ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU VRŠENJA KOMUNALNE DELATNOSTI OBAVEZNIH DIMNIČARSKIH USLUGA NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 3/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se uslovi i način organizovanja poslova vršenja obaveznih dimničarskih usluga kao komunalne delatnosti od lokalnog interesa na teritoriji grada Zrenjanina, prava i obaveze preduzeća, odnosno preduzetnika koji obavljaju komunalnu delatnost (u daljem tekstu: dimničar) i korisnika dimničarskih usluga.

Pod teritorijom grada Zrenjanina u smislu ove Odluke podrazumevaju se pored naseljenog mesta Zrenjanin i sva ostala naseljena mesta koja obuhvata teritorija grada Zrenjanina saglasno Zakonu (u daljem tekstu: grad Zrenjanin).

Član 2

Dimničarske usluge kao komunalna delatnost, vrše se radi obezbeđivanja ispravnog funkcionisanja dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja u cilju preventivne zaštite života i imovine od požara i sprečavanja zagađivanja vazduha.

Član 3

Pod obaveznim dimničarskim uslugama, u smislu ove Odluke, podrazumevaju se:

1. čišćenje i vađenje čađi iz dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja;

2. spaljivanje i struganje čađi u dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima;

3. dimničarska kontrola ispravnosti svih dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja.

Član 4

Pod dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima iz tačke 1-3. člana 3. ove Odluke smatraju se: dimnjaci, dimovodne cevi (cilindri, sund-dimnjaci, dimnjaci sa kanalima i ložištima za centralno i individualno grejanje), dimnjaci i ložišta industrijskih i zanatskih postrojenja i njima slični objekti i uređaji.

Član 5

Korisnici dimničarskih usluga su vlasnici, zakupci i drugi korisnici stanova u zgradama kolektivnog stanovanja, individualnih stambenih zgrada, poslovnih i proizvodnih prostorija i objekata.

Pod korisnicima dimničarskih usluga u smislu stava 1. ovog člana ne podrazumevaju se zgrade kolektivnog stanovanja i objekti individualnog stanovanja priključeni na sistem daljinskog grejanja putem toplovoda.

II USLOVI I NAČIN VRŠENJA DIMNIČARSKIH USLUGA

Član 6

Obavljanje dimničarskih usluga na teritoriji grada Zrenjanina poverava se javnim konkursom preduzeću ili preduzetniku koji je registrovan za obavljanje dimničarske delatnosti.

Način sprovođenja javnog konkursa i uslovi poveravanja dimničarskih usluga vrši se u skladu sa posebnom Odlukom Skupštine grada.

Član 7

Pružanje dimničarskih usluga vrši se prema godišnjem programu dimničara kome je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti.

Program iz stava 1. ovog člana dimničar je dužan da dostavi Skupštini grada najkasnije do 1. decembra tekuće godine za narednu godinu.

Saglasnost na program iz stava 1. ovog člana daje Skupština grada.

Dimničarske usluge definisane ovom Odlukom mogu se vršiti i u kraćim vremenskim razmacima, ako to zatraži korisnik ili nadležni organ.

Član 8

Dimničar kome je povereno obavljanje dimničarskih usluga, dužan je da na području grada Zrenjanina vrši savesno poverenu dimničarsku delatnost i to da:

- pruža dimničarske usluge na način i u rokovima predviđenim ovom Odlukom, odnosno programom dimničarskih usluga;

- o utvrđenim nepravilnostima na dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima (obrušavanje, pukotine, zaziđivanje, rastrešenost i sl.) koji predstavljaju opasnost od požara i ugrožavaju bezbednost građana, pismeno obaveste korisnike i nadležni organ;

- vodi evidenciju o dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima i o izvršenim dimničarskim uslugama i o konstatovanim nepravilnostima na dimovodnim objektima (kontrolna knjiga);

- ostvaruje pravo na nadoknadu za pruženu dimničarsku uslugu;

- o vremenu vršenja dimničarskih usluga putem sredstava javnog informisanja i na drugi način obaveštava korisnike usluga.

Dimničar iz stava 1. ovog člana podnosi Skupštini grada godišnji izveštaj o realizaciji obavljanja dimničarskih usluga, najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Član 9

Korisnik dimničarskih usluga dužan je da dimničaru omogući čišćenje dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja.

Korisnici usluga dužni su na zahtev ovlašćenog dimničara u sezoni grejanja, da mu omoguće pristup svakom ložištu i dimovodnom objektu koji se koristi i to u sledećim vremenskim razmacima:

- najmanje dva puta u toku trajanje grejne sezone (od 01.10. do 30.04) - dimnjaci i dimovodne cevi i ložišta za centralno grejanje i ostale instalacije za zajedničko grejanje u stambenim i poslovnim zgradama;

- najmanje dva puta u toku trajanja grejne sezone (od 01.10. do 30.04) - dimnjaci i dimovodne cevi za individualno grejanje u stambenim i poslovnim objektima;

- tromesečno preko cele godine-dimnjaci i dimovodne cevi i ložišta industrijskih i zanatskih postrojenja i njima sličnih objekata i uređaja;

- tromesečno preko cele godine - dimnjaci i ložišta koji pripadaju instalacijama za masovno pripremanje hrane (hoteli, bolnice, pekare, restorani, picerije, industrijsko-prehrambenih proizvoda, i sl.);

- jednom godišnje - ventilacioni kanali u objektima za masovno spremanje hrane;

- jednom godišnje - dimnjaci ciglana i ostali dimovodni i ložišni objekti koji nisu obuhvaćeni tačkom 1-5 ovog člana.

Korisnik dimničarskih usluga je dužan da omogući:

- spaljivanje čađi u dimovodnim objektima i uređajima jednom godišnje po prestanku grejne sezone,

- pregled i kontrolu dimovodnih i ložišnih objekata najmanje jednom godišnje.

Korisnik dimničarskih usluga je dužan da plaća naknadu za pružene dimničarske usluge u skladu sa ovom Odlukom.

Član 10

Pri vršenju dimničarskih usluga dimničar mora imati posebnu legitimaciju koju izdaje dimničar koji ima zaključen Ugovor sa gradom Zrenjaninom i koju je dužan da pokaže pri pružanju usluge.

Član 11

Spaljivanje čađi i katranskih naslaga u dimovodnim objektima vrši se na mestu koje je tehnički najpovoljnije.

Pri spaljivanju čađi vrši se generalno čišćenje dimovodnog objekta i uređaja sa iznošenjem čađi.

Spaljivanje čađi se ne sme vršiti za vreme žetve, jakog vetra ili kada je jaka vrućina, izuzetno hladnom vremenu kao i noću.

Dimničar koji vrši spaljivanje naslaga u smislu ovog člana dužan je da preduzme sve potrebne mere zaštite i to:

- u neposrednoj blizini dimnjaka na kojem se vrši spaljivanje ima odgovarajuću opremu i druga sredstva koja su potrebna za gašenje u slučaju da se zapale naslage;

- proveri stanje dimnjaka u vezi sa zaštitom od požara;

- prekine spaljivanje ako ustanovi da bi moglo doći do većih oštećenja ili do povećanja opasnosti od požara;

- po završetku spaljivanja proveri da li postoji eventualna opasnost od požara i ako postoji, da je ukloni.

Spaljivanje čađi se prethodno prijavljuje gradskoj vatrogasnoj jedinici i dobrovoljnom vatrogasnom društvu naseljenog mesta.

Dimničar koji vrši spaljivanje čađi dužan je da preduzme sve potrebne mere zaštite od požara i da o tome obavesti korisnika dimovodnog objekta.

Spaljivanje čađi u dimovodnim objektima u većim stambenim i drugim zgradama moraju da vrše najmanje dva dimničara.

Član 12

Ako pri vršenju obaveznih dimničarskih usluga iz ove Odluke, dimničar utvrdi da na dimovodnom i ložišnom objektu i uređaju postoje nedostaci ili da postoje nepravilnosti u korišćenju objekata i uređaja (ispucani zidovi, dotrajala vratanca, ugrađena drvena građa u zidove dimnjaka, elektro ili druga instalacija koja može biti uzročnik požara, i sl.), dužan je o tome pismeno da obavesti korisnike dimovodnog i ložišnog objekta i uređaja i organe uprave nadležnog za poslove zaštite od požara i nadležnu protivpožarnu službu MUP u roku od 7 dana od dana konstatovanja nedostatka ili nepravilnosti.

Ovlašćeni dimničar mora da upozori i korisnika dimovodnog objekta na rok i način otklanjanja nedostataka koje je uočio tokom obavljanja poslova, ili ako ustanovi okolnosti zbog kojih je:

- prekoračena temperatura dimnih gasova,

- postoji rizik zagađenja ostacima sagorevanja ili je

- smanjena bezbednost od požara.

Prilikom utvrđivanja roka za otklanjanje nedostataka, dimničar mora da odredi da li nedostatak treba otkloniti:

- odmah, ukoliko postoji velika verovatnoća smanjenja bezbednosti od požara,

- u roku od 7 dana, ukoliko dalje korišćenje dimovodnog objekta može da dovede do smanjene bezbednosti od požara,

- u roku od 30 dana, ukoliko je verovatnoća smanjene bezbednosti od požara mala i

- u roku od 6 meseci u slučaju nepravilnosti usled kojih nije verovatno smanjivanje bezbednosti od požara.

Po isteku roka iz prethodnog stava u roku za njegovo saniranje ovlašćeni dimničar mora da proveri da li su nedostaci otklonjeni.

Ako se radi o nedostacima na dimovodnom objektu na koji je priključeno plinsko ložište, ovlašćeni dimničar dužan je da, bez odlaganja, o uočenim nedostacima obavesti distributera gasa, koji je dužan da odmah isključi korisnika gasa, dok se dimovodni ili ložišni objekat ne dovede u ispravno stanje.

Član 13

Korisnici dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja koji ne nameravaju koristiti objekat i uređaj duže od jedne godine, dužni su da zatraže od dimničara pečaćenje objekta, odnosno uređaja.

Zapečaćeni dimovodni i ložišni objekt i uređaj ne sme se koristiti.

Za vreme dok je dimovodni i ložišni objekt i uređaj zapečaćen ne vrši se čišćenje, vađenje čađi, odnosno spaljivanje i struganje čađi u tom objektu, odnosno uređaju, već samo dimničarska kontrola.

III NAKNADA ZA DIMNIČARSKE USLUGE

Član 14

Za vršenje obaveznih dimničarskih usluga i za pečaćenje dimovodnog i ložišnog objekta i uređaja plaća se naknada.

Visina naknade utvrđuje se opštim aktom dimničara na način predviđen propisima o obrazovanju cena komunalnih usluga.

Za obavezne dimničarske usluge koje se na zahtev korisnika dimovodnog i ložišnog objekta i uređaja vrše van vremena i rokova utvrđenih ovom Odlukom, plaća se uvećana naknada u skladu sa Odlukom dimničara.

Član 15

Naknada za dimničarske usluge plaća se posle izvršene usluge.

Dimničar i korisnik dimničarske usluge mogu ugovoriti drugačiji način plaćanja dimničarske usluge (plaćanje na rate i sl.).

Član 16

Visinu naknade iz člana 15. ove Odluke utvrđuje dimničar, a na istu saglasnost daje Gradsko veće grada Zrenjanina.

IV EVIDENCIJA DIMOVODNIH I LOŽIŠNIH OBJEKATA I UREĐAJA I IZVRŠENIH DIMNIČARSKIH USLUGA

Član 17

Dimničar je dužan da vodi kontrolnu knjigu (radni nalog) izvršenih dimničarskih usluga.

Kontrolna knjiga vodi se za tekuću godinu, posebno za svaku zgradu, odnosno blok zgrada.

Kontrolna knjiga (radni nalog) sadrži:

- ulicu i kućni broj zgrade;

- naziv odnosno ime korisnika dimovodnog i ložišnog objekta i uređaja;

- vrstu dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja na kojima se vrše dimničarske usluge;

- broj dimovodnih objekata koji se koriste;

- vrstu goriva koje se koristi;

- opis dimovodnih objekata na koji su priključena grejna postrojenja;

- datum i vrstu izvršene dimničarske usluge;

- potpis korisnika dimovodnog i ložišnog objekta i uređaja;

- potpis dimničara koji je izvršio dimničarsku uslugu;

- belešku o uočenim nedostacima na dimovodnom i ložišnom objektu i uređaju.

Član 18

Pored kontrolne knjige (radni nalog), dimničar je dužan da vodi evidenciju dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja koje sadrži:

- ulicu i kućni broj zgrade;

- naziv korisnika dimovodnog i ložišnog objekta i uređaja;

- broj i vrstu dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja;

- opis dimovodnih objekata na koji su priključena grejna postrojenja;

- rokove vršenja i vrstu dimničarskih usluga;

- obavljena čišćenja i pregledi;

- iznos naknade;

- broj ugovora sa korisnikom dimničarskih usluga ukoliko je potpisan sa korisnikom;

- i druge potrebne podatke.

Evidencija iz prethodnog stava vodi se trajno, posebno za svaku zgradu, odnosno blok zgrada.

V POSEBNE ODREDBE

Član 19

Ako prestane sa upotrebom dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja, korisnik može trajno da otkaže korišćenje dimničarskih usluga, o čemu pismeno obaveštava dimničara u roku od 15 dana od dana prestanka sa upotrebom, a dimničar je dužan u daljem roku od 15 dana od dana prijema odjave, odjavljeni dimnjak zapečatiti.

Ako dimničar utvrdi da se objekti i uređaji iz stava 1. ovog člana upotrebljavaju izvršiće njihovo čišćenje i o tome će odmah obavestiti organ uprave nadležan za nadzor nad sprovođenjem ove Odluke.

Ako korisnik dimnjaka koji je u smislu odredaba ovog člana trajno odjavio korišćenje dimnjaka, želi da odjavljeni dimnjak ponovo koristi, dužan je tražiti od dimničara potvrdu da je dimnjak u funkciji i ispravan.

U slučajevima predviđenim ovim članom dimničar ima pravo vršenja kontrole dimnjaka koji su trajno odjavljeni.

VI NADZOR NAD VRŠENJEM OBAVEZNIH DIMNIČARSKIH USLUGA

Član 20

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke i akata donetih na osnovu nje, vrši organ nadležan za poslove komunalne inspekcije, ako pojedini poslovi toga nadzora nisu posebnim propisima stavljeni u nadležnost drugog organa.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 21

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara, kazniće se preduzeće (dimničar) iz člana 1. stav 1. ove Odluke ako:

- dimovodne i ložišne objekte ne čisti u propisanim vremenskim razmacima;

- spaljivanje čađi i generalno čišćenje dimovodnih objekata ne vrši u propisanim vremenskim razmacima;

- dimničarsku kontrolu ispravnosti dimovodnih objekata ne vrši u propisanim vremenskim razmacima;

- na zahtev korisnika ne izvrši dimničarsku uslugu u kraćim vremenskim razmacima nego što je utvrđeno;

- ako ne preduzme propisane mere zaštite pri spaljivanju čađi i katranskih naslaga u smislu člana 11. ove Odluke;

- ako ne postupi u skladu sa članom 12. stav 5. ove Odluke;

- ako naplatu izvršenih usluga vrši suprotno članu 15. ove Odluke;

- ako ne vodi kontrolnu knjigu u skladu sa članom 17. ove Odluke;

- ako ne vodi evidenciju dimovodnih i ložišnih objekata u skladu sa članom 18. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara i odgovorno lice u preduzeću (dimničara).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik (dimničar) će se kazniti novčanom kaznom od 2.500 do 250.000 dinara.

Član 22

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se pravno lice - korisnik ako dimničaru ne omogući vršenje dimničarskih usluga iz člana 9. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana fizičko lice - korisnik kazniće se novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik - korisnik će se kazniti novčanom kaznom od 2.500 do 250.000 dinara.

VIII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o vršenju obaveznih dimničarskih usluga ("Međuopštinski službeni list Zrenjanin", br. 1/74 i 21/77).

Član 24

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".