ODLUKA
O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list opštine Zrenjanin", br. 14/2005 i 1/2006 i "Sl. list Grada Zrenjanina", br. 21/2008 i 3/2009)

Član 1

Ovom Odlukom uvodi se naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji grada Zrenjanina, utvrđuju izvori iz kojih se obezbeđuju sredstva potrebna za ovu namenu, visina, način i rokovi plaćanja i druga pitanja vezana za korišćenje ovih sredstava.

Član 2

Obveznici plaćanja naknade iz člana 1. ove Odluke su:

1. Pravna i fizička lica i preduzetnici - vlasnici stambenog i poslovnog prostora na teritoriji grada Zrenjanina koji su korisnici usluge organizovanog iznošenja smeća kao i ostala pravna i fizička lica i preduzetnici vlasnici stambenog i poslovnog prostora na teritoriji grada Zrenjanina.

2. Pravna i fizička lica i preduzetnici - investitori izgradnje privrednih, poljoprivrednih i industrijskih objekata na teritoriji grada Zrenjanina za koje je u skladu sa Zakonom propisana obaveza izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, a za koje dozvolu za izgradnju daje nadležni organ gradske uprave.

Član 3

Sredstva za naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine obezbeđuju se još i:

1. Naplatom naknade prilikom utvrđivanja ispunjenosti uslova objekata sa aspekta zaštite životne sredine pri otvaranju samostalnih radnji,

2. Naplatom mandatnih i prekršajnih kazni u skladu sa važećim propisima iz oblasti zaštite životne sredine za prekršaje propisane opštinskim odlukama, i

3. Iz drugih izvora (sponzorstva, donacije, i sl.), a u skladu sa Zakonom.

Član 4

Pravna i fizička lica i preduzetnici - vlasnici i korisnici stambenog i poslovnog prostora a koji su korisnici usluge organizovanog iznošenja smeća plaćaju naknadu za zaštitu životne sredine i to:

1. Individualna stambena izgradnja

0,68 din./m2

2. Usmerena stambena izgradnja

1,06 din./m2

3. Sela

0,68 din./m2

4. Privreda

1,59 din./m2

5. Ustanove

0,68 din./m2

6. Paušali:

 

I grupa

152,64 din./m2

II grupa

212,00 din./m2

III grupa

530,00 din./m2

Za obveznike koji nisu obuhvaćeni uslugom organizovanog iznošenja smeća primenjivaće se naknada utvrđena u prethodnom stavu a prema evidenciji JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin.

Član 5

Pravna i fizička lica i preduzetnici - investitori izgradnje privrednih, poljoprivrednih i individualnih objekata na teritoriji grada Zrenjanina za koje je u skladu sa Zakonom propisana obaveza izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, a za koje odobrenje za izgradnju daje nadležni organ gradske uprave, plaćaju naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine u jednokratnom iznosu prema predračunskoj vrednosti objekata i to za:

1. Objekte namenjene trgovini motornim gorivima i mazivima

0,5%

2. Skladišta uglja, prirodnog gasa, nafte i derivata

0,5%

3. Proizvodnju i preradu plastičnih masa

0,5%

4. Proizvodnju skroba, šećera i proizvoda na bazi ugljenih hidrata

0,5%

5. Proizvodnju konditorskih proizvoda

0,5%

6. Preradu mleka i dobijanje mlečnih proizvoda

0,2%

7. Konzervisanje proizvoda biljnog i životinjskog porekla

0,2%

8. Proizvodnju vina, alkoholnih pića i voćnih sokova

0,5%

9. Mašinogradnju i metaloprerađivačku industriju

0,5%

10. Obradu i površinsku zaštitu metala

0,5%

11. Ribnjake do 50 ha

0,2%

12. Klanice kapaciteta 50 uslovnih grla stoke i više

0,5%

13. Kafilerije i postrojenja za proizvodnju proteinskih hraniva

0,5%

14. Trafostanice do 110 kV

0,5%

15. Silose i sušare kapaciteta preko 500 t

0,2%

16. Objekte stočarske i peradarske farme kapaciteta 50 uslovnih grla i više

0,2%

17. Proizvodnje pesticida, boja, lakova i peroksida

0,5%

18. Preradu i oplemenjivanje drveta, proizvodnju iverice, lesonita, šper ploča i medijapan ploča

0,5%

19. Proizvodnje farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda

0,5%

20. Proizvodnje i prerade masti, ulja i voskova biljnog i životinjskog porekla

0,5%.

Član 6

Naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine propisana članom 4. ove Odluke fizička lica plaćaju putem sistema objedinjene naplate komunalnih usluga.

Pravna lica i preduzetnici plaćaju ovu naknadu po rešenju Službe za poresku upravu gradske uprave grada Zrenjanina a na osnovu matične evidencije JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin za uslugu odnošenja smeća, na uplatni račun broj 840-714562843-56 sa naznakom: naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

Obaveza plaćanja naknade nastaje 15-og dana u mesecu za prethodni mesec.

Član 7

Visinu naknade pojedinačno za obveznike iz člana 5. ove Odluke utvrđuje rešenjem Služba za poresku upravu gradske uprave grada Zrenjanina na osnovu prijave od strane investitora koju je dužan da podnese u roku od 15 dana od dana dobijanja upotrebne dozvole za predmetni objekat.

Ukoliko investitor u roku iz prethodnog stava ne podnese prijavu za utvrđivanje iznosa naknade Služba za poresku upravu će izdati rešenje na osnovu podataka Odeljenja za poslove urbanizma gradske uprave grada Zrenjanina o izdatim upotrebnim dozvolama.

Naknada se uplaćuje na uplatni račun broj 840-714562843-56 sa naznakom: naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

Član 8

Visina naknade utvrđena ovom Odlukom može se menjati jedanput godišnje i to u postupku utvrđivanja budžeta grada za narednu godinu.

Izuzetno, visina naknade može se izmeniti i u slučaju donošenja, odnosno izmene zakona ili drugog propisa kojim se uređuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.

U pogledu načina utvrđivanja, rokova plaćanja, docnje, obračuna kamata i ostalog što nije posebno propisano ovom Odlukom primenjuju se odredbe Zakona o poreskom postupku i administraciji.

Član 9

Od obaveze plaćanja naknade iz člana 1. ove Odluke oslobođeni su:

1. Primaoci socijalne pomoći,

2. Ustanove kulture i škole,

3. Preduzeća čiji je osnivač grad Zrenjanin.

Član 10

Sredstva obezbeđena u skladu sa odredbama ove Odluke koristiće se na osnovu Lokalnog Ekološkog Akcionog Plana i godišnjeg Programa zaštite i unapređivanja životne sredine.

Godišnji Program zaštite i unapređivanja životne sredine donosi Gradonačelnik, a koji mora biti u skladu sa Lokalnim Ekološkim Akcionim Planom.

Član 11

Sredstva obezbeđena u skladu sa odredbama ove Odluke moraju se namenski koristiti za finansiranje, ili sufinansiranje investicionih programa i projekata u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Gradonačelnik na osnovu godišnjeg Programa zaštite i unapređenje životne sredine kvartalno utvrđuje prioritete za korišćenje sredstava za programe i projekte u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 12

Za realizaciju programa i projekata Gradonačelnik ili lice koje ovlasti, zaključuje ugovor sa korisnikom sredstava koji naročito sadrži:

- sadržaj predloga, odnosno projekta

- međusobna prava i obaveze ugovornih strana

- iznos sredstava i način plaćanja

- rokove za izvršenje ugovornih obaveza

- nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza

Korisnik sredstava ima obavezu da najmanje jednom godišnje podnese Skupštini grada Zrenjanina izveštaj o realizaciji Programa i o utrošku sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Član 13

Stručne, tehničke i administrativne poslove i nadzor nad izvršavanjem ugovornih obaveza i realizaciju pojedinačnih programa i projekata vezanih za sprovođenje ove Odluke vrši Odeljenje za poslove urbanizma i Odeljenje za poslove finansija i računovodstva gradske uprave grada Zrenjanina.

Član 14

Skupština grada Zrenjanina se obavezuje da srednjoročni Program za zaštitu i unapređenje životne sredine donese najkasnije u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 15

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine ("Službeni list opštine Zrenjanin", br. 5/01, 6/01 i 12/01).

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Zrenjanin".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 3/2009)

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina" dok će se stav 2. člana 5. ove Odluke primenjivati po isteku 6 meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.