STATUT

BEOGRADSKE BERZE A.D. BEOGRAD
od 17. marta 2009. godine

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Beogradska Berza, akcionarsko društvo, Beograd (u daljem tekstu: Berza) je pravno lice sa pravima, obavezama i odgovornostima utvrđenim Zakonom o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata (u daljem tekstu: Zakon) i zakonom kojim se uređuju privredna društva.

Član 2

Berza se osniva sa ciljem:

1. da reguliše, olakša i unapredi promet hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata,

2. da obezbedi otvoreno, javno, ravnopravno, efikasno i ekonomično tržište hartija od vrednosti,

3. da omogući poštovanje pravičnih principa i sprovođenje poštene i korektne procedure na organizovanom tržištu.

Član 3

Ugovorom o organizovanju Beogradske berze a.d. Beograd radi usklađivanja sa Zakonom o privrednim društvima (u daljem tekstu: Osnivački akt Berze), uređuju se sledeća pitanja od značaja za položaj i poslovanje Berze: poslovno ime i sedište Berze, delatnost Berze; oblik i odgovornost Berze; imovina Berze; zastupanje Berze; osnovni kapital Berze; broj, vrednost, vrsta i klasa akcija Berze i pravo iz akcija; broj akcija svake vrste i klase koje su upisane i izdate; izdavanje akcija; raspodela dobiti i pokriće gubitka; organi i odlučivanje u Berzi; trajanje i prestanak Berze; druga pitanja od značajna za položaj i poslovanje Berze.

Ovim Statutom, u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima Komisije za hartije od vrednosti, uređuju se pitanja od značaja za položaj i poslovanje Berze koja nisu uređena Osnivačkim aktom Berze iz stava 1. ovog člana i to: komisija za listing i kotaciju hartija od vrednosti; uslovi za sticanje članstva na Berzi, gubitak članstva; nadzor nad poslovanjem članova Berze; način rešavanja sporova među članovima i učesnicima na Berzi; način objavljivanja akata Berze i informacija o poslovanju Berze; izveštavanje Komisije za hartije od vrednosti; tumačenje akata Berze; zaštita životne sredine, kao i druga pitanja koja se odnose na organizaciju poslovanja Berze u skladu sa Zakonom.

II KOMISIJA ZA LISTING I KOTACIJU HARTIJA OD VREDNOSTI

Član 4

Berza ima Komisiju za listing i kotaciju hartija od vrednosti.

Pored Komisije iz stava 1. ovog člana, Odlukom Upravnog odbora mogu se obrazovati i druge komisije.

Član 5

Komisija za listing i kotaciju hartija od vrednosti ima 5 članova koje imenuje Upravni odbor.

Član 6

Članovi Komisije za listing i kotaciju hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Komisija za listing) biraju se iz reda zaposlenih na Berzi, akcionara, članova Berze i drugih kvalifikovanih stručnjaka.

Lice imenovano za člana Komisije za listing može biti lice koje ima najmanje tri godine iskustva u poslovanju hartijama od vrednosti.

Član 7

Mandat članova Komisije za listing traje dve godine, uz mogućnost ponovnog izbora.

Mandat članu Komisije za listing može prestati i pre isteka mandatnog perioda u sledećim slučajevima:

1. po opozivu od strane Upravnog odbora,

2. prestankom nekog od uslova na osnovu koga je izabran,

3. kada podnese ostavku na članstvo u Komisiji za listing.

Član 8

Komisija za listing odlučuje na sednicama.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, u hitnim i neodložnim slučajevima, Komisija za listing može doneti odluku pismenim izjašnjavanjem, putem telefaksa, elektronske pošte ili korišćenjem drugih tehničkih sredstava, ako se tome ne protivi ni jedan član Komisije za listing.

Na prvoj sednici Komisije za listing, članovi iz svojih redova biraju predsednika i zamenika predsednika.

Komisija za listing punovažno odlučuje ako je na sednici prisutno najmanje tri člana Komisije za listing.

Član 9

Uz zahtev za listing podnosi se dokumentacija propisana pravilnikom Berze.

Komisija za listing na osnovu zahteva i dostavljene dokumentacije, kao i na osnovu drugih raspoloživih informacija donosi rešenje o zahtevu u roku utvrđenom Zakonom.

Član 10

Komisija za listing odlučuje većinom glasova svih članova Komisije Berze, izuzev o procesnim pitanjima o kojima Komisija za listing odlučuje većinom glasova prisutnih članova Komisije Berze.

Protiv rešenja Komisije za listing može se izjaviti žalba Upravnom odboru u roku propisanom pravilnikom Berze. Protiv odluka i zaključaka Komisije za listing nije dozvoljena posebna žalba, a iste se mogu pobijati samo u žalbi na rešenje Komisije za listing.

III USLOVI ZA STICANJE STATUSA ČLANA BERZE I BROKERA ČLANA BERZE

Član 11

Poslove trgovine hartijama od vrednosti na Berzi obavljaju članovi berze koji su taj status stekli rešenjem Upravnog odbora, u skladu sa odredbama ovog Statuta. Poslove trgovine hartijama od vrednosti na Berzi mogu obavljati i Republika Srbija i Narodna banka Srbije u skladu sa ugovorom zaključenim sa Berzom, uz prethodno ispunjenje uslova iz člana 12. stava 1. tačke 1. ovog Statuta.

1. Sticanje statusa člana Berze

Član 12

Članovi Berze mogu biti brokersko-dilerska društva i ovlašćene banke (u daljem tekstu: podnosilac zahteva) koji pored uslova utvrđenih Zakonom i podzakonskim aktima za obavljanje delatnosti brokersko-dilerskog društva moraju da ispunjavaju i sledeće uslove:

1. Stručna i tehnička organizovanost i osposobljenost za prijem u članstvo:

- Imenovanje ovlašćenog predstavnika - Podnosilac zahteva dužan je da imenuje najmanje dva predstavnika iz reda zaposlenih Podnosioca zahteva za sklapanje poslova na Berzi, koja ispunjavaju uslove koje je Berza propisala za dobijanje dozvole za trgovinu brokeru člana Berze,

- Podnosilac zahteva mora biti organizaciono i stručno osposobljen u skladu sa kriterijumima koje propisuje Berza,

- Podnosilac zahteva mora da ispuni tehničke uslove za korišćenje sistema za daljinsko trgovanje - Belex na bazi FIX protokola (u daljem tekstu: BelexFIX) utvrđene Pravilima Berze.

2. Preporuke - Podnosilac zahteva mora dobiti pismenu preporuku najmanje dva člana Berze;

3. Potpisan Etički kodeks sa strukovnim udruženjem;

4. Da akcionar, broker/diler i članovi uprave Podnosioca zahteva nemaju, niti su imali to svojstvo kod Člana Berze koji je, u skladu sa posebnim pravilnikom Berze kojim se uređuje postupak utvrđivanje postojanja berzanske prekršaje i izricanje mera i kazni, u evidenciji Berze prema kome je komisija Berze nadležna za utvrđivanje postojanja berzanskih prekršaja i izricanje mera i kazni izrekla kaznu.

Član 13

Broj članova Berze nije ograničen.

Član 14

Svi članovi Berze su ravnopravni u ostvarivanju svojih prava i obaveza.

Član 15

Postupak za prijem u članstvo Berze počinje na osnovu ispunjenog propisanog obrasca zahteva za prijem u članstvo Berze (u daljem tekstu: Zahtev) koji se dostavlja Berzi.

Sadržinu i obrazac zahteva iz stava 1. ovog člana utvrđuje odlukom Upravni odbor Berze.

Član 16

Brokersko dilersko društvo u svojstvu Podnosioca zahteva, uz zahtev iz člana 15. ovog Statuta, podnosi Berzi sledeću dokumentaciju:

1) Ugovor o osnivanju, odnosno odluku o osnivanju,

2) Statut,

3) Pravila poslovanja,

4) Pravilnik o tarifi,

5) izvod nadležnog registra o registraciji podnosioca zahteva,

6) dozvole nadležnih organa za obavljanje registrovane delatnosti i saglasnosti na akta iz tačaka 1-4. ovog stava,

7) dokaz o članstvu u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar), odnosno ako podnosilac zahteva nije član Centralnog registra ugovor sa članom Centralnog registra preko koga će omogućiti izvršavanje preuzetih obaveza po poslovima zaključenim na Berzi u Centralnom registru,

8) poslednji finansijski izveštaj u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo, sa izveštajem ovlašćenog revizora,

9) preporuke najmanje dva člana Berze, u pisanoj formi,

10) obaveštenje o kvalifikovanom učešću na osnovu koga učestvuje u upravljanju ili ima učešće u kapitalu u drugom pravnom licu u skladu sa Zakonom,

11) instrument obezbeđenja plaćanja koje odredi Direktor Berze svojom odlukom, a za izvršavanje finansijskih obaveza prema Berzi, sa ovlašćenjem za raspolaganje istim,

12) dokumentaciju, dokaze i izjave o ispunjenosti uslova iz člana 12. ovog Statuta,

13) neopozivu izjavu podnosioca zahteva o prihvatanju svih odredbi ovog Statuta, Pravila poslovanja Berze i opštih akata Berze, te na osnovu njih donetih akata, kao i njihove izmene i dopune, sa obavezom poštovanja i sprovođenja istih,

14) neopozivu izjavu podnosioca zahteva da će svoja akta uskladiti sa aktima Berze, u roku od tri (3) meseca od dana sticanja statusa člana Berze,

15) predlog lica koja bi trgovala na Berzi, i dokumentaciju utvrđenu ovim Statutom iz koje se može sagledati da ovlašćena lica ispunjavaju uslove koje je Berza propisala za dobijanje dozvole za trgovanje brokeru člana Berze.

Uz zahtev za sticanje statusa člana Berze podnosi se i Ugovor o sticanju statusa člana Berze potpisan od strane podnosioca zahteva. Formu i sadržinu Ugovora utvrđuje Direktor Berze.

Odredbe stava 1. ovog člana shodno se primenjuju na ovlašćenu banku kao Podnosioca zahteva.

Upravni odbor Berze, radi sagledavanja svih uslova za sticanje statusa člana Berze, može tražiti i dodatne dokaze i dokumentaciju.

U slučaju da uz Zahtev nije dostavljena kompletna i potpuna dokumentacija u smislu ovog člana, Berza može podnosiocu Zahteva ostaviti rok koji ne može biti duži od osam (8) dana za dostavljanje Berzi kompletne i potpune dokumentacije.

U slučaju da podnosilac zahteva ni u naknadno ostavljenom roku ne dostavi kompletnu dokumentaciju, Berza će predmetni zahtev dostaviti Upravnom odboru na razmatranje, sa predlogom da se isti odbaci.

Danom prijema Zahteva smatra se dan prijema Zahteva sa kompletnom i potpunom dokumentacijom u smislu ovog člana, odnosno dan proteka roka utvrđen u skladu sa stavom 5. ovog člana.

Član 17

Upravni odbor donosi odluku o Zahtevu, najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema Zahteva.

Član 18

Upravni odbor po podnetom Zahtevu može doneti:

1) zaključak o odbacivanju zahteva u slučaju da zahtev nije izrađen u smislu odredbi člana 15. i 16. ovog Statuta, koji Berza upućuje podnosiocu zahteva;

2) rešenje o odbijanju zahteva u slučaju kada utvrdi da nisu ispunjeni uslovi za prijem u članstvo na Berzi u skladu sa odredbama ovog Statuta, koje Berza upućuje podnosiocu zahteva i objavljuje na internet stranici Berze;

3) rešenje o sticanju statusa člana Berze kada utvrdi da su ispunjeni uslovi za sticanje članstva Berze u skladu sa odredbama ovog Statuta, koje Berza dostavlja podnosiocu zahteva i objavljuje na internet stranici u skladu sa članom 20. ovog Statuta.

Rešenje Upravnog odbora je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor u skladu sa Zakonom.

U slučaju iz stava 1. tačke 1. i 2. ovog člana, novi zahtev za sticanje članstva na Berzi, može se podneti Berzi najranije po proteku roka od šest meseci od dana donošenja zaključka, odnosno rešenja Berze.

Član 19

Berza dostavlja Komisiji za hartije od vrednosti, obaveštenje o prijemu u članstvo ili odbijanju prijema u članstvo Berze, sa aktom iz člana 18. stav 1. ovog Statuta, u roku od tri dana od dana njegovog donošenja.

Član 20

Podnosilac zahteva je dužan da u roku od 15 dana od dana prijema rešenja iz člana 18. stava 1. tačke 3. ovog Statuta izvrši na račun Berze uplatu članarine i ostalih naknada i obaveza utvrđenih Pravilnikom o tarifi Berze.

Rešenje iz člana 18. stava 1. tačke 3. ovog Statuta stupa na snagu i primenjuje se danom izmirenja obaveze iz stava 1. ovog člana i objavljuje se na internet stranici Berze. Po stupanju na snagu rešenja, Berza sa podnosiocem Zahteva zaključuje ugovor iz člana 16. stava 2. ovog Statuta.

U slučaju neispunjenja obaveza iz stava 1. ovog člana, Upravni odbor Berze može podnosiocu zahteva utvrditi naknadni primeren rok za ispunjenje date obaveze, koji ne može biti duži od mesec dana. U slučaju da po proteku utvrđenog roka, podnosilac zahteva ne izvrši obavezu plaćanja iz stava 1. ovog člana, Upravni odbor poništava rešenje o sticanju statusa člana Berze.

Rešenje iz stava 3. ovog člana, Berza upućuje podnosiocu zahteva i objavljuje na internet stranici Berze i o tome obaveštava Komisiju za hartije od vrednosti na način iz člana 19. ovog Statuta.

Član 21

Danom prijema u članstvo na osnovu pozitivno rešenog zahteva podnosioca zahteva član Berze i njegovi ovlašćeni brokeri, neopozivo prihvataju sve odredbe ovog Statuta, Pravila poslovanja i opštih akata Berze, te na osnovu njih donetih akata, kao i njihove izmene i dopune, sa obavezom poštovanja i sprovođenja istih.

Član 22

Članovi Berze su dužni da svoja akta usklade sa aktima Berze, u roku od tri (3) meseca od dana sticanja statusa člana Berze.

Obaveze člana Berze iz stava 1. ovog člana, važe i za sve izmene i dopune akata Berze.

Član 23

Član Berze je dužan:

1) da se pridržava svih zakonskih i podzakonskih akata i akata Berze,

2) da savesno i u skladu sa dobrim poslovnim običajima i poslovnim moralom obavlja poslove na Berzi,

3) da odmah bez odlaganja, pismeno obaveštava Berzu o svakoj promeni svojih ovlašćenja, prava, obaveza i odgovornosti u pravnom prometu, a naročito o promenama koje se odnose na uslove na osnovu kojih je stekao članstvo na Berzi, kao i promenama podataka iz zahteva za prijem u članstvo Berze i zahteva za dobijanje dozvole za trgovinu i dokumentacije dostavljene uz date zahteve,

4) da plaća članarinu, proviziju od zaključenih poslova trgovine hartijama od vrednosti na Berzi i druge naknade utvrđene Pravilnikom o tarifi Berze.

Pravilima poslovanja Berze bliže se regulišu međusobna prava i obaveze člana Berze i Berze.

Član 24

Član Berze obavezan je da neprekidno - u svakom trenutku, ispunjava utvrđene uslove iz člana 12. ovog Statuta.

U slučaju kada član Berze prestane da ispunjava uslov iz člana 12. ovog Statuta, Upravni odbor Berze mu može utvrditi primeren rok, koji ne može biti duži od dva meseca, u kom roku je član Berze dužan da obezbedi ispunjenost datog uslova. U slučaju da po proteku utvrđenog roka član Berze i dalje ne ispunjava uslove iz člana 12. ovog Statuta, Upravni odbor donosi rešenje o prestanku statusa člana Berze.

2. Broker člana Berze

Član 25

Broker člana Berze je fizičko lice koje je član Berze ovlastio da u njegovo ime i za njegov račun učestvuje u zaključivanju poslova na Berzi i kome je Upravni odbor Berze rešenjem izdao dozvolu za trgovinu na osnovu podnetog zahteva člana Berze, u pisanoj formi.

Broker člana Berze može biti samo lice koje ispunjava uslove utvrđene Zakonom, podzakonskim aktima i ovim Statutom, te da:

1) ima dozvolu Komisije za hartije od vrednosti za obavljanje poslova brokera, odnosno upisano je u registar lica koja imaju dozvolu za obavljanje poslova brokera u skladu sa podzakonskim aktom Komisije za hartije od vrednosti,

2) je upisan u evidenciju Berze o licima obučenim za rad na BelexFIX,

3) je kod člana Berze zaposleno na neodređeno vreme (nakon isteka probnog rada ukoliko je isti ugovoren), sa punim radnim vremenom i raspoređen je na radnom mestu za obavljanje brokerskih ili dilerskih poslova,

4) nije pravnosnažno osuđivano, niti je protiv njega pokrenuta istraga ili podignuta optužnica za krivična dela protiv radnih odnosa, privrede, imovine, pravosuđa, pranja novca, javnog reda i pravnog saobraćaja i službene dužnosti, a za koje je kao najmanja mera propisana kazna zatvora u trajanju od jedne godine, kao ni za krivično delo utvrđeno Zakonom,

5) nije izvršilo težu povredu odredaba Zakona o pravilima sigurnog i dobrog poslovanja, o zabrani korišćenja i saopštavanja privilegovanih informacija, odnosno o zabrani manipulacija, pravila poslovnog morala, savesnog poslovanja i pravila o upravljanju rizikom ili na drugi način teže ugrozilo interese učesnika na organizovanom tržištu,

6) nije u evidenciji Berze o licima prema kojima je pravnosnažno izrečena kazna za učinjeni berzanski prekršaj, odnosno da se prema njemu u trenutku podnošenja zahteva ne vodi postupak za utvrđivanje postojanja berzanskih prekršaja i izricanje mera i kazni.

Član 26

Uz zahtev za dobijanje dozvole za trgovinu, Član Berze podnosi sledeću dokumentaciju i dokaze:

1) dozvolu Komisije za hartije od vrednosti za obavljanje poslova brokera, odnosno diplomu, uverenje ili sertifikat Komisije za hartije od vrednosti o položenom stručnom ispitu za obavljanje poslova na berzi,

2) potvrdu člana Berze da je lice zaposleno na neodređeno vreme (sa kojim nije ugovoren probni rad, odnosno ugovoreni probni rad mu je istekao), sa punim radnim vremenom kod člana Berze i da je raspoređen na radnom mestu za obavljanje brokerskih ili dilerskih poslova,

3) izvod MUP-a o ne kažnjavanju za krivična dela iz člana 25. stav 2. tačka 4. ovog Statuta, ne stariji od tri meseca, sa uverenjem nadležnog suda da se protiv njega u trenutku podnošenja zahteva ne vodi istraga niti je podignuta optužnica za ista krivična dela,

4) potvrdu Trgovinskog suda o ne kažnjavanju za dela iz člana 25. stav 2. tačka 5. ovog Statuta, ne stariju od tri meseca,

5) odluku kojom član Berze imenuje brokera da u njegovo ime i za njegov račun obavlja poslove na Berzi, pristupa i koristi BelexFIX, sa neopozivom izjavom da sve obaveze koje imenovani broker preuzima na Berzi prihvata kao svoje,

6) neopozivu izjavu člana Berze da se instrumenti obezbeđenja plaćanja člana Berze predati Berzi, mogu koristiti kao sredstvo obezbeđenja za izvršavanje obaveza po poslovima koje je njegov broker zaključio na Berzi,

7) karton deponovanog potpisa predloženog lica - brokera i jedna fotografija.

U svrhu ispunjenja uslova iz člana 25. stav 2. tačka 2 ovog Statuta, a u slučaju da se predloženo lice za dobijanje dozvole za trgovanje ne nalazi u datoj evidenciji Berze, isto je dužno da se po dostavljanju Berzi zahteva za dobijanje dozvole za trgovinu sa dokazima iz stava 1. ovog člana, u terminu koji odredi Berza, uspešno obuči za rad na BelexFIX.

Danom prijema Zahteva smatra se dan prijema Zahteva sa kompletnom i potpunom dokumentacijom u smislu člana 25. i stava 1. i 2. ovog člana.

Član 27

Upravni odbor donosi rešenje o Zahtevu, najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva za dobijanje dozvole za trgovinu. Pri odlučivanju o izdavanju dozvole za trgovinu, Upravni odbor može uzeti u obzir broj brokersko dilerskih društava, odnosno ovlašćenih banaka u kojima je to lice bilo u radnom odnosu u prethodnih godinu dana, a posebno broj izdatih dozvola za trgovanje koje su tom licu izdate po osnovu ovlašćenja članova Berze u istom periodu. Upravni odbor može tražiti dodatne dokaze i dokumentaciju, radi sagledavanja razloga eventualno čestih promena brokersko dilerskih društava, odnosno ovlašćenih banaka, tog lica.

U rešenju o izdavanju dozvole za trgovinu preneta su ovlašćenja člana Berze da za njega vrši poslove na Berzi u skladu sa ovim Statutom, Pravilima poslovanja i drugim aktima Berze.

Član Berze je dužan da odmah pismeno obavesti Upravni odbor Berze o svakoj promeni prava i odgovornosti koje je dao svom brokeru, a naročito o promeni činjenica na osnovu kojih je dobio dozvolu za trgovinu.

Upravni odbor može ovlašćenje iz stava 1. ovog člana preneti na Direktora Berze.

Član 28

Odredbe ovog Statuta koje se odnose na odlučivanje Upravnog odbora o zahtevu za sticanje statusa člana Berze shodno se primenjuju na odlučivanje Upravnog odbora o zahtevu za dobijanje dozvole za trgovinu na Berzi.

IV PRESTANAK STATUSA ČLANA BERZE I BROKERA ČLANA BERZE

1. Prestanak statusa člana Berze

Član 29

Upravni odbor donosi rešenje o prestanku statusa člana Berze:

1) na zahtev člana Berze (u pisanoj formi), pod uslovima utvrđenim ovim Statutom,

2) ako članu Berze nadležni organ oduzme dozvolu za rad,

3) ako se član Berze ne pridržava odredaba Statuta, Pravila poslovanja i ostalih akata Berze,

4) ako svojim ponašanjem, delovanjem i istupima ruši ugled Berze i ostalih članova Berze,

5) ako član Berze u utvrđenom roku ne usaglasi svoja akta sa aktima Berze,

6) ako ne priloži instrument obezbeđenja plaćanja utvrđen aktima Berze,

7) prestankom nekog od uslova na osnovu kojih je stekao članstvo na Berzi, u skladu sa odredbama ovog Statuta,

8) ako član Berze i pored dostavljene opomene, u roku utvrđenom opomenom a koji ne može biti kraći od 8 (osam) dana od dana prijema opomene, ne izvrši finansijske obaveze prema Berzi,

9) ako je prema članu Berze izrečena kazna trajne zabrane trgovine na Berzi.

Status člana Berze ne može prestati Članu Berze pre isteka trajanja naloga za trgovanje koje je ispostavio u BelexFIX, a koje nije povukao u skladu sa odredbama ovog Statuta.

Izuzetno, u slučaju iz stava 1. tačke 2. ovog člana, status člana Berze prestaje prvog narednog dana od dana prijema konačnog rešenja nadležnog organa o oduzimanju dozvole za rad Članu Berze, a njegove naloge za trgovanje ispostavljene u BelexFIX odmah poništava berzanski kontrolor, ako nije drugačije regulisano datim rešenjem.

U slučaju iz stava 1. tačke 8. ovog člana, novi zahtev za sticanje članstva na Berzi, može se podneti Berzi najranije po proteku roka od šest meseci od dana prestanka statusa člana Berze.

Član 30

Član Berze koji podnosi zahtev iz člana 29. stava 1. tačke 1. ovog Statuta, dužan je da uz zahtev dostavi Berzi odluku nadležnog organa Člana Berze o:

- prestanku statusa člana Berze, sa obrazloženjem ili

- statusnoj promeni usled koje Član Berze prestaje da postoji.

Po prijemu zahteva i odluke iz stava 1. ovog člana, Berza odmah suspenduje pravo Člana Berze i njegovih ovlašćenih brokera da koriste BelexFIX za ispostavljanje naloga za trgovanje.

Član Berze primljene naloge klijenata za povlačenje naloga za trgovanje ispostavljene u BelexFIX, dužan je da dostavi berzanskom kontroloru odmah po prijemu istih, a najkasnije do početka prvog narednog berzanskog sastanka, radi njihovog povlačenja iz BelexFIX.

O podnetom zahtevu u smislu ovog člana, Upravni odbor odlučuje i donosi rešenje po isteku trajanja ili povlačenja poslednjeg ispostavljenog naloga za trgovanje Člana Berze u BelexFIX.

Član 31

Izuzetno od člana 29. stav 2. i člana 30. ovog Statuta, u slučaju podnošenja zahteva za prestanak članstva na Berzi zbog statusne promene usled koje Član Berze - podnosilac zahteva prestaje da postoji (u daljem tekstu: Član Berze-društvo koje prestaje da postoji) a njegova prava i obaveze preuzima drugi član Berze (u daljem tekstu: Član Berze-sticalac), status člana Berze - društva koje prestaje da postoji prestaje zaključno sa danom upisa statusne promene u nadležni registar privrednih subjekata.

Član Berze-sticalac dužan je da odmah, bez odlaganja, obavesti Berzu o danu upisa statusne promene u nadležnom registru privrednih subjekata i dostavi Berzi rešenje iz stava 1. ovog člana.

Član Berze-sticalac sa danom prestanka statusa člana Berze-društva koje prestaje da postoji preuzima sva prava i obaveze Člana Berze-društva koje prestaje da postoji nastale po osnovu članstva na Berzi, te obavljanja poslova na Berzi, kao i prava i obaveze Člana Berze-društva koje prestaje da postoji nastale po osnovu ugovora zaključenih sa Berzom.

Član 32

Rešenje o prestanku statusa člana Berze obavezno sadrži:

1) razlog prestanka statusa člana Berze;

2) datum prestanka statusa člana Berze, a do kog datuma je član Berze dužan da izvrši sve svoje finansijske obaveze prema Berzi, kao i druge obaveze utvrđene aktima Berze i datim Rešenjem;

3) odredbu o postupanju sa nalozima za trgovanje ispostavljenim u BelexFIX od strane Člana Berze kome status člana Berze prestaje iz razloga utvrđenih članom 29. stav 1. tačke 2.-9. ovog Statuta, a shodnom primenom člana 30. ovog Statuta.

Rešenje Upravnog odbora o prestanku statusa člana Berze je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor u skladu sa Zakonom.

Rešenje iz stava 1. ovog člana, Berza upućuje članu Berze i objavljuje na internet stranici Berze i o tome obaveštava Komisiju za hartije od vrednosti na način iz člana 19. ovog Statuta.

2. Privremeno isključenje i suspenzija člana Berze

Član 33

Zbog osnovane sumnje da je član Berze izvršio neko od dela koja su Pravilima poslovanja i drugim aktima Berze zabranjena i zbog kojih se vodi postupak za utvrđivanje postojanja berzanskih prekršaja i izricanje mera i kazni, Upravni odbor može doneti odluku o privremenom isključenju člana Berze iz poslovanja na Berzi.

Upravni odbor donosi odluku iz prethodnog stava po sopstvenoj inicijativi ili na predlog komisije nadležne za utvrđivanje postojanja berzanskih prekršaja i izricanje mera i kazni.

Privremeno isključenje iz stava 1. ovog člana, može trajati najduže do donošenja konačne odluke u postupku iz stava 1. ovog člana.

Članu Berze se privremeno suspenduje pravo da zaključuje poslove na Bezi u slučaju kada mu je rešenjem komisije Berze nadležne za utvrđivanje postojanja berzanskih prekršaja i izricanje mera i kazni izrečena kazna suspenzije, odnosno rešenjem Komisije za hartije od vrednosti izrečena mera u nadzoru kojom mu je privremeno zabranjeno obavljanje poslova na Berzi, a do isteka roka utvrđenog datim rešenjem.

U slučaju privremenog isključenja ili suspenzije u smislu odredbi ovog člana, na postupanje sa nalozima za trgovanje člana Berze, shodno se primenjuju odredbe člana 30. stav 3. ovog Statuta, ako drugačije nije regulisano odlukom Upravnog odbora iz stava 1. ovog člana, odnosno rešenjem iz stava 4. ovog člana.

3. Prestanak dozvole za trgovanje

Član 34

Upravni odbor donosi rešenje o prestanku važenja dozvole za trgovinu:

1) opozivom datog ovlašćenja brokeru za obavljanje poslova na Berzi,

2) prestankom nekog od uslova na osnovu kojih je dozvola izdata,

3) ukoliko članu Berze koji ga je ovlastio za obavljanje poslova na Berzi, prestane status člana Berze.

Rešenje Upravnog odbora je konačno i objavljuje se u službenom glasniku Berze.

Upravni odbor može ovlašćenje iz stava 1. ovog člana preneti na Direktora Berze.

4. Privremeno isključenje i suspenzija brokera člana Berze

Član 35

Zbog osnovane sumnje da je broker člana Berze izvršio neko od dela koja su Pravilima poslovanja Berze zabranjena i zbog kojih se može voditi ili se vodi postupak za utvrđivanje postojanja berzanskih prekršaja i izricanje mera i kazni, Upravni odbor može doneti odluku o privremenom isključenju brokera člana Berze iz poslovanja na Berzi. Odluka Upravnog odbora je konačna i objavljuje se na internet stranici Berze.

Upravni odbor donosi odluku iz stava 1. ovog člana, po sopstvenoj inicijativi ili na predlog komisije nadležne za utvrđivanje postojanja berzanskih prekršaja i izricanje mera i kazni.

Upravni odbor može ovlašćenje iz stava 1. i 2. ovog člana preneti na Direktora Berze. Privremeno isključenje iz stava 1. ovog člana, može trajati najduže do donošenja konačne odluke u postupku iz stava 1. ovog člana.

Brokeru člana Berze se privremeno suspenduje pravo da zaključuje poslove na Bezi u slučaju kada mu je rešenjem komisije Berze nadležne za utvrđivanje postojanja berzanskih prekršaja i izricanje mera i kazni izrečena kazna suspenzije, odnosno rešenjem Komisije za hartije od vrednosti izrečena mera u nadzoru kojom mu je privremeno zabranjeno obavljanje poslova brokera, a do isteka roka utvrđenog datim rešenjem.

5. Oduzimanje dozvole za trgovanje

Član 36

Upravni odbor donosi rešenje o oduzimanju dozvole za trgovinu ako je:

1) prema brokeru člana Berze izrečena kazna trajne zabrane trgovanja na Berzi, kao i u slučaju

2) ako broker člana Berze svojim ponašanjem, delovanjem i istupima ruši ugled Berze i ostalih članova Berze.

Rešenje Upravnog odbora je konačno i objavljuje se na internet stranici Berze.

U slučaju iz stava 1. tačke 2. ovog člana, licu kome je Upravni odbor oduzeo dozvolu za trgovanje ne može se izdati dozvola za trgovanje pre proteka roka od godinu dana od dana donošenja rešenja Upravnog odbora

V NADZOR NAD POSLOVANJEM ČLANOVA BERZE

Član 37

Berza vrši poslove nadzora i kontrole nad trgovanjem na Berzi i poslovanjem članova Berze u vezi sa poslovima koje obavljaju na Berzi i preduzima mere iz svoje nadležnosti radi obezbeđenja organizovanog, nesmetanog, poštenog i efikasnog funkcionisanja berzanskog i vanberzanskog tržišta. Upravni odbor Berze donosi posebna uputstva za vršenje poslova nadzora i kontrole.

Poslove nadzora i kontrole u smislu stava 1. ovog člana, vrši berzanski kontrolor koga imenuje i razrešava Direktor Berze iz reda zaposlenih Berze.

Za berzanskog kontrolora može se imenovati zaposleni Berze koji ispunjava sledeće uslove:

- da ima visoku ili višu stručnu spremu,

- da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima sa hartijama od vrednosti,

- da ispunjava uslove utvrđene ovim Statutom za brokera člana Berze.

U postupku nadzora i kontrole u smislu stava 1. ovog člana, po pisanom ovlašćenju Direktora Berze, mogu učestvovati i druga lica radi prikupljanja i obrade podataka i dokumentacije koja se odnose na poslovanje, zaposlene ili imovinu člana Berze.

Član 38

Redovni nadzor i kontrolu poslovanja članova Berze, Berza vrši:

1) preko posebnih nadzornih radnih stanica, i to:

- u realnom vremenu tokom berzanskog sastanka (neobično kretanje cena i obima prometa, a koje mogu ukazivati na različite oblike zloupotreba u trgovanju),

- analizom informacija o trgovanju koja se vrši na kraju radnog dana,

2) kontrolom koja se sprovodi u poslovnim prostorijama Berze ili poslovnim prostorijama člana Berze pregledom dokumentacije i poslovnih knjiga koja je u vezi sa poslovima sa hartijama od vrednosti.

Član 39

Nadzor i kontrolu poslovanja članova Berze nije potrebno najaviti. Lica iz člana 37. ovog Statuta, u obavljanju poslova nadzora i kontrole koriste sve raspoložive informacije o izdavaocu, elektronske, finansijske i druge informacione servise.

Član 40

Vanredni nadzor i kontrolu poslovanja člana Berze, Berza vrši po pisanoj inicijativi drugog člana Berze, odnosno drugog zainteresovanog lica. Pisana inicijativa mora biti obrazložena tako da se iz nje jasno vidi u čemu se sastoji nedozvoljeno postupanje Člana Berze u vezi sa poslovima koje obavljaju na Berzi i posledice koje ono izaziva ili može izazvati.

Član 41

Član Berze i njegovi zaposleni dužni su da licima iz člana 37. ovog Statuta daju informacije, dokumentaciju ili da se izjasne povodom stvari koja je predmet kontrole.

Član Berze i njegovi zaposleni dužni su da ne ometaju ili sprečavaju lica u postupku nadzora i kontrole u skladu sa zahtevima lica iz člana 37. ovog Statuta.

Članovi su dužni da licima u postupku kontrole i nadzora Berze omoguće pristup u svoje poslovne prostorije, pristup poslovnim knjigama, evidencijama i drugim ispravama i dokumentima koji su potrebni za obavljanje kontrole.

Član 42

Ukoliko se kontrolom obavljenom u skladu sa odredbama ovog Statuta utvrde nepravilnosti u poslovanju kontrolisanog člana Berze troškove kontrole snosi taj član Berze i to u visini opravdanih stvarnih troškova zaposlenih Berze koji su učestvovali u vršenju kontrole i nadzora, kao što su putni troškovi, troškovi dnevnica i smeštaja i drugi opravdani izdaci neophodni za bavljenje u mestu i vršenje kontrole i nadzora.

Član 43

Pravilima poslovanja Berze bliže se uređuju načini vršenja kontrole poslovanja članova Berze i trgovanja na Berzi, izveštavanje o izvršenom nadzoru i kontroli.

VI NAČIN REŠAVANJA SPOROVA MEĐU ČLANOVIMA I UČESNICIMA NA BERZI

Član 44

Za rešavanje sporova između učesnika na Berzi, a u vezi sa poslovima koji se zaključuju na Berzi, obrazuje se Arbitraža.

Član 45

Arbitraža Berze ima listu arbitara koju imenuje (propisuje) Skupština Berze.

Lica iz stava 1. ovog člana imenuju se iz reda članova Berze, zaposlenih na Berzi, pravnih stručnjaka i drugih lica kvalifikovanih za oblast berzanskog poslovanja i hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata.

Član 46

Članovi uprave Berze ne mogu biti članovi Arbitraže.

Član 47

Arbitraža Berze donosi Pravilnik o radu kojim uređuje način obavljanja poslova Arbitraže.

VII IZVEŠTAVANJE KOMISIJE ZA HARTIJE OD VREDNOSTI

Član 48

Berza dostavlja Komisiji za hartije od vrednosti obaveštenja, izveštaje i konačna rešenja u rokovima, sadržini i na način propisan Zakonom i podzakonskim aktom Komisije za hartije od vrednosti.

VIII NAČIN OBJAVLJIVANJA AKATA BERZE I INFORMACIJA O POSLOVANJU BERZE

Član 49

Statut, Pravila poslovanja, Pravilnik o listingu i kotaciji i Pravilnik o tarifi Berze se, po dobijanju saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti, objavljuju na internet stranici Berze i službenom glasilu Berze.

Po odluci donosioca, pojedinačna akta Berze objavljuju se na internet stranici Berze.

Član 50

Ostale relevantne informacije o radu Berze, koje ne predstavljaju poslovnu tajnu, objavljuju se i distribuiraju preko informacionog i komunikacionog sistema Berze, odnosno putem internet stranice Berze, kao i objavljivanjem u službenom glasilu Berze.

IX TUMAČENJE AKATA

Član 51

Tumačenje odredbi opštih i pojedinačnih akata Berze vrši organ koji je nadležan za njegovo donošenje.

Predlog za tumačenje akata mogu podneti akcionari Berze, članovi Berze, učesnici na Berzi i svako drugo zainteresovano lice.

Organ koji je akt doneo dužan je da odgovori na zahtev za tumačenje u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

Tumačenje se objavljuje u službenom glasilu Berze i internet stranici Berze.

X ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE I BEZBEDNOST NA RADU

Član 52

U obavljanju svoje delatnosti, pri nabavci i korišćenju opreme u svom poslovanju, Berza će se pridržavati zakonskih i drugih propisa i standarda koji uređuju oblast zaštite životne sredine i bezbednosti na radu.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 53

Ovaj Statut objavljuje se na internet stranici Berze po dobijanju saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na internet stranici Berze.

Ovaj Statut objavljuje se i u službenom glasilu Berze - "Biltenu".

Član 54

Danom stupanja na snagu ovog Statuta prestaje da važi Statut Beogradske berze a.d. Beograd broj 04/1-2890/06, od 7.12.2006. godine.