ODLUKA
O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE ZAKUPNINE I NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list opštine Zrenjanin", br. 11/2003, 13/2003, 3/2005, 1/2006, 7/2007 i 1/2008 i "Sl. list Grada Zrenjanina", br. 21/2008 i 3/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom, u skladu sa Zakonom, utvrđuju se kriterijumi i merila za utvrđivanje visine zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za naseljeno mesto Zrenjanin.

Član 2

Zakupnina za građevinsko zemljište utvrđuje se prema zonama.

Naknada za uređenje građevinskog zemljišta utvrđuje se prema zonama, prema nameni samog objekta, kao i prema troškovima samog uređivanja građevinskog zemljišta, (troškovi pripremanja i opremanja građevinskog zemljišta).

Visina zakupnine i naknade za uređenje građevinskog zemljišta može se menjati najviše jedanput godišnje i to u postupku utvrđivanja budžeta opštine za narednu godinu, a na predlog Upravnog odbora JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina".

Izuzetno, visina zakupnine i naknade za uređenje građevinskog zemljišta može se izmeniti i u slučaju donošenja, odnosno izmene zakona ili drugih propisa kojim se uređuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.

Član 3

Područje samog naseljenog mesta Zrenjanina podeljeno je na pet zona računajući od centra ka periferiji, s tim da postoji i posebna tzv. ekstra zona.

Granice zona su utvrđene prema ekonomskom - tržišnom kriterijumu vrednosti same lokacije (atraktivnost lokacije, njena saobraćajna opsluženost i pristupačnost, infrastrukturna opremljenost, posebne pogodnosti obzirom na određenu namenu i sl.).

Sastavni deo ove Odluke je i spisak ulica po zonama za neseljeno mesto Zrenjanin.

Član 4

Namena objekata, odnosno zemljišta na kojem se objekti grade može biti:

- stambena namena u okviru građevinske parcele (porodično stanovanje na najviše četiri stambene jedinice i više porodično stanovanje sa više od četiri stambene jedinice),

- objekti od opšteg društvenog značaja (objekti za obavljanje delatnosti državnih organa, kao i jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, škole, fakulteti, dečije ustanove, ustanove socijalne zaštite, zdravstveni objekti, objekti kulture, objekti sporta i verski objekti),

- privredno-poslovna namena (skladišta, stovarišta, magacini, proizvodno i uslužno zanatstvo, industrija, građevinarstvo, komunalni objekti, saobraćajni i drugi uz njih prateći objekti, javne garaže i prateći poslovni - kancelarijski prostor uz proizvodno-privredne objekte),

- poslovno-uslužna namena (hoteli, ugostiteljski objekti, menjačnice, privatni zdravstveni objekti, privatni obrazovni objekti, privatni objekti dečijih ustanova, ustanova socijalne zaštite, ateljei, galerije, izložbeni saloni),

- poslovno-komercijalna namena (administrativna, komercijalna i trgovinska delatnost, benzinske pumpe, tržni centri, trgovine na veliko, diskonti, objekti zabavnog karaktera: kladionice, kockarnice, video klubovi, klubovi zabavnih igara, kao i drugi objekti zabavnog karaktera i prateći objekti uz njih).

Ukoliko namena nekog objekta, odnosno zemljišta nije navedena u stavu 1. ovog člana, njegova namena će se podvesti pod najsličniju namenu navedenu u stavu 1. ovog člana.

Član 5

Zakupnina za građevinsko zemljište se obračunava i plaća prema m2 površine zemljišta koje se daje u zakup, a u skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu ("Službeni list opštine Zrenjanin", broj 10/2003, 8/2005 i 19/2006).

Član 6

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta se obračunava i ugovara prema metru kvadratnom (m2) bruto površine objekta čija je izgradnja predviđena planskim dokumentom, odnosno projektom (izvod iz Generalnog plana, plana detaljne regulacije, akta o urbanističkim uslovima, idejni ili glavni projekat, odobrenje za izgradnju i druga potrebna dokumentacija).

Član 6a

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta ne obračunava se i ne ugovara za izgradnju objekata čiji je investitor grad Zrenjanin.

II ZAKUPNINA

Član 7

Visina zakupnine za javno i ostalo građevinsko zemljište se obračunava prema zonama utvrđenim u spisku koji je sastavni deo ove Odluke.

Član 8

Obavezu plaćanja zakupnine ima lice koje je javno, ili ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište dobilo u zakup u skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu ("Službeni list opštine Zrenjanin", broj 10/2003, 8/2005 i 9/2006).

Član 9

Visina zakupnine za 2009. godinu iznosi (din/m2):

Ekstra zona

Prva zona

Druga zona

1.479,00

886,00

593,00

Treća zona

Četvrta zona

Peta zona

444.00

370,00

 

Visina zakupnine utvrđuje se ovom odlukom za svaku godinu posebno.

Član 10

Visina zakupnine se utvrđuje ugovorom između zakupca i JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Zrenjanin, u skladu sa ovom Odlukom i Odlukom o građevinskom zemljištu i nastaje danom zaključenja ugovora.

Član 11

Zakupnina se plaća odjednom u roku od osam dana od dana zaključenja ugovora o zakupu zemljišta, s tim da se pri tom odobrava popust od 30% na ukupan iznos zakupnine.

Izuzetno, zakupnina se može platiti u jednakim mesečnim ratama na period od 60 meseci sa kamatnom stopom od 10% na godišnjem nivou do konačne isplate, dok se u slučaju docnje obračunava i zakonska zatezna kamata do isplate dospelog duga.

III NAKNADA ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 12

Naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta plaća investitor, u skladu sa ovom Odlukom, na osnovu ugovora koji zaključuje sa JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Zrenjanin.

Investitorom se smatra:

1. lice koje je dobilo u zakup zemljište radi izgradnje određenog objekta, a u skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu,

2. lice koje ima pravo korišćenja zemljišta radi izgradnje objekta a koje je stekao po ranije važećim propisima,

3. lice koje ima dozvolu za građenje na određenom građevinskom zemljištu, odnosno dozvolu za adaptaciju, rekonstrukciju, ili dogradnju objekta, odnosno promenu njegove namene,

4. vlasnici objekata izgrađenih, odnosno rekonstruisanih bez građevinske dozvole koji su podneli zahtev za legalizaciju svog objekta u skladu sa zakonom i drugim propisima.

IV OBRAČUN NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 13

Naknada se obračunava u zavisnosti od stepena uređenosti građevinskog zemljišta na osnovu prosečnih troškova utvrđenih ovom Odlukom.

Izuzetno, naknada se obračunava u visini stvarnih troškova na osnovu elaborata vrednovanja, odnosno Odluke o vrednovanju lokaliteta i to:

1. kada Programom uređivanja građevinskog zemljišta nisu predviđeni radovi koji omogućavaju privođenje zemljišta nameni,

2. za područja za koja do sada nisu obračunavani i ugovarani troškovi opremanja,

3. za urbanističke celine i objekte koji se ne priključuju na sekundarnu infrastrukturu,

4. kod urbanističkog projekta kojim se razrađuje deo postojećeg bloka, i

5. kod davanja građevinskog zemljišta u zakup putem javnog oglasa.

Uslovi plaćanja naknade iz prethodnog stava i zakupnina utvrđuju se Elaboratom o vrednovanju lokaliteta.

Član 14

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: naknada) obuhvata:

1. troškove pripremanja građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: troškovi pripremanja), i

2. troškove komunalnog opremanja građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: troškovi opremanja).

1. Troškovi pripremanja građevinskog zemljišta

Član 15

Troškovi pripremanja građevinskog zemljišta obuhvataju troškove za:

- izradu GUP-a i praćenje njegove realizacije,

- inženjersko-tehnička ispitivanja zemljišta,

- izradu geodetskih podloga,

- izradu planske i projektne dokumentacije,

- pribavljanje zemljišta,

- naknadu za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko,

- tehničku pripremu zemljišta,

- sanacione radove i raščišćavanje zemljišta i pripremne radove u cilju zaštite životne sredine, zaštite spomenika kulture,

- istražne radove pri izradi geodetskih i drugih podloga, planske i projektne dokumentacije i Programa uređivanja građevinskog zemljišta,

- raseljavanje i rušenje objekata koji su planom za to predviđeni, saniranje terena i

- rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na javnim površinama u bloku do građevinske parcele,

- prethodna ulaganja (valorizovana vrednost primarnih objekata i magistralne pravce zajedničke komunalne potrošnje, proizvodne kapacitete i magistralne pravce objekata individualne komunalne potrošnje, energetske objekte i dobra od opšteg interesa), s tim da se ona ugovaraju istovremeno i u okviru troškova pripremanja, ali se utvrđuju ovom Odlukom za svaku godinu posebno.

Član 16

Troškovi pripremanja građevinskog zemljišta za 2009. godinu iznose:

- Ekstra zona

1.479,00 din/m2 bruto površine objekta

- Prva zona

887,00 din/m2 bruto površine objekta

- Druga zona

739,00 din/m2 bruto površine objekta

- Treća zona

593,00 din/m2 bruto površine objekta

- Četvrta zona

444,00 din/m2 bruto površine objekta

- Peta zona

296,00 din/m2 bruto površine objekta.

2. Troškovi opremanja građevinskog zemljišta

Član 17

Troškovi opremanja obuhvataju troškove za izgradnju objekata komunalne infrastrukture i uređenje javnih površina koji se odnose na:

- vodosnabdevanje,

- kanalizaciju,

- elektroenergetsku mrežu,

- TT instalacije,

- sistem toplifikacije,

- saobraćajne površine,

- slobodne i zelene površine, i

- druge troškove opremanja.

Član 18

Troškovi opremanja razvrstavaju se prema funkcionalnom rangu odgovarajućih delova komunalnih sistema na troškove primarnog i sekundarnog opremanja u bloku, odnosno u ulicama, (primarna i sekundarna mreža).

Član 19

Troškovi opremanja obuhvataju:

1. troškove izgradnje primarne mreže koji obuhvataju objekte i radove koji opslužuju dva, ili više stambenih blokova, (postojećih, ili planiranih), ili užih prostornih celina druge namene i imaju značaj samo za određeni deo teritorije,

2. troškove izgradnje sekundarne mreže koji obuhvataju delove komunalnih sistema koji opslužuju dva, ili više objekata u jednom stambenom bloku, ili u užoj prostornoj celini druge namene koji su od značaja samo za taj stambeni blok, ili užu prostornu celinu.

Radovi na izgradnji komunalnih objekata u delu koji služi samo pojedinim stambenim zgradama, odnosno objektima druge namene a radi povezivanja tih objekata sa odgovarajućim sistemima gradske komunalne infrastrukture smatraju se sastavnim delovima objekata kojima služe, ne iskazuju se u okviru radova i uređivanju građevinskog zemljišta, te nisu sadržani ni u naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta, s tim da izvođenje i finansiranje ovih radova snose lica iz člana 12. stav 2. ove Odluke.

Član 20

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta ne obuhvata troškove infrastrukture koje investitor posebno ugovara sa nadležnim preduzećima (elektrodistributivni objekti i mreža, TT objekti i mreža, kablovski distributivni sistem, toplifikacija, gasifikacija, i sl.).

Član 21

Ukoliko je, kao posledica izgradnje objekta, potrebno rekonstruisati primarnu, ili sekundarnu mrežu infrastrukture, investitor će sam snositi stvarne troškove rekonstrukcije odnosne infrastrukture, s tim što neće imati obavezu plaćanja troškova opremanja samo za infrastrukturu koju rekonstruiše.

Član 22

Obračun troškova uređivanja građevinskog zemljišta na već uređenim lokalitetima vrši se na osnovu postojeće evidencije o postojanju primarnih i sekundarnih vodova infrastrukture i obračunavaju se po 1 m2 planirane, odnosno izgrađene bruto razvijene površine objekta koji se gradi.

Član 23

Troškovi pripremanja i troškovi opremanja obračunavaju se i ugovaraju istovremeno kao jedinstveni delovi naknade.

Član 24

Troškovi opremanja građevinskog zemljišta obuhvataju (u dinarima po m2 objekta):

Vrsta opremanja

Primarna mreža

Sekundarna mreža

Ukupno

- vodovod

88,00

74,00

162,00

- elektromreža

147,00

89,00

236,00

- kolovoz

147,00

147,00

294,00

- kišna kanalizacija

147,00

147,00

294,00

- fekalna kanalizacija

147,00

147,00

294,00

- trotoari

45,00

45,00

90,00

- javna rasveta

59,00

45,00

104,00

Ukupno

780,00

694,00

1.474,00

Fizičkim licima koja su učestvovala putem samofinansiranja i samodoprinosa preko mesne zajednice u izgradnji komunalne infrastrukture, uz potvrdu mesne zajednice, neće se obračunavati u osnovicu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta sredstva potrebna za izgradnju i rekonstrukciju sekundarnih vodova infrastrukture na koje se ta potvrda odnosi.

V VISINA NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 25

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se prema sledećoj formuli:

Naknada = O x K1 x K2

gde je O = osnovica

K1 = koeficijent položajne rente

K2 = korektivni koeficijent utvrđen prema nameni objekta (uvećanje, odnosno umanjenje).

Osnovica za obračunavanje visine naknade se obračunava prema formuli:

Osnovica = ukupni troškovi pripremanja + ukupni troškovi opremanja s tim da se troškovi pripremanja i troškovi opremanja obračunavaju prema nameni objekta.

Položajna renta se određuje obzirom na pogodnosti koje pruža lokacija na kojoj se objekat gradi.

Koeficijent za položajnu rentu iznosi:

1. Ekstra zona

3,2

2. Prva zona

1,6

3. Druga zona

1,3

4. Treća zona

1,1

5. Četvrta zona

1,0

6. Peta zona

1,0.

Član 26

(Brisan)

Član 27

Visina naknade za uređenje građevinskog zemljišta u zavisnosti od namene objekta koji se gradi umanjuje se, odnosno uvećava, (K2 - korektivni koeficijent) i to tako što se za:

1. izgradnju objekata stambene namene (porodično i višeporodično stanovanje i stambeno poslovne objekte), primenjuje koeficijent 1,00,

2. (brisana)

3. izgradnju objekata od opšteg društvenog značaja iz člana 4. stav 1. tačka 3. ove Odluke primenjuje koeficijent 0,5,

4. izgradnju objekata privredno-poslovne namene iz člana 4. stav 1. tačka 4. ove Odluke primenjuje koeficijent 0,7,

5. izgradnju objekata poslovno-uslužne namene iz člana 4. stav 1. tačka 5. ove Odluke primenjuje koeficijent 1,2,

6. izgradnju objekata poslovno-komercijalne namene osim benzinskih pumpi iz člana 4. stav 1. tačka 6. ove Odluke primenjuje koeficijent 1,5;

- za izgradnju benzinskih pumpi primenjuje se koeficijent 1,5 i naknada se obračunava i ugovara po m2 ukupne površine parcele,

7. izgradnja pratećih objekata koji služe redovnoj upotrebi stambenih objekata bruto površine do 50 m2 (šupe, letnje kuhinje, garaže i sl.) primenjuje se koeficijenat 0,3,

7a. izgradnju staklenika primenjuje koeficijent 0,5,

8. pretvaranje pomoćnih prostorija u stambene primenjuje koeficijent 0,7,

9. pretvaranje tavana u stambeni prostor primenjuje koeficijent 0,5,

9a. pretvaranje tavana u poslovni prostor za poslovno-komercijalne i poslovno uslužne namene primenjuje se koeficijent 1,00,

10. za postavljanje kioska primenjuje se koeficijent 0,3 na osnovicu iz tačke 6,

11. pretvaranje stambenih u prostorije:

- privredno-poslovne namene iz člana 4. stav 1. tačka 4. ove Odluke ne obračunava se naknada,

- poslovno-uslužne namene iz člana 4. stav 1. tačka 5. ove Odluke primenjuje koeficijent 0,20,

- poslovno-komercijalne namene iz člana 4. stav 1. tačka 6. ove Odluke primenjuje koeficijent 0,50,

12. pretvaranje pomoćnih u prostorije:

- privredno-poslovne namene iz člana 4. stav 1. tačka 4. ove Odluke primenjuje koeficijent 0,40,

- poslovno-uslužne namene iz člana 4. stav 1. tačka 5. ove Odluke primenjuje koeficijent 0,90,

- poslovno-komercijalne namene iz člana 4. stav 1. tačka 6. ove Odluke primenjuje koeficijent 1,20,

13. izgradnju nadstrešnice u okviru proizvodnih pogona primenjuje koeficijent 0,35,

14. (brisana)

15. izgradnju nadstrešnica za poljoprivrednu mehanizaciju i teretna vozila primenjuje koeficijent 0,20,

16. izgradnju lođa i zatvorenih terasa primenjuje koeficijent 0,5,

17. izgradnju parkinga i otvorenih sportskih terena primenjuje se koeficijent 0,10, za izgradnju natkrivenih sportskih terena koeficijent 0,25, a za izgradnju pokrivenih sportskih objekata primenjuje se koeficijent 0,30,

18. izgradnju suterena primenjuje koeficijent 50% od osnovice namene objekta,

19. izgradnju podruma primenjuje koeficijent 40% od osnovice namene objekta,

20. izgradnju galerije primenjuje koeficijent 50% od osnovice namene objekta,

21. izgradnju garaža u okviru stambenih objekata u nivou terena 0,7,

22. izgradnju ekonomskih objekata u dvorištu (staje, kotarke, zatvorene šupe za poljoprivredne mašine) 0,4,

23. izgradnju otvorenih skladišta (nadstrešnica) u okviru poslovno-komercijalnih objekata (drvare, gvožđare i sl.) 0,4,

24. izgradnju garaža za smeštaj autobusa, kamiona i sl. (u okviru transportnih delatnosti) 0,5.

Član 28

Investitor je dužan da pre podnošenja zahteva za prijavu gradnje zaključi ugovor o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta sa JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Zrenjanin.

Član 29

Za objekte koji su izgrađeni bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju, naknada se obračunava na osnovu projekta izvedenog objekta i obaveštenja nadležnog organa o uslovima, odnosno dokumentaciji potrebnoj za izdavanje odobrenja za izgradnju.

U postupku legalizacije iz stava 1. ovog člana, za stambeni prostor izgrađen ili dograđen bez građevinske dozvole, ili sa građevinskom dozvolom od koje je odstupljeno, a čija ukupna bruto površina iznosi max. 110 m2, naknada za uređenje se umanjuje za 50%.

Ukoliko u postupku legalizacije iz stava 1. ovog člana na jednoj građevinskoj parceli postoji više stambenih zgrada ili stanova više vlasnika - suvlasnika, čija bruto stambena površina jednog vlasnika - suvlasnika u zgradi, ili po stanu iznosi max. 110 m2, naknada se umanjuje za 50%.

Pod pojmom "više vlasnika - suvlasnika" iz prethodnog stava ne podrazumevaju se članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Član 30

Za dogradnju javnih objekata od opšteg interesa i izgradnju stanova solidarnosti u kompleksima koji su privedeni nameni, obračunavaju se samo troškovi pripremanja iz člana 16. ove Odluke.

Ako je za dogradnju javnih objekata od opšteg interesa i izgradnju stanova solidarnosti potrebno dodatno primarno i sekundarno opremanje, troškove istog snosi investitor.

Član 31

Za postavljanje antenskog stuba obračunavaju se troškovi pripremanja i troškovi opremanja za površinu zauzetog zemljišta.

Član 32

Ako u toku građenja investitor odstupi od dokumentacije na osnovu koje je pribavio odobrenje za izgradnju, odnosno odstupi od glavnog projekta na osnovu koga je izvršio prijavu početka izvođenja radova, (u smislu povećanja kvadrature objekta u odnosu na dozvoljenu, odnosno u smislu promene namene objekta), dužan je snositi troškove razlike u naknadi za uređivanje prema stvarno izvedenom stanju.

Član 33

U slučaju da se gradi objekat sa višenamenskim sadržajem, naknada će se obračunati za svaku namenu posebno.

Član 34

U slučaju da investitor ruši postojeći objekat izgrađen u skladu sa zakonom i drugim propisima i ako je naknada za objekat koji se gradi veća od obračuna naknade za objekat koji se ruši na istoj građevinskoj parceli, naknada se obračunava u visini te razlike.

U slučaju iz stava 1. ovog člana investitor je dužan da dostavi dokumentaciju kojom dokazuje površinu i namenu objekta koji se ruši i da omogući uvid u stanje objekta pre rušenja.

VI NAČIN PLAĆANJA NAKNADE

Član 35

Za izgradnju objekata naknada se plaća po ugovoru, s tim da se može ugovoriti njeno plaćanje:

1. u celosti (kompletno obračunat iznos naknade), u roku od 8 dana od dana zaključenja ugovora, ili

2. u ratama, i to na sledeći način:

- prva rata u iznosu od 10% celokupnog iznosa naknade u roku od 8 dana od dana zaključenja ugovora,

- preostali iznos najduže na 60 mesečnih rata s kamatnom stopom od 10% na godišnjem nivou do konačne isplate, dok se u slučaju docnje sa isplatom obračunava i zakonska zatezna kamata do isplate dospelog duga.

Za isplatu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u celosti u roku od 8 dana od dana zaključenja ugovora između investitora i JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Zrenjanin naknada se umanjuje za 30%.

Pravo na umanjenje iz stava 3. ovog člana ima i:

- obveznik koji gradi fazno (za plaćanje svake faze kao celine),

- obveznik koji plaćanje vrši u ratama ali samo za preostali neisplaćeni deo naknade koji sada plaća odjednom, kao i

- obveznik koji vrši plaćanje naknade po konačnom obračunu, a pre dobijanja upotrebne dozvole.

VII SREDSTVA OBEZBEĐENJA PLAĆANJA NAKNADE

Član 36

Ako je investitor - obveznik plaćanja naknade pravno lice obavezan je, radi obezbeđenja plaćanja naknade iz člana 35. ove Odluke, priložiti određena sredstva obezbeđenja u momentu zaključenja ugovora, i to:

1. Overeno i potpisano OVLAŠĆENJE banke dužnika kojim se JP "Direkciji za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" omogućava da podnošenjem naloga za naplatu raspolaže sredstvima sa računa investitora do visine ugovorene naknade.

Nalozi za naplatu sa ovlašćenjem čiji je sastavni deo raspored anuiteta podnose se banci investitora.

2. Uz naloge za naplatu i ovlašćenje, obavezno je i jedno od sredstava obezbeđenja koje vrednosno pokriva iznos ugovorene obaveze - naknade utvrđene ugovorom, i to:

- bankarska garancija "bez prigovora", "na prvi poziv", bankarska supergarancija,

- založno pravo u korist JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Zrenjanin na nepokretnosti investitora - ovde dužnika koja nije ničim opterećena, a čija vrednost prelazi za 50% ili više ukupno ugovoreni iznos naknade za uređenje građevinskog zemljišta,

- sopstvene blanko menice bez protesta sa ovlašćenjem investitora kojim se JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Zrenjanin omogućava da izvrši njihovu naplatu.

Pored jednog od sredstava obezbeđenja iz stava 1. ovog člana investitor - pravno lice je obavezan priložiti u momentu zaključenja ugovora sledeću dokumentaciju:

- izvod iz registra nadležnog organa,

- uredno ovlašćenje za zastupanje,

- poreski identifikacioni broj i naziv i sedište banke kod koje se vodi račun pravnog lica.

Član 37

Ako je investitor - obveznik naknade za uređivanje građevinskog zemljišta fizičko lice, obavezan je, radi obezbeđenja plaćanja naknade iz člana 35. ove Odluke, priložiti određena sredstva obezbeđenja potraživanja u momentu zaključenja ugovora, i to:

- sopstvene menice akceptirane od strane dva kreditno sposobna solidarna menična dužnika - žiranta, sa ovlašćenjem koje glasi na JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Zrenjanin da kao poverilac popuni i preda na naplatu postojeće menice ukoliko menični dužnik ne ispuni svoju obavezu, ili

- uknjiženo založno pravo u korist JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Zrenjanin i to na nepokretnosti dužnika koja nije opterećena drugim založnim pravom, a čija je vrednost veća za 50% ili više od ukupno ugovorenog iznosa naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

VIII ZONE (SPISAK ULICA PO ZONAMA)

Član 38

1. EKSTRA ZONA obuhvata sledeće ulice:

- Žitni trg,

- Trg Slobode,

- Trg Republike,

- Kralja Aleksandra I Karađorđevića,

- Subotićeva.

2. PRVA ZONA obuhvata ulice oivičene Bulevarom Oslobođenja do SUP-ovog mosta do ulice Brigadira Ristića, Obalom jezera III, Obalom pionira do pešačkog mosta, osim delova koji pripadaju ekstra zoni.

3. DRUGA ZONA obuhvata sledeće ulice:

- Dr Emila Gavrila,

- Sime Matavulja,

- Daničićeva,

- Ruvarčeva,

- Dr Zorana Kamenkovića,

- Obala Miloša Velikog,

- Pariske komune,

- Karađorđev trg,

- Cara Dušana (do Manastirske),

- Takovska (do Manastirske),

- Partizanska (cela),

- Cara Lazara (do Manastirske),

- Todora Manojlovića (bivša Vladimira Nazora - cela),

- Ljubljanska (cela),

- Slovačka, (cela),

- Branka Radičevića,

- Jovana Rajića,

- Solunska,

- Makedonska,

- Nikole Tesle,

- Sremskog fronta,

- Orlova,

- Obilićeva,

- Jovana Cvijića,

- Ive Lole Ribara,

- Štrosmajerova (do Veselina Masleše),

- 7. jula,

- Žarka Zrenjanina (do Veselina Masleše),

- Dunavska,

- Brigadira Ristića,

- Željeznička (do Veselina Masleše),

- Milivoja Toškova,

- Cara Jovana Nenada,

- Istarska,

- Valdecova,

- Kratka,

- Gorička,

- Splitska,

- Ohridska,

- Jadranska,

- Dubrovačka,

- Kosmajska,

- celo naselje Mala Amerika (celo ostrvo),

- Petra Bojovića,

- Carice Milice,

- Prva proleterska,

- Koče Kolarova,

- Save Tekelije (od Prve proleterske do Begeja),

- Đure Jakšića (do Prve proleterske),

- Nikole Pašića (od Žitnog trga do Birčaninove),

- Miletićeva (do Balkanske),

- Đurđa Smederevca (do Balkanske),

- Čarnojevićeva (do Balkanske),

- Knićaninova (do Balkanske),

- Birčaninova (od Nikole Pašića do Balkanske).

4. TREĆA ZONA obuhvata sledeće ulice:

- 9. januar,

- Bagljaš 69,

- Koste Abraševića,

- 20. oktobra (do pruge),

- cela kolektivna stambene gradnja Bagljaš,

- Toše Jovanovića (cela),

- Marka Oreškovića,

- Đure Jakšića,

- Save Tekelije (između Prve proleterske i Nušićeve),

- Koče Kolarov,

- Frankopanova,

- Dositeja Obradovića,

- Ive Vojnovića,

- Uroša Predića,

- Pavla Aršinova,

- Dr Laze Kostića,

- 4. juli,

- Ruža Šulman,

- Konstanstina Danila,

- Pere Dobrinovića (do Naftagasa),

- Pančevačka (do pruge),

- Beogradska (do Uroša Predića),

- Cela Mala kolonija Ruže Šulman.

5. ČETVRTA ZONA obuhvata sve ostale ulice i zone koje nisu obuhvaćene prvom, drugom i trećom zonom u okviru granica GUP-a.

6. PETA ZONA obuhvata objekte građene van granica GUP-a.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 39

Ako je podnet zahtev za obračun i plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, a ugovor nije zaključen, obračun ove naknade će se izvršiti po odredbama ove Odluke.

Na zahtev investitora koji ispunjava ugovornu obavezu po ugovoru koji je zaključen do stupanja na snagu Odluke o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta na rate, može se izvršiti preračun naknade u skladu sa ovom Odlukom, ukoliko je to za njega povoljnije, a pod uslovom da sve novčane obaveze koje su dospele do 31.10.2003. godine prethodno izmiri odjednom.

Ako je investitor izvršio ugovorenu obavezu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta pre stupanja na snagu ove Odluke za površinu predviđenu glavnim projektom, pod uslovima koji su određeni ugovorom, za površinu veću od ugovorene, obračunaće se naknada po odredbama ove Odluke.

Član 40

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Program uređenja građevinskog zemljišta za 2003. godinu ("Službeni list opštine Zrenjanin", broj 12/2002) u delu pod nazivom: "UTVRĐIVANJE VISINE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA".

Član 41

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Zrenjanin".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta

("Sl. list opštine Zrenjanin", br. 3/2005)

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Zrenjanin".

Za period od 01.01.2005. godine do stupanja na snagu ove Odluke, primenjivaće se cene za 2004. godinu, utvrđene u čl. 9., 16. i 24. Odluke o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list opštine Zrenjanin", br. 11/03 i 13/03).

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 3/2009)

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina”.