ODLUKA
O GROBLJIMA I SAHRANJIVANJU

("Sl. list grada Kruševca", br. 1/2009 - prečišćen tekst)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se uslovi i način uređivanja i održavanja groblja i sahranjivanje umrlih na teritoriji Grada Kruševca.

Član 2

Pod uređenjem i održavanjem groblja u smislu ove Odluke podrazumeva se izgradnja, održavanje i opremanje objekata na groblju za obavljanje pogrebnih usluga (kapele, javni WC, česme i dr.) izgradnja i održavanje staza unutar groblja, održavanje zelenila, čistoće i reda na groblju (osim grobnih mesta i nagrobnih obeležja o čijem održavanju se staraju njihovi korisnici).

Član 3

Pod sahranjivanjem umrlih u smislu ove Odluke podrazumeva se obavljanje svih poslova vezanih za sahranjivanje umrlih lica, i to: ukopavanje posmrtnih ostataka umrlih na groblju, prevoz i prenos umrlih na groblje, čuvanje posmrtnih ostataka do sahranjivanja, kao i druge pogrebne usluge u vezi sa sahranjivanjem.

Sahranjivanje umrlih može se vršiti samo na groblju tj. zemljištu koje je odgovarajućim planskim aktom ili Odlukom Skupštine grada, određeno za sahranjivanje umrlih.

Van groblja se može vršiti pokopavanje umrlih samo u slučajevima predviđenim posebnim Zakonom. Odobrenje za pokopavanje van groblja daje organ uprave nadležan za sanitarne poslove i nadležni Odsek Gradske uprave određujući mesto u skladu sa odgovarajućim planskim aktom i sanitarno higijenskim uslovima.

Član 4

Komunalnu delatnost iz člana 1. ove Odluke na teritoriji grada Kruševca obavlja JKP "Kruševac" iz Kruševca.

II - UREĐENJE I ODRŽAVANJE GROBLJA

Član 5

Uređenje i održavanje groblja na teritoriji Grada Kruševca vrši JKP "Kruševac", u skladu sa Zakonom o sahranjivanju i grobljima i odredbama ove Odluke.

Izradu i finansiranje urbanističkih planova i pribavljanje zemljišta za groblja na teritoriji grada Kruševca vrši Grad preko "Direkcije za urbanizam i izgradnju Kruševac" JP, u saradnji sa organima mesne zajednice.

Na grobljima za koja je zemljište pribavljeno sredstvima Grada, mogu se sahranjivati umrla lica sa područja Grada pod jednakim uslovima.

Član 6

JKP "Kruševac" je dužno da groblje uređuje (objekte na groblju, staze i zelenilo van grobnih mesta) na način koji odgovara pijetetu prema umrlima, dostojanstvu mesta na kojima oni počivaju, a u skladu sa Zakonom i odredbama ove Odluke.

JKP "Kruševac" je dužno da vodi evidenciju o sahranjenim licima o licima koji se staraju o grobovima pokojnika.

1. GROBLJA

Član 7

Grobljem se smatra određeno zemljište koje je odgovarajućim urbanističkim planom ili propisom određeno za sahranjivanje umrlih.

Pod grobnim mestom, u smislu ove Odluke, smatra se grob, grobnica ili mesto za smeštaj urne.

Član 8

O određivanju i stavljanju van upotrebe groblja, odnosno dela groblja, odlučuje Skupština grada Kruševca, posebnom Odlukom.

Član 9

Groblja za čiju izgradnju, rekonstrukciju nije donet urbanistički plan uređuju se tako da pored prostora namenjenog za sahranjivanje, ima dovoljno slobodnih površina za pristup grobnim mestima.

Prostor namenjen za sahranjivanje deli se na parcele unutar kojih se nalaze grobna mesta.

Parcele i grobna mesta moraju biti numerisana.

Na gradskim grobljima se obavezno izrađuje objekat koji služi za čuvanje posmrtnih ostataka umrlih do sahranjivanja (mrtvačnica).

Groblja iz prethodnog stava moraju imati javnu rasvetu, česme sa pijaćom vodom i sanitarni uređaj.

Član 10

Grobna mesta JKP "Kruševac" daje na korišćenje u skladu sa odredbama ove Odluke.

Po žalbi na rešenje iz stava 1. ovog člana odlučuje Odsek za stambeno-komunalne i imovinsko pravne poslove Gradske uprave.

Član 11

Kada postoje opravdani razlozi JKP "Kruševac", na zahtev članova uže porodice daje na korišćenje slobodan prostor pored grobnog mesta umrlog, s tim da ukupan prostor ne može imati veću površinu od površine potrebne za 3 grobna mesta.

Slobodan prostor iz stava 1. ovog člana mora biti označen postavljanjem grobnog okvira.

Izuzetno, na opravdan zahtev zainteresovanog lica JKP "Kruševac" može pod uslovima propisanim ovom Odlukom dati na korišćenje grobna mesta tim licima i za života.

Opravdanost zahteva ceni JKP "Kruševac".

Po žalbi na odluku JKP "Kruševac" odlučuje Gradsko veće Grada Kruševca.

Član 12

Dimenzija jednog grobnog mesta iznosi: širina 110 cm, dužina 240 cm.

Ukoliko se radi o porodičnoj parceli na kojoj se nalazi više grobnih mesta, svako dalje grobno mesto po dužini ostaje isto kao u prethodnom stavu i širine 100 cm.

Veličina porodične grobnice na teritoriji grada Kruševca utvrđuje se tehničkom dokumentacijom koja mora biti u skladu sa urbanističkim planom groblja.

Sahranjivanje u grobnici može se vršiti u dva nivoa.

Dubina grobnog mesta za jedan nivo sahranjivanja ne može biti manja od 150 cm.

Za sahranjivanje u dva nivoa dubina grobnog mesta povećava se za 60 cm.

Član 13

Pod redovnim održavanjem grobova i nadgrobnih obeležja podrazumeva se: plevenje trave i korova, uklanjanje nečistoće i otpadaka i dr. O njihovom održavanju staraju se korisnici grobnih mesta.

Poslove iz stava 1. ovog člana može obavljati JKP "Kruševac", na zahtev korisnika, uz naknadu koju određuje JKP "Kruševac".

Član 14

Venci i cveće stavljeni na grobno mesto prilikom sahranjivanja umrlog mogu ostati na grobnom mestu najduže 40 dana, a njihovo uklanjanje vrši JKP "Kruševac".

Član 15

Prilikom sahranjivanja umrlih ne mogu se organizovati povorke kroz grad i naseljena mesta koja imaju izgrađenu mrtvačnicu.

Član 16

Korisnik grobnog mesta u smislu ove Odluke kod prve sahrane smatra se: bračni drug umrlog lica i srodnik po krvi u pravoj liniji, a u pobočnoj liniji do četvrtog stepena zaključno, usvojenik ili usvojilac.

U slučaju smrti korisnika grobnog mesta pravo korišćenja grobnog mesta pripada licu iz prethodnog stava koje je oglašeno za njegovog naslednika.

Ukoliko naslednik korisnika grobnog mesta nije određen ili je više lica određeno za naslednika, isti su dužni da među sobom odrede korisnika, i o tome obaveste JKP "Kruševac" (overene izjave).

Ukoliko navedena lica u ostavljenom roku to ne učine, JKP "Kruševac" za korisnika grobnog mesta odrediće lice iz prethodnog stava koje je izvršilo sahranu umrlog, ili lice sa kojim je umrli u momentu smrti živeo u porodičnom domaćinstvu ili lice koje je umrlog izdržavalo.

Ukoliko umrlo lice nema srodnike naznačene u stavu 1. ovog član, kao korisnik grobnog mesta smatra se lice koje je izvršilo sahranu umrlog, ukoliko se izjasni da to prihvata.

Član 17

Obavezan rok počivanja posmrtnih ostataka iznosi 15 godina.

Po isteku obaveznog roka počivanja, porodica, srodnici umrlog i druga lica mogu produžiti rok počivanja (produženi rok) pod uslovom da redovno plaćaju naknadu za korišćenje i održavanje groblja.

U isto grobno mesto ne može se izvršiti sahranjivanje ukoliko nije istekao rok od 15 godina.

Član 18

Ukoliko korisnik grobnog mesta ne plaća redovno naknadu za korišćenje grobnog mesta, JKP "Kruševac" je dužno da ga pismeno opomene.

U slučaju da ne izvrši obavezu plaćanja u roku od 30 dana po prijemu opomene ili da pismenu izjavu o neprihvatanju plaćanja, JKP "Kruševac" je dužno da uputi javni poziv srodnicima iz člana 16.

Ukoliko se niko od pozvanih lica ne pojavi u roku od jedne godine, takvo grobno mesto smatra se slobodnim.

Član 19

Posmrtni ostaci iz grobnog mesta iz člana 18, zadržavaju se u istom grobnom mestu izdvojeni na odgovarajući način o čemu će evidenciju voditi JKP "Kruševac".

Član 20

Iskopavanje i prenos posmrtnih ostataka umrlih iz jednog u drugo grobno mesto na istom groblju može se vršiti samo uz prethodno odobrenje sanitarne inspekcije i JKP "Kruševac", a u skladu sa važećim propisima.

Iskopavanje, prenos i pokopavanje posmrtnih ostataka iz jednog u drugi grob na groblju može vršiti samo JKP "Kruševac".

Član 21

Prenos i iskopavanje posmrtnih ostataka umrlog sa jednog groblja na drugo može se vršiti samo na osnovu odobrenja sanitarne inspekcije na čijem se području groblja nalaze.

Ako se iskopavanje i prenos posmrtnih ostataka vrši na osnovu Odluke nadležnog organa, troškove iskopavanja i prenos posmrtnih ostataka, grobnih znakova, spomenika i drugih predmeta sa tih grobnih mesta snosi Grad ili organ koji je naložio iskopavanje i prenos posmrtnih ostataka.

Član 22

Spomenike i druge objekte na grobovima korisnici grobnog mesta ne smeju uklanjati sa jednog na drugi grob bez prethodnog pismenog odobrenja JKP "Kruševac".

Član 23

Podaci o sahranjenim licima sa uklonjenih spomenika i drugih nadgrobnih obeležja moraju se upisati na novopostavljenom spomeniku.

Član 24

Spomenici od naročite istorijske i umetničke vrednosti ne mogu se ukloniti sa groblja. Njihovu istorijsku i umetničku vrednost utvrđuje posebna Komisija Skupštine Grada.

Spomenik iz prethodnog stava JKP "Kruševac" je dužno da posebno evidentira i da se stara o njihovom održavanju.

2. SAHRANJIVANJE

Član 25

Sahranjivanje se može izvršiti posle utvrđivanja smrti (najranije 24 sata od momenta nastupanja smrti), na način određen posebnim propisima.

Član 26

Sahranjivanje posmrtnih ostataka vrši se na grobnom mestu unutar grobnih parcela.

Grobno mesto za sahranjivanje posmrtnih ostataka umrlog odobrava JKP "Kruševac".

Član 27

Sahranjivanje posmrtnih ostataka umrlih na gradskim grobljima i drugim grobljima koja imaju mrtvačnicu vrši se iz mrtvačnice.

Član 28

Groblje na kom će se izvršiti sahranjivanje određuje se prema prebivalištu u času smrti ili na zahtev srodnika umrlog.

U slučajevima kada se ne zna prebivalište umrlog, kada umrli nema srodnike ili odbijaju da ga sahrane, sahranjivanje će izvršiti JKP "Kruševac", na teret Grada u najbližem naselju koje ima groblje.

Član 29

Posmrtni ostaci se do sahrane čuvaju u posebno za to određenim prostorijama, a u naseljenim mestima u kući umrlog.

Prilikom prenosa, posmrtni ostaci moraju biti smešteni u mrtvački sanduk.

Član 30

Mrtvački sanduk sa posmrtnim ostacima umrlog može ostati u mrtvačnici do vremena određenog za sahranu, s tim što to vreme ne može biti duže od 48 časova, od časa unošenja u mrtvačnicu, a ukoliko se koristi hladnjača, posmrtni ostaci mogu ostati prema potrebi.

Iznošenje kovčega sa posmrtnim ostacima iz mrtvačnice i njegovo prenošenje na grobno mesto vrši JKP "Kruševac".

Član 31

Troškove sahrane snose lica koja su bila dužna da umrlog za života izdržavaju ili da se staraju o njegovom sahranjivanju.

Ako ne postoje lica koja su dužna da obezbede sahranjivanje, troškove sahrane snosi grad-opština na čijoj teritoriji je umrli imao poslednje prebivalište, a ako se ne može utvrditi poslednje prebivalište imenovanog, troškove snosi grad ili opština na čijoj teritoriji je umrlo sahranjeno lice, odnosno na čijoj su teritoriji nađeni posmrtni ostaci umrlog.

Grad ili opština koja je obezbedila sahranjivanje umrlog lica, ima pravo na naknadu troškova od lica koja su bila dužna da obezbede sahranjivanje, odnosno iz zaostavštine umrlog.

Član 32

Cene održavanja groblja, grobnih mesta i drugih objekata i uređaja na grobljima i izvršenih pogrebnih usluga određuje JKP "Kruševac", u skladu sa Zakonom.

Saglasnost na cene daje Gradsko veće.

Član 33

Za korišćenje grobnog mesta, objekta na groblju i usluga u vezi sa sahranjivanjem posmrtnih ostataka plaća se naknada.

Naknadu iz stava 1. ovog člana plaća korisnik grobnog mesta.

Ukoliko nema korisnika grobnog mesta u roku obaveznog počivanja, naknadu snosi Grad.

Član 34

Prevoz posmrtnih ostataka i smeštaj u objektima groblja kao i prodaja pogrebne opreme na groblju vrši se svakog dana od 00-24 časa.

Sahranjivanje posmrtnih ostataka pokojnika vrši se svakog dana u vremenu od 12 do 17 sati.

3. RED NA GROBLJU

Član 35

Posetioci groblja su dužni da poštuju red na groblju.

Izgubljene ili zaboravljene stvari koji se nađu na groblju predaju se ovlašćenom licu na groblju.

Član 36

Na groblju je zabranjeno:

1. Građenje kapele ili sličih objekata na grobnim mestima,

2. Oštećenje uređaja ili skrnavljenje grobova,

3. Pristup svim motornim vozilima, biciklima i motociklima osim specijalizovanim vozilima JKP "Kruševac",

4. Preskakanje ograde, gaženje zelenih površina i grobova, kidanje cveća, lomljenje drveća i drugih zasada,

5. Raznošenje i prenošenje cveća i venaca sa jednog groba na drugi,

6. Sađenje voćnih sadnica,

7. Sađenje šumskih sadnica i ukrasnog šiblja bez odobrenja JKP "Kruševac",

8. Narušavanje mira (izazivanje nereda, tuča i galame),

9. Vođenje životinja,

10. Prosjačenje,

11. Bacanje smeća, otpadaka i slično,

12. Ulaženje u mrtvačnicu van vremena određenog za to,

13. Ostavljanje otvorenih česama i pranje alata na istima,

14. Izvođenje zanatskih radova u neposrednoj blizini mesta gde se vrši čin sahranjivanja,

15. Pristup deci ispod 10 godina starosti na groblje bez pratnje odraslih,

16. Dolazak i zadržavanje na groblju u letnjem periodu od 21-05 časova, a u zimskom od 18-06 časova.

Član 37

Na grobljima zanatske radove (izrada spomenika, nadgrobnih ploča, montaže spomenika, drugi radovi) može izvoditi JKP "Kruševac" i druga fizička i pravna lica.

Za izvođenje radova fizičkim i pravnim licima JKP "Kruševac" daje odobrenje pod sledećim uslovima:

1. Da se prethodno prijave JKP "Kruševac", a izvođenje radova vrši prema tehničkim uslovima koje određuje JKP "Kruševac".

2. Da pre početka izvođenja radova uplati određenu naknadu JKP "Kruševac", na ime korišćenja dobara na groblju (voda, struja) i davanja stručnih uputstava za izvođenje zanatskih radova u skladu sa planskim aktima.

3. Da se pridržavaju reda na groblju propisanog ovom Odlukom.

4. Da se radovi izvode u radne dane od 7-14 časova i to tako da se do najveće mere očuva mir i dostojanstvo groba.

5. Da se građevinski materijal (pesak i šljunak) drže na groblju samo za najkraće vreme koje je neophodno za izvršenje radova, ali tako da se ne ometa pristup ili kretanje posetilaca groblja, a u slučaju prekida radova kao i posle završetka radova izvođač je dužan da radilišta bez odlaganja dovede u prvobitno stanje.

6. Da se prevoz materijala potrebnog za izvođenje zanatskih radova na groblju izvrši samo putevima i stazama koje odredi JKP "Kruševac".

7. Da ako prilikom izvođenja radova pronađu predmete od vrednosti bez odlaganja predaju JKP "Kruševac".

III - NADZOR

Član 38

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši komunalna inspekcija.

IV - KAZNENE ODREDBE

Član 39

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj JKP "Kruševac":

1. Ako ne postupi po odredbama člana 6. stav 1. i 2.

2. Ako za sahranjivanje umrlog ne obezbedi službu svakog dana (član 34.)

3. Ako ne održava čistoću groblja (član 13.)

4. Ako na zahtev rodbine ne obezbedi potreban broj radnika za prenos kovčega umrlog od mrtvačnice do grobnog mesta (član 30. stav 2.).

Novčanom kaznom od 50 do 5.000 dinara kazniće se odgovorno lice u JKP "Kruševac", za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 40

Novčanom kaznom od 50 do 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako postupi suprotno odredbama člana 36. i 37.

Novčanom kaznom od 50 do 5.000 din. kazniće se korisnik grobnog mesta ako ne postupi po članu 36. i 37.

V - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 41

Bliže uslove i način obavljanja pogrebnih usluga regulisaće JKP "Kruševac" kome je povereno upravljanje grobljem, posebnim Pravilnikom koje je dužno da donese u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Saglasnost na Pravilnik daje Gradsko veće grada Kruševca.

Član 42

Mesne zajednice nastavljaju da obavljaju poslove upravljanja i održavanja groblja na svom području do preuzimanja, na njihov predlog, ovih poslova od strane JKP "Kruševac".

Preuzimanjem seoskih grobalja od strane JKP "Kruševac" građani zadržavaju, po osnovu ulaganja sredstava u proširenje groblja, stečena prava na veći broj grobnih mesta nego što je određeno ovom Odlukom.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o grobljima i sahranjivanju obuhvata:
Odluku o grobljima i sahranjivanju objavljenu u ("Službenom listu opštine Kruševac", broj 6/99), kao i izmene i dopune Odluke objavljene u ("Službenom listu opštine Kruševac", broj 5/04) i ("Službenom listu grada Kruševca ", broj 14/08 i 15/08).