ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE PROSTORNE KULTURNO-ISTORIJSKE CELINE STARI RAS SA SOPOĆANIMA

("Sl. glasnik RS", br. 15/2009)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene Prostorne kulturno-istorijske celine Stari Ras sa Sopoćanima (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Cilj donošenja Prostornog plana je utvrđivanje dugoročne koncepcije zaštite, uređenja i održivog razvoja područja posebne namene Prostorne kulturno-istorijske celine Stari Ras sa Sopoćanima, racionalno korišćenje i očuvanje zaštićenog kulturnog nasleđa, prirodnih dobara i resursa, zaštita i unapređenje životne sredine, valorizacija komplementarnih potencijala područja za razvoj, aktiviranje kulturno-istorijskih i prirodnih dobara za razvoj turizma i pratećih delatnosti, prostorna, saobraćajna i drugi oblici integracije područja sa okruženjem.

3. Područje Prostornog plana obuhvata deo teritorije grada Novog Pazara, i to cele katastarske opštine Postenje, Prćenova, Boturovina, Vidovo, Vojniće, Pobrđe, Ivanča, Šavci, Zabrđe, Lukocrevo, Varevo, Sebečevo, Slatina, Doljani i deo katastarske opštine Novi Pazar.

Područje Prostornog plana dato je na grafičkom prikazu, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Koncepcija Prostornog plana biće zasnovana na studijskoj, prostorno-planskoj i urbanističkoj dokumentaciji, kao i na rezultatima dosadašnjih istraživanja u oblasti prostornog planiranja i zaštite kulturnih dobara.

5. Nosilac izrade Prostornog plana je Republička agencija za prostorno planiranje.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da osigura saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

6. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove zaštite spomenika kulture, zaštite prirode, turizma, saobraćaja i telekomunikacija, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga rada nosiocu izrade Prostornog plana.

7. Rok za izradu Prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbediće Republička agencija za prostorno planiranje.

9. Predlog Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradi skupštine grada Novog Pazara.

10. Program za izradu Prostornog plana područja posebne namene Prostorne kulturno-istorijske celine Stari Ras sa Sopoćanima odštampan je uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

11. Sastavni deo ove odluke je Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene Prostorne kulturno-istorijske celine Stari Ras sa Sopoćanima na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 24/08).

12. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Grafički prikaz područja i Program za izradu Prostornog plana područja posebne namene Prostorne kulturno-istorijske celine Stari Ras sa Sopoćanima, koji su sastavni deo ove odluke, objavljeni su u "Sl. glasniku RS", br. 15/2009, str. 32-45.