ODLUKA
O PRIMANJIMA ODBORNIKA I ČLANOVA RADNIH TELA U SKUPŠTINI GRADA SUBOTICE

("Sl. list grada Subotice", br. 2/2009)

Član 1

Odbornici Skupštine grada Subotice (u daljem tekstu: Skupština) za obavljanje odborničke funkcije imaju pravo na:

- naknadu za vršenje odborničke dužnosti;

- naknadu putnih troškova;

- druge naknade i ostala primanja predviđena ovom Odlukom.

Član 2

Odbornicima za učešće u radu Skupštine isplaćuje se mesečno naknada za vršenje odborničke dužnosti u visini od šestostrukog iznosa od neto osnovice za obračun zarade zaposlenih čija se zarada obezbeđuje u budžetu Grada Subotice za mesec za koji se vrši isplata naknade.

Osim naknade iz stava 1. ovog člana, odborniku pripada naknada po zasedanju Skupštine u iznosu od jedne neto osnovice za obračun zarade zaposlenih čija se zarada obezbeđuje u budžetu grada Subotica za mesec za koji se vrši isplata naknade.

Naknada za vršenje odborničke dužnosti isplaćuje se do 15. u tekućem mesecu za prethodni mesec.

Odborniku pripada naknada iz stava 2. ovog člana za mesec u kojem je održana sednica Skupštine.

Ako odbornik ne prisustvuje sednici Skupštine, naknada iz stava 2. ovog člana za taj mesec mu se ne isplaćuje.

Član 3

Odbornici imaju pravo na naknadu putnih troškova za učešće na sednici Skupštine i radnih tela.

Putni troškovi priznaju se u punom iznosu cene autobuske karte u javnom saobraćaju ukoliko odborniku karta nije obezbeđena na drugi način.

Član 4

Mandatno-imunitetska komisija, na osnovu evidencije iz stava 2. ovog člana, za mere izrečene na sednici Skupštine donosi zaključak o umanjenju mesečne naknade odbornika za vršenje odborničke dužnosti i to:

- ukoliko je odbornik na sednici Skupštine bio najmanje tri puta opomenut - meru umanjenja za 40%;

- ukoliko je odbornik na sednici Skupštine bio više od tri puta opomenut - meru umanjenja za dodatnih 20% za svaku sledeću opomenu, do visine mesečne naknade odbornika.

Evidenciju o izrečenim merama iz stava 1. ovog člana vodi izvršilac za poslove Skupštine.

Član 5

Članovima radnih tela Skupštine, kao i stručnim licima koja učestvuju u radu radnih tela, a njihovo prisustvo je odobreno od strane Predsednika skupštine grada, pripada naknada u visini od dvostrukog iznosa od neto osnovice za obračun zarade zaposlenih čija se zarada obezbeđuje u budžetu grada Subotice za mesec za koji se vrši isplata naknade.

Članovima Saveta za usaglašavanje za učešće u radu Saveta, pripada naknada u visini od jedne neto osnovice za obračun zarade zaposlenih čija se zarada obezbeđuje u budžetu grada Subotice za mesec za koji se vrši isplata naknade.

Naknada iz stava 1. i 2. ovog člana, članovima radnih tela Skupštine, kao i stručnim licima i članovima Saveta za usaglašavanje pripada samo za mesec u kojem je održana sednica radnih tela.

Ako član radnog tela ili stručno lice ne prisustvuje sednici radnog tela naknada za taj mesec mu se ne isplaćuje.

Naknade iz ovog člana ne pripadaju licima koja su u radnom odnosu u Gradskoj upravi ili u javnom preduzeću ili ustanovi koje su osnovane od strane Grada, izuzev ako se radi o licima koja su u radna tela Skupštine imenovana od strane Skupštine.

Članovi Komisije za planove grada Subotice dobijaju naknadu za pripremu i rad u Komisiji kao i pokriće putnih troškova dolaska na sednicu Komisije.

Naknada za rad iznosi 25% iznosa republičke prosečne neto zarade prema poslednje objavljenom podatku u "Službenom glasniku Republike Srbije" i to za prvu održanu sednicu, odnosno u visini od 25% navedenog proseka za sve naredne održane sednice neovisno od njihovog broja.

Ukoliko član Komisije koji je imenovan na predlog nadležnog pokrajinskog sekretarijata dode na sednicu u Grad koji je van njegovog prebivališta, a zakazana sednica se ne održi, ima pravo na 50% naknade utvrđene u skladu sa prethodnim stavom ovog člana i na pokriće putnih troškova.

Članovima Komisije za ocenu stepena psihofizičke ometenosti deteta do navršenih pet godina života pripada naknada na osnovu Rešenja o imenovanju Komisije za ocenu stepena psihofizičke ometenosti deteta do navršenih pet godina života broj: I-021-16/2006 od 30.03.2006. godine ("Službeni list Opštine Subotica", br. 7/2006), a članovima Komisije za pregled dece ometene u razvoju pripada naknada na osnovu Rešenja o imenovanju članova Komisije za pregled dece ometene u razvoju broj: I-00-021-90/2008 od 06.11.2008. godine ("Službeni list Opštine Subotica", br. 29/08).

Član 6

Dnevnica za službeni put u zemlji pripada odborniku ili članu radnog tela Skupštine, članovima Gradskog veća i Gradonačelniku, kada po službenom zadatku na osnovu izdatog putnog naloga treba van mesta stanovanja da obavi određeni posao za potrebe Skupštine ili radnog tela Skupštine čiji je član.

Putni nalog za službeni put u zemlji izdaje Predsednik Skupštine.

Član 7

Dnevnica za službeni put u zemlji obračunava se od časa polaska na službeni put do časa povratka sa službenog puta.

Polovina dnevnice isplaćuje se za vreme od 8 do 12 časova, a cela dnevnica za vreme od 12 do 24 časa provedena na službenom putu.

Član 8

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji iznosi 5% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem konačno objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan polaska na službeno putovanje.

Član 9

Odborniku prilikom službenog puta u zemlji priznaju se troškovi noćenja u visini stvarnih troškova prenoćišta prema priloženom računu, izuzev troškova noćenja u hotelu "de luks" kategorije.

Član 10

Dnevnica za službeni put u inostranstvo pripada odborniku u visini i na način koji propiše nadležni državni organ.

Odluku o potrebi službenog puta u inostranstvo donosi Predsednik Skupštine.

Član 11

Licu koje je snosilo troškove sahrane umrlog odbornika isplaćuje se naknada u visini troškova pogrebnih usluga, ukoliko to pravo nije ostvarilo po drugim osnovama.

Član 12

Prava ustanovljena ovom Odlukom odbornici ostvaruju do dana prestanka mandata.

Član 13

Naknade iz člana 1. ove Odluke obezbeđuju se iz budžeta Grada Subotice.

Član 14

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o primanjima odbornika i članova radnih tela u Skupštini opštine Subotica - prečišćeni tekst ("Službeni list Opštine Subotica", br. 12/07).

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Subotice".