ODLUKA
O NAČINU DRŽANJA DOMAĆIH ŽIVOTINJA NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 3/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se uslovi i način držanja i zaštite domaćih životinja na teritoriji grada Zrenjanina.

Pod pojmom grada Zrenjanina u smislu ove Odluke podrazumeva se naseljeno mesto Zrenjanin i naseljena mesta koja teritorijalno pripadaju gradu Zrenjaninu.

Domaćim životinjama u smislu ove Odluke smatraju se: kopitari (konji, magarci, mazge i mule), papkari (goveda, ovce, koze i svinje), psi, mačke, kunići i pernate životinje (kokoške, ćurke, guske, patke i druge pernate životinje) i njihov podmladak, ukrasne i egzotičke ptice i pčele.

Član 2

Držalac životinja iz člana 1. stav 3. ove Odluke dužan je da im obezbedi odgovarajuće uslove, odnosno odgovarajuću negu, ishranu, higijensko-sanitarne uslove i lečenje, kao i da obezbedi da se držanjem životinja ne zagađuje okolina i ne uznemiravaju treća lica.

Član 3

U slučaju da držalac životinja posumnja da je životinja obolela od neke zarazne bolesti, dužan je o tome odmah obavestiti najbližu veterinarsku organizaciju ili organ uprave nadležan za poslove veterinarske inspekcije i postupiti po njihovom nalogu.

Član 4

Zabranjeno je držanje domaćih životinja iz člana 1. stav 3. ove Odluke, osim kućnih ljubimaca, u naseljenom mestu Zrenjanin u ulicama: Kralja Petra I, Trg Slobode, Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Trg Republike, Dr Zorana Kamenkovića, Pariske komune, Žarka Zrenjanina od ulice Brigadira Ristića do Makedonske, Bulevar Veljka Vlahovića, Koste Abraševića, Brigadira Ristića, Obala Sonje Marinković, Narodnog fronta, Narodne omladine, Ruvarčeva, Olge Ubavić, Sime Matavulja, Miloša Velikog, Daničićeva, Vuka Karadžića, Svetosavska, Svetozara Markovića, Jevrejska, Gimnazijska, Obala pionira, Emila Gavrila, Pupinova, Nemanjina, Teplička, Saveznička, Miroslava Tirše, Orlova, Obilićeva, Slovačka, Nikole Tesle, Sremskog fronta, Petefijeva, Jovana Cvijića, Ive Lole Ribara, 7. juli, Dunavska, Tihomira Ostojića, Dr Vase Savića, Srbobranska, Tvornička od Dr Vase Savića do Vinogradske, Kej 2. Oktobra, Simina, Đure Đakovića, Đorđa Stratimirovića, Rade Končara, Stevice Jovanovića, Gundulićeva, Jovana Popovića, Šajkaška, Zmaj Jovina, Tamiška, Skadarska, Carice Milice, Vojvode Petra Bojovića, Ruže Šulman, Marka Oreškovića, Dositeja Obradovića od Đure Jakšića do Dr Laze Kostića, Uroša Predića (B-8), Šećeranska, Koče Kolarova, Žitni trg, Miletićeva do Dalmatinske, Cara Dušana od Savezničke do Ljubljanske, Boška Buhe i Begejski red kao i u zonama kolektivnog stanovanja i zonama u kojima Generalnim urbanističkim planom nije predviđena izgradnja objekata za držanje i uzgoj stoke.

Pod kućnim ljubimcima podrazumevaju se psi, mačke, kunići i ukrasne i egzotične ptice, koji se drže u stanovima.

II DRŽANJE ŽIVOTINJA

Član 5

U objektima ili zgradama kolektivnog stanovanja u zonama iz člana 4. stav 1. ove Odluke kućni ljubimci mogu se držati pod posebnim uslovima i na način propisan ovom Odlukom.

Član 6

Odredbe ove Odluke koje se odnose na broj i vrstu životinja koje se mogu držati, ne primenjuje se na pravna i fizička lica koja u vršenju svoje redovne delatnosti koriste životinje (službeni psi) i kojima je predmet poslovanja čuvanje ili uzgoj životinja.

Član 7

U seoskim naseljima na području grada Zrenjanina dozvoljeno je držanje domaćih životinja iz člana 1. stav 3. ove Odluke i to u skladu sa posebnim uslovima propisanim ovom Odlukom.

III POSEBNI USLOVI ZA DRŽANJE DOMAĆIH ŽIVOTINJA

1. Psi i mačke

Član 8

U objektima ili zgradama kolektivnog stanovanja jedno domaćinstvo može držati u stanu najviše jednog psa i najviše tri mačke ali samo uz pismenu saglasnost većine etažnih vlasnika, odnosno skupštine zgrade.

U objektima iz stav 1. ovog člana nije dozvoljeno držanje pasa i mačaka na balkonu, terasi ili lođi, na tavanu, u podrumu, ili drugoj zajedničkoj prostoriji i uvođenje pasa i mačaka u liftove osim kada iste istovremeno ne koriste stanari i građani.

Član 9

U dvorištu porodične stambene zgrade sa dva ili više stanova (u daljem tekstu: zajedničko dvorište) mogu se držati najviše dva psa i tri mačke, uz pismenu saglasnost većine etažnih vlasnika.

U dvorištu individualnog stambenog objekta mogu se držati tri psa i tri mačke, a njihov podmladak najduže do šest meseci starosti.

Psi iz stava 1. i 2. ovog člana moraju se držati u ograđenom prostoru na takav način da ne mogu ugroziti prolaznike i susede.

Držalac psa je dužan da obezbedi za psa odgovarajuću kućicu, koja mora biti na udaljenosti najmanje 3 metra od susedne parcele odnosno od susednog stambenog objekta.

Pas može slobodno da se kreće samo u stanu ili u ograđenom prostoru pod uslovom da mu je onemogućen izlazak, a držalac psa ga može izvesti van zatvorenog prostora samo na kratkom povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci, s tim da se bez zaštitne korpe, a na odgovarajućem povodniku, mogu izvoditi samo psi malih rasa (pekinezeri, pudlice, i sl.), kao i štenad do tri meseca, s tim da se ova odredba ne odnosi na lovačke pse za vreme lova i ovčarske pse za vreme čuvanja stoke.

Član 10

Ukoliko pas pri izvođenju iz stana zaprlja, ili zagadi stepenište, stazu, put, zelenu površinu ili drugi prostor, držalac psa je dužan da zagađenu površinu očisti i opere.

Član 11

Psi se mogu izvoditi u parkove i na javne površine i kretati u njima na za to obeleženim delovima i stazama, a puštati da se slobodno kreću samo na određenim površinama, a pri tom se psi izvode u skladu sa odredbama člana 9. stav 5. ove Odluke.

Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Zrenjanin (u daljem tekstu JP "Direkcija") odrediće delove parkova i javnih površina na kojima se mogu izvoditi psi u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 12

Na ulazu u kuću odnosno dvorište u kojem se drže psi mora na vidnom mestu stajati tabla sa natpisom: "ČUVAJ SE PSA".

Član 13

Na teritoriji grada Zrenjanina zabranjeno je držanje pasa rase "Pitbul-terijer".

Član 14

Ako se pas zatekne u krugu ili dvorištu preduzeća, ili ako ga radnici preduzeća hrane i čuvaju duže od tri dana, smatraće se da pas pripada tom preduzeću, a preduzeće je u tom slučaju u obavezi da se pridržava posebnih uslova iz ove Odluke.

Preduzeće je dužno u slučaju iz stava 1. ovog člana da prijavi psa veterinarskoj organizaciji i da ga vakciniše i registruje.

Član 15

Ukoliko pas ujede neko lice, a nije vakcinisan, držalac psa je dužan da omogući posmatranje psa od strane organizacije i da sam snosi troškove tog posmatranja.

2. Pernate životinje

Član 16

Ukrasne i egzotične ptice (ptice pevačice, papagaji i sl.) mogu se držati i na terasama pod uslovom da se time ne ugrožavaju susedi i prolaznici i ne zagađuje životna okolina.

Član 17

Pernata živina može da se drži u pomoćnim objektima ili prostorijama kao i u dvorištima individualne stambene izgradnje ili u kavezu, izuzev u ulicama navedenim u članu 4. ove Odluke.

Pomoćni objekat ili prostorija i kavez za držanje pernate živine mora da bude izgrađen od tvrdog materijala koji se može lako čistiti i dezinfikovati.

Objekat, prostorija ili kavez za držanje pernate živine mora biti udaljen 8 metara od stambenog objekta na susednoj parceli pod uslovom da je objekat okrenut prema sopstvenom dvorištu.

U objektima iz stava 2. ovog člana može se držati na svaki metar kvadratni 5 komada živine.

Ako dvorište, pomoćni objekat ili prostoriju koristi više vlasnika ili korisnika, pernata živina se može držati pod uslovima propisanim ovom Odlukom samo ako se s tim pismeno saglasi većina vlasnika, odnosno korisnika dvorišta, objekta ili prostorije.

Član 18

Zabranjeno je držati živinu (piliće, kokoške, ćurke i sl.) u stambenim zgradama na balkonu, u podrumu, na tavanu i drugim zajedničkim prostorijama.

Član 19

Golubovi se mogu držati u objektima kolektivnog stanovanja u posebno za tu svrhu izgrađenim prostorijama na tavanu ili objektima na krovu ili zajedničkoj terasi uz prethodno pribavljenu pismenu saglasnost većine etažnih vlasnika, a pod uslovom da se ne uznemiravaju susedi i da se ne zagađuje okolina.

Golubovi se mogu držati u objektima izgrađenim na parcelama individualnog stanovanja u posebnim prostorijama na tavanu, ili u posebno izgrađenim odgovarajućim objektima ili kavezima u dvorištu koji se nalaze na udaljenosti 8 metara od stambenog objekta izgrađenog na susednoj parceli.

Član 20

Odgajivači rasnih golubova mogu držati golubove samo u porodičnim zgradama, dvorištima i drugim odgovarajućim objektima pod uslovom da time ne zagađuju čovekovu okolinu.

Za držanje više od 10 golubova mora se izgraditi stalni objekat u dvorištu, ili posebna prostorija na tavanu, a za držanje do 10 golubova može se izgraditi privremeni objekat kao što je kavez od dasaka, žice ili drugog sličnog materijala.

Član 21

Podovi objekata za držanje golubova moraju biti izgrađeni od nepropustljivog materijala koji se može lako čistiti i dezinfikovati.

Stalni i privremeni objekti za držanje golubova moraju se redovno čistiti i po potrebi, a najmanje dva puta godišnje dezinfikovati.

Član 22

Ako dvorište, tavan, ili pomoćni objekat koristi više vlasnika ili korisnika, golubovi se mogu držati pod uslovima propisanim ovom Odlukom samo ako se sa tim pismeno saglasi većina vlasnika, odnosno korisnika dvorišta, tavana, ili pomoćnog objekta.

3. Kunići

Član 23

Kunići se mogu držati u pomoćnim objektima i prostorijama, kao i u dvorištima individualne stambene izgradnje u ograđenom prostoru ili u kavezu.

Pomoćni objekat, prostorija, ograđeni prostor ili kavez za držanje kunića mora da bude izgrađen od tvrdog materijala koji se može lako čistiti i dezinfikovati.

Objekti iz stava 2. ovog člana moraju se nalaziti na udaljenosti od najmanje 10 metara od stambenog objekta na susednoj parceli.

U pomoćnom objektu, prostoriji, ograđenom prostoru ili u kavezu mogu se držati najviše 2 kunića na jednom kvadratnom metru.

Ako dvorište, pomoćni objekat ili prostoriju koristi više vlasnika, ili korisnika, kunići se mogu držati pod uslovima propisanim ovom Odlukom samo ako se s tim pismeno saglasi većina vlasnika, odnosno korisnika dvorišta, pomoćnog objekta ili prostorije.

4. Kopitari i papkari

Član 24

Na izgrađenim parcelama individualnog stanovanja mogu se držati kopitari i papkari u posebno izgrađenim objektima - stajama koje moraju biti osvetljene sa prirodnom ventilacijom i vratima okrenutim ka dvorištu, sem u ulicama navedenim u članu 4. ove Odluke.

U letnjim mesecima kopitari i papkari se mogu držati i ispod nadstrešnice pod uslovom da se obezbedi odvođenje nečistoće u skladu sa stavom 3. i 4. ovog člana.

Staje moraju biti sagrađene od tvrdog materijala, sa podovima od nepropustljivog materijala i nagibom prema zatvorenom kanalu za odvođenje nečistoće i osoke u septičku jamu sa poklopcem.

Prihvatni bazen ili đubrište mora biti udaljeno najmanje 4 metra od susedne parcele ograđeno tako da ne dozvoljava propuštanje i oticanje nečistoće, zagađenje okoline, zemljišta, prirodnih i izgrađenih izvora vodosnabdevanja, i mora se redovno prazniti.

Član 25

U staji se može držati određen broj kopitara i papkara zavisno od površine objekta i to:

1. goveda, konji, magarci, mazge i mule - po jedna životinja na prvih 10 m2, a na svakih sledećih 5 m2 još po jedna životinja,

2. ovce, koze i svinje - po jedna životinja na svaka 2 m2.

Član 26

Objekti za držanje životinja iz člana 24. stav 1. ove Odluke moraju biti udaljene od stambenog objekta na istoj parceli i od stambenog objekta na susednoj parceli najmanje 20 metara s tim da prihvatni bazen ili đubrište iz člana 24. stav 4. ove Odluke mora biti udaljen od bunara, ili drugog izvora vodosnabdevanja najmanje 20 metara.

5. Pčele

Član 27

Pčelinjaci do 10 košnica mogu se držati u dvorištu porodične stambene zgrade, s tim što moraju biti udaljeni najmanje 10 metara od regulacione linije stambenih objekta, objekata za držanje životinja i objekata za snabdevanje vodom.

Pčelinjaci sa preko 10 košnica mogu se postavljati odnosno držati samo tako da su udaljeni najmanje 50 metara od javnih puteva i stambenih zgrada u susedstvu.

Pčelinjaci iz prethodnog stava, na paši, moraju imati vidno istaknuto ime i prezime i punu adresu držaoca, a košnice moraju biti obeležene rednim brojem.

IV HVATANJE PASA I MAČAKA LUTALICA

Član 28

U cilju suzbijanja besnila i drugih zaraznih i parazitarnih bolesti na teritoriji grada Zrenjanina, hvataće se, a u izuzetnim slučajevima kada za to nema mogućnosti i neškodljivo ukloniti na način i pod uslovima predviđenim važećim zakonskim i podzakonskim propisima i to pasa i mačaka lutalica, odnosno pasa i mačaka koje njihovi držaoci ne drže prema odredbama ove Odluke.

Član 29

Hvatanje, neškodljivo uklanjanje pasa i mačaka sa ulica i javnih površina vrši Javno komunalno preduzeće "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin, u naseljenom mestu Zrenjanin po programu održavanja javno prometnih površina, odnosno drugo preduzeće, preduzetnik ili organizacija sa kojom grad Zrenjanin zaključi ugovor, a u ostalim naseljenim mestima hvatanje pasa i mačaka lutalica organizuje mesna zajednica.

Preduzeće odnosno preduzetnik kome su povereni ugovorom poslovi iz stava 1. ovog člana dužno je da uhvaćenog psa, odnosno mačku drži najmanje 72 časa od momenta hvatanja radi predaje držaocu uz naknadu troškova hvatanja, čuvanja, u visini iznosa utvrđenog ugovorom iz prethodnog stava, odnosno programom.

Član 30

Uhvaćeni pas ili mačka može nakon naplate troškova iz člana 29. stav 2. ove Odluke biti vraćen držaocu ako je pas ili mačka pre hvatanja prijavljena nadležnoj veterinarskoj organizaciji, cepljen protiv besnila, ako je registrovan u skladu sa zakonskim propisima, kao nije sumnjiv na besnilo.

Uhvaćeni pas ili mačka koji se ne može vratiti držaocu jer ne ispunjava gore navedene uslove, ili je držalac nepoznat, kao i pas čiji se držalac ne pojavi u roku od 72 časa, ima se ukloniti na human način ili udomiti.

V PRIVREMENO PRIHVATILIŠTE ZA ŽIVOTINJE

Član 31

Napušteni psi i mačke, psi i mačke lutalice i druge vrste životinja iz člana 1. stav 3. ove Odluke koje se zateknu van stana, ili dvorišta, odnosno drže se i gaje na način i na područjima suprotno odredbama ove Odluke, smeštaju se na posebno uređenom prostoru (u daljem tekstu: privremeno prihvatilište za životinje).

Troškovi hvatanja, prevoza i smeštaja životinja, vakcinisanje i neškodljivo uklanjanje iz stava 1. ovog člana padaju na teret držaoca uhvaćene životinje ako je isti poznat.

Ako je držalac životinje iz stava 1. ovog člana nepoznat, troškovi iz stava 2. ovog člana obezbeđuju se iz sredstava budžeta.

Uhvaćene životinje iz stava 1. ovog člana čuvaju se u privremenom prihvatilištu tri dana i duže, ukoliko to zahtevaju veterinarsko-sanitarni razlozi.

Član 32

Nad životinjama koje se stavljaju u privremeno prihvatilište mora se izvršiti dezinsekcija i dehelmintizacija prilikom prijema u privremeno prihvatilište.

Životinje smeštene u privremeno prihvatilište moraju se redovno hraniti i pojiti.

Član 33

Privremeno prihvatilište mora imati dovoljno odgovarajućeg prostora za smeštaj životinja, a mora se redovno higijenski održavati i dezinfikovati.

Životinje koje se smeštaju u privremeno prihvatilište moraju biti obeležene svaka posebno na odgovarajući način - rednim brojevima, a mora se voditi posebna evidencija za svaku životinju o datumu i mestu hvatanja, zdravstvenom stanju i konačnom postupku sa njom (trajno obeležavanje, sterilizacija, udomljavanje, neškodljivo uklanjanje itd.).

Član 34

Uhvaćeni psi i mačke koji imaju na sebi evidencionu (registarsku) oznaku, smeštaju se u posebne objekte pod istim uslovima kao i druge životinje.

O uhvaćenim životinjama iz stava 1. ovog člana odmah, a najkasnije u roku od 24 časa obaveštava se veterinarska inspekcija i komunalna inspekcija, a poznati vlasnik, odnosno držalac ovih životinja najkasnije u roku od 3 dana od dana njihovog hvatanja.

Član 35

Ukoliko životinje obole u privremenom prihvatilištu, moraju se smestiti u poseban objekat i lečiti, a ako obole od zaraznih bolesti, način lečenja određuje veterinarska organizacija.

Ukoliko životinje uginu u privremenom prihvatilištu, nadležna veterinarska služba obavezno utvrđuje uzrok uginuća, a leševi uginulih životinja uništavaju se na neškodljiv način.

Član 36

Ako vlasnik, odnosno držalac ne preuzme životinju iz privremenog prihvatilišta ili je isti nepoznat, takva životinja može biti ustupljena naučno-istraživačkim i drugim sličnim ustanovama, ili biti ustupljena (udomljena) pravnom ili fizičkom licu, odnosno može biti uništena savremenim metodama na human način.

VI HVATANJE I ZBRINJAVANJE NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA I NEŠKODLJIVO UKLANJANJE LEŠEVA ŽIVOTINJA SA JAVNIH I DRUGIH POVRŠINA I OBJEKATA

Član 37

JKP "Čistoća i zelenilo" obavlja poslove zoohigijenske službe na teritoriji grada Zrenjanina.

Zoohigijenska služba obavlja sledeće poslove:

1. hvata i zbrinjava napuštene životinje u prihvatilištima za životinje;

2. neškodljivo uklanja leševe životinja sa javnih i drugih površina (atara) i objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja;

3. transport ili organizovanje transporta leševa životinja sa javnih površina i objekata iz tačke 2. ovog člana do objekta za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu.

Kada je životinja uginula pod okolnostima koje se ne smatraju uobičajenim leš životinje može biti uklonjen samo po nalogu veterinarskog inspektora.

Neškodljivo uklanjanje leševa domaćih i drugih životinja podrazumeva sakupljanje, transport, sahranjivanje, spaljivanje ili preradu na propisan način, koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu."

Član 38

Zoohigijenska služba obavlja poslove samostalno, u skladu sa godišnjim programom kao i po nalogu komunalne inspekcije ukoliko se uklanjanje vrši sa javnih površina, veterinarske inspekcije u okviru njene nadležnosti, inspekcije zaštite životne sredine ukoliko se uklanjanje vrši iz objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja i čuvara polja u okviru njihove nadležnosti.

Vlasnici i držaoci životinja dužni su da prijave uginuće životinje Zoohigijenskoj službi i da se pridržavaju svih uputstava koje je ova služba izdala u vezi sa odlaganjem leševa.

Zoohigijenska služba je dužna, kada je to potrebno, da obezbedi prevoz leša sa mesta uginuća do objekta za pregled leševa ili za sakupljanje, preradu ili uništenje, kao i da obezbedi dezinfekciju mesta uginuća, vozila i opreme.

Zoohigijenska služba finansira se na teret budžeta grada Zrenjanina.

VII POSEBNE ODREDBE

Član 39

Zabranjeno je u skladu sa ovom Odlukom:

1. hraniti pse otpacima zaklanih i delovima uginulih životinja,

2. voditi pse na pijace i u javne prostorije (prodavnice, ugostiteljske radnje, pozorište, bioskop i druge javne prostorije),

3. izvođenje i šetnja pasa na sportskim, rekreativnim i drugim mestima masovnog okupljanja građana izuzev javnih površina koje odredi JP "Direkcija",

4. kupanje pasa i drugih domaćih životinja u javnim kupalištima: na reci Tisi, Tamišu i Begeju, na Peskari, u jezerima naseljenog mesta, u Čenćanskim jezerima, gradskom bazenu i javnim bunarima,

5. voditi keruše za vreme parenja na javna mesta,

6. zlostavljanje i napuštanje domaćih životinja,

7. hvatanje i uništavanje domaćih životinja, osim od strane ovlašćene organizacije ili službe u skladu sa postupkom i načinom propisanim ovom Odlukom,

8. ostavljanje leševa uginulih životinja i njihovih delova,

9. sahranjivanje uginulih životinja i njihovih delova van mesta određenog za tu svrhu,

10. huškanje jedne životinje na drugu,

11. organizovanje borbi životinja i omogućavanja učešća životinja u tim borbama,

12. šišanje pasa u parkovima i na drugim javnim površinama,

13. pojenje životinja na javnim česmama i bunarima namenjenim vodosnabdevanju građana.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 40

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 500.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako se ne pridržava odredbi člana: 2, 3, 4, 5, 8 - 39.

Odgovorno lice u pravnom licu kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u iznosu od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Član 41

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako se ne pridržava odredbi člana: 2, 3, 4, 8 - 39.

Član 42

Novčanom kaznom u iznosu od 250,00 do 25.000,00 dinara prekršajno će se kazniti fizičko lice ako se ne pridržava odredbi člana 2, 3, 4, 8 - 39. ove Odluke, odnosno ne postupi po rešenju inspektora.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 43

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrše Komunalna inspekcija i Inspekcija za zaštitu životne sredine grada Zrenjanina.

Član 44

Držaoci domaćih životinja dužni su da uslove i način držanja domaćih životinja usklade sa odredbama ove Odluke u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 45

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o načinu držanja domaćih životinja na teritoriji opštine Zrenjanin ("Službeni list opštine Zrenjanin", br. 11/05 i "Službeni list grada Zrenjanina" broj 16/08).

Član 46

Ova Odluka stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina", osim odredbi člana 37. i 38. koje će se primenjivati počev od 01.09.2009. godine.