ODLUKA

O STANOVANJU

("Sl. list grada Kruševca", br. 1/2009 - prečišćen tekst)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi i način korišćenja i održavanja stambenih zgrada i stanova na kojima je nosilac prava korišćenja grad Kruševac (u daljem tekstu: stanovi grada), otkup stanova grada, način evidentiranja i odlučivanja o korišćenju sredstava od prodatih stanova, davanje stanova u zakup i određuje organizacionu jedinicu za proveru zakonitog utvrđivanja otkupne cene stana.

Član 2

Stanovi grada, u smislu ove Odluke su:

1. stanovi koji su u društvenoj svojini po osnovu nacionalizacije, konfiskacije, nasleđa, poklona i donacija,

2. stanovi izgrađeni i pribavljeni iz sredstava budžeta grada, odnosno drugih sredstava grada,

3. stanovi izgrađeni i pribavljeni iz naknade za uređivanje i korišćenje građevinskog zemljišta ili pribavljeni iz drugih sredstava za potrebe raseljavanja lica u postupku realizacije urbanističkih planova,

4. stanovi izgrađeni iz sredstava solidarnosti za potrebe učesnika NOR za rešavanje stambenih potreba boraca i ratnih invalida, civilnih invalida rata i članova porodica sa kojima je živeo poginuli učesnik oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine, koji nije u radnom odnosu, i lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana,

5. stanovi organizacija i zajednica iz oblasti obrazovanja, kulture i fizičke kulture, koje su prestale da postoje, a čije je poslove i zaposlene preuzela opština,

6. stanovi izgrađeni sredstvima amortizacije i privređivanja stanovima grada,

7. stanovi izgrađeni i pribavljeni sredstvima od prodatih stanova grada putem otkupa,

8. stanovi izgrađeni sredstvima solidarnosti koji ostanu neraspoređeni posle prestanka rada fonda solidarnosti.

II - KORIŠĆENJE STANOVA GRADA

Član 3

Stanovi grada koriste se po osnovu zakupa.

Lice kome je dodeljen stan na korišćenje u skladu sa odredbama ove Odluke zaključuje ugovor o zakupu stana.

Član 4

Ugovor o zakupu stana iz čl. 3. ove Odluke sa zakupcem zaključuje Grad, koji u ime Grada potpisuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti, ako ovom Odlukom nije drugačije propisano.

Poslove po zahtevu za zaključenje ugovora o zakupu vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za stambene poslove.

Naplatu zakupnine vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove računovodstva.

III - OTKUP STANOVA GRADA

Član 5

Grad je dužan da zakupcu stana na neodređeno vreme, na njegov zahtev u pismenoj formi, omogući otkup stana koji koristi, pod uslovima propisanim Zakonom o stanovanju.

Član 6

Uz zahtev iz prethodnog člana prilaže se:

1. odluka o dodeli stana,

2. ugovor o zakupu odnosno korišćenju stana,

3. dokaz o prebivalištu,

4. skica sobnosti stana, koju izdaje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma i građevinarstva,

5. skica položaja zgrade na parceli,

6. potvrda o starosti zgrade, koju izdaje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma i građevinarstva,

7. potvrda o dužini radnog staža lica koje otkupljuje stan i njegovog bračnog druga,

8. overena izjava dva svedoka o činjenicama sa kojim članovima porodičnog domaćinstva zakupac stana koristi taj stan i da li pored ovog stana on ili neko od članova porodičnog domaćinstva ima u svojini drugu stambenu zgradu ili stan,

9. ostali dokazi po potrebi, zavisno od osnova za umanjenje otkupne cene stana (invaliditet, da je stan dobijen po osnovu eksproprijacije i dr.).

Član 7

Poslove po zahtevu za otkup stana vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za stambene poslove.

Ugovor o otkupu stana u ime Grada zaključuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

Potpisi ugovarača overavaju se od strane nadležnog suda.

Troškove u vezi otkupa stana snosi kupac.

IV - NAČIN EVIDENTIRANJA I ODLUČIVANJA O KORIŠĆENJU SREDSTAVA OD PRODATIH STANOVA

Član 8

Sredstva od prodatih stanova Grada posebno se evidentiraju i koriste za pribavljanje novih stanova i izvođenje radova na adaptaciji stambenih zgrada i stanova Grada koje su zbog dotrajalosti neuslovne za stanovanje, a nisu otkupljeni.

Odluku o pribavljanju stanova i korišćenju sredstava za adaptaciju iz prethodnog stava donosi Skupština grada, na predlog Komisije za stambene poslove Skupštine grada (u daljem tekstu: Komisija).

Za adaptaciju stanova može se koristiti do 20% sredstava koja se nalaze na računu u momentu odlučivanja.

Član 9

Sredstva od stanova prodatih u smislu prethodnog člana i stanovi koji se oslobode od ranijih korisnika, koriste se naročito za:

1. rešavanje stambenih potreba boraca i ratnih invalida, civilnih invalida rata i članova porodica sa kojima je živeo poginuli učesnik oružanih akcija posle 17. avgusta 1990., koji nisu u radnom odnosu;

2. iseljavanje lica koja imaju stanarsko pravo na stanovima u svojini građana, radi vraćanja tih stanova vlasnicima na korišćenje, za čije je preseljenje grad dužan da obezbedi drugi stan;

3. rešavanje stambenih potreba lica koja se iseljavaju iz nehigijenskih zgrada i stanova i zgrada sklonih padu;

4. rešavanja stambenih potreba lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, a koja su nesposobna za rad i nemaju članove porodice koji su u radnom odnosu;

5. rešavanje neophodnih kadrovskih i drugih potreba na teritoriji grada.

Član 10

Sredstva od otkupa stanova izgrađenih za potrebe raseljavanja vode se na posebnom računu i mogu se koristiti samo za obezbeđivanje stanova za raseljavanje.

V - OBAVEZA GRADA U ZADOVOLJAVANJU STAMBENIH POTREBA GRAĐANA

Član 11

Stanovi se daju u zakup na određeno ili neodređeno vreme.

Dodelu stanova vrši Komisija, ukoliko ovom Odlukom nije drukčije propisano.

Komisija odlučuje i o zahtevima za zamenu stana, utvrđivanje načina korišćenja stana u slučaju kad zakupac stana i članovi njihovog porodičnog domaćinstva ne koriste stan duže od jedne, a najduže 4 godine, određivanje novog zakupca u slučaju kad lica koja ostanu u stanu posle smrti zakupca ili njegovog iseljenja ne postignu sporazum o tome ko će da postane novi zakupac, kao i u drugim slučajevima propisanim zakonom.

Član 12

Stanovi iz čl. 2. tač. 3. ove Odluke i sredstva od prodaje tih stanova koriste se za raseljavanje stanara u postupku uređivanja građevinskog zemljišta, o čemu odluku donosi Komisija, na predlog Upravnog odbora Direkcije za urbanizam i izgradnju Kruševac.

Član 13

Za rešavanje stambenih potreba boraca i ratnih invalida, civilnih invalida rata i članova porodica sa kojima je živeo poginuli učesnik oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine, koji nije u radnom odnosu, uz zahtev prilažu:

- za borce dokaz od vojnog odseka odnosno vojne pošte;

- za ostala lica dokaz od organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za boračko-invalidske poslove o priznavanju određenog statusa;

- za sva lica uverenje nadležne službe za poslove zapošljavanja da nisu u radnom odnosu.

Član 14

Obezbeđenje stanova za iseljavanje lica koja koriste stanove u svojini građana po osnovu stanarskog prava radi vraćanja tih stanova vlasnicima vrši se na osnovu rešenja organizacione jedinice nadležne za stambene poslove kojim je utvrđeno pravo vlasnika na obezbeđenja stanova od strane grada i programa izgradnje stanova za ove potrebe.

Na osnovu rešenja iz prethodnog stava, Komisija utvrđuje redosled obezbeđenja stanova, prioritet u rešavanju zahteva i dinamiku obezbeđenja stanova.

Pravo prvenstva za obezbeđenje stana za preseljenje nosioca stanarskog prava ima lice koje nema rešenu stambenu potrebu na teritoriji Republike.

Član 15

Obezbeđenje stanova za iseljavanje vlasnika ili zakupca stana iz nehigijenskih zgrada i stanova i zgrada sklonih padu, vrši se na osnovu nalaza građevinske inspekcije da se zgrada ili stan ne može izvođenjem građevinskih radova dovede u stanje bezbedno za stanovanje, a korisnik stana nema rešene stambene potrebe na drugi način.

U slučaju iz prethodnog stava obezbeđuje se stan koji zadovoljava minimalne uslove stanovanja, a stan ili zgrada iz koje se lice iseljava ruši se, bez prava na naknadu.

Član 16

Obezbeđenje stanova za rešavanje stambenih potreba lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđenju socijalne sigurnosti građana, koja su nesposobna za rad i nemaju članove porodice koji su u radnom odnosu, vrši se na osnovu iskazanih potreba i liste prioriteta koju na osnovu stepena stambene ugroženosti sačinjava Centar za socijalni rad.

U slučaju iz prethodnog stava, Komisija, u skladu sa zakonom, prenosi pravo davanja stana u zakup Centru za socijalni rad, a Centar za socijalni rad donosi rešenje o davanju stana u zakup na određeno vreme, vezano za vreme ostvarivanja prava na materijalno obezbeđenje.

Član 17

Stanovi Grada mogu se dodeljivati za rešavanje neophodnih kadrovskih i drugih potreba na teritoriji grada Kruševca (mladi naučni radnici, umetnici, stručnjaci iz određenih oblasti i sl.).

Odluku iz prethodnog stava donosi Skupština grada, na predlog Komisije za stambene poslove.

Dodela stanova licima iz ovog člana vrši se na određeno vreme.

Član 18

Komisija se sastoji od predsednika i četiri člana, koje imenuje Skupština grada.

Predsednik Komisije je predsednik Skupštine grada.

Komisija se sastaje po potrebi, a saziva je i njenim radom rukovodi predsednik Komisije.

Komisija odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova.

Poslove za potrebe Komisije obavlja organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za stambene poslove.

Protiv odluke Komisije može se uložiti prigovor Skupštini grada u roku od 8 dana od dana prijema pismenog obaveštenja ili odluke. Odluka Skupštine grada doneta po prigovoru je konačna.

Član 19

Rad Komisije je javan.

Po isteku kalendarske godine, Komisija podnosi Izveštaj o radu Skupštini grada, koji naročito sadrži: podatke o realizaciji zakonskih obaveza u obezbeđenju stanova za iseljavanje nosilaca stanarskog prava iz stanova u svojini građana, podatke o stanovima o kojima je odlučivano i na koji način, kao i o drugim pitanjima o kojim je Komisija odlučivala.

VI - ODRŽAVANJE STAMBENIH ZGRADA

Član 20

Održavanje stambenih zgrada kojima raspolaže grad vrši se u skladu s propisima.

VII - PROVERA ZAKONITOG UTVRĐIVANJA OTKUPNE CENE STANA

Član 21

Proveru zakonitog utvrđivanja otkupne cene stana u društvenoj i državnoj svojini na svojoj teritoriji, po dostavljanju overenog primerka ugovora od strane suda, vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove računovodstva.

Organizaciona jedinica iz prethodnog stava prati dalje izvršenje ugovornih obaveza kupca stanova grada do konačne isplate ugovorene cene i vrši usklađivanje otplatne rate stana u skladu sa propisima.

VIII - KRITERIJUMI ZA DODELU STANOVA

I - Rešavanje stambenih potreba boraca, ratnih invalida, civilnih invalida rata i članova porodice sa kojim je živeo poginuli učesnik oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. god., koji nisu u radnom odnosu

Član 22

Radi ostvarivanja prava na dodelu stana Grada lice iz čl. 9, st. 1. tačka 1. ove Odluke uz zahtev za dodelu stana dužno je da priloži:

• Uverenje Odseka za društvene delatnosti grada Kruševca da ima priznat status ratnog invalida ili civilnog invalida rata određene grupe invalidnosti ili dokaz da je korisnik porodične invalidnine po palom borcu;

• Dokaz Službe za zapošljavanje da podnosilac zahteva nije u radnom odnosu;

• Potvrda Gradske uprave o članovima porodičnog domaćinstva podnosioca zahteva sa izvodima iz matične knjige rođenih za sva ova lica i fotokopija ličnih karata za punoletna lica;

• Dokaz da podnosilac zahteva ili član njegovog porodičnog domaćinstva nema u svojini drugi stan ili kuću na teritoriji Republike Srbije kojim je rešeno njegovo stambeno pitanje na odgovarajući način (overena izjava 2 svedoka i uverenje od Poreske uprave);

• Dokaz da živi na teritoriji grada Kruševca najmanje 5 godina pre podnošenja zahteva (kretanje prebivališta SUP-a i overena izjava 2 svedoka).

Član 23

Raspodela stanova iz čl. 9. st. 1. tačka 1. ove Odluke vrši se na osnovu javnog konkursa koji raspisuje Komisija, a objavljuje se u lokalnim sredstvima javnog informisanja i na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Kruševca.

Konkursom se određuje rok podnošenja zahteva, Odsek kom se zahtev predaje, dokumentacija koju je podnosilac zahteva dužan da priloži.

Član 24

Redosled prvenstva za dodelu stana utvrđuje se prema sledećim kriterijumima:

- stepen invalidnosti,

- broj članova porodičnog domaćinstva i

- stambena ugroženost.

Član 25

Prema stepenu invalidnosti:

-

korisnik porodične invalidnine po palom borcu, ratni invalid 1. grupe invaliditeta i civilni invalid rata 1. grupe

10 bodova

-

ratni invalid 2. grupe invaliditeta i civilni invalid rata 2. grupe

9 bodova

-

ratni invalid 3. grupe invaliditeta i civilni invalid rata 3. grupe

8 bodova

-

ratni invalid 4. grupe invaliditeta i civilni invalid rata 4. grupe

7 bodova

-

ratni invalid 5. grupe invaliditeta i civilni invalid rata 5. grupe

6 bodova

-

ratni invalid 6. grupe invaliditeta i civilni invalid rata 6. grupe

5 bodova

-

ratni invalid 7. grupe invaliditeta i civilni invalid rata 7. grupe

4 boda

-

ratni invalid 8. grupe invaliditeta

3 boda

-

ratni invalid 9. grupe invaliditeta

2 boda

-

ratni invalid 10. grupe invaliditeta

1 bod

Po osnovu invalidnosti podnosioca zahteva (nevezano za ratna dejstva) i invalidnosti članova porodičnog domaćinstva dodatno se dodeljuje po 2 boda po članu porodičnog domaćinstva kod koga postoji gubitak radne sposobnosti.

Invalidnost iz stava 2. ovog člana se dokazuje konačnim rešenjem nadležnog Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja.

Član 26

Prema broju članova porodičnog domaćinstva po 2 boda za svakog člana porodičnog domaćinstva:

Maksimalan broj bodova koje podnosilac može dobiti po ovom kriterijumu je 10 bodova.

Članom porodičnog domaćinstva iz st. 1. ovog člana smatra se bračni drug, dete rođeno u braku i van braka usvojeno ili pastorče, roditelji, usvojioci i lice koje je po zakonu podnosilac zahteva dužan da izdržava, a koji u trenutku podnošenja zahteva žive u zajedničkom domaćinstvu sa podnosiocem zahteva.

Član 27

Prema stepenu stambene ugroženosti lica iz čl. 9. st. 1. tačka 1. ove Odluke dobijaju sledeći broj bodova:

- lica bez ikakvog stana (podstanari) po 1 bod za svaku navršenu godinu podstanarskog odnosa, a najviše 10 bodova po ovom osnovu,

- lica koja stanuju u porodičnoj stambenoj zgradi koja je njihovo vlasništvo ili vlasništvo člana njihovog porodičnog domaćinstva, a po veličini i uslovima stanovanja (voda, struja, kanalizacija, stabilnost objekta) ne odgovara njihovim potrebama 3 boda.

Stepen stambene ugroženosti dokazuje se uverenjem MUP-a i overenom izjavom 2 svedoka.

Član 28

Ukoliko 2 ili više lica imaju jednaki broj bodova prvenstvo imaju lica koja imaju veći broj bodova po osnovu stepena invalidnosti.

Član 29

Nepotpune i neblagovremene zahteve Komisija za stambene poslove Skupštine grada Kruševca neće uzeti u razmatranje.

Član 30

Komisija za stambene poslove Skupštine grada Kruševca po potrebi vrši proveru istinitosti datih podataka ili od nadležnih organa traži podatke o ličnom i imovinskom statusu podnosioca zahteva i članova njegovog porodičnog domaćinstva.

II - Rešenje stambenih potreba lica koja se iseljavaju iz nehigijenskih zgrada i stanova i zgrada sklonih padu

Član 31

Osnov za obezbeđenje stanova za iseljavanje lica iz nehigijenskih zgrada i stanova i zgrada sklonih padu je nalaz građevinske inspekcije da je zgrada ili stan takav da ne može ni izvođenjem određenih građevinskih radova da se dovede u stanje bezbedno za stanovanje.

Da bi zakupcu stana ili vlasniku stana iz prethodnog stava mogao biti dodeljen stan u zakup, potrebno je da ispunjava sledeće uslove:

- da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva na teritoriji Republike Srbije nemaju drugi stan ili stambenu zgradu;

- da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu u radnom odnosu što se dokazuje potvrdom nadležne službe zapošljavanja;

- da je stan doveden u stanje nepodobno za stanovanje bez uticaja njegovih korisnika;

- da podnosilac zahteva predmetni stan koristi najmanje 5 godina pre podnošenja zahteva za obezbeđenje drugog stana.

Izuzetno, ako je do oštećenja stana ili stambene zgrade došlo iznenadnim delovanjem spoljnih faktora, vremenskih uticaja i sl. vreme korišćenja stana nije od uticaja na obezbeđenje drugog stana.

III - Rešavanje stambenih potreba lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje

Član 32

Stambene potrebe lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđenju socijalne sigurnosti građana rešavaju se preko Centra za socijalni rad, stanovima za koje Komisija za stambene poslove prenese Centru pravo davanja stana u zakup.

Da bi lice iz prethodnog stava moglo da dobije stan na korišćenje potrebno je da ispunjava sledeće uslove:

- da mu je rešenjem Centra za socijalni rad utvrđeno pravo na materijalno obezbeđenje,

- da je nesposobno za privređivanje,

- da nema članove porodice koji su u radnom odnosu.

Konkretnu dodelu stana u zakup na određeno vreme vrši Centar za socijalni rad, vodeći računa o lokaciji i položaju stana u zgradi, strukturi i kvalitetu imajući u vidu broj članova porodice, uzrast dece i specifičnosti korisnika materijalnog obezbeđenja.

IV - Rešavanje neophodnih kadrovskih potreba na teritoriji grada Kruševca

Član 33

Rešavanje stambenih potreba licima koja obavljaju delatnost od interesa za grad Kruševac vrši se dodelom stana u zakup na određeno vreme odlukom Skupštine grada na osnovu predloga Komisije za stambene poslove.

Pri odlučivanju o dodeli stana iz prethodnog stava potrebno je voditi računa o tome da se radi o mladim naučnim radnicima, umetnicima ili izuzetnim stručnjacima iz određene oblasti kao i licima koja obavljaju poslove i zadatke od izuzetnog interesa za grad Kruševac.

Odlukom iz prethodnog stava utvrđuje se i rok na koji se stan dodeljuje. Licu iz prethodnog stava može se dodeliti stan u zakup ukoliko:

- on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva ne poseduju stambenu zgradu ili stan,

- dokaz da su dobitnici republičkih ili međunarodnih priznanja za naučne radove u delatnosti koju obavljaju, ili dokaz da su vlasnici patenta koji je primenjen u privredi sa ekonomskim uspehom ili dokaz da su osvajači prvih nagrada na republičkim ili međunarodnim takmičenjima za sportiste, a za umetnike priznanja republičkog ili međunarodnog značaja.

Član 34

U odnosu na sve kategorije lica kojima se u skladu sa odredbama ove Odluke vrši dodela stana, apsolutnu prednost imaju nosioci stanarskog prava na stanovima u svojini građana, dok kod ostalih kategorija lica, Odluka kojoj kategoriji će se stan dodeliti, zavisi od karakteristika samog stana, koji je u tom momentu obezbeđen, o čemu odlučuje Komisija.

IX - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 35

Zahtevi za dodelu stana koji su podneti do dana stupanja na snagu ove Odluke, a po kojima nije odlučeno, rešavaće se u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 36

Stupanjem na snagu ove Odluke stanovi izgrađeni iz sredstava bivših radnih zajednica organa uprave i posebnih organa izdvojiće se i raspodeljivati u skladu sa Uredbom o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika sredstava u državnoj svojini ("Službeni glasnik RS", br. 41/02 i 76/02).

Napomene

Prečišćeni tekst Odluke o stanovanju obuhvata:
Odluku o stanovanju, koja je objavljena u "Sl. listu opštine Kruševac" broj 5/05 i izmene i dopune Odluke, objavljene u "Sl. listu opštine Kruševac", br: 2/06 i 3/06 i "Sl. listu grada Kruševca", broj 14/08 i 15/08.