REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PRIVREDU ZA PERIOD JANUAR - MART 2009. GODINE IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE ZA REALIZACIJU PROJEKTA "RAZVOJ KLASTERA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2009)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava Pokrajinskog sekretarijata za privredu za period januar - mart 2009. godine iz prihoda od privatizacije za realizaciju projekta "RAZVOJ KLASTERA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI", kao i obim sredstava za sprovođenje ovog Programa i način njihovog raspoređivanja.

II

Program iz tačke I čini sastavni deo ovog Rešenja.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PRIVREDU ZA PERIOD JANUAR - MART 2009. GODINE IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE ZA REALIZACIJU PROJEKTA "RAZVOJ KLASTERA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI"

I

Cilj programa

Cilj programa je strateško upravljanje ravnomernim regionalnim razvojem putem osposobljavanja i umrežavanja budućih mladih menadžera u javnom i privatnom sektoru, odnosno budućim nosiocima privrednog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Program je u skladu sa predlogom strategije Razvoja klastera u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, a usmeren je na podsticaj usavršavanju mladih menadžera i stvaranju asocijacije budućih menadžera u sferi upravljanja kompleksnim projektima, odnosno složenim klaster organizacijama. Uspešne mlade menadžere u ovoj oblasti možemo identifikovati kao instrument za efikasnije umrežavanje javnog i privatnog sektora u cilju unapređenja konkurentnosti privrede i ravnomernog regionalnog razvoja u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i kao strateški odgovor na buduća privredna kretanja u regionu.

II

Raspoloživa sredstva

Sredstva za finansiranje aktivnosti u okviru projekta "Razvoj klastera u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini" planirana su Odlukom o privremenom finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine za period januar - mart 2009. godine ("Sl. list APV", broj 23/2008) u okviru razdela 05 Pokrajinski sekretarijat za privredu, Aktivnost 05 Razvoj klastera u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, Funkcionalna klasifikacija 474, Višenamenski razvojni projekti, ekonomska klasifikacija - 424 Specijalizovane usluge - 4249 Ostale specijalizovane usluge, izvor finansiranja 1204 - primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi od privatizacije, u iznosu od 300.000,00 dinara.

III

Namena sredstava

Predviđena sredstva u iznosu od 300.000,00 dinara ovog programa koristiće se za izradu programa koji će obuhvatiti i sprovođenje stručnog usavršavanja menadžera klastera i budućih menadžera u složenim projektnim organizacijama. Oblasti u kojima je planirano usavršavanje su: upravljanje projektima, upravljanje kvalitetom, unapređenje u procesima rada, razvoj informacionih tehnologija, razvoj inovacije, upoznavanje sa evropskom zakonskom regulativom i sl. Planirana sredstva biće usmerena na podršku aktivnostima "Centra za unapređenje konkurentnosti i uspostavljanje i razvoj klastera", koji je osnovan pri Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, uz podršku Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine, a jedan je od rezultata dosadašnjih aktivnosti na programu Razvoja klastera u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini u prethodnim godinama.

Predviđena su sredstva u iznosu od: 300.000,00 din

U periodu januar - mart 2009. godine planirano je da bude započeta prva faza u okviru projekta Razvoj klastera u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini koja bi se odnosila na razvojni podprojekat

"Obuka i praksa za 100 budućih mladih menadžera u APV u 2009. godini"

- Podrška stvaranju asocijacije budućih mladih menadžera, kao način za efikasnije umrežavanje javnog i privatnog sektora u cilju unapređenja konkurentnosti privrede i ravnomernog regionalnog razvoja u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i kao strateški odgovor na buduća privredna kretanja u regionu

Posebni ciljevi projekta:

- Stvaranje asocijacije mladih menadžera u APV

- Usmeravanje mladih menadžera na poslovno umrežavanje, s akcentom na razvoj poslovnih inkubatora i klastera

- Uključivanje obučenih menadžera u izrade i upravljanje kompleksnim projektima regionalnog značaja

- Uključivanje mladih menadžera u prekogranične saradnje, odnosno upućivanje na radionice u regionu (Hrvatska, Mađarska, Rumunija, BiH,...)

- Implementacija strategije regionalnog razvoja

- Stvaranje baze informacija o problematici sa kojom se susreću privredni subjekti i javna preduzeća na lokalnom nivou

- Upoznavanje sa postojećim mehanizmima za razvoj privrede u APV (fondovi, projekti,...)

Ciljna grupa:

Javnim pozivom izabrani mladi fakultetski obrazovani ljudi (do 35 godina), zaposleni u javnom ili privatnom sektoru, ravnomerno iz svih regiona, koji će u budućnosti u svojim jedinicama biti nosioci unapređenja poslovanja, odnosno privrednog razvoja lokalnih sredina i regiona

Način sprovođenja:

Seminari, radionice, učešće na konferencijama,...

IV

Očekivani efekti

- Obučeni, projektno orijentisani mladi menadžeri,

- Uspostavljena asocijacija mladih menadžera u APV

- Poslovno umrežavanje, s akcentom na razvoj poslovnih inkubatora i klastera

- Strateško upravljanje kompleksnim projektima regionalnog značaja

- Zajednički projekti u prekograničnoj saradnji, odnosno učestvovanje na radionicama u regionu (Hrvatska, Mađarska, Rumunija, BiH,...)

- Implementacija strategije regionalnog razvoja

- Baze informacija o problematici sa kojom se susreću privredni subjekti i javna preduzeća na lokalnom nivou

- Svest o postojećim mehanizmima za razvoj privrede u APV (fondovi, projekti,...)

V

Na osnovu člana 7. Odluke o privremenom finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine za period januar - mart 2009. godine ("Sl. list APV", broj 23/2008), realizacija ovog programa vršiće se u skladu sa visinom ostvarenih prihoda od prodaje subjekata privatizacijom sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine po prethodnom odobrenju Pokrajinskog sekretara za finansije o korišćenju sredstava.