ODLUKA

O NAČINU SPROVOĐENJA JAVNE RASPRAVE I NAČINU OBAVEŠTAVANJA JAVNOSTI O ODRŽAVANJU JAVNE RASPRAVE

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 1/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se način sprovođenja javne rasprave i način obaveštavanja javnosti o održavanju javne rasprave.

Član 2

Javnom raspravom u smislu ove Odluke podrazumeva se otvoreni sastanak predstavnika organa grada, odnosno javnih službi sa zainteresovanim građanima i predstavnicima udruženja građana, pravnim licima i sredstava javnog obaveštavanja.

Javnom raspravom u smislu ove Odluke podrazumeva se i stavljanje na uvid akata iz člana 3. stav 1. ove Odluke na internet stranicama grada Požarevca, informativnom kanalu "Info 012" grada Požarevca i novinskom listu "Reč naroda" iz Požarevca.

II AKTI ZA KOJE SE SPROVODI JAVNA RASPRAVA

Član 3

Javna rasprava se sprovodi:

1. u toku postupka usvajanja Statuta grada,

2. u toku postupka usvajanja Prostornog plana grada i urbanističkih planova,

3. u toku postupka usvajanja Budžeta grada,

4. u toku postupka utvrđivanja stope izvornih prihoda grada, kao i način i merila za određivanje visine lokalnih taksi i naknada,

5. u toku postupka usvajanja Programa razvoja grada.

O aktima iz stava 1. ovog člana mora se sprovesti najmanje jedna javna rasprava.

III NAČIN SPROVOĐENJA JAVNE RASPRAVE

Član 4

Javnu raspravu u slučajevima predviđenim ovom Odlukom i Odlukama Skupštine grada, organizuje predsednik Skupštine grada, na inicijativu organa grada, organa javnih službi kao i na sopstvenu inicijativu.

Član 5

Organi grada i organi javnih službi uz inicijativu koju dostavljaju predsedniku Skupštine grada za organizovanje javne rasprave o aktima iz člana 3. ove Odluke, obavezno dostavljaju:

- nacrt akta, a samo izuzetno predlog akta, koji se upućuje na javnu raspravu,

- predlog učesnika javne rasprave, sa naznačenjem učesnika kojima se akt koji je predmet javne rasprave dostavlja,

- naznačenje lica, koje će u ime organa grada i organa javnih službi obrazlagati u postupku javne rasprave nacrt akta, odnosno predlog akta, ako se javna rasprava sprovodi u smislu člana 2. stav 1. ove Odluke, i

- naznačenje vremena u kome se javna rasprava mora održati.

Član 6

Na osnovu inicijative iz člana 5. ove Odluke, predsednik Skupštine grada saziva javnu raspravu u skladu sa članom 2. ove Odluke, u roku od pet dana od dana prijema inicijative za organizovanje javne rasprave.

Od dana sazivanja javne rasprave do dana održavanja javne rasprave, ne može proći manje od pet dana.

Član 7

Akt predsednika Skupštine grada kojim se saziva javna rasprava sadrži:

- datum, vreme i mesto održavanja javne rasprave,

- naznačenje akta o kome se sprovodi javna rasprava,

- naznačenje učesnika koji su pozvani da učestvuju u javnoj raspravi,

- naznačenje lica koje će u ime organa grada i organa javnih službi obrazlagati u postupku javne rasprave nacrt akta odnosno predlog akta, ako se javna rasprava sprovodi u smislu člana 2. stav 1. ove Odluke,

- naznačenje da je akt koji je predmet javne rasprave stavljen na uvid u prostorijama Gradske uprave.

IV NAČIN OBAVEŠTAVANJA JAVNOSTI O ODRŽAVANJU JAVNE RASPRAVE

Član 8

O sazivanju javne rasprave građani se obaveštavaju putem sredstava javnog informisanja i isticanjem obaveštenja o sazvanoj javnoj raspravi na oglasnoj tabli u zgradi grada Požarevca, na oglasnim tablama u mesnim kancelarijama, a u naseljenim mestima gde ne postoje mesne kancelarije, na oglasnim tablama mesnih zajednica, škola, domova kulture i slično.

Obaveštenje u smislu stava 1. ovog člana potpisuje predsednik Skupštine grada, i ono sadrži elemente koje sadrži akt predsednika Skupštine grada kojim se saziva javna rasprava.

Član 9

Akt iz člana 3. ove Odluke o kome se sprovodi javna rasprava, dostavlja se licima koje je naznačio podnosilac inicijative, a akt se stavlja i na uvid u prostorijama Gradske uprave.

Član 10

Javna rasprava ne može da traje duže od petnaest dana.

V ZAPISNIK

Član 11

O održanoj javnoj raspravi vodi se zapisnik.

U zapisnik se obavezno unosi:

- datum i mesto održavanja javne rasprave,

- naziv akta o kome se sprovodi javna rasprava,

- naznačenje učesnika javne rasprave,

- naznačenje učesnika organa grada i javnih službi koji u javnoj raspravi obrazlažu nacrt akta odnosno predlog akta, ako se javna rasprava sprovodi u smislu člana 2. stav 1. ove Odluke,

- primedbe, predloge i sugestije date u javnoj raspravi,

- naznačenje koji se predstavnici organa grada, javnih službi i preduzeća, nisu odazvali pozivu da učestvuju u javnoj raspravi.

Zapisnik iz stava 1. ovog člana potpisuju: predsednik Skupštine grada i lice koje je vodilo Zapisnik.

Član 12

Zapisnik sa održane javne rasprave, najkasnije u roku od dva dana od dana održavanja javne rasprave dostavlja se organu koji je dostavio nacrt, odnosno predlog akta, radi izjašnjavanja po primedbama i predlozima koje su date u javnoj raspravi.

Uvid u zapisnik sa održane javne rasprave obezbeđuje se u prostorijama Gradske uprave, u kojima je akt koji je bio predmet javne rasprave, stavljen na javni uvid.

Član 13

Predsednik Skupštine grada organizuje javnu raspravu, u smislu člana 2. stav 1. ove Odluke, po pravilu u sedištu grada, a samo izuzetno na predlog organa grada i organa javnih službi, javna rasprava se može organizovati i van sedišta grada.

Član 14

Nakon održane javne rasprave predsednik Skupštine grada obaveštava Skupštinu grada koji se predstavnici organa grada, javnih službi i preduzeća nisu odazvali pozivu za javnu raspravu.

Član 15

Odredbe ove Odluke primenjuju se i u slučaju kada predsednik Skupštine organizuje javnu raspravu po sopstvenoj inicijativi ili kada Zaključak o održavanju javne rasprave donese Skupština većinom glasova od ukupnog broja odbornika.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".