ODLUKA

O UPOTREBI GRBA I ZASTAVE GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 1/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se upotreba i zaštita grba i zastave grada Požarevca (u daljem tekstu: grad).

Član 2

Grbom i zastavom se izražava i predstavlja pripadnost gradu.

Grb i zastava grada mogu se upotrebljavati samo u obliku i sadržini koji su utvrđeni Statutom grada Požarevac i ovom odlukom.

II ZAJEDNIČKE ODREDBE

Član 3

Grb i zastava grada ne mogu se upotrebljavati kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model, niti kao bilo koji drugi znak za obeležavanje roba ili usluga.

Grb i zastava grada ne smeju se upotrebljavati ako su oštećeni ili su svojim izgledom nepodobni za upotrebu, već se povlače iz upotrebe.

Grb i zastava grada ne smeju da se upotrebljavaju neprimereno, nedolično, tj. na način koji vređa javni moral i dostojanstvo građana grada.

Član 4

Grb i zastava grada mogu se izuzetno upotrebiti kao sastavni deo drugih grbova i zastava.

Član 5

Upotreba grba i zastave grada u umetničkom stvaralaštvu i u vaspitno-nastavne svrhe slobodna je, pod uslovom da se ne protivi dobrom ukusu, društvenim i moralnim normama, heraldičkoj praksi, tradiciji i ovoj odluci.

Član 6

O upotrebi i zaštiti zastave stara se Odeljenje za opštu upravu i skupštinske poslove, koje će obavljati sve stručne, administrativne i organizacione poslove oko sprovođenja ove odluke.

Član 7

Grb grada mogu bez posebne dozvole, u skladu sa ovom odlukom, da koriste Skupština grada, Gradsko veće grada Požarevca, predsednik i zamenik predsednika Skupštine grada, Gradonačelnik, zamenik Gradonačelnika, sekretar Skupštine grada i načelnik Gradske uprave.

Gradske organizacije čiji je osnivač Skupština grada i javna preduzeća i ustanove, čiji je osnivač Skupština grada Požarevca, imaju pravo na službenu upotrebu grba grada.

Sva pravna lica, osim lica pomenutih u stavu 1. i 2. ovog člana, koja žele da koriste grb grada, moraju prethodno pribaviti pisanu saglasnost Gradskog veća grada Požarevca.

Pravna lica grb grada mogu koristiti samo u službene svrhe.

III GRB

Član 8

Grb grada oznaka je i simbol grada, a upotrebljava se na zgradi Skupštine grada, u službenim prostorijama Skupštine grada, odnosno u sali broj 4, 11 i 107 Skupštine grada, u službenim prostorijama predsednika, zamenika predsednika i sekretara Skupštine grada, Gradonačelnika, zamenika Gradonačelnika grada i načelnika Gradske uprave grada, na zvaničnim pozivnicama, čestitkama i službenim aktima (dopisima) koje koriste predsednik, zamenik predsednika i sekretar Skupštine, Gradonačelnik, zamenik Gradonačelnika i načelnik Gradske uprave grada, kao i prilikom proslava, svečanosti i drugih kulturnih, sportskih i sličnih manifestacija koje su značajne za grad.

Član 9

Grb grada Požarevca koriste sve organizacione jedinice Gradske uprave grada Požarevca za obeležavanje službenih prostorija, uključujući službene prostorije Odeljenja za poslove gradske poreske uprave, službene prostorije uslužnog centra i službene prostorije mesnih kancelarija, za obeležavanje službenih vozila Skupštine grada i Gradske uprave, kao i na službenim aktima (dopisima).

Grb grada Požarevca službeno koriste javna preduzeća, ustanove i organizacije, čiji je osnivač Skupština grada Požarevca, a druga pravna lica, na način saglasan ovoj odluci i uz pisanu saglasnost Gradskog veća grada Požarevca.

Član 10

Grb se po pravilu prikazuje u propisanim metalima i emajlima ili tinkturama, odnosno u odgovarajućoj kolorističkoj interpretaciji metala i emajla ili tinktura.

Grb se može prikazivati i u crno-beloj transkripciji standardnim heraldičkim metodama, pod sledećim uslovima:

- ako su metali i tinkture interpretirani standardnom heraldičkom metodom (šrafiranje i punktiranje po kodu Petrasankte);

- ako je prikaz u crno-beloj tehnici linearan, bez interpretacije metala i tinktura;

- ako je prikaz kontrastnim poljima izveden na estetski prihvatljiv način, a po pravilu tako što se metali prikazuju kao svetla, a tinkture kao tamna polja;

- ako je prikaz dat sugestijom reljefa, sa bačenom senkom, pod uslovom da se izvor svetlosti nalazi u pravcu gornjeg desnog (heraldički) kantona; i

- ako je prikaz dat u negativu linearne predstave.

Član 11

Po pravilu grb se ističe na prilaznim putevima, na granici atara.

Grb se može isticati i na tablama sa nazivima ulica na teritoriji grada.

Grb može biti istican na javnim mestima, na otvorenom i u zatvorenom prostoru, za vreme trajanja manifestacija od značaja za grad.

IV ZASTAVA

Član 12

Zastava grada vije se na jarbolu ispred glavnog ulaza u zgradu Skupštine grada i na objektima Gradske uprave na državni praznik Republike Srbije i na praznik grada Požarevca.

Zastava grada stalno se vije u službenim prostorijama predsednika, zamenika predsednika i sekretara Skupštine grada, Gradonačelnika, zamenika Gradonačelnika i načelnika Gradske uprave grada, službenim prostorijama Skupštine grada, odnosno u sali broj 4, 11 i 107 Skupštine grada, u zgradi Odeljenja za poslove gradske poreske uprave i u uslužnom centru.

Zastava grada obavezno se ističe:

- prilikom proslava, svečanosti i drugih masovnih političkih, kulturnih, sportskih i službenih manifestacija koje su od značaja za grad;

- prilikom međuopštinskih i međugradskih susreta, takmičenja i drugih skupova na kojima grad učestvuje, ili je reprezentovan, u skladu sa pravima i praksom održavanja takvih skupova; i

- u drugim slučajevima, ako upotreba zastave nije u suprotnosti sa odredbama ove odluke.

Član 13

Zastava grada se ističe u svim slučajevima kada se republičkim propisima predviđa i propisuje isticanje državnih zastava, kao i u svim slučajevima kada državni protokol propisuje isticanje državne zastave.

Prvenstvo zastava se određuje sledećim kriterijumom, ako se drugačije ne odredi zakonom ili drugim propisom višeg reda:

1. zastava Republike Srbije;

2. zastava okruga (ako postoji);

3. zastava grada; i

4. zastave udruženja i društava.

Zastava se ne vije po lošem vremenu i u periodu od zalaska do izlaska sunca, osim ako je posebno osvetljena.

U dane žalosti zastava se vije na pola koplja.

Član 14

Zastava se po pravilu vije sa jarbola ili koplja.

Kod isticanja zastava, prednost pripada centralnoj poziciji (ako je broj jarbola/kopalja neparan), odnosno poziciji koja je s leve strane posmatrača okrenutog licem ka istaknutim zastavama (ako su dve i ako su postavljene ispred objekta, zida ili neke druge adekvatne pozadine).

Član 15

Zastava grada ne sme biti ni u kom slučaju postavljena tako da dodiruje tle, niti upotrebljena kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili slično.

Zastavom se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.

Ako se zastava ističe na govornici, može se postaviti na koplju sa desne strane govorniku, ili na zidu iza govornice, tako da je govornik ne zaklanja.

Zastavom grada se može prekriti katafalk ili kovčeg, u slučaju da Gradsko veće donese odluku da se ukaže takva vrsta poslednje počasti za vreme sahrane preminulog. U takvom slučaju oproštaju mora prisustvovati Gradonačelnik ili lični izaslanik Gradonačelnika, a zastava se mora sa kovčega ukloniti pred konačnu depoziciju posmrtnih ostataka.

Član 16

Skupština grada može imati i naročiti, unikatni steg - standartu, koji se čuva u Skupštini grada. Taj steg može biti izrađen na posebno dekorativan način i ukrašen zlatnim resama po slobodnim rubovima.

Standarta simboliše sam grad i koristi se u najsvečanijim prilikama. Standarta se ističe samo u prisustvu Gradonačelnika, odnosno lica koje ga u tom svojstvu zamenjuje.

Izuzetno i po odobrenju Gradonačelnika, standarta se može nositi izvan zgrade Skupštine grada.

V NADLEŽNOST

Član 17

O sprovođenju odluke staraće se Odeljenje za opštu upravu i skupštinske poslove.

Nadzor nad sprovođenjem odredbi ove odluke vrši organ Gradske uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije.

Član 18

Pravna i fizička lica čije je sedište na teritoriji grada podnose zahtev za dobijanje saglasnosti za upotrebu grba Gradskom veću grada Požarevca.

Uz zahtev se prilaže dokumentacija sa opisom namene i načina korišćenja za koje se traži dozvola.

Nadležni organ može zahtevati i druge priloge radi boljeg sagledavanja opravdanosti zahteva.

Član 19

Odluku o saglasnosti za upotrebu grba donosi Gradsko veće grada Požarevca.

Odluka iz prethodnog stava sadrži uslove, rok i namenu u okviru kojih je saglasnost data.

Protiv odluke Gradskog veća može se podneti žalba Skupštini grada.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 20

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 100.000,00 dinara, kazniće se pravno lice ako:

- upotrebi grb ili zastavu protivno odredbama ove odluke, ili bez saglasnosti nadležnog organa;

- izradi ili stavi u promet grb ili zastavu koji odudaraju od utvrđenog blazona, a za to ne poseduje saglasnost u skladu sa odredbama ove odluke.

Novčanom kaznom od 500,00 do 5.000,00 dinara kazniće se za delo iz prethodnog stava ovog člana i odgovorno lice pravnog lica.

Član 21

Novčanom kaznom od 500,00 do 5.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako:

- upotrebi grb ili zastavu u službene ili komercijalne svrhe, ili u cilju sticanja lične dobiti, protivno odredbama ove odluke;

- izradi ili stavi u promet grb ili zastavu koji odudaraju od utvrđenog blazona, a za to ne poseduje saglasnost u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 22

Učiniocu prekršaja iz člana 20. i 21. ove odluke preventivno će se oduzeti predmeti kojim je izvršen prekršaj do donošenja izvršne odluke nadležnog organa.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o upotrebi grba i zastave opštine Požarevac ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 8/01).

Član 24

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".