ODLUKA

O PIJACAMA

("Sl. list grada Kruševca", br. 1/2009 - prečišćen tekst)

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti uređenja i održavanja pijaca i pružanja usluga na njima na teritoriji grada Kruševca.

Član 2

Pijaca u smislu ove Odluke je prostor određen planskim aktom, namenjen i komunalno opremljen za obavljanje prometa poljoprivredno-prehrambenih i drugih proizvoda i vršenja usluga u prometu robe, čije se održavanje, opremanje i korišćenje vrši u skladu sa ovom Odlukom.

Pijaca iz stava 1. ovog člana može biti: zelena, kvantaška, stočna, robna i auto-pijaca.

Zelena pijaca je prostor određen planskim aktom namenjen i komunalno opremljen za obavljanje prometa na malo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (svežeg i sušenog voća, povrća, šumskih plodova i jaja, mleka i mlečnih proizvoda i namirnica životinjskog porekla), cveća, ukrasnog i lekovitog bilja, sadnog materijala, ukrasnih jelki, omota za pakovanje namirnica i neprehrambenih proizvoda zanatskih radnji i domaće radinosti. Pod pojmom zanatskih proizvoda i proizvoda domaće radinosti u smislu odredbi ovog stava podrazumevaju se proizvodi koje izrađuju: lončari, grnčari, opančari i papučari (klompe), sarači, sedlari, korpari, pletari, voskari-licideri, četkari, metlari, užari, kopitari, keramičari, zatim predmeti od pletene žice, šila, svrdlo za drvo, igle za šivenje i pletenje, noževi i druga sečiva, predmeti drvne galanterije (čiviluk, vešalica), grabulja, vile i lopate od drveta, drveni ramovi, veštačko saće, predmeti od plastičnih masa i veštačkih smola (kese i dr.) predmeti kožne galanterije osim odevenih kožnih predmeta (kaiševi, opasači, torbe, kravate, novčanici, narukvice, šnale i sl.).

Robna pijaca je prostor određen planskim aktom, namenjen i komunalno opremljen za obavljanje prometa na malo industrijsko-neprehrambenih proizvoda (tekstila, odeće, obuće, finalni proizvodi za ličnu upotrebu u domaćinstvu od porcelana, stakla, keramike, kože, tekstila gume ili plastike, metalna i elektrotehničke robe za čiji promet i upotrebu nije propisano obezbeđenje garantnog lista i tehničkog uputstva, sportske opreme, hemijskih proizvoda, sapuna i deterdženata, preparata za čišćenje i poliranje, kozmetičkih i toaletnih preparata, knjiga i kancelarijskog pribora, duvana) i polovne robe (odeće, obuće, raznih kućnih predmeta, autodelova, motora i njihovih delova, električnih aparata i druge slične robe).

Stočna pijaca je prostor određen planskim aktom namenjen i komunalno opremljen za obavljanje prometa živom stokom, živinom i stočnom hranom. Stočne pijace se organizuju i održavaju u skladu sa zakonskim propisima koji regulišu ovu oblast. Na posebno uređenom i ugrađenom prostoru stočne pijace može se vršiti prodaja rezane građe, ogrevnog drveta kao i negašenog kreča koju vrše proizvođači ovih proizvoda.

Kvantaška pijaca je prostor određen planskim aktom namenjen i komunalno opremljen za promet na veliko poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (voće, povrće i jaja). Prostor kvantaške pijace za promet robe na veliko poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ograđuje se, uređuje i numeriše za postavljanje tezgi, kontejnera, bokseva i drugih sličnih objekata ili za parkiranje vozila i prikolica iz kojih se vrši prodaja.

AUTO-pijaca je posebna vrsta robne pijace koja je ograđena, uređena i numerisana za parkiranje i prodaju polovnih putničkih i teretnih vozila i motocikala, polovnih rezervnih auto-delova i pribora.

Za vreme održavanja vašara (7. april, 24. juni, 2. avgust, 21. septembar u Kruševcu i 22. mart, 21. jul i 14. oktobar u V. Šiljegovcu i 28. jun i 27. septembar u V. Kupcima) preduzeće koje održava pijace može dozvoliti prisustvo i prodaju robe na pijacama i van radnog vremena pijace utvrđenog pijačnim redom.

U dane vašara roba se može prodavati i van pijačnog prostora na vašarištu iz kamiona, prikolica i zaprežnih kola kao i kreč i ogrevno drvo.

Član 3

Delatnost uređenja i održavanja pijaca i pružanja usluga na njima u gradu Kruševcu obavlja Javno preduzeće kome je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti ili drugo preduzeće ili preduzetnik (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 4

Održavanje pijaca je obavljanje svih poslova kojima se obezbeđuje nesmetano obavljanje prometa i vršenje usluga u prometu robe, a naročito: svakodnevno pranje i čišćenje pijace, obezbeđenje i čuvanje pijace, naplata naknade za korišćenje objekata, opreme i pijačnog prostora, održavanje javnog kantara, održavanje objekata komunalne infrastrukture (javne česme, javnog WC-a, instalacija vodovoda i kanalizacije, ograde, pijačnog platoa i sl.).

Preduzeće je dužno da se stara o redovnom održavanju pijaca u stanju koje odgovara njihovoj funkciji.

Preduzeće donosi godišnji program održavanja pijaca na koji saglasnost daje Skupština grada.

Član 5

Preduzeće koje održava pijacu propisuje pijačni red za pijace koje održava.

Saglasnost na pijačni red za pijace daje Gradsko veće.

Član 6

Preduzeće koje održava pijace dužno je da pijačni red istakne na oglasnoj tabli pijace ili na drugi primeren način upozna korisnike pijačnih usluga sa pijačnim redom.

Korisnici pijačnog prostora, objekata, opreme i građani dužni su da se na pijacama pridržavaju propisanog pijačnog reda.

Član 7

O održavanju pijačnog reda staraju se ovlašćeni radnici preduzeća koje održava pijacu.

Ovlašćeni radnik za vreme vršenja poslova obezbeđenja reda na pijaci nosi službeno odelo sa oznakom Preduzeća.

Ovlašćeni radnik upozoriće korisnika pijačnog prostora, objekta odnosno opreme kao i građevine, na obavezu poštovanja pijačnog reda i po potrebi obavestiti nadležnu inspekciju i sekretarijat Ministarstva unutrašnjih poslova radi preduzimanja odgovarajućih zakonskih mera.

Član 8

Na pijacama je zabranjeno:

1. odlaganje otpadaka, pokvarene robe, ambalaže i drugog smeća van posuda postavljenih za sakupljanje smeća,

2. prodavanje robe na prostoru koji nije određen za prodaju te vrste robe,

3. unošenje i prodaja robe po isteku radnog vremena pijace,

4. unošenje i prodaja robe čiji promet nije dozvoljen posebnim propisima,

5. pranje prodajnog prostora i opreme vodom koja nije upotrebljiva za piće ili osveženje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda takvom vodom,

6. izlaganje proizvoda na zemlji, platoima ili prolazima unutar pijace ili njihovo držanje van tezgi, vitrina, bokseva i sl.,

7. izlaganje i prodaja robe van pijačnog prostora,

8. točenje i konzumiranje alkoholnih pića izvan za to namenjenog prostora,

9. držanje ambalaže ispred i oko prodajnih mesta i objekata,

10. unošenje na pijacu veće količine proizvoda od količine koja se može smestiti na prodajnom mestu,

11. izlaganje i prodaja hleba, peciva, mleka i mlečnih proizvoda van za to određenih mesta na pijaci,

12. neovlašćeno postavljanje i raspoređivanje objekata u pijačnom prostoru,

13. kretanje i parkiranje vozila po pijačnom prostoru radno vreme pijace bez posebnog odobrenja Preduzeća,

14. klanje stoke ili živine i prodaja stoke van stočne pijace,

15. loženje vatre na otvorenom pijačnom prostoru,

16. sedenje i spavanje na tezgama i drugim objektima za izlaganje proizvoda,

17. uvođenje pasa ili drugih životinja na pijace koje nisu određene za promet životinjama,

18. preskakanje pijačne ograde ili oštećenja iste,

19. zadržavanje na pijacama bez potrebe po završetku radnog vremena,

20. ustupanje zakupljenog pijačnog objekta drugom korisniku,

21. zagađivanje pijačnog prostora na bilo koji način i

22. vršenje svake druge radnje kojom se narušavaju rad, čistoća i red na pijaci.

Član 9

Preduzeće koje održava pijace dužno je da:

1. održava u urednom i ispravnom stanju objekte komunalne infrastrukture,

2. obezbedi čišćenje, pranje i uređenje pijačnog prostora svakog dana po isteku radnog vremena pijace,

3. redovno održava u čistom stanju sanitarne objekte i uređaje i po završetku radnog vremena pijace, obezbedi dezinfekciju tezgi,

4. uklanja led i sneg sa pijačnog prostora i oko prodajnih mesta,

5. postavi potreban broj posuda za smeće i kontejnera čije mesto i broj određuje Komunalna inspekcija, i

6. obezbedi dovoljne količine vode za piće, polivanje i osvežavanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

OPREMANJE PIJACA

Član 10

U skladu sa planskim aktom, pijaca ima odgovarajuću infrastrukturu, određeni broj stalnih objekata i prostor na kome se raspoređuju pijačni objekti i oprema.

Član 11

Stalni objekat na pijaci gradi se u skladu sa planskim aktom i po propisima o izgradnji objekata, a njegova namena određuje se uz saglasnost Preduzeća koje održava pijacu.

Član 12

Preduzeće koje održava pijace dužno je da pijacu opremi potrebnim brojem i vrstom pijačnih objekata u zavisnosti od vrste pijace.

Pijačni objekat je:

- manji montažni objekat, kiosk ili drugi montažni objekat, ili

- tezga, vitrina, ram, boks, postolja i drugi pokretni objekti.

Pijačne objekte postavlja Preduzeće koje održava pijace.

Pijačni objekat postavljen bez saglasnosti Preduzeća vlasnik je dužan da bez odlaganja ukloni po nalogu nadležnog organa.

Preduzeće je dužno, da u skladu sa mogućnostima, obezbedi dovoljan broj pultova sa zatvorenim vitrinama, odnosno odgovarajuću prostoriju za prodaju mleka i mlečnih proizvoda i drugih lako kvarljivih namirnica.

Član 13

Preduzeće je dužno da pijačni objekat postavi i rasporedi na način kojim se obezbeđuje funkcionalnost i estetski izgled pijace i omogućuje nesmetana kupovina i prolaz. Postavljanje i raspoređivanje se vrši na osnovu unapred utvrđenog Plana postavljanja pijačnih objekata.

Svaki pijačni objekat mora biti numerisan sa vidno istaknutom numeracijom a u svemu prema Planu.

Član 14

Pijačni objekat u kom se vrši prodaja poljoprivredno-prehrambenih i drugih proizvoda mora ispunjavati higijensko-tehničke uslove propisane za objekat u kom se vrši prodaja tih proizvoda i mora biti uredan i u ispravnom stanju.

Pijačni objekat koji ne ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana, Preduzeće koje održava pijacu, odnosno drugi vlasnik, dužni su da ga po nalogu nadležnog organa poprave ili uklone.

Pijačni objekat koji ne bude popravljen po nalogu nadležnog organa, biće uklonjen o trošku lica koje je bilo dužno da postupi po nalogu.

Član 15

Pijačni prostor mora biti ograđen, uređen i popločan čvrstim materijalom koji se lako čisti i pere.

Preduzeće koje održava pijace, u zavisnosti od vrste pijace, određuje prostor za prodaju iz vozila i za parkiranje vozila koja se izlažu prodaji.

KORIŠĆENJE OBJEKATA, OPREME I PROSTORA NA PIJACAMA

Član 16

Preduzeće koje održava pijacu daje na korišćenje dnevno ili na duži vremenski rok, montažne i druge pokretne objekte, opremu i prostor, pravnom ili fizičkom licu, odnosno preduzetniku (u daljem tekstu: korisnik), u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Član 17

Montažni i pokretni pijačni objekti, kao i pijačni prostor daje se na korišćenje na osnovu ugovora koji zaključuju Preduzeće i korisnik objekta.

Za korišćenje objekata iz stava 1. ovog člana zaključuje se ugovor o zakupu u pisanoj formi.

Ugovorom iz stava 2. ovog člana određuje se tip, namena, naknada, vreme korišćenja i druga pitanja od značaja za korišćenje objekata ili prostora.

Član 18

Za korišćenje objekata, opreme ili prostora na pijaci korisnik plaća naknadu.

Visinu naknade posebnim aktom utvrđuje Preduzeće.

Gradsko veće daje saglasnost na akt iz stava 2. ovog člana.

Član 19

Za jednodnevno korišćenje pijačnih objekata, Preduzeće naplaćuje naknadu.

Visinu naknade iz stava 1. ovog člana utvrđuje Preduzeće svojim cenovnikom usluga na koji saglasnost daje Gradsko veće.

Naknadu su dužni da plaćaju svi korisnici koji na pijaci izlažu robu za prodaju.

Naplatu naknade vrši službeno ili uniformisano lice, radnik Preduzeća i odmah izdaje račun korisniku pijačnog prostora o izvršenoj uplati naknade.

Član 20

Korisnik pijačnog objekta dužan je da:

1. na vidnom mestu istakne firmu pod kojom posluje ukoliko je korisnik pravno lice ili preduzetnik,

2. objekat redovno koristi za prodaju robe, odnosno vršenje zanatskih usluga u okviru radnog vremena pijace,

3 . održava objekat u ispravnom i urednom stanju i

4. obezbedi dovoljnu količinu i asortiman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za prodaju.

Zabranjeno je korisniku pijačnog objekta da:

1. objekat ili pijačni prostor u celini ili njegov deo ustupi drugom korisniku,

2. menja namenu objekta ili pijačnog prostora bez promene ugovora sa preduzećem koje održava pijacu.

Član 21

Prodavac robe na pijaci dužan je da na svakoj robi istakne maloprodajnu cenu na vidnom mestu i da po toj ceni prodaje izloženu robu.

Prodavac robe dužan je da po završetku radnog vremena pijace, počisti pijačni prostor koji koristi i da otpatke i drugo smeće smesti u posude koje su postavljene za tu namenu.

Ukoliko prodavac ne postupi u skladu sa obavezama predviđenim ovim članom, može mu se uskratiti dalje korišćenje pijačnog objekta ili prostora.

NADZOR

Član 22

O sprovođenju ove Odluke stara se organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Komunalna inspekcija.

KAZNENE ODREDBE

Član 23

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće koje održava pijacu ako:

1. ne istakne pijačni red (član 6. stav 1. ove Odluke)

2. ne obezbedi održavanje reda na pijaci (član 7. ove Odluke)

3. ne izvršava obaveze utvrđene u članu 9. ove Odluke

5. na postupi po nalogu nadležnog organa (član 14. stav 1. ove Odluke)

6. ne postupi u skladu sa članom 15. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom u iznosu od 250 do 25.000 dinara.

Član 24

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se preduzeće ili drugo pravno lice - korisnik ako:

1. postavi objekat bez prethodno pribavljene saglasnosti (član 12. stav 4. ove Odluke)

2. nepostupi u skladu sa članom 14. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250 do 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 2.500 do 250.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se za prekršaj fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250 do 25.000 dinara.

Član 25

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako:

1. postupi suprotno odredbama iz člana 8. ove Odluke

2. koristi pijačni objekat ili pijači prostor bez zaključnog ugovora (član 17. stav 1. ove Odluke)

3. koristi objekat ili pijačni prostor suprotno odredbama ugovora iz člana 17. stav 3. ove Odluke

4. ne održava pijačni objekat koji koristi u ispravnom ili urednom stanju (član 20. ove Odluke)

5. ako postupi suprotno članu 21. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250 do 250.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 2.500 do 250.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250 do 25.000 dinara.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o pijacama obuhvata:
Odluku o pijacama objavljenu u "Službenom listu opštine Kruševac" br. 4/07, kao i izmene i dopune Odluke objavljene u "Službenom listu grada Kruševca", broj 14/08 i 15/08.