PROGRAM
ZA SPROVOĐENJE LOKALNOG PLANA AKCIJE ZA ROME

("Sl. list grada Kragujevca", br. 2/2009)

I Sredstva za sprovođenje Lokalnog plana akcije za Rome za 2009. godinu opredeljena su Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2009. godinu , Razdeo : 12 - Gradska uprava za zdravstvo, socijalnu politiku i društvenu brigu o deci; funkcija 070 - Socijalna pomoć ugroženom stanovništvu neklasifikovana na drugom mestu, pozicija 193, ekonomska klasifikacija 472 - Lokalni plan akcije za Rome u iznosu od 1.630.560,00 dinara.

II Sredstva iz stava I ovog Programa realizovaće se prema sledećem rasporedu:

1. Unapređenje položaja Roma

1.000.000,00

- podrška obrazovanju (pomoć u školovanju, pripremne i dopunske nastave, stipendije, pripreme za upis, nabavka školskog pribora, podrška realizaciji predškolskog programa, integracije romske dece, organizovanje tribina, edukacije)

- zaštita zdravlja (promocija zdravih stilova života, podsticaj preventivnim pregledima i imunizaciji, organizovanje tribina i edukativnih predavanja)

- kultura (očuvanje tradicije romske populacije, obeležavanje praznika Roma, očuvanje romskog jezika, običaja)

- podrška zapošljavanju (podsticaj radnog angažovanja Roma, edukacija i informisanje)

- smanjenje siromaštva (pomoć ugroženim porodicama i pojedincima, razvoj infrastrukture i uređenja romskih naselja)

2. Ostalo

630.560,00

III Sredstva namenjena za sprovođenje Lokalnog plana akcije za Rome, iz stava I ovog Programa realizovaće se po projektima i zahtevima, kojima se unapređuje položaj Roma i organizacija koje se bave pitanjima Roma, uz dostavljanje prateće dokumentacije u prilogu zahteva.

IV Sredstva opredeljena za realizaciju Programa za sprovođenje Lokalnog plana akcije za Rome za 2009. godinu rasporediće se na osnovu rešenja Gradonačelnika grada Kragujevca.

V Za sprovođenje Programa Lokalnog plana akcije za Rome za 2009. godinu odgovorna je Gradska uprava za zdravstvo, socijalnu politiku i društvenu brigu o deci.

VI Ovaj Program objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".