ODLUKA
O IZRADI REGIONALNOG PROSTORNOG PLANA TIMOČKE KRAJINE

("Sl. glasnik RS", br. 15/2009)

1. Pristupa se izradi Regionalnog prostornog plana Timočke krajine (u daljem tekstu: Regionalni prostorni plan).

2. Cilj izrade Regionalnog prostornog plana je utvrđivanje dugoročne koncepcije razvoja, organizacije, uređenja, zaštite i korišćenja područja Regionalnog prostornog plana; racionalno korišćenje i očuvanje poljoprivrednog zemljišta, vodnih i ostalih prirodnih resursa; razvoj, izgradnja i rekonstrukcija infrastrukturnih sistema i objekata javnih službi; razvoj mreže naselja; razvoj i razmeštaj sekundarnih i tercijarnih delatnosti na planskom području; obezbeđenje saobraćajne, ekonomske, socijalne i drugih oblika integracije planskog područja i šireg okruženja; zaštita i unapređenje životne sredine, zaštita prirodnih i nepokretnih kulturnih dobara i zaštita biodiverziteta.

3. Područje Regionalnog prostornog plana obuhvata Zaječarski i Borski upravni okrug, i to: na teritoriji Zaječarskog upravnog okruga, cele teritorije opština Zaječar, Knjaževac, Boljevac i Sokobanja; na teritoriji Borskog upravnog okruga, cele teritorije opština Bor, Majdanpek, Negotin i Kladovo.

Područje Regionalnog prostornog plana dato je na grafičkom prikazu, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Koncepcija Regionalnog prostornog plana biće zasnovana na studijskoj, prostorno-planskoj i urbanističkoj dokumentaciji, kao i na rezultatima dosadašnjih istraživanja u oblasti planiranja, zaštite prirodnih i nepokretnih kulturnih dobara i zaštite životne sredine.

5. Nosilac izrade Regionalnog prostornog plana je Republička agencija za prostorno planiranje.

Nosilac izrade Regionalnog prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da osigura saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

6. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove infrastrukture, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, rudarstva i energetike, zaštite životne sredine, zaštite prirodnih i nepokretnih kulturnih dobara i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga svoga rada nosiocu izrade Regionalnog prostornog plana.

7. Rok za izradu Regionalnog prostornog plana je 13 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu Regionalnog prostornog plana obezbediće Republička agencija za prostorno planiranje iz budžeta Republike Srbije.

9. Predlog Regionalnog prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradama skupština opština Zaječar, Knjaževac, Boljevac, Sokobanja, Bor, Majdanpek, Negotin i Kladovo.

10. Program za izradu Regionalnog prostornog plana odštampan je uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

11. Sastavni deo ove odluke je Odluka o izradi strateške procene uticaja Regionalnog prostornog plana Timočke krajine na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 78/08).

12. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Grafički prikaz područja i Program za izradu Regionalnog prostornog plana Timočke krajine, koji su sastavni deo ove odluke, objavljeni su u "Sl. glasniku RS", br. 15/2009, str. 46-72.