ODLUKA
O OSNIVANJU JAVNOG PREDUZEĆA "DIREKCIJA ZA RAZVOJ I IZGRADNJU GRADA VRANJA"

("Sl. glasnik Pčinjskog okruga", br. 3/96, 12/96, 5/2001, 21/2001, 7/2004, 16/2005, 14/2008 i 3/2009)

Član 1

Ovom odlukom Skupština opštine Vranje osniva Javno preduzeće za uređivanje, korišćenje, unapređenje i zaštitu građevinskog zemljišta, kao i za održavanje, zaštitu, korišćenje, razvoj i upravljanje lokalnim i nekategorisanim putevima i ulicama, kao dobrima od opšteg interesa i izgradnju javnih objekata od značaja za opštinu Vranje.

Član 2

Javno preduzeće posluje pod firmom: "Javno preduzeće - Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja" (u daljem tekstu: Direkcija).

Član 3

Sedište Direkcije je u Vranju.

Član 4

Direkcija obavlja sledeće delatnosti:

1. Priprema program komunalne delatnosti i program uređivanja građevinskog zemljišta:

- vrši sve tehničke, pravne, finansijske, administrativne i druge stručne poslove za finansiranje programa i prati njihovu realizaciju u skladu sa ostvarenim prihodima i

- vrši stručne poslove na usklađivanju programa uređivanja građevinskog zemljišta, sa razvojnim programima komunalne infrastrukture u skladu sa odlukama Skupštine opštine Vranje.

2. Uređuje građevinsko zemljište, odnosno obezbeđuje uređivanje građevinskog zemljišta, vrši poslove na pripremanju i komunalnom opremanju građevinskog zemljišta i to:

- pribavlja građevinsko zemljište,

- pribavlja ili izgrađuje geodetske, geološke, geomehaničke i druge podloge,

- organizuje raščišćavanje zemljišta od postojećih objekata i uređaja,

- organizuje održavanje i izgradnju ulica, puteva i drugih komunalnih objekata i uređaja i vrši poslove stručnog nadzora i

- organizuje održavanje javnog zelenila i higijene.

3. Izrađuje analize o ekonomskoj opravdanosti uređivanja građevinskog zemljišta za lokacije koje se ustupaju.

4. Izrađuje predloge i elaborate za ustupanje zemljišta, formira početnu cenu zemljišta koje se ustupa, sprovodi postupak ustupanja zemljišta i daje predlog nadležnom opštinskom organu za donošenje odgovarajućeg rešenja.

5. Zaključuje ugovor sa investitorom o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi sa uređivanjem građevinskog zemljišta.

6. Stara se o zaštiti, racionalnom i namenskom korišćenju građevinskog zemljišta.

7. Vodi informacionu osnovu o građevinskom zemljištu.

8. Analizira i predlaže elemente za utvrđivanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta.

9. Analizira i predlaže elemente za utvrđivanje visine lokalnih komunalnih taksi.

10. Vrši poslove organizacije, koordinacije građenja i stručnog nadzora nad izgradnjom objekata koji se finansiraju sredstvima budžeta opštine i nadizgradnjom investiciono-kapitalnih objekata na lokacijama poslovnih i javnih zgrada i na lokacijama kolektivnog stanovanja.

11. Za potrebe uređivanja građevinskog zemljišta gradi, pribavlja poslovni prostor, stanove i individualne stambene zgrade (kao imalac prava preče kupovine), izdaje i otuđuje iste.

Pored poslova iz stava 1. ovog člana, Direkcija može obavljati i druge poslove koji su u njenoj nadležnosti i koji se uobičajeno vrše uz navedene delatnosti, radi potpunijeg iskorišćavanja kapaciteta, a koji se bliže utvrđuju statutom Direkcije.

12. Vrši isplatu naknade ranijim vlasnicima i korisnicima za preuzete i eksproprisane nepokretnosti u korist i za potrebe Javnog preduzeća "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja", na području opštine Vranje, izuzev područja Vranjske Banje.

Vrši isplatu naknade ranijim vlasnicima i korisnicima, po pravosnažnim rešenjima o preuzetim i eksproprisanim nepokretnostima, kao pravni sledbenik ranijeg SIZ-a za komunalnu privredu, SIZ-a stanovanja opštine Vranje, Društvenog fonda za građevinsko zemljište i puteve opštine Vranje i Odseka za komunalne poslove pri Odeljenju za urbanizam, komunalne poslove, građevinsko zemljište i puteve i građevinsko-komunalni nadzor, za slučajeve gde je krajnji korisnik Javno preduzeće "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja".

Za preuzete i eksproprisane nepokretnosti, po pravosnažnim rešenjima za potrebe drugih pravnih lica (državnih organa, preduzeća, ustanova, službi...), isplatu naknade vrši krajnji korisnici.

Za preuzete i eksproprisane nepokretnosti, po pravosnažnim rešenjima radi izgradnje energetskih objekata, vodoprivrednih objekata, telekomunikacionih objekata i drugih, isplatu naknade vrše preduzeća navedenih delatnosti, kao krajnji korisnici.

13. Uređuje i održava javna parkirališta i vrši naplatu korišćenja parking prostora.

Član 5

Za osnivanje, početak rada i poslovanja Direkcije sredstva se obezbeđuju iz osnivačkog uloga opštine Vranje i to:

- poslovnog prostora u Vranju,

- preduzeta sredstva Odseka za komunalne poslove i

- sredstva u visini od 300.000 novih dinara.

Član 6

Za obavljanje delatnosti iz člana 4. ove odluke, Direkcija obezbeđuje sredstva iz: cena usluga, budžeta opštine Vranje (naknada za korišćenje gradskog-građevinskog zemljišta na teritoriji koju Direkcija pokriva, naknada za uređenje građevinskog zemljišta na teritoriji koju Direkcija pokriva, naknada za korišćenje komunalnih dobara od opšteg interesa 22,5% od ukupno prikupljenih sredstava, naknada za puteve i to 90% od ukupno ubranih sredstava, komunalna taksa za držanje motornih vozila i to 90% od ubranih sredstava komunalna taksa za zauzimanje i privremeno korišćenje javnih površina na teritoriji koju Direkcija pokriva, naknada za korišćenje šuma i to 90% od ukupno ubranih sredstava naknada za izvađeni materijal iz vodotokova i to 90% od ukupno ubranih sredstava) i iz drugih izvora prihoda predviđenih Zakonom i Statutom Javnog preduzeća.

Sredstva iz stava 1. ove odluke, obezbeđuju se u skladu sa Odlukom i programima koje donosi Skupština opštine Vranje, a na predlog Direkcije.

Član 7

Direkcija ostvaruje prihod za obavljanje stručnih poslova koje ugovara sa Opštinom ili drugim pravnim licima: vođenjem tehničkih, pravnih, finansijskih i drugih administrativnih poslova u organizovanju izgradnje i stručnog nadzora nad izgradnjom objekata koji se finansiraju iz sredstava budžeta opštine i nadizgradnjom investiciono-kapitalnih objekata na lokacijama poslovnih i javnih zgrada i na lokacijama kolektivnog stanovanja.

Direkcija može sticati prihod i obavljanjem poslova za treća lica u skladu sa članom 4. stava 2. ove odluke.

Član 7a

Obezbeđivanje zaštite opšteg interesa u Preduzeću vrši se uz saglasnost Vlade Republike Srbije, u skladu sa članom 27. Zakona o javnim preduzećima i obavljanju delatnosti od opšteg interesa ("Službeni glasnik RS", broj 25/2000).

Član 7b

Osnivač uz saglasnost Vlade Republike Srbije na predlog nadležnog ministarstva, daje saglasnost na:

- statut,

- dugoročne, srednjoročne i godišnji plan razvoja preduzeća,

- raspolaganje imovinom veće vrednosti (pribavljanje i otuđenje) koja je u neposrednoj funkciji obavljanje delatnosti od opšteg interesa Preduzeća,

- statusne promene Preduzeća,

- kriterijume za raspodelu dobiti i

- druge odluke, u skladu sa Zakonom.

Preduzeće upućuje Službi Skupštine i Izvršnog odbora zahtev za davanje saglasnosti na akta iz prethodnog stava ovog člana.

Stručna služba upućuje zahtev za davanje saglasnosti Vladi Republike Srbije.

Predlog za davanje saglasnosti na akta iz stava 1. ovog člana Vladi Republike Srbije podnosi nadležno ministarstvo.

Po dobijanju saglasnosti od Vlade Republike Srbije, Skupština opštine, kao osnivač daje saglasnost na akta bliže navedena u ovom članu.

Član 7c

U slučaju poremećaja u poslovanju Preduzeća osnivač može preduzeti mere kojima će obezbediti uslove za nesmetano funkcionisanje Preduzeća u obavljanju delatnosti za koju je preduzeće osnovano, u skladu sa Zakonom.

Član 7d

Ostvarivanje prava na štrajk zaposleni u Preduzeću ostvaruju u skladu sa Zakonom.

Član 8

Način unutrašnjeg organizovanja i vršenja delatnosti Direkcije, bliže se utvrđuje statutom.

Član 9

Organi Direkcije su: Upravni odbor, direktor Direkcije i Nadzorni odbor, koji se imenuje na period od 4 godine.

Član 10

Upravni odbor je organ upravljanja Direkcije i ima predsednika i 6 članova.

Predsednika i članove Upravnog odbora imenuje i razrešava Skupština opštine Vranje.

Pet članova se imenuje od predstavnika opštine, i dva člana od predstavnika Direkcije.

Upravni odbor vrši poslove i zadatke utvrđene Zakonom i statutom Direkcije.

Član 11

Direktora Preduzeća imenuje i razrešava osnivač.

Direktor Direkcije vrši poslove utvrđene Zakonom i statutom Direkcije.

Član 12

Nadzorni odbor ima tri člana od kojih je jedan iz zaposlenih u Direkciji.

Nadzorni odbor imenuje Skupština opštine Vranje.

Nadzorni odbor pregleda godišnji izveštaj, godišnji obračun i vrši druge poslove utvrđene Zakonom i statutom Direkcije.

Član 13

Osnivač uz saglasnost Vlade Republike Srbije, na predlog nadležnog ministarstva daje saglasnost na statut Preduzeća.

Član 14

Direkcija počinje sa radom 15. marta 1996. godine.*

Član 15

Danom početka rada Direkcije, prestaje sa radom Odsek za komunalne poslove pri Odeljenju za urbanizam, komunalne poslove, građevinsko zemljište i puteve i građevinsko-komunalni nadzor opštine Vranje.

Sredstva i obaveze Odseka i Službe iz stava 1. ovog člana, prelaze na Direkciju.

Opština Vranje je u obavezi da sačini bilans sredstava, imovine, prava i obaveza, kao i dokumentacije koje prenosi na Direkciju.

Javno preduzeće Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja je pravni sledbenik SIZ-a za komunalnu privredu opštine Vranje, SIZ-a stanovanja opštine Vranje, JP "Novi Dom" Vranje, Društvenog fonda za građevinsko zemljište i puteve opštine Vranje i Odseka za komunalne poslove pri Odeljenju za urbanizam, komunalne poslove, građevinsko zemljište i puteve i građevinsko-komunalni nadzor opštine Vranje, u pogledu građevinskog zemljišta, stambenih objekata, stanova i poslovnih objekata i prava korišćenja na navedenim nepokretnostima.

Direkcija je pravni sledbenik SIZ-a kulture u pogledu građevinskog zemljišta i stambenog objekta i prava korišćenja na navedenim nepokretnostima sa kp. br. 6655 Vranje 1, u bloku "Češalj" u Vranju.

Član 16

Danom početka rada Direkcija preuzima, od opštine Vranje, imovinu, prava i obaveze, shodno delatnostima utvrđenim u članu 4. ove odluke, kao i deo zaposlenih radnika Odeljenja za urbanizam, komunalne poslove, građevinsko zemljište i puteve i građevinsko-komunalni nadzor opštine Vranje, shodno članu 15. ove odluke.

Član 17

Upravni odbor doneće Statut u roku od mesec dana od dana imenovanja Upravnog odbora.

Član 18

Upravni odbor imenovaće direktora Direkcije u roku od mesec dana od dana stupanja na snagu statuta Direkcije.

Član 19

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Pčinjskog okruga".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o osnivanju Javnog preduzeća - Direkcija za razvoj i izgradnju opštine Vranje

("Sl. glasnik Pčinjskog okruga", br. 5/2001)

Član 5

Javno preduzeće - Direkcija za razvoj i izgradnju opštine Vranje, uskladiće svoja opšta akta, organizaciju i poslovanje sa Zakonom o javnim preduzećima i obavljanju delatnosti od opšteg interesa, u roku od 6 meseci od dana dostavljanja ove odluke.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Pčinjskog okruga".

 

Samostalni članovi Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o osnivanju Javnog preduzeća "Direkcija za razvoj i izgradnju opštine Vranje"

("Sl. glasnik Pčinjskog okruga", br. 16/2005)

Član 4

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o dopuni Odluke o osnivanju JP "Direkcija za razvoj i izgradnju opštine Vranje" ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 21/01).

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Pčinjskog okruga".

 

Samostalni članovi Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o osnivanju Javnog preduzeća "Direkcija za razvoj i izgradnju opštine Vranje"

("Sl. glasnik Pčinjskog okruga", br. 14/2008)

Član 3

Statut i druge akte Javnog preduzeća uskladiti sa odredbama ove odluke u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Odluke.

Član 4

Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom glasniku Pčinjskog okruga".

 

Samostalni član Odluke o dopuni
Odluke o osnivanju Javnog preduzeća "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja"

("Sl. glasnik Pčinjskog okruga", br. 3/2009)

Član 2

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Pčinjskog okruga".

Napomene

Odlukom o dopuni Odluke o osnivanju Javnog preduzeća "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja" ("Sl. glasnik Pčinjskog okruga", br. 3/2009) dodat je u članu 18. novi stav 5. S obzirom na to da član 18. ima samo jedan stav, a da tekst dopune sadržinski odgovara članu 15, Redakcija je stav 5. dodala iza stava 4. člana 15.