javnog zdravlja i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Ocenu o usaglašenosti plana rada sa planiranom naknadom za rad zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja daje filijala, uz prethodno mišljenje Instituta "Batut" i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Ocenu o usaglašenosti plana rada sa planiranom naknadom za rad Instituta "Batut", daje Republički zavod uz prethodno mišljenje Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Ocenu o usaglašenosti plana rada sa planiranom naknadom za rad Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", Zavoda za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" i zavoda za transfuziju krvi daje filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove uz prethodno mišljenje Instituta "Batut" i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Po donošenju ocene o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa planiranom naknadom, zaključuje se ugovor između Republičkog zavoda, odnosno filijale i zdravstvene ustanove.

Član 10

Plan rada zdravstvene ustanove sadrži i plan kadra potreban za izvršenje tog plana. Plan kadra je ugovoreni broj radnika sa stanjem na dan 31. decembra 2008. godine (u daljem tekstu: ugovoreni broj radnika).

Plan kadra utvrđuje se na osnovu ažuriranih spiskova ugovorenih radnika u elektronskoj formi.

Zdravstvena ustanova je obavezna da tokom godine filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavlja podatke o promenama u ugovorenom broju radnika.

Ažuriranje podataka u vezi sa promenom u ugovorenom broju radnika vrši filijala iz stava 3. ovog člana, u elektronskoj formi.

Zdravstvena ustanova je obavezna da pribavi pozitivno mišljenje Komisije za racionalizaciju kadrova u zdravstvenim ustanovama (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje ministar nadležan za poslove zdravlja (u daljem tekstu: ministar) u slučaju svakog povećanja ugovorenog broja radnika (koji imaju zaključen ugovor o punom, odnosno nepunom radnom vremenu) iz stava 1. ovog člana.

Ažurirani broj radnika koji je nastao usled odlaska ugovorenog radnika u drugu zdravstvenu ustanovu, usled penzionisanja, smrti ugovorenog radnika i otkaza ugovora o radu, predstavlja novi ugovoreni broj radnika i svako njegovo povećanje zahteva pozitivno mišljenje Komisije.

Član 11

Zdravstvena ustanova je odgovorna za tačnost podataka o ugovorenim radnicima iz člana 10. stav 2. ovog pravilnika i primenu propisa kojima je uređen obračun i isplata plata za ugovoreni broj radnika, kao i za izvršenje plana rada koji je osnov za zaključivanje ugovora.

Član 12

Sastavni deo ugovora sa zdravstvenom ustanovom je Lista čekanja sačinjena u skladu sa Objašnjenjem za praćenje kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama, broj 011-00-00018/04-03 od 7. aprila 2004. godine, koje je doneo ministar, a koju zdravstvena ustanova dostavlja filijali do prvog u mesecu za taj mesec.

Član 13

Zdravstvena ustanova je obavezna da preduzima mere za obezbeđivanje kvaliteta zdravstvene zaštite u skladu sa odredbama opšteg akta kojeg je doneo ministar, a kojim su utvrđeni pokazatelji kvaliteta zdravstvene zaštite.

Član 14

Uslov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom je i da zdravstvena ustanova donese program racionalizacije (sa finansijskim efektima), koji obuhvata:

1) nabavku lekova i medicinskih sredstava do nivoa optimalnih potreba, a u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke;

2) sprovođenje racionalne dijagnostike, u skladu sa stavovima medicinske struke;

3) utvrđivanje optimalnih zaliha medicinskih sredstava i lekova, u skladu sa racionalnom farmakoterapijom u lečenju osiguranih lica;

4) preduzimanje mera za obezbeđivanje što višeg kvaliteta zdravstvene zaštite, uz maksimalno vođenje računa o korišćenju materijalnih i kadrovskih resursa;

5) utvrđivanje mera za stalno praćenje potrošnje lekova, krvi i produkata od krvi i medicinskih sredstava po osiguranom licu;

6) vođenje evidencija izvršenih servisa i radova na opremi, kroz servisnu knjižicu o izvršenim radovima, zamenjenim delovima i garantnom roku;

7) vođenje evidencija o korišćenju vozila za prevoz bolesnika i ostalih vozila;

8) da se fakture ispostavljaju u elektronskoj formi, a prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda;

9) preduzimanje ostalih mera racionalizacije, koje je dužna da utvrdi i definiše zdravstvena ustanova.

Član 15

Uslov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom je i da zdravstvena ustanova radi sprovođenja programa racionalizacije zaključi ugovor sa izabranim ponuđačem kojeg izabere Republički zavod, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, za nabavku:

1) citostatika sa Liste lekova (Lista C - lekovi sa posebnim režimom izdavanja);

2) lekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Republici Srbiji, a neophodni su u dijagnostici i terapiji (Lista D - neregistrovani lekovi);

3) lekova: pegilovanog interferona alfa, interferona beta, glatiramer acetata i lekova za lečenje od hemofilije;

4) pejsmejkera, kardioverter defibrilatora, stentova u kardiologiji, valvula, graftova, ugradnog materijala u ortopediji;

5) materijala za dijalizu;

6) vakcina (osim za antirabičnu zaštitu).

Republički zavod obaveštava zdravstvenu ustanovu o izboru najpovoljnijeg ponuđača sa kojim zdravstvena ustanova zaključuje ugovor o nabavci dobara iz stava 1. ovog člana.

Republički zavod može, u slučaju poremećaja u snabdevanju, po ovlašćenju zdravstvene ustanove, u njeno ime i za njen račun sprovesti postupak javne nabavke za dobra koja nisu sadržana u stavu 1. ovog člana.

Član 16

Republički zavod može da zaključi poseban ugovor sa zdravstvenom ustanovom za izvođenje "pilot projekta" pod uslovima:

- da ministarstvo nadležno za poslove zdravlja (u daljem tekstu: Ministarstvo) prethodno da saglasnost zdravstvenoj ustanovi za izvođenje "pilot projekta" za tekuću godinu,

- da Ministarstvo da ocenu, mišljenje i ciljeve za sprovođenje "pilot projekta",

- da zdravstvena ustanova dostavi Ministarstvu i Republičkom zavodu izveštaj o rezultatima sprovedenog "pilot projekta" iz prethodne godine, ukoliko je isti bio ugovoren i sproveden.

Ugovor se može zaključiti po kriterijumima koji se definišu u skladu sa elementima koji su utvrđeni u "pilot projektu" za tekuću godinu za koju se "pilot projekt" sprovodi.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UGOVARANJE I UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA IZ PLANA MREŽE

1. Zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou

Član 17

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou - domovima zdravlja, kriterijumi za utvrđivanje naknade za plate i troškove prevoza su:

1) ugovoreni broj radnika;

2) važeći koeficijenti za obračun i isplatu plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama koji su utvrđeni aktom Vlade Republike Srbije;

3) važeća osnovica za obračun i isplatu plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama;

4) dodatna sredstva za dežurstvo, prekovremeni rad, minuli rad i pripravnost, a u skladu sa organizacijom doma zdravlja.

Troškovi prevoza na rad i sa rada ugovorenih radnika utvrđuju se u visini naknade za te namene utvrđene Predračunom sredstava za 2008. godinu.

Član 18

Naknada za lekove domovima zdravlja utvrđuje se na osnovu prosečnih troškova za lekove po poseti, normiranom broju poseta po timu i broju timova po delatnostima, uvećanih za 8%, u odnosu na 2008. godinu.

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se domovima zdravlja na osnovu prosečnih troškova za sanitetski i medicinski potrošni materijal po poseti, normiranom broju poseta po timu i broju timova po delatnostima, u visini sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za 2008. godinu.

Pored naknade za lekove iz stava 1. ovog člana, domu zdravlja utvrđuju se i sredstva po osiguranom licu za lekove oktreotid i lanreotid, za medicinske indikacije neuroendokrini karcinom i tireotrofni i somatotrofni tumori hipofize, ukoliko se terapija pruža u toj zdravstvenoj ustanovi.

Član 19

Naknada za troškove energenata i naknada za ostale materijalne troškove domovima zdravlja utvrđuje se u visini sredstava za te namene utvrđene Predračunom sredstava za 2008. godinu.

Član 20

Izuzetno, Domu zdravlja Apatin, pored naknade iz čl. 17-19. ovog pravilnika, utvrđuju se i sredstva za pružanje usluga produžene rehabilitacije u organizacionoj jedinici "Junaković", po kriterijumima koji važe za zdravstvene ustanove specijalizovane za obavljanje poslova produžene rehabilitacije.

Član 21

Domovima zdravlja koji u svom sastavu imaju stacionar, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i ishranu pacijenata utvrđuje se po kriterijumima koji su za ove namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa.

Član 22

Ukoliko zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou u svom sastavu ima apoteku, naknada za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti utvrđuje se shodno odredbama ovog pravilnika iz odeljka - 4. Ugovaranje sa apotekom.

Član 23

Ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou, osim apotekama, utvrđuje se naknada za:

1) plate i troškove prevoza - po kriterijumima iz člana 17. ovog pravilnika;

2) lekove - u visini sredstava za te namene utvrđene Predračunom sredstava za 2008. godinu, uvećanih za 8%;

3) sanitetski i medicinski potrošni materijal - u visini sredstava za te namene utvrđene Predračunom sredstava za 2008. godinu;

4) energente i ostali materijal - u visini sredstava za te namene utvrđene Predračunom sredstava za 2008. godinu.

Član 24

U okviru naknade za ostale troškove, utvrđene Finansijskim planom, sadržan je deo sredstva za tekuće održavanje opreme, kao i deo sredstava za amortizaciju medicinske opreme i za unapređenje informacionog sistema zdravstvene ustanove.

Naknada za ostale troškove utvrđuje se na osnovu procentualnog učešća ovih troškova svake zdravstvene ustanove u ukupnoj naknadi za ovu namenu koja je ugovorena za 2008. godinu.

Deo sredstava za amortizaciju medicinske opreme i za unapređenje informacionog sistema, zdravstvena ustanova utvrđuje najmanje u procentu 4,6% na osnovicu iz stava 2. ovog člana i to:

- najmanje 3,6% za amortizaciju medicinske opreme,

- najmanje 1% za unapređenje informacionog sistema.

Sredstva za tekuće održavanje opreme zdravstvena ustanova utvrđuje najmanje u visini procenta utvrđenog za ovu namenu u 2008. godini.

Deo sredstava za amortizaciju medicinske opreme, unapređenje informacionog sistema i tekuće održavanje opreme sadržana su u naknadi iz stava 2. ovog člana.

Uslov za korišćenje sredstava za namene iz st. 3. i 4. ovog člana je da zdravstvena ustanova izvrši zakonske i ugovorne obaveze koje se pokrivaju iz ostalih troškova.

Član 25

Filijala koja zaključuje ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou utvrđuje okvirnu vrednost, do koje lekari zdravstvene ustanove mogu propisivati lekove na recept i određena pomagala koja se izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Okvirna vrednost se utvrđuje na osnovu prosečne vrednosti leka izdatog na recept u 2008. godini i broja stanovnika koji gravitiraju toj zdravstvenoj ustanovi.

Član 26

Filijala koja zaključuje ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou utvrđuje okvirnu vrednost do koje lekari zdravstvene ustanove mogu upućivati osigurana lica u zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost javnog zdravlja radi pružanja zdravstvenih usluga iz oblasti mikrobiologije, parazitologije i virusologije.

Okvirnu vrednost sredstava iz stava 1. ovog člana, filijala utvrđuje prema broju stanovnika koji gravitira zdravstvenoj ustanovi koja upućuje osigurana lica u zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost javnog zdravlja za pružanje usluga iz stava 1. ovog člana.

Član 27

Zdravstvena ustanova je obavezna da u sprovođenju tromesečnog, odnosno konačnog obračuna naknade, filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavi pisano obrazloženje o ostvarenoj vrednosti sredstava koju je filijala utvrdila u skladu sa čl. 25. i 26. ovog pravilnika.

Ukoliko filijala ne prihvati razloge iz obrazloženja, obavezna je da izvrši kontrolu propisanih lekova na recept i određenih pomagala, odnosno izdavanja uputa kojima se osigurana lica upućuju u zavod za javno zdravlje za usluge iz člana 26. ovog pravilnika.

2. Zdravstvene ustanove koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost

Član 28

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, okvirna naknada za rad za 2009. godinu utvrđuje se na osnovu tima utvrđenog shodno normativima predviđenim opštim aktom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe, kojeg je doneo ministar (u daljem tekstu: Pravilnik o bližim uslovima), za pružanje stomatoloških usluga u skladu sa članom 41. Zakona i u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participaciji za 2009. godinu.

Ostali direktni i indirektni troškovi utvrđuju se po kriterijumima za ustanove primarne zdravstvene zaštite.

Izuzetno, zdravstvenim ustanovama kod kojih nije moguće primeniti kriterijum iz stava 1. ovog člana, naknada za rad za 2009. godinu utvrđuje se na osnovu prosečnog broja stomatoloških timova na nivou filijale koji pružaju stomatološke zdravstvene usluge na primarnom nivou u skladu sa članom 41. Zakona.

Zdravstvenim ustanovama kojima je, primenom kriterijuma iz stava 1. ovog člana, utvrđen manji broj timova od minimuma propisanog članom 3. tačka 4. Pravilnika o bližim uslovima, utvrđuje se naknada za rad za propisani minimum stomatoloških timova.

Cene stomatoloških usluga, koje pružaju zdravstvene ustanove iz ovog člana utvrđuju se opštim aktom Republičkog zavoda.

Član 29

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, naknada za rad utvrđena je po kriterijumima za zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na tercijarnom nivou, do donošenja normativa od strane Ministarstva.

Član 30

Zdravstvenim ustanovama koje imaju organizovanu hitnu stomatološku zdravstvenu delatnost u neprekidnom trajanju od 24 časa, naknada za plate za tri tima (tri doktora stomatologije i tri stomatološka tehničara) utvrđuje se shodno kriterijumima iz člana 17. stav 1. tač. 2, 3. i 4. ovog pravilnika.

Utvrđena naknada iz stava 1. ovog člana ne zavisi od izvršenog obima rada hitne stomatološke zdravstvene zaštite utvrđenog planom rada zdravstvene ustanove.

Član 31

Zdravstvena ustanova koja pruža stomatološke usluge na primarnom nivou, uključujući preventivne stomatološke usluge, ugovorenu naknadu za 2009. godinu pravda dostavljanjem fakture za pružene stomatološke usluge najmanje u vrednosti 65% ugovorene naknade. Preostali deo do visine vrednosti ugovorene naknade čini vrednost otkupa plana rada za pružanje hitnih stomatoloških usluga.

Zdravstvenoj ustanovi koja nije pružila i fakturisala stomatološke usluge u vrednosti 65% ugovorene naknade, naknada se srazmerno umanjuje za vrednost neizvršenih usluga.

3. Zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou

Član 32

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, kriterijumi za utvrđivanje naknade za plate i troškove prevoza su:

1) ugovoreni broj radnika;

2) važeći koeficijenti za obračun i isplatu plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama koji su utvrđeni aktom Vlade Republike Srbije;

3) važeća osnovica za obračun i isplatu plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama;

4) dodatna sredstva za dežurstvo, prekovremeni rad, minuli rad i pripravnost, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Troškovi prevoza na rad i sa rada ugovorenih radnika utvrđuju se u visini naknade za te namene utvrđene Predračunom sredstava za 2008. godinu.

Član 33

Naknada za troškove energenata i naknada za ostale materijalne troškove zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se u visini sredstava za te namene utvrđene Predračunom sredstava za 2008. godinu.

Član 34

Naknada za lekove, zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, utvrđuje se u visini sredstava za te namene utvrđene Predračunom sredstava za 2008. godinu i uvećava za 8%.

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, utvrđuje se u visini sredstava za te namene utvrđene Predračunom sredstava za 2008. godinu.

Zdravstvenim ustanovama sekundrarnog nivoa (zdravstveni centri i opšte bolnice) čija je iskorištenost kapaciteta iznad proseka grupacije, naknada za lekove utvrđuje se na način da se sredstva za te namene utvrđena Predračunom sredstava za 2008. godinu uvećaju 5% i tako utvrđena osnovica uveća za procenat iz stava 1. ovog člana.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine kriterijumi za utvrđivanje osnova naknade za lekove su prosečan trošak za lekove po b.o. danu grupacije i prosečna iskorišćenost kapaciteta grupacije, a ukupna planirana naknada za te namene za 2009. godinu utvrđuje se na način da se tako utvrđen osnov uvećava za procenat iz stava 1. ovog člana.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine i kliničkim centrima (izuzev Kliničkog centra Srbije) kriterijumi za utvrđivanje osnova naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal su prosečan trošak za ove namene po b.o. danu grupacije i prosečna iskorišćenost kapaciteta grupacije.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih dođe do uvođenja novih metoda u lečenju, naknada za lekove i naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal povećava se u visini tako utvrđenih troškova.

Naknada za krv i labilne produkte od krvi, utvrđuje se u visini sredstava za ovu namenu koja je utvrđena Predračunom sredstava za 2008. godinu.

Član 35

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za implantate su:

1) u ortopediji (endoproteze) - izvršeni obim rada zdravstvene ustanove, u okviru i van plana rada, za period januar–septembar 2008. godine, projektovan na godišnjem nivou;

2) u ortopediji (ostali ugradni materijal) - izvršeni obim rada zdravstvene ustanove u okviru plana rada, za period januar–septembar 2008. godine, projektovan na godišnjem nivou i uvećan za 10%;

3) u kardiohirurgiji, kardiologiji i vaskularnoj hirurgiji - nivo sredstava za ove namene utvrđen Predračunom sredstava za 2008. godinu;

4) ostali implantati:

4.1. mrežice, stapleri, valvularni konduiti (kontegri), ventrikuloperativni šantovi, klipsevi, diskus pločice za neurohirurgiju i ostali ugradni materijal u neurohirurgiji, aeracione cevčice, ugradni materijal u maksilofacijalnoj hirurgiji, parcijalne i totalne proteze za srednje uvo i dura graft - fakturisana realizacija (vrednost) za period januar–septembar 2008. godine, projektovana na godišnjem nivou,

4.2. intraokularna sočiva - vrednost utvrđena na osnovu fakturisane količine za period januar–septembar 2008. godine, projektovana na godišnjem nivou i utvrđene cene ugradnog materijala,

4.3. implantati za dojke - vrednost utvrđena na osnovu fakturisane količine za period januar–septembar 2008. godine, projektovana na godišnjem nivou i prosečne cene,

4.4. kohlearni aparati i amplaceri - visina sredstava utvrđena ugovorom za 2008. godinu,

4.5. spirala za zatvaranje krvnog suda (coile) - svim zdravstvenim ustanovama tercijarnog nivoa koje su obrazovane radi pružanja zdravstvene zaštite deci, po 1.800.000,00 dinara,

4.6. govorne proteze - planirani obim rada u 2009. godini.

Član 36

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za dijalizni materijal i lekove za dijalizu, su:

1) broj lica na dijalizi i broj dijaliza po vrsti, u mesecu septembru 2008. godine, na osnovu podataka dostavljenih iz dijaliznih centara objedinjenih od strane Instituta "Batut";

2) cena dijaliznog materijala, po vrstama dijaliza uključujući i kućne dijalize, utvrđena opštim aktom Republičkog zavoda;

3) učešće dijalizatora (po vrstama) u ukupnom broju hemodijaliza;

4) lekovi za dijalizu - epoetin i ferlecit, kriterijum iz 2008. godine i cena tih lekova utvrđena po sprovedenoj poslednjoj javnoj nabavci Republičkog zavoda u 2008. godini.

Član 37

Naknada za lekove za hemofiliju se utvrđuje na osnovu broja osiguranih lica koji koriste lekove za hemofiliju i utroška lekova po osiguranom licu.

Član 38

Naknada za citostatike sa Liste lekova utvrđuje se na osnovu utroška ovih lekova, po vrsti i količini, za period januar–septembar 2008. godine projektovanog na godišnjem nivou i teritorijalne pokrivenosti i dostupnosti zdravstvene zaštite ovom vrstom lekova na određenoj teritoriji.

Naknada za citostatike po posebnim režimom izdavanja (Lista C) utvrđuje se na osnovu broja osiguranih lica koji koriste ove lekove, indikacija za korišćenje leka i utroška ove vrste lekova po osiguranom licu, za period januar–septembar 2008. godine projektovanog na godišnjem nivou.

Član 39

Naknada za ishranu u zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se, u zavisnosti od načina obezbeđivanja ishrane, u visini naknade utvrđene za te namene Predračunom sredstava za 2008. godinu.

Član 40

U okviru naknade za ostale troškove, utvrđene Finansijskim planom, sadržan je deo sredstva za tekuće održavanje opreme, kao i deo sredstava za amortizaciju medicinske opreme i za unapređenje informacionog sistema zdravstvene ustanove.

Naknada za ostale troškove utvrđuje se na osnovu procentualnog učešća ovih troškova svake zdravstvene ustanove u ukupnoj naknadi za ovu namenu koja je ugovorena za 2008. godinu.

Kliničkim centrima i kliničko-bolničkim centrima naknada iz stava 2. ovog člana umanjuje se za iznos ostalih troškova koji je utvrđen shodno članu 41. stav 2. ovog pravilnika.

Deo sredstava za amortizaciju medicinske opreme i za unapređenje informacionog sistema, zdravstvena ustanova utvrđuje najmanje u procentu 4,6% na osnovicu iz st. 2. i 3. ovog člana i to:

- najmanje 3,6% za amortizaciju medicinske opreme,

- najmanje 1% za unapređenje informacionog sistema.

Sredstva za tekuće održavanje opreme zdravstvena ustanova utvrđuje najmanje u visini procenta utvrđenog za ovu namenu u 2008. godini.

Deo sredstava za amortizaciju medicinske opreme, unapređenje informacionog sistema i tekuće održavanje opreme sadržana su u naknadi iz stava 2. ovog člana.

Uslov za korišćenje sredstava za namene iz st. 4. i 5. ovog člana je da zdravstvena ustanova izvrši zakonske i ugovorne obaveze koje se pokrivaju iz ostalih troškova.

Član 41

Ukoliko zdravstvena ustanova pacijenta, koji se nalazi na bolničkom lečenju, uputi u drugu zdravstvenu ustanovu koja obavlja delatnost na sekundarnom ili tercijarnom nivou zdravstvene zaštite sa kojom Republički zavod, odnosno filijala ima zaključen ugovor, zbog pružanja dijagnostičke ili druge usluge, zdravstvena ustanova koja je uslugu pružila ispostavlja fakturu filijali sa kojom je zaključila ugovor.

Kliničkim centrima i kliničko-bolničkim centrima koji iz opravdanih razloga ne mogu izvršiti određene ugovorene zdravstvene usluge, utvrđuju se, u okviru ostalih troškova, sredstva za ugovore koje će te zdravstvene ustanove zaključiti sa drugim zdravstvenim ustanovama, a prenose se po ispostavljenim fakturama.

Član 42

Za određene vrste zdravstvenih usluga koje će utvrditi Republički zavod i koje se pružaju na sekundarnom ili tercijarnom nivou zdravstvene delatnosti, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se sredstva po pružanju tih zdravstvenih usluga, u okviru ili pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2009. godinu, a po cenama koje utvrdi Republički zavod.

Član 43

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2009. godinu, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se i sredstva za usluge pružene osiguranim licima sa liste čekanja iz oblasti kardiologije, kardiohirurgije, ortopedije, oftalmologije i magnetne rezonance izvršene iznad obima utvrđenog planom rada, po cenama, odnosno naknadama koje utvrđuje Republički zavod, u visini ispostavljene fakture po osiguranom licu.

Planom rada zdravstvene ustanove utvrđuje se mesečni obim usluga iz stava 1. ovog člana.

Izvršenje obima rada zdravstvene ustanove prati se mesečno, a neizvršeni obim rada iz prethodnog meseca prenosi se u naredni mesec.

Član 44

Za izvršene usluge iz člana 43. ovog pravilnika iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije, zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se cena za izvršenu uslugu i to:

1) koronarografija-kateterizacija - 46.586,00 dinara;

2) revaskularizacija miokarda metodom PTCA (bez uračunate cene stenta) - 137.019,00 dinara;

3) revaskularizacija miokarda koronarnim premošćenjem (bay-pass) - 290.223,00 dinara;

4) implantacija valvule (bez uračunate cene valvule) - 323.144,00 dinara.

U iznos cena iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala i bolesničkih dana.

U iznos cena iz stava 1. tač. 3. i 4, pored troškova navedenih u stavu 2. ovog člana, uračunati su i troškovi krvi i krvnih derivata.

Za usluge iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije, pored cena iz stava 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi priznaje se vrednost ugradnog materijala i to: stentova ili valvula, po cenama koje su utvrđene ugovorom zaključenim sa izabranim dobavljačem u postupku javne nabavke koju je sproveo Republički zavod.

Član 45

Zdravstvenoj ustanovi koja pruži osiguranom licu zdravstvenu uslugu iz člana 44. ovog pravilnika, za lečenje akutnog infarkta miokarda, obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2009. godinu, po cenama iz člana 44. ovog pravilnika.

Član 46

Za izvršene usluge iz člana 43. ovog pravilnika iz oblasti ortopedije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1) za ugradnju endoproteze kuka (cementne) - 28.583,00 dinara;

2) za ugradnju endoproteze kuka (bezcementne) - 30.149,00 dinara;

3) za ugradnju endoproteze kolena - 31.857,00 dinara;

4) za ugradnju unutrašnjeg fiksatora kičme (po tipu - Miami-Moss) - 91.656,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Za usluge ugradnje proteza, koje nisu sadržane u stavu 1. ovog člana, a izvršene su iznad obima utvrđenog planom rada, obezbeđuju se sredstva za stvarne troškove lekova, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala, za izvršenu uslugu po osiguranom licu, a priznaju se na osnovu ispostavljene fakture.

Za usluge iz oblasti ortopedije zdravstvenoj ustanovi pored naknade iz st. 1. i 3. ovog člana priznaje se vrednost implantata, a po cenama koje su utvrđene ugovorom zaključenim sa izabranim dobavljačem po sprovedenoj javnoj nabavci.

Član 47

Za izvršene usluge iz člana 43. ovog pravilnika iz oblasti oftalmologije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1) za ugradnju intraokularnih rigidnih sočiva - 14.143,00 dinara;

2) za ugradnju intraokularnih fleksibilnih sočiva - 20.817,00 dinara;

3) za ugradnju intraokularnih mikroincizionih fleksibilnih sočiva - 25.526,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala i sočiva.

Naknada za izvršene usluge iz stava 1. tačka 3. ovog člana odnosi se samo na zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou.

Član 48

Za izvršene usluge iz člana 43. ovog pravilnika koje se odnose na magnetnu rezonancu, zdravstvenoj ustanovi priznaju se cene:

1) za magnetnu rezonancu sa kontrastom - 14.064,00 dinara,

2) za magnetnu rezonancu bez kontrasta - 6.384,00 dinara.

U iznos cena iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala i indirektni troškovi.

Član 49

Zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuje i naknada za zdravstvene usluge veštačke oplodnje i za asistiranu ljudsku reprodukciju, i to za:

1) klasični metod veštačke oplodnje - IVF - 191.086,26 dinara;

2) metod veštačke oplodnje - In vitro maturacija jajne ćelije - 205.377,61 dinar;

3) metod veštačke oplodnje - ICSI - mikrofertilizacija - 206.875,61 dinar.

U iznos naknade za zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi: lekova, anestetika, hormona, medijuma i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Član 50

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2009. godinu, zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa, obezbeđuju se sredstva, u visini stvarnih troškova potrebnih po osiguranom licu, za lekove i medicinska sredstva i to za:

1) transplantaciju bubrega i jetre;

2) endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi;

3) lečenje dece do 18 godina koja su obolela od fenilketonurije;

4) lečenje cistične fibroze;

5) biološku terapiju za lečenje dece obolele od poliartikularnog juvenilnog artritisa uzrasta od 4 do 26 godina života, kao i posle navršenih 26 godina života u slučaju kada je lečenje biološkom terapijom započeto pre navršenih 26 godina života i za odrasle pacijente sa aktivnim reumatoidnim artritisom sa neadekvatnim odgovorom na metotreksat ili druge imunosupresivne lekove tokom šest meseci terapije;

6) perkutanu vertebroplastiku;

7) za ambulantno lečenje osiguranih lica rezistentnih na klasične depo antipsihotike (risperidon injekcije sa produženim dejstvom).

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2009. godinu, obezbeđuju se sredstva za lekove i medicinska sredstva za svaku izvršenu uslugu transplantacije koštane srži osiguranom licu, u visini od 350.000,00 dinara, a za svaku izvršenu uslugu transplantacije koštane srži osiguranom licu - detetu, sredstva za lekove i medicinska sredstva, u visini od 726.000,00 dinara.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou i koja je obrazovana radi pružanja zdravstvene zaštite deci, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2009. godinu, obezbeđuju se sredstva za dijalizni materijal i lekove za dijalizu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou i koja je obrazovana radi pružanja zdravstvene zaštite deci, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2009. godinu, obezbeđuju se sredstva za lekove koji nisu na Listi lekova, a koja se priznaju osiguranim licima - deci, u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje sadržaj, obim prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participacija za 2009. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2009. godinu, obezbeđuju se sredstva, za izvršenu dijagnostičku uslugu pozitronsku emisionu tomografiju - PET/CT, po cenama koje utvrđuje Republički zavod.

Član 51

Za zdravstvene usluge iz čl. 44-50. ovog pravilnika obezbeđuje se naknada na osnovu dostavljene fakture o izvršenoj usluzi osiguranom licu, po ceni ili u visini naknade utvrđene ovim pravilnikom, odnosno u visini stvarnih troškova.

4. Ugovaranje sa apotekom

Član 52

Kriterijumi za utvrđivanje naknade apoteci iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima, svih osiguranih lica, su:

1) za lekove - učešće u ukupnoj fakturisanoj vrednosti lekova na recept za period januar–septembar 2008. godine, a do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom;

2) za pomagala - visina sredstava utvrđena Finansijskim planom i to 50% sredstava prema učešću u ukupno fakturisanoj vrednosti (za period januar-septembar 2008. godine) i 50% prema broju stanovnika koji gravitiraju apoteci.

Ugovorena naknada za lekove obuhvata:

1) cene lekova koje su utvrđene Pravilnikom o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;

2) troškove prometa na malo za izdate lekove na lekarski recept u iznosu 12% koji se obračunavaju na veleprodajnu cenu leka.

Izuzetno od stava 2. tačke 2) ovog člana za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije Republički zavod priznaje troškove prometa na malo od 6% na veleprodajnu cenu lekova.

Ugovorena naknada apoteci za izdata pomagala obuhvata i troškove prometa na malo za izdata pomagala u apoteci u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala.

Uz naknadu iz st. 2, 3. i 4. ovog člana, priznaje se i obračunati porez na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.

Izuzetno od st. 1-5. ovog člana, apotekama na području Kosova i Metohije naknada se utvrđuje shodno kriterijumima iz člana 17. ovog pravilnika, kao i naknada za ostale troškove.

Član 53

Apoteka je obavezna da obezbedi potrebnu količinu i asortiman lekova sa Liste lekova za osigurana lica Republičkog zavoda primenjujući načela ekonomičnosti i efikasnosti.

Član 54

Apoteka koja je zaključila ugovor sa filijalom obavezna je da ima informacioni sistem koji omogućava fakturisanje izdatih lekova i pomagala u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda.

Apoteka sa kojom je filijala zaključila ugovor, dužna je da obezbedi obradu lekarskih recepata i obrazaca za propisivanje pomagala koji omogućuju filijali Republičkog zavoda kontrolu ispravnosti izdavanja lekova i pomagala kao i fakturisanja sa odgovarajućim podacima po osiguranim licima, zdravstvenim ustanovama, lekarima, vrsti, poreklu, ceni leka i drugim podacima koje utvrdi Republički zavod.

Član 55

Ugovor sa apotekom iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima svih osiguranih lica, zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Član 56

Apoteka je obavezna da izda propisani lek na lekarskom receptu.

Izuzetno, u slučaju da apoteka ne raspolaže lekom propisanim na lekarski recept, apoteka može izdati drugi lek kao zamenu, istog generičkog sastava, iste ili niže cene, ako lekar izričito nije napisao da se izda samo propisani lek.

Apoteka je obavezna da vodi podatke o vrsti i količini lekova koje je izdala u skladu sa stavom 2. ovog člana i da o tome dostavlja filijali tromesečni izveštaj.

Član 57

Za lekove izdate na lekarski recept i određena pomagala, apoteka ispostavlja fakturu Republičkom zavodu preko filijale sa kojom je zaključila ugovor.

Uz fakturu iz stava 1. ovog člana dostavljaju se lekarski recepti i obrasci za propisivanje određenih pomagala.

Faktura se ispostavlja u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda.

U ispostavljenoj fakturi, iskazuje se i iznos participacije za izdate lekove sa Liste lekova i za taj iznos se umanjuje obaveza prema apoteci.

5. Ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju

Član 58

Ugovor sa zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju zaključuje se za pružanje usluga specijalizovane produžene rehabilitacije kao i bolničkog lečenja za one zdravstvene ustanove za koje je pružanje usluga bolničkog lečenja predviđeno Planom mreže.

Ugovor za usluge iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost specijalizovane produžene rehabilitacije za sva osigurana lica.

Pored usluga iz stava 1. ovog člana filijala može ugovoriti pružanje ambulantno-polikliničkih usluga koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području te filijale.

Član 59

Naknada za vršenje zdravstvenih usluga specijalizovane produžene rehabilitacije utvrđena je na osnovu potrebnog broja b.o. dana za ugovoreni broj postelja, za potrebe osiguranih lica po cenama koje utvrđuje Upravni odbor Republičkog zavoda, naknada za ambulantno-polikliničke usluge po cenama iz Cenovnika zdravstvenih usluga u zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Cenovnik), a naknada za bolničko lečenje u zavisnosti od tipa bolnice po kriterijumima iz ovog pravilnika za sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Naknada za bolničko lečenje obezbeđuje se iz sredstava predviđenih za sekundarnu zdravstvenu zaštitu, a obuhvata i sredstva za ambulantno-polikliničke usluge pružene osiguranom licu za vreme bolničkog lečenja.

Pored naknade iz st. 1. i 2. ovog člana, zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju, koje su, u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje produžena medicinska rehabilitacija, uključene u program prevencije dijabetesa, utvrđuje se i naknada troškova prevencije i praćenja dijabetesa.

6. Ugovaranje sa ostalim zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže

Član 60

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcina i imunobioloških preparata, sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost transfuzije krvi i zdravstvenim ustanovama koje vrše obaveznu obdukciju umrlih lica na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita, za zdravstvene usluge koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama, zaključuje filijala na čijem području se nalazi zdravstvena ustanova za sva osigurana lica Republičkog zavoda.

Usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuju se planom rada koji je sastavni deo ugovora.

Član 61

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 60. ovog pravilnika utvrđuje se za vrstu i broj usluga iz plana rada zdravstvene ustanove, za zdravstvene usluge koje se pružaju osiguranim licima, a po cenama iz Cenovnika.

Član 62

Filijala na čijem se području nalazi sedište Zavoda za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" zaključuje sa tom zdravstvenom ustanovom ugovor radi:

1) utvrđivanja i izrade plana o potrebnim količinama vakcina protiv besnila i humanog antirabičnog imunoglobulina za potrebe osiguranih lica Republičkog zavoda na teritoriji Republike Srbije;

2) utvrđivanja i preduzimanja neophodnih mera radi koordinacije rada sa antirabičnim stanicama;

3) izrade i dostavljanja izveštaja o utrošku vakcina protiv besnila i imunoglobulina na teritoriji Republike Srbije;

4) sprovođenja laboratorijske dijagnostike besnila;

5) sprovođenja, na području južno-bačkog okruga, zdravstvenih usluga, poslova i zadataka u okviru delatnosti antirabične stanice na nivou primarne zdravstvene zaštite.

7. Ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost javnog zdravlja

Član 63

Sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost javnog zdravlja ugovor zaključuje filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove, i to za:

1) zdravstvene usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije;

2) zdravstvene usluge epidemiologije;

3) poslove u vezi sprovođenja obavezne imunizacije;

4) poslove i zadatke socijalne medicine.

Ugovorena naknada za usluge iz stava 1. tačka 1) ovog člana utvrđuje se na osnovu fakturisane vrednosti za period januar-septembar 2008. godine projektovane na godišnjem nivou, a najviše do visine ugovorene naknade uvećane za 12,5%.

Za usluge iz stava 1. tačka 2. ovog člana, naknada se utvrđuje na osnovu prosečnog troška za ove namene po stanovniku i broja stanovnika sa područja zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja.

Sredstva za usluge i poslove iz stava 1. tačka 3. ovog člana sadržana su u naknadi utvrđenoj za zdravstvene usluge epidemiologije.

Sredstva za poslove i zadatke iz oblasti socijalne medicine utvrđuju se na osnovu vrste i broja zdravstvenih ustanova na području zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja.

Poslove u vezi sa sprovođenjem imunizacije zdravstvena ustanova iz stava 1. ovog člana obavlja u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje imunizacija i način zaštite lekovima kojeg je doneo ministar (u daljem tekstu: Pravilnik o imunizaciji).

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana, ugovorena naknada za 2009. godinu, utvrđuje se shodno kriterijumima iz člana 17. ovog pravilnika i na osnovu troškova laboratorijskog materijala za usluge mikrobiologije.

IV KRITERIJUM ZA UGOVARANJE SA USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE I UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD

Član 64

Kriterijum za ugovaranje sa ustanovom socijalne zaštite je pružanje zdravstvene zaštite obuhvaćene obaveznim zdravstvenim osiguranjem osiguranim licima Republičkog zavoda smeštenim u ustanovama socijalne zaštite.

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala na čijem području je sedište te ustanove.

Član 65

Naknada ustanovama socijalne zaštite, za pružanje zdravstvenih usluga osiguranim licima, utvrđuje se do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

V UGOVARANJE SA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA KOJE NISU U PLANU MREŽE I SA PRIVATNOM PRAKSOM

Član 66

Filijala može zaključiti ugovor o pružanju zdravstvenih usluga sa davaocima zdravstvenih usluga koji nisu u Planu mreže. Ugovor se može zaključiti za vrstu i broj zdravstvenih usluga koje se ne mogu obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže, uz mišljenje Instituta "Batut" i mišljenja Ministarstva.

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga, koje utvrđuje Republički zavod ili za izvršenje programa za određeni broj usluga iskazanih po službama i organizacionim jedinicama, za potrebe osiguranih lica.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište davaoca zdravstvenih usluga.

Član 67

Izuzetno od člana 66. stav 2. ovog pravilnika sa zavodom za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) utvrđuje se naknada za pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima na primarnom nivou na način utvrđen čl. 22. i 23. i članom 28. stav 3. ovog pravilnika.

Na ZZZR shodno se primenjuju odredbe čl. 25, 26, 27. i 31. ovog pravilnika.

Član 68

ZZZR je dužan da plan rada usaglasi sa planiranom naknadom za rad.

Usaglašenost plana rada sa planiranom naknadom za rad, ceni filijala na čijem je području sedište ZZZR uz mišljenje Instituta "Batut" i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Član 69

Izuzetno od člana 66. stav 2, Stomatološkom fakultetu iz Beograda, utvrđuje se naknada za rad shodno kriterijumima utvrđenim ovim pravilnikom za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, a do donošenja normativa od strane Ministarstva.

Usaglašenost plana rada sa planiranom naknadom za rad, ceni filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove iz stava 1. ovog člana uz mišljenje Instituta "Batut" i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Na ugovorne odnose sa Stomatološkim fakultetom iz Beograda i ZZZR shodno se primenjuju čl. 10. i 11. ovog pravilnika.

Član 70

Filijala može zaključiti ugovor o snabdevanju osiguranih lica lekovima sa Liste lekova i određenim pomagalima sa apotekom koja nije u Planu mreže pod uslovima iz člana 66. stav 1. ovog pravilnika.

Član 71

Za potrebe osiguranih lica, filijala može zaključiti ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja nije u Planu mreže i privatnom praksom o propisivanju lekova sa Liste lekova, ali samo ukoliko pružaju zdravstvenu zaštitu iz delatnosti doma zdravlja, odnosno obavlja određene poslove iz primarne zdravstvene zaštite.

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja nije u Planu mreže i privatnom praksom, zaključuje se za propisivanje lekova iz oblasti: opšte medicine, ginekologije, pedijatrije i stomatologije.

Lekaru u zdravstvenoj ustanovi koja nije u Planu mreže i privatnoj praksi sa kojom filijala zaključi ugovor iz stava 1. ovog člana, Republički zavod dodeljuje identifikacioni broj.

Filijala je u obavezi da prati i analizira potrošnju lekova propisanih od strane lekara u zdravstvenoj ustanovi koja nije u Planu mreže i privatnoj praksi sa kojima je zaključen ugovor.

VI UGOVARANJE RADI SNABDEVANJA OSIGURANIH LICA MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA

Član 72

Republički zavod će, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke, izvršiti izbor ponuđača sa kojima će zaključiti ugovore za snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima u 2009. godini, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje pravo na pomagala, a do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Ponuđač sa kojim je filijala zaključila ugovor obavezan je da osiguranom licu obezbedi medicinsko-tehničko pomagalo po utvrđenim standardima, kao i usluge održavanja utvrđene opštim aktom iz stava 1. ovog člana.

Član 73

Ponuđač iz člana 72. ovog pravilnika za izdata medicinsko-tehnička pomagala i izvršene usluge, ispostavlja fakturu filijali koja je utvrdila svojstvo osiguranog lica i overila obrazac za propisivanje pomagala.

VII UGOVARANJE RADI OBEZBEĐIVANJA CENTRALIZOVANOG SNABDEVANJA VAKCINAMA I IMUNOBIOLOŠKIM PREPARATIMA

Član 74

Radi realizacije objedinjenog plana imunizacije kojeg utvrđuje Institut "Batut", u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji, Republički zavod zaključuje sa tom zdravstvenom ustanovom ugovor o obezbeđivanju centralizovanog snabdevanja vakcinama i imunobiološkim preparatima (osim za antirabičnu zaštitu) zdravstvenih ustanova na području Republike.

Član 75

Institut "Batut", na osnovu ovlašćenja koje je sadržano u ugovoru iz člana 74. ovog pravilnika, zaključuje ugovor o nabavci vakcina i imunobioloških preparata sa najpovoljnijim ponuđačem koga je u postupku javne nabavke, u smislu člana 15. ovog pravilnika, izabrao Republički zavod.

Član 76

Republički zavod zaključuje sa Zavodom za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" ugovor radi sprovođenja kontinuirane nabavke i distribucije vakcina protiv besnila i humanog antirabičnog imunoglobulina (seruma) zdravstvenim ustanovama - antirabičnim stanicama na području Republike Srbije.

Nabavku vakcina i seruma iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova sprovodi u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

VIII OBRAČUN PRIPADAJUĆE NAKNADE ZA IZVRŠENE ZDRAVSTVENE USLUGE

Član 77

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši filijala na čijem je području sedište davaoca zdravstvenih usluga, po isteku kalendarskog tromesečja kumulativno za protekli period od početka godine, kao i po isteku godine koji se utvrđuje kao konačan godišnji obračun.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) ocene izvršenja plana rada zdravstvenih usluga koju daje filijala iz stava 1. ovog člana;

2) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept, ostalih preuzetih obaveza;

3) ostvarivanja Finansijskog plana Republičkog zavoda za godinu za koju su zaključeni ugovori;

4) izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana za devet meseci vrši se na osnovu parametara iz stava 2. ovog člana.

Član 78

Zavod za hitnu medicinsku pomoć i davalac zdravstvenih usluga sa područja AP Kosovo i Metohija naknadu utvrđenu ugovorom pravdaju izveštajem (fakturom) o izvršenim uslugama i utrošenim lekovima i medicinskim sredstvima u visini obračunate naknade za rad i ostale troškove čija je vrednost srazmerna ugovorenoj naknadi.

Davaocu zdravstvenih usluga, iz stava 2. ovog člana, troškovi za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini stvarnih troškova, a najviše do ugovorenog iznosa.

Član 79

Ukoliko filijala posle izmirenja utvrđenih obaveza raspolaže na podračunu slobodnim sredstvima, ta sredstva može, uz saglasnost komisije koju obrazuje Republički zavod, preneti zdravstvenoj ustanovi na svom području za sprovođenje zdravstvene zaštite za sve ugovorene namene osim za plate i prevoz, a konačnim godišnjim obračunom sa zdravstvenom ustanovom utvrđuje se ukupno pripadajuća naknada za pruženu zdravstvenu zaštitu osiguranim licima, uključujući i iznos raspoređenih slobodnih sredstava.

Saglasnost iz stava 1. ovog člana za filijale sa područja Autonomne pokrajine Vojvodine daje komisija, koju obrazuje Pokrajinski zavod, o čemu obaveštava Direkciju Republičkog zavoda.

Član 80

Konačnim godišnjim obračunom filijala utvrđuje ukupno pripadajuću naknadu davaocima zdravstvenih usluga za sprovođenje ugovora, u skladu sa aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje obračun pripadajuće naknade davaocima zdravstvenih usluga za izvršene zdravstvene usluge.

Član 81

U toku godine Republički zavod, odnosno filijala može zdravstvenoj ustanovi u okviru ugovorene naknade po Predračunu sredstava, a prema dinamici ostvarenih prihoda, obezbediti sredstva putem avansa.

Član 82

Davalac zdravstvenih usluga ostvariće pravo na stimulativni deo naknade za rad, pod sledećim uslovima:

1) ako ostvari plan rada za tekuću godinu;

2) ako nije imala zahteva za povraćaj sredstava, u smislu člana 5. ovog pravilnika;

3) ako nije imala nenamenskog trošenja sredstava, i

4) ako nema neizmirene, a dospele obaveze na dan 31. decembra 2009. godine.

Davaocu zdravstvenih usluga pravo na stimulativni deo naknade utvrđuje se u postupku sprovođenja konačnog obračuna za 2009. godinu.

1. Stimulativni deo naknade za izabranog lekara, izabranog stomatologa i medicinske sestre

Član 83

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2009. godinu, domovima zdravlja i ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou obezbeđuju se sredstva za stimulativni deo naknade izabranim lekarima i izabranim stomatolozima.

Stimulativni deo naknade izabranom lekaru i izabranom stomatologu, iznosi neto jedan dinar mesečno po osiguranom licu koje je potpisalo izjavu da bira izabranog lekara, odnosno izabranog stomatologa.

Ukoliko je izabrani lekar, odnosno izabrani stomatolog odsutan sa rada u slučajevima koji su utvrđeni opštim aktom o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, pravo na stimulativni deo naknade iz stava 2. ovog člana, ima lekar, odnosno stomatolog koji privremeno zamenjuje izabranog lekara, odnosno izabranog stomatologa.

Pored naknade iz stava 2. ovog člana, domovima zdravlja i ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou, obezbeđuju se i sredstva za stimulativni deo naknade medicinskim sestrama, koje rade u timu sa izabranim lekarom, odnosno izabranim stomatologom, u visini od neto 0,40 dinara mesečno po osiguranom licu koje je potpisalo izjavu da bira izabranog lekara, odnosno izabranog stomatologa. Ova sredstva zaposlenim medicinskim sestrama koje rade u timu sa izabranim lekarom, odnosno izabranim stomatologom, raspoređuje dom zdravlja, odnosno druga zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Član 84

Za obezbeđivanje stimulativnog dela naknade iz člana 83. st. 1. i 4. ovog pravilnika, domovi zdravlja, odnosno druge zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na primarnom nivou dužne su da sačine spisak izabranih lekara, izabranih stomatologa, odnosno medicinskih sestara koji rade u timu sa izabranim lekarom, odnosno izabranim stomatologom, u formi koju utvrđuje Republički zavod.

Spisak iz stava 1. ovog člana, domovi zdravlja, odnosno ostale zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na primarnom nivou zdravstvene zaštite dostavljaju filijali u periodu od 10. do 14. u mesecu.

Domovima zdravlja i ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou zdravstvene zaštite, sredstva iz člana 83. st. 1 i 4. ovog pravilnika, obezbeđuje Republički zavod. Ova sredstva su namenska i ne mogu da se koriste za finansiranje drugih potreba.

IX IZMENE UGOVORA

Član 85

Ugovorne strane imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu zaključenog ugovora.

Ako postupak za izmenu ugovora pokreće davalac zdravstvenih usluga, obrazloženu inicijativu dostavlja Filijali sa kojom je zaključio ugovor, koja zajedno sa svojim obrazloženim mišljenjem i stavom predlog za izmenu ugovora dostavlja Komisiji za pripremu predloga za izmenu ugovora (u daljem tekstu: Komisija).

Ako Upravni odbor Republičkog zavoda, na predlog Komisije i na osnovu kriterijuma i merila iz ovog pravilnika, donese odluku o prihvatanju inicijative za izmenu ugovora, zaključuje se sa davaocem zdravstvenih usluga ugovor o izmeni ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 86

Za organizacione jedinice zdravstvenih ustanova, koje u toku 2009. godine, promene pravni status (pripajanjem, odvajanjem ili podelom), odnosno koje se konstituišu kao novi pravni subjekti upisom u sudski registar, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Visinu naknade, kao osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana, utvrdiće filijala, po sprovedenom obračunu za period za koji se ugovara zdravstvena zaštita, a do visine sredstava utvrđenih, po namenama, Predračunom sredstava zdravstvenoj ustanovi pre statusne promene.

Na osnovu utvrđene naknade iz stava 2. ovog člana, filijala zaključuje sa novim pravnim subjektom ugovor, na osnovu koga će se izvršiti izmena u Predračunu sredstava.

Član 87

Rok za zaključivanje ugovora po ovom pravilniku je 30 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Ukoliko davalac zdravstvenih usluga ne zaključi ugovor o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja do roka utvrđenog u stavu 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi i drugom davaocu zdravstvenih usluga iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja plaćaće se samo troškovi pruženih zdravstvenih usluga hitne medicinske pomoći, u skladu sa članom 183. stav 1. Zakona.

Član 88

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA 2009. GODINU

Iznosi u 000 dinara

Naziv ustanove

Plate

Naknada troškova prevoza

Ostali indirektni troškovi

Lekovi u ZU

Krv i produkti od krvi

Sanitetski i medicinski potrošni i ugradni materijal

Materijal za dijalizu i lekovi za bolesti krvi i krvotvornih organa

Ishrana bolesnika

Lekovi na recept i pomagala preko apoteka

Participacija

Ukupna naknada umanjena za participaciju

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

001

DZ B TOPOLA

181.281

4.983

32.154

5.061

233

3.237

 

584

120.195

21.050

326.678

002

DZ M IĐOŠ

45.764

966

8.873

1.707

 

1.090

 

 

36.302

6.345

88.357

 

DZ SUBOTICA

390.858

14.803

69.243

11.384

 

5.719

 

 

 

6.634

485.373

 

OB SUBOTICA

955.843

31.869

130.204

121.532

22.291

140.115

48.810

27.132

 

9.015

1.468.781

005

AP SUBOTICA

 

 

 

 

 

 

 

 

452.141

70.148

381.993

Subotica

1.573.746

52.621

240.474

139.684

22.524

150.161

48.810

27.716

608.638

113.192

2.751.182

006

DZ ŽITIŠTE

69.403

3.260

11.142

2.643

 

1.680

 

 

51.261

9.439

129.950

007

DZ N BEČEJ

86.006

1.236

13.686

3.252

 

2.068

 

 

78.093

13.949

170.392

008

DZ SEČANJ

58.669

1.863

12.104

2.318

 

1.477

 

 

45.184

8.080

113.535

009

DZ S CRNJA

43.532

1.224

8.795

1.566

 

999

 

 

30.210

5.555

80.771

010

DZ ZRENJANIN

406.590

10.527

56.465

12.567

 

7.960

 

 

 

5.846

488.263

010

OB ZRENJANIN

805.263

18.377

135.115

97.075

10.477

90.871

66.608

20.016

 

7.446

1.236.356

012

SP B ZRENJANIN

101.556

3.168

15.417

7.094

 

2.864

 

7.377

 

 

137.476

014

AP ZRENJANIN

 

 

 

 

 

 

 

 

465.324

71.656

393.668

Zrenjanin

1.571.019

39.655

252.724

126.515

10.477

107.919

66.608

27.393

670.072

121.971

2.750.411

015

DZ ADA

74.635

2.484

10.741

2.643

 

1.680

 

 

58.734

10.193

140.724

016

DZ KANJIŽA

116.165

2.532

20.475

3.612

 

2.298

 

 

68.423

12.148

201.357

017

DZ N KNEŽEVAC

79.521

1.479

13.816

3.244

515

1.852

 

3.984

34.225

6.328

132.308

018

DZ ČOKA

37.478

714

7.210

1.556

 

988

 

 

29.382

5.203

72.125

019

ZC SENTA

363.612

6.291

63.337

49.499

6.480

40.032

 

11.172

79.597

16.606

603.414

020

ZC KIKINDA

547.640

14.100

86.986

50.569

4.538

49.452

57.021

11.210

 

6.472

815.044

021

SP B N KNEŽEVAC

106.432

1.690

18.510

17.568

 

1.243

 

14.757

 

 

160.200

024

AP KIKINDA

 

 

 

 

 

 

 

 

184.234

28.663

155.571

Kikinda

1.325.483

29.290

221.075

128.691

11.533

97.545

57.021

41.123

454.595

85.613

2.280.743

025

DZ ALIBUNAR

91.598

3.066

15.517

2.929

 

1.867

 

 

62.580

11.018

166.539

026

DZ B CRKVA

73.524

2.880

15.704

2.247

 

1.429

 

 

60.194

10.425

145.553

027

DZ KOVAČICA

91.125

2.772

17.378

3.434

 

2.186

 

 

72.686

12.868

176.713

028

DZ KOVIN

123.360

5.563

17.473

4.701

 

2.992

 

 

92.465

16.309

230.245

029

DZ OPOVO

47.947

1.667

8.100

1.319

 

837

 

 

33.652

5.831

87.691

030

DZ PLANDIŠTE

51.905

1.539

12.465

1.558

 

991

 

 

50.108

8.608

109.958

 

DZ VRŠAC

150.202

4.231

22.309

5.938

 

3.766

 

 

 

2.603

183.843

 

ZC VRŠAC

363.384

9.014

48.971

46.672

2.634

31.687

35.443

11.059

 

3.599

545.265

032

ZC PANČEVO

1.260.612

37.646

169.144

125.698

12.834

113.177

69.953

26.525

 

14.662

1.800.927

033

SP B B CRKVA

94.047

2.118

18.282

11.263

 

4.053

 

10.826

 

 

140.589

034

SP B VRŠAC

282.007

8.340

74.921

31.925

 

1.617

 

41.439

 

 

440.249

035

SP B KOVIN

296.864

7.238

70.514

34.319

 

5.527

 

46.949

 

 

461.411

037

AP PANČEVO

 

 

 

 

 

 

 

 

436.807

67.885

368.922

 

AP VRŠAC

 

 

 

 

 

 

 

 

155.159

24.137

131.022

Pančevo

2.926.575

86.074

490.778

272.003

15.468

170.129

105.396

136.798

963.651

177.945

4.988.927

038

DZ APATIN

124.767

5.434

65.518

4.228

 

2.685

 

 

93.670

16.659

279.643

039

DZ KULA

182.896

3.820

24.818

6.199

 

3.938

 

 

155.817

27.312

350.176

040

DZ ODŽACI

157.531

4.513

29.148

4.825

 

2.676

 

1.299

103.505

18.425

285.072

041

ZC SOMBOR

1.190.524

30.396

193.086

145.514

15.798

106.662

65.062

32.804

 

14.209

1.765.637

043

AP SOMBOR

 

 

 

 

 

 

 

 

332.983

52.045

280.938

Sombor

1.655.718

44.163

312.570

160.766

15.798

115.961

65.062

34.103

685.975

128.650

2.961.466

044

DZ BAČ

50.905

1.796

11.317

2.509

 

1.596

 

 

38.094

7.082

99.135

045

DZ B PALANKA

232.786

4.559

30.614

7.179

 

4.557

39.308

 

174.541

30.436

463.108

046

DZ B PETROVAC

44.210

1.310

8.924

2.134

 

1.359

 

 

42.946

7.735

93.148

047

DZ BEOČIN

57.963

1.736

12.688

2.141

 

1.365

 

 

45.262

8.046

113.109

048

DZ BEČEJ

157.559

3.986

23.908

4.979

 

3.161

 

 

97.359

17.360

273.592

049

DZ ŽABALJ

84.608

2.536

15.249

3.402

 

2.167

 

 

56.254

10.114

154.102

050

DZ SRBOBRAN

62.068

1.690

8.915

2.527

 

1.608

 

 

48.015

8.605

116.218

051

DZ TEMERIN

77.853

2.841

11.440

3.339

 

2.126

 

 

82.500

14.310

165.789

052

DZ TITEL

50.898

1.416

8.341

2.131

 

1.354

 

 

40.490

7.316

97.314

 

DZ N SAD

1.008.069

29.791

102.885

38.422

 

24.393

 

 

 

17.826

1.185.734

 

ZAVOD ZA HMP N SAD

186.698

5.771

31.658

2.087

 

2.010

 

 

 

 

228.224

 

DZ VRBAS

157.981

4.815

22.279

5.190

 

3.308

 

 

 

2.234

191.339

 

OB VRBAS

357.642

10.292

57.674

51.825

9.481

53.631

34.760

10.028

 

2.482

582.851

056

ZZ REUM N SAD

68.915

1.924

11.520

432

 

160

 

8.027

 

869

90.109

058

ONKOLOGIJA N SAD

433.976

12.413

168.022

490.327

7.347

74.772

 

23.099

 

 

1.209.956

059

INST PL BOL N SAD

445.772

15.519

164.338

171.727

6.773

85.726

 

28.037

 

 

917.892

060

INST KVB N SAD

452.931

14.589

228.984

184.164

22.869

794.078

 

20.603

 

2.792

1.715.426

061

INST ZZ DECE I OML N SAD

600.572

31.212

104.322

109.166

11.375

86.202

2.015

33.927

 

 

978.791

062

STOMAT KL N SAD

67.138

1.390

6.484

991

 

2.455

 

1.112

 

 

79.570

063

KC N SAD

2.177.562

78.314

525.467

711.958

79.604

562.840

109.510

58.159

 

17.002

4.286.412

064

ZZZ RADNIKA N SAD

31.381

853

2.595

1.356

 

912

 

 

 

647

36.450

065

ZZZ STUDENATA N SAD

51.317

970

4.680

3.292

 

1.024

 

 

 

 

61.283

067

AU N SAD

 

 

 

 

 

 

 

 

1.124.772

175.369

949.403

 

APOTEKA VRBAS

 

 

 

 

 

 

 

 

153.682

24.137

129.545

Novi Sad

6.858.804

229.723

1.562.304

1.801.278

137.449

1.710.804

185.593

182.992

1.903.915

354.362

14.218.500

068

DZ INĐIJA

184.896

7.157

24.081

6.464

 

4.109

 

 

135.884

23.998

338.593

069

DZ PEĆINCI

75.681

3.039

14.094

2.943

 

1.873

 

 

46.583

8.479

135.734

070

DZ RUMA

205.152

5.769

32.553

7.182

 

4.732

 

649

159.891

28.092

387.836

 

DZ IRIG

31.587

655

5.874

1.444

 

920

 

 

25.707

4.594

61.593

071

DZ S PAZOVA

219.561

6.291

41.186

8.990

 

5.716

 

 

151.769

27.325

406.188

072

DZ ŠID

142.875

3.757

22.955

4.714

 

2.991

 

 

97.674

17.279

257.687

73-1

DZ S MITROVICA

275.002

8.488

34.770

10.269

 

6.522

 

 

 

4.709

330.342

73-2

OB S MITROVICA

682.720

15.504

102.675

65.173

4.631

109.932

107.389

19.008

 

6.366

1.100.666

077

AP S MITROVICA

 

 

 

 

 

 

 

 

279.200

43.748

235.452

Sr. Mitrovica

1.817.474

50.660

278.188

107.179

4.631

136.795

107.389

19.657

896.708

164.590

3.254.091

078

DZ BOGATIĆ

123.168

1.533

14.569

3.869

 

2.461

 

 

 

1.638

143.962

079

DZ LJUBOVIJA

78.613

546

12.402

3.298

 

1.880

 

1.174

 

1.004

96.909

080

ZC LOZNICA

936.309

16.574

127.832

96.261

12.282

56.341

47.213

21.435

 

11.185

1.303.062

 

DZ VLADIMIRCI

59.596

2.536

9.134

2.245

 

1.426

 

 

 

986

73.951

 

DZ KOCELJEVA

51.828

1.596

8.194

1.819

 

1.157

 

 

 

757

63.837

 

DZ ŠABAC

377.123

7.979

53.639

11.967

 

7.582

 

 

 

5.524

452.766

 

OB ŠABAC

844.816

13.597

131.399

107.762

10.332

88.909

72.209

31.578

 

8.513

1.292.089

084

AU LOZNICA

 

 

 

 

 

 

 

 

332.706

52.045

280.661

085

AU ŠABAC

 

 

 

 

 

 

 

 

546.297

84.479

461.818

Šabac

2.471.453

44.361

357.169

227.221

22.614

159.756

119.422

54.187

879.003

166.131

4.169.055

086

DZ UB

81.394

1.656

9.694

3.421

 

2.170

 

 

 

1.537

96.798

087

ZC VALJEVO

1.304.286

10.673

183.576

132.055

12.873

115.297

76.718

30.307

 

15.515

1.850.270

088

AU VALJEVO

 

 

 

 

 

 

 

 

512.791

79.199

433.592

089

DZ LAJKOVAC

62.888

2.561

7.929

2.255

 

1.437

 

 

 

961

76.109

Valjevo

1.448.568

14.890

201.199

137.731

12.873

118.904

76.718

30.307

512.791

97.212

2.456.769

092

ZC SMEDEREVO

907.638

18.598

103.362

83.607

7.107

70.162

57.221

17.790

 

11.114

1.254.371

093

OB S PALANKA

435.897

8.500

64.879

46.946

6.865

30.655

37.879

13.989

 

3.723

641.887

094

AP S PALANKA

 

 

 

 

 

 

 

 

141.623

22.012

119.611

 

AU SMEDEREVO

 

 

 

 

 

 

 

 

314.392

48.651

265.741

 

AU VELIKA PLANA

 

 

 

 

 

 

 

 

110.800

17.211

93.589

096

DZ V PLANA

153.579

2.519

22.974

5.888

 

3.741

 

 

 

2.650

186.051

097

DZ S PALANKA

209.236

5.959

18.575

6.806

 

4.322

 

 

 

3.120

241.778

Smederevo

1.706.350

35.576

209.790

143.247

13.972

108.880

95.100

31.779

566.815

108.481

2.803.028

098

DZ V GRADIŠTE

79.361

1.475

11.165

2.829

 

1.802

 

 

 

1.232

95.400

099

DZ ŽAGUBICA

73.873

1.179

8.610

1.914

 

1.217

 

 

 

824

85.969

 

ZC POŽAREVAC

1.250.811

27.357

147.082

100.740

10.706

83.034

110.170

39.197

 

13.465

1.755.632

 

DZ ŽABARI

53.364

1.431

6.677

1.558

 

991

 

 

 

688

63.333

101

ZC PETROVAC

265.181

5.750

37.540

23.492

1.229

13.266

 

5.188

 

3.711

347.935

103

AU POŽAREVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

592.320

92.399

499.921

Požarevac

1.722.590

37.192

211.074

130.533

11.935

100.310

110.170

44.385

592.320

112.319

2.848.190

104

DZ KRAGUJEVAC

519.500

11.674

51.380

20.744

 

13.083

 

 

 

10.186

606.195

 

HMP KRAGUJEVAC

136.556

2.414

17.867

1.247

 

880

 

 

 

 

158.964

105

DZ BATOČINA

57.179

1.552

6.674

1.926

 

1.229

 

 

 

800

67.760

106

DZ KNIĆ

54.692

1.654

8.026

2.131

 

1.354

 

 

 

905

66.952

107

DZ LAPOVO

35.183

807

5.183

1.062

 

673

 

 

 

470

42.438

108

DZ RAČA

48.145

1.716

8.700

1.926

 

1.229

 

 

 

800

60.916

109

DZ TOPOLA

86.543

2.085

14.411

3.076

 

1.956

 

 

 

1.406

106.665

110

ZC ARANĐELOVAC

343.233

7.721

47.104

24.095

1.229

20.371

 

5.558

 

4.472

444.839

111

ZZZR ZASTAVA

156.538

3.426

25.795

4.943

 

3.227

 

 

 

3.439

190.490

113

KC KRAGUJEVAC

1.664.155

42.387

388.477

649.298

29.530

420.127

112.788

51.614

 

13.874

3.344.502

115

AU KRAGUJEVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

1.000.256

156.889

843.367

116

AP ARANĐELOVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

151.609

24.137

127.472

Kragujevac

3.101.724

75.436

573.617

710.448

30.759

464.129

112.788

57.172

1.151.865

217.378

6.060.560

118

DZ DESPOTOVAC

151.240

2.412

17.643

4.319

 

2.507

 

992

68.524

12.120

235.517

119

DZ SVILAJNAC

139.459

1.867

21.721

3.932

 

2.413

 

481

72.537

12.945

229.465

 

DZ ĆUPRIJA

140.508

2.031

17.610

3.414

 

2.163

 

 

103.884

17.790

251.820

 

OB ĆUPRIJA

708.107

8.854

82.051

83.724

6.260

92.943

98.146

22.517

 

5.820

1.096.782

 

DZ REKOVAC

55.713

802

7.997

1.538

 

978

 

 

43.277

7.521

102.784

 

DZ JAGODINA

227.058

1.874

38.057

7.264

 

4.605

 

 

 

3.320

275.538

 

OPŠTA BOLNICA JAGODINA

428.407

3.366

43.371

51.824

4.895

50.104

 

11.077

 

3.351

589.693

 

APOTEKA JAGODINA

 

 

 

 

 

 

 

 

266.150

41.862

224.288

123

ZC PARAĆIN

443.663

7.498

45.562

34.635

4.020

31.876

 

6.679

160.116

30.214

703.835

Jagodina

2.294.155

28.704

274.012

190.650

15.175

187.589

98.146

41.746

714.488

134.943

3.709.722

 

ZC BOR

683.377

16.174

92.006

58.816

4.364

50.906

26.741

14.136

 

6.585

939.935

 

DZ MAJDANPEK

106.631

2.378

13.829

2.380

 

1.510

 

 

 

1.022

125.706

 

OB MAJDANPEK

75.524

1.609

14.308

8.197

418

6.460

2.750

2.108

 

620

110.754

126

ZC NEGOTIN

435.204

6.243

84.357

32.624

3.223

24.432

17.998

7.646

 

4.334

607.393

127

ZC KLADOVO

315.151

6.965

72.099

32.198

2.469

18.573

11.197

6.045

 

2.033

462.664

129

AU BOR

 

 

 

 

 

 

 

 

478.664

75.050

403.614

Bor

1.615.887

33.369

276.599

134.215

10.474

101.881

58.686

29.935

478.664

89.644

2.650.066

130

DZ BOLJEVAC

82.578

643

7.879

2.193

 

1.395

 

 

 

858

93.830

131

ZC KNJAŽEVAC

319.086

4.574

44.387

18.028

1.801

14.296

 

4.447

 

3.223

403.396

132

ZC ZAJEČAR

738.917

13.042

98.374

73.436

7.875

100.546

45.780

17.414

 

8.333

1.087.051

135

AU ZAJEČAR

 

 

 

 

 

 

 

 

530.355

83.347

447.008

Zaječar

1.140.581

18.259

150.640

93.657

9.676

116.237

45.780

21.861

530.355

95.761

2.031.285

136

ZC UŽICE

2.808.175

48.318

431.226

263.719

28.745

254.452

83.753

49.651

 

31.946

3.936.093

140

AU UŽICE

 

 

 

 

 

 

 

 

923.901

143.689

780.212

Užice

2.808.175

48.318

431.226

263.719

28.745

254.452

83.753

49.651

923.901

175.635

4.716.305

141

ZC ČAČAK

1.377.175

30.506

176.417

125.998

12.351

142.041

60.037

23.962

 

16.667

1.931.820

142

ZC G MILANOVAC

434.434

9.510

64.681

38.917

2.561

30.845

 

7.541

 

4.659

583.830

145

AU ČAČAK

 

 

 

 

 

 

 

 

555.192

86.365

468.827

146

AP G MILANOVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

173.154

27.154

146.000

Čačak

1.811.609

40.016

241.098

164.915

14.912

172.886

60.037

31.503

728.346

134.845

3.130.477

147

DZ RAŠKA

131.279

2.675

21.468

4.538

 

2.549

 

1.091

 

1.707

161.893

148

ZC N PAZAR

655.152

12.739

85.242

54.916

4.802

42.044

38.443

12.397

220.340

42.000

1.084.075

 

ZC KRALJEVO

1.185.674

27.196

180.925

120.261

11.175

120.408

80.101

25.047

 

13.178

1.737.609

 

DZ VRNJAČKA BANJA

114.046

2.481

29.013

3.631

 

2.310

 

 

 

1.602

149.879

 

SPB VRNJAČKA BANJA

44.813

1.017

7.620

3.310

 

1.006

 

1.954

 

648

59.072

154

AU KRALJEVO

 

 

 

 

 

 

 

 

648.731

101.450

547.281

155

DZ TUTIN

132.059

1.912

26.901

5.961

 

3.296

 

1.866

49.220

9.399

211.816

Kraljevo

2.263.023

48.020

351.169

192.617

15.977

171.613

118.544

42.355

918.291

169.984

3.951.625

156

DZ TRSTENIK

178.946

3.427

30.411

6.171

 

3.917

 

 

 

2.878

219.994

 

ZC KRUŠEVAC

1.317.488

32.757

192.944

115.351

12.949

89.592

84.975

26.071

 

13.853

1.858.274

 

DZ ALEKSANDROVAC

105.675

3.314

19.056

4.084

 

2.461

 

571

 

1.704

133.457

 

DZ VARVARIN

65.844

1.281

7.484

2.547

 

1.620

 

 

 

1.075

77.701

 

DZ ĆIĆEVAC

39.669

1.101

6.258

1.176

 

745

 

 

 

551

48.398

160

AU KRUŠEVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

719.414

112.387

607.027

161

DZ BRUS

86.978

1.670

17.056

2.611

 

1.558

 

571

 

1.085

109.359

Kruševac

1.794.600

43.550

273.209

131.940

12.949

99.893

84.975

27.213

719.414

133.533

3.054.210

162

DZ GADŽIN HAN

51.247

2.799

7.877

1.300

 

827

 

 

 

607

63.443

163

DZ DOLJEVAC

69.158

3.772

9.234

2.247

 

1.429

 

 

 

941

84.899

164

DZ SVRLJIG

75.571

1.804

10.153

1.983

 

1.258

 

 

 

860

89.909

165

DZ SOKOBANJA

81.747

1.721

12.282

2.466

 

1.568

 

 

59.668

10.537

148.915

166

DZ NIŠ

878.229

26.722

71.844

30.325

 

26.890

 

 

 

14.163

1.019.847

167

DZ MEROŠINA

59.861

4.161

9.408

1.821

 

1.161

 

 

 

768

75.644

168

DZ RAŽANJ

45.509

2.482

7.608

1.300

 

827

 

 

 

607

57.119

169

ZC ALEKSINAC

341.416

10.541

44.531

26.676

2.800

20.807

 

5.928

 

4.282

448.417

170

SP B TOPONICA

387.141

20.394

85.495

28.850

 

4.011

 

44.716

 

 

570.607

173

HMP NIŠ

260.653

7.512

56.928

8.370

 

3.212

 

 

 

 

336.675

174

ZZZ RADNIKA NIŠ

239.291

6.728

15.907

9.223

 

6.122

 

 

 

4.981

272.290

175

ZZZ STUDENATA NIŠ

23.803

534

1.783

2.223

 

570

 

 

 

 

28.913

176

ATD NIŠ

45.055

1.214

4.592

1.756

 

1.367

 

 

 

 

53.984

172

SP B OZREN

115.600

4.357

19.601

9.330

 

2.940

 

7.687

 

 

159.515

180

KC NIŠ

2.583.352

76.764

525.336

1.057.040

110.203

684.653

140.567

71.599

 

18.181

5.231.333

181

STOMATOLOGIJA NIŠ

156.082

580

4.511

2.125

1.590

4.076

 

1.112

 

 

170.076

183

AU NIŠ

 

 

 

 

 

 

 

 

1.395.730

219.494

1.176.236

Niš

5.413.715

172.085

887.090

1.187.035

114.593

761.718

140.567

131.042

1.455.398

275.421

9.987.822

184

DZ KURŠUMLIJA

102.264

1.887

16.272

3.994

 

2.304

 

975

 

1.494

126.202

185

DZ BLACE

71.259

776

10.331

1.926

 

1.229

 

 

 

800

84.721

 

DZ ŽITORAĐA

69.065

2.418

7.512

1.601

 

1.019

 

 

 

565

81.050

186

ZC PROKUPLJE

678.978

16.290

112.374

57.445

5.102

48.436

37.037

14.072

 

6.936

962.798

188

AU PROKUPLJE

 

 

 

 

 

 

 

 

312.882

49.028

263.854

Prokuplje

921.566

21.371

146.489

64.966

5.102

52.988

37.037

15.047

312.882

58.823

1.518.625

189

DZ BELA PALANKA

77.817

1.216

17.602

2.048

 

1.301

 

 

43.057

7.689

135.352

 

ZC PIROT

718.437

14.064

88.156

60.043

7.689

71.803

41.096

13.339

 

7.037

1.007.590

 

DZ BABUŠNICA

61.864

1.884

14.701

1.528

 

969

 

 

 

892

80.054

 

DZ DIMITROVGRAD

76.922

1.642

14.634

1.454

 

1.015

 

550

 

776

95.441

192

AU PIROT

 

 

 

 

 

 

 

 

269.674

42.239

227.435

Pirot

935.040

18.806

135.093

65.073

7.689

75.088

41.096

13.889

312.731

58.633

1.545.872

193

DZ BOJNIK

59.749

1.381

8.636

2.021

 

1.288

 

 

 

867

72.208

 

DZ LESKOVAC

566.949

14.773

93.540

17.488

 

11.106

 

 

 

7.934

695.922

 

DZ VLASOTINCE

134.265

3.471

24.397

4.233

 

2.688

 

 

 

1.944

167.110

 

DZ MEDVEĐA

52.503

1.443

9.456

1.444

 

920

 

 

 

607

65.159

 

OB LESKOVAC

1.006.453

19.671

118.227

114.790

7.653

164.441

75.557

34.126

 

9.866

1.531.052

196

AU LESKOVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

754.639

119.176

635.463

197

DZ LEBANE

109.654

1.080

10.894

3.384

 

2.156

 

 

 

1.427

125.741

Leskovac

1.929.573

41.819

265.150

143.360

7.653

182.599

75.557

34.126

754.639

141.821

3.292.655

199

ZC VRANJE

1.062.202

11.046

118.154

88.877

9.032

108.293

60.849

19.738

 

11.557

1.466.634

 

DZ BOSILEGRAD

52.886

297

6.753

1.542

 

878

 

563

 

650

62.269

 

DZ BUJANOVAC

159.759

2.985

20.268

6.423

 

4.102

 

 

 

2.408

191.129

 

DZ PREŠEVO

111.675

1.463

19.455

5.796

 

3.359

 

 

 

1.736

140.012

199a

DZ VLADIČIN HAN

95.119

997

15.655

3.235

 

2.057

 

 

 

1.427

115.636

200

ZC SURDULICA

240.359

1.091

31.967

18.236

747

14.373

 

4.509

 

2.921

308.361

201

SP B SURDULICA

58.891

331

10.952

5.022

 

1.893

 

4.610

 

 

81.699

205

AU VRANJE

 

 

 

 

 

 

 

 

550.413

86.365

464.048

 

AU BUJANOVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

98.994

15.463

83.531

Vranje

1.780.891

18.210

223.204

129.131

9.779

134.955

60.849

29.420

649.407

122.527

2.913.319

206

DZ ZVEČAN

136.491

984

12.998

5.599

 

3.172

 

 

 

 

159.244

207

ZC K MITROVICA

1.312.848

10.082

111.982

62.293

5.060

36.689

19.449

6.496

 

 

1.564.899

208

AU K. MITROVICA

63.567

1.360

703

 

 

 

 

 

138.927

22.251

182.306

Kos. Mitrovica

1.512.906

12.426

125.683

67.892

5.060

39.861

19.449

6.496

138.927

22.251

1.906.449

210

DZ BARAJEVO

98.402

3.341

19.054

3.394

 

2.159

23.897

 

46.558

9.019

187.786

211

DZ VOŽDOVAC

461.981

9.394

54.367

18.129

 

11.490

 

 

 

8.727

546.634

212

DZ VRAČAR

249.784

4.618

38.063

7.055

 

4.470

 

 

 

3.430

300.560

213

DZ GROCKA

259.718

7.778

35.017

9.937

 

6.312

 

 

156.081

29.762

445.081

214

DZ ZVEZDARA

392.606

6.786

40.360

16.577

 

10.518

 

 

 

7.800

459.047

215

DZ ZEMUN

522.860

11.073

68.381

22.667

 

14.383

 

 

 

10.593

628.771

216

DZ LAZAREVAC

303.391

5.479

41.683

8.787

 

5.036

 

325

 

3.472

361.229

217

DZ MLADENOVAC

174.964

6.448

30.014

6.591

 

4.186

 

 

183.098

31.990

373.311

218

DZ N BGD

585.400

18.697

78.029

24.466

 

15.502

 

 

 

12.244

709.850

219

DZ OBRENOVAC

253.205

8.504

33.680

8.574

 

5.444

42.412

 

135.732

25.054

462.497

220

DZ PALILULA

557.988

17.477

63.474

19.394

 

12.308

 

 

 

8.978

661.663

221

DZ RAKOVICA

286.456

5.440

29.797

12.425

 

7.882

 

 

 

5.866

336.134

222

DZ S VENAC

216.863

5.198

19.357

5.441

 

3.453

 

 

 

2.547

247.765

223

DZ SOPOT

86.765

2.969

17.384

2.677

 

1.702

 

 

47.875

8.811

150.561

224

DZ S GRAD

369.396

7.468

36.259

6.580

 

4.169

 

 

 

3.178

420.694

225

DZ ČUKARICA

457.175

10.997

56.756

21.114

 

13.397

 

 

 

9.881

549.558

226

SP B MLADENOVAC

112.751

3.562

21.765

7.994

811

5.067

44.428

5.970

 

1.576

200.772

227

SP B CEREB PARALIZA BGD

146.596

4.836

26.303

1.170

 

1.339

 

5.899

 

 

186.143

228

NEONATOLOGIJA BGD

202.643

4.044

42.338

52.430

1.282

23.372

 

12.713

 

 

338.822

229

SVETI SAVA BGD

270.920

9.721

59.164

32.193

 

53.004

 

11.028

 

3.102

432.928

230

HMP BGD

626.758

13.966

101.640

7.319

 

2.290

 

 

 

 

751.973

231

GZ KOŽNO BGD

55.982

1.318

4.706

770

 

2.608

 

 

 

 

65.384

232

GZ GERONT

242.911

7.451

17.017

1.646

 

2.185

 

 

 

 

271.210

234

ATD BGD

169.006

4.847

12.736

4.378

 

7.324

 

 

 

 

198.291

235

NEFRO LAZAREVAC

76.964

2.389

21.981

1.351

1.005

5.411

80.006

2.709

 

310

191.506

236

ZZZ STUDENATA BGD

146.244

2.839

16.295

4.727

 

2.314

 

1.263

 

 

173.682

237

ZZZ MUP

114.830

2.727

11.523

2.428

 

1.825

 

 

25.562

6.461

152.434

239

PROTETIKA BGD

130.139

5.422

17.082

2.758

 

3.094

 

9.134

 

2.234

165.395

241

NARKOMANIJA BGD

121.494

4.436

16.553

2.687

 

1.075

 

4.200

 

 

150.445

242

GOVORNA PATOL BGD

68.551

1.536

13.288

112

 

49

 

1.219

 

 

84.755

243

BANJICA BGD

531.437

12.687

96.705

104.668

32.974

632.016

 

25.445

 

6.453

1.429.479

244

LAZA LAZAREVIĆ BGD

404.765

8.018

59.514

26.808

 

3.983

 

22.655

 

 

525.743

245

KVB DEDINJE

461.481

13.853

260.408

190.344

31.482

854.559

 

21.132

 

2.482

1.830.777

246

MAJKA I DETE BGD

731.474

17.780

138.635

202.329

13.409

107.285

 

21.946

 

 

1.232.858

247

MENTALNO BGD

268.898

4.803

26.471

7.669

 

10.168

 

12.741

 

 

330.750

248

ONKOLOGIJA BGD

644.986

22.354

180.549

1.113.933

9.223

111.492

 

17.564

 

 

2.100.101

249

REUMATOLOGIJA BGD

192.000

4.708

31.951

11.387

 

2.908

 

14.097

 

2.110

254.941

251

ZOTOVIĆ BGD

215.061

5.345

35.385

6.057

 

7.398

 

14.962

 

2.156

282.052

252

NEUROPS DECE BGD

89.045

2.776

15.653

988

 

789

 

4.303

 

 

113.554

253

DEČ KL BGD

525.507

13.755

104.129

126.700

17.669

104.344

9.509

17.725

 

 

919.338

254

GAK

524.583

11.761

108.832

63.391

12.032

39.593

 

19.566

 

 

779.758

255

STOMATOLOGIJA BGD

256.004

4.357

20.857

5.196

2.120

25.139

 

4.099

 

 

317.772

256

KBC B KOSA

731.253

16.105

122.956

274.685

22.725

214.992

 

15.154

 

4.468

1.393.902

257

KBC D MIŠOVIĆ

925.410

31.174

141.027

108.586

12.919

118.285

20.120

21.350

 

6.776

1.372.095

258

KBC ZEMUN

882.073

20.531

126.943

102.740

14.293

166.698

66.421

27.455

 

7.942

1.399.212

259

KBC ZVEZDARA

1.217.303

27.292

200.186

172.062

18.873

236.405

198.432

34.190

 

9.754

2.094.989

260

KCS

6.009.873

153.099

1.393.606

2.503.631

223.269

2.366.065

96.007

351.275

 

39.091

13.057.734

 

VMA

872.922

18.339

274.335

319.969

55.474

484.767

56.490

26.121

 

6.205

2.102.212

261

AU BGD

 

 

 

 

 

 

 

 

5.099.547

797.269

4.302.278

Beograd

23.247.318

589.498

4.382.208

5.656.914

469.560

5.720.254

637.722

726.240

5.694.453

1.079.741

46.044.426

351

ZC GNJILANE

318.961

2.725

16.279

7.089

 

1.750

 

 

 

 

346.804

350

AU GNJILANE

30.585

659

835

 

 

 

 

 

44.276

7.166

69.189

Gnjilane

349.546

3.384

17.114

7.089

 

1.750

 

 

44.276

7.166

415.993

380

DZ GRAČANICA

492.858

 

17.033

4.159

 

14.545

 

 

14.947

2.426

541.116

381

DZ DONJA GUŠTERICA

297.854

 

11.472

3.092

 

12.125

 

 

8.501

1.380

331.664

382

DZ KOSOVO POLJE

142.291

 

7.289

1.902

 

1.780

 

 

6.005

975

158.292

383

DZ OBILIĆ

184.052

 

4.547

3.119

 

3.336

 

 

4.178

678

198.554

384

DZ ŠTRPCE

256.083

 

10.129

3.694

 

6.202

 

 

9.116

1.479

283.745

385

KBC PRIŠTINA

766.241

 

25.573

16.576

 

7.438

 

3.323

 

 

819.151

385/1

ZC PRIZREN

145.550

 

3.114

 

 

 

 

 

620

101

149.183

385/2

AU PRIZREN

10.219

 

65

 

 

 

 

 

 

 

10.284

385/3

DZ DRAGAŠ

24.665

 

165

 

 

 

 

 

 

 

24.830

385/4

ZC PEĆ

105.956

 

3.114

 

 

 

 

 

620

101

109.589

385/5

SP B PEĆ

18.261

 

65

 

 

 

 

 

 

 

18.326

385/6

AU PEĆ

7.555

 

65

 

 

 

 

 

 

 

7.620

385/7

ZC ĐAKOVICA

21.712

 

165

 

 

 

 

 

 

 

21.877

385/8

DZ ISTOK

36.587

 

3.114

 

 

 

 

 

620

101

40.220

385/9

ZAVOD RH ISTOK

19.639

 

165

52

 

 

 

 

 

 

19.856

385/10

DZ PRIŠTINA

318.704

 

1.794

 

 

 

 

 

339

55

320.782

385/11

AU PRIŠTINA

7.495

 

59

 

 

 

 

 

 

 

7.554

Gračanica

2.855.722

 

87.928

32.594

 

45.426

 

3.323

44.946

7.296

3.062.643

SVEGA

80.853.811

1.877.476

13.178.874

12.611.063

1.037.377

11.560.483

2.712.275

1.891.459

24.307.466

4.555.868

145.474.416

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička banja" Aranđelovac

21.672

619

2.851

3.926

 

1.134

 

2.042

 

496

31.748

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - "Gamzigrad" - Zaječar

8.655

164

1.252

 

 

1.876

 

76

 

124

11.899

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti - Novi Pazar

50.313

1.235

6.836

1.543

 

2.095

 

5.104

 

1.241

65.885

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" - Vrnjačka Banja

14.250

289

3.404

2.309

 

667

 

1.201

 

248

21.872

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

105.816

3.878

9.719

7.056

 

4.474

 

5.104

 

1.241

134.806

Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška banja, Niš

115.593

4.174

15.553

13.220

1.113

18.774

 

6.125

 

1.489

173.063

SVEGA RH

316.299

10.359

39.615

28.054

1.113

29.020

 

19.652

 

4.839

439.273

UKUPNO

81.170.110

  1.887.835

  13.218.489

  12.639.117

  1.038.490

  11.589.503

  2.712.275

  1.911.111

  24.307.466

4.560.707

  145.913.689

ZZZR "ŽELEZNICE SRBIJE"

384.474

9.479

33.576

14.931

 

7.770

 

 

32.534

11.975

470.789

SVEGA ZU VAN PMZU

384.474

9.479

33.576

14.931

 

7.770

 

 

32.534

11.975

470.789

 

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA INSTITUTE / ZAVODE ZA JAVNO ZDRAVLJE ZA 2009. GODINU

iznosi u 000 dinara

Red.
br.

 

Naziv instituta-zavoda

 Mikrobiologija  

  Epidemiologija  

Socijalna
medicina

 

     Ukupna     

 

Vrednost
vakcina -
evidentno*

0

 

1

2

3

4

 

5

 

6

1

 

Zavod za javno zdravlje Subotica

27.259

1.583

1.230

 

30.072

 

10.745

2

 

Zavod za javno zdravlje Zrenjanin

21.636

1.635

2.050

 

25.321

 

11.165

3

 

Zavod za javno zdravlje Kikinda

10.932

1.299

2.255

 

14.486

 

9.293

4

 

Zavod za javno zdravlje Pančevo

23.971

2.501

3.280

 

29.752

 

16.983

5

 

Zavod za javno zdravlje Sombor

19.511

1.672

1.230

 

22.413

 

11.437

6

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine, Novi Sad

73.693

4.776

9.020

 

87.489

 

39.887

7

 

Zavod za javno zdravlje Sr. Mitrovica

24.806

2.711

2.050

 

29.567

 

19.081

8

 

Zavod za javno zdravlje Šabac

21.218

2.601

2.255

 

26.074

 

20.206

9

 

Zavod za javno zdravlje Valjevo

2.638

1.513

1.025

 

5.176

 

9.368

10

 

Zavod za javno zdravlje Požarevac (za Braničevski i Podunavski upravni okrug)

24.226

3.259

3.485

 

30.970

 

20.451

11

 

Institut za javno zdravlje Kragujevac

40.466

2.370

3.280

 

46.116

 

16.897

12

 

Zavod za javno zdravlje Ćuprija

24.041

1.799

2.460

 

28.300

 

10.330

13

 

Zavod za javno zdravlje Zaječar (za Zaječarski i Borski upravni okrug)

26.746

2.209

3.280

 

32.235

 

13.736

14

 

Zavod za javno zdravlje Užice

31.964

2.479

2.665

 

37.108

 

16.109

15

 

Zavod za javno zdravlje Čačak

23.379

1.783

1.230

 

26.392

 

10.085

16

 

Zavod za javno zdravlje Kraljevo

28.570

2.353

2.050

 

32.973

 

20.474

17

 

Zavod za javno zdravlje Kruševac

26.263

2.047

1.640

 

29.950

 

13.750

18

 

Institut za javno zdravlje Niš (za Nišavski i Toplički upravni okrug)

66.191

3.841

6.560

 

76.592

 

23.858

19

 

Zavod za javno zdravlje Pirot

15.398

823

1.230

 

17.451

 

4.823

20

 

Zavod za javno zdravlje Leskovac

26.195

1.902

1.640

 

29.737

 

11.602

21

 

Zavod za javno zdravlje Vranje

22.016

1.835

2.460

 

26.311

 

13.994

22

 

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd

89.764

10.705

22.345

 

122.814

 

85.516

23

 

Institut za za javno zdravlje Srbije

41.900

5.480

17.890

 

65.270

 

0

24

 

Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica

75.485

6.449

8.902

 

90.836

 

9.204

 

 

UKUPNO

788.268

69.625

105.512

 

963.405

 

418.994

 

Napomena*:

Vrednost vakcina je iskazana evidentno po područnim institutima/zavodima za javno zdravlje za potrebe zdravstvenih ustanova sa njihovog područja i vrednost vakcina za institute/zavode za javno zdravlje bez vakcina i seruma za antirabičnu zaštitu.

 

PREDRAČUN SREDSTAVA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA SPECIJALIZOVANIM ZA PRODUŽENU REHABILITACIJU ZA 2009. GODINU

 

 

 

Naziv zdravstvene ustanove

Iznos sredstava (u 000 din.)

Za stacionarnu rehabilitaciju

Za ambulantno-polikliničke usluge

Za primarnu
zdravstvenu zaštitu
(član 15. Statuta
Instituta za rehabilitaciju
- Beograd)

Ukupno

1

 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Melenci

229.775

 

10.237

 

 

240.012

2

 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Kanjiža

94.024

 

5.288

 

 

99.312

3

 

Specijalna bolnica za neurološka i postraumatska stanja - Stari Slankamen

218.197

 

5.391

 

 

223.588

4

 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Vrdnik

33.580

 

301

 

 

33.881

5

 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Banja Koviljača"

127.604

 

2.371

 

 

129.975

6

 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička Banja" Aranđelovac

42.705

 

7.404

 

 

50.109

7

 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad" - Zaječar

56.239

 

20.772

 

 

77.011

8

 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Zlatar" - Nova Varoš

17.520

 

3.943

 

 

21.463

9

 

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" - Čajetina

45.260

 

51.885

 

 

97.145

10

 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Ivanjica

46.720

 

9.842

 

 

56.562

11

 

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti - Novi Pazar

36.938

 

7.554

 

 

44.492

12

 

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" - Vrnjačka Banja

341.640

 

30.609

 

 

372.249

13

 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Agens" - Mataruška Banja, Kraljevo

70.080

 

4.137

 

 

74.217

14

 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Ribarska banja, Kruševac

188.807

 

3.090

 

 

191.897

15

 

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

138.700

 

8.958

 

 

147.658

16

 

Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja, Niš

225.658

 

6.124

 

 

231.782

17

 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gejzer" - Sijarinska Banja, Medveđa

29.200

 

3.000

 

 

32.200

18

 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Bujanovac

23.360

 

3.815

 

 

27.175

19

 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Vranjska banja" - Vranje

17.520

 

2.395

 

 

19.915

20

 

Institut za rehabilitaciju - Beograd

338.428

 

82.081

 

44.341

464.850

 

 

UKUPNO

2.321.955

 

269.197

 

44.341

   2.635.493

 

PREDRAČUN SREDSTAVA USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE ZA 2009. GODINU

 

Red.
br.

Naziv ustanove socijalne zaštite

Ukupna naknada
(u 000 din.)

0

1

2

1

GERONTOLOŠKI CENTAR SUBOTICA

31.428

2

DOM ZA DECU "KOLEVKA"

26.571

3

OTHON STARA MORAVICA

16.519

 

Filijala Subotica

74.518

4

GERONTOLOŠKI CENTAR ZRENJANIN

18.997

5

DOM ZA STARE I PENZ. NOVI BEČEJ

22.025

 

Filijala Zrenjanin

41.022

6

GERONTOLOŠKI CENTAR KANJIŽA

3.412

7

GERONTOLOŠKI CENTAR KIKINDA

8.388

8

CENTAR ZA SOC. RAD N. KNEŽEVAC

1.024

9

DOM ZA STARE MOL

12.389

 

Filijala Kikinda

25.213

10

GERONTOLOŠKI CENTAR PANČEVO

9.732

11

GERONTOLOŠKI CENTAR VRŠAC

5.087

12

DOM ZA LICA OM. U RAZVOJU JABUKA

6.841

13

DOM SLEPIH ZBRINJAVANJE PANČEVO

8.210

14

DOM ZA DUŠEVNO OBOLELA LICA "1. OKTOBAR" STARI LEC

22.298

 

Filijala Pančevo

52.168

15

DOM ZA STARE I PENZIONERE APATIN

9.485

16

DOM ZA STARE KULA

6.063

17

GERONTOLOŠKI CENTAR SOMBOR

17.877

 

Filijala Sombor

33.425

18

GERONTOLOŠKI CENTAR BAČKA PALANKA

5.970

19

GERONTOLOŠKI CENTAR BEČEJ

9.629

20

GERONTOLOŠKI CENTAR NOVI SAD

48.341

21

DOM ZA DECU I OMLADINU VETERNIK

39.535

22

DOM ZA DUŠEVNO OBOLELA LICA ČURUG

8.706

23

GERONTOLOŠKI CENTAR DOM. ODELJ. VRBAS KUCURA

6.310

 

Filijala Novi Sad

118.491

24

GERONTOLOŠKI CENTAR SREM

15.118

 

Filijala Sremska Mitrovica

15.118

25

GERONTOLOŠKI CENTAR ŠABAC

11.952

26

DOM ZA STARE U KRUPNJU

4.369

 

Filijala Šabac

16.321

27

DOM ZA STARE I PENZIONERE SMEDEREVO

10.095

 

Filijala Smederevo

10.095

28

SPECIJALNA UST. VELIKI POPOVAC

12.112

29

SPECIJALNI ZAVOD ZA DECU I OMLADINU STAMNICA

21.778

30

DOMSKO ODELJ. ZA PENZ. I STARA LICA - KUČEVO

4.530

 

Filijala Požarevac

38.420

31

DOM ZA STARE KRAGUJEVAC

18.838

32

ZAVOD ZA ZBRINJAVANJE ODRASLIH "MALE PČELICE"

41.057

 

Filijala Kragujevac

59.895

33

GERONTOLOŠKI CENTAR JAGODINA

15.004

34

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD PARAĆIN

4.617

 

Filijala Jagodina

19.621

35

GERONTOLOŠKI CENTAR KNJAŽEVAC

10.873

 

Filijala Zaječar

10.873

36

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD POŽEGA

1.970

 

Filijala Užice

1.970

37

GERONTOLOŠKI CENTAR M. BANJA

12.907

38

DOM ZA LICA OMETENA U RAZVOJU TUTIN

6.670

 

Filijala Kraljevo

19.577

39

GERONTOLOŠKI CENTAR KRUŠEVAC

10.864

40

CENTAR ZA SOC. RAD SA DOMSKIM ODELJENJEM - BRUS

3.125

 

Filijala Kruševac

13.989

41

GERONTOLOŠKI CENTAR NIŠ

12.942

42

DOM ZA STARE JELENAC

18.856

43

DOM ZA LICA OMETENA U RAZVOJU KULINA

36.555

 

Filijala Niš

68.353

44

DOM ZA SMEŠTAJ PROKUPLJE

8.389

45

CENTAR ZA COSIJALNI RAD BLACE

1.956

46

DOM ZA SMEŠTAJ ODRASLIH I OMETENIH U MENTALNOM RAZVOJU TRBUNJE - BLACE

3.789

 

Filijala Prokuplje

14.134

47

DOM ZA STARE DIMITROVGRAD

5.924

 

Filijala Pirot

5.924

48

GERONTOLOŠKI CENTAR LESKOVAC

12.084

 

Filijala Leskovac

12.084

49

DOM ZA PENZIONERE SURDULICA

4.011

 

Filijala Vranje

4.011

50

GERONTOLOŠKI CENTAR BEOGRAD

75.409

51

CENTAR ZA ZAŠTITU ODOJČADI I DECE

36.062

52

DOM ZA DECU I OMLADINU SREMČICA

14.287

53

CENTAR ZA SMEŠTAJ DECE I OMLADINE OMETENE U RAZVOJU

10.543

54

GERONTOLOŠKI CENTAR OBRENOVAC

19.078

55

GERONTOLOŠKI CENTAR MLADENOVAC

18.938

56

DOM ZA ODRASLE I INVALIDNA LICA

8.334

 

Filijala Beograd

182.651

 

UKUPNO

837.873