PRAVILNIK

O BLIŽIM USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA STIPENDIRANJE VRHUNSKIH SPORTISTA I ZA NOVČANU POMOĆ VRHUNSKIM SPORTISTIMA

("Sl. glasnik RS", br. 18/2000 i 12/2009)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se bliži uslovi i kriterijumi za stipendiranje vrhunskih sportista za sportsko usavršavanje i za novčanu pomoć vrhunskim sportistima sa posebnim zaslugama.

Član 2

Vrhunski sportista može dobiti stipendiju za sportsko usavršavanje ako su ispunjeni sledeći uslovi:

1) da je u tekućoj godini važećom Republičkom kategorizacijom sportista kategorisan kao vrhunski sportista;

2) da se ne bavi profesionalno sportskim aktivnostima;

3) da je član granskog saveza čijim se programima ostvaruje opšti interes u oblasti sporta, odnosno sportske organizacije članice tog granskog saveza;

4) da ga granski savez predloži ministarstvu nadležnom za sport (u daljem tekstu: Ministarstvo) za dobijanje stipendije, u okviru kvote stipendija na koju taj granski savez ima pravo u skladu sa ovim pravilnikom, do 20. januara tekuće godine;

5) da se u tekućoj godini aktivno bavi sportskim aktivnostima;

6) da ispunjava obaveze prema reprezentaciji granskog saveza Republike Srbije i granskog saveza Savezne Republike Jugoslavije, čiji je član.

Po predlozima podnetim posle roka iz stava 1. tačka 4) ovog člana Ministarstvo neće postupati.

Član 2a

U postupku po predlozima iz člana 2. Pravilnika Ministarstvo ceni ispunjenost uslova za dobijanje stipendije i do 30. januara tekuće godine donosi rešenje o stipendiranju sportista za tekuću godinu.

U roku od sedam dana od dana donošenja rešenja iz stava 1. ovog člana Ministarstvo, nadležni granski savez i sportista kome je odobrena stipendija za tekuću godinu, zaključuju ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze.

Član 3

Broj stipendija koje mogu dobiti vrhunski sportisti istog granskog saveza određuje se prema rangu sporta utvrđenom Republičkom kategorizacijom sportova, i to:

1) prva grupa sportova - 15 stipendija po savezu;

2) druga grupa sportova - 10 stipendija po savezu;

3) treća grupa sportova - pet stipendija po savezu;

4) četvrta grupa sportova - tri stipendije po savezu.

Ministar nadležan za poslove sporta može odobriti nekom granskom savezu, ako za to postoje posebno opravdani razlozi, povećanje kvote stipendija do jedne trećine.

U četvrtoj grupi sportova stipendiju može dobiti samo vrhunski sportista koji je kategorisan kao zaslužni sportista ili sportista međunarodnog razreda.

Član 4

Visina mesečnog iznosa stipendija za sportsko usavršavanje vrhunskih sportista utvrđuje se prema sledećim kriterijumima:

1) zaslužni sportista - jedna i po prosečna neto zarada u Republici za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike;

2) sportisti međunarodnog razreda - jedna prosečna neto zarada u Republici za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike;

3) sportisti saveznog razreda - 70% prosečne neto zarade u Republici za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Član 5

Stipendija za sportsko usavršavanje utvrđuje se za period od godinu dana i isplaćuje mesečno preko granskog saveza čiji je vrhunski sportista član.

Granski savez je u obavezi da izvrši isplatu stipendije iz stava 1. ovog člana u roku od tri dana od dana kada je izvršen prenos sredstava od strane Ministarstva za ove namene i da u roku od narednih sedam dana pismeno obavesti Ministarstvo o izvršenoj isplati, uz dostavljanje dokaza o tome, a uz obaveštenje za naredni mesec da dostavi i dokaze o izmirenim pripadajućim obavezama po osnovu izvršene isplate stipendije.

Granski savez je obavezan da u najkraćem roku pismeno obavesti Ministarstvo o svakoj promeni u vezi sa isplatom stipendije iz stava 1. ovog člana koja je od uticaja na ostvarivanje prava na stipendiju.

Član 6

Novčanu pomoć može dobiti vrhunski sportista sa posebnim zaslugama za razvoj sporta u Republici, koji je Republičkom kategorizacijom sportista rangiran kao zaslužni sportista.

Vrhunski sportista iz stava 1 ovog člana može dobiti novčanu pomoć ako su ispunjeni sledeći uslovi:

1) da je u prethodnim godinama postigao sportske rezultate predviđene za kategorisanje u rangu zaslužnog sportiste;

2) da se ne bavi profesionalno sportskim aktivnostima;

3) da je član granskog saveza čijim se programima ostvaruje opšti interes u oblasti sporta, odnosno sportske organizacije članice tog granskog saveza;

4) da se novčanom pomoću pokrivaju troškovi koje je sportista lično imao za pripreme ili učešće na takmičenju ili za lečenje prouzrokovano povredom nastalom na takmičenju;

5) da je granski savez utvrdio da postoji opravdana potreba za novčanom pomoći vrhunskom sportisti, odnosno da troškovi iz tačke 4) ovog člana nisu već pokriveni davanjima sportske organizacije, granskog saveza, sponzora ili donatora;

6) da troškovi lečenja nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem.

Vrhunski sportista iz stava 1 ovog člana koji je bio osvajač medalje na Olimpijskim igrama, svetskom ili evropskom prvenstvu može dobiti novčanu pomoć i ako nisu ispunjeni uslovi iz stava 2 tač. 1) do 4) ovog člana ako u poslednjih šest meseci ostvaruje prosečni mesečni prihod ispod prosečne neto zarade u Republici, ili postoji neki drugi posebno opravdani razlog za davanje pomoći (lečenje i sl.).

Član 7

Visina novčane pomoći vrhunskom sportisti koji ispunjava uslove iz člana 6 stav 2 ovog pravilnika utvrđuje se prema sledećim kriterijumima:

1) za pokriće troškova priprema i učešća na takmičenju - do pet prosečnih neto zarada u Republici za mesec koji prethodi mesecu u kome se vrši isplata novčane pomoći, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike;

2) za pokriće troškova lečenja - do deset prosečnih neto zarada u Republici za mesec koji prethodi mesecu u kome se vrši isplata novčane pomoći, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Novčana pomoć vrhunskom sportisti iz člana 6 stav 3 ovog pravilnika određuje se prema sledećim kriterijumima:

1) ako sportista ne ostvaruje prihode - jedna prosečna neto zarada u Republici za mesec koji prethodi mesecu u kome se vrši isplata novčane pomoći, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike;

2) ako sportista ostvaruje prihode ispod polovine prosečne neto zarade u Republici - iznos do prosečne neto zarade u Republici za mesec koji prethodi mesecu u kome se vrši isplata novčane pomoći, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike;

3) za troškove lečenja i slične potrebe - do pet prosečnih neto zarada u Republici za mesec koji prethodi mesecu u kome se vrši isplata novčane pomoći, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Član 8

Ministar nadležan za poslove sporta određuje visinu novčane pomoći iz člana 7 stav 1 i člana 7 stav 2 tačka 3) ovog pravilnika i trajanje novčane pomoći iz člana 7 stav 2 tač. 1) i 2) ovog pravilnika u zavisnosti od stvarnih potreba vrhunskog sportiste, kategorije sporta, i procene u kojoj meri će davanje naknade uticati na razvoj sporta u Republici.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".