ODLUKA
O OSNIVANJU ARHIVA JUGOSLAVIJE

("Sl. glasnik RS", br. 15/2009)

1. Osniva se Arhiv Jugoslavije, kao ustanova u oblasti kulture.

2. Naziv ustanove je Arhiv Jugoslavije (u daljem tekstu: Arhiv). Sedište Arhiva je u Beogradu, ul. Vase Pelagića 33.

3. Arhiv je ustanova sa svojstvom pravnog lica.

4. Delatnost Arhiva je 92512 - delatnost arhiva.

Arhiv obavlja poslove koji se odnose na evidentiranje, prikupljanje, preuzimanje, kompletiranje, sređivanje, obradu, objavljivanje, izučavanje, zaštitu i korišćenje arhivske građe i registraturskog materijala koji su nastali u radu centralnih državnih organa i organizacija, ustanova, drugih državnih institucija, političkih i drugih organizacija, zajednica, udruženja i drugih subjekata jugoslovenske države od njenog stvaranja 1918. do 2003. godine i državne zajednice Srbija i Crna Gora 2003–2006. godine, kao i poslove vezane za primenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, Aneks "D" - Arhive, u pogledu "Državne arhive SFRJ" i međunarodnu saradnju iz arhivističke struke".

Arhiv obavlja i druge delatnosti koje su neophodne za obavljanje osnovne delatnosti upisane u sudski registar i koje se uobičajeno obavljaju uz osnovnu delatnost.

5. Sredstva i imovinu za osnivanje i rad Arhiva čine sredstva, imovina, prava i obaveze Arhiva Srbije i Crne Gore iz člana 1. tačka 8) Uredbe o finansiranju nadležnosti koje su prešle na Republiku Srbiju s bivše Srbije i Crne Gore ("Službeni glasnik RS", br. 49/06 i 63/06), sa bilansom stanja na dan 1. februara 2009. godine.

Bilans stanja iz stava 1. ove tačke utvrđuje Upravni odbor Arhiva Srbije i Crne Gore, koji prestaje sa radom danom početka rada Arhiva.

6. Sredstva za osnivanje i rad Arhiva u državnoj su svojini.

7. Sredstva za finansiranje obavljanja delatnosti Arhiva obezbeđuju se:

- iz budžeta Republike Srbije po osnovu obavljanja delatnosti iz tačke 4. ove odluke;

- iz prihoda koje ostvari pružanjem usluga drugim korisnicima.

8. Arhiv počinje sa radom danom upisa u sudski registar.

9. Za obavljanje delatnosti iz tačke 4. ove odluke Arhiv donosi godišnji program poslovanja, izveštaj o poslovanju i godišnji obračun u skladu sa rokovima utvrđenim zakonom.

10. Organi Arhiva jesu: direktor, Upravni odbor i Nadzorni odbor.

Direktora, Upravni odbor i Nadzorni odbor imenuje Vlada.

11. Upravni odbor ima predsednika i četiri člana.

Upravni odbor imenuje Vlada, i to: predsednika i dva člana na predlog ministarstva nadležnog za poslove kulture, a dva člana iz reda zaposlenih u Arhivu.

Upravni odbor jednom godišnje podnosi izveštaj o svom radu ministarstvu nadležnom za poslove kulture.

12. Nadzorni odbor ima predsednika i dva člana.

Nadzorni odbor imenuje Vlada, i to: predsednika i jednog člana na predlog ministarstva nadležnog za poslove kulture, a jednog člana iz reda zaposlenih u Arhivu.

13. Direktora Arhiva imenuje Vlada na predlog ministarstva nadležnog za poslove kulture.

14. Upravni i Nadzorni odbor Arhiva Srbije i Crne Gore obavljaće poslove Upravnog i Nadzornog odbora Arhiva do imenovanja organa Arhiva.

Upravni odbor iz stava 1. ove tačke doneće statut i druge opšte akte neophodne za upis u registar i početak rada Arhiva.

15. Do imenovanja direktora Arhiva, njegove poslove obavljaće i vršiti njegova ovlašćenja vršilac dužnosti direktora Arhiva Srbije i Crne Gore.

16. Direktora, Upravni odbor i Nadzorni odbor Vlada će imenovati u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

17. Arhiv obavlja poslove upravljanja i korišćenja u odnosu na sledeća istorijsko-kulturna dobra, nepokretne i pokretne stvari, i to:

1) nepokretnost u državnoj svojini - zgrada Arhiva i dve dvorišne zgrade (garaža i depoi), u Beogradu, ul. Vase Pelagića broj 33;

2) arhivska građa i registraturski materijal koji su nastali u radu centralnih državnih organa i organizacija, ustanova, drugih državnih institucija, političkih i drugih organizacija, zajednica, udruženja i drugih subjekata jugoslovenske države od njenog stvaranja 1918. do 2003. godine i državne zajednice Srbija i Crna Gora 2003–2006. godine;

3) Arhiv koristi i deo nepokretnosti u državnoj svojini - depo u zgradi SIV-a II, Bulevar Zorana Đinđića broj 104, Novi Beograd.

18. Danom početka rada Arhiv preuzima sredstva, imovinu, prava, obaveze i zaposlene Arhiva Srbije i Crne Gore.

19. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".