ODLUKA
O USTANOVLJENJU ZVANJA POČASNI GRAĐANIN GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 1/2009 - prečišćen tekst)

Član 1

Ovom Odlukom ustanovljava se zvanje počasni građanin grada Kruševca, (u daljem tekstu - počasni građanin) kao javno priznanje Grada i utvrđuju uslovi i način za njegovo dodeljivanje.

Član 2

Zvanje počasni građanin može se dodeliti pojedincima čija izuzetna dela ili aktivnosti doprinose napretku i afirmaciji Kruševca i bogatijem i humanijem životu njegovih građana.

Zvanje počasni građanin može se dodeliti građanima Republike Srbije, osim građana koji imaju prebivalište na teritoriji grada Kruševca, kao i stranim državljanima.

Član 3

Inicijativu za dodelu zvanja počasni građanin mogu podneti: preduzeća, ustanove, društvene organizacije, udruženja građana, organi Grada, radna tela Skupštine i grupa građana.

Odluku o proglašenju za počasnog građanina donosi Skupština grada na predlog nadležne skupštinske Komisije.

Član 4

Na osnovu Odluke o proglašavanju za počasnog građanina izdaje se povelja i uručuje ključ Grada.

Ključ grada je u metalu, koji ima izgled starog ključa sa stilizovanim ivicama u čijem se gornjem delu nalazi grb grada Kruševca, a u donjem delu stilizovano slovo K.

Oblik i sadržinu Povelje utvrđuje nadležna skupštinska Komisija.

Povelju i ključ Grada uručuje predsednik Skupštine grada na Vidovdan ili drugoj prigodnoj svečanosti.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o ustanovljenju zvanja počasni građanin grada Kruševca obuhvata:
Odluku o ustanovljenju zvanja počasni građanin opštine Kruševac objavljenu u ("Službenom listu opštine Kruševac", broj 3/03), kao i izmene i dopune Odluke objavljene u ("Službenom listu grada Kruševca", broj 14/08 i 15/08).