PLAN
PREVENTIVNIH MERA U CILJU TRAJNOG I NESMETANOG PRUŽANJA USLUGE ISPORUKE VODE NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 6/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Plan preventivnih mera u cilju trajnog i nesmetanog pružanja usluge isporuke vode na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Plan preventivnih mera), se donosi kako bi se obezbedilo redovno, kvalitetno i pouzdano pružanje usluge isporuke vode na teritoriji Grada Novog Sada i utvrđuju preventivne mere koje je u tom cilju potrebno sprovesti. Nizak pritisak vode i nedostatak vode u naseljenim mestima, kao i u pojedinim delovima gradskog područja, pokazatelji su niskog nivoa zadovoljavanja usluge snabdevanja vodom.

Nizak nivo zadovoljavanja usluge snabdevanja vodom nastao je kao posledica nepoštovanja rokova za sanaciju i puštanje u rad izvorišta "Štrand" i sanaciju BHD bunara i bušenih bunara na izvorištima "Ratno ostrvo" i "Petrovaradinska ada", a za koje je Grad Novi Sad obezbedio potrebna finansijska sredstva.

Naime, izvorište "Štrand" koje treba da obezbedi min. 20-25 % sirove vode, tj. oko 300 l/sek, a čijom eksploatacijom bi se obezbedio zadovoljavajući obim, vrsta i kvalitet usluge, ne ispunjava tehničke i druge uslove za isporuku vode; bunari BHD 10 na izvorištu "Ratno ostrvo" već duži period imaju višestruko umanjen kapacitet, odnosno oko 15-20 l/sek, umesto oko 80 l/sek, kao bunari BHD 8 na izvorištu "Petrovaradinska ada", koji treba da obezbede 80 l/sek. Navedeni nedostaci, kao i niz drugih odobrenih, a nerealizovanih radova na izvorištima, ukazuju da je u februaru 2009. godine količina sirove vode potrebne za normalno snabdevanje građana, pravnih lica i preduzetnika čije su kućne instalacije priključene na tehničke sisteme za isporuku vode na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: korisnici), 20-35 % manja od neophodne količine sirove vode.

Pred nastupajući prolećni i letnji period, kada su potrebe građana za vodom veće nego u zimskom periodu, nivo zadovoljavanja usluge snabdevanja vodom bi mogao biti još niži u odnosu na trenutni.

II PREVENTIVNE MERE

Preventivne mere obuhvataju:

1) proširenje izvorišta "Ratno ostrvo" izvorištem tipa infiltracionih bazena,

2) sanitarnu zaštitu izvorišta,

3) dogradnju tehnološkog procesa i izgradnju novog rezervoara na lokalitetu "Štrand", i

4) druge radove na sistemima odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda predviđenih Planom preventivnih mera, koji se izvršavaju i po nalogu nosilaca realizacije preventivnih mera.

Proširenje izvorišta "Ratno ostrvo" izvorištem tipa infiltracionih bazena predviđeno je Generalnim planom grada Novog Sada do 2021. godine ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 24/2000, 18/2001, 12/2003 i 10/2006), a obuhvata prostor u zaleđu postojećeg izvorišta. Procenjeno je da se izgradnjom ovog izvorišta može dobiti dodatnih oko 1000 l/sek sirove vode. Na ovaj način se pitanje zahvata sirove vode za potrebe vodosnabdevanja Grada Novog Sada rešava za duži vremenski period, te je u tom cilju potrebno izvršiti neophodne prethodne, pripremne i istražne radove i započeti izradu tehničke dokumentacije, u skladu sa Generalnim planom grada Novog Sada do 2021. godine. Takođe, neophodno je istovremeno rešavati imovinsko-pravne odnose na ovom lokalitetu.

Sanitarna zaštita izvorišta vršiće se na svim postojećim i planiranim izvorištima. U tom cilju potrebno je izraditi elaborate sanitarne zaštite izvorišta, kojim će se izvršiti registrovanje svih zagađivača i propisati način saniranja izvorišta. Na taj način bi se postigao zadovoljavajući kvalitet podzemne vode na izvorištima.

Dogradnjom tehnološkog procesa i izgradnjom novog rezervoara na lokalitetu "Štrand" značajno će se popraviti kvalitet prerađene vode koja se isporučuje korisnicima i rešiti problem akcidentnih zagađenja. Izgradnja rezervoara obezbediće potrebnu zapreminu za ravnomerno snabdevanje vodom i omogućiti ravnomeran rad izvorišta, čime bi se produžio njihov rok upotrebe. Unapređenje tehnologije na postrojenju "Štrand", uvođenjem ozona i filtera sa aktivnim ugljem, značajno će popraviti kvalitet prerađene vode koja se isporučuje korisnicima. Za realizaciju ove preventivne mere potrebno je uraditi odgovarajuću studiju opravdanosti za postojeći idejni projekat kojim se razrađuje dogradnja tehnološkog procesa i izgradnja novog rezervoara na lokalitetu "Štrand", izvršiti stručnu kontrolu od strane pokrajinske revizione komisije, i izvesti pilot-ispitivanja i započeti izradu konkursne dokumentacije.

Preventivne mere obuhvataju i postavljanje i obavljanje poslova video nadzora na svim izvorištima, kao i druge poslove u cilju obezbeđivanja redovnog, kvalitetnog i pouzdanog pružanja usluge isporuke vode na teritoriji Grada Novog Sada.

III NOSILAC REALIZACIJE PREVENTIVNIH MERA

Nosilac realizacije preventivnih mera utvrđenih ovim planom je Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad, u saradnji sa nadležnim pokrajinskim i gradskim organima uprave, Javnim preduzećem "Vode Vojvodine", Novi Sad, Javnim preduzećem "Vojvodinašume" Novi Sad i Javnim preduzećem "Urbanizam" Zavod za urbanizam, Novi Sad.

Koordinaciju aktivnosti i njihovu dinamiku u cilju realizacije preventivnih mera između Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad i pokrajinskih i gradskih organa i organizacija obavlja Štab za realizaciju Plana operativnih mera radi otklanjanja poremećaja u vodosnabdevanju na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Štab), obrazovan Planom operativnih mera radi otklanjanja poremećaja u vodosnabdevanju na teritoriji Grada Novog Sada, koji je donelo Gradsko veće Grada Novog Sada na 41. sednici od 12. februara 2009. godine.

Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad je obavezno da na zahtev Gradskog veća Grada Novog Sada i Štaba dostavlja izveštaje o preduzetim preventivnim merama,

IV. Rok za izvršenje Plana preventivnih mera u cilju trajnog i nesmetanog pružanja usluge isporuke vode na teritoriji Grada Novog Sada je šest meseci od dana njegovog stupanja na snagu.

V. Ovaj plan stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".