ODLUKA

O USTANOVLJENJU NAGRADE I POVELJE GRADA POŽAREVCA, SPOMEN PLAKETE GRADA POŽAREVCA I O DODELJIVANJU ZVANJA POČASNOG GRAĐANINA GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 1/2009)

Član 1

Ustanovljava se nagrada grada Požarevca, koja se dodeljuje zaposlenima, preduzetnicima, mladim talentima, individualnim poljoprivrednicima i građanima za ostvarene izvanredne rezultate i dostignuća u radu na privrednom, naučnom, obrazovnom, kulturnom, zdravstvenom, sportskom i drugim poljima stvaralaštva.

Dobitnicima nagrade se kao dokaz o dobijenoj nagradi uručuje povelja o nagradi grada Požarevca.

Ustanovljava se povelja grada Požarevca, koja se dodeljuje preduzećima, ustanovama, državnim organima, mesnim zajednicama, udruženjima i društvenim organizacijama za izvanredne rezultate i dostignuća u radu na privrednom, naučnom, obrazovnom, kulturnom, sportskom i drugim poljima stvaralaštva.

Istom fizičkom, odnosno pravnom licu može se najviše dva puta dodeliti nagrada, odnosno povelja grada Požarevca, za ostvarene izuzetno vredne rezultate u radu na privrednom, naučnom, obrazovnom, kulturnom, zdravstvenom, sportskom i drugim poljima stvaralaštva.

Član 2

Ustanovljava se dodeljivanje zvanja počasnog građanina grada Požarevca značajnim ličnostima iz zemlje i inostranstva, koje se dodeljuje povodom praznika grada Požarevca, prilikom proslava i obeležavanja značajnih godišnjica, jubileja i poseta značajnih ličnosti iz zemlje i inostranstva.

Član 3

Odluku o nagradi i povelji i o dodeljivanju zvanja počasnog građanina grada Požarevca iz člana 1. i 2. ove odluke donosi Odbor za dodeljivanje nagrada i povelja grada Požarevca (u daljem tekstu: Odbor).

Odbor se sastoji od predsednika, zamenika predsednika i 9 članova.

Predsednika i članove Odbora imenuje Skupština grada iz reda odbornika i građana.

Mandat članova Odbora traje 4 godine.

Predsednik Odbora može biti iz reda odbornika ili iz reda građana.

Član 4

Odbor može odlučivati ako sednici prisustvuje većina članova Odbora, a odluke se donose većinom glasova prisutnih članova.

Sednice saziva predsednik Odbora, koji predlaže dnevni red i rukovodi radom na sednicama.

Član 5

Odluka o nagradama i poveljama i o dodeljivanju zvanja počasnog građanina donosi se na predlog odbornika Skupštine grada, članova Gradskog veća, funkcionera grada i Skupštine grada, preduzeća, privrednih društava, ustanova, državnih organa, mesnih zajednica, udruženja i društvenih organizacija.

Odbor može i po svojoj inicijativi da odluči o dodeli nagrade i povelje i o dodeli zvanja počasnog građanina bez predloga iz prethodnog stava, ukoliko oceni da su ispunjeni svi kriterijumi za dodelu nagrade ili povelje ili zvanja počasnog građanina.

Član 6

Sredstva za dodeljivanje nagrade grada Požarevca obezbeđuju se u budžetu grada Požarevca.

O namenskom trošenju sredstava staraće se Odbor za dodeljivanje nagrada i povelja grada Požarevca, a naredbodavac za izvršenje finansijskog plana je predsednik Odbora.

Član 7

Ustanovljava se Spomen plaketa grada Požarevca.

Ista se izrađuje u veličini 14 x 13 cm.

Na levoj strani je grb grada Požarevca, na desnoj strani je naziv: "Spomen plaketa grada Požarevca", a u dnu je zgrada Skupštine grada Požarevca.

Spomen plaketu grada Požarevca dodeljuje Gradonačelnik grada Požarevca prilikom proslava i obeležavanja značajnih godišnjica, jubileja, poseta značajnih ličnosti iz zemlje i inostranstva.

Član 8

Sredstva za dodeljivanje Spomen plakete grada Požarevca obezbeđuju se u budžetu grada Požarevca.

O namenskom trošenju sredstava staraće se Gradonačelnik grada Požarevca, koji će biti i naredbodavac za izvršenje finansijskog plana.

Član 9

Stručne i administrativne tehničke poslove za potrebe Odbora vršiće Odeljenje za opštu upravu i skupštinske poslove, a finansijske poslove za potrebe Odbora vršiće Odeljenje za privredu, finansije i trezor.

Član 10

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o ustanovljenju nagrade i povelje opštine Požarevac ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 6/01 i 4/07).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".