ODLUKA
O AMBLEMU I PEČATU GRADA KRUŠEVCA I NJIHOVOJ UPOTREBI

("Sl. list grada Kruševca", br. 1/2009 - prečišćen tekst)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se izgled amblema i pečata grada Kruševca i uređuje način njihove upotrebe.

Član 2

Amblem grada Kruševca predstavlja štit sa kulom koja svojim gornjim delom prerasta okvire štita. U srednjem delu amblema nalazi se pehar u čijem se gornjem delu nalazi ratnička kaciga. U donjem delu pehara ispisana je 1371. godina.

Član 3

Ceo amblem grada Kruševca predstavlja stilizaciju nekoliko simbola koji evociraju istorijsku tradiciju Kruševca i njegovo bogatstvo.

Kula je simbol borbe, otpora, čvrstine i odolevanja.

Pehar je simbol bogatstva, a istovremeno i simbol borbenih zdravica koje su trajno nadahnjivale narod ovog kraja u svojim stradanjima i pobedama.

Ratnička kaciga je simbol velike borbene tradicije Kruševca.

Godina 1371. ukazuje kada se Kruševac kao grad prvi put pojavljuje u pisanim dokumentima.

Član 4

Boja amblema je zlatna. Osnovni odnos dimenzija je 50,25 cm (visina) x 42,50 cm (širina). Podloga je bordocrvena.

Član 5

Pečat grada Kruševca predstavlja linearno oblikovanje amblema grada Kruševca sa natpisom: "Skupština grada Kruševca" a oko amblema i natpisa opisan je pravilan krug. Oko kruga izvučena je nepravilna linija koja daje izgled starog pečata.

Etalon pečata je 40 mm, u prečniku.

Etalon pečata čuva se u Odseku za opštu upravu, i zajedničke poslove Gradske uprave grada Kruševca.

Član 6

Amblem i pečat grada Kruševca mogu se upotrebljavati samo u obliku i sadržini koja je utvrđena Statutom grada Kruševca i ovom Odlukom.

Član 7

Amblem grada Kruševca može se upotrebljavati: na zvaničnim aktima Skupštine grada Kruševca; na poveljama, diplomama i drugim svečanim aktima Skupštine grada; na proizvodima i etiketama proizvoda, preduzećima sa teritorije grada Kruševca; u turističke svrhe i suvenire; za odgovarajuće potrebe prilikom održavanja kulturnih, političkih i sportskih manifestacija; u pečatima preduzeća i ustanova i u vidu znački koje mogu nositi građani.

Član 8

Gradsko veće grada Kruševca daje saglasnost za upotrebu amblema grada Kruševca iz člana 7. ove Odluke, osim ako se upotrebljava na zvaničnim aktima Skupštine grada Kruševca, na poveljama, diplomama i drugim svečanim aktima Skupštine grada Kruševca.

Član 9

Pečat grada Kruševca može se upotrebljavati samo na odgovarajućim aktima koje izdaje Skupština grada Kruševca odnosno predsednik Skupštine grada Kruševca.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o amblemu i pečatu grada Kruševca i njihovoj upotrebi obuhvata:
Odluku o amblemu i pečatu opštine Kruševac i njihovoj upotrebi objavljenu u ("Službenom listu opštine Kruševac", broj 8/95), kao i izmene i dopune Odluke objavljene u ("Službenom listu grada Kruševac", broj 14/08 i 15/08).