ODLUKA

O RADNOM VREMENU UGOSTITELJSKIH, TRGOVINSKIH I ZANATSKIH OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 1/2009 - prečišćen tekst)

 

I - OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih, zanatskih objekata i objekata u kojima se obavljaju zabavne aktivnosti, kao i drugi uslovi njihovog rada i poslovanja na teritoriji grada Kruševca.

Član 2

Raspored radnog vremena koji se utvrđuje ovom Odlukom, osim delatnosti ugostiteljstva predstavlja minimum početka i završetka radnog vremena.

Član 3

Raspored radnog vremena mora biti istaknut na ulazu ili na drugom vidnom mestu objekta u kome se obavlja delatnost odnosno poslovi iz člana 1. ove Odluke.

II - RADNO VREME UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

Član 4

U ugostiteljskoj delatnosti i objektima u kojima se obavljaju zabavne aktivnosti: zabavni saloni, igraonice i kladionice, radno vreme raspoređuje se na jednokratno i traje od 7,00 do 24 sata. Izuzetno od prethodnog stava ovog člana, petkom, subotom i u dane državnih praznika radno vreme može da traje do 01,00 sat narednog dana.

U ugostiteljskim objektima u kojima se pružaju i usluge smeštaja gostuju (hoteli, moteli) obavljanje delatnosti usluge smeštaja gostiju vrši se u vremenu od 00,00 do 24 sata.

Član 5

Radno vreme objekta u kojima se organizuju maturske večeri i svadbe može trajati do 3 sata narednog dana.

Organizator je dužan da organizovanje svečanosti iz prethodnog stava prijavi komunalnoj inspekciji Gradske uprave najkasnije 3 dana pre dana održavanja iste. Uz prijavu organizator je dužan da priloži odgovarajući dokaz za korišćenje poslovnih prostora u kome se svečanost održava.

III - RADNO VREME TRGOVINSKIH OBJEKATA

Član 6

U prodavnicama neprehrambene robe radno vreme se raspoređuje u dvokratno i počinje u 8,00 sati i traje do 12,00 sati pre podne i od 16,00 sati do 20,00 sati posle podne osim subote, a subotom od 8 do 15 sati.

U prodavnicama prehrambene robe radno vreme raspoređuje se na dvokratno i počinje u 6,00 sati i traje do 10,00 sati pre podne i od 15,00 sati do 20,00 sati posle podne osim subote a subotom od 6,00 sati do 13,00 sati.

U prodavnicama prehrambene robe na seoskom području utvrđuje se dvokratno radno vreme koje počinje od 6,00 sati i traje do 10,00 sati pre podne i od 17,00 sati do 20,00 posle podne.

Radno vreme u robnim kućama i samoposlugama, raspoređuje se na jednokratno radno vreme i počinje u 7,00 sati a završava se u 20,00 sati osim subote a subotom od 7,00 do 15,00 sati.

Izuzetno od prethodnog stava ovog člana u periodu od 1. juna do 1. septembra radno vreme u robnim kućama i samoposlugama na području grada završava se u 21 sat.

Prodavnicama prehrambene i neprehrambene robe i samoposlugama može se od strane Odseka za privredu i ekologiju Gradske uprave odobriti jednokratno radno vreme ili drugačiji raspored radnog vremena od utvrđenog u ovom članu ako za to postoje objektivni razlozi i ako se time ne ugrožava snabdevanje stanovništva.

Član 7

Radno vreme u objektima za prodaju novina, duvana i duvanskih prerađevina (kiosci raspoređuje se na jednokratno i počinje u 6,00 sati i završava se u 20,00 sati svakog dana osim nedelje a nedeljom od 6,00 do 15,00 sati.

IV - RADNO VREME ZANATSKIH OBJEKATA

Član 8

U zanatskim objektima u kojima se vrši proizvodnja radno vreme se raspoređuje na jednokratno i počinje u 7,00 sati a završava se u 15,00 sati svakog radnog dana.

Izuzetno od prethodnog stava ovog člana u zanatskim radnjama u kojima se vrši proizvodnja i prodaja hleba i peciva radno vreme počinje i završava se jedan sat ranije od radnog vremena utvrđenog u stavu 1. ovog člana.

Član 9

U zanatskim objektima u kojima se pretežno vrše zanatske usluge radno vreme se raspoređuje na dvokratno i počinje u 7,00 sati i traje do 12,00 sati pre podne i od 16,00 sati do 19,00 sati po podne svakog radnog dana.

Član 10

U servisima za popravku, održavanje, pranje i podmazivanje motornih vozila radno vreme raspoređuje se na jednokratno i počinje u 8,00 sati a završava se u 18,00 sati osim subote kada počinje u 8 sati a završava se u 15 sati.

Član 11

Dan uoči državnih praznika i na dan vašara u objektima za prodaju neprehrambenih proizvoda, u objektima za prodaju prehrambenih proizvoda kao i u zanatskim objektima u kojima se pretežno vrše zanatske usluge radno vreme se raspoređuje na jednokratno i počinje u 8,00 sati a završava se u 20,00 sati.

Radno vreme trgovinskih objekata (dežurne radnje, samoposluge, robne kuće) i zanatskih objekata koji rade u danima u kojima se ne radi (nedelje ili dani državnih praznika) počinje u 8,00 sati a završava se u 14,00 sati.

Spisak objekata iz prethodnih stavova, preduzeća i preduzetnici dužni su da dostave Odseku Opštinske uprave nadležnom za poslove privrede i ekologije, svakog prvog u mesecu za tekući mesec.

Spisak iz prethodnog stava se dostavlja sredstvima javnog informisanja radi objavljivanja.

Ako nadležni Odsek proceni da je broj dežurnih radnji nedovoljan ili neadekvatno raspoređen može utvrditi drugačiji raspored dežurnih radnji.

Član 12

Trgovinski i zanatski objekti mogu raditi i duže od radnog vremena utvrđenog ovom Odlukom, pod uslovom da se vršenjem delatnosti u tim objektima ne stvara buka ili na drugi način ne uznemiravaju građani i ne zagađuje čovekova okolina.

V - NADZOR

Član 13

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vršiće Odsek za inspekcijske poslove Gradske uprave.

VI - KAZNENE ODREDBE

Član 14

Novčanom kaznom od 15.000,00 do 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. Ako se ne pridržava radnog vremena utvrđenog ovom Odlukom.

2. Ne istakne raspored, početak i završetak radnog vremena u skladu sa čl. 3. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko ili odgovorno lice novčanom kaznom od 3.000,00 do 15.000,00 dinara.

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 50.000,00 kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik (osnivač radnje).

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o radnom vremenu, ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata na teritoriji grada Kruševca obuhvata:
Odluku o radnom vremenu, ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata na teritoriji opštine Kruševac objavljenu u ("Službenom listu opštine Kruševac", broj 5/01), kao i izmene i dopune Odluke objavljene u ("Službenom listu opštine Kruševac", br. 2/02, 7/03 i 3/05 i "Službenom listu grada Kruševca", br. 14/08 i 15/08).