ODLUKA
O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. glasnik Pčinjskog okruga", br. 3/2009)

1. Opšte odredbe

Član 1

Ovom odlukom uređuju se i obezbeđuju uslovi i način na održavanju i korišćenja javnih parkirališta i kao način naplate lokalne komunalne takse (u daljem tekstu: taksa) za korišćenje javnih parkirališta na teritoriji Grada Vranja.

Član 2

Javnim parkiralištima u smislu odredaba ove odluke, smatraju se posebno izgrađeni objekti i javne površine određene za parkiranje vozila.

Javna parkirališta određuje JP Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja (u daljem tekstu: Direkcija).

Javnim parkiralištima, u smislu odredaba ove odluke ne smatraju se posebne površine za parkiranje vozila, koje pripadaju objektima preduzeća, ustanova, državnih organa, drugih institucija i taksi stajališta i dr.

Član 3

Javna parkirališta mogu biti: stalna, privremena i povremena.

Stalna parkirališta su javne garaže, posebno izgrađene javne površine namenjene za parkiranje vozila i saobraćajne površine koje su posebno određene i obeležene za parkiranje vozila.

Privremena parkirališta su privremeno uređene javne površine koje se, do privođenja nameni utvrđenoj urbanističkim planom, koriste za parkiranje vozila.

Povremena parkirališta su javne površine u neposrednoj blizini objekta u kojima se održavaju sportske, kulturne, umetničke, sajamske i druge priredbe i skupovi, za vreme njihovog trajanja.

Član 4

Javna parkirališta mogu biti opšta i posebna.

Član 5

Opšta parkirališta su delovi kolovoza, trotoara, površine između kolovoza i trotoara i druge površine posebno obeležene za parkiranje motornih vozila.

Član 6

Posebna parkirališta su objekti i površine, uređene i izgrađene za parkiranje motornih vozila sa kontrolisanim ulaskom i izlaskom vozila.

Kontrola ulaska i izlaska vozila sa posebnog parkirališta vrši se postavljanjem rampe i izgradnjom ili postavljanjem objekta za naplatu.

Posebna parkirališta mogu biti trajnog i privremenog karaktera.

Član 7

Prema vrsti vozila javna parkirališta mogu da budu određena za parkiranje:

1) putničkih automobila,

2) autobusa,

3) teretnih motornih vozila i priključnih vozila,

4) kamp prikolica i lakih prikolica,

5) motocikla, bicikla sa motorom i tricikla i

6) bicikla.

Vozila iz stava 1. ovog člana (1 do 4) mogu se parkirati isključivo na parkiralištima koja odobri Direkcija.

Član 8

Posebnim aktom Direkcije određuju se javna parkirališta po vrstama, zonama, dozvoljenom vremenu parkiranja u tim zonama, način naplate takse za korišćenje javnih parkirališta, kao i drugo u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 9

Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Posebna parkirališta pored obeležavanja iz stava 1. ovog člana moraju imati na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: zonu, način naplate takse za korišćenje, kao i vremensko ograničenje korišćenja parkirališta.

2. Održavanje i korišćenje parkirališta

Član 10

Direkcija je dužna da održava, uređuje, oprema i obeležava javna parkirališta.

Sredstva za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana na posebnim parkiralištima obezbeđuju se iz sredstava naplate takse za korišćenje tih parkirališta.

Član 11

Javna parkirališta mogu da se koriste za parkiranje vozila pravnih, fizičkih lica i preduzetnika (u daljem tekstu: korisnik).

Direkcija je dužna da na javnim parkiralištima odredi parking mesta za vozila invalidnih lica.

Licima iz stava 2. ovog člana Direkcija izdaje nalepnicu-znak za označavanje vozila, invalidnog ili obolelog lica, ili člana zajedničkog domaćinstva, a na osnovu akta organa Gradske uprave nadležnog za socijalnu i dečiju zaštitu o ispunjenosti uslova.

Akt iz stava 3. ovog člana organ Gradske uprave nadležan za socijalnu i dečiju zaštitu donosi na osnovu medicinske i druge odgovarajuće dokumentacije.

Član 12

Javna parkirališta koja su određena za parkiranje prema vrsti vozila mogu se koristiti samo za tu vrstu vozila.

Javna parkirališta za teretna motorna vozila i autobuse, moraju biti opremljena sanitarnim čvorom.

Član 13

Direkcija može, izuzetno, odobriti rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima državnim organima, organima jedinica lokalne samouprave, javnim službama, diplomatskim i drugim stranim predstavnicima, drugim pravnim licima i preduzetnicima i pojedinim fizičkim licima.

Uslove iz stava 1. ovog člana utvrđuje direktor Direkcije.

3. Naplata parkiranja

Član 14

Za korišćenje javnih parkirališta korisnik je dužan da plati odgovarajuću taksu za određeno vreme korišćenja.

Taksu iz stava 1. ovog člana plaća vozač (korisnik) ili vlasnik vozila.

Visina takse iz stava 1. ovog člana određuje se Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

Za korišćenje opšteg parkirališta sa rezervacijom korisnik plaća lokalnu komunalnu taksu, u skladu sa posebnom odlukom.

Član 15

Korisnik javnog parkirališta je obavezan da:

1) plati korišćenje parking mesta prema vremenu zadržavanja na propisan način,

2) postupa u skladu sa dozvoljenim vremenom korišćenja parking mesta propisanim aktom iz člana 8. ove odluke i

3) koristi parking mesto u skladu sa saobraćajnim znakom, horizontalnom ili vertikalnom signalizacijom kojima je označeno parking mesto.

Član 16

Vozila hitne medicinske pomoći, Policijske uprave, Vojske Republike Srbije, vatrogasna kola, kad u toku interventnih akcija koriste posebna parkirališta, ne plaćaju naknadu za korišćenje.

Član 17

Pojedini korisnici (stanari, osobe sa invaliditetom, korisnici poslovnih prostora) mogu opšta i posebna parkirališta koristiti kao povlašćeni korisnici, pod uslovima i na način utvrđen aktom Direkcije.

Povlašćenim korisnicima iz stava 1. ovog člana Direkcija izdaje povlašćenu parking kartu koja se može koristiti isključivo za vozilo za koje je ova karta izdata.

Povlašćeni korisnici iz stava 1. ovog člana, opšta i posebna parkirališta mogu da koriste samo po jednom osnovu.

Član 18

Kupovinom parking karte korisnik stiče pravo korišćenja parking mesta i prihvata propisane uslove za korišćenje javnog parkirališta.

Korisnik javnog parkirališta dužan je da istakne parking kartu sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila ili plati parkiranje putem mobilnog telefona.

Direkcija nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila.

4. Kontrola parkiranja

Član 19

Kontrolu parkiranja, odnosno ispravnost korišćenja posebnog parkirališta vrši ovlašćeni kontrolor Direkcije (u daljem tekstu: kontrolor).

Kontrolor preduzeća ima službenu legitimaciju koju izdaje Direkcija i mora nositi službeno odelo.

Sadržinu, izgled legitimacije kao i službenog odela kontrolora utvrđuje Direkcija posebnim aktom.

Član 20

Korisnik koji postupa suprotno odredbama člana 15. i 18. ove odluke dužan je da plati doplatnu parking kartu prema cenovniku Direkcije.

Nalog za plaćanje doplatne parking karte izdaje kontrolor i uručuje ga korisniku, a kada nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku, pričvršćuje ga na vozilo.

Dostavljanje naloga za plaćanje doplatne karte na način iz stava 2. ovog člana, smatra se urednim. Kasnije oštećenje ili uništenje naloga nema uticaj na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje doplatne parking karte.

U slučaju da se ne pronađe korisnik vozila doplatnu kartu plaća vlasnik vozila.

Korisnik parkiranja dužan je da postupi po primljenom nalogu i plati doplatnu kartu u roku od 8 dana od dana ostavljanja naloga za plaćanje.

Član 21

Na javnim parkiralištima zabranjeno je:

1) parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji kao i na drugi način ometanje korišćenja javnih parkirališta,

2) parkiranje neregistrovanog vozila,

3) ostavljanje neispravnog za saobraćaj ili havarisanog vozila, odnosno priključnog vozila bez sopstvenog pogona, plovnih objekata, kao i drugih stvari i predmeta,

4) zauzimanje parking mesta putem ograđivanja ili ometanje parkiranja drugih vozila bez odobrenja Direkcije,

5) postavljati ograde ili slične prepreke bez odobrenja Direkcije,

6) pranje i popravka vozila i druge radnje koje dovode do prljanja i uništavanja javnog parkinga,

7) prodaja robe sa i iz vozila,

8) svojim vozilom blokirati korišćenje drugih parking mesta,

9) parkiranje bez plaćanja karte za parkiranje,

10) nepropisno parkira na mestu predviđenom za parking i

11) parkiranje na mestima obeleženim za povlašćene korisnike iz člana 17. stav 1.

Član 22

U slučajevima kada se javna parkirališta koriste suprotno odredbama ove odluke komunalni inspektor, će izdati usmeni nalog za uklanjanje vozila, odnosno, ako vozač nije prisutan doneće bez saslušanja stranke rešenje kojim će se naložiti da se to vozilo ukloni u roku koji se može računati i na minute, a ako je prisutan odmah ukloni vozilo sa parkirališta, odnosno javnih površina koje nisu određene za parkiranje, a pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Prinudno izvršenje iz stava 1. ovog člana sprovodi se po donetom zaključku o dozvoli izvršenja od strane komunalnog inspektora upotrebom specijalnog vozila.

Ako vlasnik vozila ili vozač dođe na mesto gde je vozilo parkirano u toku uklanjanja vozila, radnici Direkcija će prekinuti uklanjanje vozila, a vlasnik ili vozač će snositi troškove pokušaja uklanjanja.

U slučajevima kada se javna parkirališta koriste suprotno odredbama ove odluke komunalni inspektor izriče mandatnu kaznu ili rešenje o uklanjanju vozila specijalnim vozilom.

Korisnikom parkirališta u smislu odredba ove odluke smatra se vozač ili vlasnik vozila, ako vozač nije identifikovan.

Član 23

Troškovi pokušaja uklanjanja i uklanjanja vozila po nalogu komunalnog inspektora upotrebom specijalnog vozila naplaćuje se korisniku prema cenovniku koji utvrđuje Direkcija.

Naplaćeni troškovi za pokušaj uklanjanja i uklanjanja vozila prihod su Direkcije.

4. Nadzor

Član 24

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke i nad zakonitošću rada obavlja Direkcija.

Inspekcijski nadzor nad izvršenjem ove odluke i drugih akata donetih na osnovu ove odluke vrši organ uprave nadležan za inspekcijske poslove - komunalna inspekcija i Sekretarijat za finansije i privredu.

5. Kaznene odredbe

Član 25

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako:

1) koristi javno parkiralište suprotno odredbama čl. 12. i 13.,

2) ne postupi u skladu sa odredbom člana 15.,

3) koristi povlašćenu parking kartu suprotno članu 17. stav 2.,

4) postupi suprotno odredbi člana 18. stav 2. i člana 21. i

5) ne parkira se na mesto za to određenom odlukom (čl. 6. stav 2.).

"Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 2.500,00 do 200.000,00 dinara".

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 500,00 do 25.000,00 dinara.

Član 26

Novčanom kaznom od 1.000,00 do 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaj kontrolor ukoliko ne nosi službeno odelo ili službenu legitimaciju.

6. Prelazne i završne odredbe

Član 27

Direkcija je u obavezi da donese akt iz člana 8. ove odluke u roku šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 28

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o parkiralištima ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 22/98, 16/05, 28/05 i 22/06).

Član 29

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku Pčinjskog okruga".