ODLUKA
O REALIZACIJI MERA ZA PODSTICANJE RAZVOJA POLJOPRIVREDE - SUBVENCIONISANI DUGOROČNI KREDITI U 2009. GODINI NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 4/2009)

I Grad Kragujevac će, u okviru programa "Mere za podsticanje razvoja poljoprivrede" u 2009. godini, subvencionisati dugoročne kredite registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima - fizičkim licima, sa prebivalištem i proizvodnjom na teritoriji grada, na taj način što će refinansirati kamatu po ugovorima na kredite, koje poljoprivredni proizvođači zaključe sa poslovnim bankama za sledeće namene:

1. kupovina krupne mehanizacije (traktori, kombajni, balirke, berači, setvospremači, pneumatske sejalice),

2. podizanje višegodišnjih zasada u voćarstvu i vinogradarstvu i

3. izgradnja i adaptacija objekata za smeštaj i uzgoj stoke.

II Sredstva za refinansiranje kamate, mogu se odobriti samo za jednu namenu u toku godine, a odobreni iznos ne može biti veći od 150.000,00 dinara na godišnjem nivou po podnetom zahtevu.

Zahtev za odobravanje sredstava, poljoprivredni proizvođači podnose Odeljenju za poljoprivredu, u roku od 2 meseca, od dana zaključivanja ugovora o dugoročnom kreditu sa poslovnom bankom.

Podnosilac zahteva za refinansiranje kamate ili član domaćinstva, koji u trenutku podnošenja zahteva, ima dospele, a neizmirene obaveze prema gradskoj Direkciji za robne rezerve (budžetu grada), ne može ostvariti pravo na refinansiranje kamate.

Korisnik refinansiranja kamate ili član poljoprivrednog gazdinstva, koji po zaključivanju ugovora o refinansiranju kamate, ne izmiri u međuvremenu dospele obaveze prema Direkciji za robne rezerve (budžetu grada), gubi pravo na dalje refinansiranje kamate.

III Isplata odobrenih sredstava vrši se na osnovu ugovora o refinansiranju kamate, koji će Grad zaključiti sa poljoprivrednim proizvođačima, koji ispunjavaju uslove iz stava I i II ove Odluke.

IV Sredstva za realizaciju ove Odluke planirana su u budžetu grada za 2009. godinu,

U razdelu 10 - Gradska uprava za privredne resurse, glava 10.2. - Direkcija za robne rezerve, funkcija 421, ekonomska klasifikacija 451-subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama, u ukupnom iznosu od 13.000.000,00 dinara, odnosno 4.000.000,00 dinara - sredstva iz budžeta i 9.000.000,00 dinara - sopstveni prihodi.

V Ovlašćuje se pomoćnik Gradonačelnika za oblast poljoprivrede, dr Snežana Živanović Katić, da u ime Grada, potpiše Ugovore sa poljoprivrednim proizvođačima, koji ostvare pravo na refinansiranje kamate.

VI Za realizaciju ove Odluke zadužuje se Gradska uprava za privredne resurse, koja tromesečno dostavlja Gradskom veću izveštaje o realizaciji programa.

VII Ovu Odluku objaviti u "Sl. listu grada Kragujevca".