ODLUKA

O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA

("Sl. list grada Kruševca", br. 1/2009 - prečišćen tekst)

 

I - OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom određuju se komunalne delatnosti od lokalnog interesa i uređuju uslovi i način obavljanja svih komunalnih delatnosti na području grada Kruševca.

Član 2

Komunalne delatnosti određene Zakonom o komunalnim delatnostima su:

1. prečišćavanje i distribucija vode;

2. prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda;

3. proizvodnja i snabdevanje parom i toplotnom energijom;

4. prevoz putnika u gradskom saobraćaju;

5. održavanje čistoće u gradovima i naseljima u gradu;

6. uređenje i održavanje parkova, zelenih i rekreacionih površina;

7. održavanje ulica, puteva i drugih javnih površina u gradovima i drugim naseljima i javna rasveta;

8. održavanje deponija;

9. uređenje i održavanje groblja i sahranjivanje.

Pored komunalne delatnosti iz stava 1. ovog člana kao komunalne delatnosti određuju se i:

- uređenje i održavanje pijaca i pružanje usluga na njima;

- dimničarske usluge;

- uređenje i održavanje javnih prostora za parkiranje vozila;

- održavanje javnih bunara i česmi;

- održavanje javnih kupatila i javnih WC-a;

- delatnost kafilerija.

Član 3

Za obavljanje komunalne delatnosti Grad osniva javna komunalna preduzeća ili njihovo obavljanje poverava drugom preduzeću ili preduzetniku.

Komunalne delatnosti iz člana 2. stav 1. tačka 1, 2. i 3. obavljaju javna komunalna preduzeća, a za sve ostale komunalne delatnosti mogu se osnovati javna komunalna ili se njihovo obavljanje može poveriti drugom preduzeću ili preduzetniku.

Poveravanje obavljanja komunalnih delatnosti vrši se ugovorom, na osnovu javnog konkursa a na period od 5 godina osim za obavljanje delatnosti javne rasvete za koju se ugovor zaključuje sa preduzećem za distribuciju električne energije, neposrednom pogodbom.

II - OBEZBEĐENJE MINIMUMA PROCESA RADA U KOMUNALNIM DELATNOSTIMA

Član 4

Javna komunalna preduzeća, druga preduzeća i preduzetnici kojima je povereno obavljanje komunalnih delatnosti su dužni da obezbede kvalitetno, blagovremeno, trajno i nesmetano pružanje komunalnih usluga korisnicima.

Član 5

Preduzeća odnosno preduzetnik iz stava 1. ovog člana su dužni da posebnim aktom propišu minimum proseca rada, potreban broj i strukturu radnika i opreme kao i red prvenstva u snabdevanju za slučaj prekida u proizvodnji komunalnih proizvoda ili pružanju komunalnih usluga zbog nepredviđenih okolnosti (havarije, elementarne nepogode i dr.) ili štrajka.

Na akt iz prethodnog stava saglasnost daje Gradsko veće.

Ukoliko preduzeće odnosno preduzetnik u slučaju prekida ili poremećaja u proizvodnji komunalnih proizvoda ili pružanju komunalnih usluga iz razloga predviđenih u članu 4. stav 2. ne obezbedi utvrđeni minimum proseca rada, Gradsko veće će na teret tog Preduzeća odnosno preduzetnika privremeno obavljanje pojedinih komunalnih delatnosti obezbediti angažovanjem drugog preduzeća, preduzetnika ili fizičkog lica.

Član 6

Pružanje komunalnih usluga ne može da se uskrati korisniku, osim u slučajevima i pod uslovima utvrđenim Zakonom kao što su:

- namensko korišćenje komunalnih proizvoda ili usluga,

- korišćenje komunalnih proizvoda ili usluga bez odobrenja nadležnog organa-samovlasno,

- korišćenje komunalnih proizvoda ili usluga preko propisanog obima,

- neplaćanje komunalnih usluga u propisanim rokovima,

- korišćenje objekata, uređaja i instalacija koje ne ispunjavaju uslove u pogledu tehničke ispravnosti, sanitarne zaštite i zaštite životne sredine.

U slučaju iz prethodnog stava preduzeće koje pruža komunalnu uslugu pismeno će upozoriti korisnika da su se stekli uslovi zbog kojih može privremeno da mu se uskrati isporuka komunalnog proizvoda ili pružanje komunalnih usluga i odredi rok za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

Ukoliko korisnik usluga ne postupi u skladu sa upozorenjem obustaviće mu se dalja isporuka komunalnih proizvoda odnosno pružanje komunalnih usluga.

Da bi se nastavilo pružanje komunalnih usluga po prestanku razloga zbog kojih je obustavljeno korisnik je dužan da preduzeću nadoknadi neophodne troškove prekida i ponovnog uspostavljanja uslova za nastavak pružanja komunalnih usluga.

III - POVERAVANJE OBAVLJANJA KOMUNALNIH DELATNOSTI

Član 7

Pojedine komunalne delatnosti za čije obavljanje nije osnovano javno komunalno preduzeće, poveravaju se drugim preduzećima ili preduzetnicima koji ispunjavaju uslove u pogledu tehničko-tehnološke opremljenosti, organizacione i kadrovske osposobljenosti a u zavisnosti od vrste i prirode komunalne delatnosti, tehničkih standarda i normativa.

Član 8

Poveravanje obavljanja komunalne delatnosti vrši se ugovorom na osnovu javnog konkursa na period do pet godina.

Odluku o raspisivanju konkursa donosi Gradsko veće.

Prilikom donošenja odluke o raspisivanju konkursa Gradsko veće Kruševac može utvrditi i bliže uslove koje treba da ispunjava preduzeće odnosno preduzetnik u zavisnosti od vrste i specifičnosti komunalne delatnosti koja se poverava.

Konkurs je objavljuje u lokalnom listu "Pobeda" i u jednom od dnevnih listova.

Član 9

Konkurs iz člana 8. ove Odluke sadrži naročito:

- komunalnu delatnost koja se poverava,

- područje na kome će se komunalna delatnost obavljati,

- rok na koji se delatnost poverava,

- uslove koje treba da ispunjava preduzeće odnosno preduzetnik za obavljanje te delatnosti,

- obavezu preduzeća odnosno preduzetnika da ponudi cenu po kojoj će obavljati delatnost.

Prijava na konkurs podnosi se u roku od 15 dana od dana objavljivanja Odseku za stambeno-komunalne i imovinsko-pravne poslove.

Uz prijavu učesnik konkursa je dužan da podnese:

- dokaz o ispunjavanju uslova predviđenih konkursom,

- cenu koju nudi za obavljanje predmetne komunalne delatnosti,

- rešenje o registraciji za obavljanje komunalne delatnosti, i

- druge dokaze utvrđene posebnim propisima odnosno Odlukom o raspisivanju konkursa.

Član 10

Konkurs iz člana 8. ove Odluke sprovodi Komisija koju obrazuje Gradsko veće prilikom donošenja Odluke o raspisivanju konkursa.

Administrativno-stručne poslove za potrebe komisije obavlja Odsek za stambeno-komunalne i imovinsko-pravne poslove.

Član 11

Odluku o izboru preduzeća odnosno preduzetnika sa kojima će se zaključiti ugovor o poveravanju obavljanja određene komunalne delatnosti donosi Gradsko veće na predlog Komisije iz člana 10. ove Odluke.

Na Odluku Gradskog veća iz prethodnog stava učesnik konkursa može podneti žalbu Skupštini grada u roku od 15 dana po prijemu.

Član 12

Na osnovu konačne odluke zaključuje se ugovor sa preduzećem odnosno preduzetnikom kome je povereno obavljanje određene komunalne delatnosti.

Ugovor iz prethodnog stava u ime grada Kruševca zaključuje Predsednik Gradskog veća Skupštine grada.

Član 13

Ugovor o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti sadrži odredbe o:

- ugovornim stranama,

- komunalnoj delatnosti koja se poverava,

- području na kome će se obavljati komunalna delatnost,

- uslovima i načinu obavljanja poverene komunalne delatnosti u skladu sa zakonom i ovom odlukom,

- cenama za obavljanje komunalne delatnosti,

- načinu vršenja kontrole nad obavljanjem poverene komunalne delatnosti,

- uslovima za raskid ugovora pre isteka vremena na koje je zaključen,

- vreme na koje se zaključuje ugovor,

- druge odredbe koje sporazumno utvrde ugovorne strane.

Član 14

Ugovor o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti može se raskinuti i pre isteka vremena na koje je zaključen ukoliko Gradsko veće oceni da preduzeće odnosno preduzetnik ne obavlja poverene poslove u skladu sa zakonom, ovom Odlukom i ugovorom.

IV - KONTROLA NAD OBAVLJANJEM KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 15

Kontrolu obavljanja poverenih komunalnih delatnosti odnosno pružanja komunalnih usluga vrši Gradska uprava, Odsek za stambeno-komunalne i imovinsko-pravne poslove.

U postupku kontrole, organ iz prethodnog stava ima pravo da traži izveštaje nadležnih organa preduzeća odnosno preduzetnika o vršenju poverene delatnosti i pravo da vrši uvid u način poslovanja koji se odnosi na obavljanje poverene delatnosti.

Član 16

Preduzeće, odnosno preduzetnik, kome je povereno vršenje komunalne delatnosti dužno je najmanje jedanput godišnje da podnese izveštaj o radu Gradskom veću.

V - CENE KOMUNALNIH PROIZVODA I KOMUNALNIH USLUGA

Član 17

Cene komunalnih proizvoda i komunalnih usluga koji plaćaju neposredni korisnici utvrđuju javna komunalna preduzeća, druga preduzeća i preduzetnici na osnovu elemenata za obrazovanje cena utvrđenih Zakonom o komunalnim delatnostima.

Saglasnost na utvrđene cene iz prethodnog stava daje Gradsko veće.

Član 18

Korisnik komunalnih proizvoda i komunalnih usluga ima pravo na umanjenje cene u slučaju neisporuke ili nekvalitetne isporuke komunalnih proizvoda i nevršenja odnosno nekvalitetnog vršenja komunalnih usluga, a u skladu sa posebnim odlukama odnosno ugovorima koji se odnose na konkretnu komunalnu delatnost.

VI - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Javna komunalna preduzeća osnovana pre stupanja na snagu Zakona o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 16/97) nastavljaju sa radom i obavljanju delatnosti za koje su osnovana.

Član 20

Javna komunalna preduzeća su dužna da sukcesivno preuzimaju poslove koje su do sada u oblasti komunalnih delatnosti obavljale mesne zajednice i da iste preuzmu u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o komunalnim delatnostima obuhvata:
Odluku o komunalnim delatnostima objavljenu u "Službenom listu opštine Kruševac", broj 7/98, kao i izmene i dopune Odluke objavljene u "Službenom listu grada Kruševac", broj 14/08 i 15/08.