ODLUKA

O UTVRĐIVANJU HALE 1 BEOGRADSKOG SAJMA ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 16/2009)

1. Hala 1 Beogradskog sajma u Beogradu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Hala 1 Beogradskog sajma u Beogradu (u daljem tekstu: spomenik kulture) u društvenoj svojini, nalazi se na teritoriji opštine Savski venac, u Beogradu, Bulevar vojvode Mišića broj 14, na delovima katastarskih parcela br: 11114 i 11127/1, KO Savski venac, u državnoj svojini.

Spomenik kulture sagrađen je između 1954. i 1957. godine, prema projektu projektantskog tima koji su činili arhitekta Milorad Pantović i inženjeri Branko Žeželj i Milan Krstić. Zamišljen je kao savremeno oblikovani urbanistički kompleks, čiji je kompozicioni akcenat stavljen na tri izložbena paviljona pod kupolama, međusobno povezana pasarelama.

Svojim specifičnim rešenjem spomenik kulture čini zasebnu kategoriju u sistemu građenja izložbenih hala kakva nije primenjena ni na jednom do tada izgrađenom sajmu. Sajamska hala je predstavljala pravi graditeljski podvig i izuzetno konstruktivno ostvarenje, koje je moglo da se poredi sa najpoznatijim svetskim primerima ove vrste konstrukcije. Definisanje koncepta ostvareno je kroz usvajanje principa ritmičnog rasporeda masa, jedinstvo građevinskih materijala i prožimanje unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora posredstvom velikih staklenih površina. Spomenik kulture jedno je od najvrednijih dela srpske posleratne arhitekture i predstavlja svedočanstvo tehničkog, tehnološkog, naučnog i kreativnog uzleta društva krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina dvadesetog veka. Ovim projektom jugoslovenska arhitektura zauzela je značajno mesto u evropskoj konkurenciji, dok su tehničke inovacije i originalne strukture sajamske hale dale izuzetan doprinos razvoju domaćeg konstruktorstva, naročito sajamske arhitekture. Svojim urbanističkim i arhitektonskim rešenjem, znatnim dimenzijama, skladnošću oblika i opštom impozantnošću, spomenik kulture svrstava se među najuspelija ostvarenja domaće arhitekture.

3. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izgleda hale 1;

2) dozvoljavaju se intervencije kojima se ne bi narušio integritet i način korišćenja hale 1;

3) dozvoljava se uvođenje komplementarnih, pratećih sadržaja u postojeći objekat, uz unapređenje sajamske funkcije kao primarne;

4) dozvoljava se opremanje hale 1 najsavremenijim instalacijama i komunikacionim sistemima.

4. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".