ODLUKA
O PARKIRANJU VOZILA

("Sl. list opštine Zrenjanin", br. 3/2005 i 1/2006 i "Sl. list Grada Zrenjanina", br. 3/2009)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se uslovi i način parkiranja vozila na javnim površinama, a koja su obeležena propisanim saobraćajnim znacima (u daljem tekstu: javna parkirališta), vrste javnih parkirališta, izgradnja i održavanje javnih parkirališta, parkiranje i zaustavljanje vozila na javnim površinama na kojima je saobraćajnim znacima zabranjeno ili nije regulisano parkiranje i zaustavljanje vozila, te način plaćanja takse za korišćenje parking prostora.

Parkiranje vozila na javnim površinama iz stava 1. ovog člana vrši se saglasno Zakonu o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima, drugim propisima koji regulišu ovu oblast i odredbama ove Odluke.

Član 2

Parkiranje vozila u smislu ove Odluke je komunalna delatnost od interesa za grad Zrenjanin.

Za vršenje poslova iz člana 1. ove Odluke SO Zrenjanin je osnovala Javno komunalno preduzeće "Pijace i parkinzi" (u daljem tekstu Preduzeće).

Član 3

Javna parkirališta u smislu odredaba ove Odluke, su posebno izgrađeni objekti i površine određene za parkiranje motornih vozila.

Javna parkirališta mogu biti: stalna, privremena i povremena.

Stalna parkirališta mogu biti: opšta i posebna.

Javnim parkiralištem, u smislu odredaba ove Odluke, ne smatraju se posebne površine za parkiranje vozila koje pripadaju određenom objektu (preduzeću, ustanovi, i dr.).

Član 4

Opšta parkirališta su delovi kolovoza, trotoara ili površine između kolovoza i trotoara i druge površine posebno obeležene za parkiranje motornih vozila.

Opšta parkirališta određuje Gradonačelnik na predlog Preduzeća, a uz prethodnu saglasnost JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina".

Gradonačelnik može na predlog Preduzeća i druge neuređene javne površine odrediti za privremeno ili povremeno parkiranje vozila, ukoliko se za to ukaže potreba, a uz prethodnu saglasnost JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina".

Član 5

Posebna parkirališta su objekti i površine uređeni i izgrađeni za parkiranje motornih vozila sa kontrolisanim ulaskom i izlaskom vozila.

Posebna parkirališta se izgrađuju i uređuju u skladu sa odgovarajućim urbanističkim planom.

Korisnik prostora iz člana 3. stav 3. ove Odluke može ih ustupiti Preduzeću, koje će te prostore urediti kao posebna parkirališta.

Član 6

Na javnim parkiralištima se mogu parkirati putnički automobili.

Na posebno obeleženim mestima mogu se parkirati biciklovi i mopedi do 50 kubika.

Autobusi, teretna motorna vozila, njihova priključna vozila i kamp prikolice ne smeju se parkirati na teritoriji grada Zrenjanina, osim na za to određenim prostorima.

Određivanje prostora za parkiranje vozila iz stava 2. i 3. ovog člana, utvrdiće Gradonačelnik, na predlog Preduzeća, a uz prethodnu saglasnost JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina".

Član 7

Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Javna parkirališta imaju na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: kategoriju motornih vozila koja se mogu parkirati, način parkiranja i cenu parkiranja.

Član 8

O obeležavanju i građevinskom održavanju javnih parkirališta stara se JP "Direkcija za uređenje i izgradnju grada Zrenjanina" iz Zrenjanina, a saglasno programu izgradnje i održavanja lokalnih puteva i ulica na teritoriji grada Zrenjanina.

O održavanju javnih parkirališta (higijena i zimsko održavanje) stara se JKP "Čistoća i zelenilo", a saglasno programu održavanja javno prometnih površina.

Član 9

Sredstva za izgradnju javnih parkirališta obezbeđuju se planovima i programima rada Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina".

Sredstva za uređenje i održavanje javnih parkirališta obezbeđuju se planovima i programima rada JKP "Pijace i parkinzi" Zrenjanin.

2. KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 10

Javna parkirališta se koriste za parkiranje motornih vozila pravnih, fizičkih lica i preduzetnika (u daljem tekstu: korisnik).

Korisnikom parkirališta u smislu odredaba ove Odluke smatra se vozač, odnosno vlasnik vozila koji je upisan u saobraćajnoj dozvoli, ukoliko vozač ne bude identifikovan.

JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" dužno je da na opštem, a Preduzeće na posebnom parkiralištu, u zavisnosti od kapaciteta, odredi parking mesta za vozila invalida.

Član 11

Posebna parkirališta se mogu, izuzetno, privremeno koristiti za druge namene (za potrebe zabavnih i sportskih manifestacija). Odluku o tome donosi Gradonačelnik, na predlog JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina".

Član 12

Parkiranje vozila na javnim parkiralištima vrši se na način određen saobraćajnim znacima.

Preduzeće utvrđuje radno vreme parkirališta, način organizovanja parkirališta i naplate takse za parkiranje, kao i druge uslove neophodne za funkcionisanje parkirališta.

U cilju organizovanja parkiranja, ovom Odlukom, ustanovljavaju se sledeće zone:

1. A zona koju čini ulica Kralja Aleksandra I Karađorđevića (ispred zgrade Vodotornja i ispred pešačkog mosta).

2. I zona koju čine ulice: Gimnazijska, Jevrejska, Sarajlijina, Pupinova, Svetosavska, Nemanjina i Kralja Petra.

3. II zona koju čine ulice: Kej 2. oktobra (kod zgrade Suda), Narodne omladine (ispred "Kulturnog centra"), Narodnog fronta, Obala Sonje Marinković, Obilićeva, Petefijeva, Saveznička, Ive Lole Ribara, Cara Dušana (od Tepličke do Bulevara oslobođenja), Teplička, parking na pijaci "Bagljaš" i parking mesta u ulici 20. oktobra, parking mesta oko pijace "Jug Bogdana", parking mesta na lokaciji nove pijace omeđene ulicama Bulevar oslobođenja i Žarka Zrenjanina i parking mesta oko gradske bolnice (ulica dr Vase Savića i Bolnička), kao i druge površine koje su kao takve određene elaboratom "Plave zone" od strane nadležnog organa.

4. zona posebnih parkirališta koju čini parking na Žitnom trgu i parking na prevlaci kod "Kulturnog centra".

5. zona privremenih parkirališta koju čini parking prostor u ulici Vuka Karadžića i parking prostor u ulici Miroslava Tirše (lokacija stare pijace ).

U zonama utvrđenim stavom 3. ovog člana može se utvrditi poseban režim saobraćaja, parkiranja vozila i snabdevanja prodavnica.

U okviru zona za parkiranje vozila, može se rezervisati prostor za parkiranje ili kupiti pretplatna karta, (parking karta). Uslove i broj mesta za rezervaciju prostora za parkiranje, određuje preduzeće koje izdaje i odobrenje za rezervaciju.

Član 12a

Na javnim površinama na kojima je saobraćajnim znacima zabranjeno parkiranje i zaustavljanje vozila može se odobriti zaustavljanje i parkiranje vozila radi utovara ili istovara robe i to u cilju snabdevanja prodavnica u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića isključivo lakim dostavnim vozilima u vremenu od 22-05 časova iz Gimnazijske i Pupinove ulice a ako nema tehničkih mogućnosti za to, snabdevanje se može izvršiti u istom vremenskom periodu i iz ulice Kralja Aleksandra I Karađorđevića.

O nepostojanju tehničkih mogućnosti za snabdevanje odlučuje nadležna služba JP "Direkcije za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina".

Zaustavljanje i parkiranje vozila radi snabdevanja u smislu ovog člana reguliše se dodatnim saobraćajnim znacima.

Motorna vozila za snabdevanje moraju se pri zaustavljanju i parkiranju postaviti tako da svojim položajem ne ugrožavaju bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Član 13

Za parkiranje vozila na parkiralištima plaća se taksa u visini utvrđenoj Odlukom o lokalnim komunalnim taksama i važećoj tarifi.

Istom Odlukom predviđena su i oslobođenja od plaćanja iste.

Član 14

Zaustavljanjem vozila na parking mestu, odnosno isticanjem parking karte, u smislu člana 10. ove Odluke, stiču se uslovi za primenu iste.

Vlasnik vozila, koji je upisan u saobraćajnu dozvolu vozila, zajedno sa vozačem, utvrđuje se kao solidarni obveznik plaćanja takse za parkiranje.

Član 15

Stanarima koji stanuju u ulicama koje se nalaze u okviru zona u kojima se vrši naplata takse za parkiranje vozila, može se na zahtev izdati godišnja karta za parkiranje.

Uz zahtev se prilaže:

- fotokopija lične karte

- fotokopija saobraćajne dozvole.

Podaci u ličnoj karti i saobraćajnoj dozvoli moraju biti istovetni i na adresi ulice u kojoj se traži parkiranje. Pretplatna karta za stanare važi samo za ulicu za koju je izdata.

Stanari su u obavezi da bi ostvarili svoja prava iz ovog osnova, da prilikom parkiranja imaju vidno istaknutu parking kartu.

Pravnim i fizičkim licima, koja u nedostatku drugog prilaza koriste parking da bi došla do svojih dvorišta i garaža izdaje se karta za prilaz bez plaćanja takse s tim da se sa ovom kartom ne mogu koristiti parking mesta.

Član 16

Korisnik javnog parkirališta je obavezan da:

- plati korišćenje parking mesta;

- istakne kupljenu parking kartu sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila;

- koristi parking mesta u skladu sa saobraćajnim znacima, horizontalnom i vertikalnom signalizacijom kojom je označeno parking mesto.

Preduzeće nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila.

Kontrolu parkiranja vrše kontrolori Preduzeća, a koji imaju službenu legitimaciju.

Član 17

Ako korisnik vozila odbije da plati parkiranje ili prekorači plaćeno vreme parkiranja, ovlašćeni radnik Preduzeća izdaće opomenu radi regulisanja plaćanja na licu mesta.

Vozilo za koje je ovlašćeni radnik iz stava 1. ovog člana izdao opomenu za parkiranje, može se zaprečiti (onemogućiti kretanje). Zaprečavanje može trajati do momenta plaćanja takse za parkiranje ili identifikacije vozača.

Opomenu za parkiranje, ovlašćeni radnik izdaje korisniku vozila lično, odnosno ako nije u mogućnosti da tako postupi, pričvrstiće je na vozilo.

Dostavljanje opomene pričvršćivanjem na vozilo, smatra se urednim dostavljanjem, te docnije oštećenje ili uništenje nema uticaja na obavezu plaćanja.

Korisnik parkirališta dužan je da postupi po primljenoj opomeni u roku od 7 dana, a na način utvrđen u tekstu opomene.

Ukoliko u ostavljenom roku, taksa za parkiranje ne bude plaćena, Preduzeće je ovlašćeno da naplatu neizmirene naknade za parkiranje, potražuje od korisnika vozila, kao i od vlasnika koji je upisan u saobraćajnoj dozvoli, solidarno.

Za vozila za koja su izdate opomene za parkiranje, a obaveze po istima nisu plaćene, Preduzeće će podneti organu uprave nadležnom za poslove komunalne inspekcije, podatak o korisniku vozila, vlasniku upisanom u saobraćajnu dozvolu, vozilu, danu i vremenu odbijanja plaćanja takse, a u cilju pokretanja prekršajnog postupka.

3. ZABRANE - PARKIRANJA I ZAUSTAVLJANJA

Član 18

Pored slučajeva predviđenih zakonom, nije dozvoljeno parkiranje i zaustavljanje vozila:

1. U pasažu ili pešačkom prolazu zgrade,

2. Na dečijim igralištima i drugim mestima namenjenim za rekreaciju,

3. Na pešačkim stazama,

4. Na rezervisanim parkinzima,

5. Ispred pešačkog ulaza u stambene zgrade,

6. Na mestima gde se nalaze šahtovi, slivnici i okna,

7. Na mestima gde je onemogućen pristup posudama za odlaganje smeća, (kante, kontejneri), objektima vatrogasne i hitne pomoći, zdravstva i drugim mestima gde je saobraćajnim znakom zabranjeno,

8. Na zelenim površinama, parkovima, šetalištima i svim zelenim površinama u gradu.

Ukoliko korisnik parkira vozilo na površinama iz stava 1. tačka 1, 2, 3, 4. i 5. ovog člana, vozilo se uklanja specijalnim vozilom "Pauk" po nalogu saobraćajne policije.

U slučaju da je vozilo parkirano na površinama iz stava 1. tačke 6. i 7. ovog člana, a neophodno je izvršiti određene radnje ili hitne intervencije na navedenim objektima, može se izvršiti pomeranje vozila na mesto gde svojim položajem neće ometati izvršenje hitne intervencije po nalogu komunalnog inspektora.

Ukoliko korisnik parkira vozilo na površinama iz stava 1. tačka 8. ovog člana, vozilo se uklanja spec. vozilom "Pauk" po nalogu komunalne inspekcije.

Troškove uklanjanja vozila snosi korisnik vozila, izuzev ukoliko se vozilo pomera sa obeleženog parking mesta na kojem se vrši naplata parkiranja, a na kojem se nalaze šahtovi, slivnici i okna, kada troškovi pomeranja padaju na teret Preduzeća.

Član 19

Za vreme čišćenja snega sa saobraćajnih i drugih površina može se zabraniti parkiranje vozila na tim površinama.

Organizacija koja čisti i uklanja sneg, dužna je da na pogodan način objavi na kojim će se površinama i u koje vreme čistiti i uklanjati sneg.

Korisnik parkirališta je dužan da ukloni vozilo do isteka roka koji je obaveštenjem određen.

Ukoliko korisnik parkirališta ne ukloni vozilo po isteku roka datog u obaveštenju, po nalogu komunalnog inspektora može se izvršiti pomeranje vozila na mesto gde svojim položajem neće ometati čišćenje i uklanjanje snega i pri tom je dužan čuvati vozilo od oštećenja.

Član 20

Na javnim parkiralištima zabranjeno je:

1. parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji;

2. parkiranje neregistrovanog vozila;

3. ostavljanje neispravnog ili havarisanog vozila, odnosno priključnog vozila bez sopstvenog pogona;

4. vršiti zauzimanje parking mesta putem ograđivanja ili ometanja drugih vozila;

5. na parking mestu postavljati ograde ili slične prepreke;

6. pranje vozila, upotreba i rukovanje opasnim materijalima, popravke vozila i isprobavanje eksploataciono-tehničkih svojstava vozila;

7. korišćenje parkirališta kao poligona za obuku vozača.

4. NADZOR

Član 21

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije.

5. KAZNENE ODREDBE

Član 22

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće ako:

1. Na propisan način ne održava i obeležava posebna parkirališta (član 8.).

2. Na posebnim parkiralištima ne odredi parking mesta za vozila invalida (član 10. stav 3.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara odgovorno lice u preduzeću.

Član 23

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako:

1. Postupa suprotno odredbama člana 12a.

2. Koristi javno parkiralište suprotno odredbama člana 15.

3. Ne postupa u skladu sa odredbama člana 16. stav 1.

4. Postupa suprotno odredbama člana 20.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 2.500,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. tačke 1, 2, 3. i 4. kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

6. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Odredbe ove Odluke ne odnose se na službena vozila Ministarstva unutrašnjih poslova, vojske Srbije i Crne Gore, hitne pomoći i vozila vatrogasne službe.

Član 25

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o parkiranju vozila ("Sl. list Opštine Zrenjanin" broj: 9/97, 5/98, 7/99, 6/2001, 1/2002 i 9/2002).

Član 26

Ova Odluka stupa na snagu 8 (osmog) dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opštine Zrenjanin".