PROGRAM
RASPOREDA SREDSTAVA ZA KAPITALNA ULAGANJA U OBLASTI OBRAZOVANJA I KULTURE U 2009. GODINI

("Sl. list grada Kragujevca", br. 2/2009)

I Ovim Programom vrši se raspored sredstava za kapitalna ulaganja u oblasti obrazovanja i kulture predviđena Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2009. godinu u okviru Gradske uprave za obrazovanje, kulturu, informisanje, sport i omladinu.

II Za osnovno obrazovanje (na teritoriji grada Kragujevca postoje 22 osnovne škole i 41 izdvojeno odeljenje), u Odluci o budžetu grada za 2009. godinu, Razdeo 11. Gradska uprava za obrazovanje, kulturu, informisanje, sport i omladinu, Glava 11.4 Obrazovanje, Ekonomska funkcija 912 - Osnovno obrazovanje, Ekonomska klasifikacija 463 - transferi ostalim nivoima vlasti, planirano je ukupno 207.553.000 dinara, od toga za realizaciju prioriteta za kapitalna ulaganja 47.060.000 dinara koji se raspoređuju na sledeći način:

1. Zgrade i građevinski objekti - 43.800.000 dinara

- izgradnja objekta fiskulturne sale u OŠ "Živadinka Divac" u Kragujevcu;

- završni radovi na fiskulturnoj sali u OŠ "Svetozar Marković" u Kragujevcu;

- nadgradnja školskih objekata za potrebe boravka (OŠ "Mirko Jovanović"; OŠ "Vuk Karadžić");

- rekonstrukcija školskih objekata: OŠ "Miloje Simović" Dragobraća Izdvojeno odeljenje u Goločelu; OŠ "Julijana Ćatić" Stragari - Izdvojeno odeljenje u Ramaći; OŠ "Prota Stevan Popović" Čumić (mokri čvor), OŠ "19. oktobar" Maršić - Izdvojeno odeljenje u Cvetojevcu (mokri čvor);

- zamena stolarije OŠ "Stanislav Sremčević" Kragujevac, OŠ "21. oktobar" Kragujevac, OŠ "Dositej Obradović" Erdeč;

- uvođenje grejanja na gas u OŠ "Živadinka Divac" Kragujevac, OŠ "Dragiša Mihailović" Kragujevac, OŠ "Jovan Popović" - Izdvojeno odeljenje Šumarice, OŠ "Milutin i Draginja Todorović" - Izdvojeno odeljenje Ilićevo, kao i grejanja sa sopstvenim kotlarnicama u OŠ "19 oktobar" Maršić i OŠ "Sreten Mladenović" Desimirovac - Izdvojeno odeljenje Cerovac;

- izrada projektne dokumentacije za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih fiskulturnih sala (OŠ "Natalija Nana Nedeljković" Grošnica, OŠ "Treći kragujevački bataljon" Kragujevac, OŠ "Đura Jakšić" Kragujevac);

- izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju postojećih instalacija u školama (elektro, vodovodne, grejanja, gromobranske..).

2. Mašine i oprema - 3.260.000 dinara

- opremanje kabineta

- nabavka i reparacija školskog nameštaja.

3. Za realizaciju svih ovih prioriteta potrebno je u budžetu grada u toku 2009. godine obezbediti dodatna sredstva, u skladu sa budžetskim mogućnostima.

III Za srednje obrazovanje (na teritoriji grada Kragujevca postoji 11 srednjih škola od kojih su tri sa dva nivoa obrazovanja: ŠOSO "Vukašin Marković", Muzička škola "Miloje Milojević" i Škola sa domom za učenike oštećenog sluha), u Odluci o budžetu grada za 2009. godinu, Razdeo 11. Gradska uprava za obrazovanje, kulturu, informisanje, sport i omladinu, Glava 11.4 Obrazovanje, Ekonomska funkcija 920 - srednje obrazovanje, Ekonomska klasifikacija 463 - transferi ostalim nivoima vlasti, planirano je ukupno 206.593.000 dinara, od toga za realizaciju prioriteta za kapitalna ulaganja 87.950.000 dinara koji se raspoređuju na sledeći način:

1. Zgrade i građevinski objekti - 84.800.000 dinara

- završetak radova na izgradnji fiskulturne sale u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji;

- završetak radova na adaptaciji tavanskog prostora u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji;

- dogradnja objekta Ekonomske škole (kabinetsko-učionički prostor);

- zamena stolarije TUŠ "Toza Dragović", Prva tehnička škola.

2. Mašine i oprema - 3.150.000 dinara

- opremanje kabineta

- nabavka i reparacija školskog nameštaja.

IV Za oblast kulture (na teritoriji grada Kragujevca postoji devet ustanova kulture), u Odluci o budžetu grada za 2009. godinu, Razdeo 11. Gradska uprava za obrazovanje, kulturu, informisanje, sport i omladinu, Glava 11.2 Kultura, Ekonomska funkcija 820 - Usluge kulture - Indirektni korisnici, Ekonomske klasifikacije 511 - Zgrade i građevinski objekti, 512 - Mašine i oprema i 515 - Nematerijalna imovina, za realizaciju prioriteta za kapitalna ulaganja planirano je 17.787.000 dinara koji se raspoređuju na sledeći način:

1. Zgrade i građevinski objekti - 8.180.000 dinara

- izrada projektne dokumentacije za izgradnju depoa za potrebe Narodnog muzeja;

- izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju i promenu namene bioskopa "Pionir" u koncertnu dvoranu;

- izrada projektne dokumentacije za parterno uređenje i ograđivanje Dvorskog kompleksa;

- izrada projektne dokumentacije za sanaciju objekta bioskopa "Radnički dom";

- izrada projektne dokumentacije za uređenje prostora namenjenog Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" (ukoliko se obezbedi objekat).

2. Mašine i oprema - 6.300.000 dinara

- nabavka opreme, nameštaja i drugih osnovnih sredstava za rad.

3. Nematerijalna imovina - 3.307.000 dinara

- nabavka knjiga za Biblioteku "Vuk Karadžić"

- otkup eksponata u Narodnom muzeju.

4. Za nabavku knjiga za Biblioteku "Vuk Karadžić" potrebno je u toku 2009. godine obezbediti dodatna sredstva u iznosu od 2.000.000 dinara, kako bi se realizovala nabavka u skladu sa propisanim standardima.

V Za izvršenje ovog Programa, u skladu sa primanjima budžeta, odgovorna je Gradska uprava za obrazovanje, kulturu, informisanje, sport i omladinu, koja će tromesečno Gradskom veću podnositi izveštaj o realizaciji Programa.

VI Ovaj Program objaviti u "Službenom listu Grada Kragujevca".