REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PRIVREDU, IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE, ZA PERIOD JANUAR-MART 2009. GODINE, NAMENJENIH ZA RAZVOJ SAOBRAĆAJNE I TELEKOMUNIKACIONE INFRASTRUKTURE I INFRASTRUKTURNO OPREMANJE INDUSTRIJSKIH ZONA U LOKALNIM SAMOUPRAVAMA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2009)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava Pokrajinskog sekretarijata za privredu, iz prihoda od privatizacije, za period januar-mart 2009. godine, namenjenih za razvoj saobraćajne i telekomunikacione infrastrukture i infrastrukturno opremanje industrijskih zona u lokalnim samoupravama u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, kao i obim sredstava za sprovođenje ovog Programa i način njihovog raspoređivanja.

II

Program iz tačke I čini sastavni deo ovog Rešenja.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PRIVREDU, IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE, ZA PERIOD JANUAR-MART 2009. GODINE, NAMENJENIH ZA RAZVOJ SAOBRAĆAJNE I TELEKOMUNIKACIONE INFRASTRUKTURE I INFRASTRUKTURNO OPREMANJE INDUSTRIJSKIH ZONA U LOKALNIM SAMOUPRAVAMA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

I

Cilj Programa

Cilj Programa je unapređenje i podsticaj razvoja privrede u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, podizanje kvaliteta i bezbednosti saobraćaja, podizanje nivoa infrastrukturne opremljenosti industrijskih zona, porasta proizvodnih kapaciteta, poboljšanja kvaliteta usluga i povećanja tehnološko-ekonomske efikasnosti procesa realizacije proizvoda, podsticaja razvoja novih tehnologija, kao i razvoja oblasti i grana koje imaju uticaj na ostvarenje Strategije razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine, tj. oblasti i grana koje imaju uticaja na optimalno korišćenje komparativnih prednosti Autonomne Pokrajine Vojvodine, intenzivnija privredna saradnja i lakša komunikacija Autonomne Pokrajine Vojvodine na turističkom tržištu, kako u okviru regiona tako i sa susednim zemljama.

II

Finansijska sredstva

Za sprovođenje ovog Programa, potrebna su finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 29.500.000,00 dinara koja su predviđena Odlukom o privremenom finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine za period januar - mart 2009. godine ("Službeni list APV", br. 23/2008) i Finansijskim planom primanja i izdataka Pokrajinskog sekretarijata za privredu za period januar - mart 2009. godine u razdelu 05 Pokrajinski sekretarijat za privredu, aktivnost 03 Podrška razvoju saobraćaja i telekomunikacija u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, funkcionalna klasifikacija 450 Saobraćaj, iz izvora finansiranja 1204 Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi od privatizacije.

Sredstva iz stava 1. ove tačke raspoređuju se na sledeći način:

424 SPECIJALIZOVANE USLUGE - u iznosu od 5.000.000,00 dinara.

4249 Ostale specijalizovane usluge - u iznosu od 5.000.000,00 dinara.

463 TRANSFERI OSTALIM NIVOIMA VLASTI - u iznosu od 24.500.000,00 dinara.

4632 Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti - u iznosu od 24.500.000,00 dinara.

III

Raspored i namena sredstava i očekivani efekti

Sredstva utvrđena ovim Programom koristiće se na sledeći način:

424 SPECIJALIZOVANE USLUGE - u iznosu od 5.000.000,00 dinara.

4249 Ostale specijalizovane usluge - u iznosu od 5.000.000,00 dinara namenjena su za finansiranje izrade Projekata i Studija iz oblasti saobraćajne infrastrukture i infrastrukturnog opremanja industrijskih zona.

1. Finansiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju saobraćajne signalizacije i finansiranje izrade projekata tehničke regulacije saobraćaja kroz naseljena mesta u AP Vojvodini

Za konkurisanje za domaća i inostrana podsticajna sredstva za razvoj potrebno je prethodno obezbediti odgovarajuću konkursnu i projektnu dokumentaciju. Lokalne samouprave nisu uvek u stanju da samostalno finansiraju izradu projektne dokumentacije za izgradnju odgovarajuće saobraćajne signalizacije i izradu planova tehničke regulacije saobraćaja, kojim se reguliše kretanje pojedinih kategorija vozila kroz naselja. Pokrajinski sekretarijat za privredu će finansirati izradu potrebne projektne dokumentacije koja će lokalnim samoupravama poslužiti kao osnov za ulaganja u izgradnju saobraćajne signalizacije i povećanje kvaliteta i bezbednosti saobraćaja.

Očekivani efekti su:

- Obezbeđenje pristupa domaćim i inostranim podsticajnim fondovima,

- Privlačenje pažnje partnera za izgradnju infrastrukture,

- Privlačenje investitora,

- Povećanje zaposlenosti.

2. Finansiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za infrastrukturno opremanje industrijskih zona u lokalnim samoupravama u AP Vojvodini

Veliki broj opština na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine poseduje zemljište koje je namenjeno za izgradnju industrijskih zona, međutim, potrebna im je pomoć za izradu projektne dokumentacije za infrastrukturno opremanje industrijskih zona. Pokrajinski sekretarijat za privredu će finansirati izradu projekata infrastrukturnog opremanja industrijskih zona, koji će lokalne samouprave koristiti kao podlogu za dalja ulaganja u razvoj industrijskih zona, konkurisanje za sredstva koja se dodeljuju za ove namene i privlačenje domaćih i stranih investitora.

Očekivani efekti su:

- Povećanje atraktivnosti za investiranje u lokalnim zajednicama;

- Otvaranje novih radnih mesta;

- Povećanje proizvodnje;

- Povećanje investicija.

463 TRANSFERI OSTALIM NIVOIMA VLASTI - u iznosu od 24.500.000,00 dinara.

4632 Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti - u iznosu od 24.500.000,00 dinara namenjena su opštinama i gradovima sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine za sufinansiranje razvojnih projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture i infrastrukturnog opremanja industrijskih zona.

Sredstva su namenjena za:

1. Sufinansiranje projekata izgradnje saobraćajne signalizacije u naseljenim mestima u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini

Sufinansiranje sa lokalnim samoupravama, izgradnje saobraćajne signalizacije u blizini javnih objekata (obrazovnih, vaspitnih, zdravstvenih, verskih, administrativnih, prodajnih...) sa ciljem povećanja bezbednosti saobraćaja i zaštite pešaka i biciklista, kao najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju.

U blizini javnih objekata najveća je frekvencija saobraćaja, posebno najugroženijih kategorija, pešaka i biciklista kao i dece svih uzrasta, starih i lica sa posebnim potrebama. Na žalost, u brojnim vojvođanskim mestima, daljinski i međumesni saobraćaj se odvija centralnim ulicama, što je posledica višegodišnjeg neadekvatnog ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, a lokalne samouprave nisu u stanju da samostalno finansiraju postavljanje odgovarajuće saobraćajne signalizacije. Projekti saobraćajne signalizacije su od interesa za celu teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine, jer na magistralnim i regionalnim putevima povećavaju nivo bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Očekivani efekti su:

- Smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa telesnim povredama i nezgoda sa velikom materijalnom štetom;

- Povećanje kvaliteta života kao posledica povećanja bezbednosti učesnika u saobraćaju;

- Smanjenje eskternih troškova saobraćaja kao posledica smanjenja broja saobraćajnih nezgoda;

- Povećanje atraktivnosti za investiranje u lokalnim zajednicama, kao posledica bezbednijeg odvijanja saobraćaja.

2. Sufinansiranje izgradnje i rekonstrukcije biciklističkih staza u naseljenim mestima i turističkih biciklističkih staza u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini

Ovaj tradicionalni vid individualnog prevoza u Vojvodini je dobro razvijen, ali godinama nije ulagano u izgradnju potrebne infrastrukture. Ova ulaganja po pravilu prevazilaze finansijske mogućnosti lokalne samouprave, tako da je veliki broj biciklista svakodnevno ugrožen u saobraćaju. Tamo gde su izgrađene posebne saobraćajnice za bicikliste, efekti su izuzetno pozitivni kako u broju korisnika tako i u stepenu bezbednosti.

Očekivani efekti su:

- Povećanje bezbednosti biciklista i drugih učesnika u saobraćaju.

- Smanjenje troškova lokalnog individualnog prevoza.

- Smanjenje zagađenja kao posledica smanjenja korišćenja motornih vozila.

- Povećanje nivoa saobraćajne kulture kroz edukaciju najmlađih.

- Proširenje turističke ponude AP Vojvodine. Uključenje u evropsku ponudu turističkih destinacija.

- Povećanje turističke posete.

- Privlačenje investitora u turističke objekte.

-·Povećanje zaposlenosti.

3. Sufinansiranje projekata infrastrukturnog opremanja industrijskih zona u lokalnim samoupravama u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini

Analiza dosadašnjih konkursa, koje je sprovodio Pokrajinski sekretarijat za privredu, pokazala je veliku zainteresovanost lokalnih samouprava u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini za razvoj poslovnih industrijskih zona, sa ciljem privlačenja investicija i otvaranja novih radnih mesta, međutim, ulaganja u izgradnju njihove infrastrukture često prevazilaze mogućnosti lokalne samouprave.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zajedno sa lokalnim samoupravama Autonomne Pokrajine Vojvodine, sufinansiraće projekte infrastrukturnog opremanja poslovnih industrijskih zona, koji se odnose na: servisne saobraćajnice, elektroinstalacije (trafo stanice, nisko-naponska mreža, javno osvetljenje), vodovodna mreža, kanalizaciona mreža, protivpožarna mreža, telekomunikaciona infrastruktura, vrelovodi, gasne instalacije i sl.

Sufinansiranjem projekata infrastrukturnog opremanja poslovnih industrijskih zona, koji su predviđeni planovima lokalnih samouprava, povećava se atraktivnost lokacije za domaće i strane investitore i stvara mogućnost za povećanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta.

Očekivani efekti su:

- Povećanje atraktivnosti za investiranje u lokalnim zajednicama;

- Otvaranje novih radnih mesta;

- Povećanje proizvodnje;

- Povećanje investicija.

4. Sufinansiranje projekata izgradnje širokopojasnih metropoliten mreža u većim centrima na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine u saradnji sa lokalnim samoupravama

MAN (Metropoliten Area Network) predstavljaju gradske računarske mreže koje pružaju brze servise unutar geografske gradske oblasti. Ovu mrežu čine računari iz različitih zgrada u velikoj gradskoj oblasti, prečnika od 5 km do 50 km. Odlikuju ih brzine prenosa od 2 MBps do 10 GBps. MAN povezuje dve ili više LAN ili CAN mreža u jednu, ali je ograničena na područje jednog mesta ili grada.

Očekivani efekti su:

- Potpuno izgrađena telekomunikaciona infrastruktura u svim većim centrima u AP Vojvodini koja bi bila vlasništvo AP Vojvodine i lokalne samouprave, srazmerno udelu u izgradnji mreže. Pokrajina bi od iznajmljivanja mreža internet provajderima ostvarivala prihod.

- Izgradnja ovih mreža bi doprinela razvoju bržih i kvalitetnijih internet servisa za građane.

Raspored visine sredstava namenjenih za transfer ostalim nivoima vlasti, po namenama navedenim u tačkama 1, 2, 3. i 4. ovog Programa, utvrdiće se nakon ocena zahteva lokalnih samouprava.

IV

Kriterijumi i opšti uslovi

Kriterijumi za sufinansiranje kapitalnih transfera ostalim nivoima vlasti su:

1. Priložena projektna dokumentacija,

2. Visina traženih sredstava,

3. Procenat učešća lokalne samouprave u sufinansiranju projekata i

4. Razvijenost lokalne samouprave.

Opšti uslovi:

1. Sredstva se dodeljuju lokalnim samoupravama koje obezbeđuju potrebnu tehničku i projektnu dokumentaciju i sprovode postupak javnih nabavki u skladu sa Zakonom,

2. Uslovi korišćenja sredstava definisaće se Ugovorom, kojim će se precizirati proporcije sufinansiranja, rokovi izvršenja, nadzor i razlozi i rokovi povraćaja eventualno neiskorišćenih sredstava i drugo,

3. Uslov za sufinansiranje je opredeljenje lokalne samouprave kroz davanje prioriteta i spremnosti za finansiranje svog dela,

4. Sredstava će biti raspoređena na osnovu raspisanog konkursa, a u skladu sa Pravilnikom o raspodeli sredstava za Kapitalne transfere ostalim nivoima vlasti Pokrajinskog sekretarijata za privredu,

5. Sredstva se dodeljuju lokalnim samoupravama koje su pravovremeno dostavile izveštaje o namenskom utrošku dobijenih sredstava po prethodnim konkursima i zahtevima.

V

Na osnovu člana 7. Odluke o privremenom finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine za period januar - mart 2009. godine ("Službeni list APV", br. 23/2008) realizacija ovog Programa vršiće se u skladu sa visinom ostvarenih prihoda od prodaje subjekata privatizacije sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine po prethodnom odobrenju Pokrajinskog sekretarijata za finansije o korišćenju sredstava.