ODLUKA
O GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

("Sl. list grada Beograda", br. 2/2009)

 

I - OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se: postupak, uslovi i način davanja u zakup na određeno vreme javnog neizgrađenog građevinskog zemljišta; postupak, uslovi i način davanja u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini; način i uslovi plaćanja zakupnine; postupak, uslovi i način raskida ugovora o zakupu, za teritoriju grada Beograda (u daljem tekstu: grad).

Član 2

Uređivanje i davanje u zakup javnog i ostalog građevinskog zemljišta vrši se u skladu sa programom koji donosi Skupština grada Beograda.

Član 3

Poslove obezbeđivanja uslova na uređivanju, unapređivanju, zaštiti i racionalnom korišćenju građevinskog zemljišta za grad, obavlja Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda JP (u daljem tekstu: Direkcija).

Član 4

Grad pribavlja i daje u zakup ostalo građevinsko zemljište, u skladu sa zakonom, preko organa određenog Statutom grada i Direkcije.

II - UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 5

Uređivanje građevinskog zemljišta vrši se prema programu uređivanja građevinskog zemljišta iz člana 2. ove odluke.

Član 6

Uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata njegovo pripremanje i opremanje.

Pripremanje građevinskog zemljišta obuhvata istražne radove, izradu geodetskih i drugih podloga, izradu planske i projektne dokumentacije, programa za uređivanje zemljišta, raseljavanje, rušenje objekata koji su planom za to predviđeni, saniranje terena i druge radove.

Opremanje građevinskog zemljišta obuhvata izgradnju objekata komunalne infrastrukture i uređenje javnih površina.

Radove na uređivanju građevinskog zemljišta, utvrđene programom iz člana 2. ove odluke, vrši Direkcija.

Član 7

Za finansiranje uređivanja građevinskog zemljišta koriste se sredstva ostvarena od:

- zakupnine za građevinsko zemljište,

- naknade za uređivanje građevinskog zemljišta,

- naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i

- drugih izvora u skladu sa zakonom.

Grad uređuje kriterijume i merila za utvrđivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

III - KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 8

Građevinsko zemljište koristi se kao izgrađeno ili neizgrađeno.

Izgrađeno građevinsko zemljište je zemljište na kojem su izgrađeni objekti u skladu sa zakonom, namenjeni za trajnu upotrebu.

Neizgrađeno građevinsko zemljište jeste zemljište:

1) na kojem nisu izgrađeni objekti;

2) na kojem su izgrađeni objekti suprotno zakonu;

3) na kojem su izgrađeni privremeni objekti.

Grad uređuje kriterijume i merila za utvrđivanje visine naknade za korišćenje građevinskog zemljišta.

IV - DAVANJE U ZAKUP JAVNOG NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA NA ODREĐENO VREME

Član 9

Javno neizgrađeno građevinsko zemljište (u daljem tekstu: javno građevinsko zemljište) može se dati u zakup na određeno vreme do privođenja planiranoj nameni u skladu sa zakonom.

Javno građevinsko zemljište daje se u zakup najduže na pet godina.

Javno građevinsko zemljište daje se u zakup javnim nadmetanjem po postupku, uslovima i na način davanja u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini propisanim ovom odlukom, u skladu sa programom iz člana 2. ove odluke.

Član 10

O davanju u zakup javnog građevinskog zemljišta zaključuje se ugovor o zakupu sa Direkcijom.

Pre zaključenja ugovora iz stava 1. ovog člana, sredstva u visini predračuna troškova rušenja iz odobrenog projekta rušenja deponuju se na posebnu poziciju budžeta grada.

V - DAVANJE U ZAKUP OSTALOG NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI, IZ NADLEŽNOSTI GRADA

Član 11

Grad daje u zakup ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini (u daljem tekstu: građevinsko zemljište) radi izgradnje objekata površine preko 800 metara kvadratnih bruto površine (po JUS-u) u okviru jedne građevinske parcele ili u okviru kompleksa, u skladu sa urbanističkim planom, na određeno vreme, a najduže na 99 godina.

Član 12

Građevinsko zemljište se daje u zakup radi izgradnje javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pisanih ponuda javnim oglasom.

U slučaju iz stava 1. ovog člana građevinsko zemljište se daje u zakup licu koje ponudi najveći iznos zakupnine za to zemljište.

U slučajevima propisanim zakonom, građevinsko zemljište se može dati u zakup neposrednom pogodbom.

Član 13

Akt o davanju u zakup građevinskog zemljišta donosi gradonačelnik grada Beograda (u daljem tekstu: gradonačelnik).

Akt iz stava 1. ovog člana, kao i druge akte koje na osnovu ove odluke donosi gradonačelnik, priprema nadležna organizaciona jedinica gradske uprave (u daljem tekstu: organizaciona jedinica gradske uprave) i dostavlja gradonačelniku u formi predloga.

Akt iz stava 1. ovog člana, kao i drugi akti koje na osnovu ove odluke donosi gradonačelnik, dostavljaju se Direkciji u roku od pet dana od dana donošenja.

Član 14

Postupak davanja građevinskog zemljišta u zakup sprovodi Komisija za davanje u zakup građevinskog zemljišta iz nadležnosti grada (u daljem tekstu: komisija).

Komisiju obrazuje gradonačelnik i ista ima predsednika i četiri člana.

O radu komisije vodi se zapisnik.

Stručne i administrativne poslove za komisiju vrši Direkcija.

Komisiju zakazuje predsednik komisije, na inicijativu Direkcije ili organizacione jedinice gradske uprave, u skladu sa poslovnikom komisije.

Po okončanom postupku iz nadležnosti komisije, zapisnik komisije sa odgovarajućim predlogom dostavlja se organizacionoj jedinici gradske uprave, u roku od osam dana od dana održane sednice komisije.

Davanje građevinskog zemljišta u zakup javnim nadmetanjem

Član 15

Građevinsko zemljište se daje u zakup javnim nadmetanjem ako planirana bruto površina (po JUS-u) objekta, odnosno objekata koji treba da se grade, ne prelazi 10.000 metara kvadratnih.

Upravni odbor Direkcije odlučuje o javnom oglašavanju javnog nadmetanja za davanje u zakup građevinskog zemljišta iz stava 1. ovog člana.

Član 16

Javni oglas o javnom nadmetanju sadrži naročito:

1. opis i bliže podatke o građevinskoj parceli, odnosno kompleksu,

2. stepen komunalne opremljenosti građevinske parcele, odnosno kompleksa,

3. uslove za izgradnju na građevinskoj parceli, odnosno kompleksu (namena objekta, spratnost, površina objekta u m2 i drugo),

4. rok trajanja zakupa,

5. početni iznos zakupnine,

6. rok plaćanja zakupnine,

7. rok privođenja građevinskog zemljišta nameni,

8. obavezu podnosioca prijave da uplati depozit od 10% početnog iznosa zakupnine na depozitni račun ili položi licitacionu bankarsku garanciju za ozbiljnost prijave, radi učestvovanja u postupku, u visini od 10% početnog iznosa zakupnine, sa rokom važnosti do 90 dana od dana davanja prijave (u daljem tekstu: bankarska garancija),

9. jedinični iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta,

10. naznaku da će lice kome će se dati građevinsko zemljište u zakup biti obavezno da prilikom zaključenja ugovora o zakupu dostavi jedan od instrumenata obezbeđenja plaćanja zakupnine, predviđene u članu 49. stav 8. ove odluke,

11. naznaku da će lice kome će se dati građevinsko zemljište u zakup biti u obavezi da sa nadležnim preduzećima ugovori i plati troškove za infrastrukturu: EDB, PTT, toplifikaciju, gasifikaciju i drugo,

12. kome se podnose prijave,

13. rok za podnošenje prijava,

14. mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja,

15. naznaku da podnosioci neblagovremene i nepotpune prijave neće moći da učestvuju u postupku javnog nadmetanja.

Javno nadmetanje može se održati najranije 15 dana od dana objavljivanja javnog oglasa.

Javni oglas se objavljuje u dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije.

Član 17

Prijava za učešće u javnom nadmetanju dostavlja se Direkciji, u zatvorenoj koverti sa vidljivom naznakom na koju lokaciju se odnosi i ko je podnosilac prijave, najkasnije do kraja radnog vremena prethodnog radnog dana pre dana održavanja javnog nadmetanja.

Blagovremenom se smatra prijava prispela u Direkciji do dana i sata datog u javnom oglasu, bez obzira na način dostavljanja.

Član 18

Prijava pravnog lica sadrži naziv, sedište i broj telefona i mora biti potpisana od strane ovlašćenog lica i overena pečatom. Uz prijavu pravnog lica se prilaže izvod iz registra privrednih subjekata nadležnog organa i potvrda o poreskom identifikacionom broju.

Prijava fizičkog lica sadrži ime i prezime, adresu, matični broj i broj telefona i mora biti potpisana, a ako je to lice privatni preduzetnik uz prijavu se prilaže izvod iz registra nadležnog organa i potvrda o poreskom identifikacionom broju.

Uz prijavu se podnosi kopija isprave o uplati depozita, odnosno bankarska garancija.

Učesnik u javnom nadmetanju u prijavi daje izjavu da prihvata uslove iz javnog oglasa.

Prijava je nepotpuna ako ne sadrži što je propisano, ako nisu proložene sve isprave kako je to predviđeno u st. 1. 2. 3. i 4. ovog člana, odnosno ako ne sadrži sve podatke predviđene javnim oglasom ili su podaci dati suprotno objavljenim uslovima.

Član 19

Prijavu za učešće u postupku javnog nadmetanja ne mogu podneti predsednik niti bilo koji član komisije.

Član 20

Predsednik komisije otvara sednicu komisije, saopštava podatke o lokaciji i početni iznos zakupnine.

Predsednik komisije konstatuje koliko je prijava primljeno i po redosledu prispeća javno otvara i čita ceo tekst prijave.

Komisija utvrđuje ko su podnosioci prijave, ko je od podnosilaca prijava prisutan sa ovlašćenjem da učestvuje u postupku javnog nadmetanja i koje su prijave neblagovremene, odnosno nepotpune.

Predsednik komisije konstatuje da podnosilac neblagovremene ili nepotpune prijave, odnosno lice koje nema uredno ovlašćenje podnosioca blagovremene i potpune prijave, ne može učestvovati u postupku javnog nadmetanja.

Predsednik komisije objavljuje početak javnog nadmetanja i poziva učesnike da daju svoje ponude iznosa zakupnine.

Učesnik javnog nadmetanja dužan je da jasno i glasno kaže koji iznos zakupnine nudi.

Predsednik komisije pita tri puta da li neko daje više od najvećeg prethodno ponuđenog iznosa i posle trećeg poziva, konstatuje koji je najveći ponuđeni iznos i ime ponuđača.

Učesnik koji je ponudio najveći iznos potpisuje izjavu sa naznakom visine iznosa.

Zapisnik komisije o toku sednice sprovođenja postupka javnog nadmetanja potpisuju predsednik Komisije, svi prisutni članovi komisije i svi prisutni podnosioci prijava.

Potom predsednik komisije objavljuje da je javno nadmetanje završeno.

Svi prisutni podnosioci prijava imaju pravo uvida u podnete prijave.

Postupak javnog nadmetanja je javan i mogu da mu prisustvuju sva zainteresovana lica.

Član 21

Ukoliko podnosilac blagovremene i potpune prijave ne pristupi javnom nadmetanju smatraće se da je odustao od prijave.

Uslovi za sprovođenje postupka javnog nadmetanja su ispunjeni i kad istom pristupi samo jedan učesnik, s tim što se zakupnina utvrđuje u početnom iznosu.

Ukoliko javno nadmetanje ne uspe, postupak oglašavanja se ponavlja po isteku roka od najmanje 15 dana od dana neuspelog javnog nadmetanja.

Član 22

Akt o davanju građevinskog zemljišta u zakup sadrži:

- podatke o licu kome se građevinsko zemljište daje u zakup,

- opis i bliže podatke o građevinskoj parceli, odnosno kompleksu i objektu, odnosno - objektima koji se grade,

- izlicitirani iznos zakupnine,

- jedinični iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta,

- rok plaćanja zakupnine, trajanja zakupa i rok privođenja građevinskog zemljišta nameni,

- obavezu lica kome se građevinsko zemljište daje u zakup i Direkcije da, u roku od 30 dana od dana dostavljanja akta o davanju zemljišta u zakup licu kome se građevinsko zemljište daje u zakup, zaključe ugovor o zakupu.

Član 23

Organizaciona jedinica gradske uprave u pisanoj formi obaveštava sve učesnike u postupku javnog nadmetanja o licu kome je građevinsko zemljište dato u zakup, u roku od pet dana od dana donošenja akta o davanju građevinskog zemljišta u zakup.

Član 24

Na osnovu akta iz člana 22. ove odluke, lice kome se građevinsko zemljište daje u zakup i Direkcija zaključuju ugovor o zakupu građevinskog zemljišta u roku od 30 dana od dana dostavljanja akta o davanju građevinskog zemljišta u zakup licu kome se građevinsko zemljište daje u zakup.

Ugovor o zakupu građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: ugovor o zakupu) sadrži naročito:

- podatke o građevinskoj parceli, odnosno kompleksu i podatke o nameni i veličini objekta, odnosno objekata koji se grade,

- rok trajanja zakupa,

- rok privođenja građevinskog zemljišta nameni,

- visinu zakupnine, rok i način plaćanja,

- jedinični iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta,

- obavezu zakupca da sa nadležnim preduzećima ugovori i plati troškove za infrastrukturu: EDB, PTT, toplifikaciju, gasifikaciju i drugo,

- prava i obaveze u slučaju neizvršavanja ugovora o zakupu i

- druga prava i obaveze.

Potpisi ugovorača na ugovoru o zakupu overavaju se u sudu, a troškovi padaju na teret zakupca.

Pravo zakupa upisuje se u javnoj evidenciji nepokretnosti.

Direkcija u pisanoj formi obaveštava sve učesnike u postupku javnog nadmetanja o zaključenju ugovora o zakupu, u roku od pet dana od dana potpisivanja ugovora o zakupu.

Član 25

U slučaju da lice kome je dato u zakup građevinsko zemljište svojom krivicom ne pristupi zaključenju ugovora u roku iz člana 24. stav 1. ove odluke, gradonačelnik donosi akt o stavljanju van snage akta o davanju građevinskog zemljišta u zakup.

Predlog za donošenje akta iz stava 1. ovog člana Direkcija podnosi organizacionoj jedinici gradske uprave, koja isti, po izvršenoj obradi, dostavlja komisiji.

Komisija ceni osnovanost predloga i zapisnik sa odgovarajućim predlogom dostavlja organizacionoj jedinici gradske uprave, u roku od osam dana od dana održane sednice komisije.

Zapisnik potpisuju predsednik i svi prisutni članovi komisije.

Lice iz stava 1. ovog člana nema pravo na povraćaj uplaćenog depozita po javnom oglasu o javnom nadmetanju, a eventualno data bankarska garancija će se naplatiti.

Davanje građevinskog zemljišta u zakup prikupljanjem ponuda javnim oglasom

Član 26

Građevinsko zemljište se daje u zakup prikupljanjem ponuda javnim oglasom ako planirana bruto površina (po JUS-u) objekta, odnosno objekata koji treba da se grade, prelazi 10.000 metara kvadratnih.

Upravni odbor Direkcije odlučuje o javnom oglašavanju prikupljanja ponuda za davanje u zakup građevinskog zemljišta iz stava 1. ovog člana.

Član 27

Javni oglas o prikupljanju ponuda sadrži podatke javnog oglasa iz člana 16. stav 1. tačke 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 9. 10. i 11. ove odluke, kao i:

- obavezu podnosioca ponude da uplati depozit od 10% početnog iznosa zakupnine na depozitni račun ili položi licitacionu bankarsku garanciju za ozbiljnost ponude, radi učestvovanja u postupku, u visini od 10% početnog iznosa zakupnine, sa rokom važnosti do 90 dana od dana davanja ponude (u daljem tekstu: bankarska garancija),

- kome se podnose ponude,

- rok za podnošenje ponuda,

- mesto i vreme otvaranja ponuda i

- naznaku da će neblagovremene i nepotpune ponude biti odbačene.

Otvaranje ponuda može se održati najranije 30 dana od dana objavljivanja javnog oglasa.

Javni oglas se objavljuje u dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije.

Član 28

Ponuda u postupku davanja u zakup građevinskog zemljišta prikupljanjem ponuda javnim oglasom dostavlja se Direkciji, u zatvorenoj koverti sa vidljivom naznakom na koju lokaciju se odnosi i ko je podnosilac ponude, najkasnije do kraja radnog vremena prethodnog radnog dana pre dana otvaranja ponuda.

Blagovremenom se smatra ponuda prispela u Direkciji do dana i sata datog u javnom oglasu, bez obzira na način dostavljanja.

Član 29

Ponuda pravnog lica sadrži naziv, sedište i broj telefona i mora biti potpisana od strane ovlašćenog lica i overena pečatom. Uz ponudu pravnog lica se prilaže izvod iz registra privrednih subjekata nadležnog organa i potvrda o poreskom identifikacionom broju.

Ponuda fizičkog lica sadrži ime i prezime, adresu, matični broj i broj telefona i mora biti potpisana, a ako je to lice privatni preduzetnik uz ponudu se prilaže izvod iz registra nadležnog organa i potvrda o poreskom identifikacionom broju.

Ponuda mora da sadrži iznos ponuđene zakupnine, koji je isti ili veći od početnog iznosa utvrđenog oglasom.

Uz ponudu ponuđač je dužan da dostavi izjavu o prihvatanju ostalih uslova iz javnog oglasa, kao i kopiju isprave o uplati depozita, odnosno bankarsku garanciju.

Ponuda je nepotpuna ako ne sadrži što je propisano, ako nisu priložene sve isprave kako je to predviđeno u st. 1. 2. 3. i 4. ovog člana, odnosno ako ne sadrži sve podatke predviđene javnim oglasom ili su podaci dati suprotno objavljenim uslovima.

Član 30

Na javni oglas o prikupljanju ponuda ne mogu se javiti predsednik, niti bilo koji član komisije.

Član 31

Predsednik komisije otvara sednicu komisije, saopštava podatke o lokaciji i početni iznos zakupnine.

Predsednik komisije konstatuje koliko je ponuda primljeno i po redosledu prispeća javno otvara i čita ceo tekst ponude.

Komisija utvrđuje ko su podnosioci ponuda, ko je od podnosilaca ponuda prisutan sa ovlašćenjem da učestvuje u postupku prikupljanja ponuda i koje su ponude neblagovremene, odnosno nepotpune.

Predsednik komisije konstatuje da se neblagovremene ili nepotpune ponude odbacuju.

Zapisnik komisije o toku sednice sprovođenja postupka prikupljanja ponuda javnim oglasom potpisuju predsednik komisije, svi prisutni članovi komisije i svi prisutni podnosioci ponuda.

Svi prisutni podnosioci ponuda imaju pravo uvida u podnete ponude.

Postupak otvaranja ponuda je javan i mogu da mu prisustvuju sva zainteresovana lica.

Član 32

Uslovi za sprovođenje postupka prikupljanja ponuda javnim oglasom su ispunjeni i ukoliko se na javni oglas prijavi samo jedan učesnik, u kom slučaju se građevinsko zemljište daje u zakup pod uslovom da je učesnik ponudio najmanje početni iznos zakupnine.

Ako postupak prikupljanja ponuda javnim oglasom ne uspe, postupak oglašavanja se ponavlja po isteku roka od najmanje 15 dana od dana zakazanog otvaranja ponuda.

Član 33

Ukoliko se na javni oglas prijave dva ili više učesnika i ponude isti iznos zakupnine, komisija će zatražiti da u novom roku, od tri dana, ponuđači dostave dodatnu ponudu o visini iznosa zakupnine.

Član 34

Odredbe čl. 22. do 25. ove odluke shodno se primenjuju i u postupku davanja u zakup građevinskog zemljišta prikupljanjem ponuda javnim oglasom.

Davanje u zakup građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom

Član 35

Građevinsko zemljište može se dati u zakup neposrednom pogodbom, u slučaju:

- izgradnje objekata za potrebe obavljanja poslova iz nadležnosti državnih organa i organizacija, organa i organizacija jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i organizacija koje obavljaju javnu službu koje posluju sredstvima u državnoj svojini, kao i drugih objekata u državnoj svojini,

- davanja u zakup građevinskog zemljišta vlasniku postojećeg objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, radi pribavljanja odobrenja za izgradnju, ako je izgradnja tog objekta u skladu sa uslovima predviđenim urbanističkim planom,

- radi ispravke granica susednih katastarskih, odnosno građevinskih parcela.

U slučaju iz stava 1. alineje 2. i 3. ovog člana, građevinsko zemljište se može dati u zakup vodeći računa da je to u skladu sa racionalnim korišćenjem zemljišta.

Član 36

Zahtev za davanje u zakup građevinskog zemljišta iz člana 35. ove odluke, podnosi se organizacionoj jedinici gradske uprave.

Po obradi predmeta organizaciona jedinica gradske uprave pribavlja od Direkcije podatak o visini zakupnine i jediničnom iznosu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta. Podnosilac zahteva je dužan da u roku od osam dana od dana prijema obaveštenja o visini zakupnine dostavi pisanu izjavu da prihvata plaćanje zakupnine. U slučaju da se podnosilac zahteva u navedenom roku ne izjasni ili ne prihvati plaćanje zakupnine smatraće se da je odustao o podnetog zahteva.

Zahtev iz člana 1. ovog člana, sa pisanom izjavom podnosioca zahteva da prihvata plaćanje zakupnine, organizaciona jedinica gradske uprave dostavlja komisiji.

Komisija ceni osnovanost zahteva i zapisnik sa odgovarajućim predlogom dostavlja se organizacionoj jedinici gradske uprave, u roku od osam dana od dana održane sednice komisije.

Zapisnik potpisuju predsednik i svi prisutni članovi komisije.

Član 37

Akt o davanju građevinskog zemljišta u zakup neposrednom pogodbom sadrži naročito:

- podatke o licu kome se građevinsko zemljište daje u zakup,

- opis i bliže podatke o građevinskom zemljištu koje se daje u zakup i osnov davanja neposrednom pogodbom,

- iznos zakupnine,

- jedinični iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta,

- rok trajanja zakupa,

- obavezu lica kome se građevinsko zemljište daje u zakup i Direkcije da, u roku od 30 dana od dana dostavljanja akta o davanju građevinskog zemljišta u zakup licu kome se građevinsko zemljište daje u zakup, zaključe ugovor o zakupu.

Na osnovu akta iz stava 1. ovog člana, lice kome se građevinsko zemljište daje u zakup i Direkcija zaključuju ugovor o zakupu u roku od 30 dana od dana dostavljanja akta o davanju zemljišta u zakup licu kome se građevinsko zemljište daje u zakup.

Odredbe člana 24. st. 2. 3. i 4. i člana 25. st. 1, 2, 3. i 4. ove odluke primenjuju se i u postupku davanja u zakup građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom.

VI - DAVANJE U ZAKUP OSTALOG NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI, IZ NADLEŽNOSTI GRADSKE OPŠTINE

Član 38

Gradska opština daje u zakup građevinsko zemljište radi izgradnje objekata do 800 metara kvadratnih bruto površine (po JUS-u), u okviru jedne građevinske parcele ili u okviru kompleksa, u skladu sa urbanističkim planom, na određeno vreme, a najduže na 99 godina.

Ukoliko je planom predviđena izgradnja objekata sa više lamela ili objekata u nizu, pod bruto površinom se podrazumeva ukupna površina svih planiranih objekata na jednoj građevinskoj parceli, odnosno kompleksu.

Član 39

Građevinsko zemljište daje se u zakup radi izgradnje javnim nadmetanjem.

U slučaju iz stava 1. ovog člana građevinsko zemljište se daje u zakup licu koje ponudi najveći izlicitirani iznos zakupnine za to zemljište.

U slučajevima propisanim članom 35. ove odluke, građevinsko zemljište se može dati u zakup neposrednom pogodbom.

Član 40

Akt o davanju građevinskog zemljišta u zakup donosi nadležni organ gradske opštine (u daljem tekstu: organ gradske opštine) i isti sadrži sve elemente akta iz člana 22. ove odluke.

Akt iz stava 1. ovog člana, kao i druge akte koje na osnovu ove odluke donosi organ gradske opštine, priprema nadležna organizaciona jedinica opštinske uprave (u daljem tekstu: organizaciona jedinica opštinske uprave) i dostavlja organu gradske opštine u formi predloga.

Akt iz stava 1. ovog člana, kao i drugi akti koje na osnovu ove odluke donosi organ gradske opštine dostavljaju se Direkciji u roku od pet dana od dana donošenja.

Postupak davanja u zakup građevinskog zemljišta iz nadležnosti gradske opštine sprovodi komisija koju obrazuje organ gradske opštine.

Komisija iz stava 4. ovog člana ima predsednika i dva člana, od kojih se jedan imenuje na predlog gradonačelnika. O radu komisije vodi se zapisnik.

Po okončanom postupku iz nadležnosti komisije, zapisnik komisije sa odgovarajućim predlogom, dostavlja se organizacionoj jedinici opštinske uprave u roku od osam dana od dana održane sednice komisije.

Član 41

Organ gradske opštine odlučuje o oglašavanju javnog nadmetanja, nakon pribavljanja od Direkcije podataka o visini zakupnine i jediničnog iznosa naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za određenu lokaciju.

Član 42

Prijava za učešće u javnom nadmetanju dostavlja se organizacionoj jedinici opštinske uprave, najkasnije do kraja radnog vremena prethodnog radnog dana pre dana održavanja javnog nadmetanja.

Blagovremenom se smatra prijava prispela u organizacionoj jedinici opštinske uprave do dana i sata datog u javnom oglasu, bez obzira na način dostavljanja.

Postupak javnog nadmetanja sprovodi se po odredbama člana 16. i čl. 18. do 21. ove odluke.

Član 43

Organizaciona jedinica opštinske uprave u pisanoj formi obaveštava sve učesnike u postupku javnog nadmetanja o licu kome je građevinsko zemljište dato u zakup, u roku od pet dana od dana donošenja akta o davanju građevinskog zemljišta u zakup.

Član 44

Na osnovu akta o davanju građevinskog zemljišta u zakup, lice kome se građevinsko zemljište daje u zakup i Direkcija zaključuju ugovor o zakupu u roku od 30 dana od dana dostavljanja akta o davanju građevinskog zemljišta u zakup licu kome se građevinsko zemljište daje u zakup, koji sadrži sve elemente iz člana 24. stav 2. ove odluke.

Na ugovore o zakupu zaključene u skladu sa stavom 1. ovog člana, shodno se primenjuju odredbe člana 24. st. 3. i 4. ove odluke.

O zaključenju ugovora iz stava 1. ovog člana, Direkcija pisanim putem obaveštava organizacionu jedinicu opštinske uprave, u roku od tri dana od dana potpisivanja ugovora o zakupu, koja je obavezna da o istom obavesti sve učesnike u postupku javnog nadmetanja, u roku od tri dana od dana prijema obaveštenja Direkcije.

Član 45

U slučaju da lice kome je dato u zakup građevinsko zemljište svojom krivicom ne pristupi zaključenju ugovora u roku iz člana 44. stav 1. ove odluke, organ gradske opštine donosi akt o stavljanju van snage akta o davanju građevinskog zemljišta u zakup.

Predlog za donošenje akta iz stava 1. ovog člana Direkcija podnosi organizacionoj jedinici opštinske uprave, koja isti, po izvršenoj obradi, dostavlja komisiji iz člana 40. stav 4. ove odluke.

Komisija ceni osnovanost predloga i zapisnik sa odgovarajućim predlogom dostavlja organizacionoj jedinici opštinske uprave, u roku od osam dana od dana održane sednice komisije.

Zapisnik potpisuju predsednik i svi prisutni članovi komisije.

Lice iz stava 1. ovog člana nema pravo na povraćaj uplaćenog depozita po javnom oglasu o javnom nadmetanju, a eventualno data bankarska garancija će se naplatiti.

Član 46

Zahtev za davanje u zakup građevinskog zemljišta iz člana 35. ove odluke, podnosi se organizacionoj jedinici opštinske uprave.

Po obradi predmeta organizaciona jedinica opštinske uprave pribavlja od Direkcije podatak o visini zakupnine i jediničnom iznosu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta. Podnosilac zahteva je dužan da u roku od osam dana od dana prijema obaveštenja o visini zakupnine dostavi pisanu izjavu da prihvata plaćanje zakupnine. U slučaju da se podnosilac zahteva u navedenom roku ne izjasni ili ne prihvati plaćanje zakupnine smatraće se da je odustao od podnetog zahteva.

Zahtev iz člana 1. ovog člana, sa pisanom izjavom podnosioca zahteva da prihvata plaćanje zakupnine, organizaciona jedinica opštinske uprave dostavlja komisiji iz člana 40. stav 4. ove odluke.

Komisija ceni osnovanost zahteva i zapisnik sa odgovarajućim predlogom se dostavlja organizacionoj jedinici opštinske uprave, u roku od osam dana od dana održane sednice komisije.

Zapisnik potpisuju predsednik i svi prisutni članovi komisije.

Član 47

Akt o davanju u zakup građevinskog zemljišta iz člana 46. ove odluke, sadrži sve elemente akta iz člana 37. stav 1. ove odluke.

Odredbe člana 44. st. 1. i 2. i člana 45. st. 1, 2, 3. i 4. ove odluke primenjuju se i u postupku davanja građevinskog zemljišta u zakup neposrednom pogodbom.

VII - ZAKUPNINA

Član 48

Zakupninu za građevinsko zemljište plaća lice kome je građevinsko zemljište dato u zakup u postupcima utvrđenim ovom odlukom.

Početni iznos zakupnine utvrđuje se u visini tržišne vrednosti po metru kvadratnom građevinskog zemljišta, prema proceni poreske uprave Ministarstva finansija Republike Srbije.

Član 49

Zakupac plaća zakupninu jednokratno ili u ratama.

U slučaju plaćanja zakupnine jednokratno uplatom u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu, zakupac ima pravo na umanjenje zakupnine za 30%.

Umanjenje od 30% ima i zakupac koji plaćanje vrši u ratama u slučaju jednokratnog plaćanja preostalih nedospelih rata, a na iznos nedospelih rata.

Ukoliko zakupac plaća jednokratno nedospele rate za ugovorenu zakupninu do 12 meseci, umanjenje od 30% obračunava se na ukupan iznos preostale zakupnine bez ugovorenog umanjenja od 15%.

U slučaju plaćanja zakupnine u ratama, zakupac vrši plaćanje na sledeći način:

- u roku od godinu dana, od dana zaključenja ugovora o zakupu, ostvarujući pravo na umanjenje od 15%. Ovako obračunatu zakupninu, zakupac je dužan da plati na sledeći način: prvu ratu u visini od 10% utvrđene zakupnine, u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu, a preostali iznos obračunate zakupnine u 11 jednakih mesečnih rata;

- u roku od 36 meseci, bez prava na umanjenje. Obračunatu zakupninu, zakupac je dužan da plati na sledeći način: prvu ratu u visini od 10% utvrđene zakupnine, u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu, a preostali iznos obračunate zakupnine u 35 jednakih mesečnih rata;

- u roku do 60 meseci za individualne stambene objekte, čiji su vlasnici fizička lica, kao i za individualne stambene objekte, čiji su vlasnici fizička lica u postupku naknadnog pribavljanja odobrenja za izgradnju i upotrebne dozvole (legalizacija) u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, bez prava na umanjenje. Obračunatu zakupninu, zakupac je dužan da plati na sledeći način: prvu ratu u visini od 10% utvrđene zakupnine, u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu, a preostali iznos obračunate zakupnine u 59 jednakih mesečnih rata.

Rate će se usklađivati prema zvanično objavljenom pokazatelju rasta cena na malo Zavoda za informatiku i statistiku Gradske uprave, za period od ugovorenog obračuna zakupnine do poslednjeg dana u mesecu, a uplaćuju se do 15. u narednom mesecu.

Za period kašnjenja u plaćanju, zakupcu se obračunava zatezna kamata u skladu sa Zakonom o visini stope zatezne kamate.

Radi obezbeđivanja plaćanja zakupnine, zakupac je dužan da, prilikom zaključenja ugovora o zakupu, dostavi jedan od instrumenata obezbeđivanja plaćanja: neopozivu bankarsku garanciju "bez prigovora" i naplativu "na prvi poziv"; menice; neopozivo ugovorno ovlašćenje ili drugi instrument obezbeđivanja koji se odredi pri ugovaranju, a u skladu sa propisima, odnosno dostavi dokaz o pravu svojine na nekoj nepokretnosti i saglasnost za stavljanje hipoteke na istu. Naplata instrumenata obezbeđivanja će se vršiti u korist propisanih uplatnih računa.

Član 50

Na način izmirivanja obaveza na ime zakupnine iz člana 49. ove odluke, ne utiče faznost izgradnje objekata na građevinskom zemljištu datom u zakup.

Član 51

Zakupci koji su dobili građevinsko zemljište u zakup neposrednom pogodbom, u postupku naknadnog pribavljanja odobrenja za izgradnju i upotrebne dozvole (legalizacija) za individualne stambene objekte i koji ugovorom o zakupu nisu imali obavezu plaćanja zakupnine, u skladu sa ranije važećim propisima, ukoliko vrše promenu namene postojećeg objekta, odnosno ukoliko dogradnjom, nadgradnjom, rekonstrukcijom ili izgradnjom menjaju namenu ili pretvaraju individualni stambeni objekat u kolektivni stambeni objekat, dužni su da plaćaju zakupninu u skladu sa odredbama ove odluke.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, po pribavljanju pravosnažnog odobrenja za izgradnju, investitor i Direkcija zaključuju aneks ugovora o zakupu.

Član 52

Licima kojima se daje u zakup građevinsko zemljište iz člana 35. stav 1. alineja 2. ove odluke, za individualne stambene objekte, zakupnina se obračunava u procentualnom iznosu tržišne vrednosti po metru kvadratnom zemljišta, prema proceni poreske uprave Ministarstva finansija Republike Srbije, i to:

- za ekstra zonu

- 90%

- za I zonu

- 80%

- za II zonu

- 70%

- za III zonu

- 50%

- za IV zonu

- 30%

- za V i sve zone gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i deo opštine Surčin

- 10%.

Granice zone utvrđuju se Odlukom o kriterijumima i merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 53

Direkcija nema obavezu plaćanja zakupnine za građevinsko zemljište koje se daje u zakup za izgradnju stanova i poslovnog prostora za raseljavanje za potrebe Direkcije, koji služe za pripremanje građevinskog zemljišta za izgradnju objekata infrastrukture i pripremanje lokacija.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuju grad Beograd, koga zastupa Gradsko javno pravobranilaštvo i Direkcija.

VIII - RASKID UGOVORA O ZAKUPU GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 54

Ugovor o zakupu se može raskinuti pre isteka ugovorenog roka:

- ako zakupac odustane od izgradnje na građevinskom zemljištu koje mu je dato u zakup,

- ako zakupac, do prijave početka izvođenja radova, ne plati zakupninu u visini od šest dospelih mesečnih rata,

- ako zakupac ne koristi dato građevinsko zemljište za potrebe izgradnje već za druge namene,

- ako zakupac ne privede građevinsko zemljište nameni u ugovorenom roku i

- u drugim slučajevima u skladu sa zakonom.

Član 55

Predlog za raskid ugovora o zakupu podnosi se organizacionoj jedinici gradske, odnosno opštinske uprave. Predlog mogu podneti Direkcija, zakupac, nadležni gradski, odnosno opštinski pravobranilac.

Po obradi predloga, organizaciona jedinica gradske, odnosno opštinske uprave, isti dostavlja komisiji za procenu ispunjenosti uslova za prestanak prava korišćenja građevinskog zemljišta, koju obrazuje gradonačelnik, odnosno nadležni organ gradske opštine, a koja ceni osnovanost predloga. Zapisnik komisije sa odgovarajućim predlogom dostavlja se organizacionoj jedinici gradske, odnosno opštinske uprave, u roku od osam dana od dana održane sednice komisije.

Po predlogu iz stava 1. ovog člana gradonačelnik, odnosno organ gradske opštine donosi akt kojim se daje saglasnost Direkciji da sa zakupcem raskine ugovor o zakupu u roku od 30 dana od dana dostavljanja akta zakupcu i kojim se stavlja van snage akt o davanju građevinskog zemljišta u zakup.

Na osnovu akta iz stava 3. ovog člana Direkcija i zakupac zaključuju sporazumni raskid ugovora o zakupu u roku od 30 dana od dana dostavljanja zakupcu akta iz stava 3. ovog člana.

U slučaju da zakupac i Direkcija ne zaključe sporazumni raskid ugovora o zakupu u roku iz prethodnog stava, Direkcija je obavezna da zakupcu otkaže ugovor o zakupu, u skladu sa zakonom o obligacionim odnosima.

Potpisi ugovorača na ugovoru o raskidu ugovora o zakupu overavaju se u sudu, a troškovi padaju na teret zakupca.

Član 56

Zakupac sa kojim je raskinut ugovor o zakupu ima obavezu da, o svom trošku, izvrši brisanje prava zakupa u javnoj evidenciji nepokretnosti i da dokaz o istom dostavi Direkciji, posle čega ima pravo na povraćaj uplaćenog iznosa na ime zakupnine u nominalnom iznosu, umanjenom za srazmerni deo iznosa zakupnine za period držanja građevinskog zemljišta u zakupu.

Zakupac sa kojim je raskinut ugovor o zakupu je dužan da građevinsko zemljište vrati u prvobitno stanje, i da Direkciji nadoknadi eventualno nastalu štetu.

IX - OSTALE ODREDBE O ZAKUPU

Član 57

Promena zakupca građevinskog zemljišta datog u zakup u skladu sa članom 35. stav 1. alineja 3. ove odluke, može se izvršiti pod uslovom da nije došlo do realizacije izgradnje novoplaniranog objekta, da raniji zakupac odustane od prava zakupa i da lice kome će se građevinsko zemljište dati u zakup ispuni sve uslove za davanje u zakup građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom, radi ispravke granice susednih katastarskih, odnosno građevinskih parcela.

Predlog za promenu zakupca iz stava 1. ovog člana, zajedno podnose zakupac i lice koje ispunjava uslove za davanje građevinskog zemljišta u zakup.

Predlog iz stava 2. ovog člana podnosi se organizacionoj jedinici gradske, odnosno opštinske uprave, zajedno sa pisanom izjavom ranijeg zakupca o odustanku od zakupa i ustupanju prava i obaveze iz ugovora o zakupu i pisanim pristankom lica koje ispunjava uslove za davanje građevinskog zemljišta u zakup o prihvatanju ustupljenih prava i obaveze iz ugovora o zakupu.

Na postupanje po predlogu iz stava 2. ovog člana shodno se primenjuje odredba člana 55. stav 2. ove odluke.

Po predlogu iz stava 2. ovog člana gradonačelnik, odnosno organ gradske opštine donosi akt kojim se daje saglasnost Direkciji da u roku od 30 dana od dana dostavljanja akta podnosiocima predloga, sa ranijim zakupcem i licem koje ispunjava uslove za davanje građevinskog zemljišta u zakup zaključi ugovor o ustupanju prava zakupa, po kome će raniji zakupac ustupiti ugovor o zakupu licu kome će se građevinsko zemljište dati u zakup, koji time postaje nosilac svih prava i obaveza iz ugovora o zakupu.

Na osnovu akta iz stava 5. ovog člana Direkcija, raniji zakupac i lice kome će se građevinsko zemljište dati u zakup zaključuju Ugovor o ustupanju ugovora o zakupu u roku od 30 dana od dana dostavljanja akta ranijem zakupcu i licu kome će se građevinsko zemljište dati u zakup.

Član 58

Kada je građevinsko zemljište dato u zakup ispod objekta u skladu sa članom 35. stav 1. alineja 2. ove odluke, akt o davanju građevinskog zemljišta u zakup može se izmeniti tako da se daje u zakup građevinsko zemljište potrebno za redovnu upotrebu objekta u okviru formirane građevinske parcele, vodeći računa da je to u skladu sa racionalnim korišćenjem zemljišta.

Predlog za donošenje akta iz stava 1. ovog člana, zakupac podnosi organizacionoj jedinici gradske, odnosno opštinske uprave, koja postupa na način predviđen u članu 36. odnosno članu 46. ove odluke.

Akt o izmeni akta o davanju građevinskog zemljišta u zakup iz stava 1. ovog člana donosi gradonačelnik, odnosno organ gradske opštine.

Akt iz stava 3. ovog člana, pored odredbi iz člana 37. stav 1. ove odluke, sadrži i obavezu zakupca da u roku od 30 dana od dana prijema akta, zaključi sa Direkcijom Aneks ugovora o zakupu.

Na osnovu akta iz stava 3. ovog člana Direkcija i zakupac zaključuju aneks ugovora o zakupu, u roku od 30 dana od dana dostavljanja zakupcu akta.

Član 59

U slučaju kada je ugovor o zakupu zaključen sa više zakupaca, svaki zakupac, u toku roka za izgradnju objekta, može u pisanoj formi da izjavi da želi da raskine ugovor o zakupu u odnosu na svoj deo prava i obaveza koja će u celini preuzeti ostali zakupci.

Predlog za raskid ugovora o zakupu u odnosu na svoj deo prava i obaveza, zakupac podnosi Direkciji zajedno sa pisanim saglasnostima ostalih zakupaca i izjavama da u celini preuzimaju njegova prava i obaveze iz ugovora o zakupu.

Predlog iz stava 2. ovog člana Direkcija dostavlja organizacionoj jedinici gradske, odnosno opštinske uprave.

Na postupanje po predlogu iz stava 2. ovog člana shodno se primenjuje odredba člana 55. stav 2. ove odluke.

Na osnovu predloga iz stava 2. ovog člana gradonačelnik, odnosno organ gradske opštine donosi akt kojim se daje saglasnost Direkciji da u roku od 30 dana od dana dostavljanja akta zakupcima, sa zakupcima zaključi aneks ugovora o zakupu kojim će se sa ugovornom stranom koja odustaje od zakupa raskinuti ugovor o zakupu u odnosu na njegov deo prava i obaveza, koja u celini preuzima zakupac koji nastavlja pravo zakupa.

U skladu sa aktom iz stava 5. ovog člana Direkcija i zakupci zaključuju aneks ugovora o zakupu u roku od 30 dana od dana dostavljanja istog zakupcima.

Član 60

Zakupcu se, na njegov zahtev i uz njegovu saglasnost, može odrediti još jedan ili više zakupaca na građevinskom zemljištu datom u zakup, na način i u postupku davanja građevinskog zemljišta u zakup utvrđenim ovom odlukom, pod uslovom da su sve ugovorene dospele obaveze zakupca izmirene.

Početni iznos zakupnine, kod uvođenja još jednog ili više zakupaca iz stava 1. ovog člana, predstavlja iznos izlicitirane, odnosno ponuđene, zakupnine u postupku davanja građevinskog zemljišta u zakup, valorizovan koeficijentom valorizacije prema zvanično objavljenom pokazatelju rasta cena na malo Zavoda za informatiku i statistiku Gradske uprave, do dana donošenja odluke Upravnog odbora Direkcije, odnosno organa gradske opštine o javnom oglašavanju.

U postupku određivanja novog zakupca javno nadmetanje, odnosno otvaranje ponuda, može se održati najranije deset dana od dana objavljivanja javnog oglasa.

Član 61

Građevinsko zemljište na idealnom delu građevinske parcele može se dati u zakup javnim oglašavanjem radi izgradnje, u skladu sa odredbama ove odluke, pod uslovom da takvu inicijativu kod Direkcije, odnosno organa gradske opštine, pokrenu korisnici preostalog idealnog dela građevinske parcele.

Korisnici iz stava 1. ovog člana su raniji sopstvenici, odnosno lica na koja je raniji sopstvenik preneo pravo korišćenja u skladu sa zakonom.

Uz inicijativu se prilaže saglasnost korisnika za pokretanje i sprovođenje postupka javnog oglašavanja za davanje građevinskog zemljišta u zakup i saglasnost za zaključenje ugovora o zakupu između Direkcije i lica kome se građevinsko zemljište daje u zakup.

Član 62

Zakupac građevinskog zemljišta ima pravo i obavezu da na građevinskom zemljištu datom u zakup, izgradi planirani objekat, na kome stiče pravo svojine i da objekat i građevinsko zemljište koristi u skladu sa njihovom namenom.

Po realizaciji prava zakupa - izgradnji objekta na građevinskom zemljištu datom u zakup, pribavljanju rešenja o dozvoli za upotrebu objekta i potvrde Direkcije o isplati ukupne zakupnine, pravo zakupa u korist određenog zakupca će se brisati iz javne evidencije nepokretnosti, a u teretnom listu će se upisati postojanje ugovora o zakupu i rok trajanja, bez određenog titulara nosioca prava zakupa, jer svaki vlasnik objekta ima pravo da građevinsko zemljište koristi po osnovu zakupa.

Član 63

Prilikom prometa prava na objektu ili delu objekta, za koji je izdato rešenje o dozvoli za upotrebu, a koji je izgrađen na građevinskom zemljištu datom u zakup, zakupac je dužan da ugovor o prometu objekta dostavi Direkciji, u roku od 15 dana od dana sudske overe ugovora, u cilju zaključenja ugovora o ustupanju ugovora o zakupu ili pristupanju ugovoru o zakupu, po kome bi sticalac objekta ili dela objekta stupio na mesto zakupca iz osnovnog ugovora o zakupu sa preuzimanjem svih prava i obaveza iz istog, odnosno pristupio istom.

Odredba iz prethodnog stava primenjuje se sve do isplate ukupne zakupnine.

Član 64

Zakupnina i naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, po osnovu zaključenih ugovora, predstavljaju prihod grada i uplaćuju se na odgovarajuće račune grada.

Depozit uplaćen na depozitni račun u postupku javnog oglašavanja, po zaključenju ugovora o zakupu, kao deo zakupnine, prenosi se na odgovarajući račun grada.

Prihodi po osnovu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta predstavljaju namenska sredstva za finansiranje programa uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje kapitalnih objekata grada i pripadaju Direkciji.

Uplaćeni depozit ili data bankarska garancija, od strane učesnika u postupku davanja građevinskog zemljišta u zakup, a kojima isto nije dato u zakup, vraća se najkasnije u roku od pet dana od dana održane sednice komisije.

Član 65

Organizaciona jedinica gradske, odnosno opštinske uprave, nadležna za izdavanje odobrenja za izgradnju obavezna je da dostavi Direkciji pravnosnažna odobrenja za izgradnju u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti.

X - NADZOR

Član 66

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši organizaciona jedinica gradske uprave nadležna za poslove građevinskog zemljišta.

XI - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 67

Za ugovore o zakupu građevinskog zemljišta zaključene do dana stupanja na snagu ove odluke, zakupci mogu da nastave plaćanje zakupnine kako je to ugovorom predviđeno ili da zaključenjem aneksa ugovora o zakupu, preostali nedospeli ugovoreni iznos zakupnine plate u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 68

Postupci davanja građevinskog zemljišta u zakup pokrenuti do dana stupanja na snagu ove odluke, nastaviće se i rešavati po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 69

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o građevinskom zemljištu ("Službeni list grada Beograda", br. 16/2003, 18/2003, 2/2004 i 3/2006).

Član 70

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".