ODLUKA
O SAVETU ZA MEĐUNACIONALNE ODNOSE

("Sl. list grada Pančeva", br. 4/2009)

Član 1

Ovom odlukom osniva se Savet za međunacionalne odnose (u daljem tekstu: Savet) i uređuje delokrug, sastav, izbor i način rada Saveta.

Član 2

Savet razmatra pitanja ostvarivanja, zaštite i unapređivanja nacionalne ravnopravnosti u skladu sa zakonom i Statutom.

Član 3

Savet obaveštava Skupštinu grada Pančeva (u daljem tekstu: Skupština) o stavovima i predlozima u vezi sa pitanjima iz svoje nadležnosti.

Skupština je dužna da se o stavovima i pitanjima iz prethodnog stava izjasni na prvoj narednoj sednici, a najkasnije u roku od 30 dana.

Član 4

Skupština, Gradsko veće i gradonačelnik dužni su da predloge svih odluka koje se tiču nacionalne ravnopravnosti prethodno dostave Savetu na mišljenje.

Član 5

Savet ima pravo da pred Ustavnim sudom pokrene postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke ili drugog opšteg akta Skupštine ako smatra da su njima neposredno povređena prava srpskog naroda i nacionalnih manjina predstavljenih u Savetu.

Savet ima pravo da pod uslovima iz prethodnog stava pred Vrhovnim sudom Srbije pokrene postupak za ocenu saglasnosti odluke ili drugog opšteg akta Skupštine sa Statutom.

Član 6

Predstavnike u Savetu mogu imati pripadnici srpskog naroda i nacionalnih manjina sa više od 1% učešća u ukupnom stanovništvu grada Pančeva, prema poslednjem popisu stanovništva u Republici Srbiji.

Član 7

Savet ima predsednika, zamenika predsednika i pet članova koje bira Skupština na predlog Komisije za kadrovska administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada Pančeva (u daljem tekstu: Kadrovska komisija).

Savet čine dva predstavnika srpskog naroda, i po jedan predstavnik makedonske, rumunske, mađarske, slovačke i romske nacionalne manjine.

Predstavnike nacionalnih manjina, Kadrovska komisija predlaže Skupštini, na osnovu predloga nacionalnih saveta.

Predsednik i zamenik predsednika Saveta ne mogu istovremeno biti predstavnici srpskog naroda.

Za člana Saveta može biti izabran građanin koji ima prebivalište na teritoriji grada Pančevo.

Član 8

Mandat članova Saveta traje 4 godine.

Članovi Saveta mogu podneti ostavku ili biti razrešeni ove dužnosti i pre isteka mandata.

Predlog za razrešenje članova Saveta može podneti nacionalni savet odgovarajuće nacionalne manjine i 1/3 članova Saveta.

Član 9

Savet obavlja poslove u skladu sa zakonom, Statutom i drugim aktima donetim na osnovu zakona.

Sednice Saveta su javne.

Sednice Saveta saziva predsednik Saveta po sopstvenoj inicijativi ili na predlog 1/3 članova Saveta.

Odluke Saveta donose se konsenzusom članova Saveta.

Član Saveta ima pravo na izdvojeno mišljenje.

Sednicom Saveta predsedava predsednik Saveta, koga u slučaju odsutnosti, odnosno sprečenosti zamenjuje zamenik predsednika Saveta.

Član 10

Savet sarađuje sa svim organizacijama i institucijama zainteresovanim za zaštitu i unapređenje nacionalne ravnopravnosti na teritoriji grada Pančeva.

Član 11

Poslovnikom o radu Saveta bliže se uređuje način rada, sazivanje i održavanje sednica i ostala pitanja od značaja za rad Saveta.

Član 12

Stručne, organizacione i administrativno-tehničke poslove za potrebe Saveta obavlja Sekretarijat nadležan za skupštinske poslove.

Član 13

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Saveta za međunacionalne odnose ("Službeni list opštine Pančevo", br. 2/2005)

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".