ODLUKA

O POSTUPKU IZDAVANJA I FORMIRANJA ZAKUPNINE ZA KORIŠĆENJE POSLOVNOG PROSTORA

("Sl. list grada Kruševca", br. 1/2009 - prečišćen tekst)

 

I - OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se način i postupak izdavanja u zakup poslovnih prostorija, način formiranja zakupnine koje izdaje u zakup "Poslovni centar" Kruševac JP (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 2

Poslovni prostor iz čl. 1. ove Odluke je nepokretnost na kome pravo svojine ima Republika Srbija, a pravo korišćenja i upravljanja grad Kruševac.

Skupština grada Kruševca je Odlukom o osnivanju Javnog preduzeća "Poslovni centar" Kruševac prenela pravo upravljanja poslovnim prostorom na Preduzeće.

Član 3

Poslovni prostor izdaje u zakup "Poslovni centar" Kruševac, na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije, Zakona o obligacionim odnosima, Odluke o osnivanju preduzeća i ove Odluke.

II - IZDAVANJE U ZAKUP POSLOVNOG PROSTORA

Član 4

Poslovni prostor daje se u zakup putem javnog nadmetanja i prikupljanjem zatvorenih ponuda.

Sala u zgradi Doma sindikata izdaje se neposrednim putem po zahtevu zakupca na određeni broj sati, po cenovniku koji utvrdi Skupština grada Kruševca posebnim Rešenjem.

Član 5

Kod ugovora o zakupu na određeno vreme može se izvršiti izmena zakupca aneksom ugovora do isteka ugovorenog roka u sledećim slučajevima:

- članu porodičnog domaćinstva zakupca kod koga je ugovor o zakupu prestao usled smrti ili penzionisanja zakupca, pri čemu se članom porodičnog domaćinstva smatraju roditelji, brčni drug, deca i unuci zakupca ukoliko nastavljaju sa obavljanjem iste delatnosti;

- zakupcu koji ostaje bez poslovne prostorije usled rušenja radi privođenja nameni građevinskog zemljišta utvrđenoj urbanističkim planom ili drugih zakonom zasnovanih razloga;

- kada kod zakupca dođe do statusnih promena zbog privatizacije, registrovanja ortačke radnje ili organizovanja zajedničkog obavljanja delatnosti po osnovu ugovora o poslovnoj saradnji.

III - IZDAVANJE U ZAKUP JAVNIM NADMETANJEM

Član 6

Odluku o izdavanju poslovnog prostora donosi Upravni odbor Preduzeća.

Odluka o izdavanju u zakup putem javnog nadmetanja sadrži:

1. Adresu poslovnog prostora sa bližim naznačenjem poslovne zgrade i prostorije, brojem prostorija i dr,

2. Namenu poslovnog prostora, ukoliko je određena,

3. Utvrđeni iznos početne zakupnine po kvadratnom metru mesečno,

4. Mogućnost isplate zakupnine za određeni vremenski period,

5. Način polaganja kaucije, koja iznosi 100% od jednomesečne zakupnine,

6. Da se poslovni prostor predaje na upotrebu i korišćenje u viđenom stanju,

7. Rok na koji se izdaje poslovni prostor,

8. Pravo nadmetanja pravnih i fizičkih lica koja imaju registrovanu delatnost,

9. Najmanji iznos za podizanje licitacije ("korak").

Korak podizanja licitacije utvrđuje se srazmerno površini lokala i to:

- za izdavanje poslovnog prostora površine ispod 10 m2 u visini od 10% ukupne početne zakupnine;

- za izdavanje poslovnog prostora površine preko 10 m2 u visini od 5% ukupne početne zakupnine (Komisija za sprovođenje javnog nadmetanja će oglasom utvrditi iznos najmanjeg koraka za podizanje licitacije prema vrednostima iz prethodnih tačaka kao iznos tehnički pogodan za sprovođenje licitacije),

10. Licitant koji ponudi najvišu cenu zakupa poslovnog prostora na javnoj licitaciji u obavezi je da na licu mesta, gotovinskom uplatom na blagajni preduzeća, isplati celokupan izlicitirani iznos jedne mesečne zakupnine. U slučaju da licitant ne ispuni obavezu predviđenu ovom tačkom, isključuje se iz licitacije, poslednji ponuđeni iznos zakupnine se poništava, a javno nadmetanje se nastavlja učešćem ostalih prisutnih licitanata.

Član 7

Javno nadmetanje za izdavanje u zakup poslovnog prostora objavljuje se putem sredstava javnog informisanja: radija, televizije i na drugi način, a obavezno objavljivanjem oglasa u lokalnom nedeljnom listu koji se distribuira na teritoriji grada Kruševca, najmanje 7 dana pre datuma javnog nadmetanja.

Oglas o izdavanju u zakup poslovnog prostora sadrži:

1. Firmu i sedište Preduzeća;

2. Način izdavanja - putem javnog nadmetanja ili prikupljanjem ponuda;

3. Uslove izdavanja u zakup u skladu sa članom 6. ove Odluke;

4. Datum, vreme i mesto održavanja javnog nadmetanja, odnosno rok za dostavljanje ponuda;

5. Rok do koga se primaju prijave.

Član 8

Postupak javnog nadmetanja sprovodi Komisija koja se sastoji od predsednika i dva člana, koju imenuje Upravni odbor preduzeća, a u odsustvu određenog člana Komisije zamenika imenuje direktor preduzeća.

Nezadovoljni učesnik u postupku javnog nadmetanja može uložiti prigovor protiv Odluke Komisije o izboru najpovoljnijeg ponuđača Upravnom odboru Preduzeća, u roku od tri dana od datuma održavanja javnog nadmetanja.

Upravni odbor donosi odluku po prigovoru na prvoj narednoj sednici, a najkasnije u roku od 15 dana.

Odluka Upravnog odbora po prigovoru je konačna.

Po konačnosti odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača i pribavljanju saglasnosti Direkcije za imovinu Republike Srbije, direktor Preduzeća zaključuje ugovor o zakupu.

Član 9

Javno nadmetanje smatra se uspelim i punovažnim ukoliko su na njemu učestvovala najmanje dva ponuđača.

Član 10

Ako prvo javno nadmetanje ne uspe, ono se može ponoviti pod istim uslovima i u istom postupku. Ako ponovljeno javno nadmetanje ne uspe, može se pristupiti neposrednoj pogodbi sa jednim od ponuđača ili drugim pravnim ili fizičkim licem koje nije učestvovalo u postupku javnog nadmetanja.

IV - IZDAVANJE U ZAKUP PRIKUPLJANJEM PONUDA

Član 11

Prikupljanje ponuda raspisuje Preduzeće oglasom.

Način objavljivanja i sadržina oglasa su propisani članom 7. ove Odluke.

Član 12

Ponuda mora sadržati sledeće podatke:

- sve podatke o podnosiocu ponude (naziv pravnog lica, ime i prezime fizičkog lica, sedište i adresu);

- visinu ponuđene zakupnine po kvadratnom metru i ukupnu mesečno;

- dokaz o uplati traženog garantnog iznosa;

- dokaz o registraciji delatnosti.

Član 13

Ponude se mogu dostaviti neposredno u prostorijama Preduzeća uz izdavanje potvrde o prijemu, ili preporučeno poštom.

Blagovremenom ponudom smatra se ona koja je primljena u Preduzeće ili na pošti kao preporučena pošiljka do isteka roka označenog u oglasu.

Nepotpune i neblagovremene ponude neće se razmatrati.

Član 14

Sprovođenje postupka prikupljanja, otvaranja i ocenjivanja prispelih ponuda vrši Komisija koju imenuje Upravni odbor Preduzeća.

O postupku otvaranja ponuda Komisija vodi zapisnik, u kome se konstatuje broj prispelih ponuda i broj neblagovremenih ponuda.

Po otvaranju ponuda, Komisija pojedinačno razmatra svaku ponudu u smislu ispunjenosti uslova iz oglasa, utvrđuje redosled ponuđača prema visini ponuđene zakupnine, što se unosi u zapisnik.

Po okončanju razmatranja ponuda, Komisija donosi odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača primenom kriterijuma najviše ponuđene zakupnine.

Član 15

Učesnicima u postupku prikupljanja ponuda Komisija u roku od 7 dana od dana otvaranja ponuda dostavlja obaveštenje o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Član 16

Ponuđač nezadovoljan odlukom o izboru najpovoljnijeg ponuđača ima pravo da podnese prigovor Upravnom odboru Preduzeća u roku od 3 dana od dana prijema obaveštenja o izboru napovoljnijeg punuđača.

Upravni odbor donosi odluku po prigovoru u roku određenom članom 8. ove Odluke.

Odluka Upravnog odbora po prigovoru je konačna.

Po konačnosti odluke o izboru i pribavljanju saglasnosti Direkcije za imovinu Republike Srbije, direktor Preduzeća zaključuje ugovor o zakupu sa najpovoljnijim ponuđačem.

VI - UGOVOR O ZAKUPU

Član 17

Ugovor o zakupu poslovnog prostora zaključuje se u pisanoj formi. Ugovor koji nije zaključen u pisanom obliku, ne proizvodi pravno dejstvo.

Izmene i dopune ugovora o zakupu vrše se zaključenjem aneksa ugovora.

Član 18

Ugovor o zakupu sadrži:

1. Naznačenje ugovornih strana;

2. Osnov zaključenja ugovora;

3. Naznačenje poslovnog prostora;

4. Naznačenje poslovne delatnosti koje će zakupac vršiti u poslovnom prostoru;

5. Odredbe o korišćenju zajedničkih prostorija, uređaja i instalacija u zgradi;

6. Rok važenja ugovora;

7. Iznos zakupnine i naknade za korišćenje uređaja, instalacija i zajedničkih prostorija, rokove plaćanja, proceduru i rokove usklađivanja zakupnine sa rastom cena;

8. Uslove za otkaz ugovora sa otkaznim rokom;

9. Mesto i datum zaključenja ugovora;

10. Potpis ugovornih strana;

11. Druge odredbe specifične za pojedinačni ugovor.

Član 19

Poslovni prostor daje se u zakup samo za obavljanje tačno određene poslovne delatnosti.

Član 20

Zakupci nemaju pravo da bez pismene saglasnosti Preduzeća vrše bilo kakve rekonstrukcije, prepravke ili adaptacije poslovnog prostora.

Ugovorom o zakupu uređuju se međusobna prava i obaveze Preduzeća i zakupca u vezi sa adaptacijom i uređenjem poslovnog prostora.

Član 21

Zakupci poslovnog prostora su obavezni da prostor upotrebljavaju kao dobri privrednici, odnosno dobri domaćini i postupaju sa svom potrebnom pažnjom.

Zakupci poslovnog prostora su obavezni da vrše tekuće održavanje poslovnog prostora i to naročito da poslovni prostor uređuju, kreče, čiste, obezbeđuju popravke instalacija i uređaja koji moraju biti u ispravnom i funkcionalnom stanju.

Zakupci poslovnog prostora se obavezuju da snose troškove utrošene električne energije, vode i kanalizacije, iznošenja smeća, toplotne energije i zagrevanja, PTT usluge, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i druge troškove u vezi sa korišćenjem poslovnog prostora.

Član 22

Zakupci poslovni prostor ne mogu davati drugom licu u podzakup.

Član 23

Zakupci poslovnog prostora obavezni su da po prestanku korišćenja poslovnog prostora isti predaju u stanju u kom su prostor primili, odnosno uredili u skladu sa ovom Odlukom i to ispražnjen od lica i stvari, sa instalacijama i uređajima u ispravnom i funkcionalnom stanju.

VII - UTVRĐIVANJE VISINE ZAKUPNINE

Član 24

Visina zakupnine poslovnog prostora utvrđuje se rešenjem Skupštine grada Kruševca.

Visina zakupnine utvrđena na način opisan u prethodnom stavu je početna cena zakupa za javno nadmetanje ili prikupljanje ponuda.

Član 25

Kriterijumi i merila za utvrđivanje visine zakupnine su:

1. Iznos amortizacije po minimalno propisanim stopama za poslovni prostor;

2. Iznos prosečnih troškova održavanja poslovnog prostora, zakonske i ugovorne obaveze osiguranja poslovnog prostora u iznosu od 3% od osnovice za obračun amortizacije;

3. Profit po prosečnoj profitnoj stopi koji se utvrđuje na bazi obračuna 50% od iznosa revalorizovane nabavne vrednosti poslovnog prostora;

4. Iznos poreza na dobit pod tačkom 3. ovog stava;

5. Vrednovanje pogodnosti lokacije

- Ekstra zona poslovnog prostora u Kruševcu, koja obuhvata parcele sa leve i desne strane sledećih ulica: Gazimestanska, Vidovdanska, do ukrštanja sa ul. Poručnika Božidara, Pasaž između ulica Vidovdanske i Čolak Antine, Trg fontana, Dositejeva, Majke Jugovića do ukrštanja sa ulicom Kosovskom, Balkanska do ukrštanja sa ulicama Jug Bogdanovom i Dušanovom. Brijanova do ukrštanja sa ulicom Jug Bogdanovom, Nemanjina do ukrštanja sa ulicama Obilićevom i Gazimestanskom, Dragomira Gajića do ukrštanja sa ulicom Poručnika Božidara i poslovni prostor unutar zelenih pijaca.

- I zona - obuhvata prostor oivičen sledećim ulicama: Gazimestanski trg, Jastrebačkom do ulice Cara Lazara, ul. Cara Lazara do Strahinjićeve, ul. Strahinjićevom do Pećke, ul. Pećka do Prvomajske, Prvomajskom do Njegoševe, Njegoševom do ul. Majke Jugovića, ul. Majke Jugovića do granica parka Bagdala, granicom parka Bagdala do ul. Kosovske (Kosovska, Nova Kosovska, Radomira Jakovljevića) ul. Kosovska do ulice Dostojevskog, ulicom Dostojevskog i novoprosečenom ulicom do Hajduk Veljkove, ulicom Hajduk Veljkovom do ulice Bruski put, ul. Bruski put do ul. Kneza Miloša, ul. Kneza Miloša do Bulevara Nikole Pašića, Bulevarom Nikole Pašića do ul. Vidovdanske, ul. Vidovdanskom do Šumadijske, ul. Šumadijskom do ulice Balkanske, ulicom Balkanskom do ukrštanja Jug Bogdanove i Dušanove, ulicom Jug Bogdanovom do Gazimestanskog trga, obuhvatajući parcele sa leve i desne strane navedenih ulica.

- U prvoj zoni obuhvaćene su i parcele sa leve i desne strane sledećih ulica: ul. Železnička od Gazimestanskog trga do Garskog potoka, ulica Cara Lazara od Strahinjićeve do Garskog potoka, ulica Vidovdanska od Bulevara Nikole Pašića do ulice Bivoljske.

- II zona - granica prolazi Garskim potokom od ulice Železničke, preseca ulicu Cara Lazara i ide do ulice Vojvode Mišića, ul. Vojvode Mišića do Njegoševe, Njegoševom do ul. Bagdalski venac do ul. Kosovske bitke, ulicom Kosovske bitke do ul. Knez Mihajla, ul. Kneza Mihajla do Ustaničke, ul. Ustaničkom do granice Slobodišta, granicom Slobodišta do Bruskog puta, Bruskim putem do kraja ulice ul. Kneza Miloša, koja čini granicu između I i II zone, do Ulice Brestovačke, ul. Brestovačkom do ul. Gavrila Principa, ul. Gavrila Principa do ulice Kneza Miloša, ulicom Kneza Miloša do reke Rasine, rekom Rasinom do ulice Vojvode Stepe, ulicom Vojvode Stepe do ulice Petra Kočića, ulicom Petra Kočića do ulice Vidovdanske, ulicom Vidovdanskom do ulice Bivoljske, ulicom Bivoljskom do ulice Balkanske, od ulice Balkanske do Omladinske, ulicom Omladinskom, Bukovičkom i Dobrovoljačkom samo leva strana, do ulice Železničke, ulicom Železničkom do Gazimestanskog trga, Železničkom prugom do Garskog potoka, obuhvatajući parcele sa leve i desne strane navedenih ulica.

II zoni pripadaju i parcele sa leve i desne strane sledećih ulica: Aerodromska, od ulice Kneza Miloša, ul. Vidovdanska do Petra Kočića do Rasine, ulica Lazarička od mosta na Garskom potoku do ulice Alekse Nenadovića.

- III zona obuhvata ulice koje nisu obuhvaćene I i II zonom, a pripadaju SO Kruševac. Trećoj zoni pripadaju i parcele sa leve i desne strane sledećih ulica: ulica Jasički put do Zapadno-moravske magistrale, Bruski put do puta za Mudrakovac, ulica Cara Lazara do puta za Aleksandrovac, ulica Sanska do skretanja u "Trajal", kompleks HI "Župa" i HI "Merima", ulica Miloša Obilića do mosta na Rasini do industrijskog kompleksa, obuhvatajući kompleks DIP "Savremeni dom" i korporaciju "Trajal".

- IV zona obuhvata prostor van katastarske opštine Kruševac obuhvaćen Generalnim urbanističkim planom Kruševac, a nije obuhvaćen trećom zonom.

- V zona obuhvata prostor van katastarske opštine Kruševac koji nije obuhvaćen Generalnim urbanističkim planom, a koji se nalazi pored magistralnih i regionalnih puteva.

- VI zona obuhvata prostor van katastarske opštine Kruševac neobuhvaćen Generalnim urbanističkim planom udaljen od magistralnih i regionalnih puteva.

Poslovni prostor u zgradi Doma sindikata u Kruševcu izdaje se tako da ugovor o zakupu obuhvata neto površinu poslovne prostorije i površine zajedničkog prostora koja se obračunava srazmerno i to po funkciji, ekonomskoj ceni održavanja i korišćenja.

Svaki sprat zgrade je posebna celina u zavisnosti od površine zajedničkog prostora. Prilikom izdavanja u zakup poslovnog prostora kojim upravlja "Poslovni centar" Kruševac JP u zgradi Doma sindikata, koriste se sledeći parametri za određivanje površine zajedničkog prostora:

 

Neto poslov. prost. u m2

Zajedn. prostor hol i stepen.

Zajedn. prostor po m2 neto

Spratni hodnik i WC

Po 1 m2 neto

Ukupno zajednički prostor

Podrum i kot.

 

480,60

0,34

 

 

 

Hol

430,28

344,80

0,34

 

 

 

Međusprat

175,00

76,74

0,34

 

 

0,34 m2

I sprat

699,47

98,94

0,34

196,30

0,28

0,62 m2

II sprat

638,88

98,94

0,34

171,25

0,27

0,61 m2

III sprat

649,20

98,94

0,34

 

 

 

IV sprat

625,70

98,94

0,34

 

 

 

V sprat

651,24

98,94

0,34

180,69

0,28

0,62 m2

UKUPNO:

4.348,81

1.495,78

0,34

 

 

 

Član 26

Zakupnina utvrđena članom 25. ove Odluke utvrđuje se na bazi podataka po godišnjem obračunu sa stanjem na dan 31.12. prethodne godine.

Zakupnina se usklađuje kumulativno na duži rok u slučaju rasta cena na malo do 10% godišnje od poslednjeg usklađivanja, odnosno tromesečno u slučaju rasta cena na malo preko 10% u skladu sa mesečnim koeficijentom rasta cena na malo u Republici Srbiji, na bazi podataka objavljenih u službenom glasilu Republike.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o postupku izdavanja i formiranja zakupnine za korišćenje poslovnog prostora obuhvata:
Odluku o postupku izdavanja i formiranja zakupnine za korišćenje poslovnog prostora objavljenu u ("Službenom listu opštine Kruševac", broj 1/05), kao i izmene i dopune Odluke objavljene u "Službenom listu opštine Kruševac", broj 7/07 i "Službenom listu grada Kruševca", broj 14/08 i 15/08.