PRAVILNIK

O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE INVESTICIONIM FONDOVIMA

("Sl. glasnik RS", br. 8/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuje Kontni okvir društva za upravljanje investicionim fondovima (u daljem tekstu: Kontni okvir), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni deo, kao i sadržina pojedinih računa u Kontnom okviru.

Član 2

Društvo za upravljanje investicionim fondovima (u daljem tekstu: društvo za upravljanje fondom) obuhvata stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, kao i prihode i rashode, i utvrđuje rezultate poslovanja, u skladu sa sadržinom pojedinih računa u Kontnom okviru.

Član 3

Stanje i promene imovine, obaveza i kapitala, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja društva za upravljanje fondom evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima propisnim u Kontnom okviru, u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima (u daljem tekstu: MRS) i Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (u daljem tekstu: MSFI).

Propisani trocifreni računi se mogu po potrebi raščlanjavati na analitičke račune, saglasno zahtevima MRS, odnosno MSFI i ovim pravilnikom.

II SADRŽINA RAČUNA

Klasa 1: Stalna imovina

Član 4

Na računima grupe 10 - Nematerijalna ulaganja, obuhvataju se stanje i promene na nematerijalnim ulaganjima.

Za priznavanje i procenjivanje nematerijalnih ulaganja merodavni su MRS-38 - Nematerijalna ulaganja, MSFI - 3 Poslovne kombinacije, MRS-36 Obezvređenje imovine i ostali relevantni MRS i MSFI.

Član 5

Na računima grupe 11 - Nekretnine i oprema obuhvataju se stanje i promene na zemljištu, građevinskim objektima, investicionim nekretninama, opremi i ostalim oblicima nekretnina, kako onih koja su u vlasništvu društva za upravljanje fondom tako i onih uzetih u finansijski zakup.

Za priznavanje i procenjivanje nekretnina i opreme merodavni su MRS-16 - Nekretnine, oprema i postrojenja, MRS-17 - Lizing, MRS-40 - Investicione nekretnine, MRS-36 - Obezvređenje imovine i drugi relevantni MRS, odnosno MSFI.

Član 6

Na računima grupe 12 - Dugoročni finansijski plasmani, obuhvataju se stanje i promene na hartijama od vrednosti koje se drže do roka dospeća, a koji je duži od godine dana, hartijama od vrednosti koje su raspoložive za prodaju, a čije se unovčenje ne očekuje u roku kraćem od godine dana, dugoročnim hartijama od vrednosti koje su označene kao hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha i ostalim dugoročnim finansijskim plasmanima.

Za priznavanje i procenjivanje dugoročnih plasmana relevantni su MRS-32 - Finansijski instrumenti: prezentacija, MRS-39 - Finansijski instrumenti: priznavanje i procenjivanje, MSFI-7 - Finansijski instrumenti: objavljivanja odnosno drugi relevantni MRS i MSFI.

Obezvređenje hartija od vrednosti koje se drže do roka dospeća obuhvata se preko računa Ispravka vrednosti.

Na računu 120 - Hartije od vrednosti koje se drže do roka dospeća, obuhvataju se stanje i promene na hartijama od vrednosti sa fiksnim ili odredivim rokom dospeća koje društvo za upravljanje fondom ima nameru i sposobnost da drži do roka dospeća.

Na računu 121 - Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju, obuhvataju se stanje i promene na hartijama od vrednosti koje su klasifikovane kao raspoložive za prodaju, čije se unovčenje ne očekuje u roku kraćem od godinu dana.

Na računu 122 - Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha, obuhvataju se stanje i promene na hartijama od vrednosti koje je društvo za upravljanje fondom, nakon početnog priznavanja, označilo kao hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha, ali za koje se ne očekuje da će biti prodate u roku od godinu dana od sticanja, odnosno od dana bilansa.

Na računu 128 - Ostali dugoročni finansijski plasmani obuhvataju se stanje i promene na dugoročnim finansijskim plasmanima koji ne pripadaju prethodno navedenim računima.

Na računu 129 - Ispravka vrednosti dugoročnih finansijskih plasmana obuhvataju se iznosi obezvređenja dugoročnih finansijskih plasmana koji se vode po amortizovanoj vrednosti.

Klasa 2: Zalihe, potraživanja, plasmani i gotovina

Član 7

Na računima grupe 20 - Zalihe obuhvataju se stanje i promene na zalihama materijala, sitnog inventara i ostalim zalihama. Obezvređenje zaliha obuhvata se direktnim otpisivanjem na teret rashoda.

Na računu 200 - Materijal obuhvataju se stanje i promene na zalihama materijala.

Na računu 201 - Sitan inventar obuhvataju se stanje i promene na zalihama sitnog inventara.

Na računu 208 - Ostale zalihe iskazuju se stanje i promene na zalihama koje nisu obuhvaćene na prethodno navedenim računima.

Na računu 209 - Ispravka vrednosti zaliha iskazuju se iznosi obezvređenja zaliha.

Član 8

Na računima grupe 21 - Potraživanja obuhvataju se stanje i promene potraživanja društva za upravljanje od fondova, potraživanja za kamate i ostala potraživanja.

Na računu 210 - Potraživanja po osnovu naknade za upravljanje obuhvataju se stanje i promene potraživanja koje društvo za upravljanje ima prema fondu po osnovu naknade za upravljanje fondom. Ako društvo upravlja sa više fondova za svaki fond se vodi poseban analitički račun.

Na računu 211 - Potraživanja za naknadu po osnovu kupovine i otkupa investicionih jedinica obuhvataju se stanje i promene potraživanja društva za upravljanje fondom za naknadu za kupovinu, odnosno otkup investicionih jedinica.

Na računu 212 - Potraživanja za kamate obuhvataju se stanje i promene potraživanja za kamate.

Na računu 218 - Ostala potraživanja obuhvataju se stanje i promene potraživanja od zaposlenih, potraživanja od države, potraživanja za zakupnine i sl.

Na računu 219 - Ispravka vrednosti potraživanja iskazuju se iznosi obezvređenja potraživanja.

Član 9

Na računima grupe 22 - Kratkoročni finansijski plasmani obuhvataju se stanje i promene hartija od vrednosti i ostalih finansijskih plasmana sa rokom dospeća, odnosno prodaje kraćim od godinu dana od dana sticanja, odnosno dana bilansa.

Za priznavanje i procenjivanje kratkoročnih plasmana relevantni su MRS-32 - Finansijski instrumenti: prezentacija, MRS-39 - Finansijski instrumenti: priznavanje i procenjivanje, MSFI-7 - Finansijski instrumenti: objavljivanja, odnosno drugi relevantni MRS i MSFI.

Na računu 220 - Hartije od vrednosti koje se drže do roka dospeća obuhvataju se stanje i promene naplate hartija od vrednosti koje se drže do roka dospeća, a koje dospevaju za naplatu u roku od godinu dana od dana bilansa.

Na računu 221 - Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju obuhvataju se stanje i promene hartija od vrednosti raspoložive za prodaju za koje se očekuje da će biti prodate u roku od godinu dana od dana sticanja, odnosno dana bilansa.

Na računu 222 - Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha obuhvataju se stanje i promene hartija od vrednosti koje su, u skladu sa MRS-39, označene kao hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha.

Na računu 228 - Ostali kratkoročni plasmani obuhvataju se stanje i promene kratkoročnih ulaganja koja nisu obuhvaćene na prethodno navedenim računima.

Na računu 229 - Ispravka vrednosti kratkoročnih finansijskih plasmana obuhvataju se iznosi obezvređenja kratkoročnih finansijskih plasmana koji se vode po amortizovanoj vrednosti.

Član 10

Na računim grupe 23 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti obuhvataju se stanje i promene lako utrživih hartija od vrednosti sa rokom dospeća do 90 dana, depozita po viđenju i gotovine u blagajni i na računima.

Na računu 230 - Hartije od vrednosti - gotovinski ekvivalenti obuhvataju se stanje i promene hartija od vrednosti koje se lako i brzo mogu pretvoriti u poznati iznos gotovine i kod kojih je rizik od smanjenja vrednosti beznačajan.

Na računu 231 - Tekući račun obuhvataju se stanje i promene na poslovnim računima. Ovaj račun se raščlanjava na onoliko analitičkih računa koliko ima poslovnih računa.

Na računu 232 - Devizni račun obuhvataju se stanje i promene na deviznom računu društva za upravljanje fondom.

Na računu 233 - Gotovina u blagajni obuhvataju se uplate i isplate gotovine i drugih vrednosti kao i njihovo stanje.

Na računu 239 - Ostala novčana sredstva obuhvataju se stanje i promene novčanih sredstava koja nisu obuhvaćena na prethodno navedenim računima.

Član 11

Na računima grupe 24 - Porez na dodatu vrednost obuhvataju se stanje i promene potraživanja za porez na dodatu vrednost saglasno nazivima računa grupe.

Član 12

Na računim grupe 25 - Odložena poreska sredstva obuhvataju se stanje i promene poreza na dobitak koji se u budućim obračunskim periodima mogu povratiti.

Na računu 250 - Odložena poreska sredstva obuhvataju se stanje i promene privremenih razlika koje će u budućim obračunskim periodima biti poništene, saglasno MRS-12 Porez na dobitak. Poništenje odloženih poreskih sredstva se vrši u korist računa 723 - Odloženi poreski prihodi perioda.

Član 13

Na računima grupe 26 - Aktivna vremenska razgraničenja obuhvataju stanje i promene potraživanja za nastale a nefakturisane prihode i unapred plaćene rashode.

Na računu 260 - Obračunati, a nenaplaćeni prihodi obuhvataju se stanje i promene prihoda koji su nastali u tekućem periodu, a koji će biti naplaćeni u budućem obračunskom periodu.

Na računu 261 - Unapred plaćeni rashodi obuhvataju se stanje i promene isplaćenih iznosa koji se odnose na rashode budućih obračunskih perioda.

Na računu 269 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja obuhvataju se stanje i promene ostalih aktivnih vremenskih razgraničenja koja nisu obuhvaćena na prethodno navedenim računima.

Član 14

Na računima grupe 27 - Stalna imovina namenjena prodaji obuhvataju se stanje i promene stalnih sredstava koje društvo za upravljanje fondom namerava da proda u skladu sa zahtevima MSFI 5.

Član 15

Na računima grupe 28 - Gubitak iznad visine kapitala, obuhvata se iznos gubitka koji prelazi vrednost kapitala.

Klasa 3: Kapital

Član 16

Na računima grupe 30 - Osnovni kapital obuhvataju se stanje i promene akcijskog kapitala društva za upravljanje fondom umanjen za upisani neuplaćeni kapital.

Na računu 300 - Akcijski kapital obuhvataju se stanje i promene nominalne vrednosti upisanih akcija društva za upravljanje fondom. Ako društvo izdaje više vrsta akcija za svaku vrstu akcija otvara se poseban, analitički račun

Na računu 309 - Neuplaćeni upisani kapital obuhvataju se stanje i promene onog dela nominalne vrednosti upisanog akcijskog kapitala koji još nije uplaćen na račun društva za upravljanje fondom.

Član 17

Na računima grupe 31 - Kapitalne rezerve obuhvataju se stanje i promene emisione premije i mogućih uplata akcionara pri konverziji preferencijalnih u obične akcije, konverziji obveznica u akcije, i ostale uplate akcionara u kapital koje nisu praćene izdavanjem akcija.

Na računu 310 - Emisiona premija obuhvata se stanje i promene iznosa za koji je prodajna vrednost akcija društva za upravljanje fondom iznad njihove nominalne vrednosti.

Na računu 311 - Ostale kapitalne rezerve obuhvata se stanje i promene uplata akcionara koje su izvršene pri konverziji preferencijalnih u obične akcije, konvertibilnih obveznica u akcije i sl.

Član 18

Na računima grupe 32 - Rezerve iz dobitka obuhvataju se stanje i promene rezervi koji su u skladu sa zakonom, statutom društva za upravljanje fondom i odlukama skupštine akcionara izdvojeni iz dobitka.

Na računu 321 - Zakonske rezerve obuhvataju se stanje i promene iznosa dobitaka izdvojenih u rezerve saglasno zakonu i odlukama skupštine akcionara.

Na računu 322 - Ostale rezerve iz dobitka obuhvataju se stanje i promene dobitaka izdvojenih u rezerve u skladu sa internim aktom društva za upravljanje fondom i odlukama skupštine.

Član 19

Na računima grupe 33 - Revalorizacione rezerve i kumulirani nerealizovani dobici i gubici obuhvataju se, u skladu sa MRS-16 - Nepokretnosti, oprema i postrojenja, MSFI-3 - Poslovne kombinacije, MRS-39 - Finansijski instrumenti: priznavanje i procenjivanje i MRS-40 - Investicione nekretnine, i drugim relevantnim MRS i MSFI, stanje i promene efekata promene fer vrednosti imovine.

Na računu 330 - Revalorizacione rezerve obuhvataju se stanje i promene efekata promene fer vrednosti imovine, u skladu sa MRS-16 - Nepokretnosti, oprema i postrojenja, MSFI-3 - Poslovne kombinacije, MRS-40 - Investicione nekretnine i drugim relevantnim MRS i MSFI.

Na računu 331 - Kumulirani nerealizovani dobici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju obuhvataju se, pozitivni efekti promene fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i drugim relevantnim MRS i MSFI.

Na računu 332 - Kumulirani nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju obuhvataju se, negativni efekti promene fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i drugim relevantnim MRS i MSFI, odnosno nerealizovani gubici koji se nisu mogli pokriti pozitivnim efektima promene fer vrednosti konkretne hartije od vrednosti evidentiranim u korist računa 331.

Napred navedeni računi se raščlanjavaju na analitičke račune za svaku vrstu sredstava i svako sredstvo unutar vrste po osnovu čije promene fer vrednosti nastaju odgovarajući efekti.

Za konkretnu hartiju od vrednosti, ne može istovremeno biti iskazano stanje na računima 331 i 332.

Po različitim hartijama od vrednosti, pozitivni i negativni efekti promene fer vrednosti se ne mogu međusobno prebijati.

Ako dođe do umanjenja vrednosti, kumulirani dobitak, odnosno gubitak koji je bio priznat u kapitalu treba preneti sa računa kapital na Račun dobitka ili gubitka.

Član 20

Na računima grupe 34 - Neraspoređeni dobitak obuhvataju se stanje i promene neraspoređenih dobitaka prethodnih i tekuće godine.

Na računu 340 - Neraspoređeni dobitak prethodnih godina obuhvataju se stanje i promene dobitaka iz prethodnih godina koji su ostali neraspoređeni.

Na računu 341 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine obuhvata se iznos dobitka tekuće godine koji je neraspoređen. Ovaj račun se odobrava uz zaduženje računa 724 - Prenos dobitka ili gubitka. Na početku naredne godine, račun 341 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine se gasi prenošenjem na račun 340 - Neraspoređeni dobitak prethodnih godina.

Član 21

Na računima grupe 35 - Gubitak obuhvataju se stanje i promene gubitka iz prethodnih i gubitka tekuće godine.

Na računu 350 - Gubitak prethodnih godina obuhvataju se stanje i promene gubitka iz prethodnih godina.

Na računu 351 - Gubitak tekuće godine obuhvata se iznos gubitka ostvarenog u tekućem periodu. Ovaj račun se zadužuje uz odobrenje računa 724 - Prenos dobitka ili gubitka. Na početku naredne godine ovaj račun se gasi prenošenjem gubitka na račun 350 - Gubitak prethodnih godina.

Član 22

Na računima grupe 36 - Otkupljene sopstvene akcije obuhvataju se stanje i promene vrednosti sopstvenih akcija koje je otkupilo društvo za upravljanje fondom.

Na računu 360 - Otkupljene sopstvene akcije obuhvataju se stanje i promene vrednosti otkupljenih sopstvenih akcija. Ovaj račun se raščlanjava na analitičke račune za svaku vrstu otkupljenih sopstvenih akcija.

Klasa 4: Dugoročna rezervisanja i obaveze

Član 23

Na računima grupe 40 - Dugoročna rezervisanja iskazuju se stanje i promene rezervisanja za obaveze prema trećima, gubitaka iz teretnih ugovora i rezervisanja za restrukturiranje, saglasno MRS-37 - Rezervisanja, potencijalne obaveze i potencijalna sredstva, MRS-19 - Primanja zaposlenih i drugim relevantnim MRS i MSFI.

Član 24

Na računima grupe 41 - Dugoročne obaveze obuhvataju se stanje i promene obaveza koje za izmirenje dospevaju u roku dužem od godinu dana od dana nastanka, odnosno od dana bilansa.

Na računu 410 - Konvertibilne dugoročne hartije od vrednosti obuhvataju se stanje i promene dugoročnih hartija od vrednosti koje se mogu konvertovati u akcije.

Na računu 411 - Ostale dugoročne hartije od vrednosti obuhvataju se stanje i promene dugoročnih obaveza po osnovu hartija od vrednosti koje nisu konvertibilne.

Na računu 412 - Dugoročni krediti obuhvataju se stanje i promene obaveza po osnovu uzetih dugoročnih kredita.

Na računu 413 - Dugoročne obaveze po osnovu zakupa obuhvataju se stanje i promene dugoročnih obaveza nastalih po osnovu uzimanja sredstava u finansijski zakup.

Na računu 418 - Ostale dugoročne obaveze obuhvataju se stanje i promene dugoročnih finansijskih obaveza koje se ne mogu razvrstati ni u jednu od prethodno navedenih grupa računa.

Na računu 419 - Deo dugoročnih obaveza koji dospeva za plaćanje u roku do godinu dana obuhvataju se stanje i promene dugoročnih obaveza koje dospevaju za plaćanje u roku od godinu dana od dana bilansa isključivo za potrebe bilansiranja. Ovaj račun se zadužuje a odobrava se račun 429 - Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje. U okviru ovog računa otvaraju se analitički računi za svaku vrstu dugoročnih obaveza saglasno sadržini odgovarajućih računa grupe 41.

Član 25

Na računima grupe 42 - Kratkoročne finansijske obaveze obuhvataju se stanje i promene finansijskih obaveza čiji je rok dospeća kraći od godinu dana od dana nastanka, odnosno od dana bilansa.

Na računu 420 - Konvertibilne kratkoročne hartije od vrednosti obuhvataju se stanje i promene hartija od vrednosti koje se mogu konvertovati u akcije.

Na računu 421 - Ostale kratkoročne hartije od vrednosti obuhvataju se stanje i promene kratkoročnih hartija od vrednosti koje nisu konvertibilne.

Na računu 422 - Kratkoročni krediti obuhvataju se stanje i promene obaveza po osnovu uzetih kratkoročnih kredita.

Na računu 423 - Obaveze po fer vrednosti kroz bilans uspeha obuhvataju se stanje i promene kratkoročnih obaveza koje su, u skladu sa MRS 39, označene kao obaveze po fer vrednosti kroz bilans uspeha.

Na računu 428 - Ostale kratkoročne obaveze obuhvataju se stanje i promene onih kratkoročnih obaveza koje ne pripadaju prethodno navedenim grupama kratkoročnih obaveza.

Na računu 429 - Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje obuhvataju se stanje i promene dugoročnih obaveza koje dospevaju za plaćanje u roku od godinu dana od dana bilansa. Ovaj račun se raščlanjava analitički u skladu sa sadržinom odgovarajućih računa grupe 41.

Član 26

Na računima grupe 43 - Obaveze iz poslovanja obuhvataju stanje i promene obaveza prema fondovima, koje obuhvataju obaveze po osnovu naknade transakcionih troškova, više obračunate i naplaćene naknade za upravljanje i ostale obaveze prema fondovima, kao i ostale obaveze koje nastaju po osnovu poslovnih aktivnosti društva za upravljanje fondom.

Na računu 430 - Obaveze prema fondovima po osnovu naknade transakcionih troškova obuhvataju se stanje i promene obaveza društva za upravljanje fondom za refundiranje troškova kupovine i prodaje hartija od vrednosti i drugih transakcionih troškova koji su isplaćeni iz sredstava fonda, ili obračunati kao obaveza, a koji padaju na teret društva.

Na računu 431 - Obaveze prema fondovima po osnovu više obračunate i naplaćene naknade za upravljanje obuhvataju se stanje i promene iznosa koji predstavlja razliku između iznosa koji je društvu za upravljanje fondom plaćen po osnovu naknade za upravljanje na osnovu obračuna koji nije bio tačan i nižeg tačno obračunatog iznosa naknade.

Na računu 432 - Ostale obaveze prema fondovima obuhvataju stanje i promene obaveza prema fondovima koje ne pripadaju obavezama iskazanim na računima 431 i 432.

Na računu 433 - Obaveze prema kastodi banci obuhvataju se stanje i promene obaveza za usluge koje pruža kastodi banka.

Na računu 434 - Obaveze prema posrednicima obuhvataju se stanje i promene obaveza društva za upravljanje fondom za naknade posrednicima.

Na računu 435 - Obaveze po osnovu zarada obuhvataju se stanje i promene iznosa neto zarada i neto naknada zarada zaposlenih kao i poreza i doprinosa na zarade koji padaju na njihov teret.

Na računu 436 - Obaveze prema dobavljačima obuhvataju se stanje i promene obaveza prema dobavljačima za izvršene isporuke i usluge.

Na računu 437 - Obaveze za dividende obuhvataju se stanje i promene obaveza nastalih po osnovu objavljenih dividendi.

Na računu 439 - Ostale obaveze iz poslovanja obuhvataju se stanje i promene obaveza iz poslovanja koje se ne mogu razvrstati ni u jednu od grupa koje se obuhvataju na prethodno navedenim računima.

Član 27

Na računima grupe 44 - Ostale obaveze za poreze i doprinose obuhvataju se stanje i promene obaveza za porez na dobitak, obaveza za poreze i doprinose na zarade koji padaju na teret društva za upravljanje fondom i obaveza za ostale poreze, doprinose i dažbine.

Na računu 440 - Obaveze za porez na dobitak obuhvataju se stanje i promene poreza na dobitak, utvrđenom u odnosu na oporezivi dobitak. Za iznos poreske obaveze zadužuje se račun 721 - Porez na dobitak.

Na računu 441 - Obaveze za poreze i doprinose na zarade obuhvataju se stanje i promene obaveza za poreze i doprinose po osnovu zarada koji padaju na teret poslodavca.

Na računu 449 - Ostale obaveze za poreze, doprinose i ostale dažbine obuhvataju se stanje i promene onih obaveza za poreze, doprinose i dažbine koji ne pripadaju grupama obaveza za poreze, doprinose i dažbine iskazanim na prethodno navedenim računima. Ovaj račun se raščlanjava prema vrstama poreza, doprinosa i dažbina.

Član 28

Na računima grupe 45 - Obaveze za porez na dodatu vrednost obuhvataju se stanje i promene obaveza za dodatu vrednost prema nazivima računa.

Član 29

Na računima grupe 46 - Odložene poreske obaveze obuhvataju se stanje i promene odloženih obaveza za porez na dobitak.

Na račun 460 - Odložene poreske obaveze obuhvataju se se stanje i promene poreskih obaveza koje se plaćaju u budućim obračunskim periodima po osnovu privremenih poreskih razlika utvrđenih u skladu sa MRS-12 - Porez na dobitak.

Član 30

Na računima grupe 47 - Pasivna vremenska razgraničenja obuhvataju se stanje i promene nastalih, a neplaćenih rashoda i unapred naplaćenih prihoda.

Na računu 470 - Obaveze za obračunate neplaćene rashode obuhvataju se stanje i promene obaveza za rashode koji su nastali u tekućem obračunskom periodu, a plaćaju se u budućem obračunskom periodu.

Na računu 471 - Unapred naplaćeni prihodi obuhvataju se se stanje i promene uplata nastalih u tekućem periodu koje se odnose na prihode narednog perioda.

Na računu 479 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja obuhvataju se stanje i promene ostalih pasivnih vremenskih razgraničenja koja nisu obuhvaćena na prethodno navedenim računima.

Član 31

Na računima grupe 48 - Obaveze po osnovu stalne imovine namenjene prodaji obuhvataju se stanje i promene obaveza koje se odnose na stalnu imovinu namenjenu prodaji, u skladu sa MSFI 5.

Klasa 5: Rashodi

Član 32

Na računima grupe 50 - Rashodi po osnovu upravljanja fondovima obuhvataju se iznosi rashoda koji se direktno mogu pripisati fondovima kojima upravlja društvo za upravljanje fondom, i to: transakcioni troškovi, troškovi marketinga, troškovi naknada posrednicima i drugi troškovi posredovanja. Ovi troškovi obuhvataju se odvojeno za svaki fond kojim upravlja društvo.

Na računu 500 - Transakcioni troškovi obuhvataju se iznosi troškova uslovljeni kupovinom, prodajom i prenosom hartija od vrednosti u ime fondova, uz odobrenje računa 430 - Obaveze prema fondovima po osnovu naknade transakcionih troškova.

Na računu 501 - Troškovi marketinga obuhvataju se troškovi nabavke i izrade reklamnog materijala, troškovi oglašavanja i ostali troškovi propagandnih aktivnosti koji se odnose na fondove.

Na računu 502 - Troškovi usluga kastodi banke obuhvata se iznos naknada za usluge kastodi banke, uz odobrenje računa 433 - Obaveze prema kastodi banci.

Na računu 503 - Troškovi naknada posrednicima obuhvataju se iznosi naknada posrednicima za usluge posredovanja pri kupovini, prodaji i prenosu investicionih jedinica fondova kojima društvo za upravljanje fondom upravlja, uz odobrenje računa 434 - Obaveze prema posrednicima.

Na računu 504 - Ostali troškovi posredovanja obuhvataju se troškovi naknada po osnovu naknada šteta izazvanih radom posrednika i drugi troškovi u vezi sa posredovanjem, uz odobrenje računa 434 - Obaveze prema posrednicima.

Na računu 509 - Ostali rashodi upravljanja fondovima obuhvataju se rashodi koji su u direktnoj vezi sa upravljanjem fondovima, koji ne pripadaju rashodima koji se obuhvataju na prethodno navedenim računima.

Član 33

Na računima grupe 51 - Ostali poslovni rashodi obuhvataju se materijalni troškovi, troškovi zarada, troškovi poreza i doprinosa na zarade, troškovi amortizacije, troškovi rezervisanja i drugi poslovni rashodi društva za upravljanje fondom.

Na računu 510 - Materijalni troškovi obuhvataju se troškovi materijala, sitnog inventara, troškovi goriva, troškovi energije, troškovi vode i drugih materijalnih troškova.

Na računu 511 - Troškovi zarada i naknada zarada i drugi lični rashodi obuhvataju se bruto zarade i naknade zarada zaposlenih, uz odobrenje računa 435 - Obaveze po osnovu zarada.

Na računu 512 - Troškovi poreza i doprinosa na zarade obuhvataju se porez i doprinosi na zarade i naknade zarada koji padaju na teret društva za upravljanje fondom, uz odobrenje računa 441 - Obaveze za poreze i doprinose na zarade.

Na računu 513 - Troškovi amortizacije stalne imovine obuhvataju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja, nekretnina i opreme, saglasno MRS-16 - Nekretnine, postrojenja i oprema i MRS-38 - Nematerijalna ulaganja i računovodstvenim politikama društva za upravljanje fondom.

Na računu 514 - Troškovi rezervisanja obuhvataju se troškovi rezervisanja formiranih po osnovu obaveza prema trećima, po osnovu gubitaka iz nezavršenih ugovora i restrukturiranja, saglasno MRS-37 - Rezervisanja, potencijalna sredstva i potencijalne obaveze, MRS-19 - Primanja zaposlenih i drugim relevantnim MRS i MSFI, uz odobrenje odgovarajućih računa grupe 40 - Dugoročna rezervisanja.

Na računu 515 - Nematerijalni troškovi obuhvataju se troškovi nematerijalnih usluga.

Na računu 516 - Troškovi usluga obuhvataju se troškovi usluga sa karakterom materijalnih troškova.

Na računu 519 - Ostali rashodi obuhvataju se rashodi društva za upravljanje fondom koji ne pripadaju rashodima koji se obuhvataju na prethodno navedenim računima.

Član 34

Na računima grupe 52 - Rashodi od usklađivanja vrednosti imovine i obaveza obuhvataju se negativni efekti promene vrednosnih usklađivanja sredstava i obaveza po vrstama, kao i efekti vrednosnog usklađivanja preko iznosa raspoloživih revalorizacionih rezervi iskazanih na računima grupe 33 - Revalorizacione rezerve i kumulirani nerealizovani dobici i gubici.

Ovi rashodi se obuhvataju u skladu sa MRS-16 - Nekretnine, postrojenja i oprema, MRS-38 - Nematerijalna ulaganja, MRS-36 - Obezvređenje imovine i drugim relevantnim MRS i MSFI, uz odobrenje računa ispravki vrednosti grupa sredstava na koja se odnose.

Član 35

Na računima grupe 53 - Finansijski rashodi obuhvataju se rashodi po osnovu kamata, negativne kursne razlike i ostali finansijski rashodi.

Na računu 530 - Rashodi po osnovu kamata obuhvataju se rashodi po osnovu kamata na dužničke hartije od vrednosti i kredita.

Na računu 531 - Negativne kursne razlike iskazuju se rashodi po osnovu pada kursa stranih valuta u kojima je iskazana monetarna imovina, odnosno rasta kursa stranih valuta u kojima su iskazane monetarne obaveze.

Na računu 539 - Ostali finansijski rashodi obuhvataju se negativne razlike u ceni ostvarene od prodaje hartija od vrednosti i ostali finansijski rashodi koji ne pripadaju rashodima koji se obuhvataju na prethodnim računima.

Član 36

Na računima grupe 54 - Gubitak iz poslovanja koje se obustavlja obuhvataju se gubici nastali iz poslovanja koje se obustavlja, saglasno zahtevima MSFI 5.

Član 37

Na računima grupe 59 - Prenos rashoda obuhvata se prenos rashoda njegovim odobrenjem, uz zaduženje računa grupe 71 - Zaključak računa uspeha. Računi grupe 59 se na kraju godine zaključuju odobrenjem odgovarajućih računa klase 5.

Klasa 6: Prihodi

Član 38

Na računima grupe 60 - Prihodi po osnovu upravljanja fondovima obuhvataju se prihodi koje društvo za upravljanje fondom obračunava i naplaćuje od fondova kojima upravlja, za svaki fond odvojeno, prema nazivima računa.

Na računu 600 - Prihodi od naknade za upravljanje fondovima obuhvataju se prihodi koje društvo za upravljanje fondom naplaćuje za upravljanje imovinom fonda.

Na računu 601 - Prihodi od naknade za kupovinu investicionih jedinica obuhvataju se prihodi koje društvo za upravljanje fondom naplaćuje za kupovinu investicionih jedinica.

Na računu 602 - Prihodi od naknade za otkup investicionih jedinica obuhvataju se prihodi koje društvo za upravljanje fondom naplaćuje za otkup investicionih jedinica od članova fonda.

Na računu 609 - Ostali prihodi obuhvataju se prihodi od naknada za prelazak iz jednog u drugi investicioni fond, kao i ostali prihodi koji ne pripadaju prihodima koji se obuhvataju na prethodnim računima.

Član 39

Na računima grupe 61 - Prihodi od usklađivanja vrednosti imovine i obaveza obuhvataju se prihodi po osnovu povećanja vrednosti imovine, odnosno smanjenja visine obaveza do iznosa prethodno iskazanog rashoda od usklađivanja vrednosti sredstava ili obaveza na koje se odnose, u skladu sa relevantnim MRS i MSFI.

Član 40

Na računima grupe 62 - Finansijski prihodi obuhvataju se prihodi po osnovu kamata, pozitivne kursne razlike i ostali finansijski prihodi.

Na računu 620 - Prihodi od kamata obuhvataju se prihodi po osnovu kamata na dužničke hartije od vrednosti, odnosno druge plasmane.

Na računu 621 - Pozitivne kursne razlike iskazuju se prihodi po osnovu rasta kursa stranih valuta u kojima je iskazana monetarna imovina, odnosno pada kursa stranih valuta u kojima su iskazane monetarne obaveze.

Na računu 629 - Ostali finansijski prihodi obuhvataju se pozitivne razlike u ceni ostvarene od prodaje hartija od vrednosti i ostali finansijski prihodi koji ne pripadaju prihodima koji se obuhvataju na prethodnim računima.

Član 41

Na računima grupe 63 - Dobitak iz poslovanja koje se obustavlja obuhvataju se saglasno zahtevima MSFI-5 dobici ostvareni u tekućem periodu od poslovanja koje se obustavlja.

Član 42

Na računu grupe 69 - Prenos prihoda obuhvata se prenos prihoda, uz odobrenje odgovarajućih računa grupe 71 - Zaključak računa uspeha.

Računi ove grupe se, na kraju poslovne godine, zaključuju zaduženjem odgovarajućih računa klase 6.

Klasa 7: Otvaranje i zaključak računa stanja i računa uspeha

Član 43

Na računu 70 - Otvaranje glavne knjige obuhvataju se početna stanja pozicija aktive i pasive, iz bilansa osnivanja na početku rada društva za upravljanje fondom i početnog bilansa stanja na početku svake godine.

Na računu 700 - Račun otvaranja obuhvataju se, odobrenjem, početna stanja pozicija aktive uz zaduženje odgovarajućih računa klasa 1 i 2.

Za početna stanja pasivnih pozicija zadužuje se Račun otvaranja, a odobravaju se odgovarajući računi iz klase 3 i 4.

Član 44

Na računima grupe 71 - Zaključak računa uspeha obuhvata se zaključak računa rashoda i prihoda na dan bilansa.

Na računu 710 - Račun rashoda i prihoda vrši se zaključak računa rashoda i prihoda. Računi rashoda se zaključuju zaduženjem ovog računa uz odobrenje računa grupe 59 - Prenos rashoda. Za iznos prihoda zadužuje se račun grupe 69 - Prenos prihoda, a odobrava se ovaj račun. Iskazivanje se vrši po pozicijama bilansa uspeha.

Na računu 711 - Prenos ukupnog rezultata obuhvata se prenos dobitka zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa 720 - Račun dobitka ili gubitka, odnosno prenos gubitka odobrenjem ovog računa uz zaduženje 720 - Račun dobitka ili gubitka na kraju obračunskog perioda.

Član 45

Na računima grupe 72 - Račun dobitka ili gubitka obuhvataju se ostvareni dobitak, odnosno gubitak na kraju obračunskog perioda.

Na računu 720 - Račun dobitka ili gubitka obuhvataju se dobitak, odnosno gubitak obračunskog perioda, i to zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa 724 - Prenos dobitka ili gubitka, kada je reč o dobitku, odnosno odobrenjem ovog računa, a zaduženjem računa 724 - Prenos dobitka ili gubitka, kada je reč o gubitku.

Na računu 721 - Poreski rashod perioda obuhvataju se rashodi po osnovu poreza na dobitak i to zaduženjem ovog računa uz odobrenje računa 440 - Obaveze za porez na dobitak, za iznos tekuće poreske obaveze.

Na računu 722 - Odloženi poreski rashodi perioda obuhvataju se poreski rashodi perioda obračunati u skladu sa MRS-12.

Na računu 723 - Odloženi poreski prihodi perioda obuhvataju se poreski prihodi perioda obračunati u skladu sa MRS-12.

Na računu 724 - Prenos dobitka ili gubitka obuhvata se ostvareni dobitak, odnosno gubitak obračunskog perioda i to zaduženjem ovog računa uz odobrenje odgovarajućih računa grupe 72, odnosno odobrenjem odgovarajućih računa grupe 72, a zaduženjem ovog računa.

Deo dobitka koji nije raspoređen iskazuje se odobrenjem računa 341 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine, a deo gubitka koji nije pokriven iskazuje se zaduženjem računa 351 - Gubitak tekuće godine.

Član 46

Na računu grupe 73 - Zaključak računa stanja iskazuje se zaključak računa stanja - aktive i pasive društva za upravljanje fondom na dan bilansa.

Na računu 730 - Račun izravnanja iskazuje se zaključak računa stanja i to zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa aktive i odobrenjem ovog računa i zaduženjem računa pasive.

Klasa 8: Vanbilansna evidencija

Član 47

Na računima grupe 88 - Vanbilansna aktiva obuhvataju se stanje i promene sredstava uzetih u operativi zakup i drugih sredstava koja nisu u vlasništvu društva za upravljanje fondom, osim sredstava uzetih u finansijski zakup.

Na računima grupe 89 - Vanbilansna pasiva obuhvataju se stanje i promene obaveza po osnovu sredstava koja su iskazana na računima grupe 88.

Član 48

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za društva za upravljanje investicionim fondovima ("Službeni glasnik RS", broj 30/2007).

Odredbe ovog pravilnika primenjivaće se i na sastavljanje finansijskih izveštaja društava za upravljanje investicionim fondovima za 2008. godinu.

 

KONTNI OKVIR ZA DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE INVESTICIONIM FONDOM

Klasa 1: STALNA IMOVINA

10 Nematerijalna ulaganja

1 0 0 Ulaganja u razvoj

1 0 1 Koncesije, patenti, licence i slična prava

1 0 2 Goodwill

1 0 3 Druga nematerijalna ulaganja

1 0 4 Avansi za nematerijalna ulaganja

1 0 9 Ispravka vrednosti nematerijalnih ulaganja

11 Nekretnine i oprema

1 1 0 Zemljište

1 1 1 Građevinski objekti

1 1 2 Investicione nekretnine

1 1 3 Oprema

1 1 4 Nekretnine i oprema uzeti u finansijski lizing

1 1 5 Ostale nekretnine i oprema

1 1 6 Avansi za nekretnine i opremu

1 1 9 Ispravka vrednosti nekretnine i opreme

12 Dugoročni finansijski plasmani

1 2 0 Hartije od vrednosti koje se drže do roka dospeća

1 2 1 Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

1 2 2 Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

1 2 8 Ostali dugoročni finansijski plasmani

1 2 9 Ispravka vrednosti dugoročnih finansijskih plasmana

Klasa 2: ZALIHE, POTRAŽIVANJA, PLASMANI I GOTOVINA

20 Zalihe

2 0 0 Materijal

2 0 1 Sitan inventar

2 0 8 Ostale zalihe

2 0 9 Ispravka vrednosti zaliha

21 Potraživanja

2 1 0 Potraživanja po osnovu naknade za upravljanje

2 1 1 Potraživanja za naknadu po osnovu kupovine i otkupa investicionih jedinica

2 1 2 Potraživanja za kamate

2 1 8 Ostala potraživanja

2 1 9 Ispravka vrednosti potraživanja

22 Kratkoročni finansijski plasmani

2 2 0 Hartije od vrednosti koje se drže do roka dospeća

2 2 1 Hartije od vrednosti koje su raspoložive za prodaju

2 2 2 Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

2 2 8 Ostali kratkoročni plasmani

2 2 9 Ispravka vrednosti kratkoročnih finansijskih plasmana

23 Gotovina i gotovinski ekvivalenti

2 3 0 Hartije od vrednosti-gotovinski ekvivalenti

2 3 1 Tekući račun

2 3 2 Devizni račun

2 3 3 Gotovina u blagajni

2 3 9 Ostala novčana sredstva

24 Porez na dodatu vrednost

2 4 0 Porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama po opštoj stopi

2 4 1 Porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama po posebnoj stopi

2 4 2 Porez na dodatu vrednost u datim avansima po opštoj stopi

2 4 3 Porez na dodatu vrednost u datim avansima po posebnoj stopi

2 4 4 Porez na dodatu vrednost plaćen pri uvozu dobara po opštoj stopi

2 4 5 Porez na dodatu vrednost plaćen pri uvozu dobara po posebnoj stopi

2 4 6 Porez na dodatu vrednost obračunat na usluge inostranih lica

2 4 7 Naknadno vraćeni porez na dodatu vrednost kupcima

2 4 8 Potraživanja za više plaćeni porez na dodatu vrednost

25 Odložena poreska sredstva

2 5 0 Odložena poreska sredstva

26 Aktivna vremenska razgraničenja

2 6 0 Obračunati a nenaplaćeni prihodi

2 6 1 Unapred plaćeni rashodi

2 6 9 Ostala aktivna vremenska razgraničenja

27 Stalna imovina namenjena prodaji

28 Gubitak iznad visine kapitala

Klasa 3: KAPITAL

30 Osnovni kapital

3 0 0 Akcijski kapital

3 0 9 Neuplaćeni upisani kapital

31 Kapitalne rezerve

3 1 0 Emisiona premija

3 1 1 Ostale kapitalne rezerve

32 Rezerve iz dobitka

3 2 1 Zakonske rezerve

3 2 2 Ostale rezerve iz dobitka

33 Revalorizacione rezerve i kumulirani nerealizovani dobici i gubici

3 3 0 Revalorizacione rezerve

3 3 1 Kumulirani nerealizovani dobici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

3 3 2 Kumulirani nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

34 Neraspoređeni dobitak

3 4 0 Neraspoređeni dobitak prethodnih godina

3 4 1 Neraspoređeni dobitak tekuće godine

35 Gubitak

3 5 0 Gubitak prethodnih godina

3 5 1 Gubitak tekuće godine

36 Otkupljene sopstvene akcije

Klasa 4: DUGOROČNA REZERVISANJA I OBAVEZE

40 Dugoročna rezervisanja

4 0 0 Rezervisanja za obaveze prema trećima

4 0 1 Rezervisanja za gubitke iz nezavršenih poslova teretnih ugovora

4 0 2 Rezervisanja za restrukturiranje

4 0 9 Ostala dugoročna rezervisanja

41 Dugoročne obaveze

4 1 0 Konvertibilne dugoročne hartije od vrednosti

4 1 1 Ostale dugoročne hartije od vrednosti

4 1 2 Dugoročni krediti

4 1 3 Dugoročne obaveze po osnovu zakupa

4 1 8 Ostale dugoročne obaveze

4 1 9 Deo dugoročnih obaveza koji dospeva za plaćanje u roku do godinu dana

42 Kratkoročne finansijske obaveze

4 2 0 Konvertibilne kratkoročne hartije od vrednosti

4 2 1 Ostale kratkoročne hartije od vrednosti

4 2 2 Kratkoročni krediti

4 2 3 Obaveze po fer vrednosti kroz bilans uspeha

4 2 8 Ostale kratkoročne obaveze

4 2 9 Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje

43 Obaveze iz poslovanja

4 3 0 Obaveze prema fondovima po osnovu naknade transakcionih troškova

4 3 1 Obaveze prema fondovima po osnovu više obračunate naknade za upravljanje

4 3 2 Ostale obaveze prema fondovima

4 3 3 Obaveze prema kastodi banci

4 3 4 Obaveze prema posrednicima

4 3 5 Obaveze po osnovu zarada

4 3 6 Obaveze prema dobavljačima

4 3 7 Obaveze za dividende

4 3 9 Ostale obaveze iz poslovanja

44 Ostale obaveze za poreze i doprinose

4 4 0 Obaveze za porez na dobitak

4 4 1 Obaveze za poreze i doprinose na zarade

4 4 9 Ostale obaveze za poreze, doprinose i ostale dažbine

45 Obaveze za porez na dodatu vrednost

4 5 0 Obaveze za porez na dodatu vrednost po izdatim fakturama po opštoj stopi

4 5 1 Obaveze za porez na dodatu vrednost u izdatim fakturama po posebnoj stopi

4 5 2 Obaveze za porez na dodatu vrednost po primljenim avansima po opštoj stopi

4 5 3 Obaveze za porez na dodatu vrednost po primljenim avansima po posebnoj stopi

4 5 4 Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu sopstvene potrošnje po opštoj stopi

4 5 5 Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu sopstvene potrošnje po posebnoj stopi

4 5 6 Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu prodaje za gotovinu

4 5 7 Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu razlike obračunatog poreza na dodatu vrednost i prethodnog poreza

46 Odložene poreske obaveze

4 6 0 Odložene poreske obaveze

47 Pasivna vremenska razgraničenja

4 7 0 Obaveze za obračunate neplaćene rashode

4 7 1 Unapred naplaćeni prihodi

4 7 9 Ostala pasivna vremenska razgraničenja

48 Obaveze po osnovu stalne imovine namenjene prodaji

Klasa 5: RASHODI

50 Rashodi po osnovu upravljanja fondovima

5 0 0 Transakcioni troškovi

5 0 1 Troškovi marketinga

5 0 2 Troškovi usluga kastodi banke

5 0 3 Troškovi naknada posrednicima

5 0 4 Ostali troškovi posredovanja

5 0 9 Ostali rashodi upravljanja fondovima

51 Ostali poslovni rashodi

5 1 0 Materijalni troškovi

5 1 1 Troškovi zarada, naknada zarada i drugi lični rashodi

5 1 2 Troškovi poreza i doprinosa na zarade

5 1 3 Troškovi amortizacije

5 1 4 Troškovi rezervisanja

5 1 5 Nematerijalni troškovi

5 1 6 Troškovi usluga

5 1 9 Ostali rashodi

52 Rashodi od usklađivanja vrednosti imovine i obaveza

5 2 0 Rashodi od usklađivanja vrednosti nematerijalnih ulaganja

5 2 1 Rashodi od usklađivanja vrednosti nekretnina i opreme

5 2 2 Rashodi od usklađivanja vrednosti hartija od vrednosti koje se drže do roka dospeća

5 2 3 Rashodi od usklađivanja vrednosti zaliha

5 2 4 Rashodi od usklađivanja vrednosti kratkoročnih finansijskih plasmana

5 2 5 Rashodi od usklađivanja vrednosti obaveza

5 2 9 Ostali rashodi od usklađivanja vrednosti imovine

53 Finansijski rashodi

5 3 0 Rashodi po osnovu kamata

5 3 1 Negativne kursne razlike

5 3 9 Ostali finansijski rashodi

54 Gubitak iz poslovanja koje se obustavlja

59 Prenos rashoda

Klasa 6: PRIHODI

60 Prihodi po osnovu upravljanja fondovima

6 0 0 Prihodi od naknade za upravljanje fondovima

6 0 1 Prihodi od naknade za kupovinu investicionih jedinica

6 0 2 Prihodi od naknade za otkup investicionih jedinica

6 0 9 Ostali prihodi

61 Prihodi od usklađivanja vrednosti imovine i obaveza

6 1 0 Prihodi od usklađivanja vrednosti nematerijalnih ulaganja

6 1 1 Prihodi od usklađivanja vrednosti nekretnina i opreme

6 1 2 Prihodi od usklađivanja vrednosti hartija od vrednosti koje se drže do roka dospeća

6 1 3 Prihodi od usklađivanja vrednosti zaliha

6 1 4 Prihodi od usklađivanja vrednosti kratkoročnih finansijskih plasmana

6 1 5 Prihodi od usklađivanja vrednosti obaveza

6 1 9 Ostali prihodi od usklađivanja vrednosti imovine

62 Finansijski prihodi

6 2 0 Prihodi od kamata

6 2 1 Pozitivne kursne razlike

6 2 9 Ostali finansijski prihodi

63 Dobitak iz poslovanja koje se obustavlja

69 Prenos prihoda

Klasa 7: OTVARANJE I ZAKLJUČAK RAČUNA STANJA I RAČUNA USPEHA

70 Otvaranje glavne knjige

7 0 0 Račun otvaranja

71 Zaključak računa uspeha

7 1 0 Račun rashoda i prihoda

7 1 1 Prenos ukupnog rezultata

72 Račun dobitka ili gubitka

7 2 0 Račun dobitka ili gubitka

7 2 1 Poreski rashod perioda

7 2 2 Odloženi poreski rashodi perioda

7 2 3 Odloženi poreski prihodi perioda

7 2 4 Prenos dobitka ili gubitka

73 Zaključak računa stanja

7 3 0 Račun izravnanja

Klasa 8: VANBILANSNA EVIDENCIJA

88 Vanbilansna aktiva

89 Vanbilansna pasiva