UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE SLIVA AKUMULACIJE "BOVAN"

("Sl. glasnik RS", br. 14/2009)

Član 1

Utvrđuje se Prostorni plan područja posebne namene sliva akumulacije "Bovan" (u daljem tekstu: Prostorni plan), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Prostornim planom utvrđuju se osnove organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite područja sliva akumulacije "Bovan" na delovima teritorije opštine Sokobanja, Aleksinac, Knjaževac i Boljevac.

Član 3

Prostorni plan sastoji se iz tekstualnog dela i grafičkih prikaza.

Tekstualni deo Prostornog plana objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Grafički prikazi (referalne karte), namena prostora; mreža naselja i funkcija, javnih službi i infrastrukturnih sistema; zaštita životne sredine, prirodnih vrednosti i nepokretnih kulturnih dobara i turizam, izrađene su u razmeri 1:50.000.

Grafičke prikaze iz stava 3. ovog člana, izrađene u 13 primeraka, overava svojim potpisom ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 4

Prostorni plan se sprovodi izradom i donošenjem sektorskih/granskih planova i programa, urbanističkih planova, kao i programa uređenja građevinskog zemljišta.

Član 5

Ugovor o implementaciji Prostornog plana zaključiće Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, Ministarstvo za infrastrukturu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo trgovine i usluga, Ministarstvo kulture, Ministarstvo za nauke i tehnološki razvoj, Republička direkcija za vode, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, JVP "Srbijavode", JP "Srbijašume", JP "Elektroprivreda Srbije", JP "Putevi Srbije", PT "Telekom Srbija" a.d., Fond za izgradnju regionalnog vodovoda sa akumulacije "Bovan" za opštine Aleksinac, Ražanj, Sokobanja i Paraćin, Udruženje banjskih i klimatskih mesta Srbije i Republička agencija za prostorno planiranje, sa opštinama Sokobanja, Aleksinac, Ražanj, Paraćin, Knjaževac i Boljevac, grad Kruševac, kao i drugim učesnicima u realizaciji planskih rešenja.

Član 6

Grafički prikazi iz člana 3. stav 3. ove uredbe, čuvaju se trajno u Vladi (jedan komplet), Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja (tri kompleta), Ministarstvu za infrastrukturu (jedan komplet), Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvu i vodoprivredu (jedan komplet), opštini Sokobanja (jedan komplet), opštini Aleksinac (jedan komplet), opštini Knjaževac (jedan komplet), opštini Boljevac (jedan komplet) i Republičkoj agenciji za prostorno planiranje (tri kompleta).

Analitičko-dokumentaciona osnova na kojoj se zasniva Prostorni plan čuva se u Republičkoj agenciji za prostorno planiranje.

Član 7

Pravo na neposredan uvid u grafičke prikaze iz člana 3. stav 3. ove uredbe imaju pravna i fizička lica, pod uslovima i na način koji bliže propisuje ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 8

Urbanistički planovi i projekti uskladiće se sa odredbama ove uredbe na način utvrđen Prostornim planom.

Planovi i programi razvoja koji se donose po posebnim propisima, propisi i drugi opšti akti uskladiće se sa odredbama ove uredbe u roku od godinu dana od dana njenog stupanja na snagu.

Urbanistički planovi i projekti, planovi i programi razvoja doneti do dana stupanja na snagu ove uredbe, primenjuju se u delovima koji nisu u suprotnosti sa ovom uredbom.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Tekstualni deo Prostornog plana područja posebne namene akumulacije "Bovan", objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 14/2009, str. 62-102.