ODLUKA
O REALIZACIJI PODSTICAJNIH MERA U POLJOPRIVREDI ZA 2009. GODINU NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 4/2009)

I Grad Kragujevac će, u okviru programa "Podsticajne mere u poljoprivredi", odobravati isplatu bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta grada za 2009. godinu, registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima - fizičkim licima, sa prebivalištem i proizvodnjom na teritoriji grada, na ime realizacije sledećih podsticajnih mera:

1. Podsticajna sredstva za povrtarsku proizvodnju:

- nabavka plastenika i staklenika - 20% od iznosa na dostavljenom računu,

- nabavka opreme za plasteničku i stakleničku proizvodnju (za zagrevanje, hlađenje, navodnjavanje) - 30% od iznosa na dostavljenom računu,

- nabavka opreme za navodnjavanje - 40% od iznosa na dostavljenom računu.

2. Podsticajna sredstva za stočarsku proizvodnju:

- kupovina laktofriza (kapaciteta 100-2000 l) - 30% od iznosa na dostavljenom računu, a 50% za članove Udruženja odgajivača goveda simentalske rase "Šumadija",

- kupovina muzilica, hranilica, pojilica... - 30% od iznosa na dostavljenom računu,

- kupovina mešane stočne hrane - 30% od iznosa na dostavljenom računu,

- kupovina teladi za tov - 20% od isplaćenog iznosa (maksimalno 10.000,00 dinara po kupljenom grlu), a 35% za članove Udruženja odgajivača junadi "Baby beef" (maksimalno 17.500,00 dinara).

3. Podsticajna sredstva za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju:

- kupovina opreme za zaštitu bilja (atomizeri i prskalice) - 30% od iznosa na dostavljenom računu.

4. Podsticajna sredstva za prerađivačke kapacitete:

- opremanje mini hladnjača i sušara - 30% od vrednosti investicije,

- kupovina opreme za preradu voća, povrća, meda, mleka, mesa... (pakerice, vakumirke, kalibratori) - 30% od vrednosti investicije.

5. Podsticajna sredstva za osiguranje useva, životinja i plodova:

- za osiguranje useva, životinja i plodova - 40% od iznosa premije na dostavljenoj polisi osiguranja.

II Podsticajna sredstva iz stava I ove Odluke, mogu se odobriti samo po jednom osnovu u toku godine, osim sredstava iz tačke 5. - osiguranje useva, životinja i plodova, koja se mogu odobriti i pored korišćenja drugih podsticajnih sredstava.

Odobreni iznosi ne mogu biti veći od 300.000,00 dinara, po korisniku sredstava, odnosno 500.000,00 dinara za mini hladnjače i sušare.

Zahtev za odobravanje podsticajnih sredstava podnosi se u roku od 2 meseca od dana izdavanja računa, polise osiguranja, predračuna ili datuma promene vlasnika u stočnom pasošu.

Podnosilac zahteva ili član domaćinstva, koji u trenutku podnošenja zahteva, ima dospele, a neizmirene obaveze prema gradskoj Direkciji za robne rezerve (budžetu grada), ne može ostvariti pravo na podsticajna sredstva.

III Isplata odobrenih podsticajnih sredstava vrši se na osnovu rešenja Gradonačelnika, uplatom na tekući račun korisnika podsticajnih sredstava.

IV Sredstva za realizaciju ove Odluke, planirana su u budžetu grada za 2009. godinu, opredeljena u Gradskoj upravi za privredne resurse, u razdelu 10, glava 10.2. Direkcija za robne rezerve, funkcija 421, ekonomska klasifikacija 451-subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama i raspoređena rešenjem Gradskog veća o rasporedu sredstava za realizaciju Programa za razvoj poljoprivrede u 2009. godini, u stavu I tačka br. 4 - "podsticajne mere u poljoprivredi" u ukupnom iznosu od 15.500.000,00 dinara, i to: 2.500.000,00 dinara - sredstva iz budžeta i 13.000.000,00 - sopstveni prihodi.

V Za realizaciju ove Odluke zadužuje se Gradska uprava za privredne resurse, koja tromesečno dostavlja Gradskom veću izveštaje o realizaciji programa.

VI Ovu Odluku objaviti u "Sl. listu grada Kragujevca".