REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PRIVREDU, ZA PERIOD JANUAR - MART 2009. GODINE, IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE ZA PROJEKAT "NAJBOLJE IZ VOJVODINE"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2009)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava Pokrajinskog sekretarijata za privredu, za period januar - mart 2009. godine, iz prihoda od privatizacije za projekat "Najbolje iz Vojvodine", kao i obim sredstava za sprovođenje ovog Programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog Rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PRIVREDU, ZA PERIOD JANUAR - MART 2009. GODINE, IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE ZA PROJEKAT "NAJBOLJE IZ VOJVODINE"

I

Cilj programa

Cilj programa je realizacija projekta "Najbolje iz Vojvodine", čime se podstiče povećavanje nivoa kvaliteta domaćih proizvoda i zdrava konkurencija među proizvođačima. Znak "Najbolje iz Vojvodine" (u daljem tekstu: Znak) je u suštini sertifikacioni žig, pa je zbog toga sve veći broj proizvođača zainteresovan da učestvuje na konkursima za sticanje prava na korišćenje Znaka za obeležavanje najkvalitetnijih proizvoda. Konkurentnost proizvoda koji su obeleženi Znakom je veća, pa su zbog toga i ekonomski efekti koje proizvođač ostvaruje na tržištu, veći. Znak je važan, kako za domaće tržište, tako i za inostrano. Promocijom Znaka, odnosno projekta "Najbolje iz Vojvodine", promovišemo Pokrajinu kao region prepoznatljiv po kvalitetu, u najširem smislu te reči.

II

Sredstva za realizaciju programa

Sredstva za finansiranje aktivnosti projekta "Najbolje iz Vojvodine", planirana su Odlukom o privremenom finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine za period januar - mart 2009. godine u okviru razdela 05 Pokrajinski sekretarijat za privredu, Funkcionalna klasifikacija 474 Višenamenski razvojni projekti, u ukupnom iznosu od 5.000.000,00 dinara, Izvor finansiranja 12 04 - Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - Prihodi od privatizacije.

Sredstva koja se raspoređuju ovim programom koristiće se u skladu sa Odlukom o ustanovljavanju znaka "Najbolje iz Vojvodine" ("Službeni list APV" br. 12/08).

III

Raspored sredstava

Sredstva navedena u tački II ovog programa raspoređuju se na sledeći način:

1.

Ekonomska klasifikacija

IZNOS (dinara)

422 TROŠKOVI PUTOVANJA

325.000,00

4221 Troškovi službenih putovanja u zemlji

325.000,00

Ova sredstva su namenjena za troškove službenih putovanja zaposlenih koji su zaduženi za realizaciju projekta "Najbolje iz Vojvodine", a vezana su za radne posete proizvođačima - sadašnjim i potencijalnim korisnicima prava na nošenje znaka "Najbolje iz Vojvodine". Cilj ovih putovanja je upoznavanje sa stanjem u proizvodnji, sa aspekta ispunjenosti kriterijuma za sticanje prava na korišćenje znaka "Najbolje iz Vojvodine".

2.

Ekonomska klasifikacija

IZNOS (dinara)

423 USLUGE PO UGOVORU

4.275.000,00

a) 4233 Usluge obrazovanja i usavršavanja zaposlenih

50.000,00

b) 4234 Usluge informisanja

1.575.000,00

c) 4235 Stručne usluge

1.000.000,00

d) 4239 Ostale opšte usluge

1.650.000,00

a) Sredstva u iznosu od 50.000,00 dinara, namenjena su za troškove kotizacija za seminare i druge prigodne edukativne skupove za zaposlene koji su zaduženi za realizaciju projekta "Najbolje iz Vojvodine" sa ciljem da zaposleni ovladaju savremenim znanjima, veštinama i tehnikama u skladu sa nazivom projekta: "Najbolje iz Vojvodine".

b) Sredstva u iznosu od 1.575.000,00 dinara Usluge informisanja namenjena su za:

- Objavljivanja oglasa i konkursa za sticanje prava na korišćenje znaka "Najbolje iz Vojvodine".

- Promotivne aktivnosti i štampanje promotivnog materijala predviđena su značajna sredstva. Savremeni način rada je nezamisliv bez pratećeg marketinga i promocije. "Rad bez promocije je isto što i namigivanje devojci u mraku. Ti znaš šta radiš, a ona ne vidi."1Sredstva će se utrošiti na štampanje promotivnih letaka, elektronskih prezentacija, prigodnih promotivnih "poklona". Ovi štampani materijali su prateći sadržaji u ukupnoj promociji projekta "Najbolje iz Vojvodine".

Jedan deo sredstava namenjen je i za promociju projekta "Najbolje iz Vojvodine" po Vojvodini i Srbiji u većim privrednim centrima. Cilj ove aktivnosti je neposredna diseminacija svih informacija o projektu, dosadašnjim korisnicima prava na korišćenje znaka "Najbolje iz Vojvodine" i benefitima koje oni imaju.

c) Na ekonomskoj klasifikaciji 4235 Stručne usluge planirana su sredstva u iznosu od 1.000.000,00 dinara. Ova sredstva su namenjena za finansiranje troškova akreditovane kontrolne kuće, u skladu sa članom 5. stav 1. Odluke o ustanovljavanju znaka "Najbolje iz Vojvodine". Takođe, na ovoj ekonomskoj klasifikaciji planirana su i sredstva koja su namenjena za finansiranje troškova promocije tradicionalnih proizvoda i zaštite geografskog porekla (član 13. Odluke o ustanovljavanju znaka "Najbolje iz Vojvodine").

d) Sredstva u iznosu od 1.650.000,00 dinara namenjena su za troškove organizovanog nastupa proizvođača, korisnika prava na korišćenje znaka "Najbolje iz Vojvodine" na inostranim sajmovima, koji se održavaju u periodu januar - mart 2009. godine. Ovo je svojevrstan benefit proizvođača - korisnika prava na korišćenje znaka "Najbolje iz Vojvodine". Na ovaj način promovišemo, kako proizvođače, tako i Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu, kao region prepoznatljiv po kvalitetu (u najširem smislu).

___________
1 Salador Dali - o marketingu

3.

Ekonomska klasifikacija

IZNOS (dinara)

424 SPECIJALIZOVANE USLUGE

375.000,00

4242 Usluge obrazovanja, kulture i sporta

375.000,00

Sredstva u iznosu od 375.000,00 dinara namenjena su za troškove edukacije proizvođača iz Vojvodine putem seminara u oblasti zaštite intelektualne svojine i povećanja konkurentnosti.

4.

Ekonomska klasifikacija

IZNOS (dinara)

426 MATERIJAL

25.000,00

4263 Materijal za obrazovanje i usavršavanje zaposlenih

25.000,00

Sredstva za finansiranje troškova nabavke stručne literature za obrazovanje i usavršavanje zaposlenih koji su zaduženi za realizaciju projekta "Najbolje iz Vojvodine", a odnose se na pretplatu za stručne časopise ("Kvalitet", "Ekonomist") i nabavku literature na temu kvaliteta, raspoređena su na ekonomskoj klasifikaciji 4263 u iznosu od 25.000,00 dinara.

IV

Očekivani efekti

Realizacijom ovog programa postižemo:

Razvoj ljudskih resursa, kako u pokrajinskoj upravi, tako i u kompanijama.

Unapređenje kvaliteta, kao osnovne pretpostavke većoj konkurentnosti naših proizvoda.

Razvoj sertifikacije proizvoda.

Podrškom u oblasti zaštite tradicionalnih proizvoda i proizvoda sa geografskim poreklom (vojvođanski), štitimo naše vrednosti i tradiciju, a sami proizvodi stiču dodatnu vrednost i imaju povoljniju tržišnu poziciju.

Promotivnim aktivnostima uključujemo sve veći broj proizvođača u konkurentsku utakmicu za sticanje prava na korišćenje znaka "Najbolje iz Vojvodine".

Jedan od efekata realizacije ovog programa je implementacija evropskih principa standardizacije i sertifikacije proizvoda.

V

Način realizacije sredstava

Na osnovu člana 7. Odluke o privremenom finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine za period januar - mart 2009. godine ("Službeni list APV" br. 23/2008) realizacija ovog programa vršiće se u skladu sa visinom ostvarenih prihoda od prodaje subjekata privatizacije sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine po prethodnom odobrenju Pokrajinskog sekretara za finansije o korišćenju sredstava.