UREDBA
O OSNIVANJU KANCELARIJE SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST

("Sl. glasnik RS", br. 12/2009)

Sadržina Uredbe

Član 1

Ovom uredbom osniva se Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost (u daljem tekstu: Kancelarija Saveta) i određuje njen delokrug, uređenje i druga pitanja značajna za njen rad.

Kancelarija Saveta je služba Vlade.

Delokrug Kancelarije Saveta

Član 2

Kancelarija Saveta obavlja stručne, administrativne i druge poslove za potrebe Saveta za nacionalnu bezbednost (u daljem tekstu: Savet), a naročito:

- poslove u vezi sa sazivanjem i pripremanjem sednica Saveta;

- stručne poslove u vezi sa praćenjem sprovođenja smernica i zaključaka Saveta;

- poslove administrativno-tehničke podrške Birou za koordinaciju;

- čuvanje i stavljanje na uvid članovima Saveta izveštaja i drugih akata Saveta;

- vrši i druge poslove po nalogu Saveta i sekretara Saveta.

Ostala pitanja od značaja za rad Kancelarije Saveta i način na koji ona obavlja poslove za potrebe Saveta podrobnije se uređuju poslovnikom i drugim opštim aktima Saveta.

Rukovođenje Kancelarijom Saveta

Direktor Kancelarije Saveta

Član 3

Kancelarijom Saveta rukovodi direktor Kancelarije Saveta, koga postavlja Vlada na pet godina, na predlog predsednika Vlade, po prethodno pribavljenom mišljenju Saveta.

Direktor Kancelarije Saveta odgovoran je Vladi i predsedniku Vlade.

Direktor Kancelarije Saveta je državni službenik na položaju.

Zamenik direktora Kancelarije Saveta

Član 4

Direktor Kancelarije Saveta ima zamenika, koga sam predlaže, a koga postavlja Vlada na pet godina, po prethodno pribavljenom mišljenju Saveta.

Zamenik direktora Kancelarije Saveta pomaže direktoru Kancelarije Saveta u okviru ovlašćenja koja mu on odredi i zamenjuje ga ako je odsutan ili sprečen.

Zamenik direktora Kancelarije Saveta je državni službenik na položaju.

Rok za donošenje Pravilnika

Član 5

Direktor Kancelarije Saveta doneće Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Kancelariji Saveta, po prethodno pribavljenom mišljenju Saveta, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Prelazna odredba

Član 6

Do donošenja zakona kojim će se na jedinstven način urediti oblast zaštite i razmene tajnih podataka u Republici Srbiji, u Kancelariji Saveta će se organizovati poslovi u vezi sa vođenjem Centralnog registra razmenjenih tajnih podataka i dokumenata Republike Srbije sa stranim državama i međunarodnim organizacijama.

Stupanje uredbe na snagu

Član 7

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost danom stupanja na snagu Zakona o tajnosti podataka ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009), odnosno 24. decembra 2009. godine nastavlja sa radom pod nazivom Kanelarija Saveta za nacionalnu bezbednosti i zaštitu tajnih podataka.