REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA PERIOD JANUAR - MART 2009. GODINE IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE ZA REALIZACIJU PROJEKATA RECEPTIVNOG TURIZMA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2009)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava za period januar - mart 2009. godine iz prihoda od privatizacije za realizaciju projekata receptivnog turizma na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, obim sredstava za sprovođenje ovog Programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog Rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA PERIOD JANUAR-MART 2009. GODINE IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE ZA REALIZACIJU PROJEKATA RECEPTIVNOG TURIZMA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

I

Cilj Programa

Cilj Programa je realizacija projekata receptivnog turizma u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini čime će se stvoriti uslovi za unapređenje prihvata i boravka turista u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, posebno u oblasti podizanja kvaliteta receptivne turističke ponude na turističkim destinacijama, imajući u vidu potrebe lokalnih samouprava i regiona u celini.

Realizacijom ovog Programa obezbediće se uslovi za brži razvoj turizma, intenzivniju privrednu saradnju i lakšu komunikaciju Vojvodine na turističkom tržištu, kako u okviru regiona tako i sa susednim zemljama.

II

Finansijska sredstva

Sredstva za finansiranje realizacije projekata receptivnog turizma na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine za period januar-mart 2009. godine planirana su Odlukom o privremenom finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine za period januar-mart 2009. godine u okviru Razdela 05 - Pokrajinski sekretarijat za privredu, aktivnost 02 - Podrška razvoju turizma u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, funkcionalna klasifikacija 473 - Turizam, iz izvora finansiranja 12 04 - Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - Prihodi od privatizacije u ukupnom iznosu od 31.700.000,00 dinara.

Planirana su sredstva po ekonomskim klasifikacijama na sledeći način:

424 - Specijalizovane usluge u iznosu od 11.700.000,00 dinara,

4246 - Usluge očuvanja životne sredine, nauke i geodetske usluge u iznosu od 6.700.000,00 dinara,

4249 - Ostale specijalizovane usluge u iznosu od 5.000.000,00 dinara,

463 - Transferi ostalim nivoima vlasti u iznosu od 20.000.000,00 dinara,

4632 - Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti u iznosu od 20.000.000,00 dinara.

III

Projekti receptivnog turizma

1. Realizacija biološkog suzbijanja larvi komaraca na turističkim destinacijama u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini

Sredstva za realizaciju navedenog projekta predviđena su na ekonomskoj klasifikaciji:

4246 - Usluge očuvanja životne sredine, nauke i geodetske usluge u iznosu od 6.700.000,00 dinara.

Sredstva su namenjena za dodatni biološki tretman suzbijanja larvi komaraca na značajnim turističkim destinacijama u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

Tretman bi se sproveo na turističkim destinacijama u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i to: Palić-Ludoš, fruškogorska jezera, mikro okruženje banjskih destinacija i izletišta i plaža duž vodenih tokova.

2. Izrada Akcionih planova receptivnog turizma u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini

Sredstva za realizaciju navedenog projekta predviđena su na ekonomskoj klasifikaciji:

4249 - Ostale specijalizovane usluge u iznosu od 5.000.000,00 dinara.

Sredstva su namenjena za izradu Akcionih planova receptivnog turizma u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini. Na osnovu Strategije razvoja turizma Srbije i izrađenih Master planova potrebno je pristupiti izradi Akcionih planova (kratkoročnog, srednjeročnog i dugoročnog karaktera) za podizanje konkurentske sposobnosti turističke privrede AP Vojvodine.

3. Razvojni projekti receptivnog turizma u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini

Sredstva za realizaciju navedenog projekta predviđena su na ekonomskoj klasifikaciji:

4632 - Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti u iznosu od 20.000.000,00 dinara.

Sredstva su namenjena gradovima i opštinama na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine za razvojne projekte receptivnog turizma kao i podršku sektoru turizma u AP Vojvodini u sledećim oblastima:

- u oblasti lovnog, ribolovnog, banjskog, tranzitnog, nautičkog, kongresnog, kulturno-manifestacionog, seoskog, ekoturizma i drugih vidova turizma

- za revitalizaciju dvoraca i salaša u turističke svrhe

- za turističku signalizaciju

- za turističko infrastrukturno opremanje objekata za potrebe turističke propagande i promocije turizma AP Vojvodine

- u investiciono ulaganje u objekte za potrebe razvoja turizma u AP Vojvodini

- za podsticanje izgradnje turističke infrastrukture, objekata i drugih sadržaja za smeštaj i boravak turista, za sportsko-rekreativne i druge prateće sadržaje značajne za unapređenje kvaliteta turističke ponude.

IV

Kriterijumi i način dodele sredstava

Odluku o dodeli sredstava za realizaciju projekata receptivnog turizma na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine za period januar-mart 2009. godine, saglasno zakonskim propisima doneće Pokrajinski sekretar za privredu, na osnovu prispelih zahteva i projekata lokalnih samouprava, organizacija, institucija, agencija, utvrđenih kriterijuma i predloga Komisije za obradu podnetih zahteva, kao i Pravilnika o raspodeli sredstava za kapitalne transfere ostalim nivoima vlasti.

Pokrajinski sekretar za privredu zaključiće Ugovore o realizaciji projekata receptivnog turizma na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine sa gradovima, opštinama, organizacijama, institucijama, agencijama, kao i drugim korisnicima sredstava, kojim će se regulisati sva međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Na osnovu člana 7. Odluke o privremenom finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine za period januar-mart 2009. godine ("Službeni list APV" broj 23/2008), realizacija ovog Programa vršiće se u skladu sa visinom ostvarenih prihoda od prodaje subjekata privatizacije sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine po prethodnom odobrenju Pokrajinskog sekretara za finansije o korišćenju sredstava.

V

Očekivani efekti

Ovim Programom obezbeđuju se uslovi za brži razvoj turizma u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, kao intenzivne privredne delatnosti, čime se obezbeđuje brži razvoj privrede, preduzetništva, saradnja i lakša komunikacija Vojvodine kako u okviru regiona tako i sa susednim zemljama, uz istovremeno stvaranje prostora za nova zapošljavanja.