PRAVILNIK

O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA INVESTICIONE FONDOVE

("Sl. glasnik RS", br. 8/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuje Kontni okvir za otvorene, zatvorene i privatne investicione fondove (u daljem tekstu: Kontni okvir), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni deo, kao i sadržina pojedinih računa u Kontnom okviru.

Član 2

Društvo za upravljanje investicionim fondovima (u daljem tekstu: Društvo za upravljanje fondom) obavezno je da odvojeno od svojih poslovnih knjiga i finansijskih izveštaja, vodi knjige i sastavlja finansijske izveštaje za svaki investicioni fond kojim upravlja.

Društvo za upravljanje fondom obuhvata stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, kao i prihode i rashode, utvrđuje rezultate poslovanja u skladu sa sadržinom pojedinih računa u Kontnom okviru.

Član 3

Stanje i promene imovine, obaveza i kapitala, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja fondova evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima propisnim u Kontnom okviru, u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima (u daljem tekstu: MRS) i Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (u daljem tekstu: MSFI).

Propisani trocifreni računi se mogu po potrebi raščlanjavati na analitičke račune, saglasno zahtevima MRS, MSFI i ovim pravilnikom.

II SADRŽINA RAČUNA

Klasa 1: Gotovina i potraživanja

Član 4

Na računima grupe 10 - Gotovina obuhvataju se stanje i promene gotovine u blagajni, na tekućem i deviznim računima i novčanim računima kod kastodi banke.

Na računu 100 - Gotovina u blagajni obuhvataju se stanje i promene gotovine u blagajni.

Na računu 101 - Tekući račun obuhvataju se dinarska sredstva koja se drže kod banaka, izuzev kod kastodi banke.

Na računu 102 - Gotovina u dinarima kod kastodi banke obuhvataju se dinarska sredstva na računu kod kastodi banke.

Na računu 103 - Devizni račun obuhvataju se sredstva u stranoj valuti koja se drži kod banaka, izuzev kod kastodi banke.

Na računu 104 - Gotovina u stranoj valuti kod kastodi banke obuhvataju se sredstva u stranoj valuti na računu kod kastodi banke.

Član 5

Na računima grupe 11 - Potraživanja obuhvataju se stanje i promene potraživanja koja nastaju iz obavljanja osnovne delatnosti fondova.

Na računu 110 - Potraživanja po osnovu prodaje hartija od vrednosti obuhvataju se stanje i promene potraživanja koja nastaju po osnovu prodaje hartija od vrednosti u visini ugovorenog iznosa.

Na računu 111 - Potraživanja po osnovu kamata obuhvataju se stanje i promene potraživanja za kamate na depozite i dužničke hartije od vrednosti koje su u portfoliu fonda.

Na računu 112 - Potraživanja po osnovu dividendi i učešća u dobitku obuhvataju se stanje i promene potraživanja za dividende na akcije, odnosno učešća u kapitalu drugih pravnih lica koje se nalaze u portfoliu fonda.

Na računu 113 - Potraživanja po osnovu prodaje investicionih jedinica obuhvataju se stanje i promene potraživanja po osnovu prodaje investicionih jedinica.

Na računu 114 - Potraživanja po osnovu prodaje udela i nepokretnosti obuhvataju se stanje i promene potraživanja koja nastaju usled prodaje udela i nepokretnosti.

Na računu 115 - Potraživanja po osnovu prenetih investicionih jedinica obuhvataju se stanje i promene potraživanja koja nastaju usled prenosa investicionih jedinica.

Na računu 118 - Ostala potraživanja, obuhvataju se stanje i promene potraživanja iz aktivnosti fonda koja ne pripadaju prethodno navedenim niti potiču iz odnosa fonda sa društva za upravljanje fondom.

Na računu 119 - Ispravka vrednosti potraživanja iz aktivnosti fonda, obuhvataju se iznosi umanjenja vrednosti potraživanja iz aktivnosti fonda.

Član 6

Na računima grupe 12 - Potraživanja od društva za upravljanje obuhvataju se stanje i promene potraživanja od društva za upravljanje fondom, u skladu sa nazivima računa.

Na računu 120 - Potraživanja po osnovu više isplaćene naknade za upravljanje obuhvataju se stanje i promene iznosa koji predstavlja razliku između iznosa koji je društvu za upravljanje fondom plaćen po osnovu naknade za upravljanje na osnovu obračuna koji nije bio tačan i nižeg, tačno obračunatog, iznosa naknade.

Na računu 121 - Potraživanja za refundiranje transakcionih troškova obuhvataju se stanje i promene potraživanja prema društvu za upravljanje fondom za refundiranje transakcionih troškova koji su isplaćeni iz sredstava fonda, ili obračunati kao obaveza, a koji padaju na teret društva za upravljanje fondom.

Na računu 128 - Ostala potraživanja od društva za upravljanje obuhvataju se stanje i promene potraživanja prema društvu za upravljanje fondom koje ne pripadaju potraživanjima iskazanim na prethodno navedenim računima.

Na računu 129 - Ispravka vrednosti potraživanja od društva za upravljanje, obuhvataju se iznosi umanjenja vrednosti potraživanja od društva za upravljanje.

Član 7

Na računima grupe 13 - Odložena poreska sredstva obuhvataju se stanje i promene poreza na dobitak koji se u budućim obračunskim periodima mogu povratiti.

Na računu 130 - Odložena poreska sredstva, obuhvataju se stanje i promene privremenih razlika koje će u budućim obračunskim periodima biti poništene, saglasno MRS-12 - Porez na dobitak. Poništenje odloženih poreskih sredstva se vrši u korist računa 723 - Odloženi poreski prihodi perioda.

Član 8

Na računima grupe 14 - Aktivna vremenska razgraničenja obuhvataju se stanje i promene nastalih, a nefakturisanih prihoda i unapred plaćenih rashoda.

Na računu 140 - Obračunati, a nenaplaćeni prihod, obuhvataju se stanje i promene prihoda koji su nastali u tekućem periodu, a koji će biti naplaćeni u budućem obračunskom periodu.

Na računu 141 - Unapred plaćeni rashodi obuhvataju se stanje i promene isplaćenih iznosa koji se odnose na rashode budućih obračunskih perioda.

Na računu 149 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja obuhvataju se stanje i promene ostalih aktivnih vremenskih razgraničenja koja nisu obuhvaćena na prethodno navedenim računima.

Klasa 2: Ulaganja fonda

Član 9

Na računima grupe 20 - Ulaganja fonda u hartije od vrednosti domaćih izdavalaca obuhvataju se stanje i promene ulaganja fonda u: hartije od vrednosti domaćih izdavalaca i to u: hartije od vrednosti koje se drže do roka dospeća, koji je duži ili kraći od godine dana; hartije od vrednosti koje su raspoložive za prodaju, a čije se unovčenje očekuje u roku dužem ili kraćem od godine dana i hartije od vrednosti koje su označene kao hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha, saglasno MRS-39.

Za priznavanje i procenjivanje dugoročnih plasmana relevantni su MRS-32 - Finansijski instrumenti: prezentacija, MRS-39 - Finansijski instrumenti: priznavanje i procenjivanje, MSFI-7 - Finansijski instrumenti: objavljivanja kao i drugi relevantni MRS i MSFI. Obezvređenje hartija od vrednosti koje se drže do roka dospeća obuhvata se preko računa Ispravka vrednosti.

Na računu 200 - Hartije od vrednosti do roka dospeća obuhvataju se stanje i promene hartija od vrednosti sa fiksnim ili odredivim rokom dospeća koje fond ima nameru i sposobnost da drži do roka dospeća.

Na računu 201 - Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju obuhvataju se stanje i promene hartija od vrednosti koje su klasifikovane kao raspoložive za prodaju, čije se unovčenje ne očekuje u roku kraćem od godinu dana, kao i hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju za koje se očekuje da će biti prodate u roku od godinu dana od dana sticanja, odnosno dana bilansa.

Na računu 202 - Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha obuhvataju se stanje i promene hartija od vrednosti koje je fond, nakon početnog priznavanja, označio kao hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha, u skladu sa MRS-39.

Na računu 209 - Ispravka vrednosti ulaganja fonda u hartije od vrednosti domaćih izdavalaca obuhvataju se iznosi smanjenja vrednosti ulaganja fonda u hartije od vrednosti domaćih izdavalaca.

Član 10

Na računima grupe 21 - Ulaganja fonda u hartije od vrednosti stranih izdavalaca obuhvataju se stanje i promene hartija od vrednosti stranih izdavalaca prema nazivima računa.

Na računu 210 - Hartije od vrednosti do roka dospeća obuhvataju se stanje i promene hartija od vrednosti stranih izdavalaca sa fiksnim ili odredivim rokom dospeća koje fond ima nameru i sposobnost da drži do roka dospeća.

Na računu 211 - Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju obuhvataju se stanje i promene hartija od vrednosti stranih izdavalaca koje su klasifikovani kao raspoložive za prodaju, čije se unovčenje ne očekuje u roku kraćem od godinu dana, kao i hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju za koje se očekuje da će biti prodate u roku od godinu dana od dana sticanja, odnosno dana bilansa.

Na računu 212 - Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha obuhvataju se stanje i promene hartija od vrednosti stranih izdavalaca koje je fond, nakon početnog priznavanja, označio kao hartije od vrednosti, po fer vrednosti kroz bilans uspeha, u skladu sa MRS-39.

Na računu 219 - Ispravka vrednosti ulaganja fonda u hartije od vrednosti stranih izdavalaca obuhvataju se iznosi smanjenja vrednosti ulaganja fonda u hartije od vrednosti stranih izdavalaca.

Član 11

Na računima grupe 22 - Depoziti obuhvataju se stanje i promene oročenih depozita fonda kod banaka.

Na računu 220 - Depoziti kod domaćih banaka obuhvataju se stanje i promene oročenih depozita fonda kod domaćih banaka.

Na računu 221 - Depoziti kod stranih banaka obuhvataju se stanje i promene oročenih depozita fonda kod stranih banaka.

Član 12

Na računima grupe 23 - Udeli obuhvataju se stanje i promene udela koje su u svojini fonda.

Član 13

Na računima grupe 24 - Nepokretnosti obuhvataju se stanje i promene nepokretnosti koje su u svojini fonda.

Na računu 240 - Zemljište obuhvataju se stanje i promene vrednosti zemljišta po fer vrednosti.

Na računu 241 - Poslovni objekti obuhvataju se stanje i promene vrednosti ulaganja fonda u nepokretnosti u vidu poslovnih objekata.

Na računu 242 - Stambeni objekti obuhvataju se stanje i promene vrednosti ulaganja fonda u nepokretnosti u vidu stambenih objekata.

Na računu 243 - Stambeno-poslovni objekti obuhvataju se stanje i promene vrednosti ulaganja fonda u nepokretnosti u vidu stambeno-poslovnih objekata.

Na računu 244 - Ekonomski objekti obuhvataju se stanje i promene vrednosti ulaganja fonda u nepokretnosti u vidu ekonomskih objekata.

Na računu 248 - Ostale nepokretnosti obuhvataju se stanje i promene vrednosti ulaganja fonda u nepokretnosti koje nisu obuhvaćene na prethodno navedenim računima.

Na računu 249 - Ispravka vrednosti nepokretnosti obuhvataju se stanje i promene vrednosti nepokretnosti.

Član 14

Na računima grupe 28 - Ostala ulaganja obuhvataju se stanje i promene ulaganja koja nisu navedena na računima klase 2.

Član 15

Na računima grupe 29 - Gubitak iznad visine neto imovine obuhvata se iznos gubitka koji prelazi vrednost neto imovine fonda.

Klasa 3: Obaveze

Član 16

Na računima grupe 30 - Obaveze prema društvu za upravljanje obuhvataju se stanje i promene obaveza fonda prema društvu za upravljanje fondom koje nastaju po osnovu naknade za upravljanje, obaveza za naknadu po osnovu kupovine i otkupa investicionih jedinica i ostalih obaveza prema fondu.

Na računu 300 - Obaveze za naknadu za upravljanje obuhvataju se stanje i promene obaveza fonda prema društvu za upravljanje fondom po osnovu naknade za upravljanje, uz zaduženje računa 500 - Naknada društvu za upravljanje.

Na računu 301 - Obaveze za manje obračunatu i isplaćenu naknadu za upravljanje obuhvataju se stanje i promene obaveza nastalih zbog pogrešno obračunatog nižeg iznosa naknade i usled toga niže isplaćenog iznosa od tačno obračunatog društvu za upravljanje fondom.

Na računu 302 - Obaveze za naknadu po osnovu kupovine i otkupa investicionih jedinica obuhvataju se obaveza fonda za naknadu za kupovinu i otkup investicionih jedinica.

Na računu 309 - Ostale obaveze prema društvu za upravljanje obuhvataju se stanje i promene obaveza prema društvu za upravljanje fondom koje nisu iskazane na prethodno navedenim računima.

Član 17

Na računima grupe 31 - Obaveze po osnovu članstva, obuhvataju se stanje i promene obaveza prema članovima fonda po osnovu otkupa investicionih jedinica i njihovog prenosa, obaveza po osnovu isplate članovima iz realizovanog dobitka.

Na računu 310 - Obaveze po osnovu otkupa investicionih jedinica obuhvataju se stanje i promene obaveza prema članovima koji su podneli zahtev za otkup investicione jedinice.

Na računu 311 - Obaveze po osnovu prenosa investicionih jedinica, obuhvataju se stanje i promene obaveza po osnovu zahteva članova investicionog fonda za prenos investicionih jedinica u drugi investicioni fond.

Na računu 312 - Obaveze za isplate članovima iz realizovanog dobitka, obuhvataju se stanje i promene obaveza prema članovima, na osnovu odluke o raspodeli dobitka fonda.

Na računu 319 - Ostale obaveze po osnovu članstva, obuhvataju se stanje i promene ostalih obaveza koje nisu navedene na prethodnim računima.

Član 18

Na računima grupe 32 - Ostale obaveze iz poslovanja obuhvataju se stanje i promene obaveza fonda koje su vezane za njegovo poslovanje, osim obaveza vezanih za odnose sa društvom za upravljanje fondom.

Na računu 320 - Obaveze po osnovu kupovine i prodaje hartija od vrednosti obuhvataju se stanje i promene obaveza koje nastaju u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrednosti koje čine imovinu fonda.

Na računu 321 - Obaveze po osnovu kupovine i prodaje udela obuhvataju se stanje i promene obaveza koje nastaju u vezi sa kupovinom i prodajom udela koje čine imovinu fonda.

Na računu 322 - Obaveze po osnovu kupovine i prodaje nepokretnosti obuhvataju se stanje i promene obaveza koje nastaju u vezi sa kupovinom i prodajom nepokretnosti koje čine imovinu fonda.

Na računu 323 - Obaveze za naknadu kastodi banci obuhvataju se stanje i promene obaveza prema kastodi banci po osnovu naknade za obavljanje kastodi poslova.

Na računu 324 - Obaveze po osnovu naknada članovima nadzornog odbora obuhvataju se stanje i promene obaveza po osnovu naknada članovima nadzornog odbora.

Na računu 325 - Obaveze za kamate obuhvataju se stanje i promene obaveza po osnovu kamata na uzete kredite.

Na računu 326 - Obaveze po osnovu eksterne revizije iskazuje se stanje i promene naknada po osnovu eksterne revizije.

Na računu 327 - Obaveze za dividende obuhvataju se stanje i promene obaveza nastalih po osnovu objavljenih dividendi.

Na računu 328 - Obaveze za porez na dobitak obuhvataju se stanje i promene obaveza po osnovu poreza na dobitak.

Na računu 329 - Ostale poslovne obaveze obuhvataju se stanje i promene obaveza koje nisu obuhvaćene na prethodno navedenim računima.

Član 19

Na računima grupe 33 - Kratkoročne finansijske obaveze obuhvataju se stanje i promene obaveza fonda po osnovu uzetih kratkoročnih kredita, ostalih kratkoročnih finansijskih obaveza, kao i deo dugoročnih obaveza koji je dospeo za plaćanje.

Na računu 330 - Kratkoročni krediti obuhvataju se stanje i promene obaveza po osnovu uzetih kredita čiji je rok otplate kraći od godinu dana.

Na računu 338 - Ostale kratkoročne finansijske obaveze obuhvataju se stanje i promene ostalih finansijskih obaveza čiji je rok dospeća kraći od godinu dana.

Na računu 339 - Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje, obuhvataju se stanje i promene dugoročnih obaveza koje dospevaju za plaćanje u roku od godinu dana od dana bilansa. Ovaj račun se raščlanjava analitički u skladu sa sadržinom odgovarajućih računa grupe 36.

Član 20

Na računima grupe 34 - Odložene poreske obaveze obuhvataju se stanje i promene odloženih obaveza za porez na dobitak.

Na računu 340 - Odložene poreske obaveze obuhvataju se stanje i promene poreskih obaveza koje se plaćaju u budućim obračunskim periodima po osnovu privremenih poreskih razlika utvrđenih u skladu sa MRS-12 - Porez na dobitak.

Član 21

Na računima grupe 35 - Pasivna vremenska razgraničenja obuhvataju se stanje i promene nastalih, a neplaćenih rashoda i unapred naplaćenih prihoda.

Na računu 350 - Obračunati neplaćeni rashodi obuhvataju se stanje i promene obaveza za rashode koji su nastali u tekućem obračunskom periodu, a plaćaju se u budućem obračunskom periodu.

Na računu 351 - Unapred naplaćeni prihodi obuhvataju se stanje i promene uplata nastalih u tekućem periodu koje se odnose na prihode narednog perioda.

Na računu 359 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja obuhvataju se stanje i promene ostalih pasivnih vremenskih razgraničenja koja nisu obuhvaćena na prethodno navedenim računima.

Član 22

Na računima grupe 36 - Dugoročne obaveze obuhvataju se stanje i promene obaveza čiji je rok dospeća duži od godinu dana prema nazivima računa.

Na računu 360 - Dugoročni krediti u zemlji obuhvataju se stanje i promene obaveza po osnovu kredita uzetih od domaćih poverilaca sa rokom otplate dužim od godinu dana.

Na računu 361 - Dugoročni krediti u inostranstvu obuhvataju se stanje i promene obaveza po osnovu kredita uzetih od stranih poverilaca sa rokom otplate dužim od godine dana.

Na računu 368 - Ostale dugoročne obaveze obuhvataju se stanje i promene obaveza koje nisu iskazane na prethodno navedenim računima.

Na računu 369 - Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje, obuhvataju se stanje i promene dugoročnih obaveza koje dospevaju za plaćanje u roku od godinu dana od dana bilansa isključivo za potrebe bilansiranja.

Ovaj račun se zadužuje a odobrava se račun 339 - Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje. U okviru ovog računa otvaraju se analitički računi za svaku vrstu dugoročnih obaveza saglasno sadržini odgovarajućih računa grupe 36.

Klasa 4: Kapital

Član 23

Na računima grupe 40 - Osnovni kapital obuhvataju se stanje i promene osnovnog kapitala u zavisnosti od toga da li se radi o otvorenom, zatvorenom ili privatnom investicionom fondu.

Na računu 400 - Investicione jedinice obuhvataju se stanje i promene u vezi sa izdavanjem i otkupom investicionih jedinica i iskazuje njihova vrednost na dan bilansa.

Pri prodaji investicionih jedinica zadužuje se odgovarajući račun gotovine ili potraživanja, u zavisnosti da li je plaćanje, odnosno potraživanje u dinarima ili stranoj valuti.

Pri otkupu, odnosno prenosu investicionih jedinica iz jednog u drugi fond zadužuje se račun 400 - Investicione jedinice, uz odobravanje odgovarajućeg računa gotovine ili obaveza.

Na računu 401 - Akcijski kapital obuhvataju se stanje i promene nominalne vrednosti upisanih akcija zatvorenog investicionog fonda. Ako fond izdaje više vrsta akcija za svaku vrstu akcija otvara se poseban, analitički račun.

Na računu 402 - Udeli u osnovnom kapitalu obuhvataju se stanje i promene i iskazuje vrednost upisanih udela u osnovnom kapitalu privatnog investicionog fonda po njihovoj nominalnoj vrednosti.

Na računu 409 - Neuplaćeni upisani kapital, obuhvataju se stanje i promene onog dela nominalne vrednosti upisanog kapitala koji još nije uplaćen na račun fonda.

Član 24

Na računima grupe 41 - Kapitalne rezerve obuhvataju se stanje i promene emisione premije i moguće uplate akcionara pri konverziji preferencijalnih u obične akcije, konverziji obveznica u akcije i ostale uplate akcionara u kapital koje nisu praćene emisijom akcija.

Na računu 410 - Emisiona premija obuhvataju se stanje i promene iznosa za koji je prodajna vrednost akcija investicionog fonda iznad njihove nominalne vrednosti.

Na računu 411 - Ostale kapitalne rezerve obuhvataju se stanje i promene uplata akcionara koje su izvršene pri konverziji preferencijalnih u obične akcije, konvertibilnih obveznica u akcije i sl.

Član 25

Na računima grupe 42 - Rezerve iz dobitka obuhvataju se stanje i promene rezervi koje su u skladu sa zakonom, osnivačkim aktom, odnosno statutom fonda i odlukama skupštine akcionara izdvojene iz dobitka.

Na računu 420 - Zakonske rezerve obuhvataju se stanje i promene dobitka izdvojenog u rezerve saglasno zakonu.

Na računu 421 - Ostale rezerve iz dobitka obuhvataju se stanje i promene dobitka izdvojen u rezerve u skladu sa opštim aktima fonda i odlukama skupštine.

Član 26

Na računima grupe 43 - Revalorizacione rezerve i kumulirani nerealizovani dobici i gubici obuhvataju se, u skladu sa MRS-16 - Nepokretnosti, oprema i postrojenja, MSFI-3 - Poslovne kombinacije, MRS-39 - Finansijski instrumenti: priznavanje i procenjivanje i MRS-40 - Investicione nekretnine, i drugim relevantnim MRS i MSFI, stanje i promene efekata promene fer vrednosti imovine.

Na računu 430 - Revalorizacione rezerve obuhvataju se stanje i promene efekata promene fer vrednosti imovine, u skladu sa MRS-16 - Nepokretnosti, oprema i postrojenja, MSFI-3 - Poslovne kombinacije, MRS-40 - Investicione nekretnine i drugim relevantnim MRS i MSFI.

Na računu 431 - Kumulirani nerealizovani dobici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju obuhvataju se, pozitivni efekti promene fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i drugim relevantnim MRS i MSFI.

Na računu 432 - Kumulirani nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju obuhvataju se, negativni efekti promene fer vrednosti, u skladu sa MRS 39 i drugim relevantnim MRS i MSFI, odnosno nerealizovani gubici koji se nisu mogli pokriti pozitivnim efektima promene fer vrednosti konkretne hartije od vrednosti evidentiranim u korist računa 431.

Napred navedeni računi se raščlanjavaju na analitičke račune za svaku vrstu sredstava i svako sredstvo unutar vrste po osnovu čije promene fer vrednosti nastaju odgovarajući efekti.

Za konkretnu hartiju od vrednosti, ne može istovremeno biti iskazano stanje na računima 431 i 432.

Po različitim hartijama od vrednosti, pozitivni i negativni efekti promene fer vrednosti se ne mogu međusobno prebijati.

Ako dođe do umanjenja vrednosti, kumulirani dobitak, odnosno gubitak koji je bio priznat u kapitalu treba preneti sa računa kapital na Račun dobitka ili gubitka.

Član 27

Na računu grupe 44 - Neraspoređeni dobitak iskazuju se stanje i promene dobitaka koji u prethodnim i tekućoj godini nisu raspoređeni.

Na računu 440 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina obuhvataju se stanje i promene dobitaka iz prethodnih godina koji su ostali neraspoređeni.

Na računu 441 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine, obuhvata se iznos dobitka tekuće godine koji je neraspoređen. Ovaj račun se odobrava uz zaduženje računa 724 - Prenos dobitka ili gubitka. Na početku naredne godine račun 441 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine se gasi prenošenjem na račun 440 - Neraspoređeni dobitak prethodnih godina.

Član 28

Na računima grupe 45 - Gubitak, obuhvataju se stanje i promene gubitka iz prethodnih i gubitka tekuće godine.

Na računu 450 - Gubitak prethodnih godina, obuhvata se gubitak iz prethodnih godina.

Na računu 451 - Gubitak tekuće godine, obuhvata se iznos gubitka ostvaren u tekućem periodu. Ovaj račun se zadužuje uz odobrenje računa 724 - Prenos dobitka ili gubitka. Na početku naredne godine ovaj račun se gasi prenošenjem gubitka na račun 450 - Gubitak prethodnih godina.

Član 29

Na računu grupe 46 - Otkupljene sopstvene akcije, odnosno udeli obuhvataju se stanje i promene otkupljenih sopstvenih akcija zatvorenog investicionog fonda, odnosno udela privatnog investicionog fonda.

Na računu 460 - Otkupljene sopstvene akcije obuhvataju se stanje i promene broja i vrednosti otkupljenih sopstvenih akcija. Nabavna vrednost otkupljenih akcija se tretira kao odbitna pozicija sopstvenog kapitala.

Na računu 461 - Otkupljeni sopstveni udeli obuhvataju se stanje i promene broja i vrednosti otkupljenih sopstvenih udela. Nabavna vrednost otkupljenih udela se tretira kao odbitna pozicija sopstvenog kapitala.

Klasa 5: Rashodi

Član 30

Na računima grupe 50 - Poslovni rashodi obuhvataju se rashodi koji su uslovljeni obavljanjem poslovne aktivnosti fonda i to kako oni koje direktno snosi fond, tako i oni koji koje fond snosi ali preko društva za upravljanje fondom.

Na računu 500 - Naknada društvu za upravljanje obuhvataju se naknade koje se plaćaju društvu za upravljanje fondom za usluge upravljanja fondom.

Na računu 501 - Troškovi kupovine i prodaje hartija od vrednosti obuhvataju se troškovi koji nastaju u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrednosti koje čine imovinu fonda.

Na računu 502 - Troškovi kupovine i prodaje udela obuhvataju se troškovi koji nastaju u vezi sa kupovinom i prodajom udela koje čine imovinu fonda.

Na računu 503 - Troškovi kupovine i prodaje nepokretnosti obuhvataju se troškovi koji nastaju u vezi sa kupovinom i prodajom nepokretnosti koje čine imovinu fonda.

Na računu 504 - Rashodi po osnovu kamata obuhvataju se kamate nastale po osnovu uzetih kredita.

Na računu 505 - Naknada članovima upravnog i nadzornog odbora obuhvataju se naknade članovima upravnog, odnosno nadzornog odbora.

Na računu 506 - Troškovi kastodi banke obuhvataju se naknade za usluge kastodi banke.

Na računu 507 - Troškovi eksterne revizije obuhvataju se naknade koje fond plaća eksternom revizoru za usluge revizije finansijskih izveštaja fonda.

Na računu 509 - Ostali poslovni rashodi obuhvataju se rashodi koji nisu obuhvaćeni na prethodno navedenim računima.

Član 31

Na računima grupe 51 - Realizovani gubitak obuhvataju se gubici nastali pri prodaji hartija od vrednosti, kursnih razlika, gubici na prodaji nepokretnosti i ostali realizovani gubici.

Na računu 510 - Realizovani gubitak po osnovu hartija od vrednosti obuhvataju se gubici nastali pri prodaji hartija od vrednosti po ceni nižoj od knjigovodstvene, odnosno nabavne vrednosti.

Na računu 511 - Realizovani gubitak po osnovu kursnih razlika obuhvataju se gubici po osnovu pada kursa valute u kojoj je iskazana monetarna imovina, kao i po osnovu porasta kursa valute u kojoj su iskazane obaveze.

Monetarnom imovinom se smatra imovina klase iskazana na računima klase 1 i utržive dužničke hartije od vrednosti.

Na računu 512 - Realizovani gubitak po osnovu udela, iskazuju se gubici nastali usled prodaje udela po ceni nižoj od knjigovodstvene, odnosno nabavne vrednosti.

Na računu 513 - Realizovani gubitak po osnovu nepokretnosti, iskazuju se gubici nastali usled prodaje nepokretnosti po ceni nižoj od knjigovodstvene, odnosno nabavne vrednosti.

Na računu 519 - Ostali realizovani gubici, iskazuju se gubici koji nisu obuhvaćeni na prethodno navedenim računima.

Član 32

Na računima grupe 52 - Nerealizovani gubitak obuhvataju se negativni efekti promene vrednosnih usklađivanja sredstava i obavezama po vrstama, preko iznosa raspoloživih revalorizacionih rezervi iskazanih na računima grupe 43 - Revalorizacione rezerve i kumulirani nerealizovani dobici i gubici.

Ovi rashodi se obuhvataju u skladu sa MRS-16 - Nekretnine, postrojenja i oprema, MRS-38 - Nematerijalna ulaganja, MRS-36 - Obezvređenje imovine i drugim relevantnim standardima uz odobrenje računa ispravki vrednosti grupa sredstava na koja se odnose.

Na računu 520 - Nerealizovani gubitak po osnovu hartija od vrednosti obuhvataju se gubici koji su posledica usklađivanja više knjigovodstvene vrednosti s nižom fer vrednošću hartija od vrednosti.

Na računu 521 - Nerealizovani gubitak po osnovu kursnih razlika obuhvataju se gubici po osnovu sniženja kursa valute u kojoj je iskazana monetarna imovina.

Na računu 522 - Nerealizovani gubitak po osnovu udela, obuhvataju se gubici koji nastaju usled usklađivanja više knjigovodstvene i niže fer vrednosti udela.

Na računu 523 - Nerealizovani gubitak po osnovu nepokretnosti, obuhvataju se gubici koji nastaju usled usklađivanja više knjigovodstvene i niže fer vrednosti nepokretnosti.

Na računu 529 - Ostali nerealizovani gubici, iskazuju se gubici koji nisu obuhvaćeni na prethodno navedenim računima.

Član 33

Na računima grupe 53 - Finansijski rashodi obuhvataju se rashodi po osnovu kamata, negativnih kursnih razlika i ostali finansijski rashodi.

Na računu 530 - Rashodi po osnovu kamata, obuhvataju se rashodi po osnovu kamata na uzete kredite.

Na računu 539 - Ostali finansijski rashodi, obuhvataju se ostali finansijski rashodi investicionog fonda koji nisu obuhvaćeni na prethodnim računima.

Član 34

Na računima grupe 59 - Prenos rashoda, obuhvata se prenos rashoda njegovim odobrenjem, uz zaduženje računa grupe 71 - Zaključak računa uspeha. Računi grupe 59 se na kraju godine zaključuju odobrenjem računa grupa 50 - 53.

Klasa 6: Prihodi

Član 35

Na računima grupe 60 - Poslovni prihodi obuhvataju se prihodi koji nastaju iz osnovne delatnosti fonda.

Na računu 600 - Prihodi od kamata obuhvataju se prihodi koje fond ostvaruje po osnovu posedovanih dužničkih hartija od vrednosti korigovanih za amortizaciju premije ili diskonta i po osnovu depozita.

Na računu 601 - Prihodi od dividendi i učešća u dobitku obuhvataju se prihodi po osnovu akcija i učešća u kapitalu drugih pravnih lica koje u svom portfoliu drži fond.

Na računu 602 - Prihodi od zakupa obuhvataju se prihodi od izdavanja u zakup nepokretnosti u svojini fonda.

Na računu 609 - Ostali prihodi obuhvataju se ostali prihodi koji nisu obuhvaćeni na prethodno navedenim računima.

Član 36

Na računima grupe 61 - Realizovani dobitak obuhvataju se dobici koji nastaju pri prodaji hartija od vrednosti, promeni kursa stranih valuta i prodaji nepokretnosti.

Na računu 610 - Realizovani dobitak po osnovu hartija od vrednosti obuhvataju se dobici ostvareni prodajom hartija od vrednosti po cenama višim od njihove knjigovodstvene, odnosno nabavne vrednosti.

Na računu 611 - Realizovani dobitak po osnovu kursnih razlika, obuhvataju se dobici po osnovu rasta kursa valute u kojoj je iskazana monetarna imovina, kao i po osnovu pada valute u kojoj su iskazane obaveze.

Na računu 612 - Realizovani dobitak po osnovu udela obuhvataju se dobici nastali prodajom udela po ceni višoj od knjigovodstvene, odnosno nabavne vrednosti.

Na računu 613 - Realizovani dobitak po osnovu nepokretnosti obuhvataju se dobici nastali prodajom nepokretnosti po ceni višoj od knjigovodstvene, odnosno nabavne vrednosti.

Na računu 619 - Ostali realizovani dobici obuhvataju se dobici koji nisu iskazani na prethodno navedenim računima.

Član 37

Na računima grupe 62 - Nerealizovani dobitak, obuhvataju se dobici nastali po osnovu usklađivanja vrednosti imovine.

Na računu 620 - Nerealizovani dobitak po osnovu hartija od vrednosti, obuhvataju se dobici koji su posledica usklađivanja niže knjigovodstvene sa višom fer vrednošću.

Na računu 621 - Nerealizovani dobitak po osnovu kursnih razlika obuhvataju se dobici po osnovu rasta kursa valuta u kojima je iskazana nemonetarna imovina.

Na računu 622 - Nerealizovani dobitak po osnovu udela, obuhvataju se dobici nastali usklađivanjem niže knjigovodstvene sa višom fer vrednošću udela.

Na računu 623 - Nerealizovani dobitak po osnovu nepokretnosti, obuhvataju se dobici nastali usklađivanjem niže knjigovodstvene sa višom fer vrednošću nekretnina.

Na računu 629 - Ostali nerealizovani dobici iskazuju se nerealizovani dobici koji nisu obuhvaćeni prethodno navedenim računima.

Član 38

Na računima grupe 63 - Finansijski prihodi obuhvataju se prihodi od iskorišćenog kasa skonta i ostali finansijski prihodi, osim kamata i dividendi, jer one za investicione fondove predstavljaju poslovne prihode.

Na računu 630 - Finansijski prihodi obuhvataju se prihodi od iskorišćenog kasa skonta i ostali finansijski prihodi.

Član 39

Na računu grupe 69 - Prenos prihoda, obuhvata se prenos prihoda, uz odobrenje odgovarajućih računa grupe 71 - Zaključak računa uspeha. Računi ove grupe se na kraju poslovne godine zaključuju zaduženjem računa grupa 60-63.

Klasa 7: Otvaranje i zaključak računa stanja i računa uspeha

Član 40

Na računu 70 - Otvaranje glavne knjige, obuhvataju se početna stanja pozicija aktive i pasive iz bilansa osnivanja na početku rada fonda i početnog bilansa stanja na početku svake godine.

Na računu 700 - Račun otvaranja, obuhvataju se odobrenjem početna stanja pozicija aktive uz zaduženje odgovarajućih računa klasa 1 i 2. Za početna stanja pasivnih pozicija zadužuje se Račun otvaranja a odobravaju se odgovarajući računi iz klase 3 i 4.

Član 41

Na računima grupe 71 - Zaključak računa uspeha, obuhvata se zaključak računa rashoda i prihoda na dan bilansa.

Na računu 710 - Račun rashoda i prihoda, vrši se zaključak računa rashoda i prihoda. Računi rashoda se zaključuju zaduženjem ovog računa uz odobrenje računa grupe 59 - Prenos rashoda. Za iznos prihoda zadužuje se račun grupe 69 - Prenos prihoda, a odobrava se ovaj račun. Iskazivanje se vrši po pozicijama bilansa uspeha.

Na računu 711 - Prenos ukupnog rezultata, obuhvata se prenos dobitka zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa 720 - Račun dobitka ili gubitka, odnosno prenos gubitka odobrenjem ovog računa uz zaduženje 720 - Račun dobitka ili gubitka na kraju obračunskog perioda.

Član 42

Na računima grupe 72 - Račun dobitka ili gubitka, obuhvataju se ostvareni dobitak, odnosno gubitak na kraju obračunskog perioda.

Na računu 720 - Račun dobitka ili gubitka, obuhvata se dobitak, odnosno gubitak obračunskog perioda, i to zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa 724 - Prenos dobitka ili gubitka, kada je reč o dobitku, odnosno odobrenjem ovog računa, a zaduženjem računa 724 - Prenos dobitka ili gubitka, kada je reč o gubitku.

Na računu 721 - Poreski rashod perioda obuhvataju se rashodi po osnovu poreza na dobitak i to zaduženjem ovog računa uz odobrenje računa 327 - Obaveze za porez na dobitak, za iznos tekuće poreske obaveze.

Na računu 722 - Odloženi poreski rashodi perioda obuhvataju se poreski rashodi perioda obračunati u skladu sa MRS-12.

Na računu 723 - Odloženi poreski prihodi perioda obuhvataju se poreski prihodi perioda obračunati u skladu sa MRS-12.

Na računu 724 - Prenos dobitka ili gubitka, obuhvata se ostvareni dobitak, odnosno gubitak obračunskog perioda i to zaduženjem ovog računa uz odobrenje odgovarajućih računa grupe 72, odnosno odobrenjem odgovarajućih računa grupe 72, a zaduženjem ovog računa.

Deo dobitka koji nije raspoređen iskazuje se odobrenjem računa 441 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine, a deo gubitka koji nije pokriven iskazuje se zaduženjem računa 451 - Gubitak tekuće godine.

Član 43

Na računu grupe 73 - Zaključak računa stanja, iskazuje se zaključak računa stanja - aktive i pasive fonda na dan bilansa.

Na računu 730 - Račun izravnanja, iskazuje se zaključak računa stanja i to zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa aktive i odobrenjem ovog računa i zaduženjem računa pasive.

Klasa 8: Vanbilansna evidencija

Član 44

Na računima grupe 88 - Vanbilansna aktiva obuhvataju se stanje i promene sredstava uzetih u operativni zakup i drugih sredstava koja nisu u vlasništvu fonda, osim sredstava uzetih u finansijski zakup.

Na računima grupe 89 - Vanbilansna pasiva, obuhvataju se stanje i promene obaveza po osnovu sredstava koja su iskazana na računima grupe 88.

Član 45

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za investicione fondove ("Službeni glasnik RS", broj 30/2007).

Odredbe ovog pravilnika primenjivaće se i na sastavljanje finansijskih izveštaja investicionih fondova za 2008. godinu.

 

KONTNI OKVIR ZA INVESTICIONE FONDOVE

Klasa 1: GOTOVINA I POTRAŽIVANJA

10 Gotovina

1 0 0 Gotovina u blagajni

1 0 1 Tekući račun

1 0 2 Gotovina u dinarima kod kastodi banke

1 0 3 Devizni račun

1 0 4 Gotovina u stranoj valuti kod kastodi banke

11 Potraživanja iz aktivnosti fonda

1 1 0 Potraživanja po osnovu prodaje hartija od vrednosti

1 1 1 Potraživanja po osnovu kamata

1 1 2 Potraživanja po osnovu dividendi i učešća u dobitku

1 1 3 Potraživanja po osnovu prodaje investicionih jedinica

1 1 4 Potraživanja po osnovu prodaje udela i nepokretnosti

1 1 5 Potraživanja po osnovu prenetih investicionih jedinica

1 1 8 Ostala potraživanja

1 1 9 Ispravka vrednosti potraživanja iz aktivnosti fonda

12 Potraživanja od društva za upravljanje

1 2 0 Potraživanja po osnovu više isplaćene naknade za upravljanje

1 2 1 Potraživanja za refundiranje transakcionih troškova

1 2 8 Ostala potraživanja od društva za upravljanje

1 2 9 Ispravka vrednosti potraživanja od društva za upravljanje

13 Odložena poreska sredstva

1 3 0 Odložena poreska sredstva

14 Aktivna vremenska razgraničenja

1 4 0 Obračunati, a nenaplaćeni prihodi

1 4 1 Unapred plaćeni rashodi

1 4 9 Ostala aktivna vremenska razgraničenja

Klasa 2: ULAGANJA FONDA

20 Ulaganja fonda u hartije od vrednosti domaćih izdavalaca

2 0 0 Hartije od vrednosti do roka dospeća

2 0 1 Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

2 0 2 Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

2 0 9 Ispravka vrednosti ulaganja fonda u hartije od vrednosti domaćih izdavalaca

21 Ulaganja fonda u hartije od vrednosti stranih izdavalaca

2 1 0 Hartije od vrednosti do roka dospeća

2 1 1 Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

2 1 2 Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

2 1 9 Ispravka vrednosti ulaganja fonda u hartije od vrednosti stranih izdavalaca

22 Depoziti

2 2 0 Depoziti kod domaćih banaka

2 2 1 Depoziti kod stranih banaka

23 Udeli

24 Nepokretnosti

2 4 0 Zemljište

2 4 1 Poslovni objekti

2 4 2 Stambeni objekti

2 4 3 Stambeno-poslovni objekti

2 4 4 Ekonomski objekti

2 4 8 Ostale nepokretnosti

2 4 9 Ispravka vrednosti nepokretnosti

28 Ostala ulaganja

29 Gubitak iznad visine neto imovine

Klasa 3: OBAVEZE

30 Obaveze prema društvu za upravljanje

3 0 0 Obaveze za naknadu za upravljanje

3 0 1 Obaveze za manje obračunatu i isplaćenu naknadu za upravljanje

3 0 2 Obaveze za naknadu po osnovu kupovine i otkupa investicionih jedinica

3 0 9 Ostale obaveze prema društvu za upravljanje

31 Obaveze po osnovu članstva

3 1 0 Obaveze po osnovu otkupa investicionih jedinica

3 1 1 Obaveze po osnovu prenosa investicionih jedinica

3 1 2 Obaveze za isplate članovima iz realizovanog dobitka

3 1 9 Ostale obaveze po osnovu članstva

32 Ostale obaveze iz poslovanja

3 2 0 Obaveze po osnovu kupovine i prodaje hartija od vrednosti

3 2 1 Obaveze po osnovu kupovine i prodaje udela

3 2 2 Obaveze po osnovu kupovine i prodaje nepokretnosti

3 2 3 Obaveze za naknadu kastodi banci

3 2 4 Obaveze po osnovu naknada članovima nadzornog odbora

3 2 5 Obaveze za kamate

3 2 6 Obaveze po osnovu eksterne revizije

3 2 7 Obaveze za dividende

3 2 8 Obaveze za porez na dobitak

3 2 9 Ostale poslovne obaveze

33 Kratkoročne finansijske obaveze

3 3 0 Kratkoročni krediti

3 3 8 Ostale kratkoročne finansijske obaveze

3 3 9 Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje

34 Odložene poreske obaveze

3 4 0 Odložene poreske obaveze

35 Pasivna vremenska razgraničenja

3 5 0 Obračunati neplaćeni rashodi

3 5 1 Unapred naplaćeni prihodi

3 5 9 Ostala pasivna vremenska razgraničenja

36 Dugoročne obaveze

3 6 0 Dugoročni krediti u zemlji

3 6 1 Dugoročni krediti u inostranstvu

3 6 8 Ostale dugoročne obaveze

3 6 9 Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje

Klasa 4: KAPITAL

40 Osnovni kapital

4 0 0 Investicione jedinice

4 0 1 Akcijski kapital

4 0 2 Udeli u osnovnom kapitalu

4 0 9 Neuplaćeni upisani kapital

41 Kapitalne rezerve

4 1 0 Emisiona premija

4 1 1 Ostale kapitalne rezerve

42 Rezerve iz dobitka

4 2 0 Zakonske rezerve

4 2 1 Ostale rezerve iz dobitka

43 Revalorizacione rezerve i kumulirani nerealizovani dobici i gubici

4 3 0 Revalorizacione rezerve

4 3 1 Kumulirani nerealizovani dobici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

4 3 2 Kumulirani nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

44 Neraspoređeni dobitak

4 4 0 Neraspoređeni dobitak prethodnih godina

4 4 1 Neraspoređeni dobitak tekuće godine

45 Gubitak

4 5 0 Gubitak prethodnih godina

4 5 1 Gubitak tekuće godine

46 Otkupljene sopstvene akcije, odnosno udeli

4 6 0 Otkupljene sopstvene akcije

4 6 1 Otkupljeni sopstveni udeli

Klasa 5: RASHODI

50 Poslovni rashodi

5 0 0 Naknada društvu za upravljanje

5 0 1 Troškovi kupovine i prodaje hartija od vrednosti

5 0 2 Troškovi kupovine i prodaje udela

5 0 3 Troškovi kupovine i prodaje nepokretnosti

5 0 4 Rashodi po osnovu kamata

5 0 5 Naknada članovima upravnog i nadzornog odbora

5 0 6 Troškovi kastodi banke

5 0 7 Troškovi eksterne revizije

5 0 9 Ostali poslovni rashodi

51 Realizovani gubitak

5 1 0 Realizovani gubitak po osnovu hartija od vrednosti

5 1 1 Realizovani gubitak po osnovu kursnih razlika

5 1 2 Realizovani gubitak po osnovu udela

5 1 3 Realizovani gubitak po osnovu nepokretnosti

5 1 9 Ostali realizovani gubici

52 Nerealizovani gubitak

5 2 0 Nerealizovani gubitak po osnovu hartija od vrednosti

5 2 1 Nerealizovani gubitak po osnovu kursnih razlika

5 2 2 Nerealizovani gubitak po osnovu udela

5 2 3 Nerealizovani gubitak po osnovu nepokretnosti

5 2 9 Ostali nerealizovani gubici

53 Finansijski rashodi

5 3 0 Rashodi po osnovu kamata

5 3 9 Ostali finansijski rashodi

59 Prenos rashoda

5 9 0 Prenos rashoda

Klasa 6: PRIHODI

60 Poslovni prihodi

6 0 0 Prihodi od kamata

6 0 1 Prihodi od dividendi i učešća u dobitku

6 0 2 Prihodi od zakupa

6 0 9 Ostali prihodi

61 Realizovani dobitak

6 1 0 Realizovani dobitak po osnovu hartija od vrednosti

6 1 1 Realizovani dobitak po osnovu pozitivnih kursnih razlika

6 1 2 Realizovani dobitak po osnovu udela

6 1 3 Realizovani dobitak po osnovu nepokretnosti

6 1 9 Ostali realizovani dobici

62 Nerealizovani dobitak

6 2 0 Nerealizovani dobitak po osnovu hartija od vrednosti

6 2 1 Nerealizovani dobitak po osnovu kursnih razlika

6 2 2 Nerealizovani dobitak po osnovu udela

6 2 3 Nerealizovani dobitak po osnovu nepokretnosti

6 2 9 Ostali nerealizovani dobici

63 Finansijski prihodi

6 3 0 Finansijski prihodi

69 Prenos prihoda

6 9 0 Prenos prihoda

Klasa 7: OTVARANJE I ZAKLJUČAK RAČUNA

70 Otvaranje glavne knjige

7 0 0 Račun otvaranja

71 Zaključak računa uspeha

7 1 0 Račun rashoda i prihoda

7 1 1 Prenos ukupnog rezultata

72 Račun dobitka ili gubitka

7 2 0 Račun dobitka ili gubitka

7 2 1 Poreski rashod perioda

7 2 2 Odloženi poreski rashodi perioda

7 2 3 Odloženi poreski prihodi perioda

7 2 4 Prenos dobitka ili gubitka

73 Zaključak računa stanja

7 3 0 Račun izravnanja

Klasa 8: VANBILANSNA EVIDENCIJA

88 Vanbilansna aktiva

89 Vanbilansna pasiva