GODIŠNJI PROGRAM
ZA REŠAVANJE STAMBENIH POTREBA I RASPOLAGANJA SREDSTVIMA STAMBENOG FONDA U 2009/2010. GODINI NA TERITORIJI GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 1/2009)

I Godišnjim programom za 2009/10. godinu rešavaju se stambene potrebe za sledeća lica:

1. Lica koja su imala stanarsko pravo na stanovima u svojini građana (zakup na neodređeno vreme), radi vraćanja tih stanova vlasnicima na korišćenje, za čije je preseljenje Grad dužan da obezbedi drugi odgovarajući stan.

Grad je dužan da pribavljene stanove iz sredstava od prodatih stanova i prazne stanove prioritetno usmerava za rešavanje stambenih potreba ovih lica, dodelom stana u zakup na neodređeno vreme.

2. Borce i ratne invalide, civilne invalide rata i članove porodica sa kojima je živeo poginuli učesnik oružanih akcija posle 17.08.1990. godine, koji nisu u radnom odnosu i nisu stekli pravo na penziju, dodelom stana u zakup na neodređeno vreme.

3. Lica koja se iseljavaju iz nehigijenskih zgrada i stanova i zgrada sklonih padu, dodelom smeštaja na određeno vreme (od 1 do 2 godine), ako Gradska uprava pravosnažnim rešenjem nadležnog organa naloži rušenje zgrade, odnosno dela zgrade (član 33. stav 1. tačka 2. i tačka 4. Zakona o stanovanju).

4. Lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, koja su trajno radno nesposobna (invalidi I kategorije) i nemaju članove porodice koji su u radnom odnosu i po zakonu su dužni da ih izdržavaju, dodelom stana na neodređeno vreme, oslobađanjem od plaćanja zakupnine za porodice sa troje i više dece i plaćanje zakupnine jednom broju lica ove kategorije, čije je pravo na stan utvrđeno zaključkom komisije, čekaju na dodelu stana.

5. Izabrana, postavljena i zaposlena lica koja su u radnom odnosu u Gradskoj upravi (u daljem tekstu: zaposleno lice), davanjem stanova u zakup na određeno vreme na 5 godina, davanjem kredita za izgradnju ili kupovinu stana ili porodične stambene zgrade ili za poboljšanje uslova stanovanja na stanu ili porodičnoj stambenoj zgradi u svojini i davanjem stanova za službene potrebe.

6. Lica koja ostvare pravo na poboljšanje uslova stanovanja zaključkom Gradonačelnika, na predlog Komisije za poboljšanje uslova stanovanja.

II Sredstva za rešavanje stambenih potreba lica iz odeljka I ovog Programa čine:  

1. Stanovi (izuzev stanova solidarnosti i stanova koji su predviđeni za raseljavanje) u vlasništvu Grada Sombora, odnosno države Srbije, s pravom korišćenja Grada Sombora:

- faktički prazni stanovi,

- stanovi čije se ispražnjenje očekuje u toku 2009/2010. godine.

2. Novčana sredstva opredeljena budžetom Grada Sombora za 2009. godinu.

1. STANOVI

A) DODELA FAKTIČKI PRAZNIH STANOVA

1. Stan u Somboru, Beogradska 10, stan br. 2, jednosoban, komforan stan, koji se sastoji od sobe, kuhinje i kupatila, u ukupnoj stambenoj površini od 35,00 m2, i nalazi se na parceli broj 5685 i 5684 k.o. Sombor-1.

2. Stan u Somboru, Radišićeva 29, dvosoban komforan stan, koji se sastoji od 2 sobe, kuhinje i kupatila, u ukupnoj stambenoj površini od 56,00 m2. Nalazi se na parceli broj 3834 k.o. Sombor-1 i upisan je u List nepokretnosti br. 9062.

3. Bezdan, Žrtava fašizma br. 66, stan broj 2, dvosoban nekomforan, nalazi se na parceli broj 1057 k.o. Bezdan, upisan u List nepokretnosti 364.

B) DODELA STANOVA ČIJE ISPRAŽNJENJE SE OČEKUJE U 2009/10. GODINI

1) Sudski postupci koji su u toku u vezi iseljenja iz gradskih stanova:

1. Riđica, Svetog Save br. 49, Macat Dušan, bivši zakupac, stan je napustio. U stanu živi Korolija Jelica, bespravno. Vodi se sudski postupak koji je u fazi prinudnog izvršenja (dodeliti licima sa rang liste socijalno ugroženih lica).

2. Sombor, Zmaj Jovina br. 4, II ulaz, prizemlje. Zakupac je bila Gazetić Anđa. Ona je umrla. U stanu živi sin Gazetić Sava. Vodi se sudski postupak za njegovo iseljenje (dodeliti licima sa rang liste boraca, RVI...).

3. Sombor, Laze Kostića br. 6, zakupac je bio Maksimović Đorđe, koji je preminuo. Stan je koristio bez pravnog osnova njegov unuk Maksimović Ivan sa suprugom i dvoje dece. Sudski postupak je u fazi prinudnog izvršenja. Stan trenutno koristi supruga sa dvoje mldb. dece, a Ivan je stan napustio (dodeliti licima sa rang liste socijalno ugroženih lica).

4. Sombor, Branka Radičevića br. 4, stan br. 2, u stanu živi Stojkov Zoran, sin poslednjeg zakupca Nikolić Radmile. Ona je umrla. Njegov zahtev da se utvrdi kao zakupac Komisija je odbila Zaključkom dana 29.04.2004. godine. Na isti nije uložio prigovor. Pokrenut je sudski postupak za njegovo iseljenje (dodeliti licima sa rang liste boraca, RVI ili prodati po tržišnim uslovima nakon iseljenja ili srušiti objekat i obezbediti lokaciju za izgradnju novog objekta).

2) Stanovi Grada Sombora koji treba da se isprazne u upravnom postupku:

1. Stan u Somboru, Branka Radičevića br. 4, stan br. 1, u stan se bez pravnog osnova uselio Vorkapić Petar, koji je stan adaptirao. Vođen je upravni postupak koji je u fazi prinudnog izvršenja. Prinudno izvršenje je zakazano za 10. oktobar 2003. godine i isto je odloženo za 26.04.2004. godine na osnovu Zaključka Izvršnog odbora (dodeliti licima sa rang liste boraca, RVI ili prodati po tržišnim uslovima nakon iseljenja ili srušiti objekat i obezbediti lokaciju za izgradnju novog objekta).

2. Stan u Somboru, Mite Popovića br. 24, sastoji se od 1 sobe u površini od 16,00 m2, u stanu je bez pravnog osnova živela Maćušić Tereza, starica od 84 godine, koja je umrla. Sada je stan u posedu kćerke Maćušić Nade, koja je voljna da isti vrati.

3. Stan u Somboru, Ive Lole Ribara br. 44, jednosoban, nekomforan, u površini od 22,00 m2 u koji se bez pravnog osnova uselila Rafai Ana sa unukom koja se nalazi na Rang-listi socijalno-ugroženih lica.

2. NOVČANA SREDSTVA

Odlukom o budžetu za 2009. godinu planirana su sredstva u iznosu od 2.627.000,00 dinara za rešavanje stambenih potreba:

1) socijalno ugroženih porodica iz odeljka I tačka 4 - za kupovinu kuća u naseljenim mestima u iznosu od 1.200.000,00 dinara;

2) socijalno ugroženih porodica iz odeljka I tačka 6 - za poboljšanje uslova stanovanja u iznosu od 1.427.000,00 dinara.

Prilikom prvog rebalansa budžeta treba predvideti iznos po mogućnosti za rešavanje stambenih potreba lica iz odeljka I tačka 4 - za potrebe socijalno-ugroženih lica.

III Rešavanje stambenih potreba lica iz odeljka I ovog Programa, opredeljuju se:

a) DODELOM STANOVA:

1. Stan u Somboru, Beogradska 10, stan br. 2, jednosoban, komforan stan, koji se sastoji od sobe, kuhinje i kupatila, u ukupnoj stambenoj površini od 35,00 m2, i nalazi se na parceli broj 5685 i 5684 k.o. Sombor-1.

- Licima sa Rang-liste socijalno-ugroženih lica (tačka I 4).

2. Stan u Somboru, Radišićeva 29, dvosoban komforan stan, koji se sastoji od 2 sobe, kuhinje i kupatila, u ukupnoj stambenoj površini od 56,00 m2. Nalazi se na parceli broj 3834 k.o. Sombor-1 i upisan je u List nepokretnosti br. 9062.

- Licima sa Rang-liste socijalno-ugroženih lica (tačka I 4).

3. Bezdan, Žrtava fašizma br. 66, stan broj 2, dvosoban nekomforan, nalazi se na parceli broj 1057 k.o. Bezdan, upisan u List nepokretnosti 364.

- Licima sa Rang-liste boraca, ratnih invalida i članovima porodice poginulih boraca (tačka I 2).

b) DODELOM NOVČANIH SREDSTAVA:

1. Za lica iz tačke I 4. kupovinom kuća u naseljenim mestima u iznosu od 1.200.000,00 dinara, plaćanjem - sufinansiranjem, odnosno oslobađanjem od plaćanja zakupnine socijalno ugroženim porodicama u toku 2009/2010. godine, a na osnovu kriterijuma utvrđenih Odlukom i u saradnji sa Centrom za socijalni rad.

2. Za lica iz tačke I 6. dodelom sredstava za poboljšanje uslova stanovanja.

Za ovu namenu opredeljuje se iznos od 1.427.000,00 dinara.

IV O rešavanju stambenih potreba lica iz odeljka I ovog Programa rešavaće:

a) Za lica iz tačke I 1., 2., 3. i 4. Komisija za stambena pitanja imenovana na osnovu člana 13. Odluke o rešavanju stambenih potreba i raspolaganju sredstvima stambenog fonda Opštine Sombor od strane gradonačelnika Grada Sombora, Rešenjem broj 02-218/2008-IV od 18.12.2008. godine, saglasno odredbama pomenute Odluke.

b) Za lica iz tačke I 5 izabrana, postavljena i zaposlena lica, koja su u radnom odnosu u Gradskoj upravi (zaposlena lica), Komisija za rešavanje stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica.

c) Za lica iz tačke I 6. tročlana Komisija za poboljšanje uslova stanovanja, koju je imenovao gradonačelnik Rešenjem broj 02-219/08-IV od 18.12.2008. godine.

V Važeće rang-liste se nalaze u prilogu ovog Programa i čine njegov sastavni deo.

Napomene

Važeće rang-liste koje su sastavni deo ovog programa nisu objavljene u "Sl. listu Grada Sombora", br. 1/2009.