PROGRAM
AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA GRADA NOVOG SADA ZA 2009. GODINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 8/2009)

I

Programom aktivne politike zapošljavanja Grada Novog Sada za 2009. godinu (u daljem tekstu: Program) utvrđuju se prioriteti, mere, sredstva i nadležnost za ostvarivanje postavljenih prioriteta u cilju povećanja mogućnosti zapošljavanja građana na gradskom području putem razvoja preduzetništva i otvaranja novih radnih mesta.

S obzirom da se prema podacima mesečnog statističkog Biltena Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Novi Sad (u daljem tekstu: Nacionalna služba za zapošljavanje) u decembru 2008. godine na gradskoj teritoriji nalazilo 26.905 nezaposlenih lica, ovim programom Grad se aktivno uključuje u rešavanje nezaposlenosti i ustanovljava mere za podsticanje zapošljavanja svih kategorija nezaposlenih lica na svojoj teritoriji.

Osnovni prioritet prilikom sprovođenja mera iz Programa je dugoročno zapošljavanje i povećanje mogućnosti da privremeni i povremeni poslovi postepeno prerastu u stalne delatnosti.

II

Prioriteti politike zapošljavanja na teritoriji Grada Novog Sada za 2009. godinu su:

- unapređenje mera za podsticanje zapošljavanja svih nezaposlenih lica sa teritorije Grada,

- podsticanje zapošljavanja i razvoja preduzetništva i malih i srednjih preduzeća,

- ostvarivanje i razvoj socijalnog dijaloga na lokalnom nivou,

- donošenje programa za unapređenje zapošljavanja mladih i

- sprovođenje mera za smanjenje nezaposlenosti rizičnih kategorija nezaposlenih lica.

III

Merama aktivne politike zapošljavanja ostvaruju se prioriteti Programa.

Programom za 2009. godinu predviđene su sledeće mere:

1. Finansiranje zapošljavanja pripravnika

2. Podsticanje zapošljavanja lica sa invaliditetom

3. Organizovanje sajmova za zapošljavanje

4. Samozapošljavanje i to:

4.1. samozapošljavanje mladih

4.2. samozapošljavanje izbeglih, raseljenih i prognanih lica

5. Podsticanje razvoja privatnog preduzetništva putem davanja subvencija za otvaranje novih radnih mesta

6. Organizovanje javnih radova od interesa za Grad

1. Finansiranje zapošljavanja pripravnika

S obzirom na neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, mladima je teško da nađu prvi posao bez obzira na postignuti nivo obrazovanja. Statistika pokazuje da 4/5 mladih čeka na zaposlenje duže od jedne godine. Imajući u vidu izraženu nezaposlenost mladih, Programom je treću godinu za redom ustanovljena mera zapošljavanja pripravnika sa ciljem da im se omogući sticanje radnog iskustva u okviru zanimanja koje poseduju, a time i steknu uslov za polaganje stručnog ili pripravničkog ispita.

Mera obuhvata zapošljavanje 56 pripravnika sa visokom, 5 pripravnika sa višom i 26 sa srednjom stručnom spremom na određeno vreme u periodu od 12, odnosno 9, odnosno 6 meseci, što ukupno iznosi 20.079.000,00 dinara.

Finansijska podrška Grada u zapošljavanju pripravnika odnosi se na finansiranje zarade pripravnika u bruto iznosu od 23.000,00 dinara mesečno, za vreme osposobljavanja pripravnika za samostalni rad u struci.

Na osnovu javnog poziva koji će raspisati Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik), poslodavci će iskazati svoje potrebe za zapošljavanje pripravnika. Tekstom javnog poziva odrediće se uslovi koje poslodavci i nezaposlena lica treba da ispunjavaju.

Odluku o izboru poslodavaca kojima se odobravaju sredstva za zapošljavanje pripravnika donosi Gradonačelnik na predlog Komisije. Komisija za razmatranje prijava poslodavaca prima i razmatra prijave poslodavaca koji učestvuju na javnom pozivu za dodelu sredstava za zapošljavanje pripravnika. Komisiju čine 3 člana, koje imenuju: Gradonačelnik, Nacionalna služba za zapošljavanje i Savet za zapošljavanje.

Prioritet prilikom izbora za dodelu sredstava za zapošljavanje pripravnika imaće poslodavci koji u svom programu za prijem pripravnika iskažu potrebu da nakon 12, odnosno 9, odnosno 6 meseci pripravničkog staža zasnuju radni odnos na neodređeno vreme sa pripravnikom.

Na osnovu Odluke o izboru poslodavaca kojim se odobravaju sredstva za zapošljavanje pripravnika zaključiće se ugovor između Grada, Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavaca i pripravnika.

Mera se realizuje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, sa čije evidencije nezaposlenih lica se zapošljavaju pripravnici i refundiraće sredstva poslodavcima koja Grad prenese na njen račun.

2. Podsticanje zapošljavanja lica sa invaliditetom

U skladu sa važećim zakonom nezaposlena lica sa invaliditetom imaju ista prava i mogućnosti za zapošljavanje kao sva nezaposlena lica.

Problemi u zapošljavanju lica sa invaliditetom su: ograničen pristup obrazovanju i nedostatak praktičnog znanja, kao i nemotivisanost da se uključe u radni proces.

U nameri da se pomogne u rešavanju problema, Programom je predviđena mera zapošljavanja lica sa invaliditetom putem pomoći preduzećima specijalizovanim za zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Za ove namene u budžetu Grada za 2009. godinu obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 800.000,00 dinara za finansiranje subvencija od 100.000,00 dinara za zapošljavanje 8 lica sa invaliditetom.

Na osnovu ovog programa i odluke Saveta za zapošljavanje, specijalizovana preduzeća za zapošljavanje lica sa invaliditetom (DP DES i DOO "Pobeda-Zara") iskazaće svoje potrebe za zapošljavanjem ovih lica.

Mera će se sprovesti u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, tako što će predložiti lica sa invaliditetom sa evidencije nezaposlenih lica i refundirati sredstva poslodavcima koje Grad prenese na njen račun.

Radi regulisanja međusobnih prava i obaveza u realizaciji mere zaključiće se ugovor između Grada, Nacionalne službe za zapošljavanje i preduzeća.

3. Organizovanje i učestvovanje na sajmovima za zapošljavanje

Statistike pokazuju da je u Srbiji sve više nezaposlenih lica koja posao pronalaze zahvaljujući organizovanju sajmova za zapošljavanje.

Prednost sajma za zapošljavanje ogleda se u neposrednom kontaktu poslodavaca i nezaposlenih lica, čime se stvara prilika da poslodavci dobiju kvalitetnu radnu snagu a nezaposlena lica da pronađu posao u struci za koju su se osposobili.

Na sajmovima poslodavci iskazuju potrebu za većim brojem radnika tako da se po održanom sajmu u periodu od 3 do 6 meseci zaposli svako četvrto nezaposleno lice koje je dostavilo biografiju u toku održavanja sajma.

Za organizovanje i učestvovanje na sajmovima zapošljavanja za 2009. godinu, u budžetu Grada su obezbeđena sredstva u iznosu od 231.000,00 dinara, za četiri sajma. Dva sajma godišnje se održavaju u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje uz učešće Grada.

Preostala dva sajma za zapošljavanje u toku godine održaće se u organizaciji Grada u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Na sajmovima koji će se održati u organizaciji Grada biće organizovano upoznavanje građana sa politikom zapošljavanja na teritoriji Grada, kao i održavanje tribina edukativnog karaktera namenjenih za nezaposlena lica.

4. Samozapošljavanje

Ova mera obuhvata dve kategorije nezaposlenih lica:

4.1. samozapošljavanje mladih

4.2. samozapošljavanje izbeglih, prognanih i raseljenih lica

4.1. samozapošljavanje mladih

Prema Strategiji za zapošljavanje mladih 79% mladih zasniva svoj prvi radni odnos kod poslodavaca, dok samo 11% se odlučuje za samozapošljavanje. S obzirom da je evidentno da se kod mladih ne razvijaju preduzetničke veštine i znanje i da se nedovoljno uključuju u programe samozapošljavanja, u budžetu Grada za 2009. godinu obezbeđena su sredstva za podsticaj samozapošljavanja mladih, sa ciljem da se pruži podrška projektima koji na dugoročno održiv način podstiču zapošljavanje i lokalni ekonomski razvoj.

Mera se sastoji u dodeli sredstava za samozapošljavanje mladih od 18 do 35 godina, koji imaju poslovni program za osnivanje preduzeća, radnji, agencija ili drugih oblika poslovnog organizovanja, u proizvodnim i uslužnim delatnostima, u jednokratnom iznosu od 130.000,00 dinara, a za 13 nezaposlenih lica, što ukupno iznosi 1690.000,00 dinara.

Sredstva za samozapošljavanje namenjena su za novoregistrovane delatnosti, odnosno opremanje radnog mesta i stvaranje uslova za rad putem nabavke osnovnih sredstava, sirovina, repromaterijala, mašina i druge opreme potrebne za realizaciju poslovnog programa.

Gradonačelnik raspisuje konkurs, kojim će se odrediti uslovi koje nezaposlena lica koja podnose prijavu treba da ispune za dobijanje sredstava.

Odluku o odobravanju sredstava za samozapošljavanje mladih donosi Gradonačelnik na predlog Komisije. Komisija se sastoji od 3 člana koje imenuju: Gradonačelnik, Nacionalna služba za zapošljavanje i Savet za zapošljavanje, čiji je zadatak da primi i razmotri prijave za dodelu sredstava za samozapošljavanje i da sačini predlog odluke. Na osnovu Odluke o odobravanju sredstava za samozapošljavanje mladih zaključiće se ugovor između Grada, Nacionalne službe za zapošljavanje i mladih kojima se odobre sredstva.

Lice kome su odobrena sredstva za samozapošljavanje dužno je da u roku od 60 dana od zaključivanja ugovora dostavi dokaze o namenskoj upotrebi sredstava Gradskoj upravi za privredu.

4.2. samozapošljavanje izbeglih, prognanih i raseljenih lica

Nezaposlenost izbeglih, prognanih i raseljenih lica je mnogo veća od zvanične stope nezaposlenosti u Srbiji. Njihovi programi su smanjena mogućnost dobijanja podsticajnih sredstava za samozapošljavanje zbog nedostatka sopstvenih sredstava za preduzetničku delatnost, neobučenost za vođenje sopstvenog biznisa i smanjena mogućnost dobijanja povoljnih kredita iz fondova zbog nepostojanja sredstava garantovanih za vraćanje kredita. Zbog toga su u budžetu za 2009. godinu obezbeđena sredstva za samozapošljavanje izbeglih, prognanih i raseljenih lica sa gradskog područja, u jednokratnom iznosu od 130.000,00 dinara, za 10 lica, što ukupno iznosi 1.300.000,00 dinara.

Sredstva za samozapošljavanje namenjena su za novoregistrovane delatnosti, odnosno opremanje radnog mesta i stvaranje uslova za rad putem nabavke osnovnih sredstava, sirovina, repromaterijala, mašina, opreme potrebne za realizaciju poslovnog programa.

Izbegla, prognana i raseljena lica treba da ispune da su taj status imala u prethodnih pet godina, da su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i da dostave ekonomski opravdan poslovni program.

Gradonačelnik će raspisati konkurs za prijavu izbeglih, prognanih i raseljenih lica, kojim će se odrediti uslovi za prijavu.

Odluku o odobravanju sredstava za samozapošljavanje izbeglih, prognanih i raseljenih lica donosi Gradonačelnik na predlog Komisije. Komisija se sastoji od 3 člana koje imenuju: Gradonačelnik, Nacionalna služba za zapošljavanje i Savet za zapošljavanje, čiji je zadatak da primi i razmotri prijave za odobravanje sredstava za samozapošljavanje i da sačini predlog odluke.

Na osnovu Odluke o odobravanju sredstava za samozapošljavanje izbeglih, prognanih i raseljenih lica zaključiće se ugovor između Grada, Nacionalne službe za zapošljavanje i lica kojima se odobre sredstva.

Lice kome su odobrena sredstva za samozapošljavanje dužno je da u roku od 60 dana od zaključivanja ugovora dostavi dokaze o namenskoj upotrebi sredstava Gradskoj upravi za privredu.

Mere u okviru ove tačke realizovaće se u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Nacionalna služba za zapošljavanje će sredstva koje Grad prenese na njen račun refundirati licima kojima su odobrena sredstva za samozapošljavanje.

5. Podsticanje razvoja privatnog preduzetništva putem davanja subvencija za otvaranje novih radnih mesta

U cilju aktivnog uključivanja Grada u podsticanje razvoja preduzetništva, predviđena je mera subvencionisanja novog zapošljavanja nezaposlenih lica sa gradskog područja.

Subvencije za novo zapošljavanje namenjene su poslodavcima koji će nezaposlena lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje primiti u radni odnos na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom.

Subvencije za novo zapošljavanje odobrava se za otvaranje novog radnog mesta poslodavcima, u jednokratnom iznosu od 100.000,00 dinara, po zaposlenom licu za 14 nezaposlenih lica, što ukupno iznosi 1.400.000,00 dinara.

Konkurs za dodelu sredstava za otvaranje novih radnih mesta raspisaće Gradonačelnik, kojim će se odrediti uslovi koje poslodavci treba da ispune.

Odluku o odobravanju subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta donosi Gradonačelnik na predlog Komisije. Komisiju čine 3 člana koje imenuju: Gradonačelnik, Nacionalna služba za zapošljavanje i Savet za zapošljavanje, čiji je zadatak da primi i razmotri prijave poslodavaca za dobijanje subvencija za otvaranje novih radnih mesta i da sačini predlog odluke.

Na osnovu Odluke o odobravanju subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta, zaključiće se ugovor između Grada, Nacionalne službe za zapošljavanje i poslodavaca kojima se odobre sredstva.

Mera će se sprovesti u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Nacionalna služba za zapošljavanje predlaže nezaposlena lica sa evidencije za popunjavanje otvorenih radnih mesta i refundira sredstva poslodavcima koja Grad prenese na njen račun.

Savet za zapošljavanje će svojim aktivnostima konstantno podsticati poslodavce koji se bave proizvodnim i uslužnim delatnostima da konkurišu sa svojim biznis planovima za dobijanje sredstava koja su predviđena programima Nacionalne službe za zapošljavanje za novo zapošljavanje i regionalno zapošljavanje.

6. Organizovanje javnih radova od interesa za Grad

Javni radovi se organizuju radi podsticanja zapošljavanja nezaposlenih lica i poboljšanja njihovog materijalnog položaja.

Posebni ciljevi programa javnih radova su: interes Grada za sprovođenje javnog rada, mogućnost prerastanja privremenih poslova u stalnu delatnost, kao i zapošljavanje nezaposlenih lica iz rizičnih grupa.

Sredstva za organizovanje javnih radova od interesa za Grad obezbeđena su u budžetu za 2009. godinu, i utvrđena su u iznosu od 5.000.000,00 dinara.

Odluku o upućivanju javnog poziva za organizovanje javnih radova od interesa za Grad donosi Gradonačelnik, koji će i raspisati javni poziv.

Odluku o organizovanju i sprovođenju javnih radova od interesa za Grad Novi Sad u 2009. godini, kojom se vrši izbor projekata, donosi Gradonačelnik na predlog Komisije. Komisiju čine 3 člana koje imenuju: Gradonačelnik, Nacionalna služba za zapošljavanje i Savet za zapošljavanje, čiji je zadatak da izvrši procenu podnetih projekata i da sačini predlog odluke.

Tekstom javnog poziva odrediće se oblasti u kojima se organizuju javni radovi, ko može da organizuje javne radove, namena sredstava, prioriteti, kao i uslovi koje podnosioci prijava treba da ispune.

Na osnovu Odluke o organizovanju i sprovođenju javnih radova od interesa za Grad Novi Sad u 2009. godini zaključiće se ugovor između Grada, Nacionalne službe za zapošljavanje i izabranog podnosioca prijave, odnosno izvođača javnih radova, ako je to potrebno.

Savet za zapošljavanje preduzeće niz aktivnosti za pokretanje inicijative za učešće javnih i javno komunalnih preduzeća, ustanova i drugih organizacija sa gradskog područja po javnom pozivu za organizovanje javnih radova od interesa za Republiku Srbiju u 2009. godini. Na taj način obezbeđuju se dodatna sredstva iz republičkog budžeta za poslove koji se ne mogu obaviti iz sopstvenih sredstava, kao i zapošljavanje nezaposlenih lica.

IV

Sredstva za realizaciju predviđenih mera iz Programa obezbeđena su u budžetu Grada za 2009. godinu, u ukupnom iznosu od 30.500.000,00 dinara, na razdelu Gradske uprave za privredu.

V

Program će realizovati Gradska uprava za privredu u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje - Filijala Novi Sad, uz prethodno pribavljeno mišljenje Saveta za zapošljavanje Grada Novog Sada.

Gradska uprava za privredu je u obavezi da u sprovođenju Programa dostavi izveštaj Gradonačelniku, po potrebi, a najmanje jedanput godišnje.

VI

Ovaj program objaviće se u "Službenom listu Grada Novog Sada".