ODLUKA
O FINANSIJSKOJ POMOĆI NEZAPOSLENIM TRUDNICAMA I PORODILJAMA

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 2/2009)

Član 1

Ovom Odlukom u skladu sa Zakonom utvrđuje se pravo na finansijsku pomoć nezaposlenim trudnicama i porodiljama koje imaju prebivalište na teritoriji grada Jagodina, a u cilju povećanja nataliteta i zaštite nezaposlenih trudnica i porodilja.

Član 2

Nezaposlene trudnice i porodilje koje ispune utvrđene kriterijume, ostvaruju pravo na finansijsku pomoć u iznosu od 10.000,00 dinara mesečno.

Isplata finansijske pomoći vrši se isključivo u cilju povećanja nataliteta i zbog nastale ekonomske krize, kao vid socijalne zaštite i pomoći u 2009. godini.

Član 3

Sredstva za isplatu finansijske pomoći na osnovu ove Odluke, obezbeđuju se u budžetu grada Jagodina.

O sprovođenju ove Odluke staraće se Gradska uprava - Odeljenje za društvene delatnosti i Odeljenje za privredu, budžet i finansije.

Odeljenje za društvene delatnosti donosi rešenje o utvrđivanju prava na finansijsku pomoć.

Odeljenje za privredu, budžet i finansije vrši isplatu finansijske pomoći počev od 01.02.2009. godine.

Član 4

Pravo na ovu finansijsku pomoć ostvaruju nezaposlene trudnice i porodilje na osnovu sledećih kriterijuma:

1. Da je trudnoća konstatovana u 2009. godini odgovarajućom potvrdom nakon trećeg meseca trudnoće, od strane nadležne državne zdravstvene ustanove - Doma zdravlja ili Opšte bolnice u Jagodini i da se porodilja porodila u 2009. godini ili da je trudnoća konstatovana u 2009. godini, a porođaj obavljen u 2010. godini.

2. Da na teritoriji grada Jagodina imaju prebivalište najmanje godinu dana pre početka trudnoće ili porođaja, što se dokazuje potvrdom nadležnog organa - Policijske uprave u Jagodini.

Trudnice ili porodilje koje su podstanari obavezne su da dostave potvrdu - garanciju stanodavca da postoji stvarni podstanarski odnos (formu potvrde utvrđuje Odeljenje za društvene delatnosti).

Ova potvrda - garancija podleže proveri od strane organa grada, a u slučaju da je ista lažno izdata, izdavalac potvrde - stanodavac je u obavezi da izvrši povraćaj isplaćenih sredstava.

3. Da se nezaposleno lice vodi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Jagodini najmanje godinu dana pre početka trudnoće ili porođaja a što se dokazuje odgovarajućom potvrdom Nacionalne službe za zapošljavanje, odnosno odgovarajućom potvrdom ili uverenjem Fonda PIO ako se radi o obavljanju poljoprivredne delatnosti.

Član 5

Ako u toku korišćenja prava na finansijsku pomoć nastupe promene (npr. preseljenje, gubitak ploda i slično) trudnica odnosno porodilja je u obavezi da nastalu promenu prijavi odmah, a najkasnije u roku od 7 dana, organu donosioca rešenja.

Obavezuju se Opšta bolnica odnosno Dom zdravlja da za sve trudnice odnosno porodilje kojima su izdali potvrde o nastupanju trudnoće i porođaja dostavi zvanično obaveštenje organu donosioca rešenja, kao i obaveštenje o prekidu trudnoće (svojom voljom ili iz zdravstvenih razloga).

Član 6

Trudnice i porodilje mogu ovo pravo na finansijsku pomoć koristiti po oba osnova do isteka porodiljskog odsustva (u smislu člana 94. stav 3. Zakona o radu porodiljsko odsustvo traje do 3 meseca od dana porođaja).

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodina", a primenjivaće se počev od 01.02.2009. godine.